'Harde aanpak probleemwijken niet nodig'

De roep om een 'harde aanpak' in zogeheten probleemwijken, ook wel 'kansenwijken' genoemd, is niet of nauwelijks onderbouwd door ervaringen uit de wijken zelf. Repressieve maatregelen zijn volgens criminologe Monique Koemans dan ook niet nodig.

Koemans onderzocht in het kader van haar promotieonderzoek elf als problematisch gekarakteriseerde wijken in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Ze constateert een gapende kloof tussen de beleving van bewoners en het beeld dat wordt geschetst in de media en in politieke kringen, met betrekking tot problematiek rond de zogeheten hang-, rel-, of 'kansen'-jeugd.

Politici en de media houden elkaar volgens Koemans in een 'houdgreep'. Kiezers moeten met harde taal worden gepaaid, en de media doet er graag een schep bovenop om lezers te trekken. Volgens de promovenda komen politiek en nieuwsmedia vervolgens in een spiraal terecht waarin voortdurend op elkaar wordt gereageerd, en een steeds ernstiger beeld wordt geschapen. Dat heeft uiteindelijk weinig meer met de werkelijkheid te maken, stelt de criminologe.

In het kader van haar onderzoek liet Koemans de situatie in de wijken observeren, en werden interviews afgenomen met agenten, buurtbewoners, sociaal werkers en winkeliers. Die herkennen het in de media en door politici geschetste beeld niet, en zijn doorgaans dan ook niet voor harde maatregelen. Integendeel, ze zien juist verbeteringen in de wijk, en Koemans adviseert dan ook om het al bestaande beleid beter in uit te voeren.

Woonblok met satellietschotels
'Harde aanpak probleemwijken niet nodig' (foto: Tasja, licentie: publiek domein)