Personeel zorginstelling moet loon inleveren

De zorginstelling Zonnehuizen heeft het personeel in een brief gevraagd om arbeidsvoorwaarden in te leveren om zo het bedrijf te behoeden voor een faillissement. Dat bevestigt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV donderdag.

Het schrijven is afkomstig van een interimbestuurder van de zorginstelling, die twintig vestigingen heeft door het gehele land. Het hoofdkantoor in Zeist zegt pas donderdagmiddag te kunnen reageren op de berichtgeving. Een medewerker van een van de instellingen bevestigde een bericht te hebben ontvangen, maar wilde niets zeggen over de inhoud.

De vakbond reageert verbijsterd op het verzoek. "We zijn onaangenaam verrast", zegt de woordvoerder. "Vorige week was er nog een overleg tussen deze bestuurder en de vakbonden. Toen kwam dit niet aan de orde." Volgens de woordvoerder is het belachelijk om aan personeel dat hard werkt om goede zorg te leveren, te vragen geld in te leveren.

Volgens het jaarverslag had het bedrijf eind 2009 nog een eigen vermogen van zes miljoen euro. In dat jaar werd een winst geboekt van bijna een half miljoen euro. Nu zou het bedrijf op de rand staan van een faillissement. De instelling meldde eerder in onderhandeling te zijn met investeerders om een 'gezonde en slanke' organisatie mogelijk te maken.

Verschillende Kamerleden willen een onderzoek naar de gang van zaken.