Amish-baardensnijders opgepakt in Ohio

De politie in de Amerikaanse staat Ohio heeft woensdag zeven mannen uit de Amish-gemeenschap opgepakt die verdacht worden van haatmisdrijven tegen andere Amish.

Leden van de groep zouden van Amish-mannen en -vrouwen de baarden of het haar hebben afgeknipt en hen vervolgens hebben gefotografeerd. Voor Amish, die op grond van een strikt letterlijke uitleg van de Bijbel moderne techniek schuwen en na hun huwelijk hun baard moeten laten staan of lang haar moeten dragen, zijn dat zeer grove vernederingen.

De aangehouden Amish voerden volgens de politie een schrikbewind uit over andere Amish-gemeenschappen in Ohio, Pennsylvania en Indiana. '" Wij hebben honderden en honderden telefoontjes gehad van mensen die in angst leefden", zei sheriff Fred Abdalla. Het feit dat gedupeerden naar de politie zijn gestapt onderstreept dit: Amish zijn pacifistisch en geloven sterk in vergeving, hierdoor regelen zij zaken vaak in eigen kring en laten zij de politie er meestal buiten.

De zeven mannen die dinsdag werden aangehouden zijn Sam Mullett en enkele van diens zonen en aanhangers. In een interview in oktober liet hij weten dat hij zijn zonen geen opdracht had gegeven de baarden van anderen af te knippen, maar hun het ook niet te hebben verboden. De bedoeling was andere Amish duidelijk te maken dat zij zich moesten schamen voor de manier waarop zij de clan van Mullett behandelden. "Zij hebben de regels van onze kerk veranderd en proberen ons die door de strot te duwen", zei Mullett.

Volgens de FBI had Mullett een conflict met Amish-bisschoppen, die niet meewilden in zijn wens om verscheidene leden te excommuniceren.

Een schoondochter en een ex-zwager van Mullett vertelden de politie dat Mullett alles en iedereen in zijn gemeenschap controleert. Hij liet volgelingen die ongehoorzame leden van de groep in elkaar sloegen hun gang gaan en dwong sommigen voor straf te slapen in een kippenhok. Ook ging hij met getrouwde vrouwen in de gemeenschap naar bed 'om hen te zuiveren van de duivel', aldus de aanklacht.


Amish-baardensnijders opgepakt in Ohio (Foto: Novum)