FOK!ker vindt maas in Wet op de identificatieplicht

FOK!gebruiker Oversight heeft gisteren bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis een rijbewijs aangevraagd met daarbij een foto waarop hij afgebeeld stond met make-up en een hoofddeksel. Door aan te geven dat hij om levensbeschouwelijke redenen zijn hoofddeksel draagt, heeft de gemeente Hellevoetsluis zijn aanvraag moeten accepteren.

De FOK!ker zal over vier dagen een officieel Nederlands rijbewijs in zijn bezit hebben met daarop de pasfoto die hier rechts staat afgebeeld. Met deze actie heeft de FOK!ker aangetoond dat er op eenvoudige wijze identiteitsbewijzen aan te vragen zijn waarvan de eigenaar onherkenbaar op de foto staat. De huidige regelgeving verbiedt het om met een hoofddeksel op de foto te staan, maar houdt tegelijkertijd rekening met uitzonderingsgevallen op medische, godsdienstige en levensbeschouwelijke gronden. Op basis van deze wetgeving heeft Oversight zijn huidige identiteitskaart kunnen krijgen en zijn aanvraag voor een rijbewijs in kunnen dienen.

Dit geval toont duidelijk aan dat de huidige regelgeving het onmogelijk maakt voor bijvoorbeeld overheden om de identiteit van Nederlandse onderdanen te controleren, aangezien het met de huidige regels voor iedereen vrij simpel is om zich als een ander voor te doen (en hun identiteitsbewijs te lenen). De maas in de wet schijnt verder een interessant licht op de controversiële anti-terroristische maatregelen (zoals bijvoorbeeld de identificatieplicht) die het huidige kabinet ingevoerd heeft.

Eerder liet Oversight al een identiteitskaart maken met een pasfoto waarop hij met toverhoed en make-up afgebeeld staat. Op 6 november opende hij daartoe een topic genaamd Rijbewijs met hoed op en schmink op het FOK!forum waarin hij aankondigde een identiteitskaart aan te gaan vragen met een foto waarop hij met toverhoed en make-up afgebeeld staat. Binnen de huidige acceptatiecriteria voor pasfoto's op het identiteitsbewijs gelden namelijk uitzonderingen waarvan op grond van medische redenen, geloofsovertuiging en levensovertuiging afgeweken mag worden. Door met zwart-witte make-up te werken zorgde hij ervoor dat de verhouding tussen de ooraanzet, oogkassen en de kin visueel aangepast werd. Het is erg moeilijk om een opgemaakt gezicht te herkennen, doch de regels stonden en staan het toe. Vervolgens verklaarde hij bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis dat dit uiterlijk zijn levensovertuiging representeerde. De dienstdoende ambtenaar nam daarna, conform de regels, het verzoek in behandeling.


Dit is de pasfoto die Oversight gebruikte voor zijn experiment

Zonder al te veel problemen kreeg hij een identiteitsbewijs uitgereikt:


Het eindresultaat

Het ministerie van Binnenlandse zaken, verantwoordelijk voor de regels omtrent de toekenning van paspoorten aan Nederlandse onderdanen, heeft nog niet gereageerd.

Update 13.00 uur
SGP-Kamerlid Kees van der Staaij heeft inmiddels schriftelijke Kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse zaken over de affaire.

In een toelichting laat Van der Staaij weten dat de uitzonderingsregel waar Oversight zich op beroept - levensbeschouwelijke gronden - niet bedoeld is om als clown op paspoort of rijbewijs afgebeeld te worden. Bovendien is het clown-zijn volgens de SGP'er 'natuurlijk geen levensbeschouwing'. Hij verwijt de gemeente Hellevoetsluis dat ze veel te lichtvoetig met de aanvraag zijn omgegaan.

Staatssecretaris Atzo Nicolaï wil niet reageren op het bericht. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet tegenover de NOS weten dat de regels niet zijn overtreden.

Het nieuws is inmiddels door vrijwel alle media overgenomen. Het NOS-Journaal opende vanochtend met het bericht. Dat kun je op internet hier terugzien (via de link onder Mediatheek).

Update 14.37 uur
Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken moet uitleggen aan de Kamer hoe het mogelijk is dat Oversight de identiteitskaart met zichzelf als 'De Joker' heeft gekregen. Niet alleen de SGP, maar ook de PvdA wil opheldering.

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen vraagt zich af of de richtlijnen duidelijk genoeg zijn en of de criteria voor pasfoto's aanscherping nodig hebben. Ook hij vindt het raar dat de gemeente Hellevoetsluis 'De Joker' als een levensbeschouwelijk iets beschouwt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Hellevoetsluis om een verklaring gevraagd. Het departement wil weten hoe een en ander is verlopen. Een woordvoerder van het ministerie stelt dat het een gemeentelijke verantwoordelijkheid is om te bepalen of een pasfoto aan de regels voldoet. Volgens hem gaat het om een unieke zaak: ''We hebben niet de indruk dat er honderdduizenden mensen met een Pipo de Clown id-kaart rondlopen.''

Hellevoetsluis gaat overigens bekijken of Oversight zijn ID-kaart moet inleveren. In het NOS-Journaal zei hij namelijk dat hij zich voor 'de grap' als 'De Joker' had afgebeeld. Hierdoor zou hij niet de waarheid hebben gesproken toen hij bij zijn aanvraag stelde dat het een levensbeschouwing betrof.

Zie voor meer achtergrondinformatie (met onder andere een interview met Oversight) onze special.