China ontwikkelt nieuw mensenrechtenplan

China is bezig met de ontwikkeling van een vierjarenplan om de mensenrechten in het land te verbeteren. Dat heeft Wang Chen, directeur van het Staatsbureau voor Informatie, woensdag gezegd. Op de keper beschouwd betekent het plan vooral hogere levensstandaarden dan meer vrijheid.

Mensenrechten liggen gevoelig in China. Het land klaagt dat westerse landen te kritisch zijn en wijst erop dat het aantal mensen dat in armoede leeft de afgelopen dertig jaar met honderden miljoenen is gedaald.

De blauwdruk voor 2012-2015 is bedoeld om 'de democratie verder uit te breiden, de wet beter uit te voeren, de levensomstandigheden voor de bevolking te verbeteren en mensenrechten te waarborgen', aldus Wang. China definieert mensenrechten aan de hand van hogere levensstandaarden voor zijn 1,3 miljard burgers en houdt strikte controle over vrijheid van meningsuiting, religie, politieke activiteiten en onafhankelijke sociale bewegingen. Een land moet mensenrechten aflezen aan het niveau van economische ontwikkeling en sociale systemen, vindt China.

Het eerste mensenrechtenplan van China liep van 2009 tot 2010. Volgens Wang waren de successen aanzienlijk, vooral op het gebied van ontwikkeling, onderwijs, politieke rechten, etnische minderheden, vrouwen, kinderen, ouderen en gehandicapten. De doodstraf voor dertien typen niet-gewelddadige economische misdrijven werd onder meer afgeschaft, bekentenissen mochten niet langer door marteling worden verkregen en honderddertig miljoen scholieren op het platteland werden vrijgesteld van de betaling van schoolgeld.