Meer passagiers voor kleine vliegvelden

De kleine vliegvelden Eindhoven, Maastricht en Rotterdam hebben het afgelopen halfjaar tot wel zeventig procent meer passagiers vervoerd. Oorzaak is volgens de luchthavens het afschaffen van de vliegtaks anderhalf jaar geleden. Met name prijsvechters zoals Ryanair zijn sindsdien weer meer en vaker gaan vliegen vanaf de lokale luchthavens. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de vliegvelden.

Vorig jaar herstelden de vliegvelden ook al licht, maar dit jaar heeft dat zich flink doorgezet. Ten opzichte van de eerste zes maanden in 2010 steeg het aantal passagiers het afgelopen halfjaar gemiddeld met 26 procent.

Uitschieter was vliegveld Maastricht waar bijna zeventig procent meer passagiers vanaf vertrok. Eindhoven en Rotterdam volgen met 29 en 10 procent. Lijnvluchten namen bij alle vliegvelden het overgrote deel van de groei voor hun rekening.

"Sinds het afschaffen van de vliegtaks zien we met name een groei van het aantal passagiers met bestemming Berlijn", zegt een woordvoerder van vliegveld Maastricht. "Voor veel Duitsers is het door het afschaffen van de taks voordelig geworden vanaf ons vliegveld te vliegen."