Noord-Korea wil OS 2018 helpen organiseren

Een ambtenaar van het Noord-Koreaanse Olympisch Comité heeft aangegeven dat het geïsoleerde staatje graag de Olympische Winterspelen van 2018 samen met de zuiderburen organiseert, zo meldt de Zuid-Koreaanse pers.

Jang Ung, lid van het Noord-Koreaanse IOC, vertelde tegen Yonhap dat het ‘positief’ is voor Azië om voor de derde keer de winterspelen te mogen organiseren. Op de vraag of er mogelijkheden bestonden tot het gezamenlijk organiseren van Olympische evenementen met Pyeongchang antwoordde hij: “Ik hoop het.

De politieke en militaire situatie tussen de twee landen is niet goed, en moet verbeterd worden.” zei Jang, die in Tokyo is om de bijeenkomst van het  Olympisch Comité van Azië bij te wonen. “Anders kunnen ze de Spelen beïnvloeden.” Technisch gezien hebben de twee landen nog steeds oorlog. 

De grootste oppositiepartij van Zuid-Korea zei maandag dat ze de mogelijkheid tot het gezamenlijk organiseren van de Spelen onderzochten. Men hoopt dat deze samenwerking de relatie tussen de beide landen verbetert.

De president van het Zuid-Koreaanse Olympisch Comité heeft echter een kritische kijk op het gezamenlijk organiseren van de winterspelen. “De Spelen kunnen niet voor politieke doeleinden gebruikt worden. We hebben het recht tot organiseren met veel moeite gewonnen.” zo melde hij de krant Dong-a llbo.