Knapen tornt niet aan budget ontwikkelingshulp

Het kabinet blijft 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp) besteden aan ontwikkelingshulp. Dat beloofde staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer. "Die 0,7 procent staat", zei hij tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken.

Het budget voor ontwikkelingshulp werd door dit kabinet teruggeschroefd van 0,8 procent tot 0,7 procent van het bnp. De EU-landen hebben dit percentage als norm gesteld. "Ik sta achter het regeerakkoord. En ik hecht aan internationale afspraken", zei Knapen.

D66-leider Alexander Pechtold noemde de toezegging het belangrijkste nieuws dat hij deze week had gehoord. "Veel dank hiervoor", zei hij tegen de staatssecretaris.

De discussie over hoe veel Nederland uitgeeft aan ontwikkelingshulp leidde vorige week tot spanning tussen regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV. Geert Wilders opperde dat als er extra moet worden bezuinigd, vier miljard euro moet worden weggehaald bij ontwikkelingshulp. Het CDA was 'not amused'. Kamerlid Kathleen Ferrier liet weten dat er niet te tornen valt aan het percentage van 0,7 procent.