'OM moet meer gaan voor de waarheid'

Officieren van justitie moeten vaker een zaak stopzetten of vrijspraak vragen als zij betwijfelen of er wel genoeg bewijs is. Dat heeft de hoogste man van het Openbaar Ministerie, voorzitter Herman Bolhaar van het college van procureurs-generaal, donderdag gezegd in het televisieprogramma EenVandaag.

Volgens Bolhaar moet het OM waarheidsvinding altijd voorop staan, en niet de wil om een zaak te 'winnen'. "Een rechtszaal is geen voetbalveld. Het gaat daar niet over winnen of verliezen." Officieren van justitie moeten 'beslissingen durven nemen, lef tonen'. "En die beslissing kan ook zijn dat na een onderzoek ter terechtzitting vrijspraak vraagt."

Nadat bleek dat vanwege de Schiedammer parkmoord een verdachte ten onrechte was veroordeeld, kwam het Openbaar Ministerie volgens hem tot de conclusie dat er flink orde op zaken moest worden gesteld. "We hebben ernstig een been moeten bijtrekken", zegt Bolhaar.

Inmiddels heeft het OM meer kennis in huis. Zo zijn er gespecialiseerde officieren van justitie die zich richten op bijvoorbeeld fraude of medische zaken. Volgens Bolhaar moet met een open onderzoekshouding worden gewerkt, moeten officieren kritisch naar elkaars handelen kijken en moet de eigen mening continu worden getoetst.