FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 juli 2011

Met je vergiet op je rijbewijs

Omdat een vergiet een religieus hoofddeksel is voor een 'pastafari', mag Oostenrijker Niko Alm een pasfoto waarop hij een vergiet op zijn hoofd draagt op zijn rijbewijs hebben. Het verkrijgen van dit rijbewijs kostte de Oostenrijker drie jaar.

De overtuigd aanhanger van de 'kerk van het vliegende spaghettimonster' diende in 2008 zijn aanvraag in voor een rijbewijs, vergezeld van de foto waarop hij een pastavergiet op zijn hoofd draagt. Hoewel de autoriteiten in eerste instantie dachten dat er een steekje los zat bij de man, kreeg hij na drie jaar toch zijn rijbewijs.

Het pastafarianisme is een antireligieuze beweging die zich afzet tegen het creationisme. De beweging werd opgericht nadat de overheid in Kansas eiste dat tijdens de biologielessen ook het creationisme werd onderwezen. Oprichter Bobby Henderson eiste toen van diezelfde overheid dat er evenveel aandacht aan het verhaal van het vliegende spaghettimonster werd besteed als aan de christelijke en andere scheppingsverhalen. Alm wil deze 'religie' nu officieel erkend laten worden in Oostenrijk.

In 2007 lukte het FOK!ker Oversight overigens al om in Nederland van dezelfde maas in de wetgeving gebruik te maken. Hij stond destijds verkleed als 'De Joker' uit Batman afgebeeld op zijn identiteitskaart. Dit leidde zelfs tot Kamervragen.

Honderden kinderen dood in drugsoorlog Mexico

De strijd tegen de drugskartels in Mexico heeft sinds 2006 aan ongeveer 1300 kinderen en adolescenten het leven gekost. Dat meldde het dagblad Reforma woensdag.

Enkele Mexicaanse organisaties voor kinderrechten documenteerden schietincidenten waarbij kinderen omkwamen. ,,We zijn zeer bezorgd, omdat het aantal gedode jeugdigen in de loop van de jaren is gestegen", aldus de organisaties. De drugsoorlog in Mexico heeft sinds het begin in 2006 aan meer dan 35.000 mensen het leven gekost.

Opstandelingen Libië ontkennen overleg met Gadhafi

De Libische opstandelingen hebben woensdag ontkend dat er wordt onderhandeld met het regime van kolonel Moammar Gadhafi om een eind te maken aan de strijd. Volgens de diplomatieke chef van de rebellen, Mahmoud Jibril, zijn berichten hierover nergens op gebaseerd.

"Alle geruchten over onderhandelingen die plaats zouden vinden tussen het regime en de Nationale Overgangsraad zijn onjuiste beweringen", aldus Jibril.

Jibril verwees naar uitlatingen van de Franse premier François Fillon. Hij zei dat er pogingen zijn ondernomen door Rusland en de Afrikaanse Unie om te bemiddelen tussen de rebellen en het regime. De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé zei tevens dat afgezanten van de Libische regering hebben gezegd dat Gadhafi bereid is af te treden.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei eveneens dat er werd gesproken met gezanten die beweren vertegenwoordigers van Gadhafi te zijn. Jibril zei dat dergelijke contacten van weinig belang zijn. "Voor zover ik weet ligt er geen coherent en uitgebreid politiek initiatief op tafel."

Jibril zei woensdag tevens dat er geen enkele reden is voor de NAVO om het aantal luchtaanvallen in te perken gedurende de ramadan, de islamitische vastenmaand. "Er is niets in het geloof dat vechten tijdens de ramadan verbiedt", aldus Jibril.

Eerder woensdag sprak een delegatie van de Libische oppositie met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Volgens Fogh Rasmussen gaat de NAVO door met de missie in Libië zolang de troepen van Gadhafi burgers in gevaar brengen.

Acht jachten in problemen door straffe wind

De straffe wind heeft woensdag diverse jachten voor de Nederlandse kust en op Nederlandse wateren in de problemen gebracht. Het Kustwachtcentrum moest op het IJsselmeer, de Waddenzee en op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Stromen acht keer in actie komen.

De jachten waren aan de grond gelopen of kregen motorproblemen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zette acht reddingboten in. Ook hielpen drie particuliere vaartuigen mee.

Top 10 duurste sportteams

Het blad Forbes heeft ook dit jaar weer een lijst uitgegeven met de meest waardevolle sportteams. Dit moet niet verward worden met de jaarlijkse lijst van rijkste clubs. Het gaat hierbij puur om wat de club zou kosten om te kopen.

1. Manchester United is opgericht in 1878 en speelt op Old Trafford. De club uit Engeland kende veel succes, vooral onder huidig manager Sir Alex Ferguson. Wereldwijd heeft de club 333 miljoen supporters, en vooral in Azië is United erg populair. Er hebben een aantal Nederlandse spelers gespeeld waaronder Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy en meest recentelijk Edwin van der Sar. The Red Devils zijn het twee na rijkste voetbalelftal ter wereld.

2. De Dallas Cowboys zijn opgericht in 1960 en spelen in de NFL. Elf jaar na oprichting wonnen de Cowboys voor het eerst de Superbowl, en voor het laatst in 1995. De rivaliteit tussen de Cowboys en de Washington Redskins is door Sports Illustrated uitgeroepen tot één van de grootste rivaliteiten in de sport. 

3. De New York Yankees is het meest succesvolle honkbal team uit de geschiedenis van de World Series. Met maar liefst zevenentwintig titels is er geen enkel ander honkbalteam dat in de buurt komt. De in 1901 opgerichte club heeft nu al ruim honderd jaar een intense rivaliteit met de Boston Red Sox, door velen beschreven als de grootste rivaliteit uit de geschiedenis van de Noord Amerikaanse sport. Eén van de bekendste spelers van de Yankees is Babe Ruth, zijn nummer drie is dan ook met pensioen.

De volledige top 50 kan op deze site worden gevonden.

De duurste clubs:

# Club Bedrag in euro Discipline Informatie
1 Manchester United 1,35 miljard Voetbal 19 Landstitels
2 Dallas Cowboys 1,28 miljard American football 5 Superbowls
3 New York Yankees 1,20 miljard Honkbal 27 World Series
4 Washington Redskins 1,10 miljard American football 5 Landstitels
5 Real Madrid 1,02 miljard Voetbal 31 La Liga titels
6 New England Patriots 968 miljoen American football 3 Landtitels
7 Arsenal 841 miljoen Voetbal 13 Landstitels
8 New York Giants 834 miljoen American football 7 Landstitels
9 Houston Texans 827 miljoen American football Bestaat sinds 2002
10 New York Jets 805 miljoen American football 2 Landstitels

Vlemmings: "Been enorm aangeslagen"

Mario Been is enorm aangeslagen door zijn vertrek bij Feyenoord. Dat liet Leon Vlemmings, die voorlopig de honneurs waarneemt bij de Rotterdamse club, weten vanuit het trainingskamp in Ermelo. Feyenoord won daar vanavond een oefenwedstrijd tegen de amateurs van FC Horst met 11-0.

Vlemmings heeft Been vandaag een aantal keer gesproken. "Zelfs nog net voordat hij in het vliegtuig voor een vakantie naar Spanje stapte", vertelde de interim-trainer aan de NOS. "Hij is enorm aangeslagen en emotioneel en zit met heel veel vragen in zijn hoofd als: hoe heeft dit in godsnaam kunnen gebeuren? Dit raakt hem diep."

Been zag geen toekomst meer bij Feyenoord toen hij hoorde dat een groot deel van de spelersgroep het vertrouwen in hem had opgezegd. "We waren enorm verrast", zegt Vlemmings, eerder al interim-trainer na het vertrek van Gertjan Verbeek. "Als technische staf hebben we nooit signalen ontvangen. Ik ben diep teleurgesteld in de manier waarop het is gegaan."

Egypte zuivert politiemacht

Het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken heeft woensdag bijna zevenhonderd hooggeplaatste politiemensen de laan uitgestuurd. Dat meldde de Egyptische staatstelevisie. De ontslagen zijn onderdeel van een zuivering van de impopulaire politiemacht.

De maatregel werd woensdag bekendgemaakt door minister van binnenlandse zaken Mansour el-Issawi en komt tegemoet aan een belangrijke eis van de betogers die al dagenlang op het Tahrirplein in Caïro bivakkeren. De actievoerders willen dat de politiemacht wordt gezuiverd van aanhangers van Mubarak en agenten die betrokken waren bij de dood van bijna negenhonderd demonstranten.

Volgens de staatstelevisie worden 37 politiemensen aangeklaagd voor de moord op betogers. In totaal krijgen 669 politiemensen hun ontslag, van wie 505 generaal-majoors, 82 kolonels en 82 brigadiers. "Dit is een van de grootste administratieve maatregelen om nieuw bloed bij de politie te krijgen", aldus El-Issawi. Hij beloofde dat politiemensen verantwoordelijk zullen worden gehouden voor overtredingen.

Japan houdt Zweden uit finale WK vrouwen

Japan heeft voor het eerst de finale van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen bereikt. Zweden, de verliezend finalist van zes jaar geleden, werd in de halve eindstrijd met 3-1 verslagen. Alleen de Verenigde Staten, die eerder op de dag met dezelfde cijfers van Frankrijk wonnen, kunnen Japan nog van de wereldtitel houden.

Zweden kwam na tien minuten via Josefine Oqvist nog wel op voorsprong, maar had daarna weinig meer in te brengen. Twee goals van Nahomi Kawasumi en eentje van Homare Sawa bezorgden Japan, in de halve finale verrassend te sterk voor gastland Duitsland, een terechte overwinning.


Japan houdt Zweden uit finale WK vrouwen (Foto: Novum)

27 doden bij stammengeweld Noord-Jemen

Gevechten tussen aanhangers van de sjiitische rebellen in het noorden van Jemen en leden van de islamitische Islah-partij hebben de afgelopen week aan 27 mensen het leven gekost. Dat hebben artsen woensdag gezegd.

Volgens een stamleider braken er vrijdag gevechten uit toen aanhangers van de sjiitische rebellen, die onder leiding staan van de Al-Houthi-clan, weigerden de controle over een legerbasis af te staan, die ze twee maanden eerder hadden veroverd. Ze raakten daarop slaags met de rivaliserende Islah-partij.

Bij de gevechten kwamen in totaal 27 mensen om het leven, aldus een arts. Ten minste 22 mensen raakten gewond.

De rivaliserende partijen strijden voor de controle over de wetteloze en afgelegen noordoostelijke provincie Al-Jawf. Regeringstroepen zijn twee maanden geleden uit het gebied verdreven tijdens de opstand tegen de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh.

De veiligheid in Jemen is gedurende de opstand, die nu al vijf maanden duurt, sterk afgenomen. De Verenigde Staten en andere landen vrezen dat Al-Qaida de chaos in Jemen kan uitbuiten en meer operaties in het land kan uitvoeren.

HRW: Libische rebellen plunderen dorpen

Libische rebellen die strijden tegen het regime van kolonel Moammar Gadhafi hebben winkels en ziekenhuizen geplunderd en de huizen van vermoedelijke medestanders van Gadhafi in brand gestoken, nadat ze enkele dorpen in de westelijke Nafusa-bergketen hadden ingenomen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag in een rapport gezegd.

HRW baseert zich in het rapport op gesprekken met lokale strijders en inwoners. Die verklaarden dat de rebellen huizen in brand staken en de voorraden van winkels en ziekenhuizen meenamen.

Een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad, die zitting houdt in Benghazi, in het oosten van Libië, ontkende in eerste instantie dat er rebellen bij de plunderingen betrokken waren. "Deze acties werden uitgevoerd door individuen, die de Nationale Overgangsraad niet vertegenwoordigen, noch de 17 Februari-beweging", aldus de woordvoerder.

Hij erkende echter dat er ook sprake kan zijn van een fout. Als er bewijzen zijn, dan worden de daders voor de rechter gebracht, bezwoer hij.

De mogelijke wandaden van de rebellenbeweging, die grotendeels bestaat uit gewapende burgers en geen strakke bevelstructuur kent, doen de angst voor vergeldingen toenemen. Ook de NAVO wordt door het rapport van HRW in verlegenheid gebracht, omdat het doel van de missie in Libië is burgers te beschermen.

HRW heeft de bevelhebbers van de rebellen opgeroepen om hun strijders ter verantwoording te roepen voor het beschadigen van het bezit van burgers. "Oppositietroepen hebben de plicht om burgers en hun bezittingen te beschermen in de gebieden die ze onder controle hebben, zodat mensen veilig naar huis kunnen terug keren en hun levens opnieuw kunnen opbouwen", aldus Joe Stork van HRW.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen ook de troepen van Gadhafi van overtredingen, waaronder het beschieten van gebieden waar burgers wonen, het mishandelen van gevangenen en het plaatsen van landmijnen.

Man opgepakt na lossen waarschuwingsschoten

Bij de arrestatie van een 19-jarige man hebben agenten woensdagavond in Rotterdam twee waarschuwingsschoten gelost. De man was er vandoor gegaan tijdens een bromfietscontrole, maar de schoten waren genoeg reden voor hem om zich over te geven, meldt de politie.

De controle vond plaats op het Poolsterplein. De 19-jarige kwam rond 20.00 uur aanrijden op een scooter, maar toen hij de agenten zag gooide hij zijn voertuig neer en ging er te voet vandoor.

De agenten zagen dat de man een voorwerp in zijn handen had dat op een vuurwapen leek. Ze zetten direct een achtervolging in. In een hofje van de Evenaar zagen ze hem weer. De man wilde er opnieuw vandoor gaan, waarop de agenten de waarschuwingsschoten losten.

De man is naar een politiebureau gebracht en zit vast. De politie is nog op zoek naar het voorwerp dat de verdachte in zijn handen had.

Amsterdam photoshopt zonnepanelen in folder

Voor een brochure over duurzaam wonen, is de gemeente Amsterdam nogal creatief omgegaan met de waarheid, zo blijkt. De brochure (pdf) die deze week is gepresenteerd, moet mensen bewust maken van de mogelijkheden voor duurzame daken. Denk daarbij aan moestuintjes of gras bovenop je huis. En aan zonneboilers en zonnepanelen op je dak.

Een van de mensen wier woning is gefotografeerd is Bas Broekhuizen. Hij en zijn partner hebben een dak bekleed met gras. Hartstikke duurzaam natuurlijk, maar voor de makers van de brochure kennelijk niet duurzaam genoeg. Want in de folder is hun dak met behulp van photoshop ook nog eens voorzien van een batterij zonnepanelen.

'Belachelijk', vindt Broekhuizen. 'In de journalistiek is zoiets een doodzonde, maar de overheid vindt het kennelijk geen enkel probleem om zonder toestemming of overleg met beelden te liegen. Wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de rest van de brochure?', vraagt hij zich af op zijn website.

Welnu, er is nog wel meer gemanipuleerd, zo geeft een woordvoerder toe van Projectbureau Wibaut aan de Amstel, een van de opdrachtgevers. 'De brochure is bedoeld om mensen een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaam wonen. We wilden laten zien wat er allemaal kan en niet zozeer wat er al is. Daarom hebben we meerdere beelden bewerkt.'

De woordvoerder betreurt het evenwel dat er met Broekhuizen kennelijk niet goed is overlegd. 'We bieden onze excuses aan voor eventuele misverstanden. Maar om eerlijk te zijn vind ik zijn reactie wel een beetje kinderachtige haarkloverij.'

Opnieuw Nederlander zoek in Spanje

Opnieuw wordt een Nederlander vermist in Spanje. Dit keer gaat het om de 49-jarige John de Kort. Vorige week woensdag had hij vanuit Spanje voor het laatst telefonisch contact met zijn vader. Sindsdien is niets meer van hem vernomen, meldt de politie.

De 49-jarige man was met zijn auto, een Volkswagen Transporter, naar Spanje gegaan. Hij is onder behandeling bij een psychiater. De politie Midden- en West-Brabant roept mensen met informatie over De Kort op contact op te nemen.

Zaterdag kwam een 48-jarige Limburgse vrouw die bijna drie weken vermist was in Spanje thuis. De vrouw uit Stramproy verdween medio juni tijdens een tiendaagse vakantie in de omgeving van Malaga in het zuiden van Spanje. Vorige week woensdag werd ze door wandelaars teruggevonden in onherbergzaam gebied. Ze was verdwaald toen ze was gaan wandelen en besloot na twee dagen zoeken op een plek bij een rivier, waar ze de beschikking had over water, te blijven wachten op hulp.

Danceparty: Dreamfields 2011

In het drukbezette rijtje van dance-festivals deze zomer zag de Matrixx op 9 juli nog een gaatje om een nieuw concept te lanceren: Dreamfields. Bij Dreamfields staan de twee succesvolle Matrixx clubavonden Exxelent en Xxlerator centraal. Zij vormen respectievelijk de Main house en Main hardstyle area, beiden in de openlucht. Voor de houseliefhebbers was er een tweede area in een tent genaamd GirlsLovesDJs en voor de liefhebbers van de populaire raw hardstyle was een extra grote tent gereserveerd.

Poster

Geen medicijnen voor zieke jongens

De makers van een medicijn hoeven twee jongens met de ziekte van Duchenne niet weer de geneesmiddelen te verstrekken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag in een kort geding bepaald. De ouders van de kinderen laten weten teleurgesteld te zijn en beraden zich nog op verdere juridische stappen.

De jongens Brent (15) en Esra (12) lijden allebei aan de erfelijke spierziekte. Ze deden van september 2008 tot maart vorig jaar mee aan wetenschappelijk onderzoek van de producenten van het medicijn Ataluren, dat zij kregen toegediend. In die tijd zou medisch zijn aangetoond dat zij veel baat bij het middel hebben.

De studie werd in maart vorig jaar echter voortijdig afgebroken en de jongens krijgen het middel sindsdien niet meer. Daarna ging hun toestand volgens hun ouders zichtbaar achteruit.

De ouders stelden dat het normaal gesproken gebruikelijk is dat patiënten die baat hadden bij een geneesmiddel in de onderzoeksfase, dit op ethische gronden blijven krijgen, ook al stopt het onderzoek en wordt het middel niet op de markt gebracht. Volgens de rechter is aan de regels voor een dergelijke verstrekking echter nog niet voldaan.

Wel horen de farmaceuten volgens de rechtbank er op grond van hun zorgplicht tegenover de jongens voor te zorgen dat de kinderen zo snel mogelijk worden toegelaten tot een vervolgonderzoek waarbij de medicijnen weer beschikbaar worden gesteld.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (13/07/2011)

Ook vanavond werden er een aantal wedstrijden afgewerkt in de tweede voorronde van de Champions League. Hieronder de uitslagen van deze duels. Bekijk hier de uitslagen van de overige duels die gisteren werden afgewerkt.

Uitslagen tweede voorronde Champions League:

Thuis Uit Uitslag
Zestafoni (Geo) Dacia Chisinau (Mol) 3-0
Maccabi Haifa (Isr) Borac Banjaluka (Bos) 5-1
Malmo FF (Zwe) HB Tórshavn (Fae) 2-0
Bangor City (Ier) HJK Helsinki (Fin) 0-3
Dinamo Zagreb (Kro) FK Neftchi (Oez) 3-0
Skenderbeu (Alb) APOEL Nicosia (Cyp) 0-2
FC Skonto Riga (Let) Wisla Krakow (Pol) 0-1
Sturm Graz (Oos) Videoton FC (Hon) 2-0
Linfield (Nie) BATE Borisov (Wru) 1-1
Partizan Belgrade (Ser) Shkendija 79 (Mac) 4-0
Rosenborg (Noo) Breidablik (Ijs) 5-0

Afspraken bestuursakkoord toch nageleefd

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) denkt dat de afspraken over de sociale werkplaatsen in het bestuursakkoord toch kunnen worden uitgevoerd. Dat blijkt woensdag uit brieven van de minister aan de Tweede Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De VNG stemde eerder in met het bestuursakkoord, maar niet met het omstreden deel over de sociale werkplaatsen. De gemeenten zouden daar verantwoordelijk voor worden, maar vreesden te weinig geld van het rijk te krijgen voor deze nieuwe taak.

In een brief aan de VNG, die vorige week werd verstuurd, schrijft Donner dat het kabinet 'een bijzondere verantwoordelijkheid' rond de hervorming van de sociale werkplaatsen voelt 'voor gemeenten die optimaal inzetten op uitvoering van het beleid' zoals dat staat in het bestuursakkoord.

Het kabinet voelt zich volgens Donner nu niet langer geroepen afspraken over de korting op de regionale uitvoeringsdiensten na te komen, aangezien dat wisselgeld was voor de afspraken over de sociale werkplaatsen. Het geld dat daarmee vrijkomt, kan worden gereserveerd om eventuele financiële problemen die ontstaan door de wijzigingen rondom de sociale werkplaatsen op te vangen.

Op deze wijze meent het kabinet dat er alsnog een basis is gevonden voor uitvoering van de afspraken van het bestuursakkoord, aldus Donner in de brief aan de Tweede Kamer.

E-mail over wapenvergunning Tristan kwijt

Een e-mail die uitsluitsel kan geven over hoe de fout kon ontstaan bij het verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der V. is kwijt. Dat meldt de politie Hollands Midden na een bericht van Webwereld. In een pdf-document die als bijlage met de e-mail was meegestuurd zou mogelijk informatie staan over de geestelijke gesteldheid van Van der V.

Doordat de e-mail weg is, kan niet meer worden achterhaald welke informatie de politiemedewerker kreeg die de aanvraag voor een wapenvergunning door Van der V. moest beoordelen.

Uit het maandag gepresenteerde onderzoek werd duidelijk dat de politie in 2008 een fout had gemaakt bij de verstrekking van de wapenvergunning. Het was al bekend dat Van der V. in 2006 gedwongen opgenomen was in een psychiatrische inrichting, maar deze informatie werd niet meegenomen bij de behandeling van de aanvraag.

Onduidelijk bleef of de informatie bij de behandelaar was aangekomen of dat deze door de behandelaar niet is meegewogen. De politie bevestigt woensdag echter na een verhaal van Webwereld hierover dat de e-mail aan de behandelaar niet meer bestaat of kan worden teruggevonden. Daardoor kan dus nooit meer achterhaald worden of in het als bijlage meegestuurde pdf-document inderdaad stond dat Van der V. ooit in een GGZ-instelling zat.

De politie stelt het woensdag wel 'zeer aannemelijk' te vinden dat in het pdf-bestand de melding stond over de assistentieverlening bij de gedwongen opname in 2006. Deze informatie zelf is opgeslagen in de politiesystemen en is nog steeds te raadplegen.

'Baas Spaanse politie tipte ETA'

De voormalige baas van de Spaanse nationale politie en twee andere politiefunctionarissen zijn aangeklaagd voor het tippen van leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De politiemensen zouden de ETA-leden hebben gewaarschuwd voor ophanden zijnde arrestaties.

Op 4 mei 2006 zou de Spaanse politie een inval doen bij een bar in de Baskische stad Irun. De eigenaar van de bar zou daar een ETA-lid vijftigduizend euro overhandigen. Dit geld was verkregen door een Baskische zakenman af te persen.

Voor de inval liep een man de bar binnen en gaf de eigenaar van de bar, Joseba Elosua, een mobiele telefoon. Via de telefoon werd Elosua gewaarschuwd dat er een onderzoek naar hem liep en dat hij het geld niet moest overdragen. Elosua gaf het geld niet af; naar later bleek omdat het geld in Frankrijk zou worden overgedragen. Enkele weken later werden Elosua en een aantal anderen alsnog gearresteerd.

De politiechef, Victor Garcia Hidalgo, en twee anderen zouden achter de tip aan de ETA hebben gezeten. Hidalgo werkte destijds onder Alfredo Perez Rubalcaba, die toen minister van binnenlandse zaken was. Inmiddels is Rubalcaba afgetreden omdat hij premier wil worden. De oppositie vindt echter dat Rubalcaba deze functie niet meer kan vervullen, omdat hij verantwoordelijk moet worden gehouden voor de daden van zijn ondergeschikten.

"Hij moet uitleggen hoe het mogelijk is dat de op twee na belangrijkste man binnen het ministerie terreurorganisatie ETA heeft getipt", aldus woordvoerster van de oppositiepartij PP Soraya Saenz de Santamaria.

In 2006 onderhandelde de regering van premier José Luis Zapatero met de ETA. Volgens de conservatieve oppositie laat de kwestie duidelijk zien dat de regering destijds soepel omging met de ETA om de gesprekken met de beweging en een vredesakkoord niet te laten ontsporen.

KNMI waarschuwt voor veel regen en wind

Het westelijk en zuidwestelijk kustgebied moet donderdag overdag rekening houden met zware windstoten. Ook valt in het noorden woensdagavond en -nacht en donderdagochtend in het westen veel regen. Daarvoor waarschuwt het KNMI woensdagavond.

In het noorden en westen van het land valt tot en met donderdagavond naar verwachting 25 tot 50 millimeter regen. Lokaal kan zelfs nog meer vallen. De windstoten kunnen daarnaast oplopen tot rond de 80 kilometer per uur.

Voor Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Flevoland en Friesland is sprake van code geel. Code geel betekent dat er een waarschuwing wordt afgegeven. Bij code oranje spreekt het KNMI van extreem weer. Bij code rood wordt een weeralarm afgegeven.


KNMI waarschuwt voor veel regen en wind (Foto: Novum)

[EL] Supporters Legia Warschau steunen ADO Den Haag

Morgen start het Europa League-avontuur voor ADO Den Haag. De ploeg treft in de tweede voorronde van de Europa League het Litouwse FK Tauras. Behalve de eigen aanhang zullen ook supporters van Legia Warschau afreizen naar Kaunas om de ploeg van trainer Maurice Steijn te supporteren.

De supporters van ADO Den Haag hebben een goede band met de fans van Legia Warschau. Wekelijks wordt dit in het eigen Kyocera-stadion uitgebeeld door middel van een spandoek. Naar verwachting komen ongeveer duizend supporters van Legia Warschau naar het S. Darius ir S. Girèno-stadion in Kaunas. "In mindere mate komen er supporters van de Nederlandse club", aldus de Litouwse politie.

'Stekelenburg niet naar AS Roma'

Het lijkt er nog altijd op dat Maarten Stekelenburg ook volgend seizoen bij Ajax onder de lat staat. De Nederlandse doelman stond de laatste tijd in de belangstelling van AS Roma, maar de Italianen lijken de voorkeur te geven aan een andere keeper.

Volgens het Algemeen Dagblad hoopt de Romeinse club Carlos Kameni, doelman van Espanyol te strikken. Walter Sabatini, technisch directeur van AS Roma, bevestigde de interesse: "We zijn inderdaad geïnteresseerd in Kameni. We volgen hem al een hele tijd en denken dat hij de meest geschikte keeper is voor onze stijl van spelen. Stekelenburg is ook een geweldige doelman, maar Kameni past beter bij onze speelstijl."

Brits afluisteronderzoek begint 'zo vlug mogelijk'

De Britse premier David Cameron heeft woensdag Lord Justice Brian Leveson aangesteld om het onderzoek naar het aftappen van telefoons en het omkopen van politiemensen door Britse journalisten te leiden. Leveson zei zo vlug mogelijk met zijn werk te willen beginnen.

Cameron zei woensdag in het parlement dat de politie zo'n 11.000 documenten doorneemt en contact wil leggen met 3700 mensen die in deze documenten worden genoemd. Dat betekent dat het strafrechtelijk onderzoek nog maanden, of zelfs jaren, kan gaan duren.

Leveson wil eerst de cultuur, dagelijkse praktijk en de ethische overwegingen van de media bestuderen, evenals de relatie tussen politie en media en het ogenschijnlijke onvermogen van de pers tot zelfregulering. Pas daarna zullen de misstanden bij News of the World en andere Britse kranten tegen het licht worden gehouden. Dit uitstel moet voorkomen dat het strafrechtelijk onderzoek en eventuele vervolgingen worden gedwarsboomd, zei Leveson.

Twee personen die vorige week werden gearresteerd, oud-hoofdredacteur van NotW Andy Coulson en voormalig verslaggever van die krant Clive Goodman, zijn inmiddels als verdachten verhoord, maar tegen hen zijn nog geen aanklachten ingediend. Coulson is na het betalen van een borgsom weer op vrije voeten gesteld.

Leden van de directie van News International, moederbedrijf van NotW, bleven tot dusverre buiten schot. Zij zijn nog niet als verdachten of als getuigen verhoord. Ook zijn er nog geen aanklachten ingediend tegen leden van de politiemacht voor het leveren van informatie aan journalisten in ruil voor geld.

Zaak-Wilders krikt vertrouwen in rechter op

Het proces tegen Geert Wilders heeft het vertrouwen in de rechterlijke macht goedgedaan.

Op 23 juni, vlak voordat de rechtbank in Amsterdam uitspraak deed in de strafzaak tegen de PVV-leider, zei 55 procent van alle Nederlanders veel vertrouwen in de magistratuur te hebben. Na de vrijspraak van Wilders klom dit cijfer naar 60 procent.

Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en TNS NIPO. Het programma Nieuwsuur maakt hiervan woensdagavond melding.

Zaak-Wilders krikt vertrouwen in rechter op
Zaak-Wilders krikt vertrouwen in rechter op (Foto: ANP)

Toegewezen asielzoeker moet sneller woning vinden

Ruim tweeduizend asielzoekers met een verblijfstatus verruilen de komende maanden hun asielzoekerscentrum voor een woning in een gemeente. Gemeenten moeten een woning aanbieden, waarna de toegelaten vluchteling de keuze heeft om deze te accepteren of om zelf woonruimte te zoeken. In ieder geval moet het asielzoekerscentrum worden verlaten.

Uit de eindrapportage van de Task Force Thuisgeven onder leiding van Ed Nijpels blijkt dat momenteel nog 4100 toegewezen vluchtelingen in een asielcentrum verblijven. Een jaar geleden waren dit er nog 5200. De vermindering leverde een besparing van 24 miljoen euro op.

Nijpels adviseert om de verantwoordelijkheid voor het vinden van geschikte woonruimte direct bij de gemeenten te leggen. Zo moet er voor worden gezorgd dat ze niet langer dan noodzakelijk in asielzoekerscentra blijven wonen. Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) en minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) woensdag aan de Kamer.

Uitslagen oefenduels 13 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Thuis Uit Uitslagen
FC Augsburg (Dui) Vitesse
Bony
0-1
FC Horst Feyenoord
Van Haaren (2), El Ahmadi (2),
Biseswar, Cabral, Isoufi, Leerdam,
Nelom, Guyon Fernandez, Auassar

0-11
Jahn Regensburg (Dui) Ajax 0-0
VV Ruurlo De Graafschap
De Leeuw (3), Wormgoor,
Breinburg, Rose, Hendriks, Poepon

0-8
Oud Heverlee Leuven (Bel) N.E.C. Nijmegen
Van der Velden, Van Eijden
0-2
Beerschot AC (Bel) Telstar
Lettinga
1-1
FC Volendam
K. Tol (2), Mühren (2),
Lindenbergh, Van Dijk

De Zouaven
6-0
sc Heerenveen
Dost
AA Gent 1-4
HHC Hardenberg
FC Zwolle
Saymak
2-1

[Tour] A. Schleck: Eindelijk de bergen in

Andy Schleck is blij dat de Tour de France vanaf morgen eindelijk de bergen in gaat. "Ik ben blij dat het nerveuze gedoe voorbij is. Eindelijk komen we op ons eigen terrein. We kunnen de bergen in. De Pyreneeënritten zijn zwaar", aldus de Luxemburger.

Ook de winnaar van vorig jaar, Alberto Contador, kijkt uit naar de bergen. De Spanjaard kampt de laatste dagen echter met knieklachten. "Maar dat gaat de goede kant op, hoewel we nog geen Tourmalet beklommen hebben." De winnaar van de Giro ziet kansen om het tijdverlies van de eerste week goed te maken. "Het weer gaat nog een belangrijke rol spelen."

[Tour] Ploegleider Vacansoleil vol vertrouwen

Michel Cornelisse, ploegleider van Vacansoleil, heeft vertrouwen in Johnny Hoogerland. Dit zei hij vandaag na afloop van de elfde etappe in de Tour de France.

"Als Johnny zegt dat hij het gaat proberen (aanvallen, red.), zal ie het ook wel doen. Het is afwachten hoe het lichaam reageert, na alles wat hij heeft doorgemaakt, op het zware klimwerk. Hij zal zich zeker niet zonder slag of stoot gewonnen geven,” aldus Cornelisse.

Zanger Rinus slaat aan in de VS

De opmars van Zanger Rinus is niet meer te stuiten. Ligt heel Nederland inmiddels aan zijn voeten, nu blijkt zelf het belangrijkste muziekland ter wereld de volkszanger te hebben ontdekt. Het Amerikaanse Huffington Post pakt namelijk vandaag uit met een item over de Friese volksheld.

Je kon er natuurlijk op wachten. Met zijn nieuwste nummer 'Met Romana op de scooter' heeft Rinus een kneiter van een hit te pakken. De Amerikaanse internetkrant is dan ook lyrisch over de zanger. "Eens in de zoveel tijd komt er een mythisch beest van een YouTube-video voorbij", schrijft The Huffington Post. "Hiervan kun je niet zien of de maker een grapje maakt of 100% serieus is."

"Zo is het ook het geval met het scooter-zware muzikale nummer met in de hoofdrol Zanger Rinus en zijn vriendin Romana", gaat de lofzang verder. "Hij heeft geen officiële artiestenpagina, maar heeft wel een onofficiële fansite onderhouden door een aantal bewonderaars en een Facebook-fan pagina met meer dan 80 leden."

"Zou dit een Nederlandse jongen zijn die het ver zal schoppen, of slechts een stel gekken die een filmpje maken in hun tuin? We weten het niet zeker, maar het zal ons er niet van weerhouden het filmpje te bekijken."


Je hebt het verdiend Rinus, ga voor het grote geld!

NS-personeel niet te spreken over Sprinter

Machinisten en conducteurs zijn niet te spreken over de sprinters van de NS. Zo'n vierhonderd NS-medewerkers die een vragenlijst invulden van vakbond VVMC kwamen met in totaal ongeveer duizend klachten op de proppen, meldt de NOS woensdag.

Het NS-personeel klaagt onder meer over deuren die spontaan open of te snel dicht gaan, gladde treeplanken, weinig beenruimte en haperende omroepsystemen. Door de storingen zouden de sprinters vaak stil staan. De NS zou verbeteringen hebben toegezegd op een aantal punten. De problemen met de deuren zouden binnenkort al worden verholpen.

De Sprinter werd in 2010 op grote schaal ingezet. De trein kwam al veelvuldig negatief in het nieuws. Zo bleek eind vorig jaar dat ruim negentig procent van de 95 nieuwe Sprinters van de NS niet inzetbaar was. Twee derde was kapot. Van de nieuwe treinen die nog wel reden, was het grootste deel niet inzetbaar omdat ze bijvoorbeeld op een moeilijk bereikbaar rangeerterrein stonden.

Het grote aantal kapotte treinen kwam volgens de NS waarschijnlijk doordat de elektronica te gevoelig is voor smeltwater. De oude stoptreinen die hadden moeten worden vervangen door de sprinters, werden ingezet om de uitval te compenseren.

Ook waren er klachten dat de Sprinters geen toiletten bevatten. FNV Bondgenoten drong aan op toiletten in treinen, aangezien die goed zijn voor het treinpersoneel en reizigers met hoge nood. De NS zegde eind vorig jaar, nadat de Tweede Kamer een motie aannam waarin de NS werd verplicht vanaf 2015 in elke trein een toilet te hebben, toe geen stoptreinen zonder toilet meer aan te schaffen.

Een woordvoerder van de vakbond VVMC was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Vliegtuig Take That getroffen door bliksem

Take That heeft een angstig avontuur overleefd. Het vliegtuig waar de jongensband in vloog werd getroffen door de bliksem.

Take That was net op weg naar Italië om daar te gaan optreden toen de bliksem insloeg op het vliegtuig. "Het vliegtuig steeg zonder problemen op, ook al wist de piloot dat er slecht weer op komst was", vertelt een bron aan de gezaghebbende Britse krant The Mirror. "Maar tijdens de vlucht werd de turbulentie erg heftig en beangstigend."

"Toen was er een bliksemschicht en het werd al snel duidelijk dat het vliegtuig was getroffen door blikseminslag." Gelukkig bleek de man achter de knuppel een ervaren piloot. Hij heeft de vliegmasjien weer veilig naar Italië weten te brengen.

Call of Juarez introduceert zijn multiplayer

In het moderne wilde westen van Call of Juarez: The Cartel zal je kunnen spelen met de goeden of de slechten in de multiplayer. In verschillende modi van het spel zal je het tegen elkaar opnemen. Het zal mogelijk zijn om banken te beroven, rechters te beschermen of juist vermoorden of gewoon ouderwets knallen.

De game komt volgende week uit voor PS3 en Xbox 360, de PC-versie komt pas in september. Bekijk hieronder de trailer van de multiplayer met een hoop gameplaybeelden.

Cities XL krijgt 2012 editie

Goed nieuws voor fans van het city building simulatie-genre: Cities XL 2011 krijgt een opvolger, met de weinig verrassende naam Cities XL 2012

Met het nieuwe deel in de Cities XL-reeks wil Focus Home Interactive vooral een grote hoeveelheid nieuwe content leveren. Meer dan duizend nieuwe gebouwen en zestig nieuwe maps moeten alle burgemeesters-in-de-dop weer heel wat uurtjes zoet houden. Nieuwe modding-mogelijkheden moeten het mogelijk maken de game eigenhandig nog verder uit te breiden.

Wie zich nu onmiddellijk in het 'stadje bouwen' wil storten, moet helaas nog even geduld hebben. Cities XL 2012 is namelijk vanaf oktober dit jaar te koop. Ben je reeds in bezit van Cities XL 2011, dan kun je tegen een gereduceerde prijs een upgrade naar 2012 aanschaffen.

Cities XL 2012

 

Cities XL 2012

Naakt tienermeisje eist geld van hotel

Een 17-jarig meisje heeft onlangs heel wat stennis geschopt in een ryokan, een Japans familiehotel. Ze eiste namelijk geld omdat het personeel haar door haar eigen schuld naakt had gezien.

Het tienermeisje liep op een ochtend zonder kleren het voor mannen bedoelde bad van een ryokan in Kagawa in. Nadat ze had ontdekt op de verkeerde plek te zijn beland, liep ze naar het management. Ze gaf hen de schuld dat ze haar in evakostuum hadden gezien. Volgens haar werd er onvoldoende duidelijk gemaakt dat het hier het mannenbad betrof.

De politie moest tussenbeide komen waarna het meisje de aftocht blies. Rond het middaguur kwam ze echter terug om geld te eisen. Ze wilde maar liefst 30.000 yen, ongeveer 270 euro, schadevergoeding omdat men haar borstjes had gezien. De jonge Japanse zwoer niet te zullen vertrekken zonder het bedrag te hebben ontvangen.

Omdat men het meisje weigerde te betalen, werd ze agressief. Ze gaf een personeelslid een welgemikte trap, waarna de politie een tweede keer moest komen opdraven. Ditmaal werd zij in de boeien geslagen wegens mishandeling en afpersing. Het meisje ontkent echter alle aantijgingen. Ze wilde slechts 'onderhandelen over een schikking'.

Diddy komt voorlopig niet met nieuwe nummers

Diddy doet een stapje terug. De rapper komt voorlopig niet met nieuw materiaal, maar gaat zich weer concentreren op het produceren. "Ik ga het over een andere boeg gooien", zegt Diddy tegen de BBC.

De rapper, die jaren geleden begon als producent, gaat zich storten op de soloprojecten van Dawn Richard en Kaleena Harper. Met de dames, die bij Diddy's label Bad Boy onder contract staan, vormt hij de groep Diddy Dirty Money. "Op dit moment heb ik mijn handen vol aan het bijstaan van Dawn en Kaleena en de andere projecten die bij Bad Boy lopen."

Richard gelooft echter geen snars van het verhaal van Diddy. "Puff gaat chillen? Dat is nieuws voor mij, volgens mij gaat hij helemaal niet chillen", reageert de 27-jarige zangeres die Diddy leerde kennen via het MTV programma Making the Band. "Kaleena en ik werken inderdaad aan soloprojecten, maar ik geloof niet dat Diddy het rustiger aan gaat doen."


Diddy komt voorlopig niet met nieuwe nummers (Foto: Novum)

THQ sluit studio en opent drie nieuwe

Vandaag is Warhammer 40.000: Kill Team uitgekomen op XBLA en dat is gelijk het eindsignaal voor het ontwikkelings-team achter de game. Het team is namelijk opgeheven op tien man na die nog even blijven hangen voor de release van het spel op het PSN. Ongeveer 36 personeelsleden zijn vandaag gestopt met werken.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws te melden. Er zullen namelijk drie nieuwe studio's geopend worden waarvan één zal bestaan uit drie man personeel. Waar de nieuwe studio's aan gaan werken is nog niet bekendgemaakt maar één ervan zal D3T gaan heten. Of al het personeel uit de Kill Team-groep een nieuwe plek gevonden heeft is niet bekendgemaakt.

Modern Warfare 3 wordt goed getest

Wat altijd een groot probleem in de vorige paar Call of Duty-games was, was dat er veel bugs en glitches in de multiplayer zaten. Vooral Modern Warfare 2 zat er vol mee. Infinity Ward wil dat nu voorkomen en heeft daarom de gaming community mapMonkeys uitgenodigd om de game goed te checken op glitches en andere fouten.

Deze groep staat namelijk bekend om het ontdekken van glitches en bugs in eerdere multiplayer-titels. De gehele groep is sinds 10 juli ingevlogen en moet een week lang intensief Modern Warfare 3 spelen en ze hopen dat de game daarmee bugvrij lanceert. Wij wachten af.

ca

Keeper De Graafschap niet door keuring

De Graafschap moet de zoektocht naar een nieuwe keeper noodgedwongen voortzetten. Tomas Vaclik zou aanvankelijk de opvolger moeten worden van Boy Waterman, maar de Tjechische sluitpost kwam niet door de medische keuring.

Het is niet duidelijk waarom Vaclik de medische keuring niet doorstond. "Tijdens de medische keuring zijn er bezwaren naar voren gekomen voor het bedrijven van topsport in Nederland," laten De Superboeren in een korte reactie weten.

Ook Ajax en FC Utrecht waren geïnteresseerd in de diensten van Vaclik. De keeper had echter het idee bij De Graafschap meer te kunnen groeien.

Vrouwen VS naar finale WK voetbal

De voetbalsters van de Verenigde Staten hebben op het WK in Duitsland de finale bereikt. Frankrijk werd in de halve finale in Mönchengladbach met 3-1 verslagen. De VS won twee van de voorgaande vijf edities van het WK voor vrouwen, maar de laatste keer dateert wel alweer van 1999.

Lauren Cheney zette de VS, dat in kwartfinale na penalty's had afgerekend met Brazilië, vroeg op voorsprong. Tien minuten na rust maakte Sonia Bompastor gelijk, maar tussen de 79e en 82e minuut maakten Abby Wambach en Alex Morgan het verschil.

Tegen wie de Amerikaanse speelsters het in de finale moeten opnemen, is nog niet bekend. De tegenstander komt uit de halve finale tussen Zweden en Japan.

BlackBerry bestverkochte smartphone

De BlackBerry was in de maand mei de bestverkochte smartphone in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail & Technology, die producent Research in Motion (RIM) van de BlackBerry woensdag bekend heeft gemaakt.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika was de BlackBerry de bestverkochte smartphone. Volgens RIM hebben wereldwijd 67 miljoen mensen een BlackBerry. Eind november waren dat er nog 55 miljoen.

Rusland wijst Nederlandse diplomaat uit

Een Nederlandse diplomaat is recentelijk uit Rusland gezet. Het gaat om een militair attaché die bij de Nederlandse ambassade in Moskou werkte. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In maart werd een Russische diplomaat teruggetrokken nadat Nederland er achter kwam dat hij voor de Russische inlichtingendienst spioneerde. Nu doet Rusland hetzelfde met een diplomaat die namens het ministerie van Defensie in Moskou is gestationeerd.

Buitenlandse zaken laat weten de gang van zaken te betreuren. "Wij hechten zeer aan goede betrekkingen met Rusland", laat een woordvoerder weten.

Ic Apeldoorns ziekenhuis dicht om schimmel

De afdeling intensive care van de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn is tijdelijk elders ondergebracht nadat een groter aantal patiënten dan gebruikelijk geïnfecteerd bleek met een schimmel. Een aantal patiënten is daarnaast overgeplaatst naar ic-afdelingen in andere ziekenhuizen in de regio. Dat meldt het ziekenhuis woensdag.

Met name bij patiënten met een verminderde weerstand kan de schimmel aspergillus echter infecties veroorzaken, vooral in de longen. Het ziekenhuis onderzoekt nog wat de bron is van de besmetting met de aspergillus.

De schimmel komt volgens het ziekenhuis overval voor. "In ieder huis, op oud brood, in groente- en tuinafval, op hout, in hooi, in de grond, in water en ook in de buitenlucht." Als het erg droog is geweest, zoals de afgelopen weken het geval was, zijn er veel sporen van in de buitenlucht.

De intensive care van het ziekenhuis zit nu tijdelijk in het operatiekamercomplex.

[Tour] Uitslagen en standen na etappe 11

Vandaag stond in de Tour de France de elfde etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag etappe 11

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish Gb HTC-Highroad 3:46.07
2 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
3 Tyler Farrar VS Garmin z.t.
4 Denis Galimzjanov Rus Katusha z.t.
5 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
6 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
7 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
8 Sébastien Turgot Fra Europcae z.t.
9 Francisco Ventoso Spa Movistar z.t.
10 William Bonnet Fra FDJ z.t.
19 Rob Ruigh Ned Vacansoleil z.t
41 Maarten Tjallingii Ned Rabobank z.t
44 Robert Gesink Ned Rabobank z.t.
53 Niki Terpstra Ned Quick-Step z.t.
60 Laurens ten Dam Ned Rabobank z.t.
119 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil z.t
123 Joost Posthuma Ned Leopard-Trek z.t.
130 Addy Engels Ned Quick-Stepk z.t.
137 Lars Boom Ned Rabobank +1,10
157 Bauke Mollema Ned Rabobank + 5,43
175 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil z.t.


Stand na etappe 11

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 45:52.39
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08
15 Robert Gesink Ned Rabobank + 4.01
29 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 5.43
47 Laurens ten Dam Ned Rabobank + 14.41
63 Bauke Mollema Ned Rabobank + 23.51
84 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil + 31.26
127 Maarten Tjallingii Ned Rabobank + 50.41
138 Joost Posthuma Ned Rabobank + 54.39
141 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil + 56.02
147 Lars Boom Ned Rabobank +1:00.42
162 Niki Terpstra Ned Quick-Step + 1:07.40
172 Addy Engels Ned Quick-Step + 1:19.15


Stand om de groene trui:

# Naam renner Land Ploeg Punten
1 Mark Cavendish GB HTC-Highroad 251
2 José Joaquin Rojas Spa Team Movistar 235
3 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 231
4 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto 164
5 Thor Hushovd Noo Team Garmin 163
58 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil 32


Stand om de bolletjestrui:

# Naam renner Land Ploeg Punten
1 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil 22
2 Thomas Voeckler Fra Team Europcar 17
3 Tejay van Garderen VS Team HTC-Columbia 5
4 Marco Marcato Ita Vacansoleil 5
5 Rui Costa Por Movistar 5
10 Lars Boom Ned Rabobank 2


Stand om de witte trui:

# Naam renner Land Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Ned Rabobank 45:56.40
2 Rein Taaramäe Est Cofidis + 0.51
3 Arnold Jeannesson Fra Française des Jeux + 1.20
4 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 1.42
5 Geraint Thomas GB Team Sky + 1.50
17 Bauke Mollema Ned Rabobank + 19.50


Ploegenklassement:

# Team Tijd
1 Team Europcar 136:55.55
2 Team Leopard-Trek + 0.32
3 Team RadioShack + 1.02
4 Rabobank + 1.18
5 Team Garmin + 1.50
17 Vacansoleil + 18.26

Marco Kroon verkoopt café

Oorlogsheld Marco Kroon verkoopt zijn café in het centrum van Den Bosch. Het Brabants Dagblad schrijft dat woensdag in een bericht op internet.

Volgens de krant geeft de militair prioriteit aan zijn loopbaan in het leger. De drager van de Militaire Willemsorde wilde het bericht zelf woensdag 'bevestigen noch ontkennen’.

"De media hebben mij anderhalf jaar lang afgezeken. Nu laat ik jullie in het ongewisse’’, zei hij aan de toog.

Justitie vervolgde Kroon wegens bezit van cocaïne, maar hij werd in april vrijgesproken. De militaire kamer van de rechtbank vond niet bewezen dat hij de drugs voorhanden heeft gehad. De gedecoreerde militair kreeg alleen een boete en voorwaardelijke werkstraf voor het bezit van vier stroomstootwapens.

Het café in Den Bosch had een dubieuze naam toen Kroon het overnam. Kroon heeft gezegd dat hij in zijn café in het verleden zakjes met vermoedelijk drugs heeft gevonden.

Marco Kroon verkoopt café
Marco Kroon verkoopt café (Foto: ANP)

Bolkestein: Atsma doet aan vriendjespolitiek

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein haalt uit naar CDA-staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma. In Elsevier van deze week verwijt hij Atsma vriendjespolitiek.

Atsma heeft oud-CDA-leider en oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer voorgedragen als opvolger van Bolkestein in de raad van commissarissen bij Air France-KLM. "Ik begrijp dat De Hoop Scheffer in de etalage ligt, maar de gang van zaken is onelegant en onfatsoenlijk."

Bolkestein werd door het kabinet in 2005 benoemd als overheidscommissaris bij Air France-KLM. Zijn laatste optreden was op 7 juli en tot zijn onvrede wordt hij nu opgevolgd door De Hoop Scheffer, die jaren fractievoorzitter was van Atsma.

Atsma laat weten dat verschillende kandidaten zijn bekeken. Uiteindelijk is gekozen voor Jaap de Hoop Scheffer. "Dat is een keuze van het kabinet geweest", aldus zijn woordvoerster. "Wie de andere kandidaten waren, doet niet ter zake. Ook de politieke kleur van de kandidaten doet niet ter zake, het gaat om ervaring en kwaliteit."

Bolkestein verwijt Atsma vriendjespolitiek
Bolkestein verwijt Atsma vriendjespolitiek (Foto: ANP)

Manolev twijfelt over toekomst bij PSV

PSV wil het contract van Stanislav Manolev graag openbreken en verlengen. De verdediger van de Eindhovenaren, die nog een overeenkomst tot medio 2012 heeft, twijfelt echter en weet nog niet of hij bij zijn huidige broodheer wil blijven.

"We hebben nog een jaar de tijd," liet Manolev in een korte reactie weten. PSV heeft in het huidige contract van de Bulgaar op laten nemen dat de ploeg de verbintenis stilzwijgend met twee jaar kan verlengen. De Eindhovense club is echter ook van mening dat dit in overleg met de speler moet gebeuren en zal dit dus niet zomaar doen.

Manolev wil zich vooralsnog op het voetbal concentreren, maar heeft intussen twee nieuwe aanbiedingen van PSV naast zich neergelegd.

Bekijk het Forza-stuurtje in gameplaybeelden

Forza 4 zal tegelijkertijd uitkomen met een draadloos stuur dat ook bruikbaar is voor andere racegames behalve Forza 4. Nu is er een dertien minuten durend filmpje met daarin iemand die een hands on had met de game en het stuur gebruikt. Dit allemaal is opgenomen en van commentaar voorzien.

De man die het commentaar levert geeft aan dat het een leuk stuurtje is voor casual-gamers. Bekijk het filmpje hieronder, Forza 4 komt 14 oktober uit voor Xbox 360.

[Tour] Gesink denkt nog niet aan aanvallen

Robert Gesink verwacht niet dat hij morgen in de eerste echte bergetappe in de Tour de France ten aanval trekt. "Dat is normaal gesproken niet mijn bedoeling, of het moet wel heel lekker gaan", zegt de kopman van Rabobank, momenteel vijftiende in het klassement op vier minuten van geletruidrager Thomas Voeckler, tegen de NOS.

Gesink beleefde na zijn val in de vijfde etappe enkele moeilijke dagen, maar voelt zich elke dag sterker worden. Toch geeft dat nog geen garantie dat hij donderdag op weg naar Luz-Ardiden met de besten mee omhoog kan. "Dat is voor mij ook afwachten. Ik heb geen idee hoe ik er precies voor sta. Morgen weten we meer."

Geen ambtenaren provincie Noord-Holland omgekocht

Ambtenaren van de provincie Noord-Holland die werkten aan de projecten Wieringerrandmeer en Bloemendalerpolder hebben integer en rechtmatig gehandeld. Dit blijkt echter vooral een verdienste van de ambtenaren zelf en niet van het provinciale integriteitsbeleid en van het bestuur. Dat blijkt uit een rapport van het forensisch onderzoeksbureau IRS.

Het onderzoek werd gehouden naar aanleiding van een onderzoek van de rijksrecherche naar mogelijke betrokkenheid van voormalig gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers bij omkoping. Dit onderzoek is nog niet afgerond, hoewel het landelijk parket in september vorig jaar bekendmaakte dat hij officieel als verdachte is aangemerkt.

De VVD'er zou betaald lobbywerk hebben gedaan voor bouwbedrijven. Het zou hierbij onder meer gaan om het project de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp en de Wieringerrandmeer. Begin vorig jaar besloot de provincie te onderzoeken of ambtenaren die werkten aan deze projecten bij eventuele omkoping betrokken zijn geweest.

De interne communicatie over integriteit liet veel te wensen over, zo concludeert de provincie uit het onderzoek. Ambtenaren hadden daarbij het gevoel dat er te veel naar hen en te weinig naar de bestuurders werd gekeken. Ze voelden zich bovendien niet vrij om mogelijke misstanden te melden en hadden, als ze dat wel deden, het idee dat het bestuur die signalen niet oppikte of zelfs toedekte.

Een aantal maatregelen moet dit verbeteren. Zo moet de ambtelijke top het integriteitsbeleid actiever gaan uitdragen. Ook geeft de provinciale vertrouwenspersoon ieder vermoeden van integriteitsproblemen door aan de Commissaris van de koningin. Die gaat ermee aan de slag en doet persoonlijk verslag aan de ambtenaar die de melding heeft gedaan.

DNB mag DSB-miljarden claimen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het recht om ruim 3,5 miljard euro uit de boedel van de failliete DSB Bank te claimen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Stichting Hypotheekleed en Stichting Centralebankclaim waren naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat DNB tekort is geschoten in zijn taak als toezichthouder. DNB zou daarom geen recht hebben op de vordering, vinden de stichtingen waarvan Pieter Lakeman voorzitter is.

In 2009 gaf Lakeman de aanzet tot het faillissement van de bank van Dirk Scheringa in Wognum. Hij riep spaarders op massaal hun geld weg te halen bij de bank, nadat deze niet bereid was gedupeerde klanten te compenseren.

Lakeman laat weten de beslissing te betreuren. Hij beraadt zich over de mogelijkheid in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof in Amsterdam.

86 miljoen dollar voor campagne Obama

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Democratische Partij hebben in de afgelopen drie maanden ruim 86 miljoen dollar (een kleine 62 miljoen euro) opgehaald voor Obama's herverkiezingscampagne. Dat is aanzienlijk meer dan de Republikeinen, die tot dusverre ongeveer 35 miljoen dollar (25 miljoen euro) hebben ingezameld.

Obama zelf haalde ruim 47 miljoen dollar op. Het Nationaal Comité van de Democraten wist nog eens ruim 38 miljoen dollar binnen te halen. Het totaalbedrag overtreft het bedrag dat de Democraten zich ten doel gadden gesteld. Zij hoopten op een totaal van zestig miljoen dollar.


86 miljoen dollar voor campagne Obama (Foto: Novum)

Meer animo voor lotingstudies

Het aantal aanstaande studenten dat een studie wil doen waarvoor geloot moet worden neemt toe. Dit jaar meldden zich 38.584 mensen aan voor bijna 23.000 te verloten plekken in het hoger onderwijs. Dat is duizend meer dan een jaar eerder, toen er zo'n 25.000 plekken te verloten waren.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de loting voor fixusstudies uitvoert. Donderdag krijgen de aankomende studenten per e-mail en per brief te horen of ze zijn ingeloot of niet.

Aan universiteiten zijn er dit jaar dertig studies met een loting. In het hbo zijn dit er 45. Voor de universiteit hebben zich bijna 23.500 aankomende studenten aangemeld en voor het hbo ruim vijftienduizend.

Gevangenisoproer Venezuela na 27 dagen voorbij

Een al 27 dagen durend gevangenisoproer in Venezuela is eindelijk voorbij. De in opstand gekomen gedetineerden gaven zich woensdag over. Dat heeft de Venezolaanse minister van informatie Andres Izarra gezegd. Hij schreef op Twitter dat het proces van de 'bevrijding' van de gevangenis El Rodeo II begonnen is.

De gevangenen verzetten zich al sinds 17 juni tegen het gevangenisbestuur. Ze verschansten zich in de gevangenis en voorkwamen dat militairen het gebouw betraden.

De opstand begon nadat duizenden militairen eerder de naastliggende El Rodeo I-gevangenis waren binnengevallen op zoek naar wapens. De inval kwam enkele dagen na een bloedig oproer in een andere gevangenis waarbij 22 doden vielen. De doorzoeking leidde tot vuurgevechten tussen militairen en gedetineerden.

Bij de inval in de El Rodeo I-gevangenis werden zeven geweren, vijf jachtgeweren, twintig pistolen, acht handgranaten en 53 kilo cocaïne.

Deel Grolsch Veste nog weken afgesloten

Een gedeelte van het stadion van FC Twente in Enschede blijft nog minstens twee weken afgesloten voor onderzoek. Het kan daarom voorlopig nog niet worden opgeruimd. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

Het gaat om het deel waar donderdag een stuk van het dak, waar een nieuwe tribune werd gebouwd, naar beneden stortte. Door het ongeluk in de Grolsch Veste raakten zestien mensen gewond en kwamen twee mannen om het leven.

Woensdag werd al bekend dat FC Twente de voorronde van de Champions League niet in de eigen Grolsch Veste zal spelen. Door het deels ingestorte dak is er onvoldoende licht. Naar welk stadion Twente uitwijkt, is nog niet duidelijk, liet een woordvoerder van de Tukkers weten.


Deel Grolsch Veste nog weken afgesloten (Foto: Novum)

Verdachte vrij in zaak Amber Alert-meisje

De 32-jarige man bij wie begin deze maand een vermist 17-jarig zwakbegaafd meisje uit Hardinxveld-Giessendam werd teruggevonden komt op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Dordrecht besloten. Het Openbaar Ministerie in Dordrecht verdenkt hem niet langer van misbruik van het kind.

De man wordt nu alleen nog beschuldigd van het onttrekken aan het ouderlijk gezag van het meisje. Het meisje was vermist en werd vrijdagnacht 1 juli bij de man thuis gevonden nadat eerder een Amber Alert was uitgegaan om landelijk aandacht te vragen voor de vermissing.

Het slachtoffer verdween donderdag 30 juni aan het einde van de dag. Ze had op haar stageplek aangekondigd dat ze bij een vriend ging logeren. De man heeft volgens de vader van het meisje via Hyves contact met zijn dochter gelegd. Ze werd teruggevonden bij de man na onderzoek van haar computer.

Aanvankelijk werd de man ook alleen aangehouden op verdenking van het onttrekken aan het ouderlijk gezag van de 17-jarige. Vorige week dinsdag breidde het OM de verdenking echter uit naar misbruik.

Het meisje en haar ouders willen echter geen aangifte van misbruik doen. De officier van justitie vindt in dit geval het belang van het meisje zwaarder wegen dat het algemeen belang en heeft daarom besloten de aanklacht te laten vervallen. Daarbij is er volgens het OM onvoldoende bewijs dat de man wist dat het kind door haar verstandelijke beperking niet goed in staat was om aan te geven wat zij wilde.

Herstel Pieters verloopt voorspoedig

Het herstel van de knieblessure van Erik Pieters voorloopt voorspoedig. De verdediger van PSV liet zich vandaag alweer op het trainingsveld zien en deed mee aan een loopoefening.

"Ik hoop in Oostenrijk weer wat speelminuten te maken, even afwachten wat de reactie op de training van vandaag is," aldus Pieters, die vorige week tegen de blessure aanliep. "Bij de start van de competitie wil ik er gewoon weer staan."

Ook Atiba Hutchinson zit nog in de lappenmand en moet naar verwachting nog enkele weken toekijken. De medische staf denkt dat de verdediger omstreeks de start van de competitie, die op 7 augustus plaats vindt, weer mee zal trainen.

[Tour] Feillu houdt het voor gezien

Romain Feillu heeft vandaag zijn laatste etappe in de Tour de France verreden. Na overleg met de ploegleiding van Vacansoleil DCM, waar de Fransman onder contract staat, is besloten dat hij morgen niet meer zal starten.

Feillu kampt al enige dagen met een ontsteking aan zijn knie. De Fransman was in de derde etappe nog dichtbij een etappezege, maar moest zijn meerdere erkennen in de Amerikaan Tylar Farrar.

Na Wout Poels, die vanwege gezondheidsproblemen opgaf, is Feillu de tweede uitvaller bij Tour-debutant Vacansoleil DCM. De Nederlandse formatie slaagde er in de eerste Tour-week in om zich regelmatig in de kijker te spelen. Bovendien bezit de formatie de drager van de bolletjestrui, Johnny Hoogerland.

AZ test Van la Parra af

AZ heeft besloten geen gebruik te maken van de diensten van Rajiv van la Parra. Dit meldt RTV Noord-Holland op de website. De aanvaller was in de afgelopen anderhalve week op proef bij de Alkmaarder formatie, maar slaagde er niet in de technische staf te overtuigen.

Van la Parra speelde in de ruime week, dat hij in Alkmaar was, vier oefenwedstrijden. Trainer Gertjan Verbeek was echter niet overtuigd van de kwaliteiten van de speler, waardoor hij nu weer moet vertrekken.

De 20-jarige voetballer doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en speelt sinds het seizoen 2008/2009 voor het Franse Caen, dat in de Ligue 1 uitkomt. Van la Parra heeft in Frankrijk nog een contract tot medio 2012.

Tim Schafer op bezoek bij koekiemonster

Als een developer een nieuw idee heeft voor een game, wordt dit idee vervolgens gepresenteerd bij een uitgever. Hoe dit ging bij Tim Schafers Sesame Street: Once Upon a Monster is gelukkig vastgelegd op film en kun je zien in onderstaand filmpje.

Sesame Street: Once Upon a Monster verschijnt aan het eind van het jaar exclusief voor Xbox 360 Kinect. Een preview van de game kun je hier vinden.

[Tour] Hoogerland: "Het ging redelijk"

Johnny Hoogerland start ook morgen in de bolletjestrui. De renner van Vacansoleil finishte vandaag in het peloton en overleefde daarmee wederom een dag.

"Het ging redelijk," aldus Hoogerland na afloop van de etappe. "Ik was minder slecht dan gisteren. De doktoren zeggen dat ik goed genees. Het is wellicht niet realistisch om aan aanvallen in de bergen te denken maar dromen mag altijd."

Wiggins laat Tour 2012 mogelijk schieten

Het lijkt er op dat Bradley Wiggins volgend jaar niet deel zal gaan nemen aan de Tour de France. Team Sky heeft de Brit geadviseerd om zich volledig te gaan richten op de Olympische Spelen die in Londen worden gehouden. Van Wiggins wordt verwacht dat hij weer in het baanwielrennen goed zal zijn.

"Met alle respect voor de Tour de France: dat is een jaarlijkse wedstrijd, terwijl de Spelen in Londen een eenmalige gebeurtenis zijn in ons sportleven," meldde David Brailsford, de teammanager van Sky aan Cyclingnews. Hij is tevens bondscoach van de Britse baanwielrenners. "In het ideale geval combineren we de Tour en de Spelen, maar als we moeten kiezen, opteren we voor de Spelen. Dat is ook wat onze sponsor Sky van ons verlangt."

Wiggins behoort in de Tour van dit jaar al niet meer tot de deelnemers. De 31-jarige Brit brak bij een valpartij enkele dagen zijn linkersleutelbeen en is hieraan al geopereerd. De winnaar van het Critérium du Dauphiné meldde op zijn Twitter dat ter voorbereiding op het WK tijdrijden de Ronde van Spanje zal gaan rijden. "Eigenlijk mis ik naast het restant van de Tour de France alleen de nationale kampioenschappen tijdrijden en de Ronde van Groot-Brittannië."

Bomaanslagen in Mumbai

In het Indiase Mumbai hebben zich woensdag zeker drie bomexplosies voorgedaan, waarvan een op een drukke markt. De bommen explodeerden temidden van veel mensen. Dit heeft de politie gemeld. Ten minste acht mensen vonden de dood en zeventig raakten gewond.

Een van de explosies voltrok zich in Dadar, een drukke wijk in het centrum van Mumbai. De andere aanslagen vonden plaats bij de bekende juwelenmarkt Jhaveri Bazar en het drukke zakendistrict Opera House.

Het is de eerste grote aanslag in Mumbai sinds de bloedige aanslagen in november 2008. Tien gewapende jonge Pakistanen vielen toen twee hotels, een joods cultureel centrum en een treinstation aan. In drie dagen tijd vielen daarbij 166 doden.


Bomaanslagen in Mumbai (Foto: Novum)

Bieber maakt kans op plaats in Bowling Hall of Fame

Justin Bieber is wederom genomineerd voor een bijzondere prijs. In juni mocht de 17-jarige zanger al een country-award in ontvangst nemen. Bieber maakt nu ook kans op een ereplaats in de Bowling Hall of Fame.

Kim Kardashian, Lady Gaga en de Jonas Brothers maken ook kans op deze prijs. Zij zijn niet genomineerd om hun uitzonderlijke bowlingtalent, maar volgens de organisatie hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de stijgende populariteit van bowlen. Via een website kan gestemd worden en uiteindelijk zal de winnaar in de Bowling Hall of Fame in Texas te bewonderen zijn.

Kim Kardashian is genomineerd omdat er niemand zo elegant kan bowlen als zij. Kardashian trekt uiteraard geen oude bowlingschoenen aan, zij werd op de bowlingbaan gespot toen zij een sexy jurkje en stiletto pumps droeg. Justin Bieber maakt kans op de prijs dankzij de videoclip van Baby. In deze video danst hij op de bowlingbaan en gooit hij ook nog een strike. Vorig jaar sleepte Taylor Swift de prijs van Bowling Hall of Fame in de wacht.


Bieber maakt kans op plaats in Bowling Hall of Fame (Foto: Novum)

Interactief kinderboek

Iedereen is wel bekend met kinderboeken. Vaak gaan ze over spannende avonturen of beschrijven ze verhalen van de dieren in het grote bos. Ook stripboeken zijn vaak populair. Er is nu echter een kinderboek gemaakt speciaal voor de iPad wat alle andere kinderboeken qua interactie uit het water smijt. Het boek heet The Fantastic Flying Books of Mr. Morris en is gemaakt door Pixar en Disney. Hieronder een trailer.

Bette Midler stapt uit Phil Spector-film

Bette Midler is niet op de filmset verschenen van de televisiefilm over het leven van muziekproducent Phil Spector. Volgens de Amerikaanse filmsite Deadline is de 65-jarige actrice uit het project gestapt, omdat ze kampt met een hernia.

De excentrieke Spector in de film van de Amerikaanse betaalzender HBO wordt gespeeld door Al Pacino. Spector, die in de jaren zeventig bekend werd met zijn 'wall of sound', zit momenteel een gevangenisstraf uit van negentien jaar voor de moord op actrice Lana Clarkson in 2003. De film gaat over de band die Spector heeft met zijn advocaat.

David Mamet, de scenarist en regisseur van de nog titelloze film, heeft zijn crew al ingelicht over de afwezigheid van de actrice en zangeres. De producenten zijn op zoek naar een vervangster voor Midler die in de film de advocate van Spector, Linda Kenney Baden, zou spelen.

Midler twitterde eind juni nog veel plezier te hebben met Pacino tijdens de voorbereidingen voor de film. "Hij gaf me net zijn favoriete haarband." De film moet volgend jaar op HBO te zien zijn.


Bette Midler stapt uit Phil Spector-film (Foto: Novum)

Final Fantasy XI Online wellicht naar Vita

De online game Final Fantasy XI kan mogelijk binnenkort op een draagbare spelcomputer gespeeld worden. Game-uitgever Square Enix is op dit moment aan het kijken of een uitgedunde versie van het spel zou kunnen werken op de nog te verschijnen Playstation Vita. Dat schrijft het Japanse gamemagazine Famitsu.

De uitgever is niet zeker of de online game, die in 2002 in Japan uitkwam voor de pc en PlayStation 2, daadwerkelijk voor de Vita gemaakt wordt. Volgens het magazine is het bedrijf op dit moment enkel tests aan het uitvoeren.

De Playstation Vita beschikt onder meer over een wifi- en 3G-verbinding, een aanraakscherm en traditionele knoppen. Hierdoor zou het mogelijk moeten zijn om op z'n minst de basishandelingen van een massively multiplayer online-game uit te voeren, zoals lopen of het inzetten van verschillende magische aanvallen.

De nieuwe spelcomputer van Sony zou eind dit jaar in Japan en volgend jaar in Europa op de markt moeten komen. Het apparaat komt voor ongeveer 250 euro in de winkel te liggen.


Final Fantasy XI Online wellicht naar Vita

[Tour] Boom heeft nog last van darmen

Lars Boom maakte in de elfde etappe van de Tour de France vandaag deel uit van de kopgroep die lang vooruit wist te blijven. Toen ze bijna werden teruggepakt door het peloton probeerde de renner van Rabobank het nog even solo maar hij werd al snel teruggepakt.

"Ik zat vrij snel mee. Dat zat wel goed. Het is jammer dat je maar vier minuten krijgt. Met die sprint tussendoor loopt het verschil ook nog eens iets terug", zo zei Boom nadat hij over de finish was gekomen. "Verder gaat het wel goed. Ik heb nog last van mijn darmen, maar het wordt steeds minder."

HDMI-kabel deels verplicht in nieuwe PS3

Er gingen geruchten dat een nieuw model van de PS3 alleen nog maar HD-beelden kon versturen bij het gebruik van een HDMI-kabel. Nu kunnen HD-beelden via component- en HDMI-kabels verstuurd worden. Sony heeft gereageerd op de geruchten en heeft aangegeven dat dit deels waar is.

Mocht je een Blu-Ray-film in HD willen kijken op de nieuwe PS3 dan zal je wel een HDMI-kabel moeten gebruiken. Wil je gewoon gamen of films streamen in HD dan kan dit alsnog op normale component-kabels. Dit is de eerste stap in een betere beveiliging, vanaf 2014 zullen Blu-Ray-spelers helemaal geen component-kabels gebruiken.

De nieuwe PS3 zal onder modelnaam CECH-3000 door het leven gaan. Het nieuwe model komt vanaf deze week al in de winkel te liggen.

Mateschitz wil dat Webber bijtekent

Red Bull Racing-eigenaar Dietrich Mateschitz wil dat Mark Webber bijtekent voor het seizoen 2012. De Australische coureur ligt onder vuur voor het negeren van teamorders in Groot-Brittannië, maar dat is volgens de Oostenrijker niet van invloed op het bij laten tekenen van de 34-jarige coureur.

Teambaas Christian Horner had er problemen mee dat Webber Sebastian Vettel in de slotfase van de race op Silverstone aanviel en de teamorders negeerde. "Dat is geen probleem voor ons. Sebastian besefte dat Fernando Alonso buiten bereik was en nam gas terug. Daardoor kwam Mark dichterbij. Hij zou een slechte coureur zijn als hij niet zou proberen een positie te winnen," meldde Mateschitz aan Autosport.

Hij voegde dat het contract van de Australiër hierdoor niet in gevaar komt. "Eerlijk gezegd heeft Mark geen betere optie voor een snellere auto en wij hebben geen betere optie voor een snelle coureur. Hij tekent dus gewoon bij."

Hiermee lijken de geruchten van een terugkeer van Kimi Räikkönen in de Formule 1 voorlopig nog niet de waarheid te worden. De Fin rijdt nu nog in de rally's en in de NASCAR, maar heeft voor de toekomst een terugkeer niet uitgesloten. The Iceman werd in 2007 al eens wereldkampioen.

[Tour] Cavendish neemt revanche op Greipel

De elfde etappe van de Tour de France, over 167,5 kilometer tussen Blaye-les-Mines en Lavaur, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was André Greipel nu wel de baas in de massasprint.

Vanuit de start probeerden verschillende renners zonder succes uit het peloton te ontsnappen. Lars Boom, Ruben Pérez, Grivko, Delage, Valentin en Engoulvent slaagden erin om een gaatje te slaan. Al gauw liep de voorsprong op naar ruim vier minuten. Dat was ook de maximale voorsprong die de koplopers kregen.

Veertig kilometer voor de finish was de voorsprong van de zes koplopers teruggelopen naar iets meer dan twee minuten. De ploegen van de sprinters begonnen vervolgens te rijden en 15 kilometer voor de meet was het verschil minder dan een minuut. Het tempo in het peloton was zo hoog dat verschillende renners moesten lossen. De koplopers reden voor wat ze waard waren terwijl de regie in het peloton ver te zoeken was.

Zeven kilometer voor de meet hadden Boom, Perez, Grivko, Delage, Valentin en Engoulvent nog een halve minuut voorsprong. Boom reed vijf kilometer voor de streep uit de kopgroep weg. De Nederlander kreeg een gaatje terwijl de rest van de kopgroep drie kilometer voor de finish werd teruggepakt door het peloton. Boom was echter niet opgewassen tegen het peloton en moest capituleren.

In de massasprint die volgde nam Cavendish revanche op Greipel door nu wel de snelste te zijn.

Uitslag etappe 11

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish Gb HTC-Highroad 3:46.07
2 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
3 Tyler Farrar VS Garmin z.t.
4 Denis Galimzjanov Rus Katusha z.t.
5 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
6 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
7 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
8 Sébastien Turgot Fra Europcae z.t.
9 Francisco Ventoso Spa Movistar z.t.
10 William Bonnet Fra FDJ z.t.


Stand na etappe 11

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 45:52.39
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08

Priester wil z'n anus laten opmeten

Een van homoseksualiteit verdachte priester heeft een opmerkelijk plan bedacht om het tegendeel te bewijzen. De Spaanse Andrés García Torres wil namelijk naar Rome afreizen om daar zijn anus te laten opmeten.

De geestelijke werd onlangs naakt op de foto gezet, in een innige omhelzing met een andere man. Volgens de bisschop van Getafe is zijn ondergeschikte uit een voorstad van Madrid duidelijk van de verkeerde kant. Hij eist dat Torres afstand doet van zijn parochie en zich laat behandelen door een psycholoog. Daarnaast moet hij een aidstest ondergaan.

Torres ontkent echter in alle toonaarden. Volgens hem is de 28-jarige knul op de foto slechts een goede vriend. Hij is dan ook met een opmerkelijk voorstel gekomen. Hij wil naar Rome afreizen om daar te bewijzen dat hij hetero is. "Laat ze mijn anus maar opmeten om te zien of mijn sterretje is uitgerekt", aldus de Spaanse priester.

Torres' moeder is ondertussen diepbedroefd over de toestand. Zijn moeder kan niet stoppen met huilen, zo beweert hij.

Lang bezig aan laatste Tour

De Duitse wielrenner Sebastian Lang is aan zijn laatste Tour de France bezig. Dat schreef de coureur van Omega Pharma-Lotto op zijn webblog. De 32-jarige Lang wordt fysiotherapeut in zijn geboortestad Erfurt. Lang stelt dat het steeds lastiger wordt om een nieuwe carrière te beginnen als hij langer blijft wielrennen.

Hoewel Lang niet zegt te stoppen vanwege allerlei minpunten aan de sport, haalt Lang hard uit naar het moderne wielrennen. Met name het systeem van whereabouts "dat in mijn ogen zeer dubieus is wat de mensenrechten betreft" en de UCI, "een wereldbond die ons steeds nieuwe verboden (radio, afstelling van de tijdritfiets) oplegt", moeten eraan geloven.

Lang werd in 2002 prof bij Team Gerolsteiner. In 2008 stapte hij over naar Silence-Lotto dat nu als Omega Pharma-Lotto door het leven gaat. In 2003 won hij de Ronde van Denemarken. Drie jaar later werd hij de beste tijdrijder van Duitsland. Vorig jaar droeg hij de bolletjestrui in de Tour, eerder dit jaar kreeg hij ook de bergtrui in de Giro om zijn schouders.

Overvallers Brinks gebruikten opvallend gereedschap

De overvallers die twee weken geleden toesloegen bij geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam hebben tijdens hun daad bijzonder gereedschap gebruikt. Het gaat om een grote voorhamer en een stoot- en breekijzer van een meter, meldt de politie woensdag. Het gereedschap werd bij het bedrijf achtergelaten.

De beide voorwerpen hebben een opvallende gele kleur. Op de zijkant van de hamerkop zijn de letters V en E gelast. Dit is niet in de fabriek gebeurd, aldus de politie.

De politie is op zoek naar mensen die informatie hebben over de voorhamer en het breekijzer. Mogelijk komt het gereedschap uit België.

Eerder werd al bekend dat de politie onderzoekt of de overvallers deel uitmaken van de zogeheten Scarface-bende, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk door dezelfde overvallers werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg zijn naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was gekleed als de drugsdealer Tony Montana in de film Scarface.

De overval in Amsterdam Zuidoost vond twee weken geleden op dinsdagnacht rond 03.00 uur plaats. De overvallers gebruikten automatische vuurwapens en schoten veelvuldig op agenten. De politie beantwoordde het vuur aanvankelijk, waarna de overvallers in twee voertuigen via de A2 richting Eindhoven vluchtten en uiteindelijk ontkwamen.


Overvallers Brinks gebruikten opvallend gereedschap (Foto: Novum)

Veel vertraging op spoor door storing Amersfoort

Treinreizigers van en naar Amersfoort moeten woensdagmiddag rekening houden met vertraging door een grote sein- en wisselstoring. Dat meldt ProRail.

Tussen Utrecht Centraal en Amersfoort en tussen Amersfoort en Schiphol rijden minder treinen. Ook tussen Amersfoort en Barneveld en tussen Amersfoort en Deventer rijden minder treinen. De vertraging kan oplopen tot een uur.

Hoe lang de storing nog duurt, is niet duidelijk.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV heeft in een open brief aan ProRail zijn bezorgdheid geuit over de toename van dit soort storingen.


Veel vertraging op spoor door storing Amersfoort (Foto: Novum)

'Jonge vrouwen minder gewillig dan vroeger'

Vroeger, toen de lucht nog schoon was en de seks nog smerig. Het lijkt erop dat dit gezegde op waarheid berust. Volgens een onderzoek van een Amerikaanse schrijfster zouden jonge vrouwen tegenwoordig minder geil zijn dan vroeger.

Ene Erica Jong stuitte op deze schokkende conclusie tijdens onderzoek wegens een nieuw boek. Ze concludeerde dat erotische verhalen vroeger veel meer vunzige taal bevatten dan tegenwoordig. Het wordt zelfs nog erger: vrouwen van rond de dertig brengen seks steeds vaker in verband met trouwen en het moederschap, zo schreef zij in The New York Times.

Hoewel het moeilijk te verklaren valt, heeft de 69-jarige Jong wel een vermoeden. "Dochters willen nooit zoals hun moeders worden", denkt ze. De relatie met haar dochter Molly wordt door de schrijfster als voorbeeld gebruikt om haar bevindingen te staven. "Dames van mijn generatie streefden naar seksuele vrijheid, terwijl Molly en haar generatiegenoten een monogaam bestaan idealiseren."

Internet zou de grote boosdoener zijn van het verminderen van de interesse in seks. "Door het internet kunnen vrouwen van gesimuleerde seks genieten. Er komt geen intimiteit aan te pas, het is meestal volledig anoniem en de kans om een soa op te lopen is onbestaande. Onze dochters hebben een steriele, virtuele manier van vrijen aangeleerd."

Het schrijfsel van Jong heeft de tongen in het anders zo puriteinse Amerika flink los gemaakt. Rosie Gray van het weekblad ‘Village Voice' is het bijvoorbeeld helemaal niet eens met Jong. Volgens haar zijn de dames tegenwoordig nog altijd te porren voor een vrijpartij. "Het klopt dat Woodstock-avontuurtjes waarbij iedereen het met elkaar doet tot het verleden behoren. Maar daaruit afleiden dat seks jonge vrouwen helemaal niet meer boeit, houdt geen steek", zo stelt ze.

Erin Gloria Ryan van het feministische blad Jezebel is woedend vanwege het denigrerende artikel van haar collega. "Ik ken geen enkele vrouw die virtuele seks verkiest boven lichamelijk contact", zo laat zij weten. Vooral het feit dat Jong zich baseert op de bevindingen van haar vrouwelijke kennissen van boven de dertig is haar in het verkeerde keelgat geschoten.

"De meesten onder hen hebben hun ‘wilde’ periode achter de rug en focussen zich nu op een duurzame relatie en gezinsuitbreiding. Zij kunnen zich moeilijk inbeelden hoe een tiener of twintiger omgaat met seks. Voor alle duidelijkheid: jonge vrouwen vrijen nog steeds graag en misschien zelfs meer dan hun vrijgevochten moeders. Alleen wordt seks minder besproken dan vroeger. Dat leidt tot voorbarige conclusies zoals die van Jong", aldus Ryan. 

Witsel van Standard Luik naar Benfica

Axel Witsel zet zijn loopbaan voort bij Benfica. De 22-jarige Belgische aanvallende middenvelder is afkomstig van Standard Luik. Hij tekent een contract voor vijf jaar in Lissabon. Witsel wordt vanavond al gepresenteerd in het Estadio da Luz. Hij speelde sinds zijn tiende bij Standard.

Witsel staat te boek als één van de grootste talenten van België. De negentienvoudig international won met de Waalse ploeg twee Belgische titels, twee Belgische supercups en een keer de Beker van België.

In Nederland werd hij vooral bekend omdat hij in augustus 2009 het been van Anderlecht-speler Marcin Wasilewski brak met een keiharde overtreding. Het herstel van de Pool kostte acht maanden.

They Bleed Pixels trailer toont bloederige pixelbrij

Tussen het geweld van alle grote titels is er ook een markt voor kleine, creatieve en originele spelletjes. Spooky Squid Games komt deze zomer met They Bleed Pixels op de Xbox 360.

In deze platformgame gaat het hoofdpersonage (een meisje met kreeft-achtige scharen aan haar armen) rennend en springend allerlei vijanden te lijf. Spooky Squid Games spreekt zelf van "A fast-paced, gothic, lo-fi, platforming beat'em up that drips, gushes and flows with pixelated blood". Geen woord daarvan is gelogen, want het pixel-bloed vloeit rijkelijk.

Bijzonder aan They Bleed Pixels is dat alle aanvallen met slechts één knop worden uitgevoerd. Het is de bedoeling om vijanden zo inventief mogelijk te doden, bijvoorbeeld door ze in valkuilen te laten belanden. Dit levert je checkpoints op die je voortgang in de game versnellen.

De indie-game zal deze zomer verschijnen op Xbox Live Indie Games, een PC-release staat ook op de planning.

Vijf Fransen gesneuveld in Afghanistan

Opstandelingen hebben in de Oost-Afghaanse provincie Kapisa een bomaanslag gepleegd die aan vijf Franse militairen en één Afghaanse burger het leven heeft gekost. Dit hebben het Franse ministerie van defensie en de NAVO woensdag bekendgemaakt.

Bij de aanslag raakten vier Franse militairen en drie Afghaanse burgers zwaargewond.

De Franse militairen waren naar het dorp Joybar gedirigeerd om er een vergadering van plaatselijke leiders te bewaken, zei het kantoor van president Nicolas Sarkozy.

Sarkozy heeft eerder deze week bekendgemaakt dat een kwart van de vierduizend Franse militairen in Afghanistan voor eind 2012 wordt teruggetrokken.

Dieven stelen honderd dranghekken

Dieven zijn er begin juli in Driel vandoor gegaan met ongeveer honderd dranghekken. De waarde van de bijzondere buit bedraagt circa twintigduizend euro, zo heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De diefstal vond in de nacht van 1 op 2 juli plaats. De gegalvaniseerde dranghekken met een groen en geel vlak zaten in een gele container, die aan de Drielse Rijndijk stond. Gezien de omvang van de buit, moet gebruik zijn gemaakt van een vrachtwagen, aldus de politie. De daders zijn mogelijk via de A50 weggereden.

De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk informatie hebben over de diefstal.

Afwikkeling vertrek Been al rond

De financiële afwikkeling van het vertrek van Feyenoord-trainer Mario Been is al rond. Volgens algemeen directeur Eric Gudde hebben beide partijen een 'fatsoenlijke financiële regeling getroffen'. Been heeft het de club daarbij niet moeilijk gemaakt. "Mario heeft hierbij een zeer fatsoenlijk gebaar naar Feyenoord gemaakt." Been had nog een contract tot het einde van komend seizoen.

De oefenmeester zelf onthoudt zich van commentaar. Via zijn zaakwaarnemer laat hij wel weten "zwaar aangeslagen" te zijn. De 47-jarige Been heeft "zeker tijd nodig om dit te kunnen verwerken". De spelersgroep van Feyenoord zegde het vertrouwen in de trainer op. Die stapte daarop op. Beens taken worden waargenomen door assistent Leon Vlemmings.

Nick & Simon blijven moerstaal trouw

Nick & Simon blijven het Nederlands trouw. De Volendammers vertrokken naar de Verenigde Staten om te kijken of ze daar vaste voet aan de grond kunnen krijgen, maar hebben desondanks geen plannen voor een Engelstalig album.

"We vinden het leuk om het Engelstalige als uitstapje te houden", legde Simon woensdagochtend uit in de ochtendshow van Radio 538. "Maar ik denk dat we het daarbij laten, de corebusiness blijft toch Nederlandstalig."

Fans van de Volendammers wilden de Engelstalige liedjes van Nick & Simon wel graag op een schijfje hebben. "We kregen veel positieve reacties op het programma The American Dream", vertelt Nick. "Daarom hebben we ervoor gekozen dat materiaal als bonustracks op onze single te zetten."

Nick & Simon begonnen Engelstalig, maar daarmee wisten ze niet door te breken. "Ruim tien jaar geleden zijn we begonnen met het schrijven van Engelstalige liedjes", legt Simon uit. "Maar dat wilde maar niet aanslaan. Dan moet je toch bij jezelf te rade gaan."

Tijdens de Symphonica in Rosso-concerten, die de Volendammers dit najaar verzorgen, komen waarschijnlijk wel een aantal Engelstalige liedjes langs. "Het is leuk om tijdens concerten met een paar bonusnummers een Engels uitstapje te maken", zegt Simon.

Hoe de grootse shows in het Gelredome eruit gaan zien weet het duo nog niet precies. "We hebben nog steeds besprekingen over het podium en welke nummers we in welke volgorde gaan brengen", vertelt Nick. Welke gastartiesten komen, is wel duidelijk. Pearl Jozefzoon, een van de pupillen van de Volendammers uit The Voice of Holland, Acda en de Munnik en de 3JS komen langs.

Het gerucht dat ook Jan Smit - die wel bezig is met een Engelstalige plaat - met zijn vrienden op de planken klimt, wordt door Simon stellig ontkend. "Jan heeft op exact dezelfde data shows staan, dus dat gerucht kan bij dezen ontkracht worden."


Nick & Simon blijven moerstaal trouw (Foto: Novum)

Sri Lanka houdt olifantentelling

Sri Lanka is woensdag begonnen met een landelijke olifantentelling. Volgens het ministerie van natuurbeheer helpt het tellen van het aantal olifanten dat door de bossen van het land struint bij het behoud van de dieren.

Volgens het ministerie duurt de telling twee dagen. De olifanten worden geteld als ze gaan drinken bij waterbronnen, -reservoirs en -tanks. De laatste schatting van het olifantenbestand in Sri Lanka vond ruim een eeuw geleden plaats. Destijds waren er ongeveer tien- tot vijftienduizend dikhuiden. Aangenomen wordt dat het aantal olifanten is afgenomen tot zo'n vijf- à zesduizend als gevolg van de vernietiging van hun leefgebied en stroperij.

Ms. Splosion Man vanaf vandaag verkrijgbaar

Vanaf vandaag is het langverwachte vervolg op 'Splosion Man te downloaden. Ms. Splosion Man is sinds vanochtend voor een kleine tien euro te koop via Xbox Live Arcade. Naast Ms. Splosion Man zijn ook Boulder Bash-XL en Warhammer 40.000: Kill Team vanaf vandaag verkrijbaar.

Ms. Splosion Man draait zoals de titel al zegt om de vrouwelijke vorm van de exploderende 'Splosion Man. Het is een pittige 2D platformer waarin je door jezelf te laten exploderen verder moet komen in een level. Verwacht binnenkort een review van deze game op FOK!Games.

Zeilster Groeneveld uit de kernploeg

Matchrace zeilster Renee Groeneveld is uit de Delta Lloyd Kernploeg gestapt. Ze is het oneens met de indeling van het watersportverbond voor de twee-matchrace boten van de kernploeg.

De kernploeg bstond uit zes zeilsters die verdeeld werden over twee teams. Die worden samengesteld door coach Mikael Lundh. Dit tot grote onvrede van Groeneveld. "Ik heb dit jaar veel successen behaald met wisselende bemanningsleden, ondanks dat ik nooit geloofd heb in het systeem van roulerende teams", aldus Groeneveld. "Ik heb de indruk dat de onderlinge selectie de coach méér bezig houdt dan de competitie met buitenlanders. Hoe kan ik dan nog geloven in een medaille in Londen 2012? Ik zie geen perspectief. Ik vind deze ontwikkelingen onbegrijpelijk. Ondanks de goede resultaten in de afgelopen periode heb ik besloten om te stoppen."

"Door het continu wisselen en niet zeilen van veel belangrijke wedstrijden doe ik veel minder ervaring op dan mijn buitenlandse concurrenten. Mijn leercurve staat tot begin september helemaal stil. Mijn doel is niet naar de Spelen te gaan om mee te doen, maar om te winnen. Ik wens mijn oud-teamgenoten veel succes." Coach Lundh reageerde teleugesteld in op de beslissing van Groeneveld: "Ik vind het jammer dat Renee opstapt. Het was niet nodig. Vooral omdat Renee net zoveel kans had als de anderen om naar de Olympische Spelen te gaan. Maar het is eenvoudig, we kiezen altijd voor het team, niet voor het individu."

Helmondse probeert haar kinderen te ontvoeren

Een 23-jarige vrouw uit Helmond is woensdag op Schiphol aangehouden omdat ze haar kinderen probeerde te ontvoeren. Ze wilde voorkomen dat ze in een pleeggezin terechtkwamen, meldt de marechaussee.

De vrouw wilde met haar kinderen van 5 en 6 naar Bonaire vertrekken. Na een melding van de politie greep de marechaussee bij de gate in, net voordat de drie op het vliegtuig wilden stappen.

Bureau Jeugdzorg heeft zich over de kinderen ontfermd. De vrouw is door de politie meegenomen en zit nog vast.

Rapper DMX voorlopig nog achter de tralies

DMX kan voorlopig nog niet genieten van zijn vrijheid. De Amerikaanse artiest zou woensdag vrijkomen, maar moet langer brommen omdat hij zich niet aan de regels van de gevangenis hield.

De rapper ging tijdens zijn gevangenisstraf meerdere malen over de schreef, vertellen politiebronnen aan entertainmentwebsite TMZ. Zo werd hij gesnapt met drugs op zak, weigerde hij een drugstest af te laten nemen, rookte hij terwijl dat niet was toegestaan en ging hij tekeer tegen bewakers.

DMX zit nog minstens een week langer vast. Mogelijk verblijft de 40-jarige Earl Simmons, beter bekend als DMX, nog veel langer achter tralies. De rapper zat sinds november vast omdat hij de voorwaarden van zijn proeftijd overtrad. Simmons gebruikte cocaïne en de pijnstiller oxycontin, waardoor hij weer achter de tralies belandde.

Simmons is geen onbekende van justitie. Hij werd negen jaar geleden veroordeeld voor roekeloos rijgedrag, sindsdien zit hij met enige regelmaat vast. Hij werd onder meer in de boeien geslagen na drugs- en wapenvondsten in zijn woning. Ook verwaarloosde DMX zijn honden en is hij veroordeeld wegens diefstal. Tijdens een eerdere gevangenisstraf smeet de rapper een dienblad naar een bewaker, wat hem een langere proeftijd opleverde.

DMX brak in 1998 door met zijn debuutplaat It's Dark and Hell is Hot. De rapper, die bekend staat om zijn blaffende stemgebruik, bracht in 2006 zijn laatste album uit. Simmons klust bij als acteur en was te zien in films als Romeo Must Die en Last Hour. Hij staat echter vooral bekend om zijn lange strafblad.


Rapper DMX voorlopig nog achter de tralies (Foto: Novum)

Vlemmings weer interim-trainer Feyenoord

Leon Vlemmings is voorlopig aangesteld als interim-trainer van Feyenoord. Dit heeft technisch directeur Martin van Geel laten weten. Vlemmings, die na het vertrek van Gertjan Verbeek ook als invaller fungeerde, krijgt in de komende periode hulp van Giovanni van Bronckhorst en Patrick Lodewijks.

Feyenoord heeft vooralsnog geen idee welke trainer de vertrokken Mario Been moet opvolgen. "Daar hebben we nog geen seconde over nagedacht," liet Van Geel in een korte reactie weten. "We moeten alles laten bezinken, helder worden."

Vlemmings zit vanavond in elk geval al op de bank. Dan speelt Feyenoord namelijk een oefenwedstrijd tegen FC Horst.

Antonio Banderas speelt vriend Annette Bening

De Spaanse acteur Antonio Banderas en de Britse komiek Steve Coogan hebben zich verbonden aan He Loves Me. Banderas speelt de verkering van Annette Bening en Coogan is te zien als beroemde auteur, schrijft de Amerikaanse krant The Los Angeles Times.

He Loves Me vertelt het verhaal van de jonge schrijver Calvin, gespeeld door Paul Dano bekend van Little Miss Sunshine. Door zijn grote succes op jonge leeftijd en zijn liefdesverdriet krijgt hij geen letter meer op papier. Om hiervan af te komen, verzint hij zijn ideale vrouw en schrijft hij haar brieven. Ze komt daadwerkelijk tot leven en wordt zijn vriendin.

Coogan speelt de grote rivaal van de jonge auteur, Annette Bening speelt zijn moeder. Ze maakt zich zorgen over haar zoon die een moeilijke relatie heeft met haar nieuwe vriend, gespeeld door Banderas. True Blood-actrice Deborah Ann Woll speelt de ex-vriendin van Calvin. Ook Elliot Gould en Chris Messina hebben getekend voor rollen in de komische roadmovie.

He Loves Me wordt gemaakt door regisseursechtpaar Jonathan Dayton en Valerie Faris, dat ook verantwoordelijk is geweest voor Little Miss Sunshine. De komedie uit 2006 was de eerste film die het paar samen maakte. Wanneer He Loves Me in productie gaat, is onbekend. De film moet in 2014 in de bioscoop verschijnen.


Antonio Banderas speelt vriend Annette Bening (Foto: Novum)

Heracles voorlopig zonder Plet

Heracles Almelo zal het een paar weken zonder Glynor Plet moeten stellen. De aanvaller liep in de voorbereidingen op het nieuwe seizoen een blessure aan zijn hamstring op en staat enkele weken buitenspel.

"Vanmiddag wordt er een echo gemaakt om de ernst van de blessure te bekijken," aldus trainer Peter Bosz, die ook nog niet over Willie Overtoom kan beschikken.

Overtoom boekt overigens wel progressie. De voetballer onderging afgelopen maandag een een kijkoperatie aan zijn knie en is inmiddels gestart met revalideren. "Hij is maandag geopereerd en gisteren alweer aangesloten bij de training. Gisteren liep hij nog met krukken en vandaag alweer zonder, het lijkt Lourdes wel hier, haha," grapte Bosz.

Perez test in september voor Ferrari

Sergio Perez zal in september voor het Formule 1-team van Ferrari gaan testen, zo maakte het Italiaanse team bekend. De 21-jarige Mexicaan rijdt dit seizoen voor Sauber, maar zit ook bij de Ferrari Driver Academy, het talentenprogramma van het team uit Maranello.

Perez zal samen met GP2-rijder Jules Bianchi gaan testen met de Ferrari F60 waarmee Kimi Räikkönen in 2009 de Grand Prix van België wist te winnen. Waar de test gehouden zal gaan worden is nog niet bekend. "Dit wordt een zeer interessante test voor ons. We zetten namelijk zowel GP2-coureur Jules Bianchi als Sergio Perez in de auto, zodat we beide coureurs goed kunnen evalueren," zei Luca Baldisserri die de directeur van de Ferrari Driver Academy is.

Perez staat momenteel veertiende in het kampioenschap met acht punten. De Mexicaan werd in de afgelopen Grand Prix van Groot-Brittannië zevende. Ook Bianchi boekte afgelopen weekend succes door een GP2-race te winnen. De Fransman herstelt zich hiermee van een slechte seizoensstart waarin hij vele fouten maakte.

Wat is het soms fijn om dood te zijn

De dood is nooit eerlijk, altijd te vroeg, en een ongewenste gast. Het is dat de dood al dood is anders zouden we hem waarschijnlijk dood maken. Maar soms is de dood ook een verlossing, niet te verwarren met Jezus, dat was een andere verlosser. Waar ik op doel is dat als je heel erg ziek bent en nooit meer beter wordt, dat het dan voor de lijdende maar beter zo snel mogelijk voorbij kan zijn.

Mexicaan op proef bij De Treffers

Zondagtopklasser De Treffers lijkt bezig met een opmerkelijke transfer. Sinds gisteren traint namelijk een Mexicaanse spits mee in Groesbeek. Het gaat om Santiago Fabio Palacios Macedo, een speler van de Mexicaanse topclub Pumas UNAM.

De twintigjarige spits komt bij landskampioen Pumas voornamelijk uit in het beloftenteam en wil graag in Europa spelen. Hij was vorig jaar al eens op proef bij N.E.C. Nijmegen. Palacios Macedo krijgt de komende dagen de kans om trainer Johan de Kock te overtuigen van zijn kwaliteiten.

James Marsden tekent voor Robot & Frank

James Marsden heeft zich bij de cast gevoegd van Robot & Frank. De Amerikaanse acteur, vooral bekend als Cyclops uit de X-Men-films, speelt de zoon van Frank Langella, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Tot de cast behoorden al Susan Sarandon, Liv Tyler en Liev Schreiber.

Langella speelt Frank, een oudere man die een eenzaam leven leidt tussen zijn boeken. De enige persoon die hij regelmatig spreekt is een bibliothecaresse (Sarandon). Om hem uit zijn isolement te halen, besluiten zijn kinderen een robot (stem van Schreiber) voor hem te kopen die hem verzorgt. De twee krijgen een bijzondere vriendschap.

De 37-jarige Marsden was voor het laatst te horen in de animatiefilm Hop. Daarin sprak hij de stem in van de aartsluie haas Fred O?Hare, die de paashaas in huis neemt als hij hem aanrijdt met zijn auto. Marsden werkt momenteel aan de Amerikaanse remake van de Nederlandse film Loft. Wanneer Robot & Frank in productie moet gaan, is nog onbekend.


James Marsden tekent voor Robot & Frank (Foto: Novum)

Brand aardgasleiding in oosten van Syrië

Een grote brand heeft dinsdagavond een aardgasleiding in het oosten van Syrië beschadigd. Dat meldde het ministerie van olie woensdag. Het is onduidelijk of het om een ongeluk of sabotage gaat. Er zijn vooralsnog geen meldingen van gewonden.

De productie hoefde niet onderbroken te worden doordat er gebruikt kon worden gemaakt van andere pijpleidingen, zeiden staatsmedia. Syrië produceert dagelijks ongeveer 350 duizend vaten olie en daarnaast aardgas. De Syrische olie-export is een van de grootste inkomstenbronnen van de Syrische regering nu het toerisme door de voortdurende onrust in het land praktisch stilligt.

Het was woensdag nog onduidelijk wat er precies is gebeurd in de provincie Deir el-Zhour, niet ver van de grens met Irak. Ooggetuigen zeiden tegen het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dat er een explosie heeft plaatsgevonden, maar dat ontkende het ministerie van olie. Volgens het ministerie brak de brand uit bij een pijpleiding waar onderhoud aan werd verricht.

Zes tips na uitzending over Zeeuwse moord

De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht over de moord op een 55-jarige man in het Zeeuwse Sint-Maartensdijk zes tips gekregen. Het televisieprogramma besteedde dinsdag aandacht aan de zaak.

Volgens een politiewoordvoerder is een van de tips mogelijk waardevol. De man werd begin vorige maand dood aangetroffen in zijn woning aan de Keethil. Hij bleek door kogels om het leven te zijn gekomen.

In de aangrenzende garage van de woning werden sporen van een wietplantage gevonden. Volgens de politie is dat mogelijk het motief voor de moord op de in Suriname geboren Zeeuw geweest. De auto van het slachtoffer werd een paar dagen na de moord brandend aangetroffen in Waalwijk.

Theo Maassen gewond op filmset

Theo Maassen is tijdens de opnames van de film Doodslag gewond geraakt aan zijn hoofd. Dat zei de cabaretier en acteur vanochtend in het radioprogramma van Giel Beelen. Maassen vertelde altijd zelf de stunts te doen, maar dat het nu een keer mis was gegaan.

Tijdens een vechtscène kreeg Maassen van een tegenspeler per ongeluk een klap in het gezicht. "De oog-handcoördinatie van de andere acteur bleek toch niet optimaal", zegt Maassen. Het zag er allemaal nogal dramatisch uit want 'een hoofdwond bloedt nu eenmaal snel'.

De acteur, die naar eigen zeggen zijn wenkbrauw nog niet kan fronzen, hoopt wel dat de scène ook in de film wordt gebruikt. "Anders was het helemaal voor niks."

Doodslag gaat over ambulancepersoneel dat te maken krijgt met asociaal gedrag. Maassen speelt de hoofdrol van broeder Max, die op een dag van zich afslaat als hij wordt dwarsgezeten door een groep jongeren. Hij is hiertoe geïnspireerd door een tv-optreden van een cabaretier, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat. Maar de groep jongeren keert zich en masse tegen hem, waardoor Max in een levensgevaarlijk gevecht verwikkeld raakt.

De opnames van Doodslag vinden momenteel plaats in Eindhoven. De film verschijnt in januari in de bioscoop. Maassen gaat vanaf september toeren met een nieuw theaterprogramma.


Theo Maassen gewond op filmset (Foto: Novum)

Van Geel: "Spelers zegden vertrouwen in Been op"

Mario Been stapte gisteravond al op als trainer van Feyenoord. Vanuit de spelersgroep zou er onvoldoende vertrouwen in de oefenmeester zijn. Tijdens een persconferentie, die zojuist werd gehouden, gaven de hoofdrolspelers tekst en uitleg voor de massaal toegestroomde pers.

"Ik ben zeer aangedaan door de hele situatie," begon Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, zijn verhaal. "Dit is net een film, onvoorstelbaar zo snel als het gegaan is. Dit is iets waar Feyenoord niet op zat te wachten. We waren van plan een goed seizoen te draaien, veel beter dan de afgelopen jaargang. Die intentie had ik, en heb ik. Maar door deze hele situatie worden we gedwarsboomd."

De spelersgroep van Feyenoord had maandagavond een bijeenkomst. Zowel de technische staf als Van Geel wisten hier niets van. Na afloop van dit groepsgesprek ging Ron Vlaar bij de technisch directeur langs. "De conclusie was dat er vanuit de spelersgroep geen vertrouwen was in Been," aldus Van Geel over het onderhoud met de aanvoerder. "Ik heb hem gewaarschuwd voor de gevolgen hiervan en heb geadviseerd om Mario nog een kans te geven. Naar aanleiding van dit gesprek heb ik hem nog niet ingelicht."

Van Geel hoopte dat de ontstane situatie vervolgens nog opgelost kon worden, maar gisteravond kwam de spelersgroep opnieuw bijeen. "Na een uurtje werd ik gebeld door Ron Vlaar. De spelers hadden gestemd en dertien van de achttien spelers hadden geen vertrouwen meer. Ik ben daarop naar Mario gegaan, met de intentie met een schone lei te beginnen. Maar hij was nergens meer voor in."

Na dat bericht was de reactie van Been voorspelbaar. Van Geel: "Mario was emotioneel door de mededeling en heeft nog dezelfde avond afscheid genomen van de technische staf. Daarna heeft hij het trainingskamp verlaten is hij meteen naar huis gegaan."

Cameron: beleid NotW is schandalig

Het Britse Lagerhuis houdt woensdagmiddag een debat over het afluisterschandaal rond de opgedoekte schandaalkrant News of the World. Premier David Cameron slaat het debat over, maar legde wel een verklaring af waarin hij zei dat de verantwoordelijken moeten worden vervolgd. "Wat in dit bedrijf is gebeurd, is schandalig."

Ook zijn voormalige woordvoerder Andy Coulson moet zich verantwoorden, aldus Cameron. Coulson was in het verleden hoofdredacteur van NotW en als hij op de hoogte was van het afluisteren van de telefoons van vermisten en terreurslachtoffers moet hij worden berecht, zei de premier.

Cameron liet weten te zullen achterhalen of slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten ook zijn afgeluisterd door journalisten van NotW. De Britse krant Mirror haalde maandag een anonieme bron, een voormalige agent in New York, aan die deze beweringen deed, waarna de Amerikaanse senator Jay Rockefeller woensdag een onderzoek eiste.

De Labour-partij, die om het debat had verzocht, toonde zich verbolgen over de afwezigheid van de premier, die zij een 'gebrek aan leiderschap' verweet. Labour-leider Ed Miliband sprak eerder schande van het aanblijven van Rebekah Brooks als directeur van News International, het moederbedrijf van NotW. Zij was hoofdredacteur van de schandaalkrant toen medewerkers in 2003 de telefoon van een vermist meisje afluisterden en knoeiden met haar voicemail. Hierdoor verkeerden de familie van het slachtoffer en de politie geruime tijd in de onjuiste veronderstelling dat zij nog in leven was. Later werd het meisje dood teruggevonden.

Cameron was het eens met de kritiek van Milliband en zei dat Brooks inderdaad had moeten aftreden. Het onderzoek naar NotW zal zijn weerslag hebben op News International en voor News Corporation, onderdeel van het conglomeraat van Rupert Murdoch, zei hij. Het is uitgesloten dat de gebeurtenissen geen invloed zullen uitoefenen op Murdochs pogingen om satellietzender BSkyB over te nemen, aldus de premier. "Er moet van wortel tot tak een verandering teweeg worden gebracht in de hele organisatie."

Ondanks zijn afwezigheid is Cameron wel van plan voor een motie van Labour te stemmen die mediamagnaat Rupert Murdoch oproept af te zien van de overname van satellietzender BSkyB. "Het is van algemeen belang dat Rupert Murdoch en News Corporation hun bod op BSkyB intrekken", zei Miliband. Naast Labour en de Conservatieven, hebben ook de Liberaal-Democraten aangegeven voor de motie te zullen stemmen.

Hoewel de motie geen juridisch gewicht in de schaal legt, is deze wel tekenend voor het tij dat Murdoch momenteel tegen heeft. De mediamagnaat bezit 39 procent van de aandelen van BSkyB, maar wil de zender volledig overnemen. Het afluisterschandaal rond NotW dreigt echter roet in het eten te gooien. Voor de verwikkelingen rond NotW waren de onderhandelingen overigens al maanden uitgesteld, in afwachting van een onderzoek dat moet uitwijzen of Murdoch met de overname geen monopolie in handen krijgt.


Cameron: beleid NotW is schandalig (Foto: Novum)

Laatste gewonden stadionongeluk uit ziekenhuis

Ook de laatste vijf mensen die gewond raakten bij het instorten van de nieuwe tribune van het stadion van FC Twente in Enschede zijn dinsdag en woensdag uit het ziekenhuis ontslagen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente laten weten.

Door het ongeluk in de Grolsch Veste raakten donderdag vijftien mensen gewond en kwamen twee mannen om het leven. Een van hen, een 24-jarige man uit Oldenzaal die vrijdag overleed aan de verwondingen die hij had opgelopen, wordt woensdag gecremeerd.

Hoe het ongeluk in de Grolsch Veste kon gebeuren, wordt nog onderzocht.


Laatste gewonden stadionongeluk uit ziekenhuis (Foto: Novum)

Helden aan het front in Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad

Ontwikkelaar Tripwire Interactive heeft nieuwe screenshots vrijgegeven van hun aankomende vervolg op Red Orchestra. In dit schietspel kun je de slopende strijd tussen Rusland en Duitsland, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, nog eens dunnetjes overdoen.

Red Orchestra onderscheidt zich van andere WO2 shooters door meer realisme en een sterkere nadruk op teamplay. De omgevingen in Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad, waaronder Stalingrad zoals de titel al doet vermoeden, zijn gebaseerd op bestaande slagvelden. Hulpmiddelen, zoals een crosshair om mee te richten, ontbreken grotendeels.

De first person shooter moet verschijnen op 30 augustus. Naast een DVD release zal de titel ook op Steam te koop zijn. 

Red Orchestra 2

Red Orchestra 2

Vakantiekrachten sparen vooral

60 procent van de Nederlandse vakantiewerkers wil het in deze zomer verdiende loon op een spaarrekening zetten. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Unique. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Het uitzendbureau ondervroeg veertienhonderd mensen met een vakantiebaantje over wat ze met hun verdiende centen gaan doen.

Vier op de tien vakantiewerkers zijn dus niet zo spaarzaam. Een vijfde denkt het geld direct uit te geven aan vakantie, terwijl 12 procent van plan is om bijvoorbeeld games te kopen. Een op de tien heeft een vakantiebaantje voor uitgaan en 'leuke dingen doen'.

"De meeste vakantiekrachten zetten hun verdiende geld opzij voor grotere uitgaven in de toekomst, zoals voor de studie of een grote aankoop zoals een auto of een scooter", stelt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique.

Overigens zouden jongeren met een vakantiebaan hun spaarrekening of portemonnee meer kunnen spekken. Een groot deel van hen onderhandelt namelijk niet over het uurloon, terwijl werkgevers wel bereid zijn meer te betalen. Dat meldde jongerenvakbond FNV Jong dinsdag. Gemiddelde verdient een vakantiekracht in 2011 6,85 euro bruto per uur.

VWA neemt 84 puppy's in beslag

Bij een Noord-Brabantse hondenfokker en een vervoerder uit Slowakije zijn 84 puppy's in beslag genomen. Een deel bleek een zeer ernstig virus te hebben dat diarree veroorzaakt. Een puppy is al overleden, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit woensdag.

Bij een controle bij de hondenhandelaar werden zeven honden van verschillende rassen in beslag genomen. Daarna werd een Slowaakse auto aan de kant gezet die de honden net had afgeleverd. In de auto zaten nog eens 77 honden en vier katten.

De dieren werden vervoerd met vervalste gezondheidscertificaten. De stickers die moeten bewijzen dat ze een enting hebben gehad, waren volgens de VWA gekopieerd. De autoriteit onderzoekt de zaak.

Legertjes bouwen in Dawn of War 3

Relic Entertainment, maker van de Warhammer 40k: Dawn of War-serie en Company of Heroes, heeft het steeds vaker over Dawn of War 3. Ondanks dat de RTS nog niet officieel is aangekondigd, hebben ze het al over customization en het samenstellen van je eigen unieke leger als brandpunt in de volgende game.

Volgens James McDermott, marketing manager van Relic, is Dawn of War II -Retribution erg populair gebleken, vooral vanwege het feit dat je eenheden kon verdienen, aanpassen en gebruiken in daaropvolgende veldslagen. Ze willen dat daarom weer in Dawn of War 3 terug laten komen. "Er zullen veel mogelijkheden zijn om je eenheden uit te breiden tot een uniek megaleger. Dat is zeker een gebied waar we veel werk in stoppen", aldus McDermott.

Onlangs werd druk gespeculeerd over een nieuwe Relic RTS die moet worden aangekondigd op GamesCom in Keulen, volgende maand. Door deze berichten wordt de kans echter steeds kleiner dat die aankondiging HomeWorld 3 of Company of Heroes 2 zal worden. 

Huwelijksfeest eindigt in drama

Een huwelijksfeest in een dorp op het Indonesische eiland Java is dinsdagavond in een drama geëindigd.

De bruiloftsgasten waren bijeen in een tent langs de weg bij hun dorp Sumber Rejo. Op de weg voltrok zich een ongeluk. Een vrachtwagen botste frontaal op een tegemoet komend minibusje en een tankwagen, waarna de beide trucks van de weg raakten en de tent ramden.

Zestien mensen vonden de dood; dertien raakten gewond. Het merendeel van de gewonden is er zeer slecht aan toe, zei de politie woensdag.

Madrid doet nieuwe poging voor Spelen

Madrid is ook in 2020 kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen. Dat liet burgemeester Alberto Ruiz-Gallardon van de Spaanse hoofdstad vandaag weten. Madrid deed ook pogingen om de Spelen in 2012 en 2016 binnen te halen. Toen moest echter de meerdere worden erkend in Londen en Rio de Janeiro.

Madrid hoopt het succes van het Zuid-Koreaanse Pyeongchang te herhalen. De stad in Zuid-Korea haalde vorige week na twee onsuccesvolle pogingen de Winterspelen van 2018 binnen.

Rome was tot nu toe de enige stad die zich officieel kandidaat heeft gesteld. Tokyo, dat ook voor de Spelen van 2016 in de race was, kondigde eerder aan een nieuwe poging te doen, maar heeft dat nog niet officieel gemaakt.

Ook van Turkije wordt een kandidatuur verwacht. Istanbul verloor de race voor de Spelen van 2000, 2004, 2008 en 2012. Frankrijk maakte gisteren bekend geen kandidaat in te schrijven.

Banken leenden probleemlanden twee miljard

Nederlandse banken hebben ongeveer twee miljard euro aan staatsobligaties van probleemlanden Griekenland, Ierland en Portugal, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag. In totaal is van de 350 miljard euro aan schuldpapier bij Nederlandse banken honderd miljard belegd in staatsschulden.

Een groot deel van de beleggingen in staatsschulden staat uit bij landen in de eurozone. Dertig miljard euro is uitgeleend aan de Nederlandse overheid, 25 miljard aan Duitsland en twintig miljard aan Frankrijk.

DNB signaleert een toegenomen belangstelling voor relatief veilig schuldpapier, wat de aanschaf van overheidspapier zou hebben gestimuleerd. Tussen juni 2009 en april 2011 is het overheidspapier op de bankbalans met 30 miljard gestegen.

De Nederlandse banken staan in hun toegenomen belangstelling voor overheidspapier niet alleen. Ook banken in andere eurolanden hebben de laatste jaren veel schuldpapier aangeschaft van overheden in de eurozone. In vergelijking met banken in Frankrijk en Duitsland heeft de Nederlandse financiële sector overigens relatief weinig beleggingen in staatsobligaties van probleemlanden.

De laatste maanden is de waarde van het overheidspapier in handen van Nederlandse banken overigens weer enigszins afgenomen. DNB verklaart deze afname van de posities in overheidspapier door gedaalde koersen, die grotendeels veroorzaakt zijn door de stijging van de rente.

Vorige maand stelde minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dat de uitstaande schuld van Nederlandse banken aan Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje eind 2010 112,6 miljard euro bedroeg. Dit ging niet alleen over de overheden, maar ook over andere instellingen uit deze landen.

Vrouw gedagvaard na plasje op stoel

Bij een vrouw uit Petrie is een dagvaarding op de deurmat geploft. De 44-jarige Australische moet voor de rechter verschijnen wegens wildplassen. De vrouw deed een plasje op haar stoeltje in een rugbystadion.

De vrouw moest vorige week tijdens een rugbywedstrijd in het Suncorp Stadium vreselijk nodig zeiken. Om geen seconde van de wedstrijd te missen, besloot ze op haar stoeltje te blijven zitten. Honderden fans waren er getuige van hoe de vrouw haar broek naar beneden deed en haar blaas ledigde op het zitje.

Ze was er waarschijnlijk nog mee weggekomen ook, ware het niet dat de hele actie werd gefilmd door een rugbyfan en op YouTube werd gezet. Hoewel de videosite het filmpje al snel verwijderde wegens schending van hun policy, gingen de beelden dankzij Twitter al snel over het internet. Met de hashtag #pissgate spraken vele fans hun afschuw uit over de actie.

Met behulp van bewakingsbeelden wist de politie het stoelnummer van de vrouw te achterhalen en uiteindelijk te traceren. De vrouw moet zich op 28 juli voor de rechter verantwoorden voor haar actie.


Dat dit kan in Australië!
Een filmpje met een andere wildplaster vind je hier

Nederland erkent Libische rebellenraad

Nederland, België en Luxemburg erkennen de Nationale Overgangsraad van de Libische opstandelingen als de voorlopige 'legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk’. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux woensdag bekendgemaakt, na een gezamenlijke ontmoeting in Brussel met de leider van de raad, Mahmoud Jibril.

Voor Nederland nam minister Uri Rosenthal deel aan het overleg. Den Haag was tot nog toe tegen erkenning van de raad. De erkenning geldt voor de duur van de 'transitie’, de periode tot dictator Gadhafi van het toneel is verdwenen.

Nederland erkent Libische rebellenraad
Nederland erkent Libische rebellenraad (Foto: ANP)

Jol haalt Riise naar Fulham

Het Fulham van Martin Jol heeft zojuist bevestigd dat zij oud-Liverpool verdediger John Arne Riise heeft gekocht van Roma. De club uit Londen heeft naar verluidt rond de 2,7 miljoen euro betaald voor de 30-jarige Noor. De international heeft een driejarig contract getekend bij The Cottagers.

Riise speelde zeven jaar voor Liverpool en maakte 371 keer zijn entree in het shirt van de Reds,  waarbij hij 34 keer scoorde. In 2008 werd hij verkocht aan Roma. Zijn jongere broer Bjørn Helge Riise is al sinds 2009 te zien op het gras van Craven Cottage.

Cypriotische politie arresteert twintig betogers

De Cypriotische politie heeft dinsdagavond twintig mensen gearresteerd die deelnamen aan de bestorming van het presidentieel paleis eerder op de dag. De betogers waren woedend over de explosie maandag op een marinebasis, waardoor twaalf doden vielen en een elektriciteitscentrale werd vernield. Zij wisten door te dringen tot het paleisterrein, maar stuitten ongeveer honderd meter van het paleis zelf op de oproerpolitie.

De explosie verwoestte maandag de marinebasis Evangelos Floriakis, ten zuiden van Nicosia. Brandweerwagens en legertrucks werden aan stukken geblazen en brokken staal en beton vlogen door de lucht. Onder de doden waren de commandant van de basis en het hoofd van de Cypriotische marine.

De minister van defensie en het hoofd van de strijdkrachten dienden hun ontslag in. Grote delen van het eiland hebben te kampen met elektriciteitsstoringen doordat een bij de marinebasis gelegen centrale is beschadigd.

Stinkapparaat helpt tegen malariamuggen

Een apparaat dat ruikt naar stinkende zweetsokken, kan malariamuggen aantrekken en vernietigen. Het is ontwikkeld door het Ifakara instituut in Tanzania en hulporganisatie Grand Challenges Canada, met geld van miljardair Bill Gates.

Al langer is bekend dat vrouwelijke malariamuggen voor hun bloedmaaltijd een voorliefde hebben voor voeten. Ze worden aangetrokken door de geurstof van bepaalde voetbacteriën.

Het apparaat lokt de muggen met eenzelfde geur. Eenmaal binnen zitten de muggen gevangen en sterven.

Brit door Griekse taxichauffeur doodgestoken

Een groep Britse toeristen is op het Griekse vakantie-eiland Zakynthos door twee taxichauffeurs aangevallen. Een van de Britten werd doodgestoken en vier raakten gewond. De beide taxichauffeurs zijn aangehouden. Dit heeft de plaatselijke politie woensdag bekendgemaakt.

De steekpartij voltrok zich dinsdagnacht in de populaire kustplaats Lagana. Over de aanleiding voor het geweld tast de politie vooralsnog in het duister.

Film in gebarentaal in première op Film Festival

Het speelfilmdebuut 170 Hz van Joost van Ginkel gaat op het Nederlands Film Festival in première. Dat maakt het festival woensdag bekend. De dialogen in de film worden gevoerd in gebarentaal. De hoofdrollen worden vertolkt door Gaite Jansen en debutant Michael Muller.

De film gaat over de dove 19-jarige Nick die verliefd wordt op de 16-jarige Evy. Als haar ouders hun relatie afkeuren, lopen de twee weg van huis. Ze houden zich schuil in het wrak van een onderzeeër, waar Evy haar vriendje beter leert kennen en ze meer te weten komt over zijn verleden.

Gaite Jansen, bekend van Sonny Boy, en Michael Muller hebben voor de film gebarentaal geleerd. Ook Porgy Franssen, Ariane Schluter, Robert de Hoog, Hugo Haenen en Eva van Heijningen zijn te zien in de film.

Regisseur Van Ginkel heeft ook het scenario van 170 Hz geschreven. Zijn eerste korte film Zand uit 2008 werd geselecteerd voor het filmfestival van Venetië en werd de Nederlandse inzending voor de Oscars. Het Nederlandse Film Festival vindt van 21 september tot en met 30 september plaats in Utrecht.


Film in gebarentaal in première op Film Festival (Foto: Novum)

China ontwikkelt nieuw mensenrechtenplan

China is bezig met de ontwikkeling van een vierjarenplan om de mensenrechten in het land te verbeteren. Dat heeft Wang Chen, directeur van het Staatsbureau voor Informatie, woensdag gezegd. Op de keper beschouwd betekent het plan vooral hogere levensstandaarden dan meer vrijheid.

Mensenrechten liggen gevoelig in China. Het land klaagt dat westerse landen te kritisch zijn en wijst erop dat het aantal mensen dat in armoede leeft de afgelopen dertig jaar met honderden miljoenen is gedaald.

De blauwdruk voor 2012-2015 is bedoeld om 'de democratie verder uit te breiden, de wet beter uit te voeren, de levensomstandigheden voor de bevolking te verbeteren en mensenrechten te waarborgen', aldus Wang. China definieert mensenrechten aan de hand van hogere levensstandaarden voor zijn 1,3 miljard burgers en houdt strikte controle over vrijheid van meningsuiting, religie, politieke activiteiten en onafhankelijke sociale bewegingen. Een land moet mensenrechten aflezen aan het niveau van economische ontwikkeling en sociale systemen, vindt China.

Het eerste mensenrechtenplan van China liep van 2009 tot 2010. Volgens Wang waren de successen aanzienlijk, vooral op het gebied van ontwikkeling, onderwijs, politieke rechten, etnische minderheden, vrouwen, kinderen, ouderen en gehandicapten. De doodstraf voor dertien typen niet-gewelddadige economische misdrijven werd onder meer afgeschaft, bekentenissen mochten niet langer door marteling worden verkregen en honderddertig miljoen scholieren op het platteland werden vrijgesteld van de betaling van schoolgeld.

Johanna Ter Steege in film met dochter

Johanna Ter Steege en haar dochter Hanna Obbeek gaan de hoofdrollen vertolken in de familiefilm Achtste-Groepers Huilen Niet. In de film spelen ze ook moeder en dochter, maakten producenten Bijker en Rinkel woensdag bekend. Het is voor het eerst dat moeder en dochter samen in een film te zien zijn.

Achtste-Groepers Huilen Niet, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jack Vriens, gaat over Akkie die in groep 8 zit en als enige meisje in de klas van voetbal houdt. Ze krijgt ruzie met Joep, die vindt dat meisjes niet kunnen voetballen. Ondertussen maakt ze zich op voor belangrijke zaken als de Cito-toets, de finale van het schoolvoetbaltoernooi en het zoeken naar een nieuwe man voor juf Ina.

Maar dan wordt Akkie plotseling ernstig ziek. Gelukkig weet ze zich er met haar gevoel voor humor doorheen te slaan. Ook vanuit het ziekenhuis blijft ze zich bezighouden met dingen op school. Als ze door haar ziekte het schoolvoetbaltoernooi dreigt te missen, bedenkt Joep een vet plan voor haar.

Het verhaal van Achtste-Groepers Huilen Niet is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelde toen Vriens lesgaf op een basisschool. Naast Ter Steege en Obbeek zijn ook onder anderen Eva van der Gucht als Juf Ina en Reinout Bussemaker als de vader van Akkie te zien.

De filmopnames starten deze week onder regie van Dennis Bots, die eerder de tv-serie en de films gebaseerd op Het Huis Anubis maakte. Achtste-Groepers Huilen Niet gaat op 15 februari in première.


Johanna Ter Steege in film met dochter (Foto: Novum)

Britse actrice krijgt hoofdrol in The Lone Ranger

Ruth Wilson is in onderhandeling voor de vrouwelijke hoofdrol van Rebecca in de western The Lone Ranger. Details rondom deze Rebecca zijn nog vaag, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. The Social Network-acteur Armie Hammer tekende al voor de titelrol van de gemaskerde revolverheld en Johnny Depp speelt zijn compagnon, de indiaan Tonto.

De 29-jarige Wilson is vooral bekend van haar rol als Jane Eyre in de gelijknamige Britse tv-serie uit 2006, waarvoor zij een Golden Globe-nominatie kreeg. Haar grootste filmrol is in de tv-film Capturing Mary uit 2007. Ze is momenteel te zien in de Britse detectiveserie Luther.

The Lone Ranger staat onder regie van Pirates of the Caribbean-regisseur Gore Verbinski en verschijnt eind volgend jaar in de bioscopen.


Britse actrice krijgt hoofdrol in The Lone Ranger (Foto: Novum)

Norton speelt slechterik in The Bourne Legacy

Edward Norton is in onderhandeling voor de rol van slechterik in The Bourne Legacy. De Britse actrice Rachel Weisz heeft al getekend voor de film, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In de vierde film in de Bourne-reeks speelt Jeremy Renner, bekend van The Hurt Locker en The Town, de hoofdrol. Welke rollen de 41-jarige Norton en Weisz gaan vertolken is nog strikt geheim aangezien de filmmakers niets loslaten over de plot van de misdaadthriller.

In de eerste drie films was Matt Damon te zien als de aan geheugenverlies lijdende geheim agent Jason Bourne. Hij wilde niet meewerken aan de The Bourne Legacy omdat Paul Greengrass, regisseur van de tweede en derde Bourne-film, niet betrokken is bij de film. Renner speelt een geheim agent die in hetzelfde programma wordt getraind als Jason Bourne.

The Bourne Legacy wordt geregisseerd door Tony Gilroy, die ook het scenario schreef van de film. Hij is ook verantwoordelijk voor de scenario's van de vorige drie Bourne-films. De film moet in het najaar van volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.


Norton speelt slechterik in The Bourne Legacy (Foto: Novum)

Heerenveen oefent toch tegen AA Gent

Sc Heerenveen zal vandaag toch een oefenwedstrijd gaan spelen tegen AA Gent. De Friese club maakte bekend dat er vanavond om 19:00 uur afgetrapt zal worden Vaals.

Oorspronkelijk stond het duel in het Vlaamse Temse op het programma, maar de burgemeester van die plaats verbood het duel omdat hij de veiligheid niet kon garanderen. Gent wilde de wedstrijd achter gesloten deuren afwerken, iets waar Heerenveen tegen was. De Friese club is op trainingskamp in Zuid-Limburg en heeft in Vaals nu een nieuwe locatie voor het duel gevonden.

'Nog steeds geen persvrijheid in Egypte'

Vijf maanden na de val van president Hosni Mubarak is er nog altijd geen persvrijheid in Egypte. De militaire regering heeft zelfs het ministerie van informatie weer nieuw leven ingeblazen. Het ministerie geldt als een van de symbolen van Mubaraks dictatoriale regime.

"Het ministerie heeft een verleden als verlengstuk van het vroegere regime en is om die reden volstrekt ongeschikt om de mediasector te hervormen", zegt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in een verklaring.

Het ministerie van informatie was een gehaat instituut ten tijde van Mubarak. Het werd gezien als diens propagandamachine. Na Mubaraks val op 11 februari werd het ministerie ontmanteld. Vorige week werd het echter door het huidige militaire bestuur nieuw leven ingeblazen en werd een nieuwe minister van informatie benoemd.

Xperia Play binnenkort in blauw

Xperia Play, de game-smartphone van Sony Ericsson, zal binnenkort verkrijgbaar zijn in het blauw. De Gingerbread-smartphone blijft verder exact hetzelfde. AT&T in Amerika zal het eerste netwerk zijn waarbij deze telefoon beschikbaar komt en daar maakt hij gebruik van het 21Mbps HSPA+-netwerk.

Een exacte datum of prijs is nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of de kleur ook naar Nederland komt.

Play

Play

Noord-Korea wil OS 2018 helpen organiseren

Een ambtenaar van het Noord-Koreaanse Olympisch Comité heeft aangegeven dat het geïsoleerde staatje graag de Olympische Winterspelen van 2018 samen met de zuiderburen organiseert, zo meldt de Zuid-Koreaanse pers.

Jang Ung, lid van het Noord-Koreaanse IOC, vertelde tegen Yonhap dat het ‘positief’ is voor Azië om voor de derde keer de winterspelen te mogen organiseren. Op de vraag of er mogelijkheden bestonden tot het gezamenlijk organiseren van Olympische evenementen met Pyeongchang antwoordde hij: “Ik hoop het.

De politieke en militaire situatie tussen de twee landen is niet goed, en moet verbeterd worden.” zei Jang, die in Tokyo is om de bijeenkomst van het  Olympisch Comité van Azië bij te wonen. “Anders kunnen ze de Spelen beïnvloeden.” Technisch gezien hebben de twee landen nog steeds oorlog. 

De grootste oppositiepartij van Zuid-Korea zei maandag dat ze de mogelijkheid tot het gezamenlijk organiseren van de Spelen onderzochten. Men hoopt dat deze samenwerking de relatie tussen de beide landen verbetert.

De president van het Zuid-Koreaanse Olympisch Comité heeft echter een kritische kijk op het gezamenlijk organiseren van de winterspelen. “De Spelen kunnen niet voor politieke doeleinden gebruikt worden. We hebben het recht tot organiseren met veel moeite gewonnen.” zo melde hij de krant Dong-a llbo.

Ubisoft wil meer openheid

Ubisoft wil dat artistieke ontwikkelaars meer technieken krijgen om games te verzinnen en maken. Daarom wil de game-uitgever de technologie achter de aankomende platformgame Rayman Origins vrijgeven. Dat schrijft gamevakblad Develop. "UbiArt moet in tegenstelling tot de meeste gametechnologie worden gedeeld met het grote publiek", aldus Rayman-bedenker Michel Ancel.

Volgens Ancel wordt er in de game-industrie te egoïstisch gewerkt. Zo zouden kleine gamestudio's de dupe zijn van op geld beluste uitgevers die weigeren hun ontwikkeltechnologieën openbaar te maken.

Het medium zou volgens Ancel een belangrijke stap vooruit maken als ideeën gedeeld worden. Hij vergelijkt het met schilders die vroeger hun schildertechnieken en penselen met elkaar deelden.

Rayman Origins is het eerste spel dat wordt gemaakt met UbiArt Framework. Daarmee kunnen met de hand getekende objecten gemakkelijk omgezet worden in digitale animaties. Volgens bestuursvoorzitter van Ubisoft Yves Guillemot wordt deze nieuwe Rayman door slechts vijf mensen gemaakt in de studio van het bedrijf in Montpellier.

Rayman Origins moet eind dit jaar uitkomen voor de Nintendo Wii, Xbox 360 en Playstation 3.

Dwangsom voor klokgelui was terecht

De gemeente Tilburg heeft pastoor Harm Schilder van de Heilige Margarita Mariakerk in Tilburg in 2009 terecht een dwangsom opgelegd omdat hij de kerkklokken in de vroege ochtend te hard luidde. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Omwonenden van de kerk klagen al jaren omdat ze worden gewekt door de kerkklok. De pastoor leidt dagelijks een kerkdienst om 07.30 uur en begint om 07.15 uur de klokken te luiden.

De gemeente heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening geluidsnormen opgenomen. Tussen 23.00 uur en 07.30 uur moet het klokgelui gedempt worden. Als de norm wordt overschreden, moet de pastoor vijfduizend euro betalen. Volgens de gemeente is dat in 2009 meerdere keren gebeurd.

De pastoor vindt dat een geluidsbeperking de belijdenis van godsdienst onmogelijk maakt. Volgens de hoogste bestuursrechter wordt de vrijheid van godsdienst echter niet beperkt door de manier waarop de gemeente het geluidsniveau heeft gereguleerd.

De rechtbank in Breda bepaalde vorig jaar al dat de pastoor de klokken in de vroege ochtend niet meer zo hard mocht luiden. Schilder ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Kolk en Koenders op huurbasis naar NAC

Santi Kolk en Milano Koenders spelen komend seizoen op huurbasis voor NAC Breda. Daarover werd dinsdagavond overeenstemming bereikt.

"In Santi Kolk hebben we een speler gehaald die op vier posities inzetbaar is", zegt technisch directeur Jeffrey van As op de clubwebsite. "Santi is een creatieve speler, die flair koppelt aan scorend vermogen. Bovendien mag je stellen dat hij een ervaren speler is met bijna driehonderd officiële duels achter zijn naam."

Kolk komt over van Union Berlin. Volgens Van As gaat de aanvaller er financieel op achteruit. "Santi heeft in financieel opzicht wat veren gelaten om bij NAC te kunnen spelen. Hij wil bij ons graag laten zien hoe goed hij nog is."

Koenders speelde vorig seizoen ook op huurbasis bij de club uit Breda. "Ik moest aan het einde van vorig seizoen terugkeren bij AZ, zo werkt dat bij een huurovereenkomst", zegt de verdediger. Hij had het leuk gevonden als trainer Gertjan Verbeek hem in Alkmaar wilde hebben, maar "dingen gaan zoals ze gaan".

"Ik ben in elk geval blij dat NAC me opnieuw wilde huren. Daar hoefde ik ook geen seconde over na te denken. Ik heb hier een leuk jaar gehad en ik ga nu opnieuw voor een lekker seizoen bij NAC en dan zie we daarna wel weer verder." besluit Koenders.

'Heilige' Vietnamese schildpad terug in water

De schildpad waaraan door veel Vietnamezen mythische eigenschappen worden toegedicht is teruggezet in een plas in het centrum van Hanoi. De 169 kilo zware schildpad zwemt weer in de schoongemaakte plas nadat ze enkele maanden op de wal herstelde van verwondingen, aldus lokale media.

In april werd de schildpad uit het water gehaald om te worden behandeld aan zwerende wonden in haar nek en poten en een scheur in haar 1,80 meter lange schild. Voor zover bekend zijn er maar vier exemplaren van de Rafetus swinhoei in leven, waarvan de schildpad in Hanoi er een van is. Volgens wetenschappers is het beest minstens tachtig jaar oud. Sommige Vietnamezen geloven echter dat het dezelfde schildpad is die bijna zeshonderd jaar geleden een Vietnamese koning hielp een Chinese invasiemacht te verdrijven.


'Heilige' Vietnamese schildpad terug in water (Foto: Novum)

Raad van State schiet gemeentelijk blowverbod af

Gemeenten mogen geen blowverbod invoeren. Amsterdam kent de mogelijkheid om een blowverbod in te stellen om overlast in bepaalde gebieden gemakkelijker te kunnen bestrijden. Dat verbod is echter in strijd met de Opiumwet. Dat oordeelt de Raad van State woensdag.

Het is in Nederland verboden om softdrugs te hebben, al wordt het wel gedoogd. Iets wat al verboden is, kan niet nog eens door de gemeente worden verboden, oordeelt de Raad van State.

De uitspraak is waarschijnlijk een flinke domper voor een aantal bewoners van de Hemonystraat in de Amsterdamse wijk de Pijp. Zij hadden de gemeente gevraagd een blowverbod af te kondigen voor de kinderspeelplaats in hun straat. De gemeente oordeelde in mei 2009 echter dat het blowverbod in dit geval een te zwaar middel is en wees het verzoek af.

De bewoners tekenden bezwaar aan en kwamen uiteindelijk bij de Raad van State terecht. Dat deden ze waarschijnlijk in de hoop dat die de gemeente zou dwingen het blowverbod toch af te kondigen. Nu heeft de hoogste bestuursrechter echter besloten dat het verbod helemaal nergens mag worden toegepast.

De raad benadrukt dat er ook andere manieren zijn om overlast te bestrijden. Zo mag altijd worden opgetreden tegen mensen die de openbare orde verstoren en daarvoor hoeven ze niet onder invloed van drugs te zijn. Maar het is gemakkelijker iemand te betrappen op het bij zich hebben van drugs dan op het verstoren van de openbare orde.


Raad van State schiet gemeentelijk blowverbod af (Foto: Novum)

Twente: "CL zeker niet in Grolsch Veste"

FC Twente zal de voorronde van de Champions League niet in de eigen Grolsch Veste spelen. Dat zegt voorzitter Joop Munsterman  in TC Tubantia. Er is door het deels instorten van de nieuwe aanbouw vorige week niet genoeg licht. "Normaal hangen de lampen immers aan het dak." Waar Twente naar uitwijkt is nog niet zeker. "Mijn gevoel zegt dat het Gelsenkirchen wordt."

Ook de eerste thuiswedstrijd in de competitie op zaterdag 13 augustus, als AZ op bezoek komt, komt nog te vroeg. "Dat duel kan sowieso niet op zaterdagavond gespeeld worden", laat Munsterman weten. Ook daar is het gebrek aan goed licht het grootste probleem.

De Grolsch Veste is momenteel nog vergrendeld omdat de toedracht van het ongeluk van afgelopen donderdag nog wordt onderzocht. Zodra het stadion wordt vrijgegeven, moet de ravage nog worden opgeruimd.

Dat duurt zeker drie weken, waarschuwt Munsterman. "We kunnen op dit moment onmogelijk alle gevolgen overzien, maar vast staat dat FC Twente enorme financiële schade lijdt. En dan praat je echt over miljoenen. Met zulke bedragen kan het niet anders of het ongeluk heeft directe invloed op de nabije toekomst van FC Twente."

Nintendo heeft 3D Classics onderschat

Gamegigant Nintendo vindt het maken van 3D-versies van klassiekers veel moeilijker dan gedacht. 3D Classics als actiegame Xevious en racegame Excitebike omzetten naar 3D-spellen blijkt twintig keer meer werk te kosten dan voorzien. Dit heeft Takao Nakano, hoofd van de 3D Classics, tegen Iwata verteld.

"We dachten een simpele kopie te kunnen maken, maar het blijkt veel meer werk te zijn", legt Nakano uit. Sommige spellen moeten volledig opnieuw geprogrammeerd worden. Een spel als Tennis, dat in september 1986 op de eerste Nintendo-spelcomputer verscheen, blijkt niet te werken in 3D omdat het perspectief dan niet meer klopt.

Bij Xevious hadden ze het probleem dat de collision detection volledig aangepast moest worden. In 3D is er een vertraging ingebouwd tussen het moment van afvuren en het moment van impact omdat je nu diepte hebt en jouw schip in het midden van het scherm lijkt te vliegen.

In mei lanceerde de gamegigant de Nintendo eShop voor de Nintendo 3DS. In deze online winkel kunnen gamers tegen betaling onder meer klassieke spellen in een 3D-jasje downloaden. Excitebike is al te downloaden, terwijl Xevious deze maand uitkomt. Vier andere spellen zijn op dit moment in productie.

Baas GP Bahrein uit kritiek op F1-teams

De baas van de Grand Prix van Bahrein, Zayed Alzayani, heeft uitgehaald naar de huidge Formule 1-teams. Hij begrijpt de houding van de teams niet die een voorstel van de FIA om de wedstrijd in oktober terug te laten keren op de kalender hebben afgewezen. In maart dit jaar werd de race vanwege alle onrust in het koninkrijk nog geschrapt.

Alzayani vindt dat mensenrechten niet aangevoerd mag worden om de wedstrijd niet door te laten gaan. "Volgend jaar hebben we een Grand Prix in de Verenigde Staten, maar wat dan met Guantanamo. Worden daar geen mensenrechten geschonden? Zoals Bernie (Ecclestone red.) al eerder zei: als mensenrechten de maatstaf zouden zijn, dan hadden we alleen een Grand Prix in Zwitserland en België," zei hij tegen de London Evening Standard.

"De teams veranderen continu van gedachten. De ene keer vinden ze het hier geweldig en de volgende keer zeggen ze dat ze niet willen komen. Natuurlijk is er in de tussentijd wel wat gebeurd, maar zo veranderlijk kan je niet zijn," zei een boze Alzayani.

Stel jouw vraag aan... Paul Iacono!

MTV zendt op 17 juli het nieuwe seizoen van The Hard Times Of RJ Berger uit. Ter gelegenheid van de launch is Paul Iacono bereidt om enkele vragen van fans te beantwoorden door middel van een video.

RJ Berger

Wacht even, wiewatwaar?
De middelbare school. De meeste mensen hebben deze tijd wel meegemaakt, de ene beter dan de ander. RJ Berger (Paul Iacono) is ook een scholier, maar het zit hem allemaal tegen. mensen pesten hem, hij heeft geen omkijken van de meiden op zijn school en hij heeft geen greintje zelfvertrouwen. Toch is seizoen één een daverend succes in Amerika geweest en een tweede seizoen is ook al uitgezonden. Wat is er dan zo speciaal aan RJ? Waarom blijven mensen gefascineerd door hem? Seizoen twee van deze MTV-serie wordt binnenkort in Nederland uitgezonden.
MTV Amerika en MTV Nederland heeft FOK! uitgekozen tot exclusieve Nederlandse partner om Paul vragen voor te leggen. Deze kans is dus uniek.

Oké, en wat kan ik doen?
IN DIT TOPIC kan je je vraag of vragen stellen aan de hoofdrolspeler van de serie, Paul Iacono.
Wat vind jij nou een interessante vraag? Wat wil jij weten van het nieuwe (of eerste) seizoen? Heb je een persoonlijke vraag aan hem? Stel de vraag en wie weet beantwoordt Paul jouw brandende vraagstuk door middel van een video.

De deadline
De deadline is morgen (14 juli) om 17:00.

Voor meer informatie over de serie en over Paul kan je HIER even kijken of op de website van MTV Nederland.

Eerste trailer Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Warner Brothers Pictures heeft via iTunes Movie Trailers een eerste trailer vrijgegeven voor Sherlock Holmes: A Game of Shadows. Net als het eerste deel uit 2009, is ook dit nieuwe deel geregisseerd door Guy Ritchie.

Hoofdrollen zijn er voor Robert Downey Jr. als privédetective Sherlock Holmes en Jude Law als zijn trouwe assistent Dr. John Watson. Nieuw in de cast is Noomi Rapace, die wereldwijd doorbrak met haar rol als Lisbeth Salander in de Millennium-films. Verder maakt Holmes in dit deel kennis met zijn aartsvijand Professor Moriarty (Jared Harris).

Sherlock Holmes: A Game of Shadows wordt 15 december in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Eerste trailer Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Video: iTunes Movie Trailers)

Windows Phone 7 niet op tablets

Hoewel zowel iOS als Android op smartphones én tablets verschijnen heeft Microsoft zelf geen plannen om het mobiele besturingssysteem Windows Phone beschikbaar te maken voor tablets. Ook niet als later dit jaar de nieuwe versie Mango uitkomt: "We zien tablets niet als grote smartphones."

Dit zegt Andy Lees, hoofd Windows Phone bij Microsoft, tegen Electronista tijdens de WPC, de Worldwide Partners Conferentie. Het gebruik van het mobiele besturingssysteem van het bedrijf zou volgens Lees in strijd zijn met het idee van Microsoft dat elke computer, ook tablets, de ultieme functionaliteiten moet hebben. "We zien een tablet als een computer."

De tablets die nu een Microsoft OS hebben, draaien allemaal Windows 7. In de toekomst zullen er tablets met Windows 8 uitkomen. Dit besturingsysteem biedt volgens Andy Lees meer uitkomsten. Meer wil hij over het besturingssysteem echter niet zeggen. De nieuwe versie van Windows wordt in 2012 verwacht. Duidelijk is al dat het systeem ARM-processors zal ondersteunen omdat deze vaak in tablets gebruikt worden vanwege het lagere energieverbruik.

Japanse Rollercoaster

Ikzelf hoef er niks van te weten, dingen die harder gaan dan ik kan lopen bestuur ik liever zelf. Maar andere mensen lijken hier voor te leven. Zoals submitter Fixers ook schrijft:

Goed die Japanners maken rare porno, goede animatie en geweldige camera's. Ze maken blijkbaar ook de engste rollercoasters. Eentje met een verticale lifthill en een drop van 121(!!) graden.

Kijk en huiver bij het zien van deze achtbaan. 

Met dank aan Fixers & RonaldV voor de submit.

Maatregelen nodig voor kerncentrales VS

Kerncentrales in de Verenigde Staten moeten beter beschermd worden tegen rampen. Dat heeft de Amerikaanse commissie voor de controle op kerncentrales (NRC) dinsdag gezegd. De aanleiding is de Japanse kernramp, die de commissie 'onaanvaardbaar' noemde.

De commissie heeft twaalf aanbevelingen gedaan om het beschermingsniveau in de 104 centrales van het land te verhogen. Ze zullen dan beter voorbereid zijn op incidenten waar ze oorspronkelijk niet op berekend waren. Kerncentrales zouden onder meer het risico op aardbevingen en overstromingen opnieuw moeten evalueren en materieel aanschaffen om gelijktijdige schade aan meerdere reactoren te ondervangen.

Uit het drie maanden durende onderzoek blijkt dat de Amerikaanse kerncentrales geen direct risico voor de volksgezondheid en het milieu vormen, aldus de commissie.

Vianen verwerkt in dag maandgemiddelde aan regen

Vianen is het zwaarst getroffen door de regen die sinds dinsdagavond op Nederland neerdaalt. In een nacht viel daar 79 millimeter, meldt weeronline.nl. Normaal valt in de hele maand juli zeventig millimeter.

In omliggende plaatsen viel vijftig tot zestig millimeter. Landelijk gezien viel de meeste regen op de lijn Roosendaal-Utrecht-Hoogeveen. Alleen een puntje in het uiterste oosten van de Achterhoek bleef droog, verder kreeg heel Nederland sinds dinsdagavond met regen te maken.

Het is niet voorbij. De regenbuien van dinsdag keren donderdag namelijk terug, maar zijn dan een stuk minder heftig dan dinsdag. Toch kan er dan ook plaatselijk veel vallen.

Bij de Noord-Brabantse politie kwamen dinsdagavond al honderdvijftig meldingen binnen over ondergelopen straten en kelders en omgewaaide bomen. Ook in de provincie Utrecht was sprake van wateroverlast. In Houten zakte zelfs een politiewagen door de weg omdat de regen de grond eronder had weggespoeld, zei een woordvoerder van de brandweer op Radio 1.


Vianen verwerkt in dag maandgemiddelde aan regen (Foto: Novum)

Dieven leiden naar paleis Caligula

In Italië zijn archeologen door dieven op het spoor gebracht van een oud Romeins paleis. De wetenschappers vermoeden dat het gaat om een buitenverblijf van de tirannieke keizer Caligula. De zaak kwam aan het rollen toen in januari een standbeeld werd gevonden in een vrachtwagen.

Het beeld, dat de keizer zittend op een troon afbeeldt, werd vervoerd naar een haven in de buurt van Rome. Daarvandaan zou het beeld het land uit gesmokkeld worden. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag, na de presentatie van het standbeeld.

Het kapotte standbeeld bleek te zijn gevonden door twee grafrovers bij een illegale opgraving bij het Meer van Nemi, ten zuiden van de Italiaanse hoofdstad. Archeologen identificeerden het als een afbeelding van Caligula, onder meer omdat hij de caligula, een Romeinse legerlaars, draagt die hem zijn bijnaam opleverde. Op de plek waar het beeld werd gestolen vonden wetenschappers het paleis.

Caligula was een beruchte keizer, die van 37 tot 41 met een schrikbewind over Rome heerste. Hij zou zijn paleizen tot bordelen maken, wilde dat zijn paard een officiële functie kreeg en roofde graag grote kunstschatten, zoals een Egyptische obelisk. Uiteindelijk werd hij door zijn lijfwachten om het leven gebracht.

'Elf miljoen Afrikanen hebben dringend hulp nodig'

Meer dan elf miljoen mensen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met de ergste droogte in decennia en hebben dringend hulp nodig om te overleven. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dinsdag gezegd.

Ban riep donoren op bij te dragen aan de 1,6 miljard dollar die nodig is om hulpprogramma's in de regio op te zetten. Vooralsnog is slechts de helft van dat bedrag binnen. Ban riep dinsdag de hoofden van VN-agentschappen bijeen voor crisisoverleg over de toenemende droogte in Oost-Afrika, die samen met de gewapende strijd in Somalië een humanitaire crisis heeft veroorzaakt.

Volgens Unicef zijn alleen al in Kenia 65.000 kinderen in levensgevaar, drie keer zoveel als in 2009. In Somalië sterft een op de zes kinderen voor zijn of haar vijfde verjaardag. Kinderen hebben het meest te lijden onder ondervoeding en uitputting tijdens de lange voettochten op zoek naar voedsel.

De helft van de kinderen die vanuit Zuid-Somalië aankomen in de vluchtelingenkampen is ondervoed, zei VN-noodhulpcoördinator Valerie Amos in een verklaring. Ze benadrukte dat een nieuw kamp noodzakelijk is om de ongezonde en gevaarlijke overbevolking terug te dringen. "Mensen hebben niet alleen voedselhulp nodig", zei Amos. Ook schoon drinkwater, sanitair, gezondheidszorg en bescherming zijn onontbeerlijk. "Er is dringend meer geld nodig", aldus Amos.

Game Dev Story 2 zal uitgebreider zijn

Game Dev Story is een game voor iPhone en Android-telefoons. Het doel is om in een zo kort mogelijke tijd een gamebedrijf op te richten dat goed draait. Ontwikkelaar Kairosoft komt vandaag met het nieuws dat een nieuw deel meer features zal bevatten, waarbij vooral gemikt wordt op de sociale media. 

De nieuwe versie van het spel zal leaderboards krijgen en de mogelijkheid om je werknemers te delen met vrienden. De ontwikkelaar heeft nog meer spellen lopen die allemaal dezelfde opzet hanteren. Probeer een bedrijf zo snel mogelijk naar de top te brengen. Als je meer wilt spelen met games van Kairosoft, probeer dan Game Dev Story en Hot Springs Story voor iPhone, Pocket Academy voor iPhone and Android, of Grand Prix Story op Android.

Minder werknemers voor hun 60e met pensioen

Steeds minder werknemers gaan voor hun 60e met pensioen. Vorig jaar was 6 procent van de werknemers die met pensioen ging, jonger dan 60 jaar, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor 2007 was dat steeds ruim een kwart. Het aandeel werknemers dat 65 jaar of ouder is op het moment van pensionering, is de laatste jaren flink toegenomen; van 16 procent in 2006 naar 27 procent vorig jaar.

Minder werknemers voor hun 60e met pensioen
Minder werknemers voor hun 60e met pensioen (Foto: ANP)

[Tour] Mogelijke boete Kolobnev 2 miljoen euro

Alexandr Kolobnev kan van zijn wielerteam een boete van bijna twee miljoen euro verwachten als wordt bewezen dat hij hydrochlorothiazide heeft gebruikt. De houder van de bronzen olympische medaille werd tijdens de vijfde rit positief getest en wacht nu in spanning af op de resultaten van zijn B-staal.  

Het Russische team Katusha heeft bevestigd dat in het geval van een positieve uitkomst Kolobnev wordt ontslagen. Verdere stappen kunnen worden genomen door een buitengewone clausule in zijn contract waarin gespecificeerd staat dat een rijder vijf keer zijn contract waarde als boete kan worden opgelegd.

Als belangrijke rijder van één van de rijkste teams is het onwaarschijnlijk dat Kolobnev minder dan 400.000 euro verdient. De controversiële clausule, bedoelt om doping te ontmoedigen, is bij rijders van Katusha bijna standaard. Velen maken zich hier echter zorgen over gezien de hoeveelheid positieve testen die ter discussie staan, zoals bij de huidige zaak van Alberto Contador.

Kolobnev beweerde gister nog dat hij onschuldig is en niet weet hoe zijn urine test positief was teruggekomen.

'Been stapt op als trainer Feyenoord'

Mario Been vertrekt per direct als trainer bij Feyenoord. Dit meldt RTV Rijnmond. Twintig van de 23 spelers uit de spelersgroep zouden het vertrouwen hebben opgezegd in de trainer.

Been zou na een gesprek met technisch directeur Martin van Geel tot de conclusie zijn gekomen om op te stappen bij Feyenoord. Vanmiddag om 13:00 uur is er een persconferentie in Ermelo waar Feyenoord momenteel op trainingskamp is.

Been was sinds het seizoen 2009-2010 trainer van Feyenoord. Hij kwam toen over van N.E.C. Nijmegen.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (12/07/2011)

Gisteren stonden de eerste zes wedstrijden in de tweede voorronde van de UEFA Champions League op het programma. Vandaag volgen nog elf duels. Hieronder vind je de uitslagen van de eerste zes wedstrijden.

Thuis Uit Uitslag
Mogren (Mont) Litex Lovech (Bul) 1–2
Maribor (Slv) F91 Dudelange (Lux) 2–0
Slovan Bratislava (Slw) Tobol Kostanay (Kaz) 2–0
Pyunik (Arm) Viktoria Plzeň (Tsj) 0–4
Valletta (Mal) Ekranas (Lit) 2–3
Shamrock Rovers (Ier) Flora Tallinn (Est) 1–0

1230 banen weg bij Rabobank

Bij Rabobank verdwijnen de komende twee jaar 1230 banen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het grootste deel van de arbeidsplaatsen verdwijnt via natuurlijk verloop, verwacht de bank.

Op het hoofdkantoor verdwijnen 376 van de 6400 arbeidsplaatsen. Dat is bijna 6 procent van het totaal. Ook wil de bank de komende jaren 854 tijdelijke functies schrappen die nu extern worden ingehuurd. In 2012 en 2013 hoopt de bank hiermee in totaal 219 miljoen euro te besparen.

Eind september wordt het voorstel voorgelegd aan de lokale Rabobanken die samen de landelijke coöperatie vormen. Mocht het voorstel worden aangenomen, dan wordt eind 2011 bekend hoeveel arbeidsplaatsen er definitief verdwijnen.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag staat de laatste vlakke etappe op het programma voor dat de Tourpeloton de Pyreneeën in gaat. De rit gaat over 167,5 kilometer tussen Blaye-Les-Mines en Lavaur en zal waarschijnlijk worden beslist in een massasprint.

Blaye-Les-Mines
De eerste tekenen van het dorp Blaye-Les-Mines (ruim 3.000 inwoners) dateren van de veertiende eeuw toen er in het gebied een koninklijk landhuis werd geplaatst. Het duurde tot de negentiende eeuw totdat er daadwerkelijk een gemeente ontstond, toen er steenkoolwinning en de glas- en tapijtindustrie zich daar gingen vestigen.

Blaye-Les-Mines is één van de vele dorpen dat deze Tour voor het eerst het peloton binnen de gemeentegrenzen ziet starten.

Lavaur
Lavaur was één keer aankomstplaats in de Tour de France. In 2001 was het de Belg Rik Verbrugge die een ontsnapping in een overgangsetappe vanuit Pau bekroond zag worden met een mooie zege.

De stad zelf heeft ruim 10.000 inwoners en is een stad met een rijke geschiedenis, Lavaur ontleent zijn naam aan het Gallische 'vobero' dat een verborgen stroom betekend.

Etappebeschrijving
Het gaat de hele dag lichtjes op en af, maar echte obstakels zijn er nauwelijks te vinden. Er is één bergje van de derde en één van de vierde categorie opgenomen in het parcours. Deze zullen echter nauwelijks slachtoffers onder de sprinters veroorzaken, zodat een massasprint het meest aannemelijk is.

Profiel

Klassement na tiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 42:06.32
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08
15 Robert Gesink Ned Rabobank + 4.01
30 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 5.43
47 Laurens ten Dam Ned Rabobank + 14.41
55 Bauke Mollema Ned Rabobank + 18.08
86 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil + 31.26
129 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil + 50.19
131 Maarten Tjallingii Ned Rabobank + 50.41
142 Joost Posthuma Ned Team Leopard-Trek + 54.39
149 Lars Boom Ned Rabobank + 59.32
168 Niki Terpstra Ned Quick-Step + 1:07.40
176 Addy Engels Ned Quick-Step + 1:19.15


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish
**** André Greipel
*** Tyler Farrar, Alessandro Petacchi
** José Joaquin Rojas, Thor Hushovd
* Sébastien Hinault, Romain Feillu, Philippe Gilbert

Kamer moet verbod pedovereniging bespreken

De Tweede Kamer moet zich buigen over het verbieden van pedofielenvereniging Martijn. Een burgerinitiatief om dit op de agenda van de Tweede Kamer te zetten heeft genoeg handtekeningen opgehaald, meldt de bekende Hagenaar en initiatiefnemer Henk Bres op zijn weblog.

In vijftien dagen tijd werden 41.000 handtekeningen opgehaald. Om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen zijn veertigduizend handtekeningen nodig. Bres spreekt van een zeer goed resultaat. Hij zegt te hopen dat alle verenigingen zoals Martijn worden verboden.

De handtekeningen worden eind augustus op het Binnenhof overhandigd. Bres zegt te hopen dat premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders die in ontvangst willen nemen.

Het burgerinitiatief heeft overigens sinds de invoering in 2006 nog nooit tot nieuwe of aangepaste wetgeving geleid.

EA haalt zeventien servers uit de lucht

Electronic Arts heeft besloten om zeventien servers uit de lucht te gaan halen. Dit doen ze omdat er op elke server een te laag percentage aanwezig is om het personeel erachter te verantwoorden. Het personeel dat voor deze servers werk deed zal verdeeld worden over servers van andere of nieuwe projecten.

Op 11 augustus zullen de eerste vijftien servers offline gaan, op 1 oktober volgen de laatste twee servers. Bekijk hieronder de gamelijst met daarbij de platforms van de servers die verdwijnen. Mocht je nog meer willen weten over het stopzetten van de servers in verband met accounts en dergelijke, dan verwijst EA naar de support site.

August 11, 2011 Online Service Shutdown

 • ARMY OF TWO™ voor PlayStation 3 en Xbox 360
 • ARMY OF TWO™ Demo voor Xbox 360
 • Battlefield 2142™ Demo voor PC
 • Battlefield 2: Modern Combat™ voor Xbox 360
 • Battlefield 2: Modern Combat™ Demo voor Xbox 360
 • Medal of Honor Airborne™ voor PlayStation Portable
 • Medal of Honor Heroes™ 2 voor PlayStation Portable en Wii
 • NASCAR® 09 voor PlayStation 3 en Xbox 360 (Noord Amerika)
 • NCAA® Basketball 10 voor PlayStation 3 en Xbox 360
 • NCAA® Football 10 voor PlayStation 3 en Xbox 360
 • Need for Speed™ Most Wanted voor PC en Xbox 360
 • Need for Speed™ Undercover voor PlayStation Portable
 • SKATE™ voor PlayStation 3 en Xbox 360
 • Tiger Woods PGA TOUR® 10 voor PlayStation Portable, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii
 • Tiger Woods PGA TOUR® 11 Demo voor PlayStation 3 en Xbox 360
   

October 1, 2011 Online Service Shutdown

 • Madden NFL 10 voor PlayStation 3 en Xbox 360
 • NHL® 10 voor PlayStation 3 en Xbox 360

Zeven gewonden bij stierenrennen Pamplona

Zeven mensen zijn woensdag gewond geraakt bij een zeer snelle en gevaarlijke voorlaatste ronde stierenrennen dit jaar in de Noord-Spaanse stad Pamplona. Niemand werd gespietst.

Het gevaarlijkste stuk van de sprint was toen de grootste stier alleen voorop rende gevolgd door vijf andere stieren en zes stierkalveren. Gezamenlijk vormden ze een soort voortdenderende locomotief.

Het 635 kilo zware beest maaide een stuk of zes renners omver, maar niemand werd gespietst. Zeven mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen met verwondingen aan benen, hoofd en gezicht. Ze liepen de verwondingen op toen ze vielen, aldus het ziekenhuis van Navarra.

Donderdag is de laatste dag van het San Fermin-festival.


Zeven gewonden bij stierenrennen Pamplona (Foto: Novum)

Schalken kritisch op vrijspraak Wilders

De rechtbank in Amsterdam heeft veel fouten gemaakt in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders. "Vrijspreken voor sommige uitspraken was moeilijker dan veroordelen", zegt de onlangs bij het gerechtshof opgestapte raadsheer Tom Schalken woensdag in een interview in De Pers. Daarin wordt zijn nieuwe boek, Het Eetcomplot, besproken.

Schalken haalt De Groene Amsterdammer aan, waarin stond dat de rechtbank 'wel erg haar best' heeft gedaan om vrij te spreken. De rechtbank maakt volgens hem een 'gekunsteld' onderscheid tussen het beledigen van een symbool van een religie en het beledigen van gelovigen. Dat zouden mensen niet begrijpen.

De rechtbank zou zijn gebogen voor beeldvorming en er zou geen regie zijn gevoerd. "Er werd naar mijn mening over een uitzending van Nieuwsuur gevraagd. Die hoef ik helemaal niet te geven als getuige." Rechters die rechter-commissaris zijn geweest, zouden schande spreken van wat er is gebeurd.

Een belangrijke vraag voor de rechterlijke macht is volgens Schalken hoeveel samenleving in de rechtszaal moet worden toegelaten. Volgens hem had de rechtbank de getuigen niet over het beruchte etentje moeten horen. "Er lag al een rapport van de rijksrecherche, waarin stond dat er niets aan de hand was." Dat had de rechtbank volgens hem moeten uitleggen voor de camera's.

Door het beruchte etentje bij journalist Bertus Hendriks werd de rechtbank in het proces vervangen. Schalken zou daar arabist Hans Jansen hebben geprobeerd te beïnvloeden. Schalken zegt dat hij pas die avond hoorde dat Jansen al over drie dagen zou worden gehoord. "Toen dacht ik: nee, hier moet ik echt? Maar wat moet je doen, moet je weglopen?"

In zijn boek noemt hij Jansen onder meer een 'pathologische griezel'. Hij zou de oorzaak zijn geweest van alle ellende. Moszkowicz zou een 'in de media getrainde showadvocaat' zijn die poppenkasten opvoert. "Ik kan veel ergere dingen zeggen", stelt hij in het interview.

Zo zou hij een primeurtje kunnen geven waarmee Moszkowicz 'volledig onderuitgaat'. "Maar ik wil me niet verlagen tot dat niveau." Ook zegt hij eigenlijk niet veel kritiek op Moszkowicz te hebben. Het verweer dat hij voerde zou hij 'op zich' volkomen juist hebben gedaan.

Elf dagen geleden kondigde Schalken in NRC handelsblad aan op te stappen vanwege de ophef over zijn rol in de zaak. Hij stelde dat de rechtbank hem 'schandalig' had behandeld.

Dissels naar SC Cambuur

SC Cambuur heeft Charles Dissels junior voor één jaar gecontracteerd, op voorwaarde dat de aanvaller medisch goedgekeurd zal worden. De 26-jarige aanvaller zal vanmorgen al aansluiten bij de selectie in Garderen.

Dissels speelde in totaal 169 wedstrijden in het betaalde voetbal voor Sparta Rotterdam en FC Volendam, en scoorde daarin 31 keer. De Amsterdammer maakte vooral furore door in het seizoen 2007-2008 acht doelpunten te maken namens Sparta in de Eredivisie.

Tennissters Rus en Bertens door in Contrexeville

Arantxa Rus en Kiki Bertens hebben de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in het Franse Contrexeville. De als eerste geplaatste Rus was de Duitse Anna-Lena Grönefeld met 6-3 en 6-2  de baas. Bertens versloeg Marion Gaud uit Frankrijk met 6-1, 1-6 en 6-3.

Rus speelt in de tweede ronde tegen de Braziliaanse Roxane Vaisemberg. Bertens moet het opnemen tegen de als achtste geplaatste Japanse Erika Sema.

Onrustige nacht in Belfast

Katholieke jongeren hebben in het Noord-Ierse Belfast ook dinsdagnacht de confrontatie gezocht met de politie. Dinsdag overdag was het al zeer onrustig. Gemaskerde jongeren gooiden met flessen, stenen en molotovcoktails en er werden auto's in brand gestoken. De politie zette waterkanonnen in en schoot met plastic kogels. De onlusten duurden tot diep in de nacht.

Het is onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen, maar het zijn er vermoedelijk veel meer dan de 24 agenten die dinsdag werden genoemd. Gewonde relschoppers durven niet naar ziekenhuizen in Belfast uit angst gearresteerd te worden.

Volgens het lokale protestantse parlementslid Nigel Dodds hebben veel katholieke leiders er alles aan gedaan om de vrede te bewaren. Dodds beschuldigt een kleine groep IRA-dissidenten van het aansturen en bewapenen van de jongeren.

In Belfast is het ieder jaar onrustig tijdens de Oranjemarsen. De Noord-Ierse protestanten herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II. Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.

Wateroverlast in delen Nederland

In delen van Nederland, waaronder Noord-Brabant en Utrecht, regende het dinsdagavond en -nacht meldingen vanwege de hevige neerslag. De brandweer kreeg in Noord-Brabant 200 meldingen binnen, in Utrecht ongeveer 78.

De brandweer rukte onder meer uit voor ondergelopen kelders en omgewaaide bomen. Het water kwam in sommige delen zo hoog, dat putdeksels los kwamen. Brandweerlieden zijn tot diep in de nacht bezig geweest om alle incidenten op te lossen. In Utrecht dreigde bij het Diakonessenhuis ook de kelder waar de stroomvoorziening van het ziekenhuis zat onder te lopen. Met de inzet van pompen werd dit voorkomen.

Wateroverlast in delen Nederland
Wateroverlast in delen Nederland (Foto: ANP)

Slachtoffer Grolsch Veste woensdag gecremeerd

De 24-jarige man uit Oldenzaal, die vrijdag overleed aan de verwondingen die hij opliep bij de instorting van de Grolsch Veste in Enschede een dag eerder, wordt woensdag gecremeerd. Dat meldt het crematorium.

De crematie begint omstreeks 13.30 uur en vindt plaats bij Crematoria Twente. De nabestaanden willen geen pers bij de bijeenkomst zien of spreken. Journalisten mogen het terrein van het crematorium niet op.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte dinsdag bekend een onderzoek naar het ongeval te zijn gestart. Op de dag van het ongeval waren al medewerkers van de raad naar het stadion gestuurd om te kijken of er aanleiding is voor de raad om een onderzoek te starten. Het onderzoek van de raad richt zich op de directe oorzaak van het ongeval en de omstandigheden waaronder het incident kon gebeuren.

Het ongeluk in het stadion van FC Twente vond donderdag plaats. Twee mensen kwamen om het leven. Op de dag van het ongeval overleed een 31-jarige bouwvakker uit Nijverdal. Zestien mensen raakten gewond. Wanneer de uitvaart van dit slachtoffer plaatsvindt is niet bekend.


Slachtoffer Grolsch Veste woensdag gecremeerd (Foto: Novum)

Zeker 18 mensen gedood in Ciudad Juarez

Zeker achttien mensen, onder wie een kind, zijn dinsdag in Ciudad Juarez om het leven gekomen door drugsgeweld. Het was een van de bloedigste dagen in de Mexicaanse grensstad, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie. Op 18 februari werden ten minste twintig mensen gedood.

Onder de achttien doden waren drie parkeerwachters werkzaam bij een ziekenhuis die door onbekende schutters werden gedood. Later op de dag openden mannen het vuur bij een voetbalwedstrijd voor kinderen. Vier mensen werden gedood en vier raakten zwaargewond. De autoriteiten meldden ook dat een 12-jarige jongen door onbekenden werd achtervolgd en uiteindelijk in een restaurant werd vermoord.

Het is nog onduidelijk of de moorden verband met elkaar houden. Ciudad Juarez wordt geteisterd door geweld tussen drugskartels die een bloedige territoriumstrijd voeren.

Elia: "Het is weer rustig in mijn hoofd"

Eljero Elia meldde eerder dat de sfeer bij Hamburger SV verbeterd is. Dat werpt zijn vruchten af, want hij ziet het weer helemaal zitten bij de Duitse club.

Onder trainer Armin Veh moest Eljero Elia regelmatig op de tribune plaatsnemen. Na het vertrek van Veh en met de komst van Micheal Oenning heeft Elia het plezier in het voetbal weer teruggevonden. "Het is weer rustig in mijn hoofd. Dan zijn de tegenstanders bang voor me", zegt hij tegen de Hamburger Morgenpost.

"Als we hard werken, is komend seizoen alles mogelijk", zegt de speler die afgelopen seizoen nog twijfelde of zijn toekomst nog wel bij HSV lag. "Ik weet wat ik kan en ik heb momenteel geen zorgen", zegt de 24-jarige international. "Ik heb nog een contract voor drie seizoenen. Ik hou van Hamburg, de mensen en de vereniging."

"Vorig seizoen was niet makkelijk, zeker niet toen ik naar de tribune moest, maar het heeft me sterker gemaakt. Dat is voetbal", zegt Elia. Met de nieuwe trainer wordt er goed gecommuniceerd. "Ik kan het overal over hebben met ze. De deur staat altijd open en dat is voor mij erg belangrijk."

30 minuten Deus Ex-gameplaybeelden

Gisteren hadden we al een spectaculaire trailer voor jullie van Deus Ex: Human Revolution. Voor mensen die door de trailer graag nog meer willen zien van de game is er nu goed nieuws, want IGN heeft een demo van maar liefst 30 minuten online gezet. Hierin krijgen we een goed beeld van hoe de gameplay in Deus Ex: Human Revolution gaat worden. Pak je popcorn er maar alvast bij en ga lekker zitten en geniet hieronder van de beelden.

Quick-Step wil Moerenhout

Koos Moerenhout is bij Quick-Step in beeld om ploegleider te worden. Dit meldt De Telegraaf. Moerenhout reed in het verleden voor de ploeg van manager Patrick Lefevere. "Koos zou zeker in ons plaatje passen. Ik ken hem uit het verleden en waardeer zijn koersinzicht", aldus Lefevere.

Naast Moerenhout is ook de naam van Rob Harmeling gevallen als kandidaat-ploegleider bij de Belgische wielerploeg.

"Uncharted 3-voortgang niet meer te redden"

Uncharted 3: Drake's Deception zal aan het einde van dit jaar verschijnen. Natuurlijk zal de game een epische singleplayer bevatten maar daarnaast zal er ook wederom een multiplayer inzitten. De bèta van de multiplayer is op dit moment druk aan de gang maar door een bug zijn alle spelers hun voortgang die ze de afgelopen weken hebben geboekt verloren.

Gisteren begonnen de eerste geluiden te komen van mensen wiens status waren teruggezet naar de beginstatus en die alles hadden verloren wat ze tot nu toe hadden verzameld. Naughty Dog is aan het onderzoeken wat er is gebeurd zodat ze het voor de toekomst kunnen voorkomen.

“We are actively looking into what caused the issue so we can prevent it from happening in the future. Finding these kinds of issues early is (thankfully) what a Beta period is for.”

Helaas is de data verlorengegaan en zal het niet mogelijk zijn om de levels en verzamelde items van mensen aan ze terug te geven. Spelers die mee hebben gedaan aan de bèta zouden speciale beloningen krijgen. Veel spelers zijn nu bang dat ze deze niet meer krijgen. Hier heeft Naughty Dog dan weer goed nieuws over.

“The GOOD news is that your progress towards those rewards has NOT been lost – we still have all of your detailed play history by game stored safely and ALL games you have played in the past and are playing right now WILL be counted towards your overall progress,”

Als je nog mee wilt doen aan de bèta van de Uncharted 3-multiplayer, dan moet je snel zijn want deze stopt op 14 juli. Uncharted 3: Drake's Deception verschijnt in november exclusief voor de PlayStation 3.

[Copa] Uruguay treft Argentinië in kwartfinale

Uruguay kan zich in de Copa America gaan voorbereiden op een kwartfinalewedstrijd tegen rivaal en gastland Argentinië. De halve finalist van het laatst georganiseerde wereldkampioenschap versloeg in het afsluitende groepsduel Mexico met 1-0 en eindigde zo als tweede in groep C.

De enige treffer van de wedstrijd werd in de veertiende minuut gemaakt door Alvaro Pereira.

Film: Harry Potter and the Deathly Hallows part 2

It all ends. De Harry Potter-filmreeks komt aan zijn eind met de nieuwe film Harry Potter and the Deathly Hallows part 2, waar fans lang naar hebben uitgekeken. Helaas is dit tweede deel van de verfilming van het laatste boek van J.K. Rowling niet de ultieme finale geworden waar de fans op hebben gehoopt. Ondanks dat het verhaal erg mooi en spannend is, wordt er niet gebruik gemaakt van de ruimte voor epiek die het originele verhaal van Rowling biedt. Ook is deze film die gaat over de menselijke ziel, ironisch gezien een beetje zielloos door het eentonige spel van Radcliffe, de korte speeltijd die de andere personages krijgen en de kleine onnodige veranderingen en toevoegingen. Een tegenvaller die je toch moet kijken, want het blijft de wereld van Harry Potter waar de magie voor eeuwig aanwezig is.

Agent mag geen kruisje of hoofddoek dragen

Agenten mogen in diensttijd niet zichtbaar een kruisje of een hoofddoek dragen. In een nieuwe gedragscode van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat dat het dragen van religieuze symbolen niet strookt met de neutraliteit van de politie, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

De code wijst erop dat de politie er voor iedereen is. Daarom zou het niet wenselijk zijn dat aan agenten is te zien welk geloof of welke overtuiging zij aanhangen. Grote tatoeages en piercings op opvallende plekken zijn ook niet meer toegestaan. Die zouden burgers kunnen afschrikken. Agenten die al tatoeages hebben, moeten die bedekken.

De code zat er al aan te komen, maar de invoering werd vertraagd door de val van het kabinet Balkenende IV en verzet bij de achterban van de politiebonden. Dat verzet richtte zich volgens de krant vooral tegen het invoeren van harde wetgeving. Daarom is gekozen voor een gedragscode die ruimte geeft voor overleg.

De Nederlandse Politiebond zegt in de krant de code te 'gedogen'. "Wij snappen dat de politieleiding letterlijk en figuurlijk uniformiteit wil creëren, maar er moet wel ruimte blijven voor eigen identiteit van agenten", zegt secretaris Jan Willem van de Pol.

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp toont zich in de krant tevreden. Een jongeman die alle capaciteiten in huis heeft, hoeft volgens hem niet zonder pardon te worden geweigerd omdat hij een tatoeage op zijn onderarm heeft. Dan kan volgens hem worden besproken of hij met lange mouwen aan het werk kan.

'Bloedtest stelt hartziekte vast'

Door een nieuwe bloedtest is snel vast te stellen of iemand een hart- of vaatziekte heeft. Daardoor kunnen langdurige en kostbare onderzoeken worden overgeslagen, stelt cardioloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam Eric Duckers woensdag in De Telegraaf. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.

Met de bloedtest kan worden nagegaan of het hart in de afgelopen week zuurstofgebrek heeft gehad. De test wordt nu uitgeprobeerd op duizend patiënten in het ziekenhuis. De eerste resultaten zouden veelbelovend zijn.

In de huidige praktijk gaat volgens de cardioloog veel tijd verloren. Mensen met hartklachten gaan eerst naar de huisarts. Die verwijst naar het ziekenhuis en dan kan het twee maanden duren voordat de patiënt daar terecht kan.

Afhankelijk van de klachten volgen in de weken daarna onderzoeken. Zo worden gesprekken met een cardioloog ingepland, worden hartfilmpjes gemaakt en kan een fietstest bij het programma horen. Dat hele traject kan volgens Duckers door één bloedtest worden vervangen. Die kan door een huisarts worden uitgevoerd. De test zou tussen de vijftig en tweehonderd euro kosten.

De test zou cardiologen ook veel tijd besparen omdat in veel gevallen pas na het nodige onderzoek blijkt dat er geen hartproblemen zijn. Door de test zou dit meteen duidelijk worden zonder dat verder onderzoek nodig is. "De bloedtest toont meteen de echte hartpatiënten aan." De cardiologen houden dan meer tijd over voor de patiënten die echt hartproblemen hebben. De test moet binnen twee jaar in de medische wereld worden geïntroduceerd.

Gemeenten klagen Staat aan

23 gemeenten en Cedris, de organisatie van de sociale werkplaatsen, eisen woensdag in een kort geding in Den Haag dat de Staat een bezuiniging van 158 miljoen euro terugdraait.

De Staat bezuinigt 38 miljoen door de stijging van loonkosten van sociale werkplaatsen niet te compenseren. Daarnaast kort het ministerie de budgetten van WSW'ers, waardoor de sociale werkplaatsen jaarlijks nog eens 120 miljoen euro mislopen.

Gemeenten klagen Staat aan
Gemeenten klagen Staat aan (Foto: ANP)

Studenten betalen te veel voor kamer

Meer dan de helft van de Nederlandse studenten betaalt te veel voor zijn of haar studentenkamer. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Gemiddeld wordt er ruim 40 euro per maand te veel voor een kamer gevraagd. Studenten woonden afgelopen collegejaar wel in een grotere kamer dan het jaar daarvoor.

De kamers zijn het duurst in Amsterdam; Sittard heeft de goedkoopste studentenkamers. Een kleine 50.000 studenten lieten de LSVb weten hoe groot hun kamer is (zelfstandige en onzelfstandige woonruimte) en wat ze daarvoor betalen. Daaruit bleek dat de gemiddelde studentenkamer in het schooljaar 2010/2011 274,22 euro kostte en bijna 17,5 vierkante meter groot is.

Uit het onderzoek van de studentenvakbond blijkt verder dat nog steeds heel veel huurbazen een all-in huurprijs vragen, terwijl dat niet is toegestaan. Huurbazen zijn wettelijk verplicht de kosten te specificeren, slechts twee derde van de verhuurders doet dat.

Studenten betalen te veel voor kamer
Studenten betalen te veel voor kamer (Foto: ANP)

Examen hijskraanmachinisten soms te makkelijk

De Arbeidsinspectie heeft exameninstellingen voor hijskraanmachinisten op de korrel. Uit onderzoek blijkt dat kraanmachinisten soms te makkelijk een certificaat hebben gekregen, terwijl het gevaarlijk werk kan zijn. Een van de vijf exameninstellingen is mede door dit onderzoek geschorst en inmiddels gestopt.

Dat heeft de Arbeidsinspectie woensdag bekendgemaakt. De dienst ontdekte dat er soms onvoldoende toezicht is bij de examens. Ook hoefden kandidaten niet altijd zelf de hijskraan goed neer te zetten, zodat deze niet kan kantelen. Bovendien waren er examinatoren zonder werkervaring. Een van hen had bijvoorbeeld alleen een secretaresseopleiding.

De branche werkt aan verbetering van het examen. Er gebeuren nog regelmatig ongevallen met hijskranen. Dit kost jaarlijks enkele werknemers het leven. Vaak werken de slachtoffers op de grond rond de kraan.

Senator VS wil onderzoek naar afluisteren

De Amerikaanse senator John Rockefeller wil dat wordt onderzocht of ook Amerikanen zijn getroffen door het afluisterschandaal, waarvan de voormalige Britse krant News of The World de spil was. Hij stelde dinsdag te willen weten of ook Amerikaanse wetten overtreden zijn.

"Ik ben bezorgd dat de afluisterpraktijken door News Corp. zich hebben uitgebreid naar slachtoffers van 11 september en andere Amerikanen", aldus Rockefeller, verwijzend naar de aanslagen in 2001. "Als dat zo is, dan zullen de consequenties zwaar zijn."

Tot nog toe lijkt er alleen te zijn afgeluisterd door journalisten van News of The World, onderdeel van News Corp. van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. Dat bedrijf is echter ook actief in de Verenigde Staten. Onder meer de Wall Street Journal, New York Post en Fox Broadcasting zijn onderdeel van het mediaconglomeraat.

Senator VS wil onderzoek naar afluisteren
Senator VS wil onderzoek naar afluisteren (Foto: ANP)

Brand verwoest grachtenpand Keizersgracht

Een grachtenpand aan de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam is in de nacht van dinsdag op woensdag verwoest na een grote uitslaande brand. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer laten weten.

Het vuur sloeg over naar een naastgelegen pand, maar hier kon de brandweer de schade beperkt houden. Twee politieagenten liepen lichte verwondingen op als gevolg van de brand. Zij werden naar het ziekenhuis vervoerd.

Er zijn 35 personen uit omringende panden geëvacueerd. Zij zijn op twee locaties opgevangen: op het politiebureau aan de Lijnbaansgracht en in een pand verderop in de straat.

In het pand waar de brand uitbrak, brandden drie verdiepingen uit. Volgens de brandweer was in het grachtenpand een modellenbureau gevestigd.

Brand verwoest grachtenpand Keizersgracht
Brand verwoest grachtenpand Keizersgracht (Foto: ANP)

Guy Ritchie mogelijk regisseur van Sgt. Rock

Wat wordt Guy Ritchie's volgende film na Sherlock Holmes: A Game Of Shadows? Er werd al aan tijd over Excalibur gesproken, maar via de website van Twitch vernemen we dat Warner Brothers het project in de wacht heeft gezet. De filmmaatschappij heeft Ritchie gevraagd zich te focussen op een titel waar de regisseur al eerder interesse voor had getoond namelijk een verfilming van de DC Comics strip Sgt. Rock.

Ritchie werd een paar jaar geleden ook al gelinkt aan de bewerking van het Sgt. Rock verhaal maar maakte toen baan voor Francis Lawrence (I Am Legend) die het verhaal van de 2e wereldoorlog wilde verplaatsen naar een meer futuristische setting. Warner Brothers en producer Joel Silver hebben echter hun voorkeur voor Ritchie uitgesproken en de kans is dus groot dat dit zijn volgende productie gaat worden.

Hoewel de verandering nog niet officieel is bevestigd is Ritchie momenteel al druk bezig met de 1e versie van het script waarin we, net zoals in het stripverhaal, Sgt. Rock zien strijden met Duitse troepen in de 2e wereldoorlog.

'Sno naar Genoa'

Het lijkt erop dat Evander Sno na deze zomer kan gaan voetballen in Italië. Diverse Italiaanse media melden namelijk dat de 26-jarige Surinamer transfervrij naar de club Genoa vertrekt. Naar verluidt hebben de Grifoni hem een contract aangeboden met een looptijd van drie jaar, met de optie op nog een jaar.

In september 2010 leek het afgelopen met de carrière van Sno, tijdens een wedstrijd tussen Jong Vitesse en Jong Ajax werd de middenvelder getroffen door een hartstilstand. Maar gelukkig is hij helemaal hersteld en kan hij zijn carrière wellicht voort zetten in Italië.

Bij de start van het seizoen in 2008 kreeg Sno bij Ajax een contract aangeboden van toenmalig trainer Marco van Basten. In totaal kwam hij 23 keer uit voor de Amsterdammers. Behalve voor Ajax is de Dordrechter nog uitgekomen voor Celtic FC en Bristol City FC.

[Tour] Contador aan beterende hand

Alberto Contador heeft goede hoop dat de blessure aan zijn knie hem in het vervolg van de Tour de France weinig parten meer zal spelen. "Mijn knie voelt steeds beter aan", laat de drievoudig Tourwinnaar weten. "Hopelijk ben ik na nog een dagje in het peloton helemaal klaar voor de grote klimmen", doelt hij op de zware bergetappe van donderdag naar Luz-Ardiden.

Contador kwam deze Tour al twee keer hard op zijn rechterknie terecht en klaagde zondagavond over veel pijn. Na de rustdag stapte hij daarom wat onzeker op de fiets. "Maar naarmate de etappe vorderde nam de pijn af", zegt hij. Geruchten dat hij overweegt af te stappen, worden door de Spanjaard dan ook fel tegengesproken. "Ik ga pas naar huis na het einde van de Tour. En ik doe er alles aan om Parijs in het geel te bereiken."

Retro: Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse

Tijdens een zombieweek ga je automatisch nadenken over wat nou je favoriete zombiegame is. De oude Resident Evil-games of toch Left 4 Dead? Voor mij is dat een hele andere titel, namelijk Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse. Dit zombiespel brengt vijf jaar na dato nog steeds een lach op mijn gezicht vanwege de sfeer, de soundtrack maar vooral vanwege dat absurde zombiegevoel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.