Reuzenvliegtuig moet ruimteschepen lanceren

Medeoprichter van Microsoft Paul Allen en vliegtuigontwerper Burt Rutan hebben dinsdag plannen ontvouwd om een reuzenvliegtuig te bouwen dat bemande en onbemande ruimteschepen kan lanceren.

Het nieuwe toestel krijgt een spanwijdte van 116 meter, ofwel meer dan de lengte van een voetbalveld, en zal worden uitgerust met zes 747-straalmotoren. Het moet van een startbaan opstijgen en op grote hoogte een ruimtecapsule loslaten, die met behulp van een eigen stuwraket in een baan om de aarde wordt geschoten. Deze capsule en raket zullen worden geleverd door een andere internettycoon, Elon Musk van PayPal.

Deze methode is minder kostbaar dan de lancering van raketten vanaf de grond. Er is al een bedrijf, Orbital Sciences, dat op deze manier onbemande raketten gebruikt om kunstmanen te lanceren. Het Stratolaunch-systeem van Allen en Rutan moet in 2016 de eerste onbemande testvluchten maken en ongeveer vijf jaar later klaar zijn voor bemande vluchten.

De twee wonnen in 2004 al een prijs met een toestel, SpaceShipOne, dat in de ruimte kwam, maar niet in een baan om de aarde. Richard Branson van Virgin Atlantic heeft een licentie op de technologie genomen en wil met SpaceShipTwo een markt voor ruimtetoeristen aanboren.

vliegtuig

Het gigantische vliegtuig (Bron: space.com)