Egypte zuivert politiemacht

Het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken heeft woensdag bijna zevenhonderd hooggeplaatste politiemensen de laan uitgestuurd. Dat meldde de Egyptische staatstelevisie. De ontslagen zijn onderdeel van een zuivering van de impopulaire politiemacht.

De maatregel werd woensdag bekendgemaakt door minister van binnenlandse zaken Mansour el-Issawi en komt tegemoet aan een belangrijke eis van de betogers die al dagenlang op het Tahrirplein in Caïro bivakkeren. De actievoerders willen dat de politiemacht wordt gezuiverd van aanhangers van Mubarak en agenten die betrokken waren bij de dood van bijna negenhonderd demonstranten.

Volgens de staatstelevisie worden 37 politiemensen aangeklaagd voor de moord op betogers. In totaal krijgen 669 politiemensen hun ontslag, van wie 505 generaal-majoors, 82 kolonels en 82 brigadiers. "Dit is een van de grootste administratieve maatregelen om nieuw bloed bij de politie te krijgen", aldus El-Issawi. Hij beloofde dat politiemensen verantwoordelijk zullen worden gehouden voor overtredingen.