Opstandelingen Libië ontkennen overleg met Gadhafi

De Libische opstandelingen hebben woensdag ontkend dat er wordt onderhandeld met het regime van kolonel Moammar Gadhafi om een eind te maken aan de strijd. Volgens de diplomatieke chef van de rebellen, Mahmoud Jibril, zijn berichten hierover nergens op gebaseerd.

"Alle geruchten over onderhandelingen die plaats zouden vinden tussen het regime en de Nationale Overgangsraad zijn onjuiste beweringen", aldus Jibril.

Jibril verwees naar uitlatingen van de Franse premier François Fillon. Hij zei dat er pogingen zijn ondernomen door Rusland en de Afrikaanse Unie om te bemiddelen tussen de rebellen en het regime. De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé zei tevens dat afgezanten van de Libische regering hebben gezegd dat Gadhafi bereid is af te treden.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei eveneens dat er werd gesproken met gezanten die beweren vertegenwoordigers van Gadhafi te zijn. Jibril zei dat dergelijke contacten van weinig belang zijn. "Voor zover ik weet ligt er geen coherent en uitgebreid politiek initiatief op tafel."

Jibril zei woensdag tevens dat er geen enkele reden is voor de NAVO om het aantal luchtaanvallen in te perken gedurende de ramadan, de islamitische vastenmaand. "Er is niets in het geloof dat vechten tijdens de ramadan verbiedt", aldus Jibril.

Eerder woensdag sprak een delegatie van de Libische oppositie met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Volgens Fogh Rasmussen gaat de NAVO door met de missie in Libië zolang de troepen van Gadhafi burgers in gevaar brengen.