Tien jaar cel en tbs voor doodsteken ex

Een 47-jarige man die zijn ex-vrouw vorig jaar doodstak in haar woning in Oss is donderdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Het Openbaar Ministerie had elf jaar geëist voor moord, maar de rechtbank ziet geen bewijs dat de man zijn daad had gepland.

De rechtbank in Den Bosch acht wel bewezen dat hij zijn voormalige echtgenote in juni 2010 meerdere malen in haar hals en bovenlichaam heeft gestoken. De man had twee messen bij zich.

Hij had tijdens de zitting verklaard dat hij ze eerder op de dag had meegenomen, omdat hij overwoog zelfmoord te plegen. Kort voor het misdrijf was de man op eigen verzoek via de GGZ enkele dagen opgenomen geweest. In afwachting van opname in een rusthuis was hij naar huis gestuurd.

Uit rapporten van een psychiater en een psycholoog blijkt dat de man wellicht handelde in een 'plotselinge hevige gemoedsopwelling'. Zij oordelen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was en steeds depressiever was geworden. Omdat ze de kans op herhaling groot achten als hij een nieuwe relatie zou aangaan, kreeg hij tbs opgelegd.

Vanwege het 'afschuwwekkende' karakter van de moord viel de celstraf zwaar uit. Hun jongste zoon trof zijn moeder kort na de steekpartij stervend of net gestorven aan.