Tankstations weer bierloos na boete

De vijf tankstations die donderdag begonnen met de verkoop van bier zijn daar dezelfde dag weer mee gestopt nadat de Voedsel en Waren Autoriteit een boete had uitgedeeld. "De bekeuring is binnen. Daar ben ik heel bij mee, want daar was het om te doen", zegt voorzitter van branchevereniging Beta Ewout Klok.

Klok is eigenaar van een tankstation in Hoogeveen waar de boete om 12.55 uur werd uitgedeeld. "We kunnen nu formeel de rechtsgang maken, want daarvoor moet je een strafbaar feit hebben gepleegd", legt Klok uit. Hij spreekt van een historisch moment.

De VWA bevestigt een boete van negenhonderd euro te hebben uitgedeeld en dat de eigenaar de alcohol gelijk uit de schappen heeft gehaald. De controleurs blijven tankstations extra in de gaten houden.

Het is sinds 2000 verboden om alcohol te verkopen op tankstations. Sinds 2008 is twaalf keer een boete opgelegd voor overtreding van dit verbod.

Klok en een aantal collega's zeggen veel omzet mis te lopen door het verbod. Ze vinden dat ze worden benadeeld ten opzichte van wegrestaurants en supermarkten. De tankstationhouder verwacht een gunstige uitspraak van de Europese rechter.