Kortfilm: Le voyage dans la lune

Van 3 tot 10 december wordt in Leuven voor de 17e keer het Internationaal Kortfilmfestival gehouden. Op het festival draait een kleurrijke selectie van het beste wat de laboratoria van de filmwereld te bieden hebben; honderden nieuwe speelfilms, animatiefilms, clips, documentaires en avontuurlijke cross-overs, geselecteerd uit duizenden inzendingen vanuit de hele wereld.

Op het festival draait ook een programma getiteld Milestones in Short Film History. In dit programma zijn een dertigtal films te zien uit de periode 1900 tot 2000. De meest opvallende titel van dit programma is gelukkig ook te vinden op YouTube en die willen we de FOK!film-lezers niet onthouden.

Op 21 november 1902 was in een Amsterdamse bioscoop de film Een avontuur bij de maan te zien. De film, die oorspronkelijk Le voyage dans la lune heette, was geproduceerd door Georges Méliès, die als producer van 1896 tot 1913 zo'n 552 (!!!) films maakte. Le voyage dans la lune is één van de eerste sciencefiction films ooit gemaakt. De film is losjes gebaseerd op 'From the Earth to the Moon' van Jules Verne en 'The First Men in the Moon' van H.G. Wells.

De film zou jaren later nog een eerbetoon krijgen in de vorm van een videoclip voor 'Tonight Tonight' van the Smashing Pumpkins. Het Milestones programma is op Zon 4 december (15u30) Din 6 december (22u15) en Vrij 9 december (19u45) in Leuven te zien. Voor meer informatie kan je hier kijken. Bekijk hieronder de stomme film uit 1902.


Een avontuur bij de maan (1902)