Geen ambtenaren provincie Noord-Holland omgekocht

Ambtenaren van de provincie Noord-Holland die werkten aan de projecten Wieringerrandmeer en Bloemendalerpolder hebben integer en rechtmatig gehandeld. Dit blijkt echter vooral een verdienste van de ambtenaren zelf en niet van het provinciale integriteitsbeleid en van het bestuur. Dat blijkt uit een rapport van het forensisch onderzoeksbureau IRS.

Het onderzoek werd gehouden naar aanleiding van een onderzoek van de rijksrecherche naar mogelijke betrokkenheid van voormalig gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers bij omkoping. Dit onderzoek is nog niet afgerond, hoewel het landelijk parket in september vorig jaar bekendmaakte dat hij officieel als verdachte is aangemerkt.

De VVD'er zou betaald lobbywerk hebben gedaan voor bouwbedrijven. Het zou hierbij onder meer gaan om het project de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp en de Wieringerrandmeer. Begin vorig jaar besloot de provincie te onderzoeken of ambtenaren die werkten aan deze projecten bij eventuele omkoping betrokken zijn geweest.

De interne communicatie over integriteit liet veel te wensen over, zo concludeert de provincie uit het onderzoek. Ambtenaren hadden daarbij het gevoel dat er te veel naar hen en te weinig naar de bestuurders werd gekeken. Ze voelden zich bovendien niet vrij om mogelijke misstanden te melden en hadden, als ze dat wel deden, het idee dat het bestuur die signalen niet oppikte of zelfs toedekte.

Een aantal maatregelen moet dit verbeteren. Zo moet de ambtelijke top het integriteitsbeleid actiever gaan uitdragen. Ook geeft de provinciale vertrouwenspersoon ieder vermoeden van integriteitsproblemen door aan de Commissaris van de koningin. Die gaat ermee aan de slag en doet persoonlijk verslag aan de ambtenaar die de melding heeft gedaan.