FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 juli 2011

Bouw nieuw omhulsel Tsjernobyl kan beginnen

Oekraïne heeft genoeg donaties toegezegd gekregen om te kunnen beginnen met de bouw van een nieuw omhulsel voor de verwoeste kerncentrale van Tsjernobyl. Dat heeft het bureau van president Viktor Janoekovitsj dinsdag meegedeeld.

Oekraïne schat dat de bouw 740 miljoen euro zal vergen. Internationale geldschieters hebben tot dusver 670 miljoen toegezegd, zegt de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, die het project leidt. Het restant zal worden ingezameld naarmate de bouw vordert vordert. Het project moet in 2015 voltooid zijn.

Het was in april 25 jaar geleden dat de kernramp in Tsjernobyl zich voltrok.


Bouw nieuw omhulsel Tsjernobyl kan beginnen (Foto: Novum)

Hongarije beperkt aantal religies drastisch

Hongarije gaat het aantal erkende religies drastisch beperken: van meer dan 300 naar 14. Het parlement heeft een wet daartoe aangenomen, meldde de rechtse regering van premier Viktor Orban dinsdag. Door de maatregel zullen heel wat geloofsgemeenschappen geen staatssubsidie meer ontvangen.

De regering geeft alleen nog ruimte aan traditionele religies als het katholicisme, de protestantse kerken, de orthodoxe kerken en het judaïsme. Andere religies worden voorlopig geschrapt. Wel kan een verzoek voor officiële erkenning worden ingediend.

Huiszoekingen bij grote Antilliaanse gokbaas

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag huiszoekingen gedaan in acht panden op Curaçao en Sint Maarten van gokbaas Robbie dos Santos. De huiszoekingen werden gedaan in verband met een onderzoek naar fiscale fraude en valsheid in geschriften. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM op Curaçao.

Dos Santos is een van de grootste gokentrepreneurs op de voormalige Nederlandse Antillen. Hij is familie van minister van Financiën George Jamaloodin, die onlangs door de directeur van de Centrale Bank werd beschuldigd van corruptie. Ook de premier van Curaçao Gerrit Schotte zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Minister van Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) stelde mede hierom een onderzoek in het vooruitzicht.

De huiszoekingen werden verricht in twee woningen en drie bedrijfspanden op Curaçao. Op Sint Maarten werden drie bedrijfspanden doorzocht. Niemand is bij de huiszoekingen aangehouden. De woordvoerder kan niet zeggen of er zaken in beslag zijn genomen. Twee personen zijn verdachten in de zaak.

Ierland krijgt 'junk' status van Moody's

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering van Iers staatspapier verlaagd tot een zogenoemd 'junk' (rommel)status. De beoordeling gaat met een stap omlaag naar 'Ba1'. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

Moody's waarschuwde dat Ierland mogelijk opnieuw noodleningen moet krijgen, voordat het land de kapitaalmarkt op kan gaan om geld op te halen. Een lagere waardering betekent in de regel dat de risico's voor investeerders toenemen en een land bij de uitgifte van een nieuwe lening een hogere rente moet betalen.

Ierland krijgt'junk' status van Moody's
Ierland krijgt'junk' status van Moody's (Foto: ANP)

Turkije pakt verdachten Al Qaida op

De Turkse politie zegt een ophanden zijnde aanval van de terreurbeweging Al Qaida te hebben gedwarsboomd. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend. De politie pakte de afgelopen twee dagen 15 vermeende Al Qaidaleden op en nam wapens, munitie en documenten in beslag.

De arrestaties werden gedaan in en om de hoofdstad Ankara en in de noordwestelijke steden Bursa en Yalova. Een aan Al Qaida gelieerde groep zou in Turkije verantwoordelijk zijn voor een reeks aanslagen in 2003 in Istanbul, waarbij 63 mensen omkwamen.

Sneijder niet te koop

Internazionale-directeur Marco Branca heeft vandaag op de officiële website van de club aangegeven dat Wesley Sneijder, "Niet te koop is". Volgens Branca hebben de Milanezen ook nog geen bod aangeboden gekregen: "Er is geen enkel bod op Wesley binnengekomen en we wachten ook op niets".

De Nederlandse middenvelder wordt de laatste weken in verband gebracht met Engelse grootmacht Manchester United. Sneijder zou volgens diverse media het stokje overnemen van de onlangs gestopte Paul Scholes. Deze geruchten worden hiermee uit de wereld geholpen.

Iets klopt niet in trailer van Deus Ex: Human Revolution

Square Enix heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Deus Ex: Human Revolution. In de trailer zien we hoe dingen niet helemaal lopen hoe ze behoren te lopen. Daarnaast lijken sommige situaties meer vragen op te leveren dan dat ze beantwoorden. Benieuwd naar de trailer, bekijk hem onderaan het bericht.

Deus Ex: Human Revolution komt 26 augustus uit voor PC, PS3 en Xbox 360. De game, een action RPG, zal draaien om keuzes maken over hoe je dingen gaat aanpakken. Ga je 'Guns Blazing' door de voordeur of sluip je naar binnen en hack je ondertussen een computer die al het werk voor jou doet? De keuze is aan jou.

Heracles krijgt nieuw stadion

Heracles Almelo krijgt een nieuw stadion. De gemeenteraad van Almelo heeft vandaag ingestemd met de bouw van een nieuw onderkomen voor de voetbalclub. Het stadion zal in totaal dertig miljoen euro kosten. De gemeente verstrekt een lening van vijftien miljoen euro, de andere helft wordt betaald door de Heraclieden.

Eerder bestond er enige twijfel of de gemeenteraad akkoord zou gaan met de plannen. Er zouden obstakels zijn met betrekking tot de bouw ervan en de lening. Een ruime meerderheid stemde echter voor. Het nieuwe stadion zal plaats bieden aan 15.000 toeschouwers en als alles volgens de planning verloopt moeten de eerste wedstrijden er medio 2013 gespeeld worden.

Leraar zelfmoordbomtechnologie zelf omgekomen

Een man die kinderen op een islamitische kostschool in Indonesië leerde hoe je een bom maakt is maandag slachtoffer geworden van zijn eigen explosief. Dat heeft de Indonesische politie dinsdag gezegd.

Medewerkers en leerlingen van de school hebben de politie tot dusver verhinderd de school te betreden, aldus een woordvoerder van de politie. De politie ontdekte het lichaam van de 30-jarige man, alleen bekend onder de naam Firdaus, dinsdag toen een busje met daarin het lichaam van de man het terrein van de school trachtte te verlaten. Elf mensen zijn voor verhoor aangehouden. Daarnaast heeft de politie een aantal pijlen en kapmessen in beslag genomen.

Volgens een woordvoerder van de nationale politie was de bom die abusievelijk ontplofte bedoeld voor een aanval op de politie. "Daarom willen ze de politie niet in de school laten", aldus de woordvoerder. De politie en het leger hebben zich met enkele tientallen manschappen opgesteld rondom de school.

De school op het eiland Sumbawa kwam vorige maand al in het nieuws toen een 16-jarige leerling werd gearresteerd voor het neersteken van een politieagent. Volgens de politie maakte de jongen deel uit van een militante islamitische groepering. De jongen zou zijn ondervragers hebben verteld dat de politie in Indonesië verdient te sterven omdat ze jacht maken op jihadisten.


Dode bij explosie op islamitische kostschool (Foto: Novum)

'Räikkönen vervangt Webber bij Red Bull'

Kimi Räikkönen kan zijn rentree in de Formule 1 maken, zo weet Bild te melden. De Duitse krant stelt dat Red Bull Racing de Fin aan zijn vriend Sebastian Vettel wil koppelen voor het seizoen 2012 en dat Mark Webber plaats moet maken.

Webber ligt onder vuur bij de Oostenrijkse renstal omdat hij afgelopen weekend op Silverstone teamorders heeft genegeerd. Volgens zowel teambaas Christian Horner als Webber is er niets aan de hand en wordt de zaak achter gesloten deuren afgehandeld. Bovendien zou de kwestie niet van invloed zijn op de onderhandelingen voor 2012.

Bild weet echter te melden dat de plannen om Räikkönen binnen te halen topgeheim zijn. De Finse coureur heeft zijn zinnen echter gezet op rally-rijden en op de NASCAR, een combinatie die hij dit jaar al in de praktijk heeft gebracht. The Iceman heeft de Formule 1 voor de toekomst ook nog niet helemaal uitgesloten, waardoor een snelle terugkeer ook niet helemaal uitgesloten lijkt te zijn.

IDFA organiseert eerste zomertour

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) krijgt dit jaar voor het eerst een kleinschalige zomereditie. Tijdens de IDFA Zomer Tour draaien vier films van de vorige editie van het documentairefestival weer in de bioscopen. Dat laat de organisatie dinsdag weten.

In alle films die de organisatie koos staat 'het leven van gewone mensen centraal'. Zo komt ook de bekroonde documentaire Anne Vliegt van Catherine van Campen weer op het witte doek. Daarin wordt een 11-jarige meisje gevolgd dat het syndroom van Gilles de la Tourette heeft, waardoor ze tics heeft. Ze moet vaak rondjes draaien of aan dingen likken.

De zomertour begint op 1 augustus in Eindhoven. Daarna reizen de films tot eind september langs elf verschillende bioscopen. Het reguliere IDFA vindt in november in Amsterdam plaats.

EA koopt PopCap voor $750 miljoen

Zojuist is bekend geworden dat Bejeweled en Plants vs. Zombies-maker PopCap is verkocht aan Electronic Arts voor het luttele bedrag van 750 miljoen dollar. Aanvankelijk gingen geruchten dat het maar liefst één miljard dollar zou worden, maar blijkbaar heeft de entertainmentgigant weten af te dingen.

"EA en PopCap maken een goede combinatie", zei EA-eindbaas John Riccitiello. "PopCaps geweldige studiotalenten en games zullen EA helpen om een miljardenconcern te worden. EA kan met zijn globale studio en uitgeversnetwerk PopCap op zijn beurt helpen met het aanbieden van games op mobiele apparaten, maar ook meer landen en meer kanalen".

David Roberts, CEO van PopCap, is eveneens tevreden. "We hebben EA gekozen omdat zij hun bedrijfscultuur voor het maken van geweldige digitale games volledig omgegooid hebben". Wat ongetwijfeld een politiek correcte zin is voor 'zij zwaaiden met de meeste flappen'.

Desondanks valt PopCap niets te verwijten. Wereldwijd zijn er miljoenen games, zoals Bejeweled 3 en Zuma, geïnstalleerd en gespeeld door evenzoveel mensen op platforms als Facebook, Android, Xbox 360 en iPad. EA zal ongeveer 650 miljoen dollar betalen in cash en de restende $100 miljoen uitkeren in aandelen EA.

Nu rest de vraag: wie van de twee is nu de zombie? 

VS: Assad is 'legitimiteit kwijt'

De Syrische president Bashar Assad heeft zijn 'legitimiteit verloren' en is 'niet onmisbaar'. Dat heeft het Witte Huis dinsdag gezegd.

Woordvoerder Jay Carney bezigde de fermste taal van het Witte Huis over de regering-Assad tot nog toe. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton drukte zich maandag in soortgelijke bewoordingen uit. Zij zei dat het niet waar is dat de Verenigde Staten het huidige regime liever zouden zien aanblijven omwille van de stabiliteit in de regio.

Syrië heeft de uitspraken van Clinton dinsdag een provocatie genoemd. "Syrië benadrukt dat de legitimiteit van zijn politiek leiderschap niet afhangt van de Verenigde Staten of anderen, maar uitsluitend van de wil van het Syrische volk", liet het Syrische ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring weten.

De taal van de Amerikanen is verhard nadat aanhangers van Assad maandag de Amerikaanse ambassade en de woning van de ambassadeur in Damascus belaagden. Carney omschreef de belagers als 'geteisem' en zei dat de Syrische overheid verplicht is de diplomatieke missie te beschermen.

Assad-aanhangers vielen de Amerikaanse en Franse ambassade aan nadat de ambassadeurs de centrale stad Hama hadden bezocht, waar het verzet tegen het regime groot is. Syrië beschuldigde de diplomaten van inmenging in binnenlandse aangelegenheden en ondermijning van zijn stabiliteit. Het regime wijt de onrust in het land aan boeven en buitenlandse samenzweerders.

Twentse wietbende opgerold

De politie in Twente heeft een wietbende van dertien mensen opgerold. De groep wordt verdacht van het op grote schaal kweken van en handelen in wiet. De leden werden woensdag en vrijdag aangehouden. Dat meldt de politie dinsdag.

De politie heeft in vier plaatsen hennepkwekerijen van de groep ontmanteld. In de kwekerijen in Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Losser werden in totaal ruim vijfduizend planten aangetroffen. De apparatuur en de planten zijn vernietigd.

Negen van de verdachten zitten nog vast. Vier mensen konden na verhoor weer naar huis.


Twentse wietbende opgerold (Foto: Novum)

Doden bij Amerikaanse drone-aanvallen Pakistan

Bij vier raketaanvallen binnen 24 uur door onbemande Amerikaanse vliegtuigjes op extremistische doelen in het noordwesten van Pakistan zijn zeker 42 extremisten omgekomen. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gemeld.

Maandagavond werd bij een drone-aanval een huis getroffen in Gorvak, een dorp dicht bij de Afghaanse grens in de tribale regio Noord-Waziristan. In de loop van dinsdag werden nog drie huizen aangevallen, in Shawal en Datta Khel in Noord-Waziristan en in Dremala in Zuid-Waziristan. Volgens sommige Pakistaanse bronnen vielen bij de aanvallen geen 42, maar vijftig doden.

De drone-aanvallen vormen opnieuw een duidelijk teken dat de Amerikaanse regering vast van plan is door te gaan met dit soort aanvallen, ondanks de bezwaren van de regering in Islamabad.

Volgens Pakistan werken de aanvallen van de drones alleen maar contraproductief. De raketaanvallen plus de liquidatie van Al-Qaidaleider Osama bin Laden, die op 2 mei in het Pakistaanse Abbottabad door Amerikaanse Navy SEALs werd gedood, hebben tot een zeer stroeve relatie tussen Islamabad en Washington geleid. De regering van president Barack Obama heeft inmiddels laten weten dat ruim een derde van de militaire hulp aan Islamabad wordt opgeschort totdat de onderlinge geschillen zijn opgelost.

Vorig jaar voerde de CIA, in weerwil van de tegenwerpingen van Islamabad, het aantal raketaanvallen met drones op extremistische doelen in het noordwesten van Pakistan drastisch op. Er werden er zeker 115 uitgevoerd. Daarmee werd de toon gezet voor dit jaar.

In het Pakistaanse stammengebied houden zich Taliban- en Al-Qaidastrijders verschanst die het gemunt hebben op de buitenlandse en vooral Amerikaanse troepen in Afghanistan. Vooral Noord-Waziristan, waar onder andere het Haqqani-netwerk zetelt, is vaak het doelwit van drone-aanvallen.

Verdachten doodslag in disco Rijssen langer vast

Twee 18-jarige mannen uit Rijssen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 20-jarige bezoeker van een discotheek in Rijssen blijven langer vastzitten. Dat heeft de officier van justitie in Almelo dinsdag bepaald. Een 17-jarige jongen en een 21-jarige man zijn inmiddels op vrije voeten gesteld.

Het tweetal dat nog vastzit wordt doodslag ten laste gelegd. De precieze rol van het duo wordt niet bekendgemaakt door het OM, evenals de doodsoorzaak.

Het 20-jarige slachtoffer uit Wierden raakte zaterdagnacht zwaargewond bij een vechtpartij in een discotheek aan de Morsweg in Rijssen. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij zondagochtend overleed.

Paleis president Cyprus belaagd door betogers

Honderden betogers hebben dinsdagavond het paleis van de Cypriotische president Dimitris Christofias belaagd. De betogers waren woedend over de explosie maandag op een marinebasis, waardoor twaalf doden vielen en een elektriciteitscentrale werd vernield. De ontploffing zou het gevolg zijn van onzorgvuldige opslag van in beslag genomen explosieven.

"Nalatigheid is misdadig", schreeuwden de betogers. Zij wisten door te dringen tot het paleisterrein, maar stuitten ongeveer honderd meter van het paleis zelf op de oproerpolitie. Die zette traangas in toen jonge relschoppers stenen begonnen te gooien en vuilnisbakken in brand staken. Er is geen melding gemaakt van arrestaties of gewonden.

Het was niet bekend of president Christofias in het paleis verbleef.

De explosie verwoestte maandag de marinebasis Evangelos Floriakis, ten zuiden van Nicosia. Brandweerwagens en legertrucks werden aan stukken geblazen en brokken staal en beton vlogen door de lucht. Onder de doden waren de commandant van de basis en het hoofd van de Cypriotische marine. De minister van defensie en het hoofd van de strijdkrachten dienden hun ontslag in. Grote delen van het eiland hebben te kampen met elektriciteitsstoringen doordat een bij de marinebasis gelegen centrale is beschadigd.

Griekse en Franse experts helpen het leger en de politie van Cyprus bij het onderzoek. Sabotage wordt uitgesloten. Militaire officieren hadden al eerder hun zorg uitgesproken over de omstandigheden waaronder de explosieven, die in 2009 waren onderschept, werden bewaard. Ze zaten verpakt in containers, die op elkaar waren gestapeld op een open terrein, waar ze bloot stonden aan de elementen.


Paleis president Cyprus belaagd door betogers (Foto: Novum)

42 kilo coke op Schiphol onderschept

Op Schiphol is vorige week 42 kilo cocaïne onderschept. Twee 29-jarige Mexicanen zijn opgepakt. Dat laat de marechaussee dinsdag weten.

Vrijdagavond werd een Mexicaan gearresteerd nadat 22 kilo coke in zijn koffer was gevonden. Een dag later werd een landgenoot aangehouden met ruim twintig kilo drugs. Hij moest ook nog vier maanden gevangenisstraf uitzitten wegens het witwassen van 85.000 euro.

Beide mannen zitten vast. Onderzocht wordt of de twee zaken iets met elkaar te maken hebben, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

'Man City veegt bod op Tévez van tafel'

Manchester City is voorlopig niet van plan om Carlos Tévez naar Corinthians te laten vertrekken. De Engelse club heeft een bod van veertig miljoen euro op de Argentijnse sterspeler afgewezen, melden BBC en Sky Sports. Tévez, die in 2005 en 2006 al voor Corinthians speelde, wil graag terugkeren naar Zuid-Amerika om dichter bij zijn familie te kunnen zijn.

Tévez werd afgelopen seizoen met 21 doelpunten gedeeld topscorer van de Premier League. De 27-jarige international, die momenteel met Argentinië actief is op de Copa America, heeft bij de Citizens nog een contract voor drie seizoenen.

De verwachting is dat Corinthians nog een nieuwe poging zal wagen om Tévez in te lijven, maar daarbij is wel haast geboden. De transfermarkt in Brazilië sluit op 20 juli. Volgens de BBC zou Manchester City bij een vertrek van Tévez het geld gebruiken om Sergio Agüero van Atlético Madrid over te nemen.

Uitslagen oefenduels 12 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.
 

Thuis Uit Uitslagen
FC Eindhoven
Ipswich Town (Eng)
0-2
Hollandia AZ
Falkenburg (2), Boymans
0-3
FC Groningen
Matavz (2), Bacuna
PAOK Saloniki (Gri)
3-2
NAC Breda
Schalk
Cercle Brugge (Bel)
1-1
FC Dordrecht
AGOVV Apeldoorn
Laghmouchi
0-1
Helders Elftal
Almere City FC
Meulens, Ribeiro
0-2
FC Emmen
Otigba
Team VVCS
Tailor
1-1
RC Genk B (Bel)
MVV
Voorjans, Braken
5-2
De Valk Sparta Rotterdam
John, Godee, M. Veldmate, eigen doelpunt
0-4
Excelsior '31
RKC Waalwijk
Fachtali 
1-1
VCH Blerick VVV-Venlo
Verbeek (3), Maguire (2), Khalouta, Cullen, Molhoek
0-8

Trulli hoopt op verbetering vanaf Hongarije

Team Lotus-coureur Jarno Trulli hoopt dat hij vanaf de Grand Prix van Hongarije eindelijk zonder problemen kan racen. De Italiaan heeft nog steeds problemen met de stuurbekrachtiging van de T128 en wordt daarom veelvuldig om zijn oren gereden door teamgenoot Heikki Kovalainen.

Trulli kan door de problemen de auto niet helemaal goed aanvoelen, waardoor de afstelling van de bolide niet optimaal is. Dat moet eind deze maand op de Hungaroring opgelost zijn. "Hopelijk heb ik dan een nieuwe stuurbekrachtiging. Ik hoop dat ik de auto vanaf dan beter aanvoel. Zonder de stuurbekrachtiging kan ik de auto niet goed afstellen of er een oordeel over vellen. Als iemand vraagt wat er aan de auto moet gebeuren zeg ik altijd dat ik het niet weet," zei de Italiaan tegen Autosport.

"Ik probeer de auto zo goed mogelijk te rijden maar ik kan het team geen informatie geven. Nogal frustrerend, ja. Het is echter niet anders. Het is een ingewikkeld systeem, vertoont wat afwijkingen en geeft niet het juiste gevoel door. Ik ben heel precies en vooral aan het begin van het seizoen kostte het erg veel moeite." De Italiaan heeft met name in de bochten problemen. "In een bepaalde hoek begint het stuur te trillen, waarop ik natuurlijk anticipeer. Ik reageer echter op informatie die niet goed wordt doorgegeven."

Over zijn toekomst denkt Trulli momenteel niet na. "Dat maakt me nu even niets uit. Wat me wel uitmaakt is dat ik moeite heb met iets waar ik plezier in heb. Daardoor denk ik niet aan de toekomst. Dat zien we wel weer. Het team weet wat ik doormaak. Ze weten waarom ik soms snel ben en soms ook niet."

Sherwood Schwartz overleden

Sherwood Schwartz, bedenker van de jaren zestig en zeventig series Gilligan's Island en The Brady Bunch, is vandaag overleden. Hij was 94 jaar. Schwartz was bezig met een bioscoopfilm van Gilligan's Island toen hij, een week geleden, in het Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles werd opgenomen, vanwege een infectie aan zijn darmen.

Schwartz wordt geboren in 1916 in Passaic, New Jersey en groeit op in Brooklyn. Hij vormt een team met zijn broer, die voor Bob Hope werkt en ervoor heeft gezorgd dat Sherwood grappige teksten voor Hope's radioshow mag schrijven. Later schrijft het duo voor andere radio en tv series zoals The Adventures of Ozzie and Harriet. "Zij gaven televisie vorm in de vroege dagen" aldus Douglas Schwartz, Al's zoon en de bedenker van Baywatch, die zijn oom als zijn mentor zag. "Sherwood was een typische Amerikaan, bedenker van Brady Bunch en Gilligan's Island, legendarische series die tot de dag van vandaag populair zijn. Zelfs nadat hij al 90 jaar was geworden bleef hij doorgaan met werken."

Schwartz creëert Gilligans Island in 1964. De slapstick comedy serie gaat over zeven schipbreukelingen die op een verlaten eiland aanspoelen. De serie is een hit en was te zien tot 1967. Er verschenen een aantal tv-films, een tekenfilmserie op ABC en zelfs een realityserie (The Real Gilligan's Island). The Brady Bunch was een serie over een weduwe met drie dochters en een weduwnaar met drie zoons, die met elkaar trouwen en een grote vrolijke familie vormen. Deze serie is van 1969 tot 1974 op de Amerikaanse televisie te zien. The Brady Bunch is erg geliefd bij het publiek. Naast een aantal spin-off series verschijnt in 1995 The Brady Bunch Movie met Gary Cole en Shelley Long. In 1996 krijgt die film een vervolg getiteld A Very Brady Sequel.

Schwartz laat een vrouw, 3 zonen en 1 dochter na.

 Sherwood_Schwartz
Sherwood Schwartz op de Hollywood Walk of Fame in 2008

[Tour] Mollema grieperig

Bauke Mollema kende vandaag in de Tour de France een zware dag. Mollema, die Robert Gesink moet bijstaan in de bergen, moest in de tiende etappe zeven minuten toegeven op winnaar André Greipel.

"Hij is níet fit. Hij voelde zich vandaag wat grieperig," aldus technisch directeur Erik Breukink. In het algemeen klassement is Mollema naar de 55e plaats gezakt met een achterstand van iets meer dan achttien minuten op klassementsleider Thomas Voeckler.

Iceberg kondigt flightsim-MMO aan

Iceberg Interactive en HiTech Creations hebben samen een deal gesloten om de flightsim-MMO Aces High uit te gaan geven voor de PC. De MMO draait onder andere om ouderwetse 'dogfights' in de lucht met 1e Wereldoorlog en 2e Wereldoorlog-vliegtuigen.

Iceberg Interactive zal nu de retailversie van het spel uit gaan brengen in Europa. Buiten Europa behoudt Iceberg Interactive een deel van de rechten rondom de downloadversie. Aces High komt in het vierde kwartaal uit en zal twee maanden gratis spelen bevatten in de retailversie. Daarnaast zullen er ook enkele extra dingen bij het spel zitten maar wat precies is nog niet bekendgemaakt.

Naast de dogfights in de game zullen tank- en boot-gevechten ook mogelijk zijn i n het spel. Er zullen meer dan honderd voertuigen in het spel zitten om historische veldslagen te leveren. Daarnaast is het ook mogelijk om eigen omgevingen te maken waarin gevochten kan worden.

Aces High komt in het vierde kwartaal uit voor PC.

Aces High

FOK!kers maken AH-zomerhits

Je kunt er deze zomer niet omheen: Albert Heijn is een nieuwe reclamecampagne begonnen. Met titels als 'Hamburgers met korting' en 'Lalalalalalala Pasta' verbouwt de kale AH-manager welbekende zomerhits tot goedbekkende reclameslogans. De campagne heeft er inmiddels toe geleid dat FOK!kers in het ONZ-forum hun eigen AH-zomerhits bedenken.

Zo maakt HaJee van 'Tulpen uit Amsterdam' 'Als de lente komt dan geef ik jou, korting op schouderham'. Ridocar verbouwt Haddaway's 'What is love' tot 'Magnetron....maaltijd met korting, met korting ooohoooo' en vindt Mouthman 'Dierenplaatjes en kaassabon, Dierenplaatjes en kaassabon' wel een leuke variant op 'Never gonna give you up' van Rick Astley.

Het stormlooptopic is in medialand niet onopgemerkt gebleven. Zo besteedt kwaliteitskrant De Volkskrant vandaag met een paar regels aandacht aan het FOK!idee. Zelf een AH-zomerhit bedacht? Brainstormen kan in dit topic.


En hier begon het allemaal mee...

Vrouw vermaalt mans penis

Meneer Becker uit het Amerikaanse Garden Grove moet het voortaan zonder penis stellen. Zijn vrouw heeft zijn jongeheer afgesneden. Tot overmaat van ramp gooide zij de piemel in de afvalvermaler en zette het apparaat aan.

De politie van het Californische plaatsje kreeg gisteravond een verontrustend telefoontje. Toen zij even later poolshoogte gingen nemen, zagen zij een man op bed liggen die hevig bloedde in zijn kruis.

Catherine Kieu Becker heeft bekend dat zij haar echtgenoot ernstig heeft toegetakeld. Het 48-jarige secreet had haar anoniem gebleven echtgenoot gedrogeerd waarna zij diens kleine vriend afsneed. Vervolgens gooide zij het lid in de vuilvermaler en zette het apparaat aan.

Wellicht voelde Becker toch enige wroeging, want ze besloot toch maar het alarmnummer te bellen. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar hij met spoed is geopereerd. Zijn toestand is momenteel stabiel.

De echtgenote heeft de politie verklaard dat haar man het verdiende. Zij wordt onder andere aangeklaagd wegens mishandeling met een dodelijk wapen, vergiftiging en mishandeling van een echtgenoot. Het stel is naar verluidt verwikkeld in een echtscheiding.

Idabdelhay van NAC naar Osnabrück

Fouad Idabdelhay zet zijn carrière voort in Duitsland. De 23-jarige aanvaller gaat aan de slag bij VfL Osnabrück, een club uit de derde divisie. De geboren Nederlander, die ook in het bezit is van een Marokkaans paspoort, kreeg eind vorig seizoen te horen dat zijn aflopende contract bij NAC Breda niet zou worden verlengd.

In september 2007 maakte Idabdelhay thuis tegen PSV zijn competitiedebuut voor NAC. Hij groeide in Breda echter niet uit tot een vaste waarde. De aanvaller scoorde acht keer in 49 duels. Tijdens het seizoen 2009/2010 kwam hij op huurbasis uit voor RKC Waalwijk. Idabdelhay is de tweede Nederlander in de selectie van Osnabrück. Eerder werd Paddy John overgenomen van Fortuna Sittard.

FOK! meest invloedrijke NL bron over Google+

De lancering van het nieuwe sociale netwerk van Google, Google+, ging met veel speculatie gepaard. Uit onderzoek van Buzzcapture, dat online discussies rondom Google+ in de Nederlandse sociale media een periode heeft gemonitord, bleek dat de qua volume de grootste influentials op FOK! te vinden waren.

Uit het onderzoek van Buzzcapture bleek dat Google+ overwegend positief is ontvangen. 23 procent van de onderzochte uitingen was positief, 16 procent van de uitingen was negatief. Verreweg de meeste uitingen werden verzameld via Twitter (83 procent). Van alle op fora verzamelde uitingen (9 procent) kwamen de meeste uitingen van het FOK!forum. In deze uitingen werd veelal gesproken over de functionaliteiten van Google+ en worden er vragen gesteld over de functies ervan. Naast de positieve geluiden over het gebruiksgemak en over hoe Google de wensen van gebruikers begrijpt, zijn er echter ook genoeg kritische geluiden te horen. Zo wordt er geklaagd over het feit dat personen slechts in één circle te plaatsen zijn en wekt de 'invite-only' wijze van registreren bij sommigen frustraties op.

FOK!'s eigen iBenny wordt genoemd als de grootste volumematige influential. Met 114 postings over Google+ staat hij bovenaan de influentials-lijst. Deze lijst wordt volledig gemaakt door achtereenvolgens de users Nyce, Spermadonor, schommelstoel en PiRANiA. iBenny staat qua impact van zijn postings op de derde plaats, slechts onder twitteraars JeeeM en Dutchcowboys en nog boven twitteraar MichaelvdGalien en de redactie van Nu.nl.

Ook op het forum meepraten over Google+? Dat kan hier en hier.

[Tour] Greipel: "Een droom die uitkomt"

André Greipel won vanmiddag de tiende etappe in de Tour de France. In de massasprint was de sprinter van Omega Pharma-Lotto Mark Cavendish te snel af.

"Ik ben zo ongelooflijk blij met deze overwinning. Dit is een droom die uitkomt. Hier heb ik jaren naar uitgekeken", aldus Greipel die de dagzege opdroeg aan zijn ploeggenoten Frederik Willems en Jurgen van den Broeck die in de negende etappe moesten opgeven. "Ik heb zoveel steun gekregen van mijn ploeg. Mijn doel was om een etappe te winnen en dat is gelukt, mede dankzij mijn ploeggenoten. Een etappe winnen in de grootste race ter wereld, dat is toch wel een droom die uitkomt".

Pedobeer entert App Store

Controleert Apple normaal grondig wat voor apps er in de App Store verschijnen, ditmaal hebben ze toch niet goed opgelet. Bezitters van een iPad of iPhone kunnen namelijk sinds kort een spelletje met niemand minder dan Pedobeer in de hoofdrol downloaden.

De maker van het spelletje heeft het echter nogal slim aangepakt. In plaats van Pedobear is het pedofiele beertje 'Cuddle Bear' gedoopt. Desondanks gaat het hier duidelijk om de welbekende kinderliefhebber.

Doel van het spel is 'Knuffelbeer' elf verschillende dansbewegingen te laten maken. Volgens de maker van de app, ene Ronald Bell, helpt het spelletje gebruikers hun dansvaardigheden te verbeteren.

Benieuwd naar de app? Deze is hier te downloaden

Amsterdam gelast omstreden debat af

Stadsdeel Amsterdam-West heeft een debat over vrijheid van meningsuiting afgelast.Het debat stond voor donderdag gepland in debatcentrum De Nieuwe Liefde.

Onder anderen Rene Danen van Nederland bekent kleur, vertegenwoordigers van de Soennitisch-islamitische politieke organisatie Hizb ut-Tahrir en stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer zouden spreken en in discussie gaan met ondernemers en bewoners. "Het debat van aanstaande donderdag wordt echter overgenomen door allerlei partijen buiten het stadsdeel. Dit is wat ons betreft de reden om het debat niet door te laten gaan", aldus Kuitenbrouwer in een verklaring.

Kuitenbrouwer doelt onder meer op krakerswebsite Indymedia, waar werd opgeroepen om naar De Nieuwe Liefde te komen en Hizb ut-Tahrir het spreken onmogelijk te maken. Ook GeenStijl besteedde er aandacht aan. 'Dat wordt dus een gezellig debat. In de ene hoek gestoorde baardapen en in de andere hoek achterlijke nazi's. Met daar tussen in sussende PvdA'ers. Echt een dwarsdoorsnede van de stad. Bij wie kunnen we alvast een accreditatie voor een cameraploeg aanvragen?', zo schreef de site smalend.

[Tour] Uitslagen en standen na etappe 10

Vandaag stond in de Tour de France de tiende etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag etappe 10

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto 3:31.21
2 Mark Cavendish Gb HTC-Highroad z.t.
3 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
4 Thor Hushovd Noo Garmin z.t.
5 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
6 Daniel Oss Ita Liquigas z.t.
7 Sébastien Hinault Fra AG2R z.t.
8 Borut Bozic Slo Vacansoleil z.t.
9 Geraint Thomas Gb Team Sky z.t.
10 Samuel Dumoulin Fra Cofidis z.t.
28 Rob Ruigh Ned Vacansoleil z.t
46 Robert Gesink Ned Rabobank z.t
50 Laurens ten Dam Ned Rabobank z.t.
110 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil + 5.59
111 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil z.t.
112 Maarten Tjallingii Ned Rabobank z.t
113 Joost Posthuma Ned Leopard-Trek z.t.
156 Addy Engels Ned Quick-Stepk z.t.
157 Niki Terpstra Ned Quick-Step + 7.00
164 Lars Boom Ned Rabobank z.t
170 Bauke Mollema Ned Rabobank z.t.


Stand na etappe 10

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 42:06.32
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08
15 Robert Gesink Ned Rabobank + 4.01
30 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 5.43
47 Laurens ten Dam Ned Rabobank + 14.41
55 Bauke Mollema Ned Rabobank + 18.08
86 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil + 31.26
129 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil + 50.19
131 Maarten Tjallingii Ned Rabobank + 50.41
142 Joost Posthuma Ned Team Leopard-Trek + 54.39
149 Lars Boom Ned Rabobank + 59.32
168 Niki Terpstra Ned Quick-Step + 1:07.40
176 Addy Engels Ned Quick-Step + 1:19.15


Stand om de groene trui:

# Naam renner Land Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 226
2 José Joaquin Rojas Spa Team Movistar 209
3 Mark Cavendish GB Team HTC-Columbia 197
4 Thor Hushovd Noo Team Garmin 163
5 Cadel Evans Aus Team BMC 135
34 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil 32


Stand om de bolletjestrui:

# Naam renner Land Ploeg Punten
1 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil 22
2 Thomas Voeckler Fra Team Europcar 17
3 Tejay van Garderen VS Team HTC-Columbia 5
4 Marco Marcato Ita Vacansoleil 5
5 Rui Costa Por Movistar 5
15 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil 1


Stand om de witte trui:

# Naam renner Land Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Ned Rabobank 42:10.33
2 Rein Taaramäe Est Cofidis + 0.51
3 Arnold Jeannesson Fra Française des Jeux + 1.20
4 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 1.42
5 Geraint Thomas GB Team Sky + 1.50
13 Bauke Mollema Ned Rabobank + 14.07


Ploegenklassement:

# Team Tijd
1 Team Europcar 125:37.43
2 Team Leopard-Trek + 0.32
3 Team RadioShack + 1.02
4 Rabobank + 1.18
5 Team Garmin + 1.50
17 Vacansoleil + 18.26

Zeiler Postma stelt teleur op EK

Zeiler Pieter-Jan Postma kent na een goede start van het Europees kampioenschap in Helsinki enkele teleurstellende optredens. Nadat de Fries gisteren al zijn tweede plek in het klassement van de Finn-klasse verspeelde zakte hij vandaag van de derde naar de vierde plek.

Postma won vandaag nog wel de achtste race, maar stelde eerder op de dag teleur met een achttiende en dertiende plek. In het klassement heeft hij nu achttien punten achterstand op het brons. De Kroaat Ivan Kljakovic Gaspic gaat op het EK aan de leiding. Hij heeft 26 punten voorsprong op Postma. 

HSV aast op Bendtner

HSV aast op Nicklaas Bendtner. De 23-jarige Deen mag van zijn club Arsenal naar een nieuwe club uitkijken.

“We zijn geïnteresseerd in Bendtner, maar er is een mirakel nodig om hem in te lijven. Er zijn twee andere clubs voor hem in de markt. Helaas zijn zij, in tegenstelling tot ons, wel in de positie om hem een aanbieding voor te leggen,” aldus de technisch directeur van HSV, Frank Arnesen, tegenover de BBC.

Bendtner, die bij Arsenal nog een contract tot medio 2014 heeft, sloot zich in 2005 aan bij de jeugdopleiding van The Gunners. Afgelopen seizoen speelde hij 32 wedstrijden voor Arsenal waarvan achttien als invaller.

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag hoe de eigen merchandise-lijn van Ubisoft heet is UbiCollectibles. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van de game Le Tour de France.

Deze gaat naar Jacobaan. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een T-shirt, een figurine of zoals nu een game. Tot volgende week maandag!

Le Tour de France

[Tour] Hoogerland: "Zwaar en mooi tegelijk"

Johnny Hoogerland heeft de eerste Touretappe na zijn spectaculaire val in het prikkeldraad redelijk goed doorstaan. De renner van Vacansoleil kwam zes minuten na ritwinnaar André Greipel over de streep en start ook morgen in de bolletjestrui. "Het ging, maar het ging niet vanzelf", liet hij kort na de finish weten voor de camera van de NOS.

Hoogerland had onderweg weliswaar veel pijn, maar genoot van alle positieve reacties van publiek en collega's. "De mensen die me langs de kant aanmoedigden en de steun van de renners in het peloton gaf veel adrenaline." Niet alleen zijn ploeggenoten zorgden ervoor dat hij zonder al te veel moeite de eindstreep haalde. "Op een gegeven hield zelfs Roman Kreuziger (Astana) me uit de wind. Dat vond ik wel mooi."

Meestrijden om de bergpunten bleek vandaag nog wat te veel gevraagd. Omdat er lange tijd een kopgroep vooruit reed, viel de schade echter mee. Zijn naaste belager Thomas Voeckler kwam slechts één puntje dichterbij. "Hopelijk gaat het vanaf nu iedere dag wat beter", kijkt de Zeeuw hoopvol vooruit. "Ik ga me nu eerst snel laten behandelen."

Artsen: beroepsgeheim niet versoepelen

De artsenorganisatie KNMG vindt niet dat er soepeler met het medisch beroepsgeheim moet worden omgegaan. Dat zei Aart Hendriks van de KNMG dinsdag.

GGZ Rijnstreek verstrekte het dossier van Tristan van der Vlis niet aan justitie. "Dat is geen kwestie van niet willen, maar van niet mogen. Anders zouden de behandelaars tuchtrechtelijke stappen kunnen verwachten." Er zijn nu enkele uitzonderingen waarbij artsen 'uit de school mogen klappen'. "Wat ons betreft hoeven er geen nieuwe uitzonderingen bij."

Een uitzondering is bijvoorbeeld dat een hulpverlener in gewetensconflict komt, bijvoorbeeld wanneer een patiënt aangeeft iemand te willen doden. "Dan bestaat er ook zorgplicht jegens het potentiële slachtoffer. In de zaak van Tristan was de schade al aangericht."

Versoepeling van het beroepsgeheim is onverstandig, vindt Hendriks. "Het is niet alleen ter bescherming van de individuele patiënt. Het is ook bedoeld om de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen."

Mourinho: "Zidane moet nog veel leren"

Zinedine Zidane is vorige week benoemd als technisch directeur bij Real Madrid. De voormalige Franse vedette zal echter nog veel moeten leren, vindt trainer José Mourinho.

Deze week is de eerste werkweek van de middenvelder die van 2001-2006 bij Real Madrid furoren maakte als speler. Vijf jaar na zijn carrière maakt hij zijn officiële rentree in de voetbalwereld als bepaler van het technisch beleid bij De Koninklijke.

Trainer José Mourinho erkent Zidanes voetbalkwaliteiten, maar houdt een slag om de arm. "De beste speler van de wereld zijn voor vele jaren is één ding. Maar als directeur voetbalzaken functioneren rond het eerste team bij zo'n belangrijke club als Real Madrid is heel iets anders."

Maar Mourinho vertrouwt erop dat Zidane een goede toevoeging kan zijn. "Hij gelooft in dit project en denkt dat hij kan helpen. Zidane heeft zeker veel te bieden."

Eerder was Zidane al onofficieel verbonden aan de club als 'speciaal adviseur'. In die rol gaf hij advies aan voorzitter Florentino Perez over mogelijke nieuwe spelers.

[Tour] Gesink heeft een goed gevoel

Robert Gesink kende in de tiende etappe van de Tour de France weinig problemen. Dit zei de renner van Rabobank vanmiddag nadat hij over de finish kwam.

"De rit van vandaag was niet al te spectaculair. Dankzij Maarten Tjallingii zat ik eigenlijk steeds voorin. Het laatste klimmetje deed wel even pijn, maar ik heb hier een goed gevoel aan over gehouden. Als ik morgen nog iets beter word, zie ik het wel zitten aan de voet van de Pyreneeën,” zo besloot Gesink.

[Tour] Zorgen om De Gendt en Feillu

Met Johnny Hoogerland gaat het naar omstandigheden goed. De ploegleiding van Vacansoleil maakt zich wel zorgen om twee andere renners van de ploeg.

"Ik maak me wel zorgen om Romain Feillu en Thomas De Gendt. We houden Feillu nu met hangen en wurgen op de fiets, ook omdat het morgen waarschijnlijk nog een massasprint wordt. Om De Gendt maak ik me echt zorgen. Ik denk dat ze de Pyreneeën niet halen,” aldus Daan Luijkx, manager van de Nederlandse wielerploeg.

Castaignos: "Eto'o is mijn idool"

Voor Luc Castaignos kwam een droom uit toen hij de overstap maakte van Feyenoord naar Inter. Hij kijkt vooral op tegen spelers als Wesley Sneijder en Samuel Eto'o.

Voor de achttienjarige Castaignos is het nu nog een leerweg, maar hij is blij dat hij rondom grote spelers kan zijn. "Ik ben heel, heel blij met mijn overstap naar Inter. Wie mij geïnspireerd hebben? Samuel Eto'o is mijn nummer één idool. En van mijn nieuwe teamgenoten ben ik het meest onder de indruk van Wesley Sneijder", zegt hij op de clubwebsite.

"Sneijder heeft grote kwaliteiten. Hij trapt perfect met beide benen, speelt soms ongelooflijk. Ik kan van deze spelers onvoorstelbaar veel leren. Ik krijg de kans mezelf te testen tussen de beste spelers ter wereld."

'Gratis spellen stimuleren gameverkoop'

Door oudere spellen uit een gameserie gratis weg te geven, kan de verkoop van een vervolg een boost krijgen. Dat schrijft gamemagazine Edge op basis van onderzoek door marktonderzoeksbureau Eedar. Zij onderzochten de invloed van Sony's weggeefactie van PlayStation-games, waarmee de hardwaregigant gamers wil compenseren voor de cyberaanval die het PlayStation Network in de hele maand april platlegde.

Het onderzoek stelt dat de verkoop van en de interesse in de actiegame Infamous 2 steeg nadat het eerste spel uit de serie gratis werd aangeboden. Ook steeg de winkelverkoop van het avonturenspel LittleBigPlanet 2 nadat het eerste deel uit de serie gratis te downloaden was.

De winkelverkoop van PlayStation-spellen steeg in de maand juni, toen het netwerk weer online was, van veertig naar 44 procent van de totale markt. Daarnaast downloadde 17 procent, naar schatting twaalf miljoen PlayStation 3-gamers, een betaald spel. Normaal gesproken is dat 13 procent.

Eedar is van mening dat een weggeefactie de verkoop van nieuwere spellen kan stimuleren. Daarentegen legt zo'n promotieactie de verkoop van oudere spellen droog, en dat is iets waar winkelketens niet blij mee zijn.


'Gratis spellen stimuleren gameverkoop' (Foto: Novum)

Burnout CRASH! komt in augustus

Electronic Arts heeft bekendgemaakt dat de nieuwe Burnout CRASH! in augustus zal uitkomen in plaats van de 'herfst'. In deze topdown racer zal het de bedoeling zijn om zoveel mogelijk punten te behalen tijdens het crashen op een kruispunt. Deze Crash-modus is als eerste in Burnout 2 geïntroduceerd.

Burnout CRASH! is de eerste downloadbare game voor het PSN en XBLA van EA Games. De game zal daarnaast ook een speciale Kinect-mode bevatten voor Kinect-gebruikers. Een exacte datum en prijs is nog niet bekendgemaakt, bekijk hieronder een gameplay-trailer.

Sergio Ramos en Pepe langer bij Real

Sergio Ramos en Pepe spelen ook de komende jaren voor Real Madrid. Verdediger Sergio Ramos verlengde zijn contract tot en met 2017. Zijn collega Pepe tekende een verbintenis die een jaar eerder afloopt. Dat meldt Real Madrid vandaag.

Ramos speelt al sinds 2005 voor Real dat hem toen overnam van Sevilla. De 77-voudig Spaans international speelde sindsdien 195 competitieduels voor Real en scoorde 25 keer. De Portugees Pepe werd twee jaar later door de Koninklijke gehaald van FC Porto. Hij heeft 81 duels in de Primera División op zijn conto staan.

Ministerie van VROM voor miljoenen opgelicht

Het voormalige ministerie van VROM is vorig jaar voor een bedrag van ongeveer vier miljoen euro opgelicht. Twee Britten en een Nederlander zijn aangehouden en zitten nog vast, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag.

Het drietal wist het ministerie te misleiden door in een brief met het beeldmerk van de provincie Zuid-Holland te vragen subsidie voortaan naar een andere rekening over te maken. De drie moeten zich op 26 september voor de rechtbank verantwoorden.

Volgens het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu werd snel opgemerkt dat het om oplichting ging en werden de rekeningen geblokkeerd. Een groot deel van de buit is weer terug bij de staat. Ongeveer zeven ton is nog niet boven water.

Bij de verschillende departementen zijn inmiddels maatregelen genomen om te voorkomen dat dergelijke oplichtingpraktijken weer kunnen gebeuren.

Arrestaties na scheepsramp Wolga

De Russische autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek geopend en twee arrestaties verricht naar aanleiding van de scheepsramp op de Wolga die zondag aan mogelijk zo'n 130 mensen het leven heeft gekost. Tot dusverre zijn de lichamen van 88 slachtoffers geborgen; 41 mensen worden nog vermist. President Dmitri Medvedev had dinsdag tot dag van nationale rouw uitgeroepen.

Het ongeluk met het cruiseschip Boelgaria voltrok zich op het stuwmeer van Koeibisjev, in de regio Tatarstan, ongeveer 750 kilometer ten oosten van Moskou. Het 55 jaar oude dubbeldekse schip maakte plotseling slagzij en verdween binnen enkele minuten onder water. Ter plaatse is het water twintig meter diep. Aan boord waren rond de tweehonderd mensen, terwijl het cruiseschip maar was berekend op 120 personen.

Overlevenden hebben verklaard dat de Boelgaria bij vertrek al naar een kant helde en dat er bovendien ook motorproblemen waren. Verder was het schip dus te zwaar beladen. De directeur van de reisorganisatie waaronder de Boelgaria ressorteerde en een medewerker van de instelling die over de registratie van rivierschepen gaat zijn gearresteerd. Hun wacht vermoedelijk een aanklacht wegens dood door schuld.

Overlevenden hebben ook verklaard dat twee schepen in de buurt van de gezonken Boelgaria gewoon doorvoeren zonder zich om de drenkelingen te bekommeren. Tegen de kapiteins van beide schepen is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldde het persbureau ITAR-Tass.

Truck verliest 14 miljoen bijen op snelweg

Schoonmakers in de Amerikaanse staat Idaho hebben een partij honing en zo'n veertien miljoen bijen opgeruimd. De meer dan vierhonderd dozen met bijenkorven en honing werden door een vrachtwagen vervoerd van Californië naar North Dakota toen deze zondag kantelde en zijn lading verloor.

Volgens de plaatselijke sheriff zijn tijdens de eerste uren van de schoonmaakoperatie meerdere mensen gestoken. Ooggetuigen spraken van een vreemde zwarte wolk en een brullend geluid boven de snelweg, voordat ze beseften dat het om een zwerm bijen ging.

Alle honing is maandag opgeruimd, maar volgens de lokale politie vliegt een flink aantal bijen nog steeds rond.


Truck morst 14 miljoen bijen op snelweg in Idaho (Foto: Novum)

Oprichter: einde Glastonbury in zicht

Het Britse festival Glastonbury bestaat misschien nog drie of vier jaar. Daarna is het festival niet meer te betalen, vreest oprichter Michael Eavis. Als oorzaken noemt hij de economische crisis, concurrentie van Europese festivals en het feit dat het publiek de festivals zat zou zijn.

"Gedeeltelijk komt het door de economische situatie, maar volgens mij hebben mensen het nu wel gezien", zegt de 75-jarige Easton tegen de Britse krant The Times. "Wij wisten alleen maar uit te verkopen doordat we veel grote namen hadden gestrikt."

Een opvallende uitspraak, want de laatste editie van het festival was binnen twee uur uitverkocht. Op dat moment was nog geen enkele headliner bevestigd. Toch ziet Easton het festival niet lang meer bestaan. Veel festivals op het Europese vasteland zijn goedkoper en dat zou veel mensen lokken. Bovendien hebben Zuid-Europese festivals beter weer.

Volgend jaar houdt het festival een jaartje pauze, mede door de Olympische Spelen in Londen. Glastonbury slaat wel vaker een jaartje over, ook om het landschap rust te gunnen. Voor 2013 heeft Easton de line-up al in zijn hoofd.

Onderzoeker VN eist toegang tot klokkenluider

De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor marteling, Juan Mendez, zegt dat de Verenigde Staten VN-regels overtreden door hem geen ongehinderde toegang te geven tot Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die duizenden vertrouwelijke documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan zou hebben doorgespeeld aan de klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Mendez zegt dat hij zijn werk niet kan doen als hij niet onder vier ogen met gedetineerden kan praten. Met de eis om met de gesprekken met Manning mee te luisteren schendt het Amerikaanse leger volgens hem 'lang staande regels' die de VN bij bezoeken aan gevangenen volgen.

Manning zit al bijna een jaar vast. Acht maanden zat hij zelfs 23 uur per dag in zijn eentje opgesloten in een cel in een gevangenis van de mariniers in Quantico in Virginia. In april werd hij overgeplaatst naar een militaire gevangenis in Kansas. De Amerikaanse regering verzekert dat hij daar beter behandeld wordt, maar Mendez wil dat zelf verifiëren. Om te kunnen bepalen of zijn omstandigheden neerkomen op 'foltering of wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf, moet ik zeker weten dat hij absoluut vrijuit kan praten'.

Medewerkers van het Pentagon hebben steeds gezegd dat de omstandigheden waaronder Manning wordt vastgehouden overeenkomen met de ernst van de feiten waarvan hij wordt verdacht. Manning wordt onder meer beschuldigd van hulp aan de vijand, waarvoor hij de doodstraf of levenslang kan krijgen.


Onderzoeker VN eist toegang tot klokkenluider (Foto: Novum)

[Tour] Greipel troeft Cavendish af

De tiende etappe in de Tour de France, van Aurillac naar Carmaux over 158 kilometer, is gewonnen door André Greipel. De Duitser bleef in de eindsprint Mark Cavendish voor.

Na slechts een paar kilometer rijden vond er in het peloton een valpartij plaats waarbij onder anderen Leukemans, Levi Leipheimer en Fabian Cancellara waren betrokken. Zij konden zich even later weer bij het peloton aansluiten. Zes renners waren inmiddels uit het peloton ontsnapt: Di Gregorio, Vichot, Minard, El Fares, Marcato en Delaplace. Zij kregen de zegen van het peloton. De maximale voorsprong bedroeg ruim vier minuten maar 50 kilometer voor het einde was het nog een kleine twee minuten.

Daarna slonk de voorsprong wat langzamer. In de afdaling van de eennalaatste laatste col van de dag, van de derde categorie, wisten Marcato, Minard en Vichot zich af van de andere koplopers af te scheiden. Bij de beklimming van de laatste klim van de dag, van de vierde categorie, was de voorsprong nog maar een halve minuut. In het peloton maakte Omega Pharma-Lotto het tempo op de klim om zo de concurrentie eraf te rijden. Marcato sprong 17 kilometer voor de finish weg bij zijn twee medevluchters die even daarna door het peloton werden teruggepakt. Marcato werd even later ook teruggegrepen door het peloton dat was uitgedund door het straffe tempo van Lotto.

Vervolgens vormden Gilbert (groene trui), Devenyns, Gallopin, Martin en gele trui-drager Voeckler een kopgroep en ze wisten een klein gaatje te slaan maar dat werd niet groter dan dertien seconden. Gilbert sprong bij zijn vier medevluchters weg terwijl de rest werd teruggepakt door het peloton dat zich weer had gegroepeerd. Gilbert wist ook niet weg te blijven en werd teruggegrepen. Het bleef onrustig in het peloton en ook Rob Ruijgh probeerde weg te geraken. Alle vluchtpogingen faalden echter.

Een massasprint moest uiteindelijk de beslissing gaan brengen. Mark Cavendish leek naar de ritwinst te gaan, maar André Grepel ging hem nog net voorbij.

Uitslag etappe 10

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto 3:31.21
2 Mark Cavendish Gb HTC-Highroad z.t.
3 José Joaq. Rojas Spa Movistar z.t.
4 Thor Hushovd Noo Garmin z.t.
5 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
6 Daniel Oss Ita Liquigas z.t.
7 Sébastien Hinault Fra AG2R z.t.
8 Borut Bozic Slo Vacansoleil z.t.
9 Geraint Thomas Gb Team Sky z.t.
10 Samuel Dumoulin Fra Cofidis z.t.


Stand na etappe 10

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 42:06.32
2 Luis León Sánchez Spa Rabobank + 1.49
3 Cadel Evans Aus BMC + 2.26
4 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek + 2.29
5 Andy Schleck Lux Leopard-Trek + 2.37
6 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 2.38
7 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
8 Andreas Klöden Dui RadioShack + 2.43
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 2.55
10 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek + 3.08

Drugscrimineel wordt voor acht ton geplukt

Een veroordeelde drugscrimineel moet de Nederlandse staat bijna acht ton betalen. Dat heeft de rechtbank Breda dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had ruim vijf miljoen euro van de man, die een celstraf van negen jaar uitzit, geëist.

De man smokkelde in de jaren negentig op grote schaal xtc naar Duitsland, Groot-Brittannië, Israël en de Verenigde Staten. De crimineel zit sinds 2003 in de cel. De rechter schat dat hij met drugs- en wapenhandel ruim acht ton heeft verdiend. Omdat de behandeling van de zaak zo lang heeft geduurd, is het bedrag met tien procent verminderd en moet hij 770.000 euro betalen.

De man moet het geld betalen in het kader van de ontnemingswetgeving, ofwel de pluk-ze-wetgeving. Daarmee kan het Openbaar Ministerie crimineel verkregen geld en goederen afpakken.

Meestal duurt het jaren voordat een pluk-ze-vonnis onherroepelijk is en vaststaat hoeveel iemand moet betalen. Maandag werd bekend dat criminelen de staat nog 226,5 miljoen euro aan ontnemingsvorderingen moeten betalen. In totaal staan nog 5419 zaken open.

Geen Franse kandidatuur OS 2020

Frankrijk zal niet proberen de Olympische Spelen van 2020 binnen te halen. Het Frans olympisch comité kwam vandaag bijeen om de vernietigende nederlaag van het bid van Annecy voor de Winterspelen van 2018 te evalueren en besloot de Zomerspelen van twee jaar later te laten schieten.

Vorige week koos het internationaal olympisch comité IOC ervoor om de Winterspelen van 2018 aan het Zuid-Koreaanse Pyeongchang te gunnen. Die stad kreeg 63 stemmen. München kreeg er 25 en Annecy bleef steken op slechts zeven.

De deadline voor steden om zich kandidaat te stellen voor de Zomerspelen van 2020 is 1 september. Vooralsnog heeft alleen Rome zich aangemeld. Tokyo, dat voor de Spelen van 2016 verslagen werd door Rio de Janeiro heeft ook interesse, maar twijfelt nog nu de Winterspelen van 2018 al in Azië zijn.

Algemeen wordt verwacht dat Parijs kandidaat wordt gesteld voor de Spelen van 2024. Het Frans olympisch comité heeft gesteld zich voor het einde van het jaar uit te spreken over toekomstige kandidaatstellingen.

'Overtuigend bewijs: marteling onder Bush'

Er is 'overweldigend bewijs' voor marteling onder de vorige Amerikaanse president George Bush. Zijn opvolger Barack Obama moet dan ook opdracht geven tot een diepgravend strafrechtelijk onderzoek.

Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een dinsdag gepubliceerd rapport. De organisatie wijst erop dat de VS volgens de Conventie tegen Marteling verplicht zijn tot strafvervolging over te gaan. Als de VS in gebreke blijven, moeten andere landen die taak op zich nemen volgens het beginsel van de universele jurisdictie, aldus HRW.

HRW hekelt dat Bush, zijn plaatsvervanger Cheney, minister van Defensie Rumsfeld en CIA-directeur Tenet ondervragingstechnieken als 'waterboarding' hebben goedgekeurd. De verdachte krijgt daarbij het gevoel dat hij verdrinkt. Ook liet het Bushbewind mensen opsluiten in geheime gevangenissen en werden terreurverdachten overgedragen aan landen als Egypte en Syrië, waar zij gevaar liepen te worden gemarteld.

'Overtuigend bewijs: marteling onder Bush'
'Overtuigend bewijs: marteling onder Bush' (Foto: ANP)

Catherine-demo nu te downloaden op Amerikaanse XBL

De Japanse game Catherine komt naar tot nu alleen nog naar het Westen in Amerika. Op Xbox Live in Amerika is daar nu de demo van de game te downloaden. PSN-gebruikers kunnen de demo later vandaag of morgen verwachten. Atlus, de ontwikkelaar en uitgever van het spel heeft nog niks laten weten over een eventuele release in Europa.

Catherine draait om een jongeman die een relatie heeft met Katherine. Na een gezellige avond met een andere dame genaamd Catherine gebeuren er allemaal vreemde dingen en gaan er mensen dood na een nachtje slapen. De jongeman gaat op onderzoek uit en zal voor zijn leven moeten vechten in vreemde nachtmerries.

Catherine komt 26 juli uit in Amerika.

Twee gevallen van foltering in Polen

In Polen zijn in 2009 twee personen in politiecellen gefolterd. Dat staat in een rapport van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (ECT) dat dinsdag is vrijgegeven. Andere gedetineerden werden door agenten geschopt en geslagen.

ECT-vertegenwoordigers bezochten eind 2009 22 detentiecentra in Polen. Daar werd een 'aantal beschuldigingen van excessief gebruik van geweld' door de politie genoteerd.

Twee gevallen zouden als foltering kunnen worden bestempeld. In een geval, in Krakau, kreeg een gedetineerde via zijn genitaliën elektrische schokken toegediend. In het andere geval, in Poznan, werd een gevangene hard tegen het hoofd geslagen.

Real zoekt nog nieuwe spits

José Mourinho is tevreden over de aankopen die Real Madrid deze zomer heeft gedaan. De Portugees zoekt echter nog wel één versterking, namelijk een spits.

"We hebben geprobeerd om de huidige ploeg verder uit te bouwen en daarbij de toekomst niet uit het oog te verliezen. Fabio Coentrão is 23 jaar oud, één jaar jonger dan José Callejón. Nuri Sahin is zelfs nog jonger. Volgens mij zijn we geslaagd. Real Madrid wil nooit afwijken van het bouwen van een team voor de komende jaren, met genoeg rek voor verbetering en vooruitgang. We hebben jongens vastgelegd van wie we denken dat het belangrijk is om ons team mee versterken," zei Mourinho op de clubsite van de Koninklijke.

Al met al is de Portugees tevreden. "Zeker als je je bedenkt dat we Gonzalo Higuain en Angel Di Maria (Copa America), die erg belangrijk voor ons zijn, nog missen. Ik denk wel dat we nog een spits nodig hebben. Verder is het lekker om het team zoals je dat voor ogen had half juli al bij elkaar te hebben."

Dit jaar heeft Real oud-topvoetballer Zinedine Zidane aangesteld als technisch directeur. De Fransman moet zich volgens Mourinho nog wel bewijzen. "Hij heeft veel te bieden, maar ook veel te leren. Het is één ding om jarenlang de beste speler in de wereld te zijn, maar het is iets anders om de technisch directeur te zijn van een grote club als Real Madrid."

Onvervulde vacatures remmen economische groei

Bedrijven kunnen vacatures niet goed vervullen nu de economie aantrekt. Dat remt de economische groei, stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dinsdag in een jaarlijkse analyse van de arbeidsmarkt.

De tekorten ontstaan doordat werknemers niet de juiste vaardigheden hebben voor de beschikbare banen. De RWI pleit daarom voor meer 55-plussers op de arbeidsmarkt. "Wie nu als 55-plusser zijn baan verliest, is vaak definitief voor de arbeidsmarkt verloren", stelt de RWI.

De RWI wil verder dat geïnvesteerd wordt in scholing onder werknemers, werkzoekenden en scholieren. Jongeren zouden opleidingen moeten kunnen volgen die relevant zijn voor de arbeidsmarkt.

Verder moeten vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. RWI vindt het belangrijk dat hierbij meer aandacht komt voor niet-uitkeringsgerechtigen. Zij vormen meer dan helft van de werklozen, maar komen niet voor in de kaartenbakken bij uitkeringsinstantie UWV. "Onder hen zijn veel mensen die zelfredzaam zijn, maar een gedeelte heeft wel hulp nodig om een baan te vinden", schrijft het RWI.

De RWI waarschuwt dat de vergrijzing voor problemen gaat zorgen als dit gat tussen wat werknemers kunnen en wat werkgevers vragen, niet gedicht wordt. De raad verwijst hierbij naar de metaalelektrobranche die bij een vorige economische bloeiperiode geen goede werknemers kon vinden. Groei in die branche werd hierdoor geremd.

Eisenberg twijfelt over Zombieland 2

Zombieland deed veel goeds voor degenen die bij de film betrokken waren. Regisseur Ruben Fleischers rondde onlangs de opnames voor 30 Minutes or Less af en werkt momenteel aan Gangster Squad. Hoofdrolspelers Jesse Eisenberg, Woody Harrelson en Emma Stone kregen, door het succes van Zombieland, grotere rollen aangeboden, respectievelijk in, The Social Network, The Hunger Games en The Amazing Spider-Man terwijl Abigail Breslin haar stem leende aan films zoals Rango. Ook scenarioschrijvers Rhett Reese en Paul Wernick hebben het razende druk met scripts voor G.I. Joe 2 en Deadpool.

Maar hoe staat het met Zombieland 2? Reese en Wermick onthulden vorig jaar in februari al dat "er absoluut een vervolgfilm komt, en ook beslist in 3D" maar we zijn inmiddels anderhalf jaar verder en er is nog niks bekend gemaakt. Een jaar geleden twijfelde Harrelson al aan een vervolg voor de film, waarop Reese reageerde met de woorden "We gaan terugkeren naar Zombieland".

Ook Eisenberg lijkt te aarzelen. In een interview met Little White Lies werd de acteur gevraagd of hij al aan een vervolgfilm van Zombieland werkte en gaf daarop het volgende antwoord: "Nee. Er wordt momenteel een script geschreven, maar ik heb er nog niks van gezien. Ik vermoed dat des te langer we wachten, des te minder relevant de film zal worden. Ik bedoel, al de acteurs (uit het eerste deel) zouden graag aan een vervolg werken, en ook de regisseur wil graag een vervolg maken. Maar op dit moment weet ik niet wat er gaande is."

Nu is dit geen rechtstreekse ontkenning, maar Eisenberg maakt hier wel een punt. Des te langer men wacht, des te lastiger het zal worden om een vervolgfilm te maken. Breslin wordt ook ouder en een opvolger van Zombieland zal nu al een aantal jaren na het eerste deel af moeten spelen. Veel werk aan de winkel dus voor Reese en Wernick om dat leeftijdsverschil in het scenario te compenseren.

Liam Gallagher: Noel is een leugenaar

Liam Gallagher zegt dat zijn broer Noel liegt over het einde van Oasis. Bij de release van zijn soloalbum deed Noel vorige week voor de eerste keer een boekje open over de breuk in 2009. Liam stelt nu dat er niks klopt van de verhalen van zijn oudere broer.

Volgens Noel begon de breuk toen Liam een optreden op het V festival afzegde. De officiële reden was dat Liam last had van laryngitis, een ontsteking van het strottenhoofd. Noel beweert nu echter dat zijn broer een kater had.

"Ik had echt laryngitis en geen kater", zegt Liam nu tegen de BBC. "Ik treed gewoon op als ik een kater heb. Ik ben een grote jongen. Ik ga geen optreden afzeggen omdat ik een beetje hoofdpijn heb."

De band werd tijdens zijn bestaan regelmatig opgeschrikt door ruzie tussen de twee Gallaghers. Liam steekt de hand dan ook in eigen boezem. "Ik ben zeker een deel van de oorzaak, maar ik niet alleen. Het breekt mijn hart. Mensen moeten beseffen dat ik niet de enige ben die de band heeft. Noel is even schuldig."


Liam Gallagher: Noel is een leugenaar (Foto: Novum)

Man vrijgesproken van fatale mishandeling baby

Een 33-jarige man uit Aalten is dinsdag vrijgesproken van het dusdanig mishandelen van zijn ongeveer anderhalve maand oude zoontje dat het kind overleed. Volgens de rechtbank in Zutphen is niet bewezen dat de man het kind inderdaad heeft mishandeld.

Het Openbaar Ministerie had al vrijspraak geëist tegen de man omdat het niet kon bewijzen dat hij in april zijn zoontje in een buikdrager had gestopt en hem zo hard heen en weer had geschud dat de baby hersenschade opliep. Het jongetje overleed in juni aan de gevolgen van hersenbeschadiging.

In de zaak hebben twee deskundigen een rapport opgesteld. De eerste stelde dat, bij uitsluiting van andere mogelijke scenario's, het overlijden van het kind kwam door mishandeling. Een Engelse deskundige, die was ingeschakeld op verzoek van de verdediging, kwam echter met een alternatieve verklaring.

Volgens deze deskundige kan het kind aan de geboorte gerelateerde bloedingen hebben gehad. Het dossier bevat aanwijzingen dat hiervan kort na de geboorte al symptomen zichtbaar waren. Dat onderkent ook de Zutphense rechtbank. De ouders hadden over de mogelijke problemen van hun zoon ook aan de bel getrokken bij de behandelend artsen. De rechtbank stelt op basis van dit rapport dat een natuurlijke dood niet uit te sluiten valt.

Kibet wil Nederlands marathonrecord pakken

Atlete Hilda Kibet wil op 9 oktober een aanval doen op het Nederlands marathonrecord. De in 2007 tot Nederlandse genateuraliseerde Keniase wil in Eindhoven gaan voor een tijd onder 2:23.43 gelopen door Lornah Kiplagat in New York in 2003.

De 30-jarige Kibet heeft een persoonlijk record staan van 2:24.27 die ze dit jaar in Rotterdam op de klokken zette. Deze tijd was genoeg om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Meisje onschuldig aan beroving blinde man

Het minderjarige meisje uit Grave dat zondag werd aangehouden in verband met de straatroof op een bejaarde blinde man uit Grave is in vrijheid gesteld. Ze blijkt op geen enkele wijze betrokken te zijn geweest bij de beroving. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

Twee meisjes probeerden vorige week op gewelddadige wijze de tas van de blinde man af te pakken. Ze drukten een sigarettenpeuk uit in het gezicht van het slachtoffer. De daders gingen er zonder buit vandoor.

Met de bus op de vlucht na overval

Twee mannen hebben na een gewapende overval dinsdagmorgen in Hardenberg bepaald niet de snelste manier van vluchten gekozen. Ze stapten op de lijnbus naar Slagharen, meldde de politie.

Een winkelier op de Markt werd onder bedreiging van een vuurwapen een geldbedrag afhandig gemaakt. De twee 19-jarige verdachten uit Enschede en Zaandam renden weg, maar besloten op het station in een lijnbus te stappen. Vermoedelijk hebben ze gewoon voor de rit betaald. "Anders was de chauffeur nooit vertrokken", aldus een woordvoerder.

Ouders Tristan ontrieden wapenvergunning

De ouders van Tristan van der V. hebben in 2008 tegen GGZ Rivierduinen gezegd dat het hun geen goed idee leek als hun zoon een wapenvergunning kreeg. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag. Van der V. schoot in Alphen aan den Rijn zes mensen dood voordat hij zelfmoord pleegde.

De GGZ gaat echter niet over het wel of niet afgeven van wapenvergunningen. Het is niet bekend of de ouders hoopten dat de instelling hun bezwaren zou doorspelen aan de politie. Zelf zijn de ouders niet naar de politie gestapt. Wat er met de bezwaren is gebeurd is niet duidelijk. Rivierduinen beroept zich volgens het OM op het beroepsgeheim.

Maandag werden op een persconferentie de rapporten over de schietpartij gepresenteerd. Volgens het OM is schizofrenie van doorslaggevend belang geweest bij Tristan van der V. Hij beweerde dat hij de stem van God hoorde en noemde zichzelf paranormaal onderzoeker.

GGZ Rivierduinen was niet direct bereikbaar voor commentaar.


Ouders Tristan ontrieden wapenvergunning (Foto: Novum)

Willem Middelkoop verkoopt goudshop

Willem Middelkoop doet zijn goudshop AmsterdamGold van de hand. Hij verkoopt zijn belang van 51 procent aan Value8, het investeringsbedrijf van Peter Paul de Vries, de voormalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Value8 koopt in totaal 60 procent van de aandelen.

De overige 40 procent blijft in handen van de andere huidige eigenaar, Rolf van Zanten, een 24-jarige ondernemer die met zijn zilverbedrijf in maart dit jaar fuseerde met Middelkoops onderneming.

De oud-beurscommentator van RTL Z had de dagelijkse leiding van AmsterdamGold al eerder overgedragen. Middelkoop gaat zich nu concentreren op zijn beleggingsfonds Gold & Discovery Fund, dat belegt in edelmetaalmijnen.

De Vries zegt tegenover het FD: "De waarde van geld wordt ondermijnd. Tel daarbij de stijgende vraag in Azië, vooral China, en er is een reëel perspectief van verdere waardestijging van edelmetalen. AmsterdamGold zal van die trend kunnen profiteren." Naar verwachting zal het goudbedrijf dit jaar een omzet behalen van 70 miljoen euro.

Journalist NRC Handelsblad Syrië uitgezet

Een journalist van NRC Handelsblad is maandag door Syrische autoriteiten het land uitgezet, meldt de krant dinsdag. De medewerker, Maarten Zeegers, doet sinds een paar maanden voor de krant verslag van de onrusten in het land.

Volgens NRC werd Zeegers urenlang in een kelder vastgehouden samen met een Saoedische drugsgebruiker en een Indonesische prostituee. Vervolgens werd hij op een vliegtuig naar Turkije gezet. Hij is naar eigen zeggen niet mishandeld.

De journalist werd aangehouden toen hij zijn visum wilde verlengen. De autoriteiten wilden niet zeggen waarom hij werd uitgezet, maar spraken volgens Zeegers onderling over 'die journalist'.

Zeegers studeert islamitisch recht aan de universiteit van Damascus en is bezig met een boek over Syrië. De stukken die hij voor NRC schreef verschenen onder de aanhef 'door een medewerker' omdat Syrië geen buitenlandse verslaggeving toestaat.

Nederlandse komt om in Zwitserse Alpen

Een 28-jarige Nederlandse vrouw is maandag om het leven gekomen bij een val in de Zwitserse Alpen. Een evenoude Nederlander raakte zwaargewond, twee andere Nederlanders met wie de man en vrouw op pad waren bleven ongedeerd, meldt de Zwitserse politie.

Het ongeval vond maandag rond 18.00 uur op 3300 meter hoogte op de Dreieckhorn in het kanton Wallis plaats. De vier Nederlanders waren ongezekerd bezig met afdalen toen de vrouw om nog onbekende reden viel. Een metgezel, die onder haar stond en probeerde de vrouw tegen te houden, werd in haar val meegesleurd. De twee stortten 200 meter naar beneden.

De twee ongedeerd gebleven klimmers sloegen alarm. De zwaargewonde Nederlandse klimmer is overgevlogen naar een ziekenhuis in Bern. Het lichaam van de vrouw is geborgen.

Patatje Oorlog openingsfilm van Cinekid

De familiefilm Patatje Oorlog met Johnny de Mol, Rifka Lodeizen en Ruben van der Meer in de hoofdrollen opent op 12 oktober Cinekid. Dat maakte het film- en televisiefestival voor kinderen dinsdag bekend.

De film is gebaseerd op het met een Gouden Griffel bekroonde boek Een kleine kans van Marjolijn Hof. Patatje Oorlog gaat over de 9-jarige Kiek die zich zorgen maakt wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt.

Patatje Oorlog openingsfilm van Cinekid
Patatje Oorlog openingsfilm van Cinekid (Foto: ANP)

GP2 Asia Series verdwijnt

De GP2 Asia Series houden op te bestaan. Het in 2008 gestarte kampioenschap gaat op in de hoofdseries, zo maakte de organisatie vandaag bekend. Vorig seizoen bestond de GP2 Asia Series na de onrust in Bahrein nog maar uit twee weekenden.

In beide GP2-klasses werd al met dezelfde auto's en teams gereden, waardoor er niet veel zal veranderen. Voor dit jaar stond de eerste GP2 Asia-wedstrijd in Abu Dhabi gepland en deze zal nu vervangen worden door een GP2 Final. De bedoeling is dat er jonge, nieuwe coureurs voor geld gaan rijden. De kampioenen in de GP2 Asia waren Romain Grosjean (2008, 2011), Kamui Kobayashi (2009) en Davide Valsecchi (2010). Giedo van der Garde eindigde dit jaar op de derde plaats.

Handelstekort VS naar $50 miljard

Het handelstekort (het meer importeren dan exporteren) is in de Verenigde Staten opgelopen naar 50,2 miljard dollar over de maand mei, het hoogste getal sinds oktober 2008. Dit maakte het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekend.

Analisten hadden voorafgaand aan de cijfers een tekort van 44,1 miljard dollar verwacht. De import van de Amerikanen steeg op maandbasis 2,6 procent naar 225 miljard dollar, met name door de duurdere olie. De export viel tegen met een lichte daling van 0,5 procent naar 175 miljard dollar.

Vooral het handelstekort met China is dramatisch. De VS importeerden voor 32,8 miljard dollar aan goederen en diensten uit het land, maar exporteerden voor slechts 7,8 miljard dollar naar China.

Aanslag op gasdistributiestation Sinaï

In de Sinaï-woestijn is dinsdagochtend een aanslag gepleegd op een gasdistributiestation. Het station hoort bij de pijpleiding waardoor aardgas van Egypte naar Israël en Jordanië wordt gepompt. Vorige week was de leiding ook het doelwit van een aanslag.

Het station stond in het stadje El-Arish, vijftig kilometer van de grens met Israël. Zeker vier gewapende mannen dwongen de bewakers te vertrekken en bliezen het station vervolgens op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De gasleiding is vaker het doelwit van sabotage. Sinds de val van de Egyptische president Hosni Mubarak, in februari van dit jaar, is er nu vier keer een aanslag op de pijpleiding gepleegd. Tot dusverre zijn deze aanslagen niet opgeëist. In het verleden hebben in de Sinaï wonende bedoeïenen de leiding aangevallen, maar ook islamisten die gekant zijn tegen het vredesverdrag met Israël worden gezien als verdachten.

De Israëlische minister van infrastructuur Uzi Landau zei dat de aanslagen een bedreiging beginnen te vormen voor de Egyptisch-Israëlische betrekkingen. "Dit was een anker, vanuit economische oogpunt misschien wel het belangrijkste element van onze vredesovereenkomst met Egypte, en het wordt langzaam, langzaam uitgehold", zei Landau.


Aanslag op gasdistributiestation Sinaï (Foto: Novum)

John Cusack vervangt Tobey Maguire in Paperboy

John Cusack speelt een ter dood veroordeelde crimineel in de erotische thriller The Paperboy van Precious-regisseur Lee Daniels. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De crimineel zou eerst gespeeld worden door Tobey Maguire, maar die kon de opnamen niet combineren met zijn rol in The Great Gatsby.

De crimineel is ter dood veroordeeld voor de moord op een politieagent. Nicole Kidman is in de thriller te zien als femme fatale die de crimineel brieven stuurt. Ze brengt zijn zaak onder de aandacht van een journalist, een rol van Matthew McConaughey, met wie ze een affaire begint. Ook Zac Efron heeft een rol in de film, maar welk personage hij speelt is onbekend.

The Paperboy is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1995 van de Amerikaanse schrijver Pete Dexter. De film speelt zich af in de Amerikaanse staat Florida. De thriller moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


John Cusack vervangt Tobey Maguire in Paperboy (Foto: Novum)

[Upd] NAC huurt Kolk van Union Berlin

NAC Beda heeft zich versterkt met Santi Kolk. De 29-jarige aanvaller komt op huurbasis over van het Duitse Union Berlin. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Kolk, die eerder speelde voor ADO Den Haag, Heerenveen, RKC Waalwijk, FC Den Bosch, Excelsior, FC Zwolle en Vitesse, zal zich deze week in Zeeland melden op het trainingskamp van de Bredase club.

Afgelopen seizoen kwam Kolk bij Union Berlin zeventien maal in actie waarin hij viermaal tot scoren wist te komen.

Update 15.25

Hoewel NAC Breda een persoonlijk akkoord heeft bereikt met Santi Kolk, is de overgang nog niet beklonken. Voetbal International meldt dat Kolks werkgever, het Duitse Union Berlin, niet bereid is om een deel van zijn salaris te blijven betalen. Daardoor lijkt de komst van Kolk niet meer haalbaar.

"De kans dat het doorgaat acht ik nu zelfs heel erg klein. Over een aantal details kunnen we het niet eens worden met Union Berlin. Zoals bekend moeten wij op elke euro letten. Daar zijn we heel strikt in. Zelf wil hij graag. Laten we hopen dat het een kwestie van tijd is," zegt directeur Ed Busselaar.

Brabantse aardbeientelers verdacht van uitbuiting

FNV Bondgenoten verdenkt tien West-Brabantse aardbeientelers van uitbuiting van Poolse werknemers en van fraude. De vakbond heeft hierover melding gemaakt bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

De bedrijven zouden hun werknemers uit Polen onderbetalen. Daarnaast verdenkt de vakbond de telers ervan de zorgtoeslag en belastingteruggave van de werknemers op te strijken. Bestuurslid Wim Baltesen van FNV Bondgenoten heeft dit doorgegeven aan de SIOD. Hij baseert zich hierbij op bronnen die anoniem willen blijven.

Baltesen vermoedt dat dit maar het topje van de ijsberg is. "Een paar jaar geleden gaf een aangeklaagde teler aan niet te begrijpen wat hij fout deed. Al zijn collega's deden immers precies hetzelfde." FNV Bondgenoten hoopt door voorlichting bij werknemers achter meer misstanden te komen.

RKC hoopt op spelers van Fulham

RKC Waalwijk hoopt spelers van Fulham te kunnen huren. De Engelse club liet weten graag enkele talenten, die nog niet rijp zijn voor de Premier League, in de Nederlandse Eredivisie te stallen. De Brabantse promovendus heeft hier wel oren naar.

Trainer Ruud Brood was afgelopen weekend in Engeland en bekeek daar een wedstrijd van het tweede elftal van Fulham. Het feit dat Martin Jol sinds kort trainer is in Londen, kan een voordeel zijn voor RKC. De Scheveninger werkte in het verleden immers in Waalwijk.

Van een samenwerkingsverband is volgens Brood nog geen sprake: "Er wordt in de regionale media van alles gesuggereerd, maar als twee clubs samenwerken moet echt iets op papier staan en ik heb nog niets gezien. Iedereen weet dat wij op zoek zijn naar nieuwe spelers en daarbij informeren wij ook bij oud-trainers. Martin Jol heeft natuurlijk een geweldig netwerk en heeft bovendien veel affiniteit met RKC. Als we daar in de toekomst profijt van kunnen hebben dan is dat mooi meegenomen. Momenteel tasten we een beetje af."

RKC is met name op zoek naar aanvallers en een spits van Fulham zou dus meer dan welkom zijn. Ook de jonge Nederlander Danny Hoesen staat onder contract bij Fulham. Hij mag verhuurd worden van Jol.

Beelden onschuldige man op opsporingssite

De politie in Friesland heeft beelden van een onschuldige man op de opsporingssite dadergezocht.nl gezet. De politie had beelden opgevraagd van een dief die geld had opgenomen met een gestolen bankpas, maar kreeg de verkeerde.

Een 43-jarige man uit Ureterp werd er vrijdag op geattendeerd dat hij door de politie werd gezocht. Hij was zich van geen kwaad bewust en meldde zich bij de politie. Toen uit onderzoek bleek dat de Fries niets met de gestolen pinpas te maken had, zijn de beelden van de site gehaald en heeft de politie haar excuses aangeboden.

Man aangehouden voor aanslagen coffeeshop Helmond

In Drunen is dinsdagochtend een 58-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslagen op de Helmondse coffeeshop Carpe Diem vorig jaar. Dat meldt de politie. Een arrestatieteam hield de man aan in zijn woning. De Drunenaar is in een cel gezet en wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Na de aanhouding doorzochten politiemensen een winkel en een woning in Drunen. Daarbij werden een doorgeladen revolver, munitie en een verboden mes in beslag genomen. De politie wil niet zeggen of de doorzochte woning het huis van de aangehouden man is.

Op coffeeshop Carpe Diem zijn twee aanslagen gepleegd. Juni vorig jaar, vlak voor de opening, reed een auto de pui eruit. Een maand later werden twee handgranaten naar binnen gegooid. Ook is de coffeeshop meerdere keren bedreigd. Bij de aanslagen raakte niemand gewond. Carpe Diem is de tweede coffeeshop die in Helmond zijn deuren opende.

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond wordt sinds december beveiligd. Hij ontving bedreigingen die te maken hebben met de vergunning die hij had gegeven aan Carpe Diem. Vorige week maakte justitie bekend dat de gepantserde cabine met bewapende agenten voor de woning van Jacobs is weggehaald.

Jacobs wordt nu op een andere manier beveiligd. Of de dinsdag aangehouden man iets met de bedreigingen aan het adres van de burgemeester te maken heeft, wil de politie niet zeggen. "Het enige wat we over de arrestant zeggen is dat hij is aangehouden in het onderzoek naar de aanslagen op de coffeeshop", zegt een woordvoerder.

In oktober werden al twee andere mannen aangehouden die verdacht werden bij de aanslagen betrokken te zijn. De Helmonders van 33 en 20 jaar werden vijf dagen later vrijgelaten, maar bleven officieel wel verdacht. Het Openbaar Ministerie liet weten dat er te weinig bewijsmateriaal was om de twee langer vast te houden.

Medio mei werd de uitbater van Carpe Diem opgepakt op verdenking van het witwassen van crimineel geld. In maart werd de coffeeshop op grond van de wet Bibob definitief gesloten. Bibob wordt gebruikt door de overheid om malafide ondernemers te weren.

Boze vader slaat medewerker pretpark bloedneus

Een medewerker van Attractiepark Slagharen is zondag mishandeld door een boze vader. Het slachtoffer had het zoontje van de man kort daarvoor de toegang tot een attractie ontzegd, omdat die te klein was, meldt de politie dinsdag.

De vader van het jongetje was het niet met de beslissing van de 17-jarige medewerker eens en bedreigde hem. Toen ze elkaar later nog eens troffen, sloeg de vader de medewerker met een vuist in het gezicht.

De jongen liep onder meer een bloedneus op. Hij heeft aangifte gedaan tegen de man.

Xbox Music vervangt Zune dit najaar

Xbox Music moet de vervanging worden van Zune op de Xbox 360. De muziekdienst moet deze herfst op de markt komen met een catalogus van zeker elf miljoen muzieknummers. Dat beweert de zakelijke website Business Insider op basis van uitspraken van Microsoft-CEO Steve Ballmer.

Consumenten kunnen met stemcommando's en lichaamsbewegingen door de collectie bladeren en muziek opzoeken. Waarschijnlijk maakt Xbox Music deel uit van een update voor het besturingssysteem van de Xbox 360 die dit najaar verschijnt.

De techniek van de Kinect-camera voor de Xbox 360 wordt nog altijd verbeterd. Zo liet Microsoft in juni weten dat de camera nu ook vingerbewegingen kan herkennen. Het schietspel Ghost Recon: Future Soldier maakt gebruik van deze subtiele bewegingen en kan bovendien met de stem worden aangestuurd.

Waarschijnlijk vervangt Xbox Music alleen het muzieksegment van Zune. Het huren en bekijken van films blijft in dat geval werken via Zune Video.

Resultaten onderzoek Grolsch Veste pas eind augustus

De eerste resultaten van het onderzoek naar het instorten van een deel van het dak van de Grolsch Veste worden pas eind augustus verwacht. Dit liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag aan RTV Oost weten.

Volgens diezelfde Raad is er flink wat maatschappelijke onrust ontstaan. Veel mensen vragen zich namelijk af of ze nog wel veilig op de tribune kunnen zitten. Vorige week stortte een deel van het dak van de Grolsch Veste, de thuishaven van FC Twente, in. Bij het ongeval, dat bijna een week geleden plaats vond, kwamen twee mensen om het leven en vielen vijftien gewonden.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek naar het ongeval gestart. Beide onderzoeken worden echter apart van elkaar gedaan. Het OM wil namelijk nagaan of er sprake is van dood door schuld.

James Franco: pers heeft pik op mij

James Franco is ervan overtuigd dat de pers hem dit jaar moet hebben. "Vorig jaar was iedereen aardig tegen mij, dit jaar branden ze me af", zegt de acteur, wiens laatste film Your Highness door critici met de grond gelijk werd gemaakt, tegen de Amerikaanse augustuseditie van mannenblad Playboy.

Zelf werd hij voor een Oscar genomineerd voor zijn rol in 127 Hours. Zijn tegenspeelster in de komedie Your Highness is Natalie Portman, die de Oscar won voor beste actrice in het balletdrama Black Swan.

"Ik heb dat scenario niet geschreven, ik deed gewoon mijn werk", zegt de 33-jarige acteur over de film waarin hij als dappere krijger een prinses gespeeld door Portman moet versieren. "Volgens mij doe ik het best aardig. Ze wisten een jaar geleden al dat er een probleem was met het scenario. Maar omdat die film vlak na de Oscars uitkomt, denkt iedereen meteen dat er wat mis mee is."

Franco redeneert dat de aanwezigheid van Portman, vlak na haar overwinning bij de Oscars, de kaartverkoop toch had moeten stimuleren. "Nu geeft iedereen mij de schuld. Het is gewoon belachelijk. Ik denk dat een hoop mensen ook denken, hij doet te veel verschillende dingen, laten we hem te grazen nemen."

Zijn volgende film is Rise of the Planet of the Apes, een remake van het bekende verhaal waarin mensapen de macht grijpen en de mensheid onderdrukken. De film zorgde al voor opschudding wegens het gebruik van computergeanimeerde apen in plaats van acteurs. Franco denkt al te weten hoe de pers op de film gaat reageren. "Dit is mijn gok: alle critici slijpen hun messen nu al om me eens even flink te lynchen. Als die film het slecht doet, krijg ik de schuld."

Rise of the Planet of the Apes draait vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen, Your Highness gaat op 15 september in première.


James Franco: pers heeft pik op mij (Foto: Novum)

Basketbalclub Amsterdam kan Eredivisie niet betalen

Basketbalclub Amsterdam komt komend seizoen niet in de Eredivisie uit. De club heeft daarvoor niet voldoende geld bij elkaar weten te brengen, wordt op de officiële website gemeld. Gesprekken met een mogelijke nieuwe sponsor liepen op niets uit. De afgelopen twee seizoenen zat Amsterdam al zonder sponsor.

De hoofdstedelijke basketballers waren sinds de oprichting in 1995 uiterst succesvol. Tussen 1999 en 2009 werd de ploeg zeven keer landskampioen. Sinds 1997 wonnen de Amsterdammers bovendien vijf keer de nationale beker, voor het laatst in 2006. Afgelopen seizoen werd Amsterdam achtste in de Eredivisie.

Regering Egypte waarschuwt demonstranten

De militaire regering in Egypte heeft demonstranten in Caïro gewaarschuwd niet 'het algemeen belang te schaden'. De waarschuwing ging vooraf aan een voor later dinsdag geplande massademonstratie op het Tahrir-plein. Activisten bivakkeren al sinds vrijdag op het Tahrir-plein, hetzelfde plein waar in februari massademonstraties werden gehouden tegen de toenmalige president Hosni Mubarak.

De actievoerders eisen een grondiger zuivering van de regering van leden van het voormalige regime van Mubarak. Ook eisen ze dat agenten die betrokken waren bij de dood van demonstranten tijdens de volksopstand vervolgd worden.

De actievoerders op het plein werd dinsdagochtend aangevallen door een groep met messen en stokken bewapende mannen. Ze werden ook met stenen bekogeld, aldus een van de betogers. Bij de aanval op hun tentenkamp raakten zes mensen gewond, onder wie een vrouwelijke journalist.

Een van de aanvallers is door de betogers aangehouden en wordt ondervraagd over wie er achter de aanval zit.

Programmaraden boos op Ziggo over analoge zenders

Twaalf programmaraden zijn boos dat kabelmaatschappij Ziggo hun adviezen over de keuze van analoge tv-zenders niet heeft opgevolgd. Ze stappen daarom naar het Commissariaat voor de Media. Dat meldt een woordvoerder van kabelraden.nl, de stichting landelijk steunpunt programmaraden, dinsdag.

De vijftig programmaraden geven kabelmaatschappijen advies over vijftien zenders in het pakket, het zogeheten wettelijke basispakket. Twaalf raden zijn boos dat Ziggo hun advies in de wind heeft geslagen. Zo heeft Ziggo in Limburg de Duitse zenders ARD en WDR uit het analoge pakket gehaald. "Tegen de zin van de programmaraden daar", zegt de woordvoerder. "Gezien de ligging van Limburg is dit toch een gekke zaak."

Een andere ergernis van de programmaraden is dat Ziggo het aanbod van analoge zenders verkleint van 30 naar 25. "Ziggo krimpt de pakketten in, maar klanten gaan niet minder betalen. Voor een deel is het verkleinen van het analoge pakket, een paar jaar geleden zaten er nog veertig zenders in, een middel om abonnees te dwingen naar digitale tv over te stappen."

"We negeren de programmaraden absoluut niet", zegt een woordvoerder van Ziggo in een reactie. "We nemen ze serieus. Maar bepaalde adviezen nemen we niet over, omdat ze niet voldoen aan de vereisten in de Mediawet."

Over de Duitse zenders in Limburg, zegt de Ziggo-zegsman: "We onderzoeken heel veel bij onze klanten. Zo vragen we ze welke zenders ze belangrijk vinden. De Duitse zenders staan in het wensenlijstje van Limburgse abonnees helemaal niet zo hoog."

Ook is het volgens Ziggo niet waar dat het bedrijf het analoge pakket kleiner maakt om mensen digitale tv op te dringen. "Ik draai het om: we doen dit omdat klanten daarom vragen", zegt de woordvoerder. "Mensen willen steeds meer digitaal, en met name HD. Tweederde van onze abonnees kijkt digitaal en ze willen meer, meer, meer. Daarvoor moeten we ruimte maken op de kabel. En één analoge zender neemt net zoveel ruimte in als acht digitale."

[Tour] Tourdirectie overweegt regels aan te scherpen

De directie van de Ronde van Frankrijk overweegt in de toekomst de veiligheidsregels voor volgers van de koers aan te scherpen. Dat gebeurt naar aanleiding van de ongevallen die deze editie hebben plaatsgevonden.

"Die auto had daar nooit mogen rijden", herhaalde tourbaas Christian Prudhomme vandaag voor de start van de tiende etappe, zijn mening over het ongeval waarbij de Spanjaard Juan Antonio Flecha en de Nederlander Johnny Hoogerland betrokken waren. "Het had dramatische gevolgen."

Johnny Depp bundelt krachten met Disney

Johnny Depp maakt nog twee films met producent Disney. De acteur werkt al met de filmmaatschappij aan de western The Lone Ranger en is onderhandeling voor een vijfde Pirates-film. Depp gaat mogelijk daarnaast ook in twee andere projecten spelen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het productiebedrijf Infinitum Nihil van Depp werkt met Disney aan een verfilming van de tv-serie The Night Stalker uit de jaren zeventig. De serie gaat over een journalist die mysterieuze misdaden onderzoekt. De misdaden houden altijd verband met bovennatuurlijke of buitenaardse krachten.

Het tweede filmproject gaat over de vrijheidsstrijder Paul Revere, die tijdens de Amerikaanse Revolutie in 1775 de Amerikanen waarschuwde voor een Britse invasie. Het scenario voor de biografie wordt geschreven door Lee en Janet Batchler, bekend van Batman Forever.

De 48-jarige Depp werkt momenteel aan de vampierfilm Dark Shadows van Warner Bros en keert daarna weer terug naar Disney voor The Lone Ranger. Over de productiedata van de twee nieuwe films is nog niets bekend.


Johnny Depp bundelt krachten met Disney (Foto: Novum)

'Spelcomputerverkoop flink gedaald'

In juni zijn in Amerika veel minder spelcomputers over de toonbank gegaan dan in dezelfde maand vorig jaar. Naar schatting werden er 1,36 miljoen spelcomputers aan de man gebracht. Dat is een daling van 21 procent. Dat stelt marktanalist Michael Pachter van investeringsmaatschappij Wedbush tegenover gamevakblad MCV.

Pachter loopt met deze uitspraken vooruit op de officiële verkoopcijfers die marktonderzoeksbureau NPD nog bekend moet maken. De verkoop van draagbare spelcomputer is volgens de analist het minst geschaad met een verval van vijftien procent. Het aantal verkochte televisiespelcomputers zou echter met zeker 24 procent gedaald zijn.

Fabrikanten zouden spelcomputers goedkoper moeten maken, vindt Pachter. Daardoor zou de verkoop van bijvoorbeeld de Xbox 360 en Playstation 3 weer aantrekken. Ook de softwareverkoop is gebaat bij goedkopere spelcomputers. Bij een prijsdaling van vijftig dollar stijgt de vraag naar software naar schatting met vijf procent.

In ieder geval Sony en Microsoft laten na de zomer hun spelcomputers in prijs zakken, zo is de verwachting. Hoe concurrent Nintendo daarop reageert, zou volgens verschillende analisten van afhangen het moment waarop het Japanse bedrijf zijn nieuwe spelcomputer, de Wii U, op de markt wil brengen. De Wii U moet ergens volgend jaar in de schappen komen te liggen.

Chris Hemsworth speelt Formule 1-coureur

Chris Hemsworth is in onderhandeling voor de rol van de Britse Formule 1-coureur James Hunt in de film Rush. De film concentreert zich op de rivaliteit tussen Hunt en zijn Oostenrijkse concurrent Niki Lauda in de jaren zeventig, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het scenario van de racefilm is van Peter Morgan, bekend van onder meer het politieke drama Frost/Nixon. Wie de film gaat regisseren, is nog onbekend. De film staat gepland voor 2013. Ron Howard was in onderhandeling voor de regie van de film. Of hij al getekend heeft voor de racefilm, is onbekend.

Hemsworth is momenteel vooral bekend als de uit de kluiten gewassen Noorse dondergod in Thor. De superheldenfilm is momenteel nog in de Nederlandse bioscopen te zien. Zijn volgende verschijning als de man met de hamer is in 2013 in het superheldenepos The Avengers, waarvan de opnames momenteel plaatsvinden.


Chris Hemsworth speelt Formule 1-coureur (Foto: Novum)

Brown: Murdoch huurt criminelen in

De Britse oud-premier Gordon Brown heeft dinsdag flink uitgehaald naar Rupert Murdoch. De mediamagnaat huurde criminelen in om vertrouwelijke informatie te verkrijgen over zijn gezin, maar ook over anderen, zei hij. "De mensen met wie zij werken zijn criminelen. Bekende criminelen. Criminelen met strafbladen", aldus Brown tegen de BBC.

Volgens Brown heeft de krant The Sunday Times kort na zijn aantreden als premier geprobeerd de hand te leggen op vertrouwelijke informatie, zoals bankgegevens, juridische documenten en ander materiaal.

"Ik ben geschokt, oprecht geschokt, om tot de ontdekking te komen dat dit is gebeurd door hun banden met criminelen, bekende criminelen, die deze praktijken erop nahielden, ingehuurd door onderzoekers van The Sunday Times", zei Brown.

Een commissie van het Lagerhuis ondervraagt de Londense politie dinsdag over de vraag waarom een eerder onderzoek naar het afluisterschandaal rond de inmiddels opgedoekte krant News of the World geen resultaten opleverde. De Labour-partij heeft haar conclusie reeds getrokken en roept om het aftreden van plaatsvervangend politiecommissaris John Yates, die in 2009 zei dat verder onderzoek naar de krant niet nodig was.

Met het verdwijnen van NotW keerde de rust niet terug. Het afluisterschandaal breidde zich maandag alleen maar verder uit na beweringen dat nog twee kranten van Murdoch zich schuldig hebben gemaakt aan het op illegale wijze verkrijgen van informatie. Het ging hierbij om het verkrijgen van informatie over de bankgegevens van Brown en medische gegevens over zijn zoontje, dat taaislijmziekte heeft.


Brown: Murdoch huurt criminelen in (Foto: Novum)

Broer president Karzai vermoord

De halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai, Ahmad Wali Karzai, is dinsdag in het zuiden van Afghanistan doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Kandahar bevestigd. Karzai stond aan het hoofd van de provinciale raad van Kandahar en overleefde in het verleden diverse malen aanslagen op zijn leven.

De jongere halfbroer van de president was niet vrij van controverse en vormde voor velen het bewijs dat er met de regering van Karzai veel mis is. Desondanks bleef de president achter zijn halfbroer staan en verwierp hij veel beschuldigingen dat Ahmad Wali Karzai betrokken was bij criminele activiteiten, waaronder drugshandel.

De liquidatie van Karzai vond plaats op dezelfde dag dat de Franse president Nicolas Sarkozy een bezoek bracht aan de Franse troepen in Afghanistan. De Franse regering deelde mee dat een kwart van de Franse troepen voor volgend jaar zomer naar huis wordt gehaald.  

Ontsnappende pinguïn stelt verzorgers voor raadsel

Voor de tweede keer in enkele dagen is een jonge pinguïn uit het verblijf in Dierenpark Amersfoort ontsnapt. Hoe de pinguïn daarin is geslaagd, is volgens een woordvoerder vooralsnog een mysterie.

Vrijdag liep pinguïn Noa opeens bij een van de restaurants van het dierenpark. Haar verzorgers controleerden daarop het verblijf en vonden geen gebreken, maar zondagnacht was het weer raak. Toen was Noa op bezoek bij een zwangere neushoorn.

Het verblijf is opnieuw gecontroleerd, maar het is volgens de woordvoerder nog steeds een raadsel hoe de pinguïn kon ontsnappen. "Ze is ons te slim af." Daarom wordt een camera opgehangen. "We hopen dat ze het niet opnieuw doet, maar als het toch gebeurt, willen we het graag op film hebben."

Het verblijf is al jaren in gebruik, maar er is nog nooit een pinguïn uit ontsnapt. Noa is na haar geboorte, enkele maanden geleden, naar de pinguïncrèche geweest, waar de dieren uit de hand leren te eten. Sinds ze een week geleden terugkeerde is ze twee keer ontsnapt.

Waar ze naar op zoek is weet de dierentuin niet. "Misschien is ze op jonge leeftijd al op zoek naar een man en bevallen de heren in het verblijf haar niet. Of ze is nieuwsgierig naar de buren. Maar dat is slechts giswerk."

Gevaar dat Noa bij een van haar avonturen de bek van een tijger inwaggelt is er volgens de woordvoerder niet. "De verblijven van de roofdieren zijn goed afgesloten."


Ontsnappende pinguïn stelt verzorgers voor raadsel (Foto: Novum)

Te late Van Nistelrooy weggestuurd

Dat trainer Manuel Pellegrini blij is met Ruud van Nistelrooy bij Málaga betekent niet dat de Nederlander te laat mag komen. Van Nistelrooy werd teruggestuurd naar zijn hotel.

Een afspraak is een afspraak, vindt Pellegrini. Toen Van Nistelrooy zich vanmorgen een paar minuten te laat voor de training van zijn nieuwe club meldde, was de Chileense trainer onverbiddelijk. De spits werd teruggestuurd naar het hotel.

Van Nistelrooy was niet de enige die moeite had met de tijd. Volgens lokale media waren ook zijn ploeggenoten Duda en Kris Stadsgaard te laat. Zij werden eveneens weggestuurd door de trainer. Gevolgen heeft dat overigens niet: aan het einde van de training keerde Van Nistelrooy weer terug op het veld.

De Nederlander vertrok bij Hamburger SV en besloot zijn carrière voort te zetten bij de Spaanse club. Sinds Málaga in handen is van een rijke eigenaar, worden er flink wat aankopen gedaan. Van Nistelrooy realiseert zich wel dat het nog niet betekent dat Málaga er al is. "We moeten ons eerst op het veld bewijzen", zo zei hij eerder.

Nu al recordjaar dure natuurrampen

Door een ongekend aantal zware natuurrampen dit jaar is 2011 na de eerste zes maanden al het duurste schadejaar ooit. De meeste economische schade werd veroorzaakt door de aardbeving in Japan op 11 maart.

De Duitse verzekeraar Munich Re heeft berekend dat de schade dit jaar al 190 miljard euro bedraagt. De Japanse aardbeving nam hiervan 150 miljard euro voor haar rekening. In het vorige recordjaar 2005 bedroeg de schade voor het hele jaar 157 miljard euro.

Andere rampen in de eerste zes maanden van dit jaar waren de aardbevingen in februari en juni in Nieuw-Zeeland, de hevige tornado's in april en mei in de Verenigde Staten en de overstromingen in Australië.

Meer aangiften misbruik tegen zwemleraar Uithoorn

Tegen de van kindermisbruik verdachte zwemleraar uit Uithoorn zijn nog eens twee aangiften van misbruik gedaan. Tot nu toe gaan drie aangiften over kinderen die zijn misbruikt tijdens of rond een zwemles. Een vierde, nieuwe aangifte staat los van zijn activiteiten als zwemleraar, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag.

Dat misbruik zou ook buiten de gemeente Aalsmeer hebben plaatsgevonden. Het voorarrest van de zwemleraar werd dinsdag met zestig dagen verlengd. De instructeur werd in mei aangehouden nadat de ouders van een jong kind aangifte hadden gedaan. De rechtbank liet hem echter al snel vrij omdat er niet genoeg bewijs was om hem langer vast te houden.

Toen een tweede aangifte binnenkwam, werd de man opnieuw ingesloten en is hij niet meer vrijgelaten. De instructeur gaf zonder toezicht les aan ongeveer honderd kinderen.

Man ligt weken dood achter computer

Een man uit Groningen heeft enige weken dood achter zijn computer gezeten. Het lichaam van de man werd zondag gevonden, nadat kennissen die al enige tijd niets van hem hadden vernomen de politie waarschuwden, meldt een politiewoordvoerder dinsdag.

Of de man zeven weken dood achter zijn computer zat, zoals andere media beweren, weet de woordvoerder niet. Ook kan de woordvoerder niet bevestigen dat de kennissen die de politie waarschuwden geregeld met de man contact hadden via de netwerksites Hyves en Facebook.

De Groninger is een natuurlijke dood gestorven.

'Evil Dead 4 in pre-productie'

Evil Dead 4 komt er eindelijk aan. Tenminste, als we Dread Central moeten geloven. Volgens een zeer betrouwbare bron van de website heeft de vaste editor van regisseur Sam Raimi, Bob Murawski, zijn spullen gepakt en is vertrokken naar Detroit om daar te werken aan een scenario voor he vierde deel. "Het wordt een klein, indie-ding zoals de eerste twee films", aldus Murawski.

Nu moet je niet vertrouwen op een enkele bron, maar ook Evil Dead-ster Bruce Campbell heeft via zijn Twitter-kanaal laten weten dat we moeten rekenen op een nieuwe film. Via @GroovyBruce heeft hij laten weten dat het project zeker nog leeft:

Evil Dead 4

Mocht er meer nieuws komen over Evil Dead 4, dan houdt FOK!film je op de hoogte.

Onbekend werk van Michelangelo ontdekt

Een schilderij dat tientallen jaren in Campion Hall, onderdeel van de universiteit van Oxford, hing blijkt van de hand van Michelangelo. Dat meldt de BBC op basis van onderzoekresultaten van een Italiaanse wetenschapper.

Tot nu toe werd gedacht dat het doek Kruisiging met de Madonna, Sint-Jan en Twee Rouwende Engelen was gemaakt door Michelango's tijdgenoot Marcello Venusti. Met gebruik van infraroodtechnologie is volgens de wetenschapper Antonio Forcellino vastgesteld dat de Italiaanse renaissancekunstenaar de schilder is.

In het boek La Pietà Perduta, dat Forcellino schreef over de verloren werken van Michelangelo, had 'niemand anders dan Michelangelo' een dergelijk 'meesterwerk' kunnen maken.

Inmiddels is het doek weggehaald uit Campion Hall, een jezuïetenopleiding, weggehaald en ondergebracht bij het Ashmolean Museum in Oxford. Het werk werd in 1930 op een veiling gekocht.

Nederlander ontvoerd in Zuid-Afrika

Een Nederlander is vorige week ontvoerd in Zuid-Afrika. De man is inmiddels weer vrij na betaling van losgeld. De Zuid-Afrikaanse politie meldt de aanhouding van zes mensen, twee Zuid-Afrikanen en vier Nigerianen.

De verdachten hadden op internet een schrootdeal aangeboden ter waarde van ongeveer 4,4 miljoen euro. De Nederlander werd door het bedrijf waarvoor hij werkt naar Zuid-Afrika gestuurd om te kijken of de deal lucratief was.

In het land aangekomen nam de man contact op met de mensen die de advertentie hadden geplaatst. Toen ze hadden afgesproken werd hij ontvoerd en vastgehouden in een huis in Johannesburg.

De Nederlander werd vrijgelaten nadat ongeveer vijftienduizend dollar losgeld was betaald. De verdachten, vijf mannen en een vrouw, werden zaterdag en maandag aangehouden.

Corruptieonderzoek bij openbaar onderwijs Rotterdam

De politie doet onderzoek naar ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij de stichting die het openbaar onderwijs in Rotterdam verzorgt. De stichting heeft mogelijk regels voor de aanbesteding van bouwwerkzaamheden voor scholen ontdoken, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag.

In verband met het onderzoek is maandag in de kantoren van de stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) een inval gedaan. Ook een woning van een medewerker van de stichting is doorzocht, evenals kantoren van Prosco, dat de administratie van de stichting doet. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De zaak kwam aan het rollen in april na een melding van een gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam. Die vermoedde dat bij BOOR fraude was gepleegd. Tegelijkertijd kwam bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een melding binnen over mogelijke onregelmatigheden bij de stichting. De melder was op aanraden van het raadslid naar de NMa gestapt.

De gemeente is op de hoogte gesteld.

Kwalificatieduel Oranje is al uitverkocht

Het EK-kwalificatieduel van Oranje tegen San Marino is nu al uitverkocht. Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt.

Het Nederlands elftal speelt op vrijdag 2 september in het Philips Stadion het kwalificatieduel met San Marino. Dat is dus nog zeven weken weg, maar alle kaarten zijn al verkocht. Het is de dertigste interland die in Eindhoven gespeeld wordt.

Na de wedstrijd tegen San Marino moet Oranje op 6 september naar Finland afreizen voor het uitduel. Een maand later speelt het Nederlands elftal tegen Moldavië. De laatste wedstrijd uit Groep E wordt vier dagen daarna gespeeld en is een uitwedstrijd tegen Zweden.

Een jaar geleden werd de kwalificatiewedstrijd tegen San Marino met 5-0 gewonnen door het Nederlands elftal. In het Philips Stadion is plek voor bijna 35.000 supporters. Voor de wedstrijd tegen Moldavië, die in De Kuip gespeeld wordt, zijn tot nu 18.000 kaarten verkocht.

[Tour] Flecha heeft nog geen excuses ontvangen

Juan Antonio Flecha vindt het jammer dat hij nog niets gehoord heeft van de chauffeur van de volgauto die de Spanjaard zondag in de negende etappe van de Tour de France aangereden heeft. De Sky-renner ging na in de kopgroep te zijn aangereden door een auto van de Franse televisie hard tegen het asfalt en nam hierbij Johnny Hoogerland mee.

"Hij is nog niet bij me geweest om excuses te maken," zei Flecha in El Pais over de chauffeur van de Franse televisie. "Maar als hij alsnog langskomt, denk ik dat ik niet met hem wil praten. Ook de Franse televisie heeft geen sorry gezegd."

Zowel Flecha als Hoogerland liepen bij hun val meerdere kwetsuren op. Beiden gaan later vanmiddag gewoon van start in de tiende etappe. Onduidelijk is nog hoeveel last ze zullen hebben van de opgelopen verwondingen en of de überhaupt de finish van de etappe zullen gaan halen.

Ninja Zombies laten zich zien in trailer

De meest originele films zijn vaak indie-films. Zo ook deze keer met een film genaamd Ninja Zombies. Regisseur Noah Cooper heeft vandaag een trailer en poster vrijgegeven van zijn aankomende project.

Dameon is een luiwammes met totaal geen motivatie of energie om wat te doen. Plots krijgt hij een nachtmerrie over een samurai die met een zwaard op de vlucht is. Het zwaard heeft magische krachten waarmee de doden tot leven gewekt kunnen worden. Als Dameon op onderzoek uitgaat vindt hij een kist met oude papieren over zijn familie, waaruit blijkt dat de samurai een voorouder van hem is.

Kamergenoot Kara vertaalt de tekst, vindt het duivelse Hell Sword en brengt haar recentelijk overleden broer terug tot leven...samen met een groep moordlustige ondode ninja's. Het gevecht om leven en (on)dood is begonnen.

Ninja Zombies

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het is nog onbekend wanneer de film in zijn geheel te bewonderen valt.

Beense moet wachten op maagverkleining

Peter Beense moet nog bijna een half jaar wachten op zijn maagverkleining. De zware zanger zou eigenlijk morgen onder het mes gaan, maar de operatie is uitgesteld.

"Mijn medische gegevens bleken niet compleet. Daarom is besloten de ingreep te verplaatsten naar het einde van dit jaar", aldus Beense tegen AT5.

De zanger onderging in 2008 ook al een maagverkleining, maar het effect van die operatie is niet groot genoeg; Beense weegt momenteel nog steeds 200 kilo. Na een tweede maagverkleining hoopt hij uit te komen op een gewicht van zo'n 100 kilo.

Beense meldt zich binnenkort nog wel voor een andere ingreep in het ziekenhuis. Een eerder geplande meniscusoperatie gaat namelijk wel door.

Snekers vast voor reeks koperdiefstallen

De politie heeft met de aanhouding van twee mannen uit Sneek dertien koperdiefstallen opgelost. Het tweetal haalde onder meer koperen leidingen weg uit een aantal zendmasten in Friesland en Drenthe, meldt de politie dinsdag.

De Friezen van 31 en 38 jaar werden op 5 juli aangehouden toen ze koperen leidingen hadden gestolen van een zendmast in Doniaga, een dorp bij het Tjeukemeer. Ze bekenden dat ze vaker hadden toegeslagen bij zendmasten. Ook waren ze betrokken bij de diefstal van koperen gedenkplaten van een monument op de Afsluitdijk.

[Tour] Geen doping in hotelkamer Kolobnev

De Franse politie heeft geen dopingproducten gevonden in de kamer van Alexander Kolobnev. Dat liet de openbaar aanklager van Aurillac vandaag weten. De Franse justitie is een onderzoek begonnen tegen de Russische renner van Katusha nadat bekend werd dat hij na de vijfde etappe van de Tour een positieve dopingtest had afgelegd.

Katusha maakte gisteravond al bekend dat Kolobnev, die betrapt werd op het gebruik van een vochtafdrijvend middel, op eigen initiatief voorlopig niet op de fiets stapt. De 30-jarige Rus gaf vandaag ook zelf een verklaring uit. Daarin zei hij niet te weten hoe het verboden diureticum in zijn urinestaal terecht was gekomen. Uit respect 'voor de tourorganisatie en het wielrennen in het algemeen', geeft hij echter verder geen commentaar.

Kolobnev heeft inmiddels een contra-expertise aangevraagd. Als de resultaten daarvan ook positief zijn, wordt hij door Katusha ontslagen. De ploeg zal hem dan ook een boete van vijf jaarsalarissen opleggen. Bovendien kan hij dan een schorsing van maximaal twee jaar opgelegd krijgen.

Vettel: "Red Bull moet op Ferrari reageren"

Sebastian Vettel mag dan ruim aan de leiding gaan in het wereldkampioenschap in de Formule 1, de Duitser vindt dat het halverwege het seizoen nog lang geen gelopen koers is. De regerend wereldkampioen weet dat Ferrari met Fernando Alonso op Silverstone heeft laten zien dat Red Bull niet onklopbaar is.

Ferrari bracht voor de achterzijde van de auto een grote update mee, met onder meer een nieuwe achtervleugel en een andere diffuser die in het licht bekeken van de nieuwe regels zeer goed bleken te werken. Vettel verwacht dat de scharlakenrode bolides uit Maranello ook volgende week in Duitsland goed voor de dag zullen komen en wil daarom dat Red Bull met goede updates komt, zodat de titelaspiraties van onder meer Fernando Alonso definitief de kop ingedrukt worden.

"Het was een zware race en Ferrari, en dan met name Fernando, was erg snel en heeft ons verslagen. Dat moeten we accepteren. We moeten hieruit lering trekken en het is aan ons om in de komende races sterke voor de dag te komen. Het is nu een belangrijk moment in het kampioenschap namelijk," zei Vettel in een video-interview na afloop van de race. "We staan er goed voor, maar we moeten onszelf gaan verbeteren, anders kunnen de anderen te dichtbij komen."

Vettel staat in het kampioenschap eerste met 204 punten. De naaste belager van de Duitser is teamgenoot Mark Webber die op 124 punten staat. Daarachter staat Alonso die op 112 punten staat. Een of meerdere nulresultaten van Vettel kunnen er voor zorgen dat de achtervolgers snel op de hielen van de Duitser komen te zitten.

Het weer: niet zomers

Het zomerse weer is de komende dagen ver te zoeken. In plaats van een lekker zonnetje kunnen we rekenen op regen, veel wind en lage temperaturen. In de loop van dinsdag komen de eerste regen en onweersbuien vanuit het zuiden ons land in.

Woensdag en donderdag is het nat en zal het niet warmer worden dan 15 graden. Vrijdag blijft het droog en wordt het zelfs 21 graden, maar in het weekend kunnen we het mooie weer wel weer vergeten.

Geweld voorafgaand aan Oranjemarsen

In de nacht voorafgaand aan de Oranjemarsen in Belfast, die dinsdag worden gehouden, hebben honderden katholieke jongeren de confrontatie gezocht met de politie. Er raakten 22 agenten gewond.

De jongeren gooiden met Molotov-cocktails en probeerden op een gegeven moment zelfs met een gestolen bus op de agenten in te rijden. Deze poging eindigde in een hek. De politie vuurde rubberkogels af en probeerde de jongeren met waterkanonnen uiteen te jagen.

In een protestantse wijk in het noorden van Belfast ontmantelde de politie een autobom, die later nep bleek te zijn.

De jaarlijkse protestantse Oranjemarsen zorgen altijd voor veel spanningen, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.

Voorlopig geen Wii U voor Irrational Games

Irrational-baas, Ken Levine, heeft laten weten dat er voorlopig geen plannen liggen om te gaan ontwikkelen voor de Wii U, maar sluit hiermee niet de volledige ontwikkeling voor het platform uit. De uitspraken van Levine komen wellicht wat ongemakkelijk, aangezien hij nog geen maand geleden te zien was op Nintendo's E3 Wii U promo-roll, waar hij enthousiast sprak over de mogelijkheden van de console.

De ontwikkelaar heeft wel een nieuwe BioShock voor de PlayStation Vita aangekondigd. In een interview met IGN zei hij het volgende:

"Just to be clear, there are no plans. I'm not saying it can't happen, but we have no plans to do any games for that platform. We're now getting to a place with Vita and what Nintendo's doing where that's not necessarily going to be the case, where you can play full-on hardcore games in bed with the lights out while your wife's asleep. I like that a lot. That means a lot to me. On the airplane? That means a lot to me as a core gamer, that you've got two sticks."

"That's so important to me. The fact that the Wii U has got two sticks... I feel it's like... It's a great year for the core coming back and saying, ‘okay, have your touch screens, have your motion control, we'll try to make that work, and if you can pull that off it'll be really good.'"

Ook laat hij het een en ander los over de (on)mogelijke iOS versie van de franchise:

"That's not the kind of game I'm going to make. It is a core game. I love my iPad. The games that I play - Civ Revolution on my iPad, I play 100 Rogues on my iPad - I tend to play core games. I'm not a huge Fruit Ninja guy, it just doesn't interest me."

"I respect what those guys do, and obviously they're able to tap into a kind of zeitgeist that is outside what I do, and I respect that a lot, but it's just not me. I'm a core gamer. If you're looking at me to make a game like that, you're probably hiring the wrong dude."

De laatste creatie van de hand van Levine, BioShock Infinite, staat gepland op een release in 2012 en zal speelbaar zijn op PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Rotterdam houdt proef met gezichtsscan bij juwelier

De Rotterdamse politie houdt een proef waarbij klanten van een juwelier voor de deur hun gezicht moeten laten scannen. Als het uiterlijk van de klant overeenkomt met dat van een crimineel in de politiedatabank, blijft de deur gesloten. Dat bevestigt een woordvoerder dinsdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

De proef wordt momenteel bij één juwelier gehouden. De politie bekijkt onder meer of de techniek naar behoren werkt.

Overvallen zijn voor juweliers een groot probleem. Omroep Gelderland berichtte vrijdag over een Nijmeegse juwelier die na acht overvallen heeft besloten geen jonge allochtonen meer in zijn zaak te laten. Bij de laatste overval, op 23 juni, viel hij in een bouwput en liep hij een dwarslaesie op.

Het Bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid liet aan de omroep weten het beleid van juwelier Kamerbeek in strijd te vinden met het discriminatieverbod. Daarom zou het bureau met hem in gesprek willen gaan.

Rossellini speelt graag in Nederlandse films

Isabella Rossellini is in Amsterdam voor de opnamen van de familiefilm Zigzag Kid van de Vlaamse regisseur Vincent Bal. De Italiaanse actrice werkt graag in Nederland. "Ik had een geweldige ervaring met Jeroen Krabbé in Left Luggage", zegt de 59-jarige actrice tegen Novum Nieuws.

Na het zien van Bals poezenfilm Minoes uit 2001, wilde Rossellini graag nog een Nederlandse film maken. "Die film is zo charmant dat ik besloot met hem samen te werken."

Zigzag Kid gaat over de 13-jarige Nono, gespeeld door de Nederlandse Thomas Simon. Hij wil de beste politieagent van de wereld worden, net als zijn vader, een rol van Fedja van Huêt. Rossellini speelt een zangeres die Nono bewondert.

De actrice herkent de ambitie van de hoofdpersoon bij zichzelf. "De meeste kinderen kijken op tegen hun ouders, zij zijn het eerste voorbeeld dat je hebt in je leven." De Italiaanse heeft zelf twee beroemde filmouders: regisseur Roberto Rossellini en actrice Ingrid Bergman. "Ik werd verliefd op film omdat mijn ouders in het vak zaten."

Toch koos Rossellini eerst voor het leven als fotomodel. Pas na haar dertigste ging ze acteren. "Ik wilde eerst niet de filmwereld in omdat mijn ouders te beroemd waren." Het werk als model, bracht haar uiteindelijk toch naar het acteervak.

"Het geheim van mijn succes als model was dat ik emoties toonde voor de camera dus ik dacht: ik hoef alleen nog maar woorden toe te voegen." Haar 27-jarige dochter Elettra is haar moeder achterna gegaan in het modellenvak en daar is de actrice blij mee. "Het is een geweldig vak, zeker als je jong bent."

Nu Rossellini ouder is, krijgt ze echter niet meer zo veel modellenwerk. De filmrollen liggen voor het oprapen. "Vreemd genoeg heb ik de laatste jaren juist meer gewerkt dan daarvoor", aldus de actrice. "Ik loop nu tegen de zestig en merk dat er veel bijrollen zijn voor actrices van mijn leeftijd."

Behalve aan de Nederlandse film werkt Rossellini momenteel ook aan de Italiaanse film Deauville met Claudia Cardinale en Lara Flynn Boyle. Zigzag Kid moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Rossellini speelt graag in Nederlandse films (Foto: Novum)

Morgen videoservice op 3DS

Vanaf morgen is de videoservice voor Nintendo 3DS beschikbaar. Om toegang te krijgen tot deze content moet je de video-applicatie downloaden uit de Nintendo eShop. Zodra je de app hebt kun je exclusieve 2D- en 3D-content bekijken op jouw Nintendo 3DS.

De video's komen automatisch binnen via de SpotPass-functie als je in de buurt van een draadloze internetverbinding bent. Nintendo is op dit moment bezig om SpotPass ook beschikbaar te maken bij bepaalde Wi-Fi-providers zodat je ook op openbare lokaties content kunt downloaden.

Onder de eerste Nintendo Video-content die via SpotPass beschikbaar komt, bevinden zich afleveringen van Oscar's Oasis – de charmante tekenfilmserie van TeamTO & TUBA die in verschillende Europese landen op tv wordt uitgezonden. Op je Nintendo 3DS kun je deze afleveringen voor het eerst volledig in 3D kijken.

De 3D-specialist D4D heeft een aantal exclusieve 3D-afleveringen gemaakt van Magic Tricks for your Nintendo 3DS. Laat je vermaken en verbluffen door diverse klassieke kaarttrucs en optische illusies die je driedimensionaal in de palm van je hand tot leven ziet komen.

Er verschijnen voor Nintendo Video ook speciale, één-minuut-durende 3D-afleveringen van de tekenfilmserie Angelo, gemaakt door TeamTO. Deze filmpjes zijn gebaseerd op de Franse boekenserie "Comment Faire Enrager...", geschreven door Sylvie de Mathuisieulx en geïllustreerd door Sébastien Diologent.

Het blijft niet bij deze 2D- en 3D-content. In de nabije toekomst zal Nintendo Video nog veel meer content verzorgen. Zoals filmtrailers, klassieke muziekconcerten, kinderanimatiefilmpjes en meer, alles in volledig 3D.

De verrassing van www.modernwarfare3.com

Het moderne slagveld tussen EA en Activision heeft vandaag weer een aparte vorm aangenomen. Sinds 2009 is namelijk het domein www.modernwarfare3.com in privébezit van een onbekend iemand, maar Activision heeft overduidelijk nooit gepoogd deze over te nemen. Met alle gevolgen van dien.

Mocht je nog niet op de link hierboven geklikt hebben, doe dat dan nu. Watskeburt? Juist - hij redirect naar Battlefield 3. De vraag is nu of deze privébezitter dit zelf heeft gedaan, of dat het domein onlangs van handen is gewisseld. Het is dus onduidelijk of EA, DICE of een Battlefield 3-fanaat zin had in een grapje.

Mallya trekt boetekleed bij Force India aan

Force India-eigenaar Vijay Mallya heeft zijn excuses aangeboden voor de fouten die zijn team maakte in de Grand Prix van Groot-Brittannië. Coureurs Paul di Resta en Adrian Sutil leken onderweg naar solide puntenfinishes, maar enkele mislukte pitstops zorgden er voor dat Sutil elfde werd en Di Resta vijftiende.

Di Resta lag in de race lange tijd zevende, maar viel ver terug toen hij binnengeroepen werd en de banden van zijn teamgenoot klaar stonden. Het zoeken naar de juiste banden duurde zo lang dat de Schot op een plaats buiten de punten weer de baan op kwam. Een aanrijding met Sébastien Buemi zorgde er vervolgens voor dat hij kansloos voor een goede klassering was.

Sutil reed in eerste instantie achter zijn teamgenoot en kende zijn eigen pitproblemen. De Duitser zegt dat hij voor zijn tweede stop te vroeg naar binnen is geroepen, waardoor hij een keer extra moest stoppen en mogelijk hierdoor een puntenfinish verloren heeft.

"Excuses aan de fans van Force India. Beide auto's hadden in de top tien moeten finishen en punten moeten behalen, maar we hebben de strategie en de pitstops verknald," zei Mallya op zijn Twitteraccount.

Eerste 15 minuten van Journey

We leven in een drukke wereld gevuld met infobesitas, tokkie-tv en games die aansporen tot geweld. Gelukkig is hier Journey, een ongekend stille multiplayer-belevenis die je zal verzadigen middels een trip van rust ende reinheid. De prachtige game vertelt het verhaal van een persoon die een reis maakt door een betoverende woestijn.

Dus stap even weg van je werk, laat je COD-game even voor wat het is, en geniet van de eerste vijftien minuten van deze betoverende bèta-footage. Journey komt uit later dit jaar en is exclusief voor PlayStation 3.

'Mark Rutte te braaf voor eigen film'

De Nederlandse premier Mark Rutte is te braaf voor een film. Dat zegt de Franse regisseur Xavier Durringer tegen Novum Nieuws. Zijn nieuwe film La Conquête gaat over de opkomst van de Franse president Nicolas Sarkozy in 2007 en zorgde in mei voor veel ophef op het filmfestival van Cannes.

"Die premier van jullie is wel erg saai, ik zou er nog geen film van een halfuur over kunnen maken", zegt de 47-jarige filmmaker. Rutte is beduidend braver dan zijn Franse collega en is naar verluidt ook op 44-jarige leeftijd nog altijd vrijgezel. "Hij moet gewoon zorgen dat hij elke dag netjes zijn werk doet en zo veel mogelijk de anonimiteit opzoeken."

Over de Franse president kan Durringer veel meer vertellen, en hij is daarbij zeker niet onverdeeld positief. "Sarkozy is net Charlie Chaplin. Zoals hij loopt met dat kleine lichaam en dat grote hoofd. Hij gedraagt zich ook net als een kind. Hij wil iedereen aanraken, probeert altijd te lachen, gebruikt foute straattaal, eet vaak junkfood en lust geen wijn."

Ook over andere politici aan het Élysée doet Durringer een boekje open. "Franse politici zijn soms net gangsters. Ze praten net als mannen in een film van Scorsese. Ze moorden niet met wapens, maar met woorden, zinnen, roddels en affaires."

La Conquête gaat donderdag, op de Franse nationale feestdag 14 juli, in Nederland in première.


'Mark Rutte te braaf voor eigen film' (Foto: Novum)

Zes minuten in Raccoon City

Het is deze week zombieweek op FOK!games en dat betekent dat alle zombiegames extra in het zonnetje gezet worden. Zo hebben we vandaag bijna zes minuten gameplay uit de aankomende game Resident Evil: Operation Raccoon City voor jullie. Het zijn helaass off screen beelden, maar geven toch een aardig beeld.

Operation Raccoon City is een third person shooter in de wereld van de eerste Resident Evil-games. Je neemt het op tegen zombies in de stad waar het allemaal begon: Raccoon City. De game speelt zich af tussen deel 2 en 3.

'MW3 zal beter verkopen dan Black Ops'

Analist Michael "Captain Obvious" Pachter heeft laten weten dat hij denkt dat Call of Duty: Modern Warfare 3 beter zal verkopen dan Black Ops. De laatstgenoemde shooter werd een kleine 2 weken geleden gekroond tot 'UK's best-selling game ever' met net geen 3.8 miljoen verkopen. Pachter gelooft dat Modern Warfare 3 globaal meer dan twintig miljoen verkopen kan halen.

Pachter zegt dat de franchise's fanbase van "17 million weekly active unique online players" er voor gaat zorgen dat de nieuwe telg in de reeks zijn oudere broers de laan uit zal sturen. Ook zijn voorspelling dat sommige hard-core Call of Duty-fans de serie zullen verlaten door de introductie van de "Elite"-service, staat niet in de weg van het verkoop-succes. Pachter weet het zeker.

Dat tot nu toe van elke nieuwe additie op de Call of Duty-franchise meer exemplaren verkocht werden dan van zijn directe voorganger, vergeten we maar even. Ook het feit dat het aantal Modern Warfare 3-pre-orders al significant groter zijn dan die van Black Ops lijkt geen afbreuk te doen aan deze onverwachte voorspelling. Pachter is een wijs man, met wie men niet moet sollen.

Modern Warfare 3 komt uit in begin november 2011, en is speelbaar op PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

[Tour] Popovych niet meer van start

Yaroslav Popovych gaat vandaag niet meer van start in de tiende etappe van de Tour de France. De Oekraïner kwam al twee keer ten val en is daarnaast sinds zondag ziek.

RadioShack zag eerder deze Tour ook al Janez Brajkovic en Chris Horner door valpartijen afstappen. Levi Leipheimer en Andreas Klöden kwamen daarnaast ook al zwaar ten val. Klöden, de nummer acht in het algemeen klassement, liet gisteren weten dat het beter gaat met zijn rug.

Wereldrecordpogingen op Campzone

Nederlandse gamers gaan op de jaarlijkse lanparty Campzone verschillende wereldrecords proberen te verbreken. Dat maakt de organisatie achter het evenement maandag bekend. Campzone doet zelf ook een gooi naar het record van 'grootste outdoor lanparty' ooit.

Een gamer uit Aalst gaat eind deze maand een recordpoging doen om het marathonrecord sandboxgame te breken. Dit record staat op dit moment op 36 uur. Vervolgens zullen twee gamers vanaf 6 augustus proberen het marathonrecord strategiegame spelen te breken. Dit record is nog niet gevestigd en wordt gebroken na minimaal 24 uur onafgebroken te hebben gegamed.

CampZone vindt vanaf 29 juli tot 8 augustus in het Brabantse Oirschot plaats. Er worden verdeeld over 11 dagen meer dan vijftienhonderd gamers verwacht.

FC Utrecht haalt ook Zweed Nilsson

Na Johan Martensson heeft FC Utrecht zich versterkt met een tweede Zweed. De overgang van Marcus Nilsson van Helsingborgs IF is op een haar na gevild. Dat meldt de Zweedse club. De 23-jarige centrale verdediger meldt zich vandaag in de domstad om medisch gekeurd te worden. Er zou een contract voor vijf jaar voor hem klaarliggen.

Nilsson werd in 2007 door Helsingborgs opgepikt bij het kleine Rydebäck IF. In de afgelopen vijf seizoenen kwam de tienvoudig Zweeds jeugdinternational tot 75 competitiewedstrijden voor de Zuid-Zweedse club. Daarin scoorde hij twee keer. Met Helsingborgs staat hij na zestien speelrondes bovenaan in de Allsvenskan, de Zweedse Eredivisie.

Parijs: Gadhafi bereid te vertrekken

De Libische leider Moammar Gadhafi is 'bereid te vertrekken'. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé dinsdag op basis van gezanten van Gadhafi gezegd. Maandag ontkende het Franse ministerie van buitenlandse zaken nog dat Frankrijk in gesprek was met Gadhafi.

Volgens Juppé is er dan ook geen sprake van onderhandelingen. Iedereen in het Libische conflict heeft contact met iedereen, zei hij. "Het Libische regime stuurt boodschappers overal naar toe, naar Turkije, naar New York, naar Parijs. We ontvangen gezanten die zeggen: 'Gadhafi is bereid te vertrekken. Laten we het hier over hebben'."

'Batman: Arkham City krijgt Collector's Edition'

De Amerikaanse retailer Best Buy heeft sinds vandaag de Collector's Edition van Batman: Arkham City in de pre-order. En daar houdt het nieuws helaas op. Er zijn, behalve dat de editie je een kleine honderd dollar achteruit zet, geen details vrijgegeven over de contents van deze package. Ook is nog niet bekend of deze editie ook naar Europa komt. Het blijft even afwachten.

Mocht er meer nieuws vrijkomen over deze CE dan lees je dat uiteraard op FOK!games. In de tussentijd kunnen we de pijn alleen verzachten. Batman: Arkham City zal speelbaar zijn op 21 oktober en komt uit voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360. 

Messi: "Vanaf nu een andere Copa América"

Lionel Messi denkt dat er na de 3-0 overwinning op Costa Rica een andere Copa América is aangebroken voor Argentinië. 

Tijdens de wedstrijd tegen Colombia kreeg de Argentijnse ploeg nog een fluitconcert te verwerken. Vooral Lionel Messi moest het ontgelden. Daar was tegen Costa Rica geen sprake van, en daar was Messi de supporters dankbaar voor. "'Ik wil allereerst het publiek in Cordoba bedanken voor de steun voor de ploeg en in het bijzonder voor mij, op een moment dat we het nodig hadden", zei hij na afloop.

Argentinië moest tegen Costa Rica winnen om niet al in de eerste ronde uit de Copa América te vliegen. Gewonnen werd er, met 3-0, en Messi had daar met twee assists een belangrijke bijdrage in. "Nu begint er een andere Copa América", denkt de speler van Barcelona. "Wij willen het beste voor Argentinië."

De bondscoach van Costa Rica toonde zich een goede verliezer. "We hebben gespeeld tegen de beste ploeg van het toernooi", zei Ricardo Volpe. "Mijn ploeg had de bal nooit. In de rust heb ik mijn spelers gezegd: Als je de bal niet hebt, dan is het bedankt en tot ziens! Op basis van de wedstrijd van Argentinië tegen Colombia dacht ik dat we bij konden blijven. Maar als je de bal niet hebt, dan houdt het op."

Schwarzenegger terug op witte doek in Last Stand

Arnold Schwarzenegger maakt zijn terugkeer op het witte doek in The Last Stand. De 63-jarige acteur en ex-politicus heeft de film, een mix van de actiefilm Die Hard en de western High Noon, gekozen als het project voor zijn comeback in Hollywood.

De woordvoerder van Schwarzenegger heeft het nieuws maandag officieel bevestigd, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. The Last Stand wordt de eerste grote film van de Governator sinds Terminator 3: Rise of the Machines uit 2003.

The Last Stand
wordt geregisseerd door de Zuid-Koreaan Kim-ji-Woon, bekend van de horrorfilm I Saw the Devil, en gaat over een Amerikaanse sherrif die strijdt tegen de Mexicaanse drugsmaffia. De regisseur maakt met The Last Stand zijn filmdebuut in de Verenigde Staten. De opnamen moeten nog dit jaar van start gaan.

Schwarzenegger zette in mei nog al zijn plannen voor een terugkeer op het witte doek in de ijskast nadat uitlekte dat hij een buitenechtelijk kind heeft. Zijn vrouw Maria Shriver heeft inmiddels een scheiding aangevraagd.

De acteur trok zich in 2003 terug uit de filmwereld om aan de slag te gaan als gouverneur van de staat Californië. Begin dit jaar kwam een einde aan zijn gouverneurschap in de 'Golden State'.


Schwarzenegger terug op witte doek in Last Stand (Foto: Novum)

[Tour] De etappe van vandaag

Na de rustdag staat er een relatief korte etappe op het programma voor het peloton in de Tour de France. Met Thomas Voeckler in het geel wordt er 158 kilometer verreden tussen Aurillac en Carmaux. De etappe gaat constant op en af en het zal afhangen van de sprintersploegen of er een massasprint komt of niet.

Aurillac
Aurillac heeft ongeveer 30.000 inwoners. Aurillac is de historische paraplu-hoofdstad van Frankrijk. Nog steeds wordt hier de meerderheid van de in Frankrijk gemaakte paraplu's gemaakt. Dit zijn er jaarlijks circa 250.000.

Aurillac kreeg al zeven keer eerder de Tour de France over de vloer. De laatste keer was in 2008, toen de huidige Rabobank-renner Luis-Léon Sanchez (de winnaar van eergisteren) de zevende etappe wist te winnen.

Carmaux
Carmaux was beroemd om haar belangrijke mijnbouw (vanaf dertiende eeuw tot het jaar 2000) en de glasblazerij (uit achttiende eeuw tot 1931). Carmaux kreeg nog nooit eerder de Tour de France binnen de gemeentegrenzen.

Etappebeschrijving
De etappe gaat constant op en af en heeft vier heuvels van betekenis in het parcours. De Côte de Mirandol Bourgnounac van de vierde categorie (3,9 kilometer à 4,1%) is de laatste, op 15 kilometer van de streep.  Ondanks dat het de dag na een rustdag is ligt er een massasprint in het vooruitschiet. Dit omdat de sprinters hun achterstand in de strijd om de groene trui op Philippe Gilbert willen verkleinen.

Profiel

Klassement na negende etappe:

# Naam renner Land Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Team Europcar 38:35,11
2 Luis Léon Sánchez Spa Rabobank + 1,49
3 Cadel Evans Aus Team BMC + 2,26
4 Frank Schleck Lux Team Leopard-Trek + 2,29
5 Andy Schleck Lux Team Leopard-Trek + 2,37
6 Tony Martin Dui Team HTC-Columbia + 2,38
7 Peter Velits Slw Team HTC-Columbia z.t
8 Andreas Klöden Dui Team RadioShack + 2,43
9 Philippe Gilbert Bel Quick-Step + 2,55
10 Jakob Fuglsang Den Team Leopard-Trek + 3,08
15 Robert Gesink Ned Rabobank + 4,01
30 Rob Ruigh Ned Vacansoleil + 5,43
46 Bauke Mollema Ned Rabobank + 11,08
51 Laurens ten Dam Ned Rabobank + 14,41
80 Johnny Hoogerland Ned Vacansoleil + 25,27
127 Lieuwe Westra Ned Vacansoleil + 44,20
128 Maarten Tjallingii Ned Rabobank + 44,42
140 Joost Posthuma Ned Team Leopard-Trek + 48,40
150 Lars Boom Ned Rabobank + 52,32
168 Niki Terpstra Ned Quick-Step + 1:00,40
178 Addy Engels Ned Quick-Step + 1:13,16


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish
**** Alessandro Petacchi, Tyler Farrar
*** Björn Leukemans, Jéremy Roy, Philippe Gilbert
** José Joaquin Rojas, André Greipel
* Romain Feillu, Thor Hushovd, Denis Galimzyanov 

[Tour] De etappe van vandaag

Na de rustdag staat er een relatief korte etappe op het programma voor het peloton in de Tour de France. Er wordt 158 kilometer verreden tussen Aurillac en Carmaux, waar het constant op en af zal gaan.

Aurillac
Aurillac heeft ongeveer 30.000 inwoners. Aurillac is de historische paraplu-hoofdstad van Frankrijk. Nog steeds wordt hier de meerderheid van de in Frankrijk gemaakte paraplu's gemaakt. Dit zijn er jaarlijks circa 250.000.

Aurillac kreeg al zeven keer eerder de Tour de France over de vloer. De laatste keer was in 2008, toen de huidige Rabobank-renner Luis-Léon Sanchez de zevende etappe wist te winnen.

Carmaux
Carmaux was beroemd om haar belangrijke mijnbouw(vanaf dertiende eeuw tot het jaar2000) en de glasblazerij (uit achttiende eeuw tot 1931). Carmaux kreeg nog nooit eerder de Tour de France binnen de gemeentegrenzen.

Etappebeschrijving
De etappe gaat constant op en af en heeft vier heuvels van betekenis in het parcours. De Côte de Mirandol Bourgnounac van de vierde categorie (3,9 kilometer à 4,1%) is de laatste, op 15 kilometer van de streep. Het zal belangrijk zijn of de sprinters en diens helpers de heuvel goed overkomen, anders bestaat de kans dat er een avonturier met de zege zal gaan strijken.

Profiel

Klassement na negende etappe

FOK!sport favorieten voor de etappe

Vejinovic: "Achtste plek was geen toeval"

Middenvelder Marko Vejinovic denkt dat Heracles Almelo het komend seizoen nog beter kan doen dan de achtste plaats in de Eredivisie van vorig jaar.

Hij hoopt via Heracles de top te bereiken. De 21-jarige middenvelder leek in zijn periode bij AZ op het eerste elftal af te stevenen, maar dat werd nooit bereikt. "Louis van Gaal was trainer. Ik eiste geen basisplaats, maar wel een kans om het eens te laten zien", zegt Vejinovic tegen het Algemeen Dagblad.

"Ja, ik was nog jong, maar wat geeft dat?" vraagt Vejinovic zich af. "Van Gaal wilde een laatste man van mij maken, maar dat zag ik dus niet zitten. Zelfs in vriendschappelijke wedstrijden liet hij mij niet invallen. Dus ben ik op hem afgestapt. Nee, daar hoefde ik mijn moed niet voor bij elkaar te rapen. Ik kan voor mezelf opkomen."

"Van Gaal vond het niet grappig dat ik om uitleg vroeg", zegt de middenvelder. "Hij zei vertrouwen in mij te hebben, maar dat geloofde ik niet. Vervolgens kwam Ronald Koeman. AZ wilde mijn contract met vier jaar verlengen, maar ik weigerde. Ik wilde eerst speeltijd." Heracles Almelo meldde zich in Alkmaar, net als Parma en het tweede elftal van Real Madrid. Maar de keuze viel op Heracles.

"Gertjan Verbeek was een verademing. Hij was open en eerlijk. De eerste maanden zat ik op de bank, daarna kwam ik in de ploeg." Ook onder trainer Peter Bosz heeft hij het er nog naar zijn zin. "Hij laat ons vrijer en kiest voor het pure voetbal. De achtste plek van het afgelopen seizoen was geen toeval."

Twee stierenrenners op de hoorns in Pamplona

Op de zesde dag van de stierenrennen in de Spaanse stad Pamplona zijn dinsdag twee renners op de hoorns genomen. Eén persoon werd door een stierenhoorn in de rug geraakt, de ander liep een verwonding aan zijn schouder op, zei het Rode Kruis. Twee andere personen raakten gewond toen zij tijdens de ren ten val kwamen.

Op het meerdaagse San Ferminfestival rennen honderden durfallen voor de stieren uit die naar de arena in het centrum van Pamplona worden geleid. In de nauwe straatjes moeten zij de scherpe hoorns van de stieren zien te vermijden.

Het festival trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen.

Automatisch disc wisselen met de Xbox 360

Wie kent de problemen van de console niet? Je zit lekker op je bankje, hebt net een potje Black Ops gespeeld, maar nu wil je een nieuw spel starten. Zucht, weer moeten opstaan, helemaal naar de console toelopen om dan door je hele lijst te zoeken naar dat ene spel. Wat een drama.

Gelukkig zijn er modders. Iemand heeft namelijk een mechanisme gebouwd om automatisch discs te kunnen wisselen van een Xbox 360. Zodoende hoef je niet meer op te staan om een ander spel te keizen. Je selecteert een spel uit je lijstje en laat de machine zelf de disc wisselen. Ideaal toch?

Bandai Namco telt af naar iets

Bandai Namco heeft een aftelklok op hun website gezet. Met nog een dikke 200 uur op de teller lijkt het erop dat volgende week donderdag iets bekendgemaakt gaat worden. Wat er bekendgemaakt gaat worden is nog niet bekend maar er gaat al een klein gerucht.

Bandai Namco heeft namelijk pasgeleden de handelsmerken voor Dark Escape en Northern Wings vastgelegd. Grote kans dat één van deze twee titels er mee te maken heeft. We zullen dus nog een weekje moeten wachten tot we weten wat het zal zijn. Bekijk hier de website en de klok die er op staat.

Waarschuwingen op drankflessen Australie

De Australische drankindustrie brengt vanaf dinsdag op vrijwillige basis gezondheidswaarschuwingen aan op drankflessen, mogelijk om in de toekomst kritiek te voorkomen dat zij te weinig heeft ondernomen tegen drankmisbruik.

De waarschuwingen zijn vooral gericht op jongeren en zwangere vrouwen, zei DrinkWise Australia dinsdag, een groep die door de drankindustrie wordt gefinancierd.

De Australische regering overweegt het plaatsen van waarschuwingen op drankflessen later dit jaar verplicht te stellen.

'Identiteitskaart niet meer geldig buiten EU'

Vakantiegangers kunnen binnenkort niet meer met hun identiteitskaart afreizen naar landen buiten de Europese Unie als Turkije en Zwitserland. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) werkt aan een wetsvoorstel waardoor de kaart niet langer als officieel reisdocument geldt, schrijft De Telegraaf.

Houders van een identiteitskaart hoeven minder persoonsgegevens te verstrekken. Dat betekent wel dat ze alleen nog binnen de EU kunnen reizen.

'Windows 8 zal Xbox-games kunnen spelen'

Er is een nieuw gerucht de wereld ingedoken over Windows 8. Enkele anonieme bronnen binnen Microsoft hebben gelekt dat de nieuwste versie van Windows Xbox 360-spellen kan afspelen. Dit zal dan een nieuwe stap zijn naar een mix tussen console en PC.

De dienst zal waarschijnlijk niet kosteloos zijn. Gebruikers zullen een bedrag moeten neerleggen om games te kunnen afspelen, zoals ook al het geval bij Games For Windows Live is. De dienst zal niet draaien op Xbox Live waardoor het cross platform-element nog niet verwerkt is. De dienst is vooral opgezet om de games voor de 360 te blijven spelen en produceren ondanks dat de hardware in de console ouder wordt.

HTC ontkent patenten Apple te schenden

De Taiwanese smartphone- en tabletfabrikant HTC ontkent patenten van zijn Amerikaanse concurrent Apple te hebben geschonden. Apple diende maandag een klacht in bij de International Trade Commission (ITC) in de Verenigde Staten. HTC zou gebruik hebben gemaakt van technologie die wordt gebruikt voor de iPhone en de iPad.

Volgens HTC klopt er niets van de beschuldigingen. "Wij zijn teleurgesteld dat Apple de ene na de andere rechtszaak probeert aan te spannen in plaats van eerlijk te concurreren", aldus het Taiwanese bedrijf dinsdag.

HTC ontkent patenten Apple te schenden
HTC ontkent patenten Apple te schenden (Foto: ANP)

Steden steeds warmer

Het temperatuurverschil tussen steden en de groene gebieden daarbuiten wordt steeds groter. Dat komt doordat steden steeds dichter worden bebouwd. Het verschil tussen een Rotterdamse stadswijk en een groene plek buiten de stad kan oplopen tot 8 graden. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een onderzoek van de gemeente Rotterdam.

Universiteiten, steden en de rijksoverheid onderzoeken hoe ze kunnen voorkomen dat het in de zomer te heet wordt. De aanleiding is dat bij hittegolven in 2003 en 2006 veel ouderen omkwamen. Ook vrezen steden dat hun milieuambities teniet worden gedaan als iedereen steeds vaker de airco aanzet. Verder slapen mensen slechter als het heet is.

De temperatuur stijgt in steden doordat die steeds dichter worden bebouwd. Die bebouwing houdt een verkoelende wind tegen. Er ligt ook veel asfalt, wat de hitte van de zon beter opneemt.

Verkoeling kan volgens de onderzoekers worden gebracht door gele klinkers in plaats van asfalt te gebruiken. Ook zou met architecten kunnen worden overlegd over welke materialen worden gebruikt. Verder helpt het om meer groen aan te planten.

Het onderzoek van de kennisinstituten TNO en Deltares en de universiteit van Wageningen begon in 2009. Er werden meetstations in Rotterdam geplaatst en een bakfiets met meetapparatuur reed rond in de stad. Het is het warmst in gebieden met veel hoogbouw die dicht op elkaar staat. Het onderzoek wordt later deze maand gepubliceerd.

Voor verder onderzoek zijn nu meetkabels opgehangen tussen lantaarnpalen en bomen aan de Berkelselaan in Rotterdam-Noord. Zo willen de onderzoekers achterhalen met welk soort groen de buurt het beste koel te houden is.

[Tour] Hoogerland stelt zichzelf een doel

Johnny Hoogerland heeft zichzelf een doel gesteld: "Als ik de komende twee etappes overleef, dan ga ik weer proberen aan te vallen. Want ik wil die bolletjestrui in Parijs brengen”.

Tijdens de negende etappe van de Tour de France was de Zeeuw samen met Juan Antonio Flecha betrokken bij een aanrijding door een wagen van de Franse tv terwijl ze in de kopgroep reden. Zijn knie doet nog pijn en daarnaast heeft hij 33 hechtingen.

Op de vraag of hij zich zorgen maakte voor de komende etappes zei de renner van Vacansoleil: "Ja, best wel. De komende ritten zijn op papier niet al te lastig, maar elke Touretappe is te vergelijken met een klassieker. En met 33 hechtingen in je lijf, is dat niet echt lekker. Maar ik ga er alles aan doen om die bolletjestrui te verdedigen. Als ik de kans krijg, tot Parijs.”

Overleg Midden-Oosten Kwartet mislukt

Het Midden-Oosten Kwartet is er niet in geslaagd een manier te bedenken om de vastgelopen vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Een bron bij het overleg heeft dat gezegd.

De Europese buitenlandcoördinator Catherine Ashton, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, Ruslands minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en diens Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton bespraken de kwestie maandagavond in Washington, maar konden geen overeenstemming bereiken over hoe verder te gaan.

De Palestijnen werken ondertussen aan hun gang naar de Verenigde Naties. In september willen zij de Algemene Vergadering vragen om de erkenning van een soevereine Palestijnse staat.

Meer dan honderd leden van het Europees Parlement riepen de Europese Unie en haar lidstaten maandag in een brief op om de Palestijnen ertoe te bewegen af te zien van hun gang naar de VN. Alleen onderhandelingen kunnen leiden tot vrede met Israël, aldus de brief, die werd ondertekend door conservatieven, liberalen en socialisten.

'Chersonissos lijdt onder Oh Oh Cherso'

Het Griekse vakantieoord Chersonissos heeft te lijden gehad onder de televisieserie Oh Oh Cherso. "In de serie zagen jongeren vechtpartijen, chaos en drukte", zegt een woordvoerder van de Sundio Group dinsdag in Metro. Onder de groep vallen onder meer de reisbureaus GoGo en X-Travel.

Jongeren willen volgens de woordvoerder wel een feestvakantie, maar dan goed georganiseerd en zonder problemen. Uit onderzoek zou blijken dat jongeren Chersonissos te plat en te massaal vinden. Volgens concurrent Gofun.nl zette de daling bij Chersonissos vorig jaar al in, voordat de serie werd uitgezonden. Een woordvoerder wijt de overstap in Metro aan volggedrag.

Tot vorig jaar was Chersonissos de populairste vakantiebestemming onder Nederlandse jongeren. Nu heeft de Spaanse toeristische badplaats Lloret de Mar de Grieken van de troon gestoten. Chersonissos staat nog wel op de tweede plaats. De top vijf wordt gecompleteerd door de badplaatsen Albufeira in Portugal, Sunny Beach in Bulgarije en het Spaanse eiland Mallorca.


'Chersonissos lijdt onder Oh Oh Cherso' (Foto: Novum)

[Tour] Kolobnev schorste zichzelf

Aleksandr Kolobnev heeft zichzelf gisteren geschorst nadat bij een dopingcontroles sporen van een verboden middel in zijn lichaam waren aangetroffen. Dit meldt zijn ploeg Katusha. "Aleksandr Kolobnev heeft besloten om zichzelf te schorsen. Verder geven renner en team voorlopig geen verklaring.”

Gisteren werd bekend dat Kolobnev in de eerste week van de Tour de France was betrapt op het gebruik van HCT, een middel dat vochtafdrijvend werkt en kan dienen als maskeringsmiddel voor doping.

Aanvankelijk had een woordvoerder van de ploeg gezegd dat de renner op staande voet ontslagen was. Dit is later echter tegengesproken. "Onze interne regels zeggen dat een renner, als de B-staal ook een positief resultaat oplevert, zal worden ontslagen en dat hij een boete moet betalen die bepaald is op vijf keer zijn jaarsalaris”, aldus de verklaring van de Russische wielerploeg.

Eerste poster The Dark Knight Rises

De eerste teaser poster van The Dark Knight Rises is uitgebracht. 

The Dark Knight Rises

Op de afbeelding, die maandag voor het eerst verscheen op de officiële website van de film, kijkt de camera omhoog naar gebouwen in Gotham. De gebouwen brokkelen van boven af maar zijn onmiskenbaar gesitueerd in de vorm van een vleermuis. 

De teaser poster is soortgelijk aan dat van The Dark Knight, waar de uiteindelijke posters brandende gebouwen lieten zien. The Dark Knight Rises komt 19 juli 2012 in de bioscoop.

Messi leidt Argentinië langs Costa Rica

Lionel Messi heeft in Cordoba eindelijk zijn stempel kunnen drukken op het Argentijnse voetbalelftal bij de Copa America. Vooral dankzij het inspirerende optreden van de aanvaller van FC Barcelona won zijn land met 3-0 van Costa Rica.

Argentinië verzekerde zich daarmee van de tweede plaats in groep A en verhuist nu naar Santa Fe voor een duel in de kwartfinales tegen de nummer 2 van groep C. Argentinië had de vorige twee groepsduels gelijkgespeeld.

Messi leidt Argentinië langs Costa Rica
Messi leidt Argentinië langs Costa Rica (Foto: ANP)

Laat het regenen met Rain in Mortal Kombat

Op 19 juli zal het een-na-laatste personage voor Mortal Kombat verschijnen: Rain. Deze paarse ninja heeft zijn oude uiterlijk redelijk intact gelaten en zal door water en bliksem manipulatie zijn vijanden veel pijn doen.Wie zich als laatste personage bij de cast van Mortal Kombat gaat voegen is nog niet bekendgemaakt.

Kenshi en Skarlet gingen Rain al voor in eerdere DLC. Bekijk hieronder Rain zijn gameplay-trailer.

Frankrijk haalt kwart troepen uit Afghanistan

Frankrijk haalt eind volgend jaar 1000 van de circa 4000 manschappen die gelegerd zijn in Afghanistan terug.

Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag gezegd tijdens een verrassingsbezoek aan Afghanistan.

Hij zal in Kabul spreken met de Afghaanse president Hamid Karzai en de vertrekkend opperbevelhebber van de internationale troepenmacht, David Petraeus.

Sarkozy is waarschijnlijk slechts vijf uur in Afghanistan.

Frankrijk haalt kwart troepen uit Afghanistan
Frankrijk haalt kwart troepen uit Afghanistan (Foto: ANP)

'DNB-rover in India op de vlucht geslagen'

De man die 1,25 miljoen euro uit de kluis van De Nederlandsche Bank stal, heeft zijn luxueuze verblijfplaats in India verlaten. Voor zakenpartners die in hem investeerden is hij plotseling spoorloos, schrijft het AD dinsdag. Zij vrezen dat ze hun geld kwijt zijn.

De krant ontdekte dat de man, Sanjay D., tot voor kort in een buitenwijk van New Delhi woonde. Hij zou vrienden en zakenpartners hebben wijsgemaakt dat hij zijn fortuin had vergaard door goedlopende restaurants en onroerend goed te verkopen. Daardoor durfden zij in hem te investeren.

De dief woonde tot september 2008 in Amsterdam en werkte bij DNB. Toen roofde hij 1,25 miljoen euro uit de kluis en vluchtte naar zijn vaderland India. Dat heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland. De diefstal werd destijds al ontdekt, maar pas twee weken geleden bekendgemaakt.

De man leidde volgens de krant drie jaar een luxeleventje. Hij woonde in een luxe compound tussen Indiase beroemdheden. Ook had hij meerdere zwembaden, massagesalons en fitnesruimtes tot zijn beschikking.

Justitie zou al in januari vorig jaar om zijn uitlevering hebben gevraagd, maar tot twee weken geleden geen antwoord hebben gehad. Kort na de bekendmaking van de roof liet het land weten het uitleveringsverzoek te gaan beoordelen. Mogelijk is hij daardoor op de vlucht geslagen.

'Dodelijk besmet ziekenhuis overtrad basisregels'

Het Rotterdamse ziekenhuis waar 21 patiënten overleden na een besmetting heeft basisregels voor het indammen van infecties overtreden. Dat concludeert de NOS uit gesprekken met nabestaanden en andere betrokkenen. Het Maasstad Ziekenhuis spreekt volgens de NOS tegen dat de richtlijnen niet zijn opgevolgd.

Vorige maand werd bekend dat het ziekenhuis al maanden kampt met een uitbraak van de gevaarlijke Klebsiella-bacterie, die immuun is voor vrijwel alle antibiotica. Doordat de richtlijnen niet werden gevolgd, kon de besmetting volgens de NOS voortwoekeren.

Zo zou een patiënt pas zeven weken nadat de bacterie was vastgesteld zijn geïsoleerd, terwijl dat eigenlijk meteen had gemoeten. Ook zou personeel zonder bescherming naar binnen zijn gelopen bij besmette patiënten.

Amsterdam daalt op lijst dure steden

Amsterdam is gedaald op de jaarlijkse lijst van duurste steden ter wereld voor expats. De hoofdstad neemt op de lijst van adviesbureau Mercer de vijftigste plaats in.

In 2010 stond de stad nog op plaats 35, in 2008 zelfs op 25. Mercer bracht dinsdag de resultaten van het onderzoek naar de kosten van levensonderhoud in 214 steden naar buiten.

De top drie is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar: Luanda in Angola is lijstaanvoerder. De Japanse hoofdstad Tokio staat op twee, gevolgd door Ndjamena in Tsjaad. Moskou is op plek vier de duurste Europese stad.

Amsterdam daalt op lijst dure steden
Amsterdam daalt op lijst dure steden (Foto: ANP)

Eurolanden garanderen stabiliteit euro

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn vastbesloten de financiële stabiliteit van het eurogebied te blijven bewaken. Ze zijn bereid het noodfonds voor de euro zo nodig flexibeler in te zetten. Dat staat in een verklaring die ze maandagavond hebben gepresenteerd.

Ze kondigen daarin aan verder te werken aan een tweede noodlening voor Griekenland. Een werkgroep gaat zich hiermee bezighouden. Die mag nu mogelijkheden gaan onderzoeken die tot dusver taboe waren. De eis van Nederland dat banken en andere private partijen "substantieel" bijdragen aan het nieuwe hulpprogramma blijft daarmee overeind, aldus minister Jan Kees de Jager van Financiën.

De eurolanden zijn verdeeld over de rol van de private sector. Nederland en Duitsland willen dat die fors meebetaalt aan de nieuwe steun voor Athene. Andere eurolanden vrezen dat het op de financiële markten gezien wordt als wanbetaling als de banken onder druk worden gezet om Griekenland coulant te behandelen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de knoop over de nieuwe lening voor Griekenland wordt doorgehakt. De Jager zei dat de euroministers "op korte termijn" weer bijeenkomen. "De strijd is nog niet gewonnen." Toch is De Jager blij dat nu opties op tafel kunnen komen die eerst onbespreekbaar waren.

In de verklaring van de eurogroep wordt niet rechtstreeks gesproken over Italië. De bijeenkomst van de eurogroep werd overschaduwd door de vrees op de financiële markten dat de schuldencrisis zal overslaan naar dit land. Italië is de derde economie van de eurozone.

De Jager onderstreepte dat "Italië een heel ander geval is dan Griekenland". Het land heeft een betrekkelijk laag begrotingstekort en een redelijk functionerende economie. Bovendien werkt de Italiaanse regering aan een bezuinigingspakket om haar huishoudboekje op orde te krijgen.

Eurolanden garanderen stabiliteit euro
Eurolanden garanderen stabiliteit euro (Foto: ANP)

Recherche mort over capaciteit die kidnap kostte

De ontvoering van de moeder van de Amsterdamse crimineel Mike Offenberg heeft zo veel recherchecapaciteit opgeslokt, dat andere zaken vertraging oplopen. De Amsterdamse recherchechef Jouke de Jong is daar 'niet blij mee', schrijft De Telegraaf dinsdag.

Oud-profvoetballer Offenberg staat bekend als vriend van topcrimineel Willem Holleeder. Hij wordt momenteel onder meer verdacht van witwasssen. Hij is onder meer veroordeeld voor een overval, wapenbezit, bedreigingen en oplichting.

Criminelen hangen volgens De Jong graag de grote jongen uit en smijten met geld. "Maar als er conflicten ontstaan en er, zoals in dit geval, familieleden in de gevarenzone raken, dan komen ze huilend bij de politie."

De 57-jarige vrouw werd zaterdagnacht ontvoerd in Amsterdam door Turkse en Marokkaanse criminelen. Zij wilden volgens de krant geld zien. Door een uitgebreid onderzoek wist de politie te achterhalen waar ze was. Ze werd ergens in het 'midden van het land' bevrijd, waarbij een verdachte werd aangehouden. Bij een aparte inval in Den Haag schoot een verdachte zichzelf door het hoofd. Twee anderen werden aangehouden.

Onder meer de NOS en De Telegraaf wisten dat de politie hen op de hielen zat. Op verzoek van de politie werd dit stil gehouden. De recherche vreesde dat de vrouw zou worden gedood als de gijzelnemers door zouden krijgen dat de politie weet waar ze zijn. De vrouw is in tegenstelling tot haar zoon geen bekende van de politie.

Vrij Nederland meldde maandag al dat de halfbroer van de vrouw, Gijs van Dam, in 1985 ook werd ontvoerd. Hij kwam na een week vrij en werd daarna, net als zijn vader, een bekende naam in de drugshandel en werd in 2004 op de oprit van zijn woning in Zandvoort doodgeschoten.

Hoger beroep Assange van start

Het hoger beroep tegen de uitzetting van WikiLeaks-voorman Julian Assange naar Zweden begint dinsdag bij het gerechtshof in de Britse hoofdstad Londen. Assange wil voorkomen dat hij van Groot-Brittannië naar Zweden wordt uitgezet. Justitie wil hem daar vervolgen wegens vermeende zedendelicten.

Het hoger beroep tegen de 40-jarige Australiër duurt twee dagen. In februari werden Assange's bezwaren tegen de uitzetting al door een lagere rechtbank van de hand gewezen.

Assange wordt er in Zweden van beschuldigd afgelopen augustus twee vrouwelijke vrijwilligers bij WikiLeaks te hebben aangerand en verkracht. Hij ontkent dit en zegt dat de aantijgingen politiek gemotiveerd zijn. Hij vreest dat Zweden hem uiteindelijk aan de Verenigde Staten wil uitleveren, waar hij door de onthulling van geheime overheidsdocumenten via WikiLeaks veel machtige vijanden heeft gemaakt.

Met Romana op de scooter

Want dit is wél heel erg. Downistie had in ieder geval klasse. Wat je er uiteindelijk van vond, daar mocht je over discussiëren, maar het was met veel zorg en aandacht gemaakt. Maar dit, ongelooflijk. Ik heb het filmpje drie keer moeten kijken, voordat ik mijzelf er van overtuigd had dat het geen grap was. Dit is echt ronduit zielig, heel zielig. Over beschermen gesproken. Deze twee mensen moeten echt tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Iemand moet dit duo erg intensief gaan begeleiden, bij voorkeur in een dwangbuis.

Molen ingepakt om ongedierte te bestrijden

Een molen in het Twentse Usselo is compleet ingepakt om de aanwezige houtworm en boktor te kunnen vergassen. Die dreigden de oude houten molen te vernielen. Het is voor het eerst dat een molen van top tot teen wordt ingepakt om hem vrij van ongedierte te maken, meldt RTV Oost.

Door deze methode te gebruiken loopt het monument geen schade op. Met het gas dat wordt gebruikt blijft het hout intact maar sterft het ongedierte.


Molen ingepakt om ongedierte te bestrijden (Foto: Novum)

Fenerbahçe en Trabzonspor mogen gewoon spelen

Fenerbahçe en Trabzonspor mogen voorlopig gewoon voetballen. Dat heeft de Turkse voetbalbond maandag besloten. Beide clubs zijn betrokken bij een omkoopschandaal, maar de bond wil wachten met het nemen van maatregelen totdat aanklagers de beide clubs aanklagen. Door de beslissing van de bond komen beide ploegen vooralsnog gewoon in de Champions League uit.

Fenerbahçe won afgelopen seizoen nipt de Turkse titel, vlak voor Trabzonspor. Aziz Yildirim, de voorzitter van de club uit Istanbul, werd zondag officieel aangeklaagd voor het manipuleren van wedstrijden. Maandag arresteerde de Turkse politie opnieuw 22 mensen. Onder hen was Sadri Sener, de voorzitter van Trabzonspor.

Mits er niets verandert in de tussentijd doen de twee Turkse clubs vrijdag mee aan de loting voor de derde voorronde van de Champions League. "Disciplinaire acties worden pas ondernomen als de rechtbank de aanklacht van de aanklager accepteert", stelt een woordvoerder van de voetbalbond.

In het ergste geval kan Fenerbahçe de titel kwijtraken en kunnen beide clubs een divisie terug worden gezet. Voorlopig gaat de Süperlig echter gewoon van start op 5 augustus zoals gepland. Fenerbahçe en Besiktas strijden een weekeinde eerder om de Super Cup.

Ramzi voor twee jaar naar Roda JC

Adil Ramzi speelt de komende twee seizoenen voor Roda JC. Dat meldt de Limburgse eredivisionist maandag op zijn website. De 33-jarige Ramzi, die al enige tijd meetrainde bij Roda, was transfervrij. Zijn contract bij zijn laatste werkgever, het Qatarese Al-Wakrah, liep deze zomer af.

Ramzi speelde in het seizoen 2006-2007 ook al voor Roda voordat hij naar Qatar vertrok. Toen scoorde hij in 31 duels negen keer voor de ploeg uit Kerkrade. De Marokkaanse aanvaller, die aanstaande donderdag zijn 34e verjaardag viert, kwam in Nederland verder uit voor Willem II, PSV, FC Twente, FC Utrecht en AZ.

[Tour] Katusha ontslaat betrapte Kolobnev

Alexander Kolobnev keert niet terug in de Tour de France. De 30-jarige Rus, die na de vijfde etappe van woensdag werd betrapt op het gebruik van een vochtafdrijvend middel, is ontslagen. Dat meldt zijn equipe Katusha. Er zal nog wel een B-staal gestest worden bij de olympische bronzenmedaillewinnaar van Beijing.

Gisteravond werd bekend dat Kolobnev positief had getest. De Rus werd even later door de Franse politie opgehaald in het hotel waar zijn team verbleef. Volgens ploegleider Bart Leysen wa dat om zijn papieren te controleren. "Normaal gesproken brengen ze hem vanavond terug." Het parket van d'Aurillac onderzoekt de zaak.

Kolobnev is het eerste dopinggeval van deze Tour. Katusha liet meteen weten dat Kolobnev bij ontslag ook een boete van vijf jaarsalarissen moet betalen. Of die eis stand houdt in een rechtzaak is echter onduidelijk. De UCI kon Kolobnev niet voorwaardelijk schorsen omdat het middel hydrochloorthiazide op een lijst staat van middelen die 'vatbaarder zijn voor een geloofwaardige, niet dopinggerelateerde verklaring'. Het middel wordt echter ook vaak gebruikt om dopinggebruik te maskeren.

Spike Lee tekent voor Oldboy

Regisseur Spike Lee tekent voor Oldboy. Hiermee worden eerdere geruchten over het project bevestigt. De film Oldboy is gebaseerd op een Japanse strip die in 2003 verfilmd werd door Chan-wook Park. Nu krijgt het verhaal een Amerikaanse filmversie.

Oldboy gaat over een Koreaanse zakenman, Dae-Su Oh, die voor 15 jaar in een hotelkamer gevangen zit voor een onbekende misdaad. Nadat hij vrij komt zoekt hij wraak. De film werd geroemd voor het intensieve geweld dat te zien was. Verwacht wordt dat de Amerikaanse versie niet die toon aanhoudt, aangezien schrijver Mark Protosevich ook 'lichtere' films als Thor en I Am Legend schreef.

Voorheen werden Steven Spielberg en Will Smith benaderd voor het project maar beiden wezen het aanbod af. Nu is het dus aan Spike Lee om het project te overzien.

Het vuur ontketend (9)

- de kamer naast me hoor ik gestommel; op de gang is het stil. De deur is op slot. Hoe lang is het licht al uit? Door het kleine raampje komt licht. Stilte? Het gestommel is opgehouden. Een schreeuw! Dan is het weer even stil. De kreet is gesmoord. Ik knijp mijn ogen dicht. Als kind was ik bang voor het donker; nu verlang ik steeds meer naar voortdurende duisternis. Er klinkt zacht geluid. Iemand gaat weg. Ik leg mijn oor tegen de kale betonnen muur. Iemand kreunt. Dan hoor ik niets meer. Wacht, iemand zucht. De zucht uit de hel. Dan gaat het gekreun over in een gegorgel. Dan verstomt het. De hel gaat door. Metaal valt op de koude vloer. Het gehijg verandert in gegrom. Dan stokt het geluid. Minuten lang is er stilte. In de kamer naast me is alles afgelopen. Ik kan niet slapen. De hel is te dichtbij -

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.