De Jager: Geen taboes meer

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) noemt extra maatregelen onontkoombaar. Hij zegt dat in reactie op dinsdag gepresenteerde ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens De Jager is het niet meer de vraag of het kabinet extra moet ingrijpen, maar in welke mate.

"De cijfers zien er absoluut niet goed uit", zei De Jager. Volgens hem zijn er geen taboes over op welke onderwerpen het kabinet gaat ingrijpen. Mogelijk gaat de hypotheekrenteaftrek op de schop, al voelt gedoogpartner PVV daar niets voor, zo liet partijleider Geert Wilders dinsdag nogmaals weten. "Het worden geen gemakkelijke gesprekken", voorziet ook De Jager.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) waarschuwde dinsdag dat 2012 economisch gezien een zwaar jaar wordt. "We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken", zei hij.

Uit de decemberraming van het CPB blijkt dat Nederland in een recessie verkeert. De economie krimpt volgend jaar met een half procent en de werkloosheid loopt op tot 475 duizend mensen. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van een procent.

In februari, als het CPB de vooruitzichten voor 2013 publiceert, wordt meer duidelijk over eventuele extra bezuinigingen. Binnen de coalitie zou al rekening worden gehouden met extra bezuinigingen tussen de vijf en tien miljard euro.


De Jager: Geen taboes meer (Foto: Novum)