'Gemeente moet meer doen voor drinkende jongeren'

Gemeenten kunnen meer doen om alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Op de grote groep regelmatige drinkers hebben ze nog onvoldoende zicht. Dat stelt het Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het ITJ, een samenwerkingsverband van vijf inspectiediensten van de overheid, deed onderzoek in de gemeenten Enschede, Rijssen-Holten, Helmond en Gemert-Bakel. In de gemeenten zijn volgens het ITJ goede initiatieven om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, maar ze hebben de doelgroep nog onvoldoende in beeld.

Nederlandse jongeren drinken volgens deskundigen te jong, te veel en te vaak. Ruim een op de drie scholieren in het voortgezet onderwijs drinkt wel eens vijf glazen of meer bij een gelegenheid, zo blijkt uit onderzoek. Vorig jaar werden 684 jongeren in het ziekenhuis opgenomen met een acute alcoholvergiftiging. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de onderzoekers is er vaak wel samenwerking tussen hulpverleningsinstanties, maar zijn er nog te weinig afspraken met alcoholverstrekkers als supermarkten en sportkantines. Ook moeten jongeren en ouders meer bij het beleid worden betrokken.

Verder bepleit ITJ het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop tot 18 jaar. Onlangs werd echter duidelijk dat daar geen Kamermeerderheid voor is.