OM wil zaak pedovereniging voor burgerrechter

Het Openbaar Ministerie vraagt de burgerlijke rechter pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Dat heeft het OM donderdagavond laten weten. Volgens het OM zijn de activiteiten van de vereniging 'in strijd met de goede zeden'.

De vereniging 'vergoelijkt en verheerlijkt' pedofilie, vindt het OM. Het beschermen van kinderen weegt daarom zwaarder dan de vrijheid van vereniging. Het OM dient binnen drie weken een formeel verzoek in bij de rechtbank om Martijn te verbieden en te ontbinden.

De voorzitter van Martijn, Ad van den Berg, werd onlangs tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde maandag dat het OM Martijn niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen. Het OM, dat eerder geen mogelijkheden zag om Martijn juridisch aan te pakken, liet vorige maand weten toch te bekijken of ontbinding mogelijk is. Eerder donderdag maakten het CDA en de ChristenUnie bekend te werken aan een wetsvoorstel dat een verbod op Martijn gemakkelijker moet maken. De twee partijen willen dat verenigingen kunnen worden verboden als een of meerdere leidinggevenden zijn veroordeeld voor seksuele handelingen met kinderen.