FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 november 2011

Voedselbank: geen pakket voor autobezitter

De Voedselbank in Venlo heeft haar regels aangescherpt. Mensen die een auto bezitten terwijl ze deze niet nodig hebben voor hun werk of vanwege ziekte, krijgen geen voedselpakket meer.

Omdat de Voedselbank te kampen heeft met een grote toeloop van gezinnen, heeft zij deze beslissing moeten nemen. Marie-José Dittrich van de Voedselbank geeft aan dat momenteel dertig van de 250 gezinnen die voedselpakketten ontvangen een auto bezitten die overbodig is. Deze gezinnen moeten kiezen tussen het behouden van de auto of het behouden van het wekelijkse voedselpakket.

Kortfilm: The Night We Were Kings

The Night We Were Kings is een prachtige animatiefilm. De film is gemaakt door vijf studenten van de beroemde Franse animatieschool Gobelins.

In The Night We Were Kings volgen we Isaac en Francesca, twee jonge mensen op een feestje. Aangezien ze het beiden niet naar hun zin hebben op het feestje besluiten ze er samen vandoor te gaan. Ze nemen de auto en rijden weg, de natuur in. Voor één leer zijn ze de koningen van de nacht.

Chloe Nicolay, Manddy Wyckens, Gaspard Sumeire, Justum Lea en Anthony Lejeune, allen student op de animatieschool Gobelins, maakten de animatiefilm in de Cube Creative studio. Naast de verbluffende beelden kent de film een mooie soundtrack van Quentin Szuwarski. Kijk hieronder voor de korte animatiefilm.

The Night We Were Kings is HIER te zien

Gebruik van landmijnen piekt

Het wereldwijde gebruik van landmijnen staat dit jaar op het hoogste peil in 7 jaar. De toename komt vooral doordat de Libische leider Moammar Gadhafi duizenden mijnen heeft gelegd in de maanden voor zijn dood, aldus een rapport dat woensdag is uitgebracht door de Internationale Campagne voor een Boycot van Landmijnen (ICBL).

Bovendien hebben Israël, Syrië en Myanmar dit jaar veel landmijnen geplaatst. "In Syrië heeft de regering veel mijnen gelegd bij de grens met Libanon", aldus de organisatie.

Landmijnen hebben vorig jaar bijna 6000 doden veroorzaakt, vermoedt het ICBL.

Advies welstandscommissie niet langer verplicht

Gemeenten hoeven bij het beoordelen van bouwplannen binnenkort geen advies meer te vragen aan een welstandscommissie. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) en zijn collega van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) hebben dat geschreven aan de Tweede Kamer.

Met de wijziging kunnen burgemeester en wethouders zelf bepalen in welke gevallen zij plannen voorleggen aan een welstandscommissie. Donner en Schultz werken aan een vereenvoudiging van het welstandstoezicht, die vorm moet krijgen in de nieuwe Omgevingswet. Met het besluit lopen de ministers vooruit op deze wet.

George Michael opgenomen in ziekenhuis

George Michael is opgenomen in een ziekenhuis in Wenen. De 48-jarige Britse zanger kampt met een longontsteking, heeft zijn woordvoerder bevestigd.

Michael moest maandag nog een concert in de Oostenrijkse hoofdstad afzeggen. Slechts twee uur voor aanvang werd de show afgeblazen. De zanger deed dat op aanraden van artsen, die hadden vastgesteld dat hij een infectie aan de luchtwegen had. Woensdag werd hij in het AKH ziekenhuis opgenomen met symptomen van een longontsteking.

Er is inderdaad 'een longontsteking geconstateerd en hij wordt daar momenteel aan behandeld', meldt Michaels woordvoerder. Zijn concerten die voor de komende tijd gepland stonden gaan niet door en zullen op een andere datum plaatsvinden.

Honderden herdenken vermoorde militair Fritz

Enkele honderden mensen hebben woensdagavond meegelopen in een stille tocht in Herkenbosch (Limburg) ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte militair Laurens Fritz. De tocht, georganiseerd door bewoners van vakantiepark Reewoude, was bedoeld om de familie een hart onder de riem te steken.

De 30-jarige Fritz had een huisje op Reewoude. Hij werd sinds 9 september vermist. Vorige week werd zijn ontzielde lichaam teruggevonden in een maisveld vlakbij Reewoude.

In de stille tocht liepen onder anderen vrienden en familie mee. Ook tien militairen van het Duits-Nederlandse leger uit Münster (D) deden mee. Fritz was als sergeant gelegerd in Münster.

De tocht eindigde in het akkerland bij de plek waar Fritz was gevonden. Familie en vrienden lieten daar ballonnen op en staken vuurwerk af.

Honderden herdenken vermoorde militair Fritz
Honderden herdenken vermoorde militair Fritz (Foto: ANP)

[WTF] Ferrer naar halve finale

David Ferrer heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de World Tour Finals in Londen. De Spanjaard versloeg op overtuigende wijze Novak Djokovic, het werd 6-3 en 6-1.

Omdat Ferrer geen set afstond kan hij zich nu al gaan voorbereiden op een halve finale, ook al speelt hij morgen nog een wedstrijd tegen Thomas Berdych. Die won vandaag na een spannende partij van Janko Tipsarevic, die in Londen Andy Murray vervangt. Pas in de tiebreak van derde set viel de beslissing: 2-6, 6-3 en 7-6 (6). Ook Tipsarevic en Djokovic nemen het morgen tegen elkaar op.

Oudercrèches mogen blijven bestaan

De zogeheten ouderparticipatiecrèches mogen blijven bestaan, maar de ouders raken hun kinderopvangtoeslag kwijt. Dat heeft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer.

De crèches, waar er tot nu toe zes van zijn, worden geheel gerund door de ouders. Er zijn geen leidsters in dienst met de verplichte pedagogische opleiding. Daarmee voldoen ze niet aan de eisen. De ouders krijgen nu nog kinderopvangtoeslag, maar eerder dit jaar bleek dat Kamp daar een einde aan wil maken. De Kamer wilde daar woensdag opheldering over.

Kamp zei dat de crèches nu in strijd zijn met de wet, omdat ze niet aan de opleidingseis voldoen. Hij gaat de wet wijzigen, zodat de crèches toch legaal open kunnen blijven. Aan alle overige eisen moeten ze dan wel voldoen.

Met de kinderopvangtoeslag voor de ouders is het per eind volgend jaar afgelopen, zei Kamp. Omdat de crèches geen leidsters in dienst hebben, zijn hun kosten veel lager. De kinderopvangtoeslag is gebaseerd op een vast bedrag per uur, dat in dit geval dus te hoog is, zei Kamp. "Deze crèches wijken af van het systeem dat door de overheid wordt gesubsidieerd. Dat mag, maar dan kun je die subsidie niet krijgen."

Uitslagen Champions League (23/11/2011)

Vanavond werden in de groepen E tot en met H de voorlaatste speelronden afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de actuele stand van zaken en het programma voor de laatste groepsronde.

Groep E

Bayer Leverkusen - Chelsea 2-1
48' Drogba 0-1
73' Derdiyok 1-1
90+1' M. Friedrich 2-1

Valencia - RC Genk 7-0
10' Jonas 1-0
13' Soldado 2-0
36' Soldado 3-0
39' Soldado 4-0
68' Pablo 5-0
70' Adúriz 6-0
81' Tino

Stand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 Bayer Leverkusen* 5 9 7-7
2 Chelsea 5 8 10-4
3 Valencia 5 8 12-4
4 Racing Genk 5 2 1-15


Programma 6 december (laatste speelronde):

Chelsea - Valencia
RC Genk - Bayer Leverkusen


Groep F

Olympique Marseille - Olympiakos Piraeus 0-1
86' Fetfazidis 0-1

Arsenal - Borussia Dortmund 2-1
49' Van Persie 1-0
86' Van Persie 2-0
90+2' Kawaga 2-1

Stand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 Arsenal * 5 11 6-3
2 Olympique Marseille 5 7 4-2
3 Olympiakos Piraeus 5 6 5-5
4 Borussia Dortmund 5 4 4-9


Programma 6 december (laatste speelronde):

Olympiakos Piraeus - Arsenal
Borussia Dortmund - Olympique Marseille


Groep G

Zenit St. Petersburg - APOEL Nicosia 0-0

Shaktar Donetsk - FC Porto 0-2
71' Hulk 0-1
90' Rat 0-2 (e.d.)

Stand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 APOEL Nicosia* 5 9 6-4
2 Zenit St. Petersburg 5 8 7-5
3 FC Porto 5 7 7-7
4 Shaktar Donetsk 5 2 4-8


Programma 6 december (laatste speelronde):
FC Porto - Zenit St. Petersburg
APOEL Nicosia - Shaktar Donetsk


Groep H

BATE Borisov  - Viktoria Pilzen 0-1
42' Bakos 0-1

AC Milan - FC Barcelona 2-3
14' Van Bommel 0-1 (e.d.)
20' Ibrahimovic 1-1
31' Messi 1-2 (pen.)
54' K. Boateng 2-2
63' Xavi 2-3

Stand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 FC Barcelona * 5 13 16-4
2 AC Milan * 5 8 9-6
3 Viktoria Plzen 5 4 2-9
4 BATE Borisov 5 2 2-10


Programma 6 december (laatste speelronde):

FC Barcelona - BATE Borisov
Viktoria Pilzen - AC Milan

* = door naar achtste finales

WoW-trailer toont Hour of Twilight

Blizzard heeft een video van tien minuten uitgebracht voor Hour of Twilight, patch 4.3 voor World of Warcraft: Cataclysm. Hour of Twilight bevat drie nieuwe vijfpersoons dungeons en de Deathwing Raid, Dragon Soul.

Patch 4.3 bevat ook Raid Finder en de mogelijkheid om het uiterlijk van je wapens en armor aan te passen. Verder krijg je tachtig extra slots met langetermijn opslagplaatsen, de nieuwe quest line voor rogues Fangs of the Father en een opnieuw ontworpen Darkmoon Faire met nieuwe games en rewards.

Om je voor te bereiden op Mists of Pandaria krijg je ook een zogeheten talent calculator voor het nieuwe systeem dat de uitbreiding gaat brengen. Hiermee kunnen spelers de nieuwe class talents bekijken die nog in ontwikkeling zijn. Hou wel in de gaten dat dit allemaal nog kan veranderen voordat de uitbreiding echt wordt uitgebracht, maar dan heb je wel alvast een idee bij de aanpassingen en toevoegingen.

Het is nog niet bekend wanneer World of Warcraft: Mists of Pandaria uitkomt.

Open tbc ontdekt bij gevangene Veenhuizen

Bij een gedetineerde van een gevangenis in Veenhuizen is open tuberculose geconstateerd. De ziekte kwam aan het licht bij een reguliere medische controle die wordt gehouden als gedetineerden in een gevangenis terechtkomen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

Aangezien de gedetineerde net binnenkwam, is er vermoedelijk geen contact geweest met andere gevangenen. De gevangene is direct geïsoleerd en naar het justitieel medisch centrum in Scheveningen gebracht.

Tbc is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en kan overgebracht worden door hoesten of niezen. Open tbc is de meest besmettelijke variant, die echter niet vaak voorkomt. Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n twintig mensen door de ziekte.

Lex Harding krijgt Marconi Oeuvre Award

Radioman Lex Harding heeft de Marconi Oeuvre Award 2011 gekregen. Dat is woensdag bekendgemaakt op Radio 2.

Volgens de vakjury is Lodewijk den Hengst, zoals hij eigenlijk heet, een belangrijk icoon van de Nederlandse radio. "Onder zijn alias Lex Harding heeft hij als dj, radiobaas, initiator van diverse radio- en tv-stations en als inspirator voor de jeugd vier decennia lang met zijn visie en onuitputtelijke vechtlust het mediaklimaat in ons land verrijkt", aldus de jury.

Harding krijgt de prijs op het radiogala op 1 december.

Lex Harding krijgt Marconi Oeuvre Award
Lex Harding krijgt Marconi Oeuvre Award (Foto: ANP)

Zieke Robin Gibb gelooft in herstel

Robin Gibb heeft vertrouwen in een volledig herstel. De 61-jarige Bee Gee kreeg enige tijd geleden te horen dat hij aan leverkanker lijdt, maar is positief gestemd.

"Ik ben heel erg ziek geweest, maar bevind me nu op de weg naar herstel", laat hij op zijn website weten aan zijn fans. "Jullie gebeden en steunbetuigingen geven mij veel energie. Dankzij jullie geloof ik erin dat ik beter zal worden."

Gibb werd de afgelopen tijd verschillende keren in het ziekenhuis opgenomen. Afgelopen weekeinde werd bekend gemaakt dat de Brit lijdt aan kanker.

Canadese rechter keurt polygamieverbod goed

Het Canadese verbod op polygamie is niet strijdig met de grondwet. Het hoogste hof van de westelijke Canadese deelstaat British Columbia heeft dat oordeel woensdag geveld.

Rechter Robert Bauman gaf toe dat het verbod de godsdienstvrijheid ietwat inperkt. Maar dat bezwaar weegt in zijn ogen niet op tegen de schade die polygamie vrouwen en kinderen toebrengt.

In Britisch Columbia wonen enkele Mormonen die er meerdere echtgenotes op na houden. Zij vrezen nu strafvervolging. Naar verwachting wordt tegen het vonnis beroep aangetekend.

Dreigementen Rusland over doorzetten raketschild

Rusland dreigt nieuwe raketten in stelling te brengen en de onderhandelingen over ontwapening te bevriezen als de Verenigde Staten weigeren aan de Russische bezwaren tegen het voorgenomen raketschild tegemoet te komen. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev woensdag gezegd.

Medvedev zei de hoop op een akkoord over het Amerikaanse raketschild nog niet te hebben verloren. Maar hij betichtte Washington en zijn Europese bondgenoten ervan zich doof te houden voor de zorgen van Rusland.

De Amerikaanse regering heeft de Russische regering herhaaldelijk verzekerd dat het verdedigingsschild niet tegen Rusland is gericht, maar het Kremlin eist harde garanties.

Dodelijk ongeval op set G.I. Joe-film

Een man is om het leven gekomen op de set van de film G.I. Joe 2: Retaliation. Het crewlid overleed door een ongeval tijdens het afbouwen van de set.

Het drama vond dinsdag plaats in New Orleans, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De man was bezig met een hoogwerker toen het gevaarte plotseling omviel. Hij liep daarbij fatale verwondingen op.

"Onze gedachten en condoleances gaan uit naar de familie van het crewlid", luidt een verklaring van Paramount Pictures. De filmstudio laat weten 'volledig mee te werken' aan het onderzoek naar de aanleiding van het ongeluk.

G.I. Joe 2: Retaliation is de tweede film gebaseerd op de speelgoedsoldaat G.I. Joe. De film verschijnt volgend jaar zomer in de bioscoop.

Granada - Mallorca verder op 7 december

De wedstrijd tussen Granada en Real Mallorca, die afgelopen zondag werd gestaakt, wordt hervat op 7 december.

De wedstrijd werd stilgelegd in de 61e minuut nadat een grensrechter werd getroffen door een paraplu die vanuit het publiek het veld op werd gegooid. Hierbij raakte de grensrechter gewond. De paraplugooier werd meteen gearresteerd. 

De resterende wedstrijd wordt zonder publiek uitgespeeld. Granada heeft tevens een boete van zesduizend euro gekregen. Bij een volgend soortgelijk incident zal de club een complete wedstrijd zonder publiek moeten spelen. 

Op moment van staken stond Granada met 2-1 voor en met deze stand wordt de wedstrijd op 7 december hervat. 

'Makkelijker' om gevoel te krijgen bij Skyward Sword

The Legend of Zelda: Skyward Sword-regisseur Hidemaro Fujibayashi denkt dat het voor spelers gemakkelijker is om gevoel te krijgen bij het einddoel in het spel, namelijk de prinses redden. In elk geval gemakkelijker dan voorheen.

“Iets dat mij altijd problemen geeft als ik aan Zelda werk is het feit dat, ook al is het doel van het avontuur altijd om prinses Zelda te redden, dat het lastigst lijkt te slagen wanneer Link verder weg is van Zelda in de context van een relatie”, zegt Fujibayashi. “Het is alsof je een meisje heel kort ziet dat je dan hoort te redden omdat het een prinses of iets dergelijks is. Een van de centrale thema's is altijd geweest om de speler te laten denken 'Ik wil haar redden!' in plaats van dat hij dit simpelweg doet als onderdeel van de verhaallijn".

De regisseur zegt dat het verhaal onnodig zou worden uitgerekt wanneer Nintendo meer tijd had gestoken in het creëren van een relatie tussen Link en Zelda, dus koos de ontwikkelaar ervoor om voor een tamelijk snelle en gemakkelijke jeugdvriendoptie te gaan. Vanaf het moment dat de relatie is gelegd, gebruikt Nintendo Zelda om de speler voort te trekken. In elk geval meer dan voorheen.

“In vorige versies was je ver verwijderd van Zelda, je zag haar feiltelijk pas aan het eind van het spel. Dat maakt het lastiger om spelers gemotiveerd te houden door het hele avontuur heen. We hebben geprobeerd om het makkelijker te maken om gevoel te krijgen voor Zelda in dit spel, maar dat zal niet genoeg zijn om de speler bezig te houden tot het eind, dus zal je ook een aantal bijna-ontmoetingen met Zelda moeten hebben gedurende het spel. We hebben geprobeerd te zorgen dat je Zelda elke keer maar net mist. Zo heb je bijvoorbeeld vijanden zoals Ghirahim die zegt 'Zelda is aan de andere kant van die deur'."

Levenslang voor moord op Mientjes

De rechtbank in het Marokkaanse Nador heeft Fouad el M. woensdag veroordeeld tot levenslang voor de moord op twee bejaarde vrouwen uit Nijmegen in 2003. Dat meldt de Gelderse politie, die de zaak in Marokko volgt.

Tegen El M. was de doodstraf geëist. Hij zou met voorbedachten rade hebben toegeslagen. De twee bejaarde vrouwen, die allebei Mientje heten, werden in februari 2003 om het leven gebracht.

De politie had de verdachte van de dubbele moord meteen in beeld, maar Fouad el M. vluchtte nog op de dag van de moord via Spanje naar Marokko. Hij werd zeven jaar later in Casablanca aangehouden op verzoek van de Nederlandse justitie.

De doodstraf is de hoogst mogelijke straf in het Marokkaanse rechtssysteem. De straf wordt nog wel opgelegd maar niet meer ten uitvoer gebracht. Mensen die in Marokko tot levenslang zijn veroordeeld kunnen na dertig jaar vast te hebben gezeten, gratie vragen. De koning van Marokko beslist over dergelijke verzoeken.

De zaak tegen El M. werd in Marokko voor de rechter gebracht, aangezien dat land geen onderdanen uitlevert.

Kamer debatteert over pedoclub Martijn

De Tweede Kamer houdt volgende week een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een verbod op de pedofielenvereniging Martijn. Dat heeft de Kamer woensdag gemeld.

Het debat was al eerder gepland en wordt gehouden nu het gerechtshof in Leeuwarden heeft bepaald dat het Openbaar Ministerie de vereniging niet hoeft te vervolgen. Het OM is nog wel aan het bekijken of de vereniging kan worden ontbonden.

Het Kamerdebat komt er naar aanleiding van een burgerinitiatief van de bekende Hagenaar Henk Bres. Die verzamelde ruim 72.000 handtekeningen van mensen die vinden dat Martijn moet worden verboden.

Thai twintig jaar cel in om majesteitsschennis

Een 61-jarige Thai is woensdag wegens majesteitsschennis tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechter achtte sms'jes die de man verstuurde beledigend voor de Thaise koningin.

De strafrechter bevond Amphon Tangnoppaku behalve aan majesteitsschennis ook schuldig aan computermisdrijven. Amphon zelf had voor de rechter zijn onschuld bepleit. Hij kon naar eigen zeggen niet overweg met de sms-functie van zijn telefoon en had de berichten per ongeluk verzonden.

Nergens ter wereld wordt majesteitsschennis zo zwaar bestraft als in Thailand.

Dragon Quest VII mogelijk naar 3DS

Het lijkt erop dat Dragon Quest VII een remake krijgt voor Nintendo 3DS. Dit gerucht is verspreid door Creamsugar via Twitter en eerder werd Monster Hunter Tri G voor 3DS al op die manier 'aangekondigd'.

Nintendo gaat zeer waarschijnlijk deze remake binnenkort aankondigen tijdens een persconferentie of event waarbij medegedeeld wordt dat de 3DS-verkopen in de lift zitten en ze een leuke mijlpaal in de verkopen bereikt hebben.

Dragon Quest IV, V en VI kregen al een remake voor Nintendo DS en VII voor 3DS zou een logische volgende stap zijn. Desalniettemin is het nog maar een gerucht. Fingers crossed!

Dragon Quest VII verscheen in 2001 voor PlayStation en ging ruim vier miljoen keer over de toonbank. In Amerika is heette de game Dragon Warrior VII.

Herfstverkoop Steam begonnen

De Steam Wallets kunnen weer uit het stof worden getrokken, want de herfstsale van Steam is begonnen. Met onder andere de Mass Effect-serie, Call of Duty: Black Ops en Portal 2 staan er genoeg topgames in de uitverkoop.

De uitverkoop duurt vier dagen, je hebt nog 22 uur om deze games te kopen, daarna komen er weer nieuwe games in de uitverkoop. De volledige lijst staat hieronder.

-Risen - 50% OFF |$14.99|€9.99|£7.49|
-Test Drive Unlimited 2 - 75% OFF |$4.99|€4.99|£3.74|
-Oddworld: The Oddboxx - 75% OFF |$3.74|€3.74€|£3.24|
-Duke Nukem Forever - 66% OFF |$6.79|€6.79|£5.09|
-Mass Effect 1 & 2 - 75% OFF |$4.99|€4.99|£4.99| - Digital Deluxe Edition |$7.49|€7.49|£7.49|
-Call of Duty: Black Ops - 50% OFF |$29.99|€29.99|£19.99|
-Orcs Must Die! - 75% OFF |$3.75|€3.49|£2.99| -
-Sam and Max: Complete Pack - 75% OFF |$12.49|€12.49|£8.74|
-Dejobaan Complete Pack - 50% OFF |$9.99|€9.49|£7.49|
-Men of War Sale - 50-75% OFF
-Renegade Ops - 50% OFF |$7.49|€6.49|£4.99| - 4-Pack |$14.99|€12.49|£9.99|
-Portal 2 - 66% OFF |$10.19|€10.19|£6.79|

Frankrijk wil EU-hulp aan Syrië

Frankrijk wil dat de Europese Unie humanitaire corridors opricht voor Syrië of het land op andere manieren bijstaat. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé woensdag gezegd.

Juppé sprak in een onderhoud met de leider van de Syrische Nationale Raad, Burhan Ghalioun, zijn steun uit voor de Syrische oppositie en noemde de Raad een 'legitiem aanspreekpunt'. De minister zei dat Frankrijk de Arabische Liga en andere bondgenoten ertoe zal proberen te bewegen te Raad te erkennen. Ghalioun sprak van een overwinning.

De minister wil dat de EU humanitaire hulp stuurt om het leed van de Syrische bevolking te verlichten. Dat gaat in ieder geval niet gepaard met militair optreden. "De militaire optie staat niet op de agenda", zei Juppé. "Een gewapend optreden kan een burgeroorlog teweegbrengen in Syrië en dat zou het ergste scenario zijn voor het land." Volgens de minister moet de Unie humanitaire corridors of humanitaire zones inrichten. Wat hij hiermee bedoelde, zei hij niet.

De Syrische president Bashar Assad staat steeds meer onder druk om een einde te maken aan het bloedige optreden van zijn veiligheidstroepen tegen antiregeringsdemonstranten. De opstand in Syrië heeft al aan zo'n vierduizend mensen het leven gekost.

Lingerieleague vervangt NBA

De Amerikaanse basketballiefhebbers die dit seizoen door de NBA in de steek gelaten worden, kunnen binnenkort alsnog kijken naar een basketbalcompetitie. Het gaat om Rick's Cabaret Basketball League, een zogenaamde lingerieleague waar stripteasedanseressen het tegen elkaar zullen opnemen op het basketbalveld.

Lonnie Hanover, eigenaar van een New Yorkse stripclub, kwam met het idee na het aanhoudende arbeidsconflict tussen Amerikaanse profbasketballers en de NBA. "We zijn allemaal teleurgesteld dat de basketbalcompetitie nog steeds niet is begonnen. We kregen te horen dat mensen er geld voor zouden neerleggen om ons op onze hoge hakken te zien basketballen, dus we hebben besloten een eigen competitie te maken", zegt Gianna, een van de danseressen van Hanovers stripclub. "We zullen blijven spelen totdat de NBA de echte basketbalcompetitie start."

Volgende week zullen de New Yorkse dames met de primeur komen. Dan wordt bekendgemaakt wie hun coach zal worden. Volgens de geruchten gaat het om een voormalig NBA-ster. Tevens wordt dan het clubtenue getoond.

De dames zullen het in de eerste wedstrijden opnemen tegen ploegen uit Minneapolis en Miami. Het complete wedstrijdschema van de lingerieleague zal naar verluidt in januari klaar zijn.

Spitsstroken blijven gesloten bij mist

De spitsstroken blijven gesloten bij mist. Dat is nodig vanwege de verkeersveiligheid, zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer.

Zij reageerde op een pleidooi van Charlie Aptroot (VVD) die vindt dat de spitsstroken ook bij mist prima kunnen worden opengesteld. Met de matrixborden boven de weg kan dan de snelheid worden gereguleerd, als dat vanwege de veiligheid nodig is.

Schultz wees erop dat de stroken niet voor niets worden gesloten bij mist. Vanuit de verkeerscentrale is dan niet meer te zien of er bijvoorbeeld auto's met pech op de stroken staan. Veel vluchtstroken worden gebruikt als spitsstrook. Als mist het zicht belemmert, moeten de stroken worden gesloten. "De veiligheid staat echt voorop."

Wel blijft de minister kijken naar nieuwe systemen, waardoor het zicht op spitsstroken ook tijdens mist wordt verbeterd. Dan kunnen ze wel worden geopend.

De minister had verder geen goed woord over voor automobilisten die op rijbanen rijden waarboven een rood kruis brandt en dus zijn gesloten voor het verkeer. "Het is vreselijk wat gebeurt". De kans bestaat dat wegwerkzaamheden plaatsvinden op die rijbanen en dat de wegpiraten willens en wetens mensenlevens in gevaar brengen, zei Schultz.

Automobilisten die zich daar schuldig aan maken en worden opgepakt, moeten 'ontzettend' worden gestraft. Dat rode kruis is er voor de veiligheid van de weggebruiker. Wie dat negeert is asociaal, aldus de bewindsvrouw.

Schultz wil treinen ook sneller laten rijden

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) wil dat de treinen in Nederland op een aantal lijnen harder gaan rijden. Dat zegde ze woensdag toe tijdens een debat over haar begroting. Onder meer de ChristenUnie wil dat de maximumsnelheid van treinen wordt verhoogd naar tweehonderd kilometer per uur.

Ook het CDA maande de minister tot spoed. Het is Sander de Rouwe (CDA) een doorn in het oog dat bijvoorbeeld de gloednieuwe Hanzelijn wel gebouwd is voor snelle treinen, maar dat die er voorlopig niet gaan rijden. De beoogde reistijdwinst valt daardoor tegen.

Schultz zei dat ze 'zo veel mogelijk druk' gaat uitoefenen om de snelheid te verhogen. "Ik doe mijn best om het die kant uit te doen gaan." Zij gaat een lijst opstellen met lijnen waar de snelheid als eerste omhoog zou kunnen.

Arie Slob (ChristenUnie) wil dat op acht trajecten, onder meer tussen Amsterdam en Utrecht en tussen Den Haag en Schiphol, onderzocht wordt of de snelheid kan worden verhoogd.

Weer kuitblessure voor Boschker

FC-Twente keeper Sander Boschker is tijdens de training geblesseerd geraakt aan zijn rechterkuit. De reserve-keeper van de club uit Enschede had eerder dit seizoen al een soortgelijke blessure aan zijn linkerkuit.

Bij een MRI-scan bleek er een scheurtje in de spier te zitten. De 41-jarige doelman zal waarschijnlijk daardoor enkele weken uitgeschakeld zijn. "Tijdens het inlopen voelde ik ineens een messteek in mijn kuit. Ik ben even heel boos geweest, omdat ik pas een week of drie hersteld was van die andere blessure. Er is niks aan te doen, ik ga mijn best doen om zo snel mogelijk weer fit te zijn”, aldus Boschker.

Koning België vraagt formateur door te gaan

De Belgische koning Albert heeft formateur Elio di Rupo gevraagd door te gaan met zijn pogingen een regering te vormen. Dat heeft het koninklijk paleis woensdag bekendgemaakt. De Waalse socialist heeft een korte bedenktijd aan de vorst gevraagd.

Hij wil de mogelijkheid nagaan een akkoord te bereiken dat aanvaardbaar is voor de zes onderhandelende partijen. Koning Albert heeft er bij de zes partijen op aangedrongen de nodige extra inspanningen te leveren om de begrotings- en sociaaleconomische onderhandelingen af te ronden en om zo snel mogelijk een regering te vormen.

Koning Albert vraagt Di Rupo door te gaan
Koning Albert vraagt Di Rupo door te gaan (Foto: ANP)

UEFA schrapt straffen Financial Fair Play

De Europese voetbalbond UEFA ziet af van straffen voor teams die hun financiële zaken niet op orde hebben, na de bekendmaking van een megaverlies van Manchester City.

Dit maakte voorzitter Michel Platini bekend. De UEFA wilde met de Financial Fair Play-regel een transferembargo opleggen aan clubs die te veel verlies lijden. Maar die plannen gaan voorlopig terug de kast in, omdat de bond verwacht dat de regels wettelijk niet op te leggen zijn.

Een meerderheid van grote clubs in Europa steunde de regel, waaronder Arsenal en Inter. Na de bekendmaking van het verlies van 227 miljoen euro van Manchester City over het vorige seizoen, kreeg de regel nog meer steun. Alleen haalt de bond nu de plannen terug, omdat spelerregistratie (transfers) meer een nationale of FIFA-aangelegenheid is. Ook het verbieden van spelers om te spelen, omdat hun transfersom te hoog is voor de schuld, zou op juridische conflicten stuiten.

De UEFA trok de regels terug op advies van advocaten. Het is nu aan de UEFA om met nieuwe straffen te komen om de geloofwaardigheid van Financial Fair Play te behouden.

'Jumbo neemt C1000 over'

Supermarktketen Jumbo staat op het punt om branchegenoot C1000 over te nemen van investeringsmaatschappij CVC. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen.

Volgens de bronnen heeft CVC een nieuwe ronde biedingen op C1000 uitgesteld, terwijl er wordt onderhandeld met Jumbo. Volgens mediaberichten zouden ook Plus Retail, Sligro Food Group, het Duitse Edeka en investeerders BC Partners en Bain Capital interesse hebben in de qua omzet op een na grootste supermarktketen van Nederland.

CVC zette C1000 eerder dit jaar in de etalage. De supermarktketen zou naar verluidt tussen de 900 miljoen en 1 miljard euro moeten opbrengen.

Jumbo was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

'Jumbo neemt C1000 over'
'Jumbo neemt C1000 over' (Foto: ANP)

Junker denkt aan vertrek bij Roda JC

Roda JC Kerkrade dreigt na dit seizoen afscheid te moeten nemen van aanvaller Mads Junker. Hij denkt aan een vertrek naar zijn vaderland Denemarken. De aanvaller hoopt ooit nog uit te komen voor een club uit zijn geboorteland. Gelet op zijn aflopende contract en zijn wens van een transfer naar de Deense competitie is de kans op een langer verblijf in Limburg klein. "Ik ben nu aan mijn zevende seizoen in Nederland bezig", vertelt hij tegen het Deense medium TV2.

De 30-jarige Junker lijkt geen heil te zien in een achtste seizoen. "Als ik nog in Denemarken wil spelen, moet ik niet te lang meer wachten." In zijn geboorteland wil de aanvalsleider nog eens actief zijn. "Ik denk dat mijn niveau nu nog op de top van de Deense Superligaen ligt. Het liefst zou ik bij een club uit de buurt van Kopenhagen of het eiland Funen willen spelen."

Junker kwam in de winterstop van het seizoen 2005/2006 naar Nederland. Hij tekende een contract bij Vitesse, waar hij de opvolger van Matthew Amoah moest worden. Na drie-en-een-half jaar bij de Arnhemse club maakte hij de transfer na Roda JC. Daar kwam hij beter tot zijn recht, de afgelopen twee seizoenen scoorde hij maar liefst 41 keer. Dit seizoen gaat het iets moeizamer in Kerkrade, de teller staat pas op één treffer.

Mads Junker
Junker denkt aan vertrek bij Roda JC (Foto: Pro Shots)

Geen Snake in MGS: Rising

Iedereen die het nieuws over Metal Gear Solid: Rising niet heeft gevolgd sinds de aankondiging op de E3 2009, weet waarschijnlijk niet dat het spel een compleet andere wending gaat nemen ten opzichte van de eerdere delen.

"Rising-spelers moeten hun liefde voor Snake en sluipen aan de kant zetten", aldus bedenker Hideo Kojima.

Ondanks dat er al twee jaar een muur van geheimhouding om het spel heen staat weten we wel al dat in Metal Gear Solid: Rising de sluipende Snake wordt ingeruild voor de zwaardzwaaiende cyborg Raiden. Dit alleen al belooft een spel vol met actie te geven.

In een interview met PlayStation Magazine UK zegt geestelijk vader van de serie Hideo Kojima dat hij nog onzeker is over hoe spelers zullen gaan reageren op de verandering van richting van het aanstaande spel. "Als iemand echt van Snake houdt en graag stealthgameplay wil, dan zal het voor hem of haar moeilijk worden om in het spel te komen. Voor mensen die openstaan om nieuwe dingen te proberen zal het een stuk makkelijker zijn", zegt hij.

"Raiden werd in Metal Gear Solid 4 heel goed ontvangen en ik wilde verder gaan in die richting met Rising. Mensen die Raiden konden waarderen in MGS 4 kunnen hem ook in deze game waarderen", zegt Kojima. "Als we Snake hadden teruggehaald was hij een oude veteraan geweest. Dat zou geen aantrekkingskracht meer hebben gehad op de spelers. Daarom hebben we Raiden geïntroduceerd".

Metal Gear Solid: Rising wordt in 2012 verwacht op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

PVV'er zette mishandeling mogelijk in scène

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de opgestapte voorzitter van de Statenfractie van de PVV in Friesland, Jelle Hiemstra, zelf achter zijn mishandeling in september zit. Deze bewering over Hiemstra wordt gedaan in een anonieme brief die Omroep Friesland heeft ontvangen.

De briefschrijver stelt volgens de omroep dat Hiemstra hem en een kompaan zou hebben gevraagd met bivakmutsen op bij hem thuis aan te bellen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden laat woensdagavond weten de brief te onderzoeken. "Wij zien dit als een tip", zegt de woordvoerder.

Hiemstra werd in september in zijn woning in Sneek mishandeld door twee mannen. Ook zijn echtgenote kreeg klappen. De mannen belden aan bij de woning aan en zouden toen de PVV'er opendeed, de woning binnen zijn gedrongen en Hiemstra en zijn vrouw hebben geslagen. Daarna gingen de mannen ervandoor. Hiemstra en zijn vrouw raakten lichtgewond en deden aangifte.

Eind oktober meldde Hiemstra op te stappen als fractievoorzitter van de PVV in de Friese Provinciale Staten en als onafhankelijk Statenlid verder te gaan. In een verklaring stelde hij dat zijn mildere standpunt over hoofddoekjes en islamisering niet op prijs wordt gesteld door de PVV in Den Haag.

Gameontwikkelaarsveteranen richten Strange Games op

Zes verschillende gameontwikkelaarsveteranen hebben de handen ineengeslagen en een nieuwe studio opgericht, die zich voorlopig nog op iOS-spellen stort voordat de studio overgaat op AAA-titels.

Welke zes ontwikkelaars dat precies zijn wil het bedrijf nog niet naar buiten brengen. Wel is er verteld dat in elk geval vanuit Monolith, Yager en Epic Games mensen verzameld zijn.

Het eerste aangekondigde spel is Demolicious, een puzzelspel dat op iOS gaat uitkomen. Het merendeel werkt ondertussen aan AAA-projecten en Ken Mayfield, momenteel bezig met Spec Ops: The Line, hoopt dat "we can concentrate on ourselves after this, after we release Demolicious."

Als alle ontwikkelaar klaar zijn met hun huidige projecten, komen hun namen naar buiten.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op Rayman Origins te winnen! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: met hoeveel spelers kun je in co-opmodus spelen? Het antwoord is vier.

De gelukkige die het spel in de brievenbus mag verwachten is Metonae. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Packshot

ADO-speler Horvath niet akkoord met schorsing

Gabor Horvath heeft het schikkingsvoorstel van de openbare aanklager van de KNVB voor drie wedstrijden schorsing afgewezen. Door het afwijzen van het voorstel moet de speler van ADO donderdag tekst en uitleg geven aan de tuchtcommissie.

Aanleiding is een incident in het competitieduel tegen FC Utrecht (2-2) zondag. In de 86e minuut ging de verdediger met zijn hak op het been van Utrecht-spits Frank Demouge staan. De arbitrage ontging het voorval, maar op basis van televisiebeelden besloot de aanklager een vooronderzoek in te stellen.

Ben Saunders ontkent relatie met Stacey Rookhuizen

Ben Saunders wuift de geruchten dat hij een relatie heeft met Stacey Rookhuizen weg. "Ik en Stacey? Nee", zei de zanger woensdagavond in RTL Boulevard.

De 28-jarige winnaar van The Voice of Holland en de 25-jarige presentatrice van Project Catwalk werden onlangs samen gespot in de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo. "We waren gewoon gezellig uit. Er is voor de rest niks", verklaarde Saunders.

Rookhuizen bezocht een optreden van de zanger, waarna zij met Saunders en zijn crew ging 'afterpartyen'. "Ik was in de Jimmy Woo met nog twintig anderen", zei de zanger. Boos worden om de relatiegeruchten kan hij niet. "Ik moet er gewoon een klein beetje om lachen."

Vergevorderde plannen nieuwe profwielercompetitie

Er zijn vergevorderde plannen voor een nieuwe internationale wielercompetitie. De Luxemburgse investeerdersgroep Rothschild is met het plan gekomen de World Series Cycling (WSC) op te zetten. Hieraan zouden vanaf 2013 veertien profteams deel moeten nemen.

Essentieel verschil in de plannen van Rothschild met de huidige UCI ProTour is dat de Luxemburgers de inkomsten uit televisiegelden wil delen met de teams, iets wat de UCI niet doet. Daarnaast krijgen de teams aan het begin van het seizoen een premie van anderhalf miljoen euro.

De kalender van de WSC zou onder andere bestaan uit tien wedstrijden van vier dagen. Hierin is telkens een tijdrit, een vlakke etappe, een bergetappe en een overgangsetappe opgenomen. Verder kunnen ook bestaande grote rondes en klassiekers worden opgenomen in de kalender.

Onderzoeksraad buigt zich over Diginotarhack

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat een onderzoek doen naar het hacken van het internetbeveiligingsbedrijf Diginotar. Waar het onderzoek zich precies op richt, moet in januari duidelijk worden, zegt een woordvoerder van de raad.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) had de onderzoeksraad verzocht om het inmiddels failliete Diginotar onder de loep te nemen. Het bedrijf werd deze zomer gehackt. Door beveiligingscertificaten te vervalsen, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. Het bedrijf beveiligde veel websites van Nederlandse overheden. Veel sites werden uit voorzorg weken uit de lucht gehaald.

Achter de hack zitten vermoedelijk Iraanse hackers. Zij waren uit op gegevens van Iraniërs. Diginotar werd in september failliet verklaard nadat de regering het vertrouwen in het bedrijf opzegde.

EA-games voor iOS

Dat de markt voor mobiele games steeds groter wordt blijkt wel uit het feit dat steeds meer grote titels ook uitkomen in een zogeheten iOS-variant oftewel voor de iPhone, iPod en iPad. Ik ben bij Electronic Arts langsgeweest om vier van de grotere titels uit te proberen die de komende tijd gaan uitkomen: Road Trippin'TetrisTrenches II en The Sims 3. Eigenlijk zou Burnout Crash ook tot in dit rijtje hebben moeten staan, maar wegens technische omstandigheden kon dit spel helaas niet worden uitgeprobeerd. Alle getestte spellen worden als freemium-game uitgebracht.

Nintendo hoopt dat Super Mario 3D land missende link tussen 2D en 3D is

Nintendo hoopt dat de nieuwste Mario-game, Super Mario 3D Land, de missende link tussen 2D en 3D Mario-spellen is. Hiermee wordt bedoelt dat Nintendo hoopt dat de 2D-spelers ook de 3D-spellen zullen gaan spelen en vice versa.

Miljoenen mensen houden van 3D third-person Mario-spellen in de stijl van Super Mario 64 en Super Mario Galaxy, maar er zijn ook miljoenen mensen die liever de 2D Super Mario-spellen spelen in de stijl van New Super Mario Bros. Deze spellen verkochten ook beter dan dat de 3D Mario-spellen deden met miljoenen exemplaren. Het lijkt er dus op dat de 2D Mario populairder is dan de 3D Mario.

De developers probeerden dit op te lossen met Super Mario 3D Land. "I think there was a missing link between Super Mario World and Super Mario 64," aldus Nintendo ontwikkelaar Koichi Hayashida. Hij denkt dat Super Mario 3D Land deze link zou kunnen zijn.

"The development of Super Mario 64 was revolutionary, It answered the question, 'what does it mean to play in a 3D space?' One part of that answer was the 'star system,' in which players walked around in 3D space and collected stars. But I think that in the star system, some players became lost and were unable to find the stars."

Andere Nintendo ontwikkelaars hebben gezegd dat ze denken dat 3D Mario-spelers overdonderd worden door de 3D Mario-spellen, en de moeilijkheidsgraad van deze spellen. In 3D Mario-spellen moet de speler meer keuzes maken, over bijvoorbeeld waar de speler naartoe moet.

Het 2.5D spel Super Mario 3D Land zou zomaar eens de brug tussen 2D en 3D kunnen zijn. Het spel ziet eruit als een nieuwe 3D Mario in sommige levels, maar dat is het zeer zeker niet. "In Super Mario 3D Land, to ensure that players wouldn't get lost, we employed a simple system in which players can reach the flagpole by moving forward or to the right, Later, as players progress through the game, they are able to enjoy the searching style of game play that comes with collecting star medals."

"I hope that many people will play Super Mario 3D Land and that it will serve as a gateway to 3D Mario gaming. If they enjoy this game, then I would also recommend the Super Mario Galaxy series."

De ontwikkelaars hebben nu één 3D aspect opgelost, maar er is nog een tweede. Het spel is niet alleen 3D, sommige levels zijn in de stijl van Super Mario 64, maar ook nog stereoscopisch 3D. Je kunt dus diepte zien. Hayashida hoopt dat er goed gebruik is gemaakt van deze soort 3D. "I think the stages that are like trick art really take advantage of the 3D element, we tried to make the stages so that if you look at the stage in 3D, you'll be able to figure out the answer right away and so that even if you don't use 3D, you can figure out the answer after playing for a bit."

Alhoewel er wel 3D in dit spel zit, heeft Nintendo besloten om geen multiplayerfuncties toe te voegen. Het is geprobeerd, maar hoe de ontwikkelaars het overbrengen lijkt het wel alsof ze geprobeerd hebben om een 3D-functie te maken waarbij meerdere spelers naar een 3DS-scherm kijken. "The stereoscopic 3D element of Super Mario 3D Land is not suited to multiple people looking at the screen simultaneously, so we gave up on multiplayer game play for this game." aldus de producer, Yoshiaki Koizumi. De ontwikkelaars hadden heel graag een multiplayerfunctie in Super Mario 3D Land willen hebben. "We will pursue this challenge again in the future."

Ewan McGregor in tv-serie The Corrections

Ewan McGregor heeft getekend voor de tv-serie The Corrections op de Amerikaanse betaalzender HBO. Hij speelt zoon Chip Lambert in de serie over een getroebleerde Amerikaanse familie. Chris Cooper en Dianne Wiest spelen zijn ouders, schrijft het Amerikaanse blad Entertainment Weekly.

De dramaserie is gebaseerd op het gelijknamige en veelgeprezen boek van Jonathan Franzen en gaat over een traditionele Amerikaanse familie die vlak voor de millenniumwisseling met kerst samenkomt. Tijdens het diner komen de problemen van elk familielid boven tafel.

Chip is de middelste van drie kinderen, wie de andere twee spelen is nog onbekend. Anthony Hopkins was eerder in beeld voor de rol van vader Alfred Lambert maar heeft uiteindelijk voor de eer bedankt.

Het is de eerste keer dat McGregor een vaste rol in een tv-serie speelt. Hij was wel eens in een enkele aflevering te zien van verscheidene series, waaronder ER en Tales from the Crypt.

Aan het scenario voor The Corrections wordt momenteel gewerkt door Franzen en scenarist Noah Baumbach, die de proefaflevering gaat regisseren. Wanneer de serie op tv verschijnt, is nog onbekend.


Ewan McGregor in tv-serie The Corrections (Foto: Novum)

Geen vaste boekenprijs voor e-book

De vaste boekenprijs gaat niet gelden voor e-books. Dat heeft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) besloten, liet hij woensdag aan de Tweede Kamer weten.

Een vaste prijs voor het e-book zal niet helpen het verdwijnen van boekhandels te voorkomen, heeft onderzoek in opdracht van Zijlstra uitgewezen. "Ook met een vaste prijs zal de boekhandel niet voldoende weerwerk kunnen bieden aan de marktmacht van grote nationale en internationale ondernemingen", schrijft Zijlstra. Hiermee is er geen 'cultureel belang'.

Een nadeel van een vaste prijs is verder dat de doorbraak van het e-book wordt vertraagd. Ook ziet Zijlstra juridische belemmeringen.

Kamp wil nog geen deeltijd-WW

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vindt het nog te vroeg om de deeltijd-WW weer in te voeren. Dat heeft Kamp woensdag gezegd tegen de NOS.

"Als er sprake is van een crisis wil ik eerst kijken of die tijdelijk is en of deeltijd-WW dan de beste maatregel is of dat er alternatieven zijn. We zijn nu bezig om te bereiken dat de crisis er niet komt", zei Kamp. Bovendien kost de deeltijd-WW veel geld, wat betekent dat de overheid dan elders extra moet bezuinigen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft Kamp per brief gevraagd de regeling weer open te stellen voor bedrijven die in nood zijn geraakt door de crisis, zo werd woensdagochtend bekend. Eerder bepleitten de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland ook dat de deeltijd-WW weer van kracht wordt.

De deeltijd-WW maakte het tussen 2009 en juli van dit jaar mogelijk dat werknemers voor een deel van hun werktijd een WW-uitkering kregen. Bedrijven die door de crisis minder opdrachten en dus te weinig werk hadden, hoefden zo geen mensen te ontslaan.

De banen van Mario Kart 7

Benieuwd of jouw favoriete racetrack uit de Mario Kart-serie ook in Mario Kart 7 zit? Bekijk hieronder de volledige lijst met acht cups en de tracks die daarbij horen. In totaal zijn er 32 banen waar Mario en zijn kornuiten over rond kunnen scheuren. De game komt volgende week vrijdag uit.

Mushroom Cup

  • Toad Circuit
  • Daisy Hills
  • Cheep Cheep Lagoon
  • Shy Guy Bazaar

Flower Cup

  • Wuhu Loop
  • Mario Circuit
  • Music Park
  • Rock Rock Mountain

Star Cup

  • Piranha Plant Slide
  • Wario Shipyard
  • Neo Bowser City
  • Maka Wuhu

Special Cup

  • DK Jungle
  • Rosalina's Ice World
  • Bowser's Castle
  • Rainbow Road

Shell Cup

  • Luigi Raceway (N64)
  • Bowser Castle 1 (GBA)
  • Mushroom Gorge (Wii)
  • Luigi's Mansion (DS)

Banana Cup

  • Koopa Beach (N64)
  • Mario Circuit 2 (SNES)
  • Coconut Mall (Wii)
  • Waluigi Pinball (DS)

Leaf Cup

  • Kalimari Desert (N64)
  • DK Pass (DS)
  • Daisy Cruiser (GCN)
  • Maple Treeway (Wii)

Lightning Cup

  • Koopa Cape (Wii)
  • Dino Dino Jungle (GCN)
  • Airship Fortress (DS)
  • Rainbow Road (SNES)

'PS4 niet significant later dan concurrent'

De Wii U komt volgend jaar uit en Microsoft zal in 2012 naar alle waarschijnlijkheid zijn nieuwe console onthullen. Over de opvolger van de PlayStation 3 blijft het echter angstvallig stil. Dit heeft, gepaard met Sony's financiële positie, geleid tot speculaties dat Sony wederom te laat zal zijn voor de volgende generatie. 

PlayStation Europe baas Jim Ryan geeft aan dat de rol van de PS3 nog niet uitgespeeld is. "There's still a lot of unfinished business on PS3. If you look at PlayStation 2, now in excess of 150m units installed globally, a huge majority of that was done at price points of £120 or lower. With PS3 we've only just hit £199 in the UK, so clearly there's a considerable untapped part of the market there."

Microsoft loopt met zijn Xbox 360 een jaar voor in de huidige generatie, maar volgens Ryan zal dit de volgende generatie niet het geval zijn. Het zou volgens hem ongewenst zijn als de PS4 weer een jaar later uitkomt dan de console van de concurrent.

Waarschijnlijk zijn ze bij Sony achter de schermen wel al druk bezig met de opvolger. Vorige week meldde EDGE dat een first-party Sony studio gestopt is met het ontwikkelen voor de PS3 en zich is gaan richten op de PS4. Deze niet bij naam genoemde ontwikkelaar zou ook betrokken zijn bij de ontwikkeling van het grafische systeem voor Sony's nieuwe console.

'Noord-Hollandse gemeenten boycotten zoutloket'

Het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland heeft zich nog niet aangemeld voor het zoutloket. Deden vorig jaar nog 36 van de 58 Noord-Hollandse gemeenten mee, dit jaar hebben zich er tot nu toe zeventien aangemeld, meldt RTV Noord-Holland woensdag na een rondgang.

Een van de redenen dat gemeenten zich niet opgeven, is dat ze vrezen op te moeten draaien voor zouttekorten in andere gemeenten. Het loket herverdeelt de hoeveelheid zout van wegbeheerders, zoals de gemeenten, en kan zo gemeenten met een tekort aan strooizout te hulp schieten.

Vooral grote gemeenten zouden geen behoefte hebben aan het loket. Zaanstad geeft aan dat het loket te veel tijd kost voor te weinig zout. Hilversum denkt ondertussen voldoende zout in huis te hebben. Amsterdam twijfelt nog over deelname.

Afgelopen winter is het zoutloket voor het eerst in werking gesteld. Toen hadden 304 van de ruim vierhonderd gemeenten zich aangemeld. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat kan woensdagavond niet aangeven hoeveel gemeenten zich tot nog toe hebben aangemeld.


'Noord-Hollandse gemeenten boycotten zoutloket' (Foto: Novum)

Rode Ster Belgrado verwijdert uit voorzorg stoeltjes

Komend weekend staat in Servië de beladen derby tussen Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado op het programma. De clubleiding van Rode Ster heeft besloten om uit voorzorg alle stoeltjes op de zuidtribune, waar de fans van Partizan normaal zitten, te verwijderen.

"Op basis van eerdere ervaringen lijkt ons dit de meest verstandige oplossing”, liet een bestuurslid van Rode Ster weten. Traditiegetrouw lopen de spanningen tijdens de derby van Belgrado altijd enorm hoog op. Van rondvliegende stoeltjes in het stadion kijken de meeste mensen daar dan ook niet meer op.

De supporters van Partizan, regerend Servisch landskampioen, zullen daardoor als 'straf' negentig minuten lang moeten staan. De fans van Rode Ster hebben wel een stoeltje om te kunnen zitten. In de Servische competitie staat Partizan op dit moment vier punten voor op aartsrivaal Rode Ster.

'Minister De Jager geen hoogvlieger'

CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager is volgens The Financial Times geen hoogvlieger vergeleken met zijn Europese collega-ministers. Dit schrijft de Britse zakenkrant woensdag. De Nederlander staat op plek 11 van de in totaal 19 beoordeelde ministers.

Hiermee staat De Jager tussen de ministers van de probleemlanden Portugal (Vitor Gaspar op plaats 12) en Ierland (Michael Noonan, plaats 10). The Financial Times keek naar politieke bekwaamheid, economische prestaties en geloofwaardigheid voor de financiële markten.

In de jaren 2006, 2007 en 2008 zorgden de toenmalige ministers Gerrit Zalm en Wouter Bos met een tweede, vierde, en vijfde plaats nog voor topnoteringen. Sinds 2009 komen Bos en diens opvolger De Jager niet verder dan de middenmoot.

Opvallend is de positie van Frankrijk. Vorig jaar was de huidige voorzitter van het IMF, Christine Lagarde, nog derde op de lijst. Opvolger Francois Baroin bungelt met een vijftiende plek in de staart van het peloton ministers.

De Zweedse minister Anders Borg staat dit jaar op de eerste plek. Hij wordt op het erepodium geflankeerd door de Duitse minister Wolfgang Schäuble en de Pool Jacek Rostowski. De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos staat op de laatste plek.


'Minister De Jager geen hoogvlieger' (Foto: Novum)

Winnaars Disney Universe

FOK!games mag vijf Xbox 360-exemplaren en vijf PlayStation 3-exemplaren vergeven van Disney Universe. Het enige wat je daarvoor hoefde te doen was ons vertellen wie onderstaande Disney-schurk is. Het antwoord was Cruella de Vil.

Schurk

De winnaars van de Xbox 360-versie zijn:

  • debuurvrouw
  • repeltje
  • ProFlamer
  • KoningPoedel
  • waiUmadbro

De winnaars van de PlayStation 3-variant zijn:

  • Fallen
  • Bait00
  • knoffel
  • 3Dino
  • GhostWhisperer

Gefeliciteerd! Jullie krijgen jullie prijs zo spoedig mogelijk opgestuurd.

Kolenschip zinkt op Waal na mistige aanvaring

Bij een aanvaring in dichte mist op de Waal bij het Gelderse Doornenburg is woensdagmiddag een kolenschip ernstig beschadigd geraakt. Het binnenvaartschip maakt water en is aan het zinken, zegt een woordvoerder van de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten. Het scheepvaartverkeer op de Waal is gestremd.

Het met kolen geladen schip botste aan het einde van de middag op een schip dat een aantal lege bakken voortduwde. De opvarenden van beide schepen zijn in veiligheid gebracht.

Clooney getuige in rechtszaak tegen Berlusconi

George Clooney is opgeroepen als getuige in een rechtszaak tegen Silvio Berlusconi. De acteur zou aanwezig zijn geweest op een van de seksfeesten van de voormalige premier van Italië. Berlusconi staat terecht omdat hij een minderjarige prostituee zou hebben betaald voor seks.

Clooney ontkent dat hij op een van Berlusconi's zogeheten bunga bunga-feesten is geweest, maar gaat wel in op de oproep te komen getuigen. Hij zegt de premier enige tijd geleden inderdaad te hebben ontmoet om te spreken over het door burgeroorlog verscheurde Afrikaanse land Darfur. Een aanbod om te blijven voor een feest zou hij echter hebben afgeslagen.

Ook Clooneys ex-vriendin Elisabetta Canalis en stervoetballer Cristiano Ronaldo staan op de lijst van getuigen in de rechtszaak tegen de 75-jarige Berlusconi. Vanaf volgende week vertellen de eerste getuigen hun verhaal.

GAME Group-aandelen flink gezakt

Slecht nieuws voor GAME Group. De leading video games retailer, volgens eigen zeggen in ieder geval, heeft namelijk flink wat waarde verloren. Vorige week kondigden ze aan dat hun omzet prognose voor de komende tijd niet zo florissant uitziet. Direct na deze uitspraak daalden de aandel van GAME flink.

De aandelen zijn binnen een week gedaald met 57,55 naar 15.75 pence. Op één avond stonden de aandelen zelfs op 6,66 pence. Echter, analisten denken dat de GAME Group binnenkort weer meer inkomsten kan verwachten door de komst van PlayStation Vita en Wii U. 

"While the market backdrop is poor, Game continues to take market share. Digital revenues are up 40% YoY, store closures are on track and conversion, pre-owned sales and multi-channel have made progress this year. For 2012/3, the Nintendo Wii U will provide some much need momentum to the hardware cycle, with expectations of a new Xbox being announced next year also building. Longer term strategy continues to make sense, but it is difficult to see when the short term pain ends."

Schultz: Geen discussie over rekeningrijden

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) legt het pleidooi van de autobranche om in de toekomst alsnog de kilometerheffing in te voeren, naast zich neer. "Een discussie over kilometerheffing is niet aan de orde", zei de minister woensdag tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer.

De RAI en Bovag pleitten woensdag opnieuw voor de invoering van het rekeningrijden, waarbij automobilisten betalen per gereden kilometer in plaats van voor het bezit van hun auto. "Ook al neemt de filedruk momenteel af, op lange termijn is betalen voor gebruik in plaats van voor bezit de eerlijkste, verstandigste en meest effectieve oplossing", liet de Bovag weten.

Schultz' voorganger Camiel Eurlings (CDA) had vergevorderde plannen om de kilometerheffing in te voeren, maar die werden op de lange baan geschoven na de val van het kabinet. De huidige gedoogcoalitie heeft afgesproken om geen beprijzingssysteem voor automobilisten in te voeren.

"Ik ga als minister niet werken aan een kilometerheffing", zei Schultz daarom. Het plan van Eurlings zoals dat er lag, was een 'monster'. Het zou heel veel geld kosten en een hoop administratieve rompslomp opleveren. Of het voor de toekomst verstandig zou zijn, wilde Schultz niet zeggen. Speculeren daarop heeft volgens haar weinig zin, omdat niet duidelijk is welke partijen in de toekomst in de regering zitten.

De invoering van kilometerheffing is verder ook niet nodig, zei Schultz. Er is de laatste jaren 'heel veel' gebeurd om de files weg te werken, zoals de aanleg van spitsstroken. Ook staan grote wegprojecten op stapel, zoals het uitbreiden van de ring rond Utrecht en de snelwegen bij Amsterdam en Almere.

Volgens de autobranche bieden de huidige oplossingen geen soelaas, wanneer de economie weer aantrekt. "Het verkeersinfarct zal weer toeslaan." Schultz stelt dat zij voldoende rekening houdt met de ontwikkeling van de toekomstige groei van de mobiliteit. "Daarmee zorgen we voor een toekomstbestendige infrastructuur."

Namco haalt 5000 pond op voor goede doel

Namco is samen met CAPCOM bezig om een liefdadigheids-event te organiseren genaamd Fight Club. Tijdens Fight Club kan je met verschillende karakters tegen elkaar knokken in een samenwerkingsverband genaamd Namco X Capcom. De organisatie heeft ondertussen al 5000 hele ponden weten op te halen voor het goede doel.

Het geld zal uiteindelijk naar GamesAid gaan, een organisatie die games gebruikt om geld in te zamelen. Naast Fight Club is het ook mogelijk om tijdens het event te gamen met Soul Calibur V en Tekken Tag Tournament 2. Ook zijn Tekken-creator Katsuhiro Harada en Street Fighter-producer Yoshinori Ono aanwezig tijdens het event. Wil jij aanwezig zijn, dan moet je komende vrijdag naar Londen gaan.

'Financiële tijdbom door leegstand'

Er dreigt een financiële tijdbom van 22 miljard euro te ontploffen in de vorm van enorme leegstand van kantoren, winkels en andere bedrijfspanden. Hiervoor waarschuwt SP-Kamerlid en bouwkundige Paulus Jansen.

De panden staan volgens hem nu veel te hoog gewaardeerd in de boeken. Als het tot afschrijvingen komt, zorgt dat voor grote problemen voor de belangrijkste eigenaren, namelijk de pensioenfondsen en verzekeraars.

Jansen schat dat de panden momenteel 7 miljard euro te hoog zijn geprijsd in de boekhouding. Als daar te hoge waarderingen voor vastgoed dat wel is verhuurd bij wordt opgeteld, gaat het om een bedrag van minstens 22 miljard euro.

De SP'er analyseert dat sinds het ministerie van VROM is opgegaan in Infrastructuur en Milieu, er geen oog meer is voor ruimtelijke ordening. In zijn ogen laat het ministerie de problematiek van de leegstand over aan provincies en gemeenten.

Jansen roept op om het dossier van de leegstand over te dragen van minister Melanie Schultz van Haegen naar premier Mark Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager.

MMO verdient ¤2 miljoen met ¤1000-item

Wat gebeurt er als je een voorwerp in een MMO neerzet waarvoor je €1000 moet betalen? Ontwikkelaar BigPoint deed het en verdiende er €2 miljoen mee in vier dagen tijd. Zo'n 2000 mensen kochten namelijk het voorwerp van €1000 en maakten BigPoint daarmee een stukje rijker.

In de MMO DarkOrbit werd een zogenaamde 10th Drone verkocht, één van de beste voorwerpen die je nodig hebt om je ruimteschip te verdedigen. BigPoint heeft meerdere MMO's die draaien op verkopen van voorwerpen door spelers. Zo'n 90% van de 215 miljoen gamers die een BigPoint-MMO spelen koopt helemaal niks in de games. BigPoint verwacht zo'n €200 miljoen op te halen dit jaar door verschillende ingame verkopen gedaan door spelers.

Anderlecht hoopt op Genk-aanvoerder

Anderlecht hoopt Daniel Tözser van concurrent Racing Genk weg te halen, meldt Het Nieuwsblad. De aanvoerder van de Belgische landskampioen staat sinds de zomer van 2008 onder contract in Genk. Hij zou nu de belangstelling hebben gewekt van Anderlecht.

Paars-wit deed de 26-jarige Hongaar zelfs al een voorstel voor een contract van vier jaar. De middenvelder zou bij Anderlecht een salaris van 900.000 euro per jaar kunnen verdienen. Dat is meer dan wat hij nu bij de ploeg van trainer Mario Been verdient. Bovendien is een transfer voor beide clubs aantrekkelijk, voor Anderlecht omdat zijn contract aan het einde van het seizoen afloopt en voor Genk omdat het in de winterstop nog een kleine vergoeding voor hem kan ontvangen.

Genk deed hem een nieuw contractvoorstel, maar het lijkt er op dat de club geen overeenstemming bereikt met de speler. Anderlecht ziet in Tözser een opvolger voor Biglia en zou hem in januari al willen overnemen. Ook Club Brugge zou interesse hebben in de Hongaar.

Gratis wapen-skins voor Gears 3

Gratis wapenskins? LEZEN! Helaas pindakaas, je zult er namelijk wel iets voor moeten doen. Wil jij namelijk gratis skins krijgen voor GoW3, dan zul je de Horde-modus op Insane moeten uitspelen en de Mission: Impossible-trailer op XBL bekijken voor 25 december van dit jaar. Dan krijg je van EPIC een themed weapon skin pack.

De pack bevat een skin voor de Lancer, Hammerburst, Retro Lancer, Gnasher Shotgun, en Sawed-off Shotgun. Lukt het jouw niet om de modus op Insane be voltooien, dan kun je ook andere prijzen winnen. Dus hup, op naar je Xbox en gaan met die banaan. Heb je de modus al uitgespeeld op Insane, dan kun je lekker achterop leunen, de video bekijken en je gratis skin innen.

Vertonghen: "Ziet er soms laconiek uit"

Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen weet van zichzelf dat hij dit seizoen niet altijd even goed speelt. De Belg weerspreekt echter dat dit door gemakzucht komt.

Op de officiële website van Ajax laat Vertonghen weten dat het gemakzuchtige vooral een optische kwestie is. "Als ik niet goed speel oog ik al snel nonchalant, maar als ik wel goed speel heb ik ook altijd momenten dat ik kap, draai en indribbel met de bal."

"Als ik dan vervolgens de bal verlies lijkt het laconiek omdat ik de hele ruimte achter me loslaat. Het is gewoon mijn speelstijl. Als ik goed speel is het fantastisch, speel ik slecht ziet het er ook slecht uit."

Dat Vertonghen als aanvoerder meer kritiek krijgt dan voorheen, vindt de Belgisch international vanzelfsprekend. "Ik voel me verantwoordelijk voor het team, dus als ik slecht speel vind ik het normaal dat er wat sneller naar mij wordt gewezen."

Putty Squad aangekondigd als Vita launch titel

System 3 heeft aangekondigd dat klassiek gamepersonage Putty terugkomt en wel op de PlayStation Vita. Putty Squad zal direct beschikbaar zijn bij de launch van Sony's nieuwste handheld.

Putty Squad is een old-school platformgame waarin een onwaarschijnlijke held Putty zijn ontvoerde vrienden moet redden. 2012 is niet alleen het jaar waarin Putty 20 jaar bestaat, maar ook uitgever System 3 viert dan zijn 30-jarig jubileum, vandaar dat de game nieuw leven in geblazen wordt. 

Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige visuele verbeteringen en ook de gameplay wordt helemaal naar de maatstaven van deze tijd opgepoetst. Daarbij komt dat er vele nieuwe levels toegevoegd worden. Ondanks dat de ontwikkelaars graag alle touch-functies die de Vita heeft willen benutten, houden ze zich in om de gameplay zo natuurlijk en vertrouwd mogelijk te houden. System 3 heeft ook een aantal screenshots vrijgegeven, die hieronder te zien zijn.

putty1 (geschaalde kopie)

putty2 (geschaalde kopie)

putty3 (geschaalde kopie)

Geen straf voor Vitesse-spelers Aborah en Hofs

De KNVB kan Vitesse-spelers Stanley Aborah en Nicky Hofs niet straffen vanwege hun overtredingen van afgelopen zondag. In de competitiewedstrijd tegen Feyenoord gingen beide spelers flink over de scheef.

Hofs maakte een overtreding op Feyenoord-speler Jerson Cabral, nadat hij Hofs liep te provoceren door middel van het hooghouden van de bal. Beide spelers kregen vervolgens een gele kaart van arbiter Bas Nijhuis. Na afloop liet de scheidsrechter weten een slaande beweging te hebben geconstateerd. Daardoor kan de KNVB geen straf meer uitdelen, aangezien Nijhuis de gele kaart daarvoor had gegeven. Hofs liet zelf na afloop weten dat hij een rode kaart had verdiend.

Ook de overtreding van Aborah werd door Nijhuis waargenomen. De middenvelder van Vitesse ging keihard door op de enkels van Stefan de Vrij, die daarmee een ingescheurde enkelband opliep en tot de winterstop is uitgeschakeld. Nijhuis gaf slechts een vrije trap voor de onbesuisde actie van Aborah. "Als de scheidsrechter de overtredingen heeft waargenomen, kunnen de spelers daarna niet nog eens worden vervolgd", aldus een woordvoerder van de KNVB.

Qpad komt met twee keyboards voor pro-gamers

Qpad, maker van talloze hardware voor gaming en e-sports, komt met twee nieuwe toetsenborden. De Qpad MK-85 en de MK-50 zijn beide gericht op de serieuze pc-gamer en gaan respectievelijk 150 en 80 euro kosten.

De MK-85 is de meest luxe van de twee en biedt alles wat je als pro-gamer wilt. Onder andere duurzaamheid, bouwkwaliteit en een goed design maken dit het perfecte keyboard voor de veeleisende gamer volgens Qpad. Tevens bezit de MK-85 oplichtende (programmeerbare) toetsen, audio-connectors en volledige ondersteuning voor N-key rollover. Tevens worden er gekleurde toetsen meegeleverd zodat je bijvoorbeeld WASD een andere kleur kan geven. De MK-50 is het goedkopere broertje van de MK-85 zonder verlichting, audio-connectors of programmeerbare toetsen. 

qpad qpad

Links de ML-85, rechts de MK-50

Beide toetsenborden moeten voor het einde van dit jaar in de winkels liggen. Tijdens Dreamhack (komend weekend in Zweden) zullen de keyboards voor het eerst werkend getoond worden aan de wereld.

Skyrim save-problemen worden erger

Vorige week lieten we weten dat The Elder Scrolls V: Skyrim geplaagd wordt door problemen met de savegame op de PS3. De game wordt trager en gaat laggen rond de dertig uur gamen als je savefile 9MB wordt. Nu zijn er gamers die zo'n zestig à zeventig uur in de game hebben zitten en het probleem verergert dan.

Ook redacteuren van de website CVG hebben last van het probleem en hebben daarom een filmpje opgenomen dat laat zien wat er gebeurt. De PS3-versie is de enige versie van Skyrim die dit probleem heeft. De Xbox 360- en pc-versie hebben nergens last van. Bekijk hieronder het filmpje met de laggy gameplay.

Gomis: "Ajax speelde goed voetbal"

Olympique Lyon-aanvaller Bafetimbi Gomis speelde gisteren met 0-0 gelijk tegen Ajax. Door dit resultaat zijn de kansen op een plek in de achtste finales erg klein geworden voor de Franse ploeg. Na afloop was de spits lovend over de Amsterdammers.

"Het is een goede ploeg en ze speelden goed voetbal", vertelde Gomis. "Mensen moeten dit Ajax niet onderschatten. Ze waren sterk en we hadden moeite met hun speelstijl." Toch heeft Gomis nog goede hoop op overwintering in de Champions League. "Het wordt moeilijk, maar ik geloof er nog in."

Olympique Lyon mag over twee weken op bezoek bij Dinamo Zagreb, terwijl Ajax in eigen huis aantreedt tegen Real Madrid. De Amsterdammers hebben, met nog één duel te gaan een voorsprong van drie punten en tevens een beter doelsaldo.

[WTF] Berdych verslaat Tipsarevic

Tomas Berdych heeft zijn tweede partij op de ATP World Tour Finals weten te winnen. De Tsjechische speler won in Groep A in drie sets van de Serviër Janko Tipsarevic, die gisteren werd opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Andy Murray; 2-6, 6-3 en 7-6.

Tipsarevic debuteerde vandaag op het eindejaarstoernooi in de O2 Arena van Londen. De Servische tennisser maakte het zijn Tsjechische opponent erg lastig, maar ging uiteindelijk toch onderuit. Berdych verloor maandag van Novak Djokovic, de huidige nummer één van de wereld. In zijn laatste wedstrijd treft hij David Ferrer.

Saleh naar New York na machtsafstand Jemen

President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft gezegd dat hij naar New York gaat voor medische behandeling, direct nadat hij de macht overdraagt. Dat heeft VN-topman Ban Ki-moon woensdag gezegd.

In Jemen is al maanden een opstand gaande tegen president Saleh. Saleh heeft woensdag nog een overeenkomst over zijn machtsafstand ondertekend. Dat gebeurde in Riyad in Saudi-Arabië. 

Naar verwachting keert Saleh niet meer terug in Jemen.

De zorg kan nog veel duurder, Edith Schippers!

Okee. Ik word zo langzamerhand een ouwe lul. Inclusief allerlei kwaaltjes. Zoals lezen. Dat gaat nog prima in de volle zon of onder een bouwlamp, maar 's avonds in onze sfeervol verlichte woonkamer de krant? Dat wordt lastig. Knijpoogjes, mijn in-de-verte-bril af, en met het puntje van de neus zowat op het papier. En mevrouw Oplopers maar roepen dat ik een leesbril moet.

Politie kan oorzaak brand Zaandam niet vinden

De oorzaak van de brand in Zaandam vorig weekend blijft een mysterie. De oorzaak kan niet worden achterhaald omdat het pand deels is ingestort. Bovendien is er veel bluswater gebruikt. Dat zegt een politiewoordvoerder. De politie hield al langer rekening met brandstichting.

Na de brand in een voormalig distributiecentrum van Albert Heijn aan de Vredeweg stelde de politie een groot technisch onderzoek in. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van speurhonden. Deze werden ingezet om te zoeken naar brandbare stoffen zoals benzine.

Vlak na de brand werd een 35-jarige Let aangehouden. Hij werd maandagavond weer op vrije voeten gesteld omdat er onvoldoende bewijs was om hem langer vast te houden. Hij woonde met meerdere mensen in het deels leegstaande bedrijfsverzamelgebouw. De politie is nog bezig met het verhoren van getuigen.

De schoonheid van Skyrim in drie minuten

Wat krijg je als je The Elder Scrolls: Skyrim modificeert en er een time lapse video van maakt? Wren The Reaper deed dit en uploadde zijn video van Skyrim op YouTube. Het resultaat is een prachtig video van het land met daarbij het soundtrack van Skyrim. ''This took roughly 40 hours to make, with over 80 Gb of created files,'' vertelde Wren bij zijn video. Skyrim is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Gasexplosie in hotel Gran Canaria

Bij een gasexplosie in een hotel op Gran Canaria zijn vijf mensen zwaargewond geraakt. Onder de gewonden is één toerist. Dit heeft de Spaanse politie woensdag bekendgemaakt.

De explosie voltrok zich in de vroege ochtend, toen een tankwagen propaangas afleverde bij het Cordial Mogan Playa hotel in het zuidwesten van het eiland. Na de explosie brak brand uit.

In het hotel bevonden zich op dat moment rond de duizend gasten. Zij werden in allerijl geëvacueerd. Eén gast liep ernstige brandwonden op, evenals vier leden van het hotelpersoneel.

Bouwvakkers gewond door gevonden pistool

Twee bouwvakkers zijn woensdagmiddag in Groningen gewond geraakt door een schot uit een pistool dat ze in een woning hadden aangetroffen. Vermoedelijk ging het mis toen de twee het wapen probeerden te ontladen, zegt een politiewoordvoerder.

Het incident vond omstreeks 14.00 uur plaats in een woning aan het Borneoplein, waar verschillende huizen worden gerenoveerd. De bouwvakkers waren bezig met werkzaamheden toen ze het pistool vonden. De bouwvakkers zijn naar een ziekenhuis gebracht, maar verkeren niet in levensgevaar. Waar het wapen vandaan komt, is nog onduidelijk.

Djeparov Aziatisch voetballer van het jaar

Server Djeparov is voor de tweede keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot Aziatisch voetballer van het jaar. De middenvelder ontving de prijs uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Oezbeek bleef in de uitverkiezing onder meer voormalig VVV Venlo-speler Keisuke Honda en Shinji Kagawa van Borussia Dortmund voor.

De 29-jarige middenvelder, die de prijs in 2008 ook al won, was er mede verantwoordelijk voor dat Oezbekistan dit jaar de halve finale van de Azië Cup bereikte. Het was de beste prestatie ooit van de Oezbeken. Djeparov speelt sinds de zomer in Saudi-Arabië voor Al Shabab. Daarvoor kwam hij uit voor het Zuid-Koreaanse FC Seoul.

Al Sadd kreeg de prijs voor club van het jaar. De club uit Qatar won de Aziatische Champions League.

Aya Miyama werd verkozen tot voetbalster van het jaar. De Japanse middenvelder, uitkomend voor Yunogo Belle, maakte deel uit van de Japanse selectie die dit jaar wereldkampioen in Duitsland werd.


Djeparov Aziatisch voetballer van het jaar (Foto: Novum)

'Bulletstorm-ontwikkelaar maakt Gears Of War prequel-trilogie'

Volgens het geruchtenhoekje in het Amerikaanse Official Xbox Magazine zou ontwikkelaar People Can Fly, van Bulletstorm, wel eens een prequel-trilogie kunnen maken voor Gears Of War. Epic Games werkt momenteel al aan DLC, RAAMs Shadow, die de speler meeneemt naar eerdere tijden in GOW.

Of het gerucht een werkelijkheid wordt moeten we nog even afwachten maar ruimte in het verhaal voor een prequel is er wel. RAAMs Shadow neemt de speler mee naar het moment dat Emergence Day net achter de rug is en de stad ontruimt moet worden. De DLC komt volgende maand uit.

Eerste beelden Unit 13

Sony heeft bekendgemaakt dat ze samen met ontwikkelaar Zipper Interactive werken aan Unit 13. De game, een third person shooter, zal rond de launch van de Europese PS Vita uitkomen. De game laat je kiezen uit één van de zes soldaten en zal je meenemen naar negen verschillende lokaties voor zo'n 36 missie's.

Missie's zullen verschillen tussen korte actiemomenten of langdurige stukken opgebouwd uit stages. De game zal gebruik maken van Vita's twee analoge sticks en de touchpad achterop. Bekijk hieronder de eerste beelden van de game waarin we een hoop actie zien. PS Vita komt 22 februari uit in Europa.

Blatter geraakt door kritiek

FIFA-president Sepp Blatter is niet blij met de kritiek die hij heeft gehad op de racistische opmerkingen die hij heeft geuit. De 75-jarige Zwitser heeft inmiddels hiervoor zijn excuses aangeboden.

"In mijn hoedanigheid als FIFA-baas verbaast mij niets meer, maar ik ben diep geraakt door de reacties, omdat die mijn geweten raken. Het enige wat ik verder kan zeggen is dat dit hoofdstuk voor mij is afgesloten. Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden, wat moet ik meer zeggen," zei Blatter vanuit Maleisië waar een vergadering was met de Aziatische voetbalbonden.

"Als er nog iemand is die denkt dat ik een racist ben, sorry dat ik het moet zeggen: ik werk nu 37 jaar bij de FIFA. Ik kan zeggen dat er geen racisme is. Niets van dat alles en voor mij is de zaak nu klaar. Racisme wordt niet geaccepteerd, discriminatie wordt niet geaccepteerd op het veld, maar ook niet daarbuiten," zei de Zwitser die eerder dit jaar al werd beschuldigd van omkooppraktijken, maar hiervoor vrijgesproken werd.

Rottende piepers bij Zuid-Hollandse bedrijven

Bij drie bedrijven op Goeree-Overflakkee zijn rottende aardappelen aangetroffen. De aardappelen hadden de aardappelziekte ringrot en zijn uit de handel gehaald, zegt een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.

Ringrot wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie. De ziekte is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. De NVWA vermoedt dat de ziekte het gevolg is van het gebruik van illegaal pootgoed.

De eerste rottende aardappelen werden in september gevonden op een sorteerbedrijf van een aardappelhandelaar. Aardappelbedrijven op Goeree-Overflakkee staan onder verscherpt toezicht omdat de ziekte in 2009 en 2010 bij verschillende bedrijven werd aangetroffen.

I Am Alive screenshots, maar niet voor pc

Ubisoft heeft een aantal screenshots vrijgegeven van I Am Alive. Het lijkt erop dat we weinig kleur mogen verwachten in deze game. Dit geldt helemaal voor pc-gamers, aangezien het zeer onwaarschijnlijk is dat de game uitkomt op pc.

Stinaslas Mettra, creative director van I Am Alive heeft in een interview met IncGamers laten weten dat hij zich ervan bewust is dat pc-gamers graag een versie willen, maar daar heeft hij het volgende op te zeggen: "We've heard loud and clear that PC gamers are bitching about there being no version for them, but are these people just making noise just because there's no version or because it's a game they actually want to play? Would they buy it if we made it?"

Of gamers de game zouden kopen of niet maakt echter weinig uit, vanwege het illegaal downloaden zou het financieel bijna onhaalbaar zijn om de game op pc uit te brengen. "It's hard because there's so much piracy and so few people are paying for PC games that we have to precisely weigh it up against the cost of making it. Perhaps it will only take 12 guys three months to port the game to PC, it's not a massive cost but it's still a cost. If only 50,000 people buy the game then it's not worth it.", aldus Mettra, die zich waarschijnlijk niet populair maakt met deze uitspraken.

Hieronder volgen enkele screenshots. Voor deze en meer in groter formaat, klik hier.

alive1 (geschaalde kopie)alive2 (geschaalde kopie)alive3 (geschaalde kopie)alive4 (geschaalde kopie)

Hulp voor gedetineerde vreemdeling onder de maat

Vreemdelingen die vastzitten in Nederlandse gevangenissen worden slecht geholpen. Het Juridisch Loket en advocaten schieten vaak tekort, waardoor vreemdelingen nergens terecht kunnen met vragen.

Dat blijkt uit een rapport dat dagblad Spits door middel van een Wob-verzoek boven water wist te halen. Het onderzoek dat in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) werd verricht was al in april afgerond, maar de raad wilde de resultaten niet openbaar maken totdat er oplossingen zijn gevonden.

In het rapport staat onder meer dat advocaten vaak onbereikbaar zijn. Ook komen ze maar weinig op bezoek bij opgesloten vreemdelingen. Het Juridisch Loket, de landelijke organisatie waar iedereen terechtkan voor gratis juridisch advies, doet te weinig om vreemdelingen te helpen, aldus de RvR. Veel van de gedetineerden weten het loket niet eens te vinden.

In 2005 zag toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) al dat advocaten slecht presteerden. De invoering van het Juridisch Loket moest daar verandering in brengen.

Om de situatie te verbeteren moeten er volgens de onderzoekers andere advocaten worden gezocht die gespecialiseerd zijn op het gebied van vreemdelingen. Zij moeten in werkgroepen werken en zaken beter overdragen. Het Juridisch Loket zou meer mensen moeten proberen te bereiken en niet alleen diegenen helpen die daarom vragen.

De RvR is momenteel in gesprek met het Juridisch Loket en de advocatuur over het invullen van de verbeterpunten. Dat moet uiteindelijk in 2013 zijn gerealiseerd.

Onderzoek naar privacyaspecten wietpas

Het kabinet moet het College bescherming persoongegevens (CBP) vragen de privéaspecten van de wietpas te onderzoeken. Dat wil een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer. Ze maken zich zorgen over wat er gebeurt met de gegevens van mensen die een wietpas aanvragen.

Het voorstel om het CBP naar de pas te laten kijken kwam van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Veel mensen zullen nooit een wietpas aanvragen, uit angst voor wat er met hun gegevens gebeurt. Dat is nu volstrekt onduidelijk. Hoe en waar wordt bijgehouden wie zo'n wietpas heeft?", zegt Dibi.

Hij vraagt zich af of het überhaupt wel mogelijk is om gegevens op te slaan van iets wat semilegaal is. "En wie gaat dat doen? Doen gemeenten dat, of coffeeshops zelf? Er is nog zo veel onduidelijk. Het wordt tijd dat het kabinet laat onderzoeken hoe het zit met de privacy." VVD, CDA, PVV, PvdA en D66 steunden het voorstel van Dibi.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de wietpas per 1 januari in het zuiden van het land invoeren. De coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moeten dan besloten clubs worden, zodat een pasje nodig is om een coffeeshop binnen te gaan. Klanten kunnen alleen lid worden in de gemeente waar ze wonen. In de rest van het land wordt dit beleid een jaar later ingevoerd. Gemeenten in het zuiden die later willen beginnen dan 1 januari mogen ook uitstel aanvragen.

Franse oproerpolitie slaags met kernafvalbetogers

Agenten van de Franse oproerpolitie hebben woensdag traangas ingezet om in het noorden van Frankrijk honderden demonstranten te verjagen die een transport van kernafval naar Duitsland willen dwarsbomen. Zo'n driehonderd betogers raakten in de velden van het dorp Lieusaint, nabij Valognes, slaags met de politie. Over slachtoffers is niets bekend.

De trein met kernafval vertrekt uit Valognes en heeft als bestemming Gorleben, in het noorden van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Wanneer de trein vertrekt, is nog niet duidelijk.

Het transport wordt als te hachelijk beschouwd door de demonstranten, die graag zouden zien dat kernafval helemaal niet meer per trein, vrachtwagen of schip wordt vervoerd.

Staat wil schikken met nabestaanden Rawagede

Nederland wil een schikking treffen met de nabestaanden van het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 in het dorp Rawagede op Java aanrichtten. De Staat is daarover in gesprek met de advocaat van de nabestaanden.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gemeld. De rechtbank in Den Haag bepaalde half september dat Nederland aansprakelijk is voor de schade die de nabestaanden hebben geleden en dat er daarom een schadevergoeding moet worden betaald aan zeven weduwen van slachtoffers. Om hoeveel geld het zou gaan, is nog niet bekend.

De uitspraak van de rechtbank en de inmiddels hoge leeftijd van de weduwen is nu aanleiding voor de Staat om met hun advocaat te verkennen of voor deze groep tot een schikking kan worden gekomen. Of dit betekent dat de Staat zich neerlegt bij het vonnis en dus niet in hoger beroep gaat, kon een woordvoerder van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) niet zeggen.

Nederlandse militairen vielen begin december 1947 Rawagede binnen en doodden daar 120 mannen. Nederland erkende dat er sprake was van "standrechtelijke executies met een groot aantal slachtoffers".

Staat wil schikken met nabestaanden Rawagede
Staat wil schikken met nabestaanden Rawagede (Foto: ANP)

Nigerianen vast voor miljoenenoplichting via e-mail

De Amsterdamse politie heeft dinsdag drie Nigerianen aangehouden die mensen voor miljoenen hebben opgelicht via e-mail. Ze pasten een door Nigerianen veelgebruikte tactiek toe, meldt de politie.

Ze zouden hun slachtoffers hebben wijsgemaakt dat ze een loterij hebben gewonnen of recht hebben op een erfenis. Om het bedrag te bemachtigen moest echter eerst een onkostenvergoeding worden betaald. Die truc werd herhaald totdat het slachtoffer afhaakt. Een van de slachtoffers is volgens de politie op deze manier voor 1,2 miljoen euro opgelicht.

Om het geld onopvallend in hun land van herkomst te krijgen, kochten ze in Nederland voertuigen. Die werden vervolgens verscheept naar Nigeria om ze daar te verkopen.

De politie kreeg lucht van de praktijken en deed dinsdag invallen bij een bedrijf en vijf woningen in stadsdeel Zuidoost, de wijk Osdorp en Utrecht. Daarbij werden de drie verdachten aangehouden voor het witwassen van geld. Een vierde is aangehouden voor het overtreden van de Opiumwet. Daarnaast werden drie mensen zonder geldige verblijfspapieren aangetroffen. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Titel boek over Willem-Alexander aangepast

De titel van het citatenboek Ik Mag Ook Nooit Iets. Willem-Alexander in Zijn Eigen Woorden wordt bij de tweede druk veranderd. De geciteerde uitspraak is 'niet letterlijk door de prins gebezigd', liet uitgeverij Meulenhoff woensdag weten.

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent dat de kroonprins de zin ooit heeft uitgesproken. Hij is volgens de RVD 'juist blij met de ruimte die hij heeft'. De bewuste uitspraak zou zijn gedaan tijdens een besloten bijeenkomst met journalisten, waarvan de gesprekken geheim behoren te blijven. Daardoor is niet na te gaan of de uitspraak klopt.

Een nieuwe titel voor het boek heeft Meulenhoff nog niet, zei een woordvoerder van de uitgeverij. De werktitel destijds was Leve de Magnetron, een van de andere citaten uit het boek. Wanneer de tweede druk uitkomt, is niet bekend.

Denemarken wil kerkelijk homohuwelijk toestaan

De Deense regering wil het mogelijk maken dat homostellen zich ook in de kerk wettelijk in de echt kunnen laten verbinden. Momenteel kunnen homohuwelijken in Denemarken alleen nog worden opgeluisterd met een korte lutherse ceremonie die van overheidswege wordt aangeboden.

De regering zei woensdag dat ze in februari een voorstel wil presenteren om de huwelijkswetgeving aan te passen.

Denemarken was in 1989 het eerste land ter wereld dat het voor homo's mogelijk maakte een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Sinds 1997 is het ook mogelijk dat homostellen in speciale ceremonies aan het einde van reguliere kerkdiensten kunnen huwen.

Andere Scandinavische landen als IJsland en Zweden staan al volledige huwelijksceremonies toe voor homo's. Onder de nieuwe wetgeving behouden Deense geestelijken wel het recht de voltrekking van een homohuwelijk te weigeren.

Daniël Radcliffe in griezelige trailer "The Woman in Black"

Na acht Harry Potter films gaat Daniël Radcliffe opnieuw het gevecht aan met het kwaad. In The Woman in Black speelt Radcliffe de jonge advocaat Arthur Kipps die naar een afgelegen oord reist om daar de papieren van een overleden man door te nemen. Hij doet daar zijn werk in een oud en vervallen huis en ontdekt aldaar dat de man heel wat te verbergen had. Ook komt hij in aanraking met de geest van een op wraak beluste vrouw. 

The Woman in Black is vanaf 16 februari 2012 in de bioscoop. De nieuwe, strakke trailer is hieronder te zien.

'Dopingarts' Fuentes voor de rechter

De Spaanse arts Eufemiano Fuentes en zes anderen moeten voor de rechter verschijnen op verdenking van betrokkenheid bij een dopingnetwerk. Dat is woensdag in Spanje naar buiten gekomen.

Het zevental wordt verdacht van het in gevaar brengen van de publieke gezondheid. De rechtszaak is een voortvloeisel van Operacion Puerto, een dopingzaak die in 2006 de sportwereld opschrikte. Zo'n 200 sporters, onder wie veel wielrenners, zouden erbij betrokken zijn.

KLM-toestel keert terug na brandmelding

Een KLM-toestel is woensdag kort na het opstijgen teruggekeerd naar Schiphol. Er was een brandmelding binnengekomen over het voorste deel van het landingsgestel van de Boeing 747, die op weg was naar Houston. Het bleek loos alarm, meldt een woordvoerder van de KLM.

Het incident vond iets na 12.30 uur plaats. Het toestel werd bij de noodlanding op de Buitenveldertbaan opgewacht door brandweerwagens. Het vliegtuig is vervolgens geïnspecteerd, waarbij duidelijk werd dat er van brand geen sprake was. De passagiers zullen later met een ander toestel naar Houston vliegen.

Onduidelijk is of het toestel brandstof heeft gedumpt op de weg terug naar Schiphol. Een Boeing 747 die aan een lange vlucht begint heeft zo'n tweehonderd ton kerosine bij zich. Daarmee is het toestel veel te zwaar om te landen. Een vliegtuig dat na het opstijgen in een noodsituatie moet terugkeren heeft twee opties: of een grote hoeveelheid kerosine in de lucht dumpen, of toch landen met te veel gewicht. Dit laatste is niet zonder risico.


KLM-toestel keert terug na brandmelding (Foto: Novum)

Lijst pensioenfonds parlementsleden blijft geheim

De namen van Europarlementariërs die deelnemen aan een regeling voor een aanvullend pensioen voor parlementsleden hoeven niet openbaar te worden gemaakt. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie woensdag bepaald.

De NOS had om de gegevens gevraagd door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het Europees Parlement weigerde echter de toegang tot de namenlijst, waarna de omroep naar het hof stapte.

Volgens de NOS is het lidmaatschap van het Vrijwillig Pensioenfonds een gevolg van het lidmaatschap van het parlement. De omroep wil daarom weten wie er een persoonlijk belang heeft bij het fonds. Het fonds wordt voor een deel gefinancierd door de belastingbetaler en het parlement besluit zelf over de wijze waarop het fonds gefinancierd wordt.

Het hof oordeelt dat de NOS de noodzaak van de openbaring van de gegevens niet genoeg heeft aangetoond. Het verzoek is daarom afgewezen.

MIGHTY MORPHIN POWAH RANGERS (online)

Wat mis je in je leven? Niets natuurlijk, FOK!'ers zijn immers perfecte wezens. Voor de rest van de wereld is er straks Power Rangers Online om hun leven mee te vullen. De Zuid-Koreaanse MMO-ontwikkelaar Ntreev Soft heeft van Zordon de opdracht gekregen om de game te maken.

Verwacht geen World of Warcraft doodklikken gedoe, je moet hier als een echte man met de vuisten te vechten. De game is namelijk een side-scrolling brawler. Op het moment bevindt het zich nog in een gesloten bèta. Bekijk bazige gameplaybeelden hieronder.

Gekraakte kluis Uithoorn bevatte paspoorten

In de kluis die vrijdagavond in het gemeentehuis van Uithoorn werd opengebroken, zaten rijbewijzen en paspoorten. Gedupeerden krijgen advies over identiteitsfraude en hoe ze daarmee moeten omgaan, zegt een gemeentewoordvoerder dinsdag.

De gemeente heeft maandag aangifte gedaan van de kraak bij de afdeling burgerzaken. De zegsvrouw wil niet kwijt om hoeveel documenten het gaat.

Jongeren die in de buurt waren, sloegen vrijdagavond alarm over de inbraak. Er zijn nog geen verdachten in beeld.

PVV spreekt Rosenthal aan op joodse achtergrond

Tweede Kamerlid Raymond de Roon (PVV) heeft minster van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag aangesproken op zijn joodse achtergrond. De PVV'er verwacht dat de minister Israël steunt omdat hij joods is, bleek tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken.

Aanleiding was de veroordeling van Rosenthal van het Israëlische plan om elfhonderd huizen in Oost-Jeruzalem te bouwen. De bewindsman riep Israël begin oktober op om het besluit terug te draaien, omdat het contraproductief is voor het vredesproces.

"Te gek voor woorden: Joodse minister Rosenthal veroordeelt dat Israël bouwt in het hart van zijn hoofdstad", twitterde De Roon daarop. De Roon erkende dat hij de afzender was en staat nog steeds achter de tweet. Rosenthal is de minister 'waarvan ik verwacht dat hij zich positief opstelt richting de joodse staat gelet op zijn eigen joodse achtergrond', zei de PVV'er woensdag.

Alexander Pechtold (D66) reageerde ontzet. De Roon vindt dus dat hij iemands achtergrond kan gebruiken om het handelen van die persoon verwijtbaar te maken, stelde hij. "Ras of geaardheid zijn zaken die je meekrijgt." Dat de PVV iemands achtergrond als maatstaf gebruikt voor diens handelen, noemde Pechtold 'onbestaanbaar'.

Ken Watanabe in beeld voor remake Akira

De Japanse acteur Ken Watanabe is gevraagd voor de rol van kolonel Shikishima in de remake van de Japanse animatiefilm Akira. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch Film. Engelsman Gary Oldman is ook nog officieus in de running voor de rol.

Akira gaat over een futuristische wereld waarin mensen superkrachten bezitten. De megalomane kolonel Shikishima laat de straten afstruinen op zoek naar nieuw bovennatuurlijk talent dat hij kan trainen tot levende wapens. Hoofdpersoon Akira, leider van een motorbende, is echter niet van plan zichzelf en zijn bendeleden zonder slag of stoot te laten oppakken.

De 52-jarige Watanabe is voornamelijk bekend van The Last Samurai, Batman Begins en Inception. De keus voor een Japanner is opmerkelijk, aangezien algemeen wordt aangenomen dat de remake zich geheel in de Verenigde Staten afspeelt.

Wanneer de opnames van start moeten gaan, is nog onduidelijk. Akira moet in 2013 in de bioscoop verschijnen.


Ken Watanabe in beeld voor remake Akira (Foto: Novum)

Colin Firth veilt zichzelf voor goed doel

Colin Firth heeft zichzelf te koop aangeboden op veilingsite eBay. De acteur wil zo geld inzamelen voor Oxfam America, een organisatie die armoede, honger en onrecht bestrijdt. De veiling eindigt woensdag om middernacht Amerikaanse tijd. Het bedrag staat momenteel op ruim 2400 dollar.

De hoogste bieder mag de acteur samen met een vriend ontmoeten en wordt op 6 december per limousine naar de première van zijn nieuwe film Tinker Tailor Soldier Spy in Los Angeles gereden, schrijft het Amerikaanse tijdschrift People.

De winnaar hoeft zich niet te schamen als hij nerveus giechelt of staat te kwijlen bij het ontmoeten van de wereldster. De acteur weet vaak ook niet wat hij met zichzelf aan moet als hij voor het eerst een idool tegenkomt.

"Eens in de zoveel tijd ontmoet ik iemand die ik ontzettend bewonder en dan kan ik geen woord uitbrengen", vertelt de 51-jarige Engelsman. "Ik ben vooral fan van mensen in de muziek en de literatuur. Als ik zo iemand tegenkom, probeer ik op een veilige afstand te blijven, want ik weet nooit precies wat ik moet doen."

In de Koude Oorlog-thriller Tinker Tailor Soldier Spy wordt Firths personage verdacht van spionage voor de Russen. De film draait vanaf 15 december in de Nederlandse bioscopen.


Colin Firth veilt zichzelf voor goed doel (Foto: Novum)

Thriller Claustrofobia verkocht aan VS en Canada

De Nederlandse film Claustrofobia van Bobby Boermans is verkocht aan Canada en Amerika. Dat hebben de makers van de film woensdag bekendgemaakt. De thriller wordt vanaf maart door het Amerikaanse Seminal Films in beide landen uitgebracht op dvd en blu-ray en via 'video on demand' (VoD).

In Claustrofobia wordt de ontvoerde studente Eva, gespeeld door Carolien Spoor, vastgeketend wakker in een kelder. De film in is Nederland momenteel alleen via een app te bekijken en is nog twee weken gratis op internet te zien. Daarna is de film beschikbaar op VoD en begin volgend jaar op TV.


Thriller Claustrofobia verkocht aan VS en Canada (Foto: Novum)

Angelina blij zware tijd te hebben overleefd

Het had weinig gescheeld of Angelina Jolie had haar jonge, wilde jaren niet overleefd. "Ik ben door zware tijden heen gegaan," bekent de 36-jarige filmster in het Amerikaanse interviewprogramma 60 Minutes. "Gelukkig ben ik niet jong gestorven."

Jolie wil niet in detail treden over deze donkere tijd in haar leven. Ze denkt dat mensen zich wel kunnen indenken hoe ver ze is gegaan. "De meest gevaarlijke en slechte dingen die je je kunt voorstellen, die heb ik wel gedaan."

Volgens de moeder van zes kinderen zijn er genoeg redenen, dat ze nu niet meer in leven zou moeten zijn."Ik heb heel veel geluk gehad. Er zijn andere artiesten en mensen die dit soort dingen niet hebben overleefd."

Hoewel ze niets kwijt wil wat ze dan precies uithaalde, dat Jolie een donkere kant heeft is wel bekend. Zo liep ze tijdens haar huwelijk met Billy Bob Thornton rond met zijn bloed in een hanger om haar nek.

Het brave imago dat de ster de laatste jaren opbouwde met haar regenbooggezin en werk voor de Verenigde Naties, doet vermoeden dat ze haar wilde haren inmiddels kwijt is. "Ik ben nog steeds een bad girl", ontkent de actrice. "Het is nu alleen meer gedoseerd. Die kant behoort nu toe aan Brad. Of aan onze avonturen."


Angelina blij zware tijd te hebben overleefd (Foto: Novum)

UCI schorst Australische renner Locke

De internationale wielerunie UCI heeft wielrenner Deon Locke voorlopig geschorst. De wielerfederatie doet dit omdat de Australiër Ronde van Hainan betrapt is op het gebruik van het verboden middel fentermine.

Champion System-renner Locke won in de Chinese rittenkoers een etappe. De 24-jarige coureur heeft het recht om een contra-expertise te vragen. Fentermine is een afslankmiddel dat afgeleid is van amfetaminen. Mocht ook de hertest positief uitvallen dan is het aan de Australische bond om te beslissen of de renner een dopingschorsing krijgt of vrijuit gaat.

Kredietbureau waarschuwt Frankrijk

Kredietbeoordelaar Fitch heeft woensdag gewaarschuwd dat de Franse kredietwaardigheid kan worden verlaagd als de schuldencrisis verder uit de hand loopt. Daarmee volgt Fitch het voorbeeld van branchegenoot Moody's, die maandag al een soortgelijke waarschuwing aan het adres van Frankrijk gaf.

Volgens Fitch is de hoogste kredietstatus van Frankrijk nu nog gerechtvaardigd, maar kan die onder druk komen te staan als de economische omstandigheden in Frankrijk en Europa sterk verslechteren en Parijs gedwongen wordt Franse banken uit de brand te helpen. Fitch stelt dat de mogelijkheid van de Franse overheidsfinanciën om nieuwe schokken op te vangen grotendeels is uitgeput.

Het kredietbureau zei verder dat Frankrijk waarschijnlijk extra bezuinigingsmaatregelen moet nemen om de beoogde doelstelling voor een begrotingstekort van 3 procent in 2013 te kunnen halen. Fitch denkt dat het Franse tekort in 2013 op 4 procent zal uitkomen.

Waarschuwing voor Franse kredietwaardigheid
Kredietbureau waarschuwt Frankrijk (Foto: ANP)

Griekse centrale bank: Exit euro mogelijk

De Griekse centrale bank waarschuwt woensdag dat Griekenland een ongecontroleerde exit uit de euro nadert. Ook roept de bank de pas aangetreden regering van nationale eenheid op om het tempo van de hervormingen te intensiveren.

In het monetaire beleidsplan van de interim-regering voor 2011 geeft de Griekse centrale bank aan dat het recent vastgelegde extra reddingspakket van 130 miljard euro voor Griekenland een laatste kans representeert voor het doorvoeren van het hervormingsprogramma.

"Wanneer dit niet gebeurt zal dit leiden tot een ongecontroleerd neerwaarts traject dat veel van de in de laatste decennia bereikte prestaties zal ondermijnen, het land uit de eurozone zal drijven en de Griekse economie terug zal zetten naar de leefstijl, samenleving en internationale reputatie zoals vele decennia geleden", aldus het rapport.

Het rapport schets ook een mager beeld voor de Griekse economie, dat zijn vijfde jaar van economische recessie ingaat, voorspellend dat het bruto binnenlands product dit jaar minstens zal dalen met 5,5 procent en dat geen sprake zal zijn van economische groei voor 2013, wanneer slechts een herstel zal plaatsvinden van minder dan 1 procent.

Volgens het rapport zal de Griekse overheid het doel om begrotingsoverschotten boven de reeds ingeplande begrotingsplannen als 'nationale doelstelling' moeten aannemen. Daarnaast moet de overheid stappen ondernemen om het economische herstel te stimuleren.

Angela Merkel zei woensdag dat Griekenland alleen een nieuw deel van de noodhulp kan krijgen als er een handtekening onder de aangekondigde bezuinigingen staat. Griekenland heeft de zesde tranche van acht miljard euro nodig om onder meer om salarissen te kunnen betalen.

Invoering nationale politie loopt vertraging op

De invoering van de nationale politie per 1 januari 2012 loopt vertraging op. Het lukt de Eerste Kamer niet om het wetsvoorstel voor die datum te bespreken, laat een woordvoerder woensdag weten naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad hierover.

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel begin december ingediend, enkele weken voor het reces. Normaal gesproken nemen senatoren de tijd om de wet zorgvuldig te bestuderen en er vragen over te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). "Daar gaan weken overheen".

Voor het kerstreces gaat het daarom niet meer lukken om te stemmen over de wet. De voorzitter van de commissie Veiligheid en Justitie van de senaat heeft dit dinsdag duidelijk gemaakt aan Opstelten. De Eerste Kamer is 'geen stempelmachine', aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer buigt zich volgende week over het wetsvoorstel van Opstelten, die de huidige 26 politiekorpsen wil vervangen door één nationale politieorganisatie.

Opstelten neemt de opstelling van de Eerste Kamer 'voor kennisgeving aan', laat zijn woordvoerder weten. "Wij gaan niet over de agenda van het parlement." De woordvoerder wijst erop dat de wet op tijd is ingediend bij de Tweede Kamer. "Wij hebben ons huiswerk gedaan."

Grote gevolgen heeft het niet. De nationale politie wordt ingevoerd zodra de wet is behandeld. "Het schuift wat door." Hopelijk is dat begin januari, aldus de woordvoerder. Ondertussen gaan de voorbereidingen door.

Anelka lijkt te vertrekken bij Chelsea

Chelsea-aanvaller Nicolas Anelka lijkt zijn langste tijd te hebben gehad in Londen. De aanvaller heeft aan interesse niets te klagen.

In gesprek met The Times laat de Fransman weten dat hij het liefst wil blijven bij de Londense club. "Ik vind het geweldig om hier te spelen", aldus Anelka. "Mijn periode bij Chelsea is de beste uit mijn loopbaan geweest en het is fantastisch om met spelers als Drogba, Lampard, Terry en Malouda te spelen."

Nicolas Anelka
Anelka lijkt te vertrekken bij Chelsea (Foto: Pro Shots)

Het contact van de aanvaller loopt na dit seizoen te einde, maar Chelsea heeft volgens Engelse media de eenzijdige optie om er nog een jaar aan vast te plakken. Dit lijkt de club echter niet van plan te zijn, aangezien de Londenaren op zoek zijn naar een nieuwe spits.

Mocht Anelka's contract daadwerkelijk niet verlengd worden, dan loopt hij aankomende zomer transfervrij de deur uit. Mocht Chelsea nog iets willen verdienen aan de voormalig Frans international, dan lijkt een verkoop in januari de beste oplossing. Naar verluidt hebben AC Milan en Anzhi Makhachkala interesse in de spits.

Contact met Russische sonde hersteld

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een signaal opgevangen van een Russische ruimtesonde die op zijn reis naar een maan van Mars in een baan om de aarde is blijven hangen. Het contact met de sonde ging kort na de lancering op 9 november verloren.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft in samenwerking met de ESA geprobeerd het contact met de ruimtesonde te herstellen. Dat lukte uiteindelijk woensdagochtend met behulp van een radiostation van de ESA in Australië.

De Phobos-Ground-sonde kwam vast te zitten in een baan om de aarde omdat de stuwraketten kort na de lancering dienst weigerden. De sonde was onderweg naar Phobos, een van de twee manen van Mars. Nu er weer een signaal van de sonde is opgevangen, neemt de hoop toe dat voorkomen kan worden dat het toestel uiteindelijk op het aardoppervlak neerstort.

Orang-oetan-jagers opgepakt in Indonesië

De Indonesische politie heeft twee medewerkers van een plantage gearresteerd, omdat ze zeker twintig orang-oetans en neusapen zouden hebben gedood. Dat liet zij woensdag weten. Als d twee schuldig worden bevonden kunnen ze vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

De verdachten zeiden in opdracht te hebben gehandeld van landeigenaren, die de dieren als een bedreiging voor hun gewassen beschouwen. Ze zouden de primaten hebben opgejaagd met honden om ze vervolgens dood te schieten, dood te steken of met machetes dood te slaan. Iedere dode orang-oetan leverde omgerekend zo'n 73 euro op, voor een neusaap kregen ze vijftien euro.

In Indonesië leven naar schatting nog zo'n vijftig- tot zestigduizend orang-oetans. Vorige maand werd een rapport gepubliceerd waarin de jacht op de primaten als een grotere bedreiging voor het voortbestaan van de soort werd voorgesteld dan voorheen gedacht. Jaarlijks zouden zo'n 750 dieren ten prooi vallen aan jagende dorpsbewoners. Zij doden de dieren voor hun vlees of omdat ze akkers en gewassen bedreigen.


Orang-oetan-jagers opgepakt in Indonesië (Foto: Novum)

Geen verbod op megastallen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op de bouw van megastallen. Wel wordt het mogelijk in specifieke gevallen grenzen te stellen aan de omvang van een boerderij, bijvoorbeeld als die een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag in zijn visie op de toekomst van de veehouderij in Nederland.

Het is volgens Bleker aan de boeren zelf om ervoor te zorgen dat de overheid niet ingrijpt. Zij moeten zorgen dat hun boerderij in de omgeving past.

GroenLinks kreeg eerder een Kamermeerderheid achter een tijdelijke bouwstop voor megastallen en stelt in een reactie dat Bleker een vertragingstactiek toepast. GroenLinks-Kamerlid Arjan el Fassed wijst erop dat het aantal megastallen de afgelopen jaren flink is gegroeid en concludeert dat de bouwstop niet wordt nageleefd.

Het kabinet gaat gemeenten en provincies verzoeken ook volgend jaar niet mee te werken aan bouwaanvragen voor nieuwe megastallen. Een 'ongebreidelde groei' van boerderijen vindt het kabinet volgens de staatssecretaris 'niet gewenst', maar geleidelijke groei moet mogelijk blijven.

Bleker stelt dat een 'echte en consequente' keuze voor duurzaamheid nodig is, 'ook om op termijn economisch te overleven'. "De huidige veehouderij moet worden getransformeerd naar een zorgvuldige, duurzame veehouderij." El Fassed stelt dat Bleker de goede conclusies trekt, maar de confrontatie met boeren niet aandurft.

Over megastallen woedt al lang een discussie. Vooral na de uitbraak van Q-koorts en de trage reactie van de overheid hierop bestaan zorgen over de risico's voor de volksgezondheid. Ook wordt gevreesd voor het dierenwelzijn en de overlast die een megastal een dorp kan bezorgen.


Geen verbod op megastallen (Foto: Novum)

Humble Introversion Bundle nu verkrijgbaar

De nieuwe Humble Bundle is uitgekomen, de Humble Introversion Bundle. Net als bij de voorgaande Humble Bundles bepaal je de prijs helemaal zelf. Wanneer je echter meer betaalt dan het gemiddelde krijg je wat extra's.

Deze Bundle bevat de games Uplink, Darwinia, DEFCON en Multiwinia. Daarnaast horen de tech demo's Subversion City Generator en Voxel Tech Demo ook bij de Bundle. De extra games die beschikbaar komen wanneer je meer betaalt dan het gemiddelde, wat momenteel op $3,82 staat, zijn Aquaria en Crayon Physics Deluxe.

Alle games behalve de tech demo's zijn cross-platform, dus zowel op Windows, Mac als Linux speelbaar. Kijk voor meer informatie naar onderstaande video of ga naar de site van Humble Bundle.

DTM-kampioen Tomczyk naar BMW

DTM-kampioen Martin Tomczyk zal volgend seizoen gaan rijden voor BMW, zo maakte hij vandaag bekend. De 29-jarige coureur kondigde gisteren zijn vertrek aan bij Audi en zei hierbij dat hij na het behalen van de titel toe was aan een nieuwe uitdaging.

Door zijn vertrek naar BMW heeft dat merk bij zijn terugkeer in de DTM met Bruno Spengler, Andy Priaulx en Augusto Farfus vier toppers in huis gehaald, twee zitjes zijn nog niet bezet. Voor welke teams (Schnitzer, RBM of RMG) de coureurs gaan rijden is nog niet bekend.

Presentje voor snelle bestellers Final Fantasy XIII-2

Wie Final Fantasy XIII-2 reserveert krijgt een cadeautjes van Square Enix. Bij een aantal Europese winkels ontvangen snelle bestellers namelijk een speciaal in-game wapen voor het personage Noel, de Muramasa.

De Muramasa is een kruising tussen een speer en zwaard en kan daarbij transformeren, volgens de beschrijving is het een gevreesd wapen dat de meester der tijd kan vernietigen. Een leuke manier om te vertellen dat het wapen een behoorlijke bonus geeft aan je combo’s tijdens de gevechten.

Tot nu toe is het wapen alleen aangekondigd voor Europa, het is nog niet duidelijk of het pre-order presentje ook in Nederlandse winkels erbij zit.

ffxiii-2

Kenners zien Jimi Hendrix als beste gitarist

Jimi Hendrix is door muziekkenners en topgitaristen uitgeroepen tot beste gitarist aller tijden. Eric Clapton komt op de tweede plaats, gevolgd door Jimmy Page. Specialisten van het muziekblad Rolling Stone en topgitaristen als Lenny Kravitz en Eddie Van Halen stelden de lijst samen.

"Jimi Hendrix heeft ons laten zien wat rockmuziek kan zijn: hij manipuleerde de gitaar, de studio en het podium", zegt gitarist Tom Morello volgens Reuters in de nieuwe editie van Rolling Stone, die vanaf vrijdag in de schappen ligt. Morello, die bekend werd met Rage Against The Machine, noemt Purple Haze en The Star-Spangled Banner als Hendrix' belangrijkste nummers.

Jimi Hendrix overleed in 1970 op 27-jarige leeftijd. Zijn muziekstijl wordt omschreven als een mix van rock, blues en jazz. In de top tien staan verder artiesten als Keith Richards, Chuck Berry en Eddie Van Halen.

Cricketers Pakistan ook in beroep veroordeeld

De Pakistaanse cricketers Salman Butt en Mohammad Amir hebben de beroepszaak tegen hun celstraffen verloren. Volgens de Londense rechter Igor Judge in Londen hebben ze hun team, hun land en hun sport verraden. Butt en Amir werden eerder deze maand tot respectievelijk tweeënhalf jaar en zes maanden celstraf veroordeeld voor hun aandeel in een omkopingsschandaal.

Dat schandaal hield in dat de cricketers op gezette tijden een zogeheten no ball produceerden. Daarmee wordt de score nauwelijks beïnvloed, maar gokkers kunnen er geld op inzetten. Het schandaal kwam aan het licht toen het tabloid News of the World na de testmatch tussen Engeland en Pakistan in 2010 op Lord's met opnames kwam waarin de afspraken werden besproken.

Bigpoint schiet browsergame Star Trek te hulp

Het online browserspel Star Trek: Infinite Space wordt gered door de Duitse game-uitgever Bigpoint. Voorzitter Heiko Hubertz van het Duitse bedrijf heeft interesse getoond om samen met uitgever Gameforge de game nieuw leven in te blazen. Dat schrijft de Duitse website OGLabs.

Er was twijfel over de toekomst van het Star Trek-spel nadat Gameforge begin november een reorganisatie doorvoerde. Hierbij werd honderd man personeel op straat gezet en werden online spellen Mythos en Hellbreed stopgezet. Gameforge deed toen een oproep voor hulp rond Star Trek: Infinite Space.

Gameforge en Bigpoint hebben nog geen overeenstemming bereikt. Volgens Hubertz overweegt Gameforge het aanbod. De hoogte van het bod is niet bekendgemaakt.

Bigpoint is ook de uitgever van een online spel rond de futuristische tv-serie Battlestar Galactica. Met dit spel heeft de uitgever zich tot doel gesteld een miljoen euro per maand binnen te halen. De game is sinds de zomer online te spelen.

Bigpoint biedt zijn spellen gratis aan aan gamers. Het Duitse bedrijf verdient geld aan spelers die betere en mooiere spullen of meer virtueel geld kopen.


Bigpoint schiet browsergame Star Trek te hulp

Big Fish introduceert game-abonnement voor iPad

Mensen die het leuk vinden zoek-en-vindavonturen en puzzelgames te spelen op de iPad kunnen binnenkort een abonnement afsluiten. Speluitgever Big Fish Games biedt een app aan waarmee consumenten tegen een maandelijkse betaling kleine spelletjes kunnen spelen.

Dat schrijft de zakelijke krant Bloomberg. Het is de eerste keer dat Apple een dergelijke dienst toestaat voor games. Tot op heden moeten iPad-bezitters spelletjes los downloaden via de online winkel van Apple. Door een abonnement bij Big Fish af te sluiten, krijgen gebruikers onbeperkt toegang tot een archief met spellen als het puzzelavontuur Mystery Case Files en de bekende Mahjong-bordspellen.

Een abonnement kost in eerste instantie vijf dollar. Big Fish denkt er aan dit bedrag op te hogen naar zeven dollar zodra meer spellen beschikbaar komen. De gratis versie, met advertenties, beperkt de speeltijd tot maximaal dertig minuten speeltijd per dag. Apple krijgt dertig procent van de inkomsten uit de verkoop van de abonnementen. De nieuwe dienst is nog niet beschikbaar in Europa.

Het in Seattle gevestigde gamebedrijf Big Fish had vorig jaar een omzet van 140 miljoen dollar. Dit kwam vooral voort uit de verkoop van spellen voor pc's en mobiele apparaten. Ongeveer driekwart van de klanten van het bedrijf bestaat uit vrouwen van 30 jaar en ouder.


Big Fish introduceert game-abonnement voor iPad 

Test Drive: Ferrari in maart over de finish

Ferrari-fans kunnen eind maart in virtuele versies van hun favoriete auto's racen. Bigben Interactive brengt dan het racespel Test Drive: Ferrari op de markt voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Deze racegame is het twintigste spel binnen de serie die in 1987 begon.

De uitgever heeft nog niet bekendgemaakt welke Ferrari's in het spel verwerkt zijn. De Test Drive-serie staat bekend om het gebruik van luxewagens. Met deze voertuigen moeten gamers zo snel mogelijk de finish halen, terwijl ondertussen opgepast moet worden voor de politie.

Waar de voorgaande spellen, Test Drive Unlimited en Test Drive Unlimited 2, werden gemaakt door Eden Games en uitgegeven door Atari, komt de Ferrari-versie uit de stal van Bigben Interactive. Van Test Drive Unlimited 2 zijn wereldwijd anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

Het is niet bekend of Eden Games nog steeds het spel maakt. Volgens de Britse website Eurogamer werkt Slightly Mad Studios aan de Ferrari-racegame. Slightly Mad Studios maakte eerder de racegame Need For Speed: Shift.


Test Drive: Ferrari in maart over de finish

Bouw omstreden kolencentrale mag doorgaan

De bouw van een kolencentrale in de Groningse Eemhaven mag doorgaan. Een verzoek van Greenpeace om de bouw voorlopig stil te leggen heeft de Raad van State woensdag afgewezen.

Greenpeace heeft bezwaar gemaakt bij de provincie Groningen tegen het besluit om de bouw van de centrale van RWE/Essent te gedogen, ook al heeft de Raad van State bepaald dat de natuurvergunning niet deugde. De natuurorganisatie had de Raad van State gevraagd de bouw stil te leggen tot er een besluit is in de bezwaarprocedure.

Erdogan biedt Koerden verontschuldigingen aan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft voor het eerst in de Turkse geschiedenis verontschuldigingen aangeboden voor de strafcampagne tegen de Koerden in de jaren dertig van de vorige eeuw, waarbij bijna veertienduizend Koerden om het leven kwamen.

"Als er namens de staat verontschuldigingen nodig zijn ... dan wil ik die aanbieden, dan bied ik die aan", aldus Erdogan.

In de jaren 1936-1939 werden in de zuidoostelijke stad Dersim, nu Tunceli geheten, 13.806 Koerden gedood. Het ging om een campagne tegen Koerdische opstandelingen.

Angelina blij zware tijd te hebben overleefd

Het had weinig gescheeld of Angelina Jolie had haar jonge, wilde jaren niet overleefd. "Ik ben door zware tijden heen gegaan," bekent de 36-jarige filmster in het Amerikaanse interviewprogramma 60 Minutes. "Gelukkig ben ik niet jong gestorven."

Jolie wil niet in detail treden over deze donkere tijd in haar leven. Ze denkt dat mensen zich wel kunnen indenken hoe ver ze is gegaan. "De meest gevaarlijke en slechte dingen die je je kunt voorstellen, die heb ik wel gedaan."

Volgens de moeder van zes kinderen zijn er genoeg redenen, dat ze nu niet meer in leven zou moeten zijn."Ik heb heel veel geluk gehad. Er zijn andere artiesten en mensen die dit soort dingen niet hebben overleefd."

Hoewel ze niets kwijt wil wat ze dan precies uithaalde, dat Jolie een donkere kant heeft is wel bekend. Zo liep ze tijdens haar huwelijk met Billy Bob Thornton rond met zijn bloed in een hanger om haar nek.

Het brave imago dat de ster de laatste jaren opbouwde met haar regenbooggezin en werk voor de Verenigde Naties, doet vermoeden dat ze haar wilde haren inmiddels kwijt is. "Ik ben nog steeds een bad girl", ontkent de actrice. "Het is nu alleen meer gedoseerd. Die kant behoort nu toe aan Brad. Of aan onze avonturen."

Kamp verwacht geen leegloop uit kinderopvang

De bezuinigingen op de kinderopvang zullen er niet toe leiden dat ouders massaal zullen stoppen met werken. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp reageert op een onderzoek van GroenLinks. Daaruit bleek onlangs dat een derde van de ouders minder gaat werken. Volgens Kamp is het onderzoek niet representatief. Bovendien is het nog maar de vraag of ouders die van plan zijn minder te gaan werken, dat straks ook echt doen, stelt Kamp. Kamp blijft uitgaan van cijfers van het Centraal Planbureau. Dat heeft becijferd dat het effect op de arbeidsmarkt verwaarloosbaar zal zijn.

Kamp erkent dat de effecten van de bezuinigingen moeilijk te voorspellen zijn. Behalve de bezuinigingen is ook de ontwikkeling van de economie belangrijk, net als de maatschappelijke opvattingen over kinderopvang en de beschikbaarheid van goede opvang.

Het kabinet wil volgend jaar vierhonderd miljoen euro bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Dat loopt op tot ruim 775 miljoen in 2015. De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de bezuinigingen.

Kamp heeft nog niet gereageerd op een onderzoek waarvan de vakcentrale FNV woensdag de resultaten publiceerde. Ook hieruit blijkt dat veel ouders van plan zijn te stoppen met werken als ze straks meer moeten betalen voor kinderopvang. Ook vreest de FNV dat kinderopvanginstellingen gaan concurreren op prijs, waardoor de kwaliteit achteruitgaat.


Kamp verwacht geen leegloop uit kinderopvang (Foto: Novum)

Een op drie jongeren mijdt cultuur

Ruim een derde van de jeugd in Nederland mijdt cultuur. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend jongeren tussen de 12 en 25 over cultuurdeelname en -beleving. De rest van de jonge mensen heeft wel belangstelling voor cultuur.

Zij die musea en voorstellingen ontlopen, de zogeheten 'honkvaste cultuurmijders', denken bij cultuur vooral aan opera en schilderijen. Dat geldt niet voor wat de onderzoekers 'ondernemende cultuurfans' noemen. Deze groep ziet kunst als onderdeel van het dagelijks leven, blijkt uit de enquête, die woensdag wordt gepresenteerd.

De jongeren werden door de CJP in samenwerking met communicatiebureau Youngworks en onderzoeksbureau Motivaction ingedeeld in vier categorieën. Naast cultuurfan en - mijder, identificeerde de onderzoekers ook cultuurminnende entertainers en toeschouwers.

De CJP hoopt dat culturele instellingen de typeringen gebruiken om nieuwe publieksgroepen te trekken. Theaters en musea hebben te maken met forse bezuinigingen door het rijk en gemeentes.

Deze zomer werd de btw op toegangskaartjes voor theater en concerten verhoogd naar negentien procent. Voor andere vrijetijdsbestedingen, zoals de bioscoop, sportevenementen of attractieparken geldt geen btw-verhoging.


Een op drie jongeren mijdt cultuur (Foto: Novum)

Mist verstoort donderdag weer ochtendspits

De kans is groot dat heel Nederland donderdag te maken krijgt met dichte tot zeer dichte mist in de ochtendspits. "Mist laat zich moeilijk voorspellen, maar er zijn heel wat signalen dat de mist terugkomt", zegt een woordvoerder van Weeronline woensdag.

De ANWB gaat vooralsnog uit van een iets drukkere ochtendspits dan normaal. De piek zal 250 kilometer zijn in plaats van 230 kilometer.

Rond het middaguur was woensdag geen mist in Zuid-Holland en Zeeland. In Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant is het plaatselijk mistig. Naar het oosten en noorden toe wordt de mist steeds dichter.

De mist verschuift langzaam naar het oosten. "We verwachten dan ook dat de mist alleen in het noordoosten voor problemen in de avondspits zorgt", zegt de woordvoerder.

Nederland kampt al meer dan een week met terugkerende mist. "Het is zeer uitzonderlijk dat het zo lang duurt." De mist blijft hangen door een hogedrukgebied boven Oost-Europa, waardoor het weer in Nederland hetzelfde blijft.

Massa: "Tijd voor Barrichello om te stoppen"

Voor Ferrari-coureur Felipe Massa is het duidelijk: Rubens Barrichello moet zijn Formule 1-helm aan de wilgen hangen. De Braziliaan vindt dat zijn 39-jarige landgenoot te groot is om wanhopig te proberen sponsoren te zoeken en hiermee zijn stoeltje voor 2012 veilig te stellen.

"Ik heb wel een advies voor hem. Stop ermee. Hij heeft een fantastische carrière achter de rug in de Formule 1. Hij is de man met de meeste Grands Prix achter zijn naam en hij heeft veel races gewonnen. Het is een loopbaan waar menig coureur van droomt," zei Massa tegen TotalRace.

"Hij heeft voor de beste teams gereden. Ik vind niet dat hij moet stoppen omdat hij oud is ofzo, maar vandaag de dag zijn er twaalf teams, waarvan vijf of zes geld vragen om er te kunnen rijden. Dat is absurd. Barrichello moet niet naar sponsoren gaan zoeken, na alles wat hij bereikt heeft," ging de Ferrari-coureur verder over zijn Williams-collega. "Ik heb hem al verteld dat hij moet stoppen en deze laatste race gebruiken als een mooi afscheid. Maar ik weet dat hij zal doen wat het beste is en als zijn goede vriend zal ik hem overal in steunen."

Barbie 'helemaal onder het bloed' na vechtpartij

Oh Oh Cherso-ster Barbie is niet zonder kleerscheuren uit de vechtpartij gekomen waar ze vorige week zaterdag bij betrokken raakte. "Ik zat helemaal onder het bloed en mijn haren lagen voor het Kurhaus", vertelt de blondine voor de camera van Novum Nieuws.

"Mijn knieën waren helemaal kapot en mijn gezicht lag open", gaat Barbie verder. "Mijn nek was blauw, de achterkant was opgezwollen. Dus daar heb ik foto's van laten maken. Ze hebben ook in mijn vinger gebeten." Volgens de realityster staan de tandafdrukken anderhalve week na het incident nog in haar hand.

Barbie werd naar eigen zeggen aangevallen nadat zij en haar vriend reageerden op de opmerking 'daar moet een lul in' van een groepje jongeren. "Voordat ik het wist lagen er twee meisjes bovenop me. En de jongen die dat tegen me zei ook. Ze hebben me zo hard geslagen, ik was buiten bewustzijn aan het raken."

Enkele betrokkenen deden aangifte van mishandeling tegen de realityster. Barbie's manager laat weten dat de aangifte van de blondine maandag is afgerond. Vorige week stapte ze al naar de politie, maar werd ze naar huis gestuurd omdat de juiste rechercheur niet aanwezig was. "Blauw blauw heeft geen haast", aldus de manager.

CAS: Zaak Contador op tijd klaar

De hoorzittingen bij het sporttribunaal CAS in de dopingzaak rond de Spaanse wielrenner Alberto Contador worden zoals gepland donderdag afgesloten. Daarmee weerlegde het CAS woensdag speculaties in de Spaanse media dat de vooraf gestelde termijn van vier dagen zou worden overschreden.

Het sporttribunaal moet zich uitspreken over het beroep dat wereldantidopingbureau WADA en de internationale wielerfederatie UCI hebben aangetekend tegen de vrijspraak voor de wielrenner bij wie bij een controle in de Tour van 2010 minieme sporen van clenbuterol waren aangetroffen.

CAS: zaak Contador op tijd klaar
CAS: zaak Contador op tijd klaar (Foto: ANP)

ChristenUnie wil treinen veel sneller laten rijden

De ChristenUnie wil de maximumsnelheid van treinen verhogen naar 200 kilometer per uur. Treinen mogen nu maximaal 140 kilometer per uur rijden, al ligt de maximumsnelheid op veel trajecten lager. Zo mag op regionale lijnen vaak maar 80 of 100 kilometer per uur worden gereden. Te langzaam, vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob.

Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu die woensdag plaatsvindt gaat Slob minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) vragen de maximumsnelheid te verhogen. "De minister is trots op de snelheidsverhoging op de weg naar 130 kilometer per uur, maar op het spoor wil het niet echt vlotten met snellere treinen", aldus Slob.

Er zijn al jaren plannen om de maximumsnelheid op vier spoortrajecten te verhogen naar 160 kilometer per uur. Dit komt niet van de grond omdat de NS geen beslissing neemt over de beveiliging die moet worden toegepast, stelt Slob. Hij wil dat op acht trajecten, onder meer tussen Amsterdam en Utrecht en tussen Den Haag en Schiphol, onderzocht wordt of de snelheid kan worden verhoogd.

Doodstraf geëist voor moord op Mientjes

Tegen de verdachte van de moord op de twee Mientjes is woensdag de doodstraf geëist. De officier van justitie in het Marokkaanse Nador houdt hem verantwoordelijk voor de dood van de twee vrouwen. Fouad el M. zou dat met voorbedachten rade hebben gedaan. Dat meldt de politie in Gelderland, die de zaak in Marokko volgt.

El M. staat terecht voor het doden van twee bejaarde vrouwen uit Nijmegen in februari 2003, allebei Mientje geheten. Hij vluchtte nog op de dag van moord via Spanje naar Marokko. Daar werd hij zeven jaar later gepakt op verzoek van de Nederlandse justitie.

De doodstraf is de hoogst mogelijke straf in het Marokkaanse rechtssysteem. De straf wordt nog wel opgelegd maar niet meer ten uitvoer gebracht. De rechtbank in Nador komt vermoedelijk woensdagmiddag met een uitspraak.

Tientallen tips over verkrachtingszaken Bernisse

De politie heeft 42 tips binnengekregen over verkrachtingszaken in Bernisse uit 1989 en 2011. De zaak werd dinsdagavond besproken in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Een 39-jarige vrouw uit Bernisse werd eind september in een natuurgebied tussen Zuidland en Abbenbroek de bosjes ingetrokken en verkracht. Een dna-spoor leverde een match op met een vergelijkbare zaak uit 1989. Toen werd een vrouw verkracht op nog geen vierhonderd meter van de plek van de verkrachting uit 2011.

De dader is een blanke man van een jaar of 50. De politie houdt er rekening mee dat hij in de tussenliggende 22 jaar meer slachtoffers heeft gemaakt, maar dat zij nooit aangifte hebben gedaan.

In totaal zijn er sinds september ruim honderd tips binnengekomen en zestig namen van een mogelijke dader genoemd. De politie onderzoekt of de nieuwe tips bruikbaar zijn.

Zoektocht naar dementerende vrouw in Drenthe

Een 63-jarige dementerende vrouw uit het Drentse Weiteveen wordt sinds dinsdagavond vermist. Er is een massale zoekactie op touw gezet.

De vrouw werd voor het laatst gezien in natuurgebied Bargerveen in de gemeente Emmen, zegt een woordvoerder van de politie. Dinsdagavond werd met warmtecamera's en een politiehond een gebied van ruim tweeduizend hectare afgezocht. Dit leverde niks op.

De zoektocht is woensdagochtend hervat. In lijnbussen wordt een afbeelding van de vrouw op schermen vertoond, zodat buschauffeurs alarm kunnen slaan als zij binnenstapt.

De vrouw verliet omstreeks 18.00 uur een supermarkt bij haar woning in verzorgingshuis De Veltman Stichting in Weiteveen. Naast dementie lijdt de vrouw ook aan suikerziekte. Het is daarom van groot belang dat zij op tijd haar insuline krijgt.

Werder-spits Pizarro maand aan de kant

Werder Bremen moet het maximaal vier weken zonder aanvaller Claudio Pizarro stellen. De Peruaan heeft een knieblessure, meldde hij woensdag aan lokale media. Hij liep de kwetsuur afgelopen weekeinde op tegen Borussia Mönchengladbach. Bij een mri-scan werd vervolgens duidelijk dat een pees in het gewricht gescheurd is.

Pizarro noemt het moment van de blessure 'erg slecht'. De aanvaller scoorde dit seizoen al elf keer. Zijn ploeg staat momenteel vijfde in de Bundesliga. Pizarro is de best scorende niet-Duitser in de Bundesliga. Zijn teller staat op 153 doelpunten.

Claudio Pizarro
Claudio Pizarro maand aan de kant (Foto: Pro Shots)

[WRC] Ogier tekent bij Volkswagen

Rallycoureur Sébastien Ogier ruilt Citroën in voor Volkswagen. De Fransman moest bij het Franse merk vertrekken ondanks een goed seizoen. De 27-jarige coureur zal bij zijn nieuwe werkgever de Polo R WRC helpen ontwikkelen die in 2013 zijn rallydebuut moet gaan maken.

"Volkswagen is de nummer een in Europa en zal spoedig de nummer een in de wereld worden," zei Ogier die het WRC-seizoen 2012 zal gaan missen. "Ik ben er van overtuigd dat hun doel het winnen is van de WRC-wereldtitel. Ik ben blij dat ik onderdeel van dit project uit kan maken."

De Polo R WRC maakte eerder deze maand zijn debuut op de wegen rond Trier. Er is echter nog een lange weg te gaan wil Ogier samen met zijn copiloot Julien Ingrassia competitief aan de start staan van de eerste rally van 2013.

Update voor Microsofts Kinect voor Windows

Nog even en dan staan we allemaal naar onze tv of pc commando's te roepen. Microsoft heeft namelijk de Kinect-hardware aangepast voor Windows zodat het nog beter werkt.

De nieuwe firmware zorgt er namelijk voor dat Kinect beter bewegingen kan registreren wanneer je voor de computer of tv zit zonder scherpte of precisie te verliezen. Verder zijn ze druk bezig om bepaalde hardwarecomponenten te upgraden zodat Kinect nog beter zal gaan werken wanneer het voor Windows uitkomt in 2012. Zo zal het ook mogelijk zijn om spraakcommando's naar de computer of tv te sturen. Ook zal er een Software Development Kit op de markt komen welke ervoor zorgt dat developers en klanten van Microsoft ook zelf aan de slag kunnen gaan met Kinect voor Windows.

Microsofts Kinect voor Windows komt volgend jaar op de markt voor bedrijven die het gaan gebruiken voor commerciële doeleinden.

I Am Alive vanaf nul weer opgebouwd

Toen de ontwikkeling van I Am Alive overgenomen werd door Ubisoft Shanghai van Darkworks, zijn ze compleet opnieuw begonnen, alleen de sfeer werd behouden, zo laat Ubisoft weten.

Aurelian Palasse van Ubisoft vertelt dat ze in 2010 een CG-trailer te zien kregen van I Am Alive, zij besloten om het spel realistischer te maken. “We zijn helemaal opnieuw begonnen, maar met dezelfde sfeer. Ik wil niet het standpunt innemen dat onze game beter is (dan die van Darkworks), maar het was alleen een CG en alles was dus nog mogelijk. Er was nog geen echte gameplay, maar wij vonden de sfeer en de manier waarop het aanvoelde goed.”

Ubisoft heeft recentelijk I Am Alive wederom onthult als downloadbare titel. Tijdens de E3 van 2008 werd het spel aangekondigd als AAA retail game. Daarbij ging eerder het gerucht dat ex-Assassin’s Creed hoofd Jade Raymond, die momenteel de baas is van Ubisoft Toronto, zou meewerken aan de game, dit is echter ook enkele malen ontkracht.

Hoe de game uiteindelijk is geworden weten we deze winter.

Deense voetbalheld Praest (89) overleden

De Deense oud-voetballer Carl Aage Praest is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat blijkt uit een rouwadvertentie in de krant Politiken. Waar de oud-spits van onder meer Juventus en Lazio Roma aan is overleden is onbekend. Praest won in 1948 olympisch brons met de Deense ploeg.

Aanvaller Praest speelde in Denemarken voor Østerbros Boldklubb. Voor de Deense nationale ploeg scoorde de linksbuiten zeventien keer in 24 interlands. In 1949 tekende hij een profcontract bij Juventus, waardoor zijn interlandcarrière abrupt eindigde, omdat in die tijd alleen amateurs konden worden opgeroepen.

Na zeven seizoenen en 232 wedstrijden voor Juventus verhuisde Praest naar Lazio, waar hij nog een seizoen speelde. Daarna keerde hij terug naar Denemarken om in een brouwerij te gaan werken. In 2008 werd hij verkozen in de Deense Hall of Fame.

Duitsland nadert Oranje op FIFA-ranglijst

Duitsland nadert het Nederlands elftal op de wereldranglijst van de FIFA. Oranje staat op de nieuwste versie van de ranglijst nog wel tweede, achter Spanje, maar de voorsprong op die Mannschaft is met twintig punten minimaal. Uruguay blijft vierde. Engeland klimt, mede dankzij de verrassende zege op Spanje, van de zevende naar de vijfde positie.

Brazilië zakte een positie en staat zesde. Italië daalde van de zesde naar de negende plek. Kroatië, dat Turkije uitschakelde in de play-offs voor EK-kwalificatie klom vier plaatsen. Het Balkanland staat nu achtste op de lijst van de wereldvoetbalbond. De Turken zakten twee plaatsen en staan 28e.


Duitsland nadert Oranje op FIFA-ranglijst (Foto: Novum)

Mogelijke trailer Command and Conquer opgedoken

Command and Conquer is een game die niet meer weg te denken is in het RTS-genre. Gister kwam er namelijk een trailer online van wat het lijkt een nieuwe C&C game.

Bij de VideoGameAwards is er namelijk een trailer opgedoken waarin er halverwege het filmpje voor ongeveer twee seconden een nieuwe RTS-game te zien is. In het filmpje is te zien hoe een tank een APC kapotschiet.

Diverse gamers zijn toen op onderzoek gegaan en hebben gezien dat er een medewerker van Victory Games, welke vroeger een EA developer was voor Command & Conquer, sinds kort begonnen is bij een nieuwe BioWare-studio. Dit bleek namelijk uit zijn LinkedIn-profiel. Op het moment van schrijven heeft deze medewerker zijn profiel veranderd en staat de BioWare-studio er niet meer bij.

Victory Games heeft zelf al aangegeven een nieuwe Command & Conquer te gaan maken. Dit doen ze onder het toeziend oog van  BioWare Studios. Het ziet er dus naar uit dat we binnenkort meer informatie zullen krijgen omtrent deze trailer.

Cultuursector sluit overeenkomst over jongerenpas

Acht koepelorganisaties in de cultuursector ondertekenen woensdag een convenant waarin wordt gepleit voor het voortbestaan, zij het in gewijzigde vorm, van de Cultuurkaart. Deze moet gratis blijven, maar geeft voortaan alleen korting op culturele uitjes.

Het tegoed van vijftien euro verdwijnt, omdat het rijk geen subsidie meer geeft. In plaats daarvan moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs korting krijgen op hun culturele uitjes, vinden de koepel- en brancheorganisaties.

Het is echter aan de musea en theaters zelf om te bepalen hoeveel en waarop korting wordt gegeven, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Museumvereniging. De overeenkomst wordt getekend in theater Frascati in Amsterdam tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van de Stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP).

De Tweede Kamer gaf deze week aan dat de kaart moet blijven bestaan.

Rechter die dochter afranselde op non-actief

De Texaanse rechter die zijn dochter voor het oog van de camera met een riem afranselde is op non-actief gesteld. William Adams blijft buiten functie in afwachting van de uitkomst van een onderzoek dat naar zijn handelwijze is ingesteld. Eerder werd gezegd dat Williams niet vervolgd zal worden omdat de mishandeling, die zich in 2004 voltrok, te lang geleden heeft plaatsgevonden.

Letsel toebrengen aan een kind is strafbaar in Texas, maar een dergelijk vergrijp is na vijf jaar verjaard, aldus politiechef Tim Jayroe.

De nu 23-jarige Hillary Adams plaatste eind oktober een acht minuten durend flimpje op YouTube. Tot dan toe had slechts een handjevol goede vrienden van Hillary weet gehad van de mishandeling. Op de video is te zien hoe haar vader, de 51-jarige William Adams, haar met een riem afranselt. Een saillant detail aan de zaak is dat Adams jaarlijks honderden rechtszaken over kindermishandeling behandelt.

Hillary was zestien toen de mishandeling plaatsvond. Ze filmde de afstraffing in het geheim omdat ze aanvoelde dat er 'iets stond te gebeuren'. Volgens haar waren haar ouders woedend, omdat ze illegale software had gedownload.

Brand kledingzaak aangestoken door winkelier

De brand in een kledingzaak in het centrum van Rijswijk is aangestoken door de eigenaar van de winkel. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie. Bij de brand in de vroege ochtend van 27 september kwam de 38-jarige winkelier om het leven.

De uitslaande brand in het pand aan de Herenstraat volgde op een explosie. Vanwege het vuur werd een aantal naastgelegen woningen ontruimd. Ook moesten trams omrijden. Een brandweerman en een agent raakten lichtgewond bij de bluswerkzaamheden.

Na de brand werd een groot onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Hierbij werd onder meer gebruik gemaakt van billboards en getuigenoproepen in de media. Uit het onderzoek is gebleken dat de winkelier 'zelf een actieve rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de brand'. Er zijn geen aanwijzingen dat anderen hierbij betrokken waren.

Levensverwachting jongens nadert 80 jaar

De levensverwachting is de afgelopen tien jaar met zo'n drie jaar toegenomen. Voor jongens die in 2000 werden geboren was de levensverwachting nog 75,5 jaar, voor jongens die in 2010 werden geboren is die 78,8 jaar. Voor pasgeboren meisjes steeg de levensverwachting in tien jaar van 80,6 tot 82,7 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd nam bij mannen toe van 15,3 tot 17,6 jaar. Bij vrouwen was de toename iets minder sterk, van 19,2 tot 20,8 jaar. De kans van een 65-jarige om 80 te worden steeg van 52 procent in 2010 tot 63 procent vorig jaar. Met de overlijdensrisico's van 2010 haalt driekwart van de 65-jarige vrouwen de 80.

Als de huidige sterfterisico's ook in de toekomst blijven gelden, wordt een derde van de nu 65-jarige vrouwen 90 jaar of ouder. Tien jaar geleden was dit nog een kwart. Bijna een op de vijf mannen van 65 jaar mag verwachten 90 jaar of ouder te worden, tegen bijna een op de negen in 2000.

De kans dat een 65-jarige 100 jaar oud wordt is het afgelopen decennium ruim verdubbeld voor vrouwen en verdrievoudigd voor mannen. Deze kans is echter nog steeds klein: ruim twee procent voor 65-jarige vrouwen en minder dan een procent voor 65-jarige mannen.

Unieke winst Amerikaans Samoa

Amerikaans Samoa kent een geweldige start van het kwalificatietoernooi van het WK 2014. Het kleine landje won zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd ooit tegen Tonga.

In de eerste ronde van de WK-kwalificatie in Oceanië nam Amerikaans Samoa het op tegen Tonga. Het was een wedstrijd tussen de nummer 203 van de FIFA-ranking (Amerikaans Samoa) tegen de nummer 201. Door doelpunten van Ramin Ott en Shalom Luani boekte Amerikaans Samoa de eerste winst in een kwalificatiewedstrijd ooit. De vorige twaalf gingen allemaal verloren, met één doelpunt voor en 129 doelpunten tegen.

Het was niet de eerste overwinning aller tijden, omdat het ooit al eens met 3-0 won van het nietige Wallis en Futuna (ongeveer 16.000 inwoners). De overige 38 duels gingen wel verloren.

Het kleine Amerikaans Samoa staat vooral bekend om een bizarre recordwedstrijd uit 2001. Toen verloor het een WK-kwalificatiewedstrijd met 31-0 van Australië. Archie Thompson scoorde toen dertien goals, David Zdrilic maakte er acht.

Kubica mist seizoensstart Formule 1

Formule 1-coureur Robert Kubica is niet op tijd hersteld voor de start van het nieuwe seizoen. Dat deelde de Pool vandaag mee aan zijn renstal Lotus Renault GP. Hoewel Kubica intensief aan zijn revalidatie werkt, kan hij nog niet zeggen of hij volgend jaar kan rijden. De Pool raakte in februari zwaargewond door een crash tijdens een rally.

Kubica knalde met zijn rallywagen tegen de muur van een kerk en had botbreuken in zijn rechterarm, - hand, en -been. Omdat de Pool in 2003 zijn hand ook al eens zwaar blesseerde werd die met titaniumbouten bijeengehouden. Na de nieuwe crash werd dan ook even gevreesd dat hij zijn hand kwijt zou raken, maar Italiaanse chirurgen voorkwamen dat.

Na negen maanden revalidatie kan Kubica weer lopen zonder hulpmiddelen en zijn hand en elleboog bewegen. Ondanks een intensief programma kan hij er echter niet zeker van zijn dat hij fit is als het volgende seizoen in maart begint. "Het was een moeilijke beslissing om dat aan het team te melden, maar het is de meest realistische."

Lotus Renault benadrukt dat Kubica deel van het team blijft uitmaken. De Pool is al in gesprek om zijn contract te verlengen.

Nova Zembla

Na de televisiewereld wilde Reinout Oerlemans met zijn Eyeworks zich in de filmwereld storten. Toen in 2008 de rechten van Kluun werden gekocht om het boek Komt Een Vrouw Bij De Dokter te verfilmen werd er lang gezocht naar een regisseur. Uiteindelijk ging Reinout het zelf maar doen en dat resulteerde in een zeer succesvolle film. Nu is hij terug op de regisseursstoel met Nova Zembla, de eerste Nederlandse avondvullende 3D-film.

Vermeer: "Ik moest er staan"

Tegen Olympique Lyonniis zette Ajax gisteravond een grote stap naar de volgende ronde van de Champions League. Doelman Kenneth Vermeer hield zijn ploeg vooral in de slotfase op de been.

Het waren een paar reddingen in de slotfase waardoor Ajax bijna zeker is van de achtste finales. En het waren ook reddingen die Vermeer persoonlijk nodig had. De laatste weken pakte hij geen punten voor zijn ploeg, maar kostte hij Ajax punten. "De trainer zei voor de wedstrijd al tegen me dat het niet in een keer weg kon zijn. Ik heb dan wel wat fouten gemaakt, maar kan mezelf daar goed overheen zetten. In mijn hoofd speelt dat ook geen rol. Ik kan over die dingen heen stappen en word daar ook niet onzeker van", aldus Vermeer na afloop tegen Goal.com.

Kenneth Vermeer
Vermeer: "Ik moest er staan" (Foto: Pro Shots)

Ajax oogde in Lyon zeker van zichzelf. De ploeg straalde vertrouwen uit en had een uur lang het betere van het spel. "Vooraf zei Frank de Boer al dat hier wat te halen viel. Ook bij hun is het de laatste weken niet goed gegaan. Onze resultaten vielen de laatste weken ook wat tegen, maar ons spel was wel goed. Vandaag was dat ook zo, zeker de eerste helft. Het is jammer dat je geen goal maakt. In de tweede helft begonnen we ook goed. Maar het laatste kwartier kwamen we niet meer onder de druk vandaan."

En in het laatste kwartier blonk Vermeer uit met cruciale reddingen. "Natuurlijk komt er dan wel spanning bij me op, maar je bent vooral gefocust. Je weet dat die bal ieder moment kan komen en dan moet ik er staan. Vooral die laatste bal van Bastos was moeilijk, maar kon hem gelukkig nog net raken."

Verbind je telefoon met je HD-tv

Je kunt je smartphone op verschillende manieren met je HD-tv verbinden. Er zijn uiteraard HDMI-kabels beschikbaar voor veel smartphones, of je kunt DLNA gebruiken, maar xBounds komt met nog een mogelijkheid.

De methode van xBounds werkt met een losse dongel (ongeveer 100 euro) die via Wifi verbinding maakt met je telefoon. De resolutie wordt aangepast zodat je op je tv scherpere graphics hebt en niet simpelweg een opgeblazen smartphone-resolutie te zien krijgt.

In onderstaande video zie je hoe het werkt. Zoals je kunt zien is er geen merkbare vertraging wat betekent dat je al je Android-games nu op je HD-tv kunt gaan spelen!

[Upd] Vrachtwagen met spullen schaatsploeg terecht

Een vrachtwagen die spullen van de Nederlandse TVM-schaatsploeg moest vervoeren van de Russische stad Chelyabinsk naar de Kazachstaanse hoofdstad Astana is verdwenen. In de vrachtwagen zaten onder meer schaatsen, schaatspakken, slijptafels, fietsen, rollerbanken en sportvoeding, twittert Renate Groenewold. De schaatsploeg is voor de wereldbekerwedstrijden in het oosten.

Groenewold wijst erop dat veel sporters al hun spullen in de vrachtwagen hadden liggen. De vrachtwagen is volgens haar al sinds maandagochtend onderweg. "En niemand die ook maar iets weet." Ze roept haar volgers op alvast na te gaan of de spullen niet al worden aangeboden op Russische of Kazachstaanse veilingsites.

Ireen Wüst twitterde dat de ploeg onder politiebegeleiding naar de ijsbaan is gebracht. "Had onze vrachtwagen met spullen erin maar politiebegeleiding", vulde ze aan.

Update 10.11 uur

De vrachtwagen met Nederlandse schaatsspullen is inmiddels weer terecht. De truck is met een dag vertraging alsnog in Astana gearriveerd.

Doornbos: "Loopbaan voorbij bij niet vinden stoeltje"

Volgens coureur Robert Doornbos is zijn racecarrière voorbij als hij er deze winter niet in slaagt om een stoeltje te vinden in een aansprekende raceklasse. In het racen in andere klasses heeft de 30-jarige Rotterdammer geen trek.

"Als ik geen IndyCars, Formule 1 of DTM kan doen, dan blijft er niets over waarvoor ik me 110% kan geven. Dan zit mijn carrière er op, dan ga ik wat anders doen. Ik vind juist die fysieke en mentale uitdaging zo leuk, living on the edge. De laatste twee jaar heb ik in de Superleague Formula gereden, want ik moet ook mijn huur betalen. Was best leuk racen met een auto met 750 pk, maar ik ergerde me kapot aan het niveau van het team. De monteurs zijn doordeweeks schilder of stukadoor, bij een pitstop valt er een wiel af," zei Doornbos tegen NUsport.

Bobby D. reed in 2005 een half seizoen voor het Formule 1-team Minardi, waarna hij een jaar later testrijder bij Red Bull Racing werd. Daar mocht hij de laatste drie wedstrijden racen met een twaalfde plaats in Brazilië als beste resultaat. "De concurrentie is moordend, politieke spelletjes spelen een enorme rol. Ik was aan boord bij Red Bull, een aanstormend team, en deed het goed naast David Coulthard."

"Maar ze switchten van Ferrari- naar Renault-motoren en part of the deal was dat Mark Webber een van de twee stoeltjes zou krijgen. Want Flavio Briatore, de manager van Webber, was toen ook de baas bij Renault. Aangezien Coulthard een doorlopend contract had, kon ik weer de testrol gaan vervullen. Maar ik had geen zin meer om hun banden te gaan poetsen, want ik voelde me niet de mindere van die twee. Ik was er ziek van en heb me toen een beetje arrogant opgesteld en gezegd: regel dan maar een stoeltje voor me in Amerika."

Doorbos kwam terecht in de ChampCars waar hij in het kampioenschap derde werd en enkele races wist te winnen. Daarna reed de Nederlander in de Superleague Formula waar hij AC Milan naar de derde plaats in het kampioenschap bracht en in de A1GP waarin Team Nederland in 2008/2009 vierde werd. Het seizoen 2009 in de IndyCars bleek geen succes te zijn. De Rotterdammer keerde terug in de Superleague Formula, maar deed daar de afgelopen twee jaren niet meer mee om de zege.

"Ik heb laten zien dat ik in Amerika kan winnen op stratencircuits en gewone circuits. Daarom wil ik nog steeds terug. Ik had een paar hele grote multinationals achter me, maar uiteindelijk is het dan toch: sorry, we doen het niet. Helemaal nu er net een dodelijk ongeluk is geweest in de IndyCars. Daar willen ze zich niet mee associëren. Maar in de Formule 1 kan het morgen ook gebeuren, zo'n freak accident als met Dan Wheldon in Las Vegas."

DLC-map Max Payne 3 aangekondigd

Gamers die Max Payne 3 bestellen bij GameStop hebben mazzel. Zij zullen namelijk meteen een DLC-uitbreiding ontvangen bij de release.

Gamers die het spel bestellen krijgen namelijk meteen toegang tot een nieuwe multiplayer map genaamd Cemetery. De rest van de gamers zal deze map ook krijgen, alleen een week later.

De map gaat over het feit dat Max zijn vrouw en dochter daar ergens in de map begraven liggen. Het zal een winterachtig thema hebben en er is veel ruimte voor snipers. Ook zal het mogelijk zijn om grafstenen kapot te schoppen en schieten.

Actrice Elisabeth Versluys (87) overleden

Elisabeth Versluys is overleden. De actrice stierf op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Dat meldt de NOS.

De uit Rotterdam afkomstige Versluys speelde in televisieseries, toneelstukken en hoorspelen. In Toen Was Geluk Heel Gewoon vertolkte ze van 1994 tot 2009 de rol van Lea van Vliet, de moeder van Nel. In Oppassen speelde ze Dorothea, 'Tante Tip', Buys, het nichtje van opa Henry. Versluys was verder te zien in onder meer De Fabriek en Medisch Centrum West.

Voetballers over de Grens - Week 47

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.


Vorm houdt vijf keer de nul, Krul strijdend ten onder…

Everton heeft een zwaar seizoen, de laatste drie wedstrijden verloor het. De hoogste tijd dus om het puntverlies te beperken. Met zowel Johnny Heitinga als Royston Drenthe in de basis ontving de club Wolverhampton Wanderers, bij laatstgenoemde zat Dorus de Vries de hele wedstrijd uit op de bank. Everton kwam in de eerste helft op achterstand, maar wist de 0-1 snel weg te poetsen. In het tweede bedrijf werd ook het tweede doelpunt gemaakt, waardoor de thuisploeg won met 2-1. De ploeg uit Liverpool staat op dit moment twaalfde in de competitie. Michel Vorm verloor zaterdag met Swansea City van Manchester United, wat natuurlijk te verwachten was. Toch mag de reservedoelman van het Nederlands elftal met opgeheven hoofd terugkijken op het verloren duel. United won namelijk slechts met 0-1. De sluitpost blijft het uitstekend doen in de Engelse Premier League, in vijf duels wist hij al de nul te houden. Tim Krul had het daarentegen een stuk lastiger toen zijn club Newcastle United op bezoek ging bij Manchester City. Met 3-1 waren de Citizens, met Nigel de Jong in basis, te sterk voor de ploeg van Krul. Ondanks het puntverlies blijft Newcastle derde staan in de Premier League.


Michel Vorm blijft het goed doen bij Swansea City (Foto: Pro Shots)

Marvin Emnes vergaarde wederom een basisplaats voor Middlebrough toen het speelde tegen Blackpool. Een wedstrijd uit de Championship om naar uit te kijken. Het duel eindigde in een onbesliste 2-2. Middlesbrough staat nog steeds derde in de competitie, met acht punten verschil op koploper Southampton. Laatstgenoemde speelde deze speelronde tegen Brighton & Hove Albion. Jos Hooiveld mocht starten vanaf het eerste fluitsignaal. De verdediger zag zijn team gemakkelijk winnen met 3-0.

De Guzman bovenaan in de hiërarchie bij Villarreal, Hasselbaink belangrijk…

Ex-Feyenoorder Jonathan de Guzman was verzekerd van een basisplaats bij Villarreal toen het moest aantreden tegen Real Betis. Het duel werd gewonnen met 1-0. Villarreal staat momenteel elfde in de Spaanse competitie. Joris Mathijsen stond vanaf het eerste fluitsignaal in de basis voor Málaga tegen Racing Santander. Ruud van Nistelrooy werd er in het tweede bedrijf ingebracht. Een treffer maakte hij niet, maar de spits was dankzij een assist wel verantwoordelijk voor het derde, en tevens laatste doelpunt. Málaga won met 3-1 en staat vijfde in de Primera División. Sherjill MacDonald was wederom het vaste onderdeel van de verdediging voor zijn club KFC Germinaal Beerschot toen het op bezoek ging bij KSC Lokeren Oost-Vlaanderen. Het was een duel waarin niet veel gebeurden. De wedstrijd eindigde in een magere 1-1. Beerschot blijft negende staan in de Belgische Pro League.

Danny Buijs moest met zijn club Kilmarnock vechten om de achtste plaats in de Schotste Premier Leauge tegen Hibernian, die met twee punten verschil onder hen staan. Met middenvelder Buijs in de basis had de ploeg het bijzonder lastig. Ook dit duel ging gelijk op en eindigde in een 1-1 gelijkstand. Omdat de ploeg niet verloor blijven zij voorlopig achtste staan. Het uitstekend presterende St. Mirren FC ontving deze week Dunfermline Athletic, met zowel Jeroen Tesselaar als Nigel Hasselbaink in de basis. Voor aanvaller Hasselbaink was een hoofdrol weggelegd omdat hij in de extra tijd van de eerste helft het tweede, en tevens laatste, doelpunt maakte. In de 74ste minuut werd ook Illias Haddad nog in het spel gebracht, hij kon echter niets aan het doelsaldo toevoegen. St. Mirren won met 2-1 en blijft hangen op de vijfde plaats.

Met Jurgen Colin en Civard Sprockel in de basis heeft Anorthosis Famagusta het uitduel bij laagvlieger Anagennisi Deryneia met 0-2 weten te winnen. Door de overwinning kwam Anorthosis, waar Jeffrey Leiwakabessy overigens de gehele partij op de reservebank bleef, op de vierde plaats terecht. Het verschil met Omonia Nicosia bedraagt zeven punten. Het oranje getinte AEK Larnaca kwam afgelopen weekend in eigen huis tegen nummer twee AEL Limassol niet verder dan 0-0. Trainer Ton Caanen gunde Kevin Hofland na lange tijd weer eens een basisplaats. Hij had in de verdediging gezelschap van Tim de Cler. Gregoor van Dijk was vanwege een schorsing niet beschikbaar. Door het gelijkspel zakte AEK Larnaca naar de achtste plaats.

Nederlanders trefzeker in Australische A-League...

Mede dankzij een treffer van Patrick Zwaanswijk heeft Central Coast Mariners het duel tegen Sydney FC knap met 2-3 weten te winnen. Zwaanswijk scoorde vijf minuten voor rust de 0-1. De verdediger speelde de gehele wedstrijd mee tegen Sydney, waar Pascal Bosschaart de volledige partij binnen de lijnen stond. Door de overwinning staan de Mariners op de tweede plek, zes punten achter koploper Brisbane Roar. Sydney staat derde met evenveel punten als de Mariners. Met Bas van den Brink in de basis heeft Perth Glory op bezoek bij Melbourne Victory gelijkgespeeld. Van den Brink, die kort na rust een gele kaart pakte, speelde de gehele partij mee. Hij staat met Perth Glory na dit weekend vierde.

Ondanks een doelpunt van Peter Jungschläger heeft Gold Coast United de wedstrijd tegen Melbourne Heart niet weten te winnen. Behalve Jungschläger speelden ook Paul Beekmans en Maceo Rigters de gehele wedstrijd mee bij de hekkensluiter van de A-League. Ook bij de tegenstander, waar John van 't Schip trainer is, speelde een landgenoot mee. Rutger Worm speelde na lange tijd weer eens mee bij Melbourne Heart, pakte na een half uur spelen een gele kaart en werd kort na rust naar de kant gehaald. Door de zege klom Melbourne Heart naar de vijfde plek.


Maceo Rigters met Gold Coast United hekkensluiter in A-League (Foto: Pro Shots)

Barazite scoort tweemaal voor Austria Wien, Voskamp blijft koploper met Slask Wroclaw…

Daniel de Ridder kon zich opmaken voor een zware wedstrijd toen zijn club Grasshopper FC op bezoek ging bij FC Luzern. Grasshopper FC kon niet winnen van de nummer twee uit de Zwitserse competitie en werd aan de kant gezet met 2-1. De ploeg van de Ridder staat negende. FC Sion ontving  Neuchâtel Xamax, met Michael Dingsdag in de basis werd er gemakkelijk met 2-0 gewonnen. FC Sion blijft het goed doen en staat derde. Nacer Barazite had de hoofdrol bij Austria Wien tegen koploper Admira. De aanvaller van Jong-Oranje scoorde namelijk twee maal op zeer fraaie wijze. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 0-3. Austria Wien staat 1 punt achter op Admira.

Ook na dit weekend is Slask Wroclaw koploper in de Poolse competitie. De ploeg won afgelopen weekend met 0-2 van Jagiellonia Bialystok en heeft daardoor een voorsprong van vijf punten op nummer twee Legia Warschau. Zij hebben echter nog wel een wedstrijd tegoed. Johan Voskamp begon ditmaal niet in de basis bij Slask Wroclaw, maar maakte na ruim een uur spelen een invalbeurt. Hij kwam dit keer echter niet tot scoren. Cracovia Kraków, dat een paar weken terug nog stuntte tegen Wisla Kraków ging dit weekend met 2-0 onderuit bij nummer drie Ruch Chorzów. Koen van der Biezen, die tegen stadsgenoot Wisla nog scoorde, kwam er dit keer niet aan te pas. Hij speelde wel de gehele partij mee en pakte tien minuten voor tijd een gele kaart. Cracovia is ook na dit weekend hekkensluiter. Lechia Gdansk ging dit weekend op bezoek bij Legia Warschau hard met 3-0 onderuit. Bij Gdansk mocht Fred Benson een kwartier voor tijd invallen, maar ook hij kon voor weinig gevaar zorgen. Gdansk staat na dit weekend op de dertiende plek.


Johan Voskamp met Slask Wroclaw nog altijd koploper in Polen (Foto: Pro Shots)

Bruma vs. Braafheid/Babel, Boulahrouz vs. Verhaegh/Davids in Bundesliga...

In de Duitse Bundesliga stonden afgelopen weekend een aantal Nederlanders tegenover elkaar. Zo mocht Khalid Boulahrouz met VfB Stuttgart aantreden tegen FC Augsburg, waar Jos Luhukay trainer is. Luhukay gunde Paul Verhaegh en Lorenzo Davids een basisplaats. Stuttgart won nipt met 2-1 en steeg naar de zesde plek. Augsburg blijft laatste en heeft een achterstand van drie punten op SC Freiburg, dat voorlaatste staat. Ook in de ontmoeting tussen Hamburger SV en 1899 Hoffenheim stonden Nederlanders tegenover elkaar. HSV trad aan met Jeffrey Bruma in de basis, die terugkeerde van een blessure. Bij Hoffenheim begonnen Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis. Braafheid viel na een half uur spelen uit met een knieblessure. HSV won met 2-0 en verliet daardoor de onderste regionen van de Bundesliga. Zij staan nu dertiende, terwijl Hoffenheim na dit weekend achtste staat.

Borussia Mönchengladbach, vorig jaar nog vechtend tegen degradatie, verrast dit seizoen vriend en vijand. Afgelopen weekend won de ploeg met maar liefst 5-0 van Werder Bremen. Roel Brouwers kwam na een half uur in het veld voor de geblesseerde Stranzl. Door de overwinning staat Mönchengladbach op een zeer knappe derde plek, slechts twee punten achter koploper Bayern München. Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, heeft Alemannia Aachen het doelpuntrijke duel tegen Eintracht Frankfurt met 4-3 verloren. Doelman Boy Waterman en Bas Sibum begonnen in de basis bij Aachen. Sibum werd in de rust vervangen. Aachen staat ook na dit weekend op de voorlaatste plek.


Khalid Boulahrouz won van zijn landgenoten Paul Verhaegh en Lorenzo Davids (Foto: Pro Shots)

Ars zeer belangrijk voor Levski Sofia, winst voor Amrabat in Turkije...

Sjoerd Ars heeft zich afgelopen weekend opnieuw belangrijk gemaakt voor Levski Sofia. De aanvaller scoorde tegen Rakovski kort na rust de 2-1, wat uiteindelijk ook de eindstand bleek te zijn. Verder maakten ook Serginho Greene en Dustley Mulder weer hun opwachting bij Levski. Door de winst staat de Bulgaarse ploeg na dit weekend op de vierde plek, vijf punten achter koploper Ludogorets.

Met Hursut Meric in de basis heeft Gençlerbirligi de wedstrijd tegen Sivasspor met 1-1 gelijkgespeeld. Meric werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. Door de puntendeling staat Gençlerbirligi na dit weekend op de negende plek. Kayserispor heeft na drie nederlagen weer eens de volle buit weten te pakken. In eigen huis won de ploeg met 1-0 van Orduspor. Nordin Amrabat begon in de basis bij Kayserispor, maar werd in de slotfase gewisseld. Door de overwinning steeg de ploeg naar de dertiende plek.

Het verlanglijstje van Japan

Na de Amerikaanse verlanglijstjes is het nu tijd voor de Japanse verlanglijstjes. Zoals verwacht doen de handhelds het erg goed in het land van de rijzende zon, zowel qua hardware als qua software.

Hardware
1. PlayStation Vita (374 stemmen)
2. Nintendo 3DS (297 stemmen)
3. PlaySation 3 (72 stemmen)
4. Geen hardware op het lijstje (60 stemmen)
5. PSP (21 stemmen)
6. Wii (18 stemmen)
6. Xbox 360 (18 stemmen)

Software
1. Monster Hunter 3G (3DS, Capcom): 236 stemmen
2. Mario Kart 7 (3DS, Nintendo): 162 stemmen
3. Final Fantasy XIII-2 (PS3/Xbox 360, Square Enix): 139 stemmen
4. Zelda no Densetsu: Skyward Sword (Wii, Nintendo): 106 stemmen
5. Super Mario 3D Land (3DS, Nintendo): 98 stemmen
6. Kidou Senshi Gundam: Extreme VS (PS3, Bandai Namco): 66 stemmen
7. Minna no Golf 6 (PS Vita, Sony): 49 stemmen
8. Call of Duty Modern Warfare 3 (PS3/Xbox 360, Activision): 46 stemmen
9. The Elder Scrolls V: Skyrim (PS3/Xbox 360, Bethesda): 44 stemmen
10. Uncharted 3 (PS3, Sony): 43 stemmen
11. Shin Kamaitachi no Yoru: 11 Hitome no Suspect (PS Vita, Chunsoft): 39 stemmen
12. Uncharted Golden Abyss (PS Vita, Sony): 37 stemmen
13. Hatsune Miku: Project Diva Extend (PSP, Sega): 33 stemmen
14. Battlefield 3 (PS3/Xbox 360, EA): 26 stemmen
15. Ni no Kuni (PS3, Level 5): 23 stemmen
16. Musou Orochi 2 (PS3/Xbox 360, Koei Tecmo): 21 stemmen
17. Metal Gear Solid HD Edition (PS3/Xbox 360, Konami): 20 stemmen
18. Assassin's Creed Revelations (PS3/Xbox 360): 19 stemmen
19. Ore no Shikabane o Koete Yuke (PSP, Sony): 18 stemmen
20. Jigoku no Gundan: Army Corps of Hell (PS Vita, Square Enix): 17 stemmen
20. Sengoku Basara 3 Utage (PS3/Wii, Capcom): 17 stemmen

Binnenkort wordt bekendgemaakt wat de FOK!ker het liefst wil hebben van Sinterklaas en/of de Kerstman. Daarvoor kun je nu nog stemmen op onze poll.

Originele stemmen voor Silent Hill 2

Voor de Silent Hill HD Collection heeft Konami de stemmen opnieuw opgenomen, bij veel fans viel dit echter niet goed in de smaak. Daarom heeft Konami bij Silent Hill 2 de optie gegeven waarmee je kunt kiezen tussen de originele en nieuwe stemmen.

Helaas is deze optie niet beschikbaar voor Silent Hill 3, deze is alleen te spelen met de nieuwe voiceovers. Volgens Senior producer Tomm Hulett waren er technische en logistieke factoren waardoor het niet mogelijk was deze optie in de het derde deel te verwerken.

De Silent Hill HD Collection bestaat uit Silent Hill 2 en Silent Hill 3 en verschijnt op de PS3 en Xbox 360. Het spel staat op de planning voor januari 2012.

Puma Ocean Racing op weg naar Tristan da Cunha

Volvo Ocean Race-deelnemer Puma is op weg naar Tristan da Cunha. De Amerikaanse boot kreeg dinsdag midden op zee diesel van een containerschip. Daarmee kan op de motor koers worden gezet naar het vulkanische eilandje Tristan da Cunha waar een transportschip heen wordt gestuurd om het zeiljacht op te halen. Maandag brak de mast van de Puma af.

Ondertussen gaat de Spaanse Telefonica door het afhaken van de Puma riant aan de leiding. De voorsprong op de Camper, de Nieuw-Zeelandse deelnemer, bedraagt ruim 107 zeemijl. De Groupama uit Frankrijk ligt derde en laatste met een achterstand van iets meer dan 312 mijl. Eerder staakten Abu Dhabi Ocean Racing en Team Sanya door averij ook al de eerste etappe.

Ontwikkelaars over Spec Ops: The Line

Website Gametrailers.com is in gesprek gegaan met de ontwikkelaars achter Spec Ops: The Line, een third person shooter van uitgever 2K Games. In het interview hebben ze het niet alleen over gamedesign an sich, maar ook over verschillende scenario's waarin spelers keuzes moeten maken en hoe squads werken. Spec Ops: The Line verschijnt begin 2012 voor de PlayStation 3, PC en Xbox 360.

 

Doom 3 source code te downloaden

De source code van het befaamde spel Doom 3 is nu te downloaden op het internet. ID heeft zoals ze een tijd geleden beloofd hebben het nu eindelijk geplaatst.

Even leek het erop dat het niet door zou gaan vanwege het feit dat advocaten van Bethesda nogal sceptisch waren over de patenten die ermee te maken hebben.

Nu deze code op het internet te downloaden is, is het een kwestie van tijd voordat er allerlei stand-alone games en mods gemaakt zullen worden.

New Kids-nummer legt Corry Konings geen windeieren

Corry Konings staat volop in de belangstelling sinds bekend werd dat ze de titelsong van de nieuwe New Kids-film heeft gezongen. Konings is samen met New Kid Ronnie te horen in het nummer Hoeren Neuken Nooit Meer Werken. "Het heeft zo'n impact."

"Iedereen kent Corry Konings ineens weer", vertelt de 60-jarige zangeres aan het AD. "Ook de jongeren. Ben ik ineens trending op Twitter. Niet te geloven toch." Naar eigen zeggen heeft de zangeres niet meegedaan voor het geld. "Maar het levert me wel heel veel aandacht op. Interviews, radio, ik zit enorm in de lift."

Konings heeft inmiddels ook een Duitse versie uitgebracht, Huren Bumsen Nie Mehr Schuften, en denkt erover om met Ronnie optredens te gaan geven in het land. "Tijdens mijn gewone optredens zing ik het natuurlijk niet. Ook al wordt er door het publiek soms wel om gevraagd."

Aantal vakanties licht toegenomen

Nederlanders gingen dit jaar iets vaker op vakantie dan vorig jaar. In binnen- en buitenland werden vorig jaar 36 miljoen vakanties ondernomen. Dat is een procent meer dan vorig jaar.

De bestedingen aan vakanties bedroegen in totaal zo'n vijftien miljard euro, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO. Hiervan werd 12,4 miljard in het buitenland en 2,8 miljard in eigen land uigegeven.

Bijna 82 procent van de Nederlanders ging dit jaar een of meerdere keren op vakantie. De meeste trips gingen naar het buitenland. In totaal werden er zo'n 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, 17,7 miljoen keer bleven vakantiegangers binnen de landsgrenzen.

Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo'n 3,3 miljoen vakanties werden in Duitsland doorgebracht, een stijging van drie procent ten opzichte van 2010.

Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties eveneens met drie procent stijgen naar drie miljoen. Het Middellandse Zeegebied stond, mede door het slechte zomerweer in eigen land, ook wat meer in de belangstelling. Spanje trok dertien procent meer Nederlandse vakantiegangers en Turkije drie procent.

Door de politieke onrust liep het aantal vakantiegangers naar Egypte en Tunesië fors terug, respectievelijk twintig en veertig procent. Het aantal vakantiegangers richting het door financiële problemen geplaagde Griekenland daalde met vijf procent.

Het aantal binnenlandse vakanties stabiliseerde op 17,7 miljoen vakanties. Het voorjaar liet nog een plus van acht procent zien door laat vallende feestdagen en mooi weer. Het slechte weer in de zomer zorgde echter voor een daling van het aantal zomervakanties in eigen land met zes procent.

Woordvoerder Taliban ontkent staakt-het-vuren

Een woordvoerder van de Taliban in Pakistan heeft woensdag ontkend dat de beweging een staakt-het-vuren heeft afgekondigd of vredesgesprekken voert met de Pakistaanse regering. Een anonieme Talibancommandant zei maandag dat het staakt-het-vuren sinds afgelopen maand van kracht was.

Enkele uren voor de verklaring van de woordvoerder vielen strijders van de Taliban een politiebureau in de noordwestelijke stad Dera Ismail Khan aan. Twee agenten vonden de dood, vier raakten gewond.

Volgens de woordvoerder bewijst de aanval op het politiebureau dat er geen bestand is afgekondigd. "Als wij een staakt-het-vuren hadden afgekondigd, zouden we het politiebureau niet hebben aangevallen."

Een andere anonieme commandant van de Taliban zei woensdag dat er een staakt-het-vuren geldt en gesprekken gaande zijn, maar dat beide alleen betrekking hebben op de stammenregio Zuid-Waziristan.

De Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, Rehman Malik, liet dinsdag weten dat de regering nog geen formele gesprekken met de Taliban voert. "Maar als de Taliban een staakt-het-vuren hebben afgekondigd, verwelkomen we dat", zei hij.

'President Jemen draagt alsnog macht over'

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is woensdag aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. Hij tekent er waarschijnlijk een akkoord waardoor hij de macht overdraagt.

Dat meldde zowel de Jemenitische staatstelevisie als de VN-gezant voor Jemen.

Jemen is al maanden het toneel van een opstand tegen Saleh. Die heeft vaker beloofd te vertrekken, maar hield nooit woord. Saleh is sinds 1978 aan de macht in het armste land van de Arabische wereld.

'President Jemen draagt alsnog macht over'
'President Jemen draagt alsnog macht over' (Foto: ANP)

Tatjana eindelijk blij met uiterlijk

Tatjana Simic is eindelijk blij met hoe ze eruitziet. De 48-jarige actrice en zangeres, die onlangs uit de kleren ging voor een pikante kalender, zegt vroeger flink te hebben geworsteld met haar lichaam.

"Ik ben klein, heb korte beentjes en ben rond", vertelt Tatjana aan De Telegraaf. "Als ik nu beelden van mezelf terugzie uit Flodder, waarin ik de rol van sexy Kees speelde, vind ik ook dat ik eruitzie als een opgeblazen poppetje zonder karakter."

De blondine is tegenwoordig een stuk blijer met haar uiterlijk. "Het babyvet is uit mijn gezicht, ik heb meer karakter", vindt ze. "Ik vind het helemaal geen probleem dat mijn lichaam ouder wordt en geniet er juist alleen maar meer van."

Tatjana's vriend Peter vindt de sexy foto's voor de kalender leuk, maar ziet haar het liefst naturel. "Peter houdt niet van al die make-up en nepwimpers. Hij geniet het meest van mij als ik naturel ben, mijn haar in een knotje heb en een spijkerbroek draag."

'RIVM wil massale hervaccinatie tegen kinkhoest'

Iedereen die veel met zuigelingen te maken heeft, moet opnieuw worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Alleen dan krijgen kwetsbare pasgeborenen genoeg bescherming tegen de besmettelijke ziekte, zegt projectleider kinkhoest van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Frits Mooi woensdag in het AD.

Zijn plan houdt in dat honderdduizenden mensen moeten worden ingeënt. Het gaat onder meer om ouders, kinderartsen, verloskundigen en medewerkers van de kinderopvang.

Baby's krijgen meestal na twee maanden een vaccin tegen kinkhoest. Die eerste twee maanden kan kinkhoest nog gevaarlijk voor hen zijn. Kinkhoest leidt tot voordurend hoesten. Dat kan tot zuurstoftekort en interne bloedingen leiden.

Jaarlijks zouden honderd tot driehonderd baby's door kinkhoest in het ziekenhuis belanden, waarvan er één overlijdt. Mooi wijst erop dat de immuniteit die door de vaccinatie wordt verkregen na verloop van tijd wegebt. Daardoor kunnen tieners en volwassenen alsnog worden geïnfecteerd. Volgens hem is eens per tien jaar een hervaccinatie nodig.

De projectleider licht zijn strategie woensdag toe op een landelijke dag over het rijksvaccinatieprogramma. De regering besluit na een advies van de Gezondheidsraad of er inderdaad een extra inenting tegen kinkhoest komt. Dat advies wordt volgens de krant binnen een jaar verwacht.

Nadal: "Het moment om terug te vechten"

Rafael Nadal is niet van plan zich over te geven op de ATP World Tour Finals, ondanks de pijnlijke nederlaag die de Spaanse toptennisser dinsdag in Londen leed tegen Roger Federer (3-6 0-6).

"Dit is niet het moment om bij de pakken neer te zitten, maar juist om terug te vechten", zei de nummer 2 van de wereld. "Ik zit nog steeds in het toernooi en als ik mijn volgende partij tegen Jo-Wilfried Tsonga win, zit ik in de halve finales."

Nadal erkende ruiterlijk de afstraffing door aartsrivaal Federer in het eindejaarstoernooi van de ATP. "Hij speelde op een geweldig niveau en was veel te goed voor mij. Federer is in deze vorm en op deze ondergrond bijna onverslaanbaar." De Spanjaard wilde zich niet verschuilen achter zijn fysieke problemen. "Ik heb last van mijn schouder, waardoor ik niet goed kan trainen. Maar in de wedstrijd voelde ik me prima."

Nadal: het moment om terug te vechten
Nadal: het moment om terug te vechten (Foto: ANP)

'Ook FNV wil deeltijd-ww terug'

De deeltijd-ww moet onmiddellijk weer worden ingevoerd. Dat is nodig vanwege de economische ontwikkelingen, stelt vakcentrale FNV in een brief aan het ministerie van Sociale Zaken. Dat schrijft De Telegraaf, die de brief in bezit zegt te hebben.

De invoering kan volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius niet wachten tot half december. Het zou nu al nodig zijn om te zorgen dat mensen in onder meer de bouw aan het werk kunnen blijven. Eerder pleitte werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland al voor het opnieuw invoeren van de deeltijd-ww.

Het ministerie vindt de tijd volgens de krant nog niet rijp om de regeling in te zetten. De deeltijd-ww maakte het in 2009 mogelijk personeel 'gedeeltelijk' onder te brengen in de ww. Dat was een uitweg voor bedrijven die door de crisis minder opdrachten en dus te weinig werk voor hun personeel hadden.

Door de regeling hoefde het personeel niet te worden ontslagen. Voorwaarde was wel dat het personeel in de vrijgekomen tijd scholing kreeg aangeboden.

3D-monitor voor PlayStation 3 uitgesteld in Europa

De release van een speciaal 3D-scherm voor de PlayStation 3 is door Sony voor onbepaalde tijd uitgesteld. In eerste instantie stond de Europese release gepland voor 13 november, gelijktijdig met de Amerikaanse release.

Sony heeft het uitstel bevestigd aan Eurogamer, maar heeft geen uitspraken gedaan over een nieuwe datum. Ook Amazon heeft de releasedatum helemaal weggehaald van haar website.

Het 3D-scherm, aangekondigd op de E3 afgelopen juni, laat twee spelers individuele beelden zien dankzij SimulView stereoscopie. Hierdoor wordt cheatvrije co-opgaming mogelijk.

PS3 3D-scherm

'Cultuurkaart jongeren moet blijven'

De CJP Cultuurkaart voor jongeren moet blijven. Dat stellen acht branche- en koepelorganisaties uit de culturele sector en de Stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) in een convenant dat ze woensdag in theater Frascati in Amsterdam ondertekenen.

Het convenant wordt getekend door onder meer de Nederlandse Museumvereniging, de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals en de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) wil de gesubsidieerde Cultuurkaart na dit schooljaar afschaffen. De Stichting CJP heeft aangegeven de kaart juist met privaat geld te willen voortzetten. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaf maandag tijdens de behandeling van de cultuurbegroting 2012 aan dat ze de Cultuurkaart wil behouden.

CJP viert dit najaar het 50-jarig bestaan van de kortingspas.

Gingrich: VS voor altijd in gevaar

Amerika zal zich tot in eeuwigheid moeten verdedigen tegen terroristische dreigingen. Dat spookbeeld schetste oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich dinsdag tijdens een debat tussen de Republikeinen die strijden om de nominatie van hun partij voor het presidentschap. "Wij zullen allemaal de rest van ons leven gevaar lopen', zei hij.

Gingrich hield een warm pleidooi voor aanscherping van de omstreden Patriot Act. Die strenge antiterreurwet werd ingevoerd kort na de aanslagen op 11 september 2001 en geven de autoriteiten verregaande bevoegdheden om mogelijke terroristen aan te pakken. Hij zei dat de VS ,,elk mogelijk werktuig" moeten benutten om de dreigingen het hoofd te bieden.

In het debat, dat vooral over veiligheid ging, probeerde ook andere kandidaten in te spelen op de angst voor terrorisme die er bij veel Amerikanen nog altijd in zit. Zo zei oud-senator Rick Santorum dat hij zich een systeem kan voorstellen waarbij moslims strenger worden gecontroleerd op luchthavens.

Afgevaardigde Ron Paul uit Texas was terughoudender en zei dat persoonlijke vrijheden nooit mogen wijken voor veiligheid.

Buikgriep op Holland America Line

Aan boord van cruiseschip Veendam van de Holland America Line hebben 86 passagiers onlangs buikgriep gekregen. Een oudere Amerikaanse passagier is later op de reis overleden, maar dat had volgens Amerikaanse media niet met het virus te maken.

Het schip meerde dinsdag aan in Rio de Janeiro. Toen hadden nog maar twee mensen verschijnselen van buikgriep.

De overleden vrouw leed volgens de scheepsartsen onder meer aan diabetes. De Braziliaanse politie onderzoekt of ze inderdaad een natuurlijke dood is gestorven. De Veendam is ruim vijf weken geleden vertrokken uit New York voor een tocht door Zuid-Amerika. Dinsdag kwam het schip aan in Rio de Janeiro.

Om de buikgriep te bestrijden zijn het zwembad en de bibliotheek tijdens de reis gesloten. Passagiers werden opgeroepen de handen om de twee uur te wassen.

Oude locaties komen terug in FF XIV 2.0

Final Fantasy XIV-producer Naoki Yoshida heeft gehint naar de mogelijkheid dat spelers terug kunnen keren naar beroemde locaties uit eerdere delen van de serie. 

Final Fantasy XIV 2.0

"Toen we Final Fantasy XIV versie 2.0 aankondigden is de kristallen toren misschien opgevallen, die mensen kunnen herkennen uit een oudere Final Fantasy-game", schrijft Yoshida op het Square Enix-blog. "Omdat Final Fantasy XIV een MMO is, biedt het geweldige mogelijkheden om spelers 365 dagen per jaar het gevoel en de ervaring van het Final Fantasy-universum te geven."

Yoshida geeft aan dat hij dat niet alleen wil doen door ideeën, voorwerpen en locaties uit oudere spellen uit de serie te gebruiken, maar ook door nieuwe dingen aan het universum toe te voegen. "Ik heb een hoop ideeën dus kijk er in de toekomst maar naar uit om erachter te komen wat ik in mijn hoofd heb zitten", aldus Yoshida.

Na een belabberde release wordt Final Fantasy XIV opnieuw uitgebracht, na een flinke opknapbeurt, als versie 2.0. Abonnementen worden opnieuw geïntroduceerd en de nieuwe engine zal eindelijk de langverwachte release op PlayStation 3 mogelijk maken in Q3 van 2012.

Film over Steve Jobs op komst

Het leven van de vorige maand overleden Apple-oprichter Steve Jobs wordt verfilmd. Aaron Sorkin, die dit jaar een Oscar kreeg voor het script van de Facebook-film The Social Network, is in beeld als scenarist. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

Sorkin zegt benaderd te zijn door Sony, dat de filmrechten heeft gekocht op de geautoriseerde biografie van Jobs die kort na zijn dood verscheen. Schrijver Walter Isaacson voerde voor dat boek in 2 jaar meer dan 40 gesprekken met de bedenker van onder meer de iPod en de iPhone.

Film op komst over Apple-oprichter Steve Jobs
Film op komst over Apple-oprichter Steve Jobs (Foto: ANP)

Ruim 300 jaar cel voor pedofiel

Een rechter in de Amerikaanse staat Indiana heeft een 25-jarige pedofiel veroordeeld tot 315 jaar gevangenisstraf voor kindermisbruik en de productie en verspreiding van kinderporno. Dat maakte het ministerie van Justitie dinsdag (lokale tijd) bekend.

David Bostic heeft schuld bekend aan seksueel misbruik van vijf kinderen. Alle slachtoffertjes waren jonger dan 4 jaar, de kleinste nog maar 2 maanden oud. Hulpofficier van justitie Lanny Breuer sprak van "gruwelijke seksmisdrijven, begaan tegen de kwetsbaarsten in onze samenleving".

Trailer: Paradise Lost 3: Purgatory

Er is een trailer verschenen voor de documentaire Paradise Lost 3: Purgatory. In de documentaire draait het om de 'West Memphis Three', drie jonge Amerikaanse jongens die achttien jaar onschuldig gevangen zaten, verdacht van de moord op drie jonge kinderen. Nadat de mannen 'schuld' bekenden werden ze in augustus van dit jaar vrijgelaten. 

West Memphis Three

Toen filmmaker Joe Berlinger in juni 1993 van HBO de opdracht kreeg om een documentaire over de zaak te maken, dacht hij in eerste instantie met een stel kwaadaardige figuren te maken te krijgen. Al snel merkte Berlinger dat het zaakje enorm stonk. De drie jonge mannen hielden van hardrock en dat was in de zwaar gelovige gemeenschap waar ze woonden, al genoeg om hun te verdenken van het misdrijf. De regisseur nam van af dat moment voor om te strijden voor de vrijlating van het drietal.

In 1996 verscheen van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills, in 2000 gevolgd door Paradise Lost 2: Revelations. De zaak rond de West Memphis Three kreeg na de tweede film meer aandacht in de media, mede door sterren als Eddie Vedder, Johnny Depp en de mannen van Metallica die zich met de zaak bemoeiden. 

Afgelopen zaterdag kreeg de film zijn wereld première op het New York Film Festival en is binnenkort ook op het IDFA te zien.


De trailer voor de spraakmakende documentaire Paradise Lost 3: Purgatory.

22 Mei wint Golden Owl op filmfestival Leeds

22 Mei van Koen Mortier heeft op het Internationale Film Festival van Leeds de 'Golden Owl' gewonnen. Op het festival, dat voor de 25e keer plaats vond, moest de jury uit een twaalftal titels kiezen.

In het juryrapport staat het volgende over de film te lezen: "De film is een krachtig verhaal over schuld en verlossing, gezien door de ogen van de bewaker, die zichzelf de schuld geeft van het niet voorkomen van een aanslag. De film vervaagt de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid. Mortier mengt grimmig realisme met pop video esthetiek en creëert daarmee een unieke en intense film. De jury is van mening dat de film een kans verdient op distributie in Groot Brittannië en wil distributeurs aansporen om ervoor te zorgen dat ze 22 mei te zien krijgen, net als veel van de andere uitdagende en uitdagende films in de competitie."

22 Mei zal vanaf December ook in de Franse en Duitse bioscopen gaan draaien.

Kabinet bezuinigt minder op UNHCR

Het kabinet bezuinigt volgend jaar vijf miljoen euro minder op de UNHCR. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) wilde aanvankelijk negen miljoen korten op de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, maar komt hier op terug.

In 2012 trekt hij 38 miljoen euro uit voor de organisatie, die onder meer zorgt voor de opvang van Somalische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp in Dadaab in Kenia. Oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en de ChristenUnie hadden aangedrongen op verhoging van het budget.

Het kabinet trekt volgend jaar in totaal 222 miljoen euro uit voor noodhulp. Dat is iets meer dan vijf procent van het totale budget voor ontwikkelingshulp. Woensdag bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

René Froger moet openheid van zaken geven

Auteursrechtenorganisatie Buma heeft René Froger gedagvaard om duidelijkheid te krijgen over zijn optredens tijdens besloten feesten. De zanger zou informatie daarover hebben achtergehouden, waardoor componisten van de nummers die hij daar zong geld zijn misgelopen.

Buma komt op voor de muziekauteurs in Nederland. De organisatie verrekent reguliere optredens, maar is daarvoor bij besloten optredens afhankelijk van de informatie die de artiesten overleggen. Omdat Froger ondanks vele verzoeken weigerde hier openheid over te bieden stapte Buma naar de rechter.

Froger schrok van de dagvaarding. "Ik ben 25 jaar in de veronderstelling geweest dat alles keurig geregeld was. Ik vind dat iedereen het geld moet krijgen waar hij recht op heeft", vertelt Froger aan RTL Boulevard. "We zijn grote mensen dus we komen er altijd uit."

De Amsterdamse zanger heeft inmiddels gehoor gegeven aan het verzoek van de organisatie. Een woordvoerder laat weten dat beide partijen sinds vrijdag met elkaar om de tafel zitten en de rechtszaak tegen hem is ingetrokken.

Tot negen maanden cel voor Kuiprellen

Drie verdachten van betrokkenheid bij de rellen bij De Kuip in Rotterdam in september zijn dinsdag veroordeeld tot straffen tot negen maanden cel. Ook kregen ze een stadionverbod. De rechtbank in Rotterdam sprak een vierde verdachte vrij en hield de zaak van een vijfde verdachte aan.

De vijf waren de eersten die zich voor de rechter moesten verantwoorden voor de ongeregeldheden. Een 36-jarige man uit Uddel, die een metalen staaf door de toegangsdeur van het Maasgebouw bij het stadion sloeg en de staaf vervolgens naar een agent gooide, kreeg negen maanden cel en een stadionverbod opgelegd.

De man uit Uddel heeft volgens de rechter fors geweld gepleegd tegen agenten. Ook een van de andere verdachten zou zich hier schuldig aan hebben gemaakt. Die kreeg zes maanden cel en een stadionverbod opgelegd.

Een verdachte die actief meedeed aan de rellen, maar geen agenten heeft aangevallen, heeft een werkstraf van 180 uur en een stadionverbod gekregen. Hij zou tegen het Maasgebouw hebben geschopt. Een vierde verdachte werd vrijgesproken, omdat beelden die de politie van hem had niet duidelijk aan hem konden worden gekoppeld. De zaak tegen de vijfde verdachte is aangehouden, zodat het beeldmateriaal nog eens goed kan worden bekeken.

Bij de rellen op 17 september probeerden hooligans met geweld het Maasgebouw bij de Kuip binnen te komen. Agenten konden dat slechts verhinderen door hun dienstwapen te trekken. De Feyenoordsupporters protesteerden tegen het beleid van 'hun' club.

De afgelopen tijd werden foto's van verdachten in de Rotterdamse binnenstad getoond op grote schermen. In totaal werden 32 mannen aangehouden.

Kamer wil andere procedure Raad van State

De regering moet met een voorstel komen voor een nieuwe benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State. Daartoe heeft de Tweede Kamer het kabinet dinsdag opdracht gegeven. Het parlement nam een motie aan van D66 waarin staat dat bij de benoemingsprocedure voortaan 'een rol is weggelegd voor de Tweede Kamer'.

Over de huidige benoeming van de 'onderkoning' van Nederland is veel te doen. Naar verluidt is minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de gedoodverfde opvolger van Herman Tjeenk Willink, maar verschillende partijen vinden hem ongeschikt. Nu wordt de nieuwe vicepresident benoemd door het kabinet.

Gerard Schouw (D66) is blij dat zijn motie is aangenomen. "Een grotere rol van de Tweede Kamer in het benoemingsproces betekent meer democratische controle."

Twee Bosniërs gestraft voor oorlogsmisdaden

Het Bosnische oorlogsmisdadenhof heeft dinsdag twee voormalige legerofficieren gestraft wegens oorlogsmisdaden. De twee waren verantwoordelijk voor het oppakken en gevangenhouden van honderden Bosnisch-Kroatische burgers in het centraal gelegen stadje Bugojno.

Senad Dautovic kreeg dertien jaar gevangenisstraf opgelegd en Nisvet Gasal zes jaar.

In Bugojno werden in 1993 en 1994 meer dan driehonderd Bosnisch-Kroatische burgers gevangengehouden. Velen werden mishandeld.

Dinsdag pakte de politie nog acht voormalige leden van de Bosnische strijdkrachten op. Zij worden verdacht van het runnen van een ander kamp ten zuiden van Sarajevo, waar Serviërs werden opgesloten.

Opnieuw 'Climategate'-emails openbaar gemaakt

Opnieuw zijn er gestolen emails van de Britse East Anglia University op het internet opgedoken. Dit gebeurde in 2009 ook al eens. Dit leidde destijds tot 'Climategate', een wereldwijde controverse over de klimaatverandering. Wie ze openbaar heeft gemaakt is vooralsnog onduidelijk.

Een woordvoerder van de universiteit zei dinsdag dat er nog geen tijd is geweest om de ongeveer vijfduizend emails goed te bekijken. Uit een kleine steekproef zou echter wel zijn gebleken dat de mails echt zijn. In een verklaring zei de universiteit dat de berichten vermoedelijk onderdeel uitmaken van de emails die in 2009 werden gestolen, maar nog niet openbaar gemaakt waren.

Volgens de universiteit zijn de emails nog niet eerder op internet verschenen, maar zijn ze nu bewust gelekt om zo 'maximale verstoring' te veroorzaken op de klimaattop van de Verenigde Naties die volgende week in het Zuid-Afrikaanse Durban wordt gehouden.

Als dat inderdaad het geval is, dan volgt de onthulling van de berichten hetzelfde patroon als in 2009. Destijds bleek uit de emailwisselingen dat prominente wetenschappers critici tegenwerkten en manieren bespraken om er voor te zorgen dat hun wetenschappelijk werk niet werd getoetst door collega-wetenschappers. Volgens critici bewezen de mails dat het gevaar van de opwarming van de aarde werd overdreven. Het gevolg was dat de klimaattop in het Deense Kopenhagen faliekant mislukte.

FOK!filmtip van de dag: Hellboy

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Hellboy.

Hellboy is bizar, maar een goed actiespektakel waarin aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de nazi's door middel van zwarte magie de zaak proberen te redden. De Geallieerden bestormen het nazi-kamp waar de ceremonie plaatsvindt, maar niet voordat de demoon Hellboy opgeroepen is. Deze rode, sigarenrokende demoon (een rol van Ron Perlman) - een product van een pact tussen Raspoetin en de duivel - moet hierbij helpen, maar hij besluit zijn krachten te gebruiken voor het bestrijden van het kwaad.

De regie is in handen van Guillermo del Toro, onder meer bekend van Pan's Labyrinth. Dit maakt de film tot een duistere film maar het is daardoor aantrekkelijk om te zien. Wat betreft de actie trekt del Toro de trucendoos goed open. Het creature-design is goed te noemen en ook de actiescènes zijn mooi geschoten. Verder is er voldoende humor in de film aanwezig waardoor de film zeker de moeite waard is.

Hellboy is vanavond om 20:30 te zien op RTL 7.

Een andere goede filmkeus voor vanavond is Titanic. Het epos met Leonardo di Caprio en Kate Winslet is vanavond te zien om 20:30 op RTL 5.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.