Cameratoezicht op Robert M. moet opgeheven

Het cameratoezicht op hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) woensdag bepaald. Dat gebeurde na een verzoek van advocaat Tjalling van der Goot, die M. bijstaat.

M. staat sinds zijn gevangenneming in december vorig jaar onder permanent toezicht. Sinds februari probeert zijn advocaat de maatregel aan te vechten. Tot nu toe werd 23 keer een klaagschrift ingediend bij de commissie van toezicht.

Tot nu toe vond de RSJ het cameratoezicht altijd terecht. Dat het nu wel moet worden opgeheven komt doordat er geen concrete aanwijzingen meer zijn voor gevaar voor zelfmoord of zijn gezondheid.

M., die heeft bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt, kreeg eerder een schadevergoeding van 140 euro omdat hij in de gevangenis onnodig in afzondering zat en onder cameratoezicht was gesteld.

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat in een reactie weten dat de penitentiaire inrichting waar M. verblijft 'op zeer korte termijn' gevolg geeft aan de uitspraak van de RSJ. Wel houdt de inrichting het cameratoezicht in de nacht in stand. "Overdag is er meer personeel aanwezig om op andere manieren toezicht te houden en in de nacht niet", legt de zegsman uit.