Dieven leiden naar paleis Caligula

In Italië zijn archeologen door dieven op het spoor gebracht van een oud Romeins paleis. De wetenschappers vermoeden dat het gaat om een buitenverblijf van de tirannieke keizer Caligula. De zaak kwam aan het rollen toen in januari een standbeeld werd gevonden in een vrachtwagen.

Het beeld, dat de keizer zittend op een troon afbeeldt, werd vervoerd naar een haven in de buurt van Rome. Daarvandaan zou het beeld het land uit gesmokkeld worden. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag, na de presentatie van het standbeeld.

Het kapotte standbeeld bleek te zijn gevonden door twee grafrovers bij een illegale opgraving bij het Meer van Nemi, ten zuiden van de Italiaanse hoofdstad. Archeologen identificeerden het als een afbeelding van Caligula, onder meer omdat hij de caligula, een Romeinse legerlaars, draagt die hem zijn bijnaam opleverde. Op de plek waar het beeld werd gestolen vonden wetenschappers het paleis.

Caligula was een beruchte keizer, die van 37 tot 41 met een schrikbewind over Rome heerste. Hij zou zijn paleizen tot bordelen maken, wilde dat zijn paard een officiële functie kreeg en roofde graag grote kunstschatten, zoals een Egyptische obelisk. Uiteindelijk werd hij door zijn lijfwachten om het leven gebracht.