Brenno de Winter, proficiat!

In het algemeen bekijk ik in deze rubriek een televisieprogramma of een tijdschrift. Vandaag niet. Nu een keer aandacht voor een zeer bewonderenswaardig journalist, die terecht in het zonnetje is gezet.

Brenno de Winter.

Hij is door het vakblad annex de vakwebsite Villamedia uitgeroepen tot "Journalist van het jaar 2011". En terecht. Opereren in de media (niet zijnde het flauwekulgeneuzel als de Linda of het Familiediner) is een hard vak, en vereist een soort van olifantenhuid. Want degene over wie je een vervelend artikel of een harde column schrijft, slaat soms wild en genadeloos om zich heen. En dat heeft Brenno de Winter aan den lijve mogen ondervinden.

Nadat hij chipkaartbedrijf TLS meermalen had gewaarschuwd dat de OV-chipkaart beveiligingstechnisch zo lek is als een mandje, en TLS daar niets mee deed, kraakte Brenno de kaart, en toonde voor het oog van de camera aan, dat je er gewoon gratis mee kan reizen. In plaats van sportief te reageren, diende TLS een aanklacht in tegen De Winter. Daarmee werd De Winter een omstreden persoon, en kreeg hij moeilijkheden bij het uitoefenen van zijn vak. Pas maanden later verwees het OM de flauwekulaanklacht van TLS terecht naar de prullenbak.

Toen De Winter een poosje daarna de actie "lektober" opzette, en onder meer aantoonde dat de websites van veel gemeenten ook zo lek zijn als een mandje en dat de gegevens van burgers dus gewoon op straat liggen, werd De Winter opnieuw bedreigd met een strafzaak. De gemeente in kwestie trok die keutel later trouwens weer in, maar fijn is het niet.

De Winter heeft dus de powerplay van slechte verliezers aan den lijve ondervonden. Toch heeft hij zich er daardoor niet van laten weerhouden, zijn journalistieke taak uit te oefenen. Hulde daarvoor. Als je dat kunt, dan ben je een held. Niets minder dan dat. Zo nu en dan kom ik Brenno in real life tegen. Ook in zijn moeilijkste dagen was dat zo. Geen hufter. Geen cynische bullebak. Gewoon een aardige vent. Die staat voor wat hij schrijft, dat wel.

En Brenno de Winter heeft nog iets anders laten zien met zijn volhardende optreden. Journalistiek kan wel degelijk effect op de samenleving hebben. TLS heeft voorlopig het veiligheidslek van die OV-chipkaart gedicht, en de overheidswebsites lekken niet langer als een vergiet allerlei vertrouwelijke gegevens van burgers. Brenno de Winter heeft de maatschappelijke rol van de media weer duidelijk gemaakt aan het hele land.

Als mediarecensent dien ik mij verre te houden van dweperijen. Maar ik meen het: Brenno de Winter, ik buig diep voor je.