'Opleiden Afghaanse agent kost half miljoen'

De opleiding van Afghaanse politieagenten kost Nederland ruim een half miljoen euro per cursist. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van cijfers van het ministerie van Defensie en de politie in Kunduz.

Dit jaar kost de trainingsmissie zo'n 105 miljoen euro. In totaal worden 189 Afghaanse agenten opgeleid. Volgens Defensie zijn bij dat bedrag ook de opstartkosten meegerekend. "Daarom kunnen de kosten dit jaar niet zomaar worden toegeschreven aan opgeleide agenten", zegt een woordvoerder in de krant. De kosten van de missie zijn in de komende jaren echter niet lager.

In 2012 en 2013 zijn de kosten beraamd op 109 miljoen euro. In 2014 gaan de kosten omlaag naar 94 miljoen euro. Er zijn genoeg Nederlandse opleiders om de kosten per agent te drukken, maar het aantal cursisten is beperkt. Trainers hadden nauwelijks werk en zijn in sommige gevallen eerder naar huis gestuurd.

Directeur van het instituut Clingendael Ko Colijn noemt de kosten per opgeleide agent 'verbazingwekkend'. "Helaas is de regering vaag over het verwachte aantal cursisten", reageert hij in de krant. Hij vindt de missie 'duur, maar niet duurder dan die van andere landen.'


'Opleiden Afghaanse agent kost half miljoen' (Foto: Novum)