Scandinavië vraagt zich af: waar is de sneeuw?

Het is in Scandinavië ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar. De intrede van de winter, die normaal gesproken nu al had moeten zorgen voor een dikke sneeuwlaag, laat nog even op zich wachten.

Het gebrek aan sneeuw is een domper voor sportliefhebbers. De wereldkampioenschappen skiën, die in het Finse Levi hadden moeten plaatsvinden, zijn verplaatst naar Oostenrijk en de wereldkampioenschappen crosscountry werden gehouden op kunstsneeuw. Skigebieden kunnen vooralsnog geen sneeuwliefhebbers verwelkomen.

Ook de natuur is van slag. Er zijn berichten dat op sommige plaatsen bloemen opnieuw in bloei staan. "Sommige bloemen, zoals rozen, staan voor de tweede keer in bloei", aldus Mats Rosenberg, een bioloog uit het Zweedse Örebro.

Volgens weerdeskundigen wordt deze herfst een van de warmste ooit. De intrede van de winter is op sommige plekken al meer dan een maand verlaat. In het Finse dorp Sodankyla, 130 kilometer ten noorden van de Poolcirkel, begon het pas op 17 november te sneeuwen. De afgelopen honderd jaar is het nog nooit zo laat begonnen met sneeuwen, zei Pauli Jokinen, woordvoerder van het Finse meteorologisch instituut.

Van dieren, zoals hermelijnen, hazen en korhoenders, wordt de vacht in de winter wit. Weken voordat er sneeuw viel kregen de dieren al een witte vacht. "Het was echt ontzettend raar - witte figuurtjes als geesten die door de gele bladeren en korstmossen dartelen", zei Viljo Pesonen, de burgermeester van Sodankyla. Hun vachten 'veranderen niet door de weersomstandigheden, maar ze veranderen van kleur op een bepaald moment'.

Volgens de Zweedse meteorologische dienst SMHI lag de gemiddelde temperatuur in november 7 graden hoger dan normaal. In Kiruna, in het noorden van Zweden, was het in de nacht van woensdag op donderdag 0 graden. Normaal gesproken is het daar in deze tijd van het jaar veel kouder.


Scandinavië vraagt zich af: waar is de sneeuw? (Foto: Novum)