Ierland werkt aan schuldverlichtingsplan

Een plan van de Ierse regering om de schuldenlast van het land te verminderen is tijdens de EU-top van vorige week goed ontvangen. De beste manier om dat doel te bereiken moet nog worden uitgewerkt, zegt Lucinda Creighton, de Ierse minister voor Europese zaken maandagavond.

"Mensen zijn zich bewust van onze positie, en we moeten ons natuurlijk gaan verdiepen in de technische details om daadwerkelijk met concrete voorstellen te komen. Daarna is het afwachten wat wel en niet aanvaardbaar is", aldus Creighton tijdens een interview met de Ierse omroep RTE.

De Ierse overheid heeft de afgelopen maanden aangegeven dat het zijn schulden wil verminderen door mogelijk maximaal dertig miljard euro te herschikken in promessen of schuldbekentenissen. Die heeft het land toegezegd aan drie noodlijdende banken. De enorme kosten die gepaard gaan met het ondersteunen van de banken dwongen Ierland meer dan een jaar geleden uiteindelijk financiële steun te accepteren vanuit de EU en het Internationaal Monetair Fonds.

Creighton gaf maandag aan dat ze 'blij genoeg' is met de uitkomst van de EU-top. Deze komt neer op de vorming van een nieuwe begrotingsunie.

Toch zou de Ierse overheid liever gezien hebben dat regeringsleiders ook een akkoord hadden bereikt over een sterke uitbreiding van de rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) in het oplossen van de schuldencrisis.

De Ierse minister van Europese zaken stelde dat het niet mogelijk was een consensus te bereiken. Dit komt doordat andere niet nader benoemde landen een ander standpunt innamen ten opzichte van de rol die de ECB moet spelen in de crisis.