Amsterdam photoshopt zonnepanelen in folder

Voor een brochure over duurzaam wonen, is de gemeente Amsterdam nogal creatief omgegaan met de waarheid, zo blijkt. De brochure (pdf) die deze week is gepresenteerd, moet mensen bewust maken van de mogelijkheden voor duurzame daken. Denk daarbij aan moestuintjes of gras bovenop je huis. En aan zonneboilers en zonnepanelen op je dak.

Een van de mensen wier woning is gefotografeerd is Bas Broekhuizen. Hij en zijn partner hebben een dak bekleed met gras. Hartstikke duurzaam natuurlijk, maar voor de makers van de brochure kennelijk niet duurzaam genoeg. Want in de folder is hun dak met behulp van photoshop ook nog eens voorzien van een batterij zonnepanelen.

'Belachelijk', vindt Broekhuizen. 'In de journalistiek is zoiets een doodzonde, maar de overheid vindt het kennelijk geen enkel probleem om zonder toestemming of overleg met beelden te liegen. Wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de rest van de brochure?', vraagt hij zich af op zijn website.

Welnu, er is nog wel meer gemanipuleerd, zo geeft een woordvoerder toe van Projectbureau Wibaut aan de Amstel, een van de opdrachtgevers. 'De brochure is bedoeld om mensen een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaam wonen. We wilden laten zien wat er allemaal kan en niet zozeer wat er al is. Daarom hebben we meerdere beelden bewerkt.'

De woordvoerder betreurt het evenwel dat er met Broekhuizen kennelijk niet goed is overlegd. 'We bieden onze excuses aan voor eventuele misverstanden. Maar om eerlijk te zijn vind ik zijn reactie wel een beetje kinderachtige haarkloverij.'