Verhagen waarschuwt voor zwaar jaar

2012 wordt economisch gezien een zwaar jaar. Daarvoor waarschuwt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) naar aanleiding van de jongste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). "We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken."

Uit de decemberraming van het CPB die dinsdag werd gepresenteerd, blijkt dat Nederland al in een recessie verkeert. De economie krimpt volgend jaar met een half procent en de werkloosheid loopt op tot 475 duizend mensen. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van een procent.

De verslechterende vooruitzichten zijn een gevolg van de Europese schuldencrisis en een afnemend consumentenvertrouwen. Volgens Verhagen maken de cijfers duidelijk dat de noodzaak van de versterking van de economie groter is dan ooit. "We zullen moeten kijken naar maatregelen en hervormingen die niet alleen besparingen voor de schatkist opleveren, maar die ook perspectief bieden om beter uit deze economisch zware tijd te komen."

Of het kabinet ook extra moet gaan bezuinigen, wordt pas in februari duidelijk. Dan presenteert het CBP de vooruitzichten voor 2013. Binnen de coalitie zou al rekening worden gehouden met extra bezuinigingen tussen de vijf en tien miljard euro.

D66 eist wel dat het kabinet meteen begint met bezuinigen. Premier Mark Rutte (VVD) en Verhagen moeten nu laten zien wat ze echt waard zijn, reageert Wouter Koolmees (D66). "Ik heb maar een advies: hervorm onze economie en stop met belasting op belasting stapelen of door banen te vernietigen door verder te snijden."

Koolmees wil bijvoorbeeld dat het kabinet versneld begint met het verhogen van de AOW-leeftijd en de WW hervormt. Volgens Bruno Braakhuis (GroenLinks) is met de CPB-raming bewezen dat het kabinet de economie stuk bezuinigt. Hij pleit op Twitter voor een crisispakket maatregelen om de economische malaise te lijf te gaan.

De PvdA waarschuwt juist voor snelle bezuinigingen. "Laten we in hemelsnaam niet de recessie verergeren door nu wild te gaan snijden en bezuinigen", laat financieel woordvoerder Ronald Plasterk weten. "We zouden de financiën voor de toekomst houdbaar moeten maken door het vernieuwen van de woningmarkt en investeringen in het onderwijs."

Ook de SP wil niet extra bezuinigingen. Dat maakt de crisis nog veel groter, waarschuwt Ewout Irrgang. De economie moet juist gestimuleerd worden door extra overheidsuitgaven, bijvoorbeeld voor infrastructurele projecten. Dat is ook de Europese schuldencrisis bij gebaat. Van de eurozone zijn alleen Nederland en Duitsland nog in staat tot stimuleringsmaatregelen, aldus de SP'er.


Verhagen waarschuwt voor zwaar jaar (Foto: Novum)