FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 juni 2011

Hirsi Ali in top 100 invloedrijke Afrikanen

Ayaan Hirsi Ali behoort tot de invloedrijkste vrouwen van het Afrikaanse continent. Dat blijkt uit de top 100 van invloedrijkste Afrikanen die het gezaghebbende maandblad New African heeft gepubliceerd.

In de ranglijst staat Hirsi Ali tussen mensen als de Zuidafrikaanse bisschop Desmond Tutu, de omstreden president Robert Mugabe van Zimbabwe en voetballer Didier Drogba van Chelsea.

De voormalige VVD-politica werd in 2005 door Time Magazine al gerekend tot de invloedrijkste personen van dat jaar. Doorslaggevend is haar prominente rol als westerse vrouw van Somalische afkomst die het durft op te nemen tegen de intolerantie van de islam, vooral jegens vrouwen.

'Echt ontslag' voor 2000 Defensiemensen

Door de bezuinigingsronde bij Defensie zullen uiteindelijk 2000 mensen daadwerkelijk op straat komen te staan. Dat is de inschatting die het ministerie heeft gemaakt, zei minister Hans Hillen (Defensie) maandag tijdens het debat over zijn plannen om 1 miljard euro te besparen.

Volgens de minister zullen 12.000 militaire en burgerfuncties bij Defensie verdwijnen. Zo'n 10.000 mensen ondervinden daarvan de gevolgen, van wie er 4000 op een andere plek bij Defensie terechtkomen of door natuurlijk verloop weggaan.

Voor de andere 6000 mensen is een gedwongen vertrek aan de orde. Van deze groep zullen 4000 mensen naar werk elders worden begeleid, maar bij de resterende 2000 personeelsleden zal dit niet lukken. De interne reorganisatie begint vanaf 1 augustus.

Thriller-jasje Michael Jackson onder de hamer

Het rode lederen jasje dat Michael Jackson gebruikte in zijn historische Thriller-videoclip wordt eind deze maand geveild. De verwachting is dat het kledingstuk minimaal 200.000 dollar (ruim 137.000 euro) oplevert.

Het rood-zwarte kalfslederen Thriller-jasje, gesigneerd door de overleden King of Pop, gaat onder de hamer op een veiling op 25 en 26 juni in Beverly Hills van veilinghuis Julien's Auctions. Andere Jackson-attributen die worden geveild zijn onder meer een glitterhandschoen en het shirt dat hij droeg in de clip van Scream.

Ook objecten van andere bekende artiesten worden geveild. Zo gaan laarzen van Frank Sinatra, een gitaar van Eric Clapton en een harmonica van Bob Dylan onder de hamer.


Thriller-jasje Michael Jackson onder de hamer

Vijf Amerikanen gedood in Irak

In Midden-Irak zijn maandag vijf Amerikanen gedood. Dat heeft het leger verklaard zonder nadere details over het incident bekend te maken.

Lokale media maakten eerder op de dag wel melding van een raketaanval op een basis van de Verenigde Staten in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het is de bedoeling dat de Amerikaanse militairen het Arabische land aan het einde van het jaar hebben verlaten. De ongeveer 45.000 militairen die er nu nog zijn, houden zich vooral bezig met het trainen van Iraakse militairen, die nu al voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in het land. Sinds 2003 kwamen bijna 4500 Amerikanen om het leven.

Vijf Amerikanen gedood in Irak
Vijf Amerikanen gedood in Irak (Foto: ANP)

'120 agenten gedood in Jisrash Shughur'

In de Syrische stad Jisrash Shughur zijn maandag 120 politieagenten door 'gewapende bendes' om het leven gebracht . Dat heeft de staatstelevisie van Syrië, het belangrijkste propagandakanaal van dictator Bashar al-Assad, gemeld.

"De gewapende bendes zijn een ware slachting aan het aanrichten. Ze hebben lichamen verminkt en in de Assi-rivier gegooid", meldde de staatstelevisie. Die meldde verder dat overheidsgebouwen zijn platgebrand. Het nieuws is niet onafhankelijk bevestigd.

De staatstelevisie meldde eerder 40 en later 80 doden. De veiligheidsbeambten zouden betrokken zijn geraakt bij gevechten met honderden gewapende opstandelingen tegen het bewind van Assad. De operaties tegen de rebellen in Jisrash Shughur, bij de Turkse grens, begonnen in het weekeinde.

Openbaar vervoer Amsterdam plat door staking

Het openbaar vervoer in Amsterdam ligt dinsdag de hele dag plat. In de hoofdstad rijden geen bussen, metro's en trams omdat het vervoersbedrijf GVB actie voert tegen de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden en er miljoenen op te bezuinigen.

Het kabinet wil dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het openbaar vervoer voortaan aanbesteden om het openbaar vervoer efficiënter te organiseren. Dit moet 120 miljoen euro opleveren. Daarnaast krijgen de drie grote steden 45 miljoen euro minder van het rijk voor onder meer het openbaar vervoer.

Volgens de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM leiden de maatregelen tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De drie bedrijven voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin mei in de ochtendspits.

Maandag liet minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) nog weten dat de drie grote steden 23 miljoen euro minder hoeven te bezuinigen. Voor de vakbonden is die handreiking echter niet voldoende en dus gaan de aangekondigde stakingen door.

Volgens het GVB verdwijnen in Amsterdam als de plannen van het kabinet doorgaan minstens dertig van de 44 buslijnen, zes van de tien tramlijnen en een van de vier metrolijnen. Ook verliezen tussen de 1400 en 1500 medewerkers hun baan.

De staking in Amsterdam begint dinsdag om 03.00 uur en duurt tot 01.00 uur de volgende dag. De veren over het IJ varen volgens de normale dienstregeling. Woensdag wordt er gestaakt in Den Haag en donderdag in Rotterdam.


Openbaar vervoer Amsterdam plat door staking (Foto: Novum)

E-mails Palin vrijdag vrijgegeven

Alaska geeft vrijdag meer dan 24 duizend pagina's aan e-mails vrij, die door Sarah Palin zijn ontvangen en verstuurd in haar eerste 21 maanden als gouverneur van de Amerikaanse staat. De e-mails uit de laatste tien maanden van haar gouverneurschap worden later vrijgegeven.

Diverse mensen en media hebben herhaaldelijk verzocht om de vrijgave van de e-mails om een beter beeld te kunnen vormen van Palin en de zaken waarmee zij bezig was, kort nadat zij benoemd was als Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap in september 2008.

De e-mails stammen van 2006, toen Palin gouverneur werd, tot september 2008.

Palin zelf zei zondag zich geen zorgen te maken over de vrijgave. 'Iedere steen' die omgekeerd kon worden om zaken uit haar gezinsleven bloot te leggen, is al gekeerd, zei ze tegen Fox News.


E-mails Palin vrijdag vrijgegeven (Foto: Novum)

Hulporganisatie wil miljarden voor vaccins

De Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) heeft donoren gevraagd om 3,7 miljard dollar. Dat is ruim 2,5 miljard euro. Hiermee wil de organisatie de vaccinatiegraad onder kinderen in de armste landen ter wereld verhogen. De organisatie wordt gesteund door de voormalige Microsoft-topman Bill Gates.

De organisatie zegt het geld nodig te hebben voor de aanschaf van medicijnen om tot 2015 zo'n 243 miljoen kinderen te kunnen vaccineren. Het geld komt bovenop de 3,1 miljard die GAVI al heeft weten op te halen voor vaccinaties tegen veel voorkomende kinderziektes, diarree en longontstekingen.

Volgens GAVI is het geld nodig ondanks beloftes van farmaceutische bedrijven de prijzen van medicijnen voor arme landen te verlagen. Bedrijven als GlaxoSmithKline en Merck hebben aangeboden om de prijs van sommige vaccins met 67 procent te verlagen.

Ledenraad Ajax stemt in met beoogde RvC

De ledenraad van Ajax heeft vanavond ingestemd met de voorgestelde nieuwe Raad van Commissarissen. De vijf, onder wie Johan Cruijff en Edgar Davids, moeten nog wel door de huidige Raad van Commissarissen worden goedgekeurd. Bovendien moeten de twee raden nog zes weken zij aan zij werken waardoor belangrijke beslissingen dan uitblijven.

Naast Cruijff en Davids werden juriste Marjan Olfers, zakenman Paul Römer en hoogleraar Steven ten Have aangesteld. Ten Have is de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen.

De nieuwe Raad van Commissarissen is een grote stap in de revolutie die bij Ajax dit seizoen is uitgevochten. Na een reeks kritische columns werd Cruijff betrokken bij het maken van een tactisch plan. Eind maart stapten het bestuur en de raad van commissarissen op, een paar weken later maakte ook directeur Rik van den Boog zijn vertrek bekend.

[E3] De Sims komen naar Facebook

Nadat De Sims ook de consoles hebben betreden is het tijd voor weer een nieuwe stap. Op de persconferentie van EA is bekendgemaakt dat De Sims Social naar Facebook komt. De game speelt in je eigen browser. De bedoeling is dat je als jezelf speelt en samen met je vrienden zo een eigen wereldje online maakt. Wanneer de 'game' precies verschijnt is nog niet bekend.

"Play with enemies, family, co-workers... Play with friends. Play with life."

[E3] SSX in januari 2012

Tijdens de persconferentie van EA op de E3 in Los Angeles is bekend geworden dat SSX vanaf januari 2012 in de winkels zal liggen voor de PlayStation 3, PC en Xbox 360. Tijdens de presentatie heeft EA Sports-baas Peter Moore gezegd dat de game enorm groot gaat worden.

Ook is er een trailer van de game verschenen die jullie hieronder kunnen zien. Al het E3 nieuws kunnen jullie hier aanschouwen.

Rotterdams ziekenhuis test op superbacterie

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat al zijn patiënten en personeel testen op de aanwezigheid van een bacterie die ongevoelig is voor de meeste soorten antibiotica. Het gaat om een variant van een darmbacterie die bij veel mensen voorkomt. Mensen met een lagere weerstand kunnen er moeilijk te behandelen blaas- of longontsteking door krijgen.

Vorige week werd al bekend dat mensen in het ziekenhuis besmet waren met een schadelijke variant van de klebsiellabacterie. Inmiddels zijn dat er zeven, van wie er vijf op de intensive care liggen. De zevende besmetting dook van het weekend op, ondanks de quarantainemaatregelen die zijn afgekondigd.

Een minder ernstige variant van de klebsiellabacterie komt vaker voor in ziekenhuizen. De schadelijke, Oxa-48 producerende variant wordt vrijwel nooit gevonden.

Omdat het Maasstad Ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is onduidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen. De bacterie werd ontdekt bij een doorverwezen patiënt in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Het Maasstad Ziekenhuis, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Rotterdam-Rijnmond willen met het screenen van alle patiënten en medewerkers voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt. Maandag is daarmee begonnen. De resultaten van het onderzoek worden eind volgende week verwacht.

Volgens het ziekenhuis kunnen patiënten en hun familie het ziekenhuis veilig blijven bezoeken. De besmette patiënten zijn afgeschermd en de ziekte zorgt bij gezonde mensen niet voor problemen.

Het vuur ontketend (4)

- had al lang geen meisje van dichtbij gezien. Niet omdat hij dat niet interessant vond, maar omdat het onmogelijk was. Die honden lieten hem niet gaan. En daarom had hij een regeling getroffen met zijn kamergenoot. In ruil voor zijn leven dacht Franco aan mooie grietjes tijdens de nachtelijke uren. Eenmaal buiten zou hij weinig over laten van het poepgat dat aan zo'n snol zat. Franco was altijd uit op bloed. Dat was de leegte in zijn hoofd. Vooral als hij zijn harde -

Papandreou wil plebisciet over bezuinigingen

De Griekse premier George Papandreou wil de Griekse bevolking in een volksraadpleging over voorgestelde bezuinigingsmaatregelen laten beslissen. De bezuinigingen zijn van essentieel belang om kans te blijven maken op de fondsen uit een internationaal hulppakket.

Papandreou zei maandag dat hij de minister van binnenlandse zaken heeft verzocht de juridische voorwaarden in te voeren die het houden van een referendum 'wanneer het nodig is' mogelijk maken. De premier wil eventueel gebruik maken van een plebisciet om de 'breedst mogelijke instemming' te krijgen voor de bezuinigingen.

Papandreou stuit ook in zijn eigen Socialistische partij steeds vaker op tegenwerking waar het gaat om het invoeren van bezuinigingen.

[E3] Battlefield 3 met open beta en gratis service

EA heeft op haar persconferentie op de E3 groots uitgepakt met de shooter Battlefield 3. Ten eerste is er aangekondigd dat er in september een open beta van de multiplayer te downloaden valt voor meerdere platformen. Verder werd Battlelog aangekondigd, een gratis service, waardoor gamers kunnen communiceren, statistieken vergelijken en met elkaar kunnen spelen. 

Daarna ging een producer aan de slag met de singleplayer, om precies te zijn in een tank. Hieronder zijn screenshots van zijn speelsessie te vinden. Als afsluiter werd aangekondigd dat Battlefield 3 op 25 oktober verschijnt.

Tadic wil volgend jaar toetredingsgesprekken EU

Nu genocideverdachte Ratko Mladic is ingerekend en overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag hoopt de Servische president Boris Tadic volgend voorjaar te beginnen met de toenaderingsgesprekken met de Europese Unie.

EU-president Herman Van Rompuy droeg Tadic maandag op haast te maken met het doorvoeren van hervormingen in belangrijke sectoren zoals het Servische rechtsstelsel zodat op een EU-top in december de status van kandidaatlid van het Balkanland kan worden bevestigd.

De uitlevering van Mladic was een kernvoorwaarde voor eventuele Servische toetreding tot de EU. Tadic zei zich nu te richten op het hervormen van Servië tot een vrijemarktdemocratie, die interessant is voor internationale investeerders.

Woningcorporatie Woonbron wil af van SS Rotterdam

Woningcorporatie Woonbron wil af van de SS Rotterdam. Dat staat in het maandag gepubliceerde jaarverslag van de corporatie. Woonbron wil het schip zo snel mogelijk verkopen, maar wel tegen een 'redelijke' prijs.

De corporatie had het schip gekocht om het om te bouwen tot drijvend conferentieoord. Er moesten onder meer een hotel en een opleidingsinstituut op het vaartuig komen. De kosten liepen de afgelopen jaren op van zes miljoen tot 200 miljoen euro. Hierdoor kwam de corporatie in de financiële problemen.

De woningcorporatie schrijft in het jaarverslag dat een investering als in de SS Rotterdam in de toekomst niet meer zal worden gedaan. "Een woningcorporatie behoort niet op deze schaal zelfstandig volkshuisvestelijk kapitaal aan te wenden tot (semi)commerciële, maatschappelijke projecten, die niet direct tot verhoging van woonkwaliteit en woninguitbreiding leiden", schrijft bestuursvoorzitter van Woonbron Bert Wijbenga.

Het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn opende in februari vorig jaar de deuren voor publiek. In het eerste jaar kwamen ruim vijfhonderdduizend bezoekers op het schip af. De omzet was veertig miljoen euro.

Live: Electronic Arts E3 Persconferentie

Om 20.30 zal de persconferentie van Electronic Arts van beginnen op de E3 in Los Angeles. Natuurlijk kijken we uit naar titels als Star Wars: The Old Republic, Dead Space en Battlefield 3. Maar wat zal Insomniac doen? Welke nieuwe titels gaan aangekondigd worden?

EA

De persconferentie is geweest. Lees hieronder de belangrijkste dingen uit de presentatie terug.

[22:30] Yep, dat was het. Negen games van negen developers. Bedankt en tot vanavond bij de Ubisoft-presentatie!

[22:29] BF3-demo is voorbij. De presentatie overigens ook.

[22:28] Oké, het is duidelijk. Je kunt in een tank rijden. Desalniettemin ziet het er echt mooi uit. 

BF3

[22:26] De tankmissie gaat nog even verder terwijl je uit onbekende hoeken beschoten wordt. Vanuit een satelliet kun je de basis zien die je bestormt en aanvallen vanuit de lucht.

BF3

BF3

[22:23] De demo laat een prachtige woestijn zien die je doorkruist op je tank. Na een tijdje kun je het kanon besturen terwijl je op een grote rookpluim afgaat. Vanuit de rook word je beschoten. Heb ik al genoemd dat het er prachtig uitziet?

[22:21] De live demo gaat van start. Houd je vingers gekruist..

BF3

[22:19] Ze gaan een live demo van BF3 spelen, nadat ze een presentatie van de Frostbite 2-engine hebben gegeven.

[22:18] Battlefield 3-trailer komt er meteen achteraan. We zien ijs, helikopters, gebouwen om in te vechten. Het ziet er allemaal erg lekker uit!

Overstrike

[22:16] Lange kinnen, snelle actie, kogels reflecteren. Alle karakters worden getoond. De verschillende klassen bieden veel variatie op het eerste oog. Je hebt de brute held, de lenige spion en anderen.

Overstrike

[22:15] Het is een futuristische game genaamd Overstrike waarin je met vier mensen speelt. Ze noemen zichzelf de "Mystics". 

[22:14] De Insomniac Ip wordt nu aangekondigd!

[22:13] Het ziet eruit als een dynamische balans tussen magie en melee combat. De game ziet er erg vet uit.

[22:12] Reckoning wordt gemaakt door artiesten die hielpen met Morrowind en Oblivion en zal een gigantische open wereld zijn waar snelle actie invloed zal hebben op de hele wereld.

Reckoning

[22:11] Iemand komt op het podium voor Reckoning. Een nieuwe IP.

[22:09] Toch een uiterlijk van Farmville meets Sims.

[22:07] The Sims: Social wordt aangekondigd voor Facebook. Farmville wordt eindelijk terecht belachelijk gemaakt.

[22:05] Alle systemen zijn verbeterd. Nieuwe collision, nieuwe liefde onderling en emotie en realistische spelers.

Madden 12

[22:04] Twee American Football-spelers komen op met een spannende tagline. De derde viking komt op met een beker. "True to the game!" aldus de middelste viking.

[22:02] Het is tijd voor Madden 12. Na een speech van een Danny DeVito-kereltje dat schreeuwt dat je moet winnen is er wat gameplay te zien.

[22:01] EA Sports Football Club zal een soort experience-systeem kennen die al je prestaties bijhoudt. zowel via je console als Twitter, Facebook en je iGadget.

[22:00] EA Sport Football Club wordt aangekondigd. Een grote community waarbij je nieuwe wedstrijden kunt zien en eventueel kunt naspelen. Hij komt gratis bij FIFA 12.

[21:58] Bekende voetballers spreken over hoe FIFA hun leven heeft veranderd. Lil' Wayne doet mee.

[21:57] FIFA 12 heeft een beter verdedigingssysteem, een beter dribbelsysteem en een nieuwe "Player Impact Engine". FIFA 12 zal de wereld verbinden als niemand anders.

[21:54] FIFA 12 wordt getoond. De beste sportgame van heel de wereld.

[21:53] De presentator wil even duidelijk zijn over SSX: "Massive Open World!". Januari 2012 komt deze game uit.

SSX

[21:52] En SSX breekt los op het scherm. Alaska, Himalaya, China. Allemaal locaties waar we los kunnen gaan.

[21:50] De zaal wordt donker... de kleur blauw is te zien. De Alpen komen op het scherm voorbij.

SWTOR

[21:49] De trailer laat grootse veldslagen en dual wield lightsabers zien. Het gekwijl in de zaal is te horen.

[21:48] Er zal veel te zien zijn over deze game op de E3. Developers hebben hun hele hebben en houden erin gegeven.

SWTOR

[21:46] Star Wars-muziekje speelt af. The Old Republic wordt nu getoond.

[21:45] Need for Speed meets GTA meets Heavy Rain.

[21:44] Na een wild gevecht met Active Time Events (lees: druk op het juiste knopje op het juiste moment) wordt de politieauto gestolen en drift in slow motion door bochten. Explosies Galore!

NFS:TR

[21:43] Er wordt een demo in Los Angeles gespeeld in de regen. Na een wilde achtervolging ga je op de voet verder en ren je over daken. 

NFS:TR

[21:41] Jason DeLong komt op om Need For Speed: The Run te laten zien. Je zult door heel Amerika tegen de beste coureurs rijden terwijl de politie op je hielen zit. Alles wordt met autolog opgenomen worden en je kunt uit je auto stappen om rond te lopen. 

[21:39] John Riccatello komt op om nieuwe games te laten zien. Er zijn negen developers die hun games willen laten zien.

[21:38] Er is een nieuwe trailer van Mass Effect 3. Deze zal snel op FOK! te zien zijn, uiteraard.

[21:37] Mass Effect 3 komt 6 maart 2011 uit, en zal de beste game in de serie worden.

Mass Effect 3

[21:36] Shepard bestuurt nu een turret waarmee hij een gigantische reaper aanvalt.

Mass Effect 3

[21:34] Ze laten nu een live demo zien waar je targets kunt locken om vervolgens door een voorbijvliegend vliegtuig te worden bekogeld.

[21:32] Keasy Hudson komt op het podium om uit te leggen dat de reapers de wereld hebben overgenomen, en dat alleen jij, Commander Shepard, dit kunt oplossen.

[21:30] De persconferentie begint met een kapotte wereld. Lijkt op Mass Effect 3.

PSV wil geen scenario B

PSV hoopt dat de gemeenteraad in Eindhoven instemt met de plannen om de club financieel te herstructureren. Directeur Tiny Sanders heeft vandaag tegen de klagende supporters van de club gezegd dat er een plan B is, maar dat dit scenario geen mooi scenario is voor de Eindhovenaren.

"De gemeente Eindhoven vormt het hart van ons plan. Zonder de gemeente lazert het kaartenhuis in elkaar. De gevolgen voor deelname van Philips, andere investeerders en de banken zijn nog niet te overzien," zei Sanders die niet verder op plan B in wil gaan.

In het plan A dat PSV heeft koopt de gemeente Eindhoven met geleend geld de grond op het trainingscomplex De Herdgang en onder het Philips Stadion. PSV zal voor de grond veertig jaar lang erfpacht gaan betalen. Daarnaast steken Philips en andere sponsoren geld in de club om er zo voor te zorgen dat de jaarlijkse financiële lasten met miljoenen naar beneden gaan.

De gemeente Eindhoven zou financieel neutraal uit de plannen komen, maar de politieke partijen twijfelen of dit ook echt zo is. Op 14 juni staat een eerste vergadering over de plannen gepland, waarna er op 28 juni over gestemd zal gaan worden.

Twee Rotterdammers dood door ongeluk A1

Door een ongeval op de A1 bij Deventer zijn maandagmiddag twee mannen om het leven gekomen. Het busje waarin de Rotterdammers van 59 en 62 zaten knalde tegen een pijler van een viaduct, meldt de politie.

Het voertuig van de Rotterdammers raakte rond 15.30 uur ter hoogte van de Oxersteeg door nog onbekende oorzaak van de weg, schoot over de vangrail en kwam tegen een pijler van een viaduct tot stilstand. De twee inzittenden overleden ter plaatse.

Door het ongeval is rechterrijstrook van de A1 tussen Voorst en Bathmen urenlang afgesloten geweest. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

[Upd] Insomniac komt met Overstrike

Insomniac gaat voor het eerst een game voor meerdere platformen maken. Op de E3 in Los Angeles is bekendgemaakt dat deze game Overstrike gaat heten. De game zal verschijnen voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Met de game worden de krachten van Insomniac gebundeld waarmee een vierspeler coöp-game gemaakt wordt met een tof verhaal.

"Combining Insomniac's knack for imaginative weaponry with immersive and witty storytelling, Overstrike is a four-player cooperative action game featuring a team of elite agents called Overstrike 9."

Je zult vier totaal verschillende karakters kunnen spelen namelijk een ex-mercenary, een ervaren dief, een jonge wetenschapper en een detective die samen een team vormen. Ze zullen samen een terroristische organisatie moeten zien te stoppen voordat ze de wereld vernietigen.

"Overstrike 9 uses lethal teamwork and an arsenal of fringe-tech gadgets to infiltrate and destroy enemy strongholds."

Insomniac is blij dat ze met deze game al hun kwaliteiten kunnen gebruiken en dat ze een nieuw publiek kunnen trekken doordat de game op de PlayStation 3 en Xbox 360 uit zal komen.

"Overstrike presents a unique blend of features that have long been a part of the Insomniac DNA: high powered gadgets, action-heavy gameplay, memorable characters in a deep and mysterious universe and of course a touch of humor."

Op de persconferentie van EA zijn de eerste beelden van de game getoond waarin vooral veel humor te zien was. We krijgen een introductie van de verschillende karakters en zien hoe zij zich specialiseren in verschillende vormen van combat.

Hieronder is de trailer van de game te zien.

Overstrike

OVer

Overstrike

Overstrike

Ook Placido Domingo in FIFA-commissie

Placido Domingo is de derde naam die FIFA-voorzitter Sepp Blatter in zijn commissie van wijze mannen wil. Blatter heeft de Spaanse tenor al gevraagd. Dat zei hij in een interview met CNN dat maandagavond wordt uitgezonden. Eerder had Blatter al gezegd dat hij de Amerikaanse oud-minister Henry Kissinger en Johan Cruijff op het oog had voor die commissie.

De 70-jarige Domingo heeft weinig ervaring met voetbal. Zijn bekendheid met de drie tenoren, samen met Luciano Pavarotti en Jose Carreras, dankt hij wel aan een WK voetbal. In 1990 trad het trio op voor de finale van het WK voetbal in Italië.

Blatter verdedigt in het interview ook zijn keuze om de 88-jarige Henry Kissinger te vragen. "Mensen zeggen dat hij een oude man is, maar hij is een wijze man." Dat de nieuwe commissie onder voorzitterschap van iemand van FIFA komt te staan, vindt Blatter ook niet raar. "De voetbalfamilie heeft me gevraagd de problemen binnen de FIFA op te lossen en niet buiten de FIFA."

[E3] Halo 4 start een nieuwe trilogie

De schietspelserie Halo wordt nieuw leven in wordt geblazen met een trilogie. Halo 4 wordt in het najaar van 2012 verwacht voor Xbox 360. Wanneer Halo 5 en 6 verschijnen en of deze voor de Xbox 360 gemaakt worden, is niet bekendgemaakt. Naast Halo 4 kunnen gamers dit najaar spelen met een remake van de eerste Halo.

Halo: Combat Evolved Anniversary wordt een complete remake van het eerste spel, met verbeterde grafische kwaliteiten en de mogelijkheid het spel met twee spelers online te doorlopen. Bovendien kan het schietspel online tegen andere gamers gespeeld worden.

De nieuwe games binnen de schietspelserie worden niet langer gemaakt door Bungie Studios. De bedenkers van de Halo-serie zetten vorig jaar een punt acht hun samenwerking met Microsoft nadat zij Halo: Reach hadden afgeleverd. De nieuwe Halo-trilogie wordt gemaakt door de speciaal voor dit doeleinde opgerichte gamestudio 343 Industries.

De Halo-serie en zijn gameheld Master Chief zijn het belangrijkste gezicht van de Xbox 360. Wereldwijd zijn in tien jaar tijd meer dan veertig miljoen spellen binnen de gameserie verkocht.

[E3] NFS: The Run laat je rennen voor de politie

Op de EA-persconferentie op de E3 is bekend geworden dat het nieuwe deel in de Need for Speed-serie, The Run, niet alleen race-elementen bevat. Voor het eerst in de serie is het namelijk mogelijk om uit je auto te stappen. Dit werd getoond tijdens een gameplay-demo door de producer van de game.

Er werd een achtervolging op de daken getoond waarbij het hoofdpersonage flink onder vuur werd genomen door een helikopter. Door wat atletische bewegingen wist de producer te ontsnappen en naar een steegje te vluchten waar een politiewagen stond. Vervolgens werd de agent met wat harde klappen tegen de grond gewerkt, waarna de producer vluchtte in de politieauto. Er wordt zeer veel gebruikgemaakt van quicktime events tijdens deze gebeurtenissen.

Lokomotiv stuurt omgekochte trainer weg

Yury Krasnozhan is niet langer de trainer van Lokomotiv Moskou. De oefenmeester werd vandaag weggestuurd, naar verluidt omdat hij betrokken is bij een omkoopschandaal. Volgens Russische media had de voorzitter van Lokomotiv Krasnozhan eerder beschuldigd een competitiewedstrijd op 28 mei te hebben verkocht.

Lokomotiv stond voor het duel tegen Anzhi Makhachkala bovenaan in de Russische competitie, maar verloor met 2-1. Anzhi, uit Dagestan, is eigendom van de miljardair Suleiman Kerimov. Mbark Boussoufa en Roberto Carlos spelen voor die ploeg.

Actrices Bridesmaids op 'huwelijksreis' in Amsterdam

Gilmore Girls-actrice Melissa McCarthy verspreidt graag geruchten over Kristen Wiig, haar tegenspeelster in de komedie Bridesmaids. "We zijn getrouwd", roept de actrice uit tegen Novum Nieuws. "Dit is onze huwelijksreis." McCarthy is met Wiig in Amsterdam.

"Het zou een goed liefdesverhaal zijn voor de film", reageert Wiig op het verzonnen gerucht. Maar een huwelijk tussen de twee actrices zou waarschijnlijk niet lang standhouden. "Dat gaat niet goed", zegt Wiig. Bovendien is McCarthy, bekend van haar rol als Sookie St. James in de serie Gilmore Girls, al getrouwd.

Hoewel McCarthy in Bridesmaids een bruidsmeisje speelt, raadt ze bruiden zelf aan vooral mannen te vragen voor de belangrijke rol op de grote dag. "Vraag alleen je homovrienden, dan komt alles goed", grapt de actrice. Ze trouwde in 2005 met acteur Ben Falcone, die ook een klein rolletje heeft in de film. Haar vrijgezellenfeest heeft ze bescheiden gevierd in een karaokebar. "Maar ik heb wel foto's die heel gênant zijn."

Bridesmaids is een komedie over de dertiger Annie, de rol van Wiig, die haar leven niet op orde heeft. Haar vriendin Lilian, een rol van Wiigs Saturday Night Live-collega Maya Rudolph, vraagt Annie als haar ceremoniemeester. Bridesmaids is vanaf 7 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.


Actrices Bridesmaids op 'huwelijksreis' in Amsterdam

Drie wetenschappers beloond met Spinozapremie

De Spinozapremies gaan dit jaar naar een astronoom, een communicatiewetenschapper en een theoretisch natuurkundige. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikte de prijzen maandag aan de wetenschappers uit.

De drie wetenschappers krijgen de 'Nederlandse Nobelprijs' voor baanbrekend onderzoek. Ze ontvangen een bedrag van 2,5 miljoen euro dat ze mogen besteden aan onderzoek naar keuze.

Astronoom Heino Falcke krijgt de prijs vanwege zijn 'baanbrekend onderzoek naar een van de meest mysterieuze verschijnselen van het heelal: zwarte gaten'. Hij slaagde er in 2004 in om metingen te doen bij de rand van het extreem zware zwarte gat in het centrum van het melkwegstelsel. Falcke is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Communicatiewetenschapper Patti Valkenburg, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, wordt bekroond voor haar grensverleggend onderzoek naar jongeren en de media. Ze ontwikkelde een uniek interdisciplinair vakgebied op de grenzen van de pedagogiek, psychologie en communicatiewetenschap. Valkenburg is een van de meest geciteerde communicatiewetenschappers in Europa.

Theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, krijgt de Spinozapremie voor een viertal grote doorbraken die hij op zijn naam heeft staan. Zo behaalde hij als jonge promovendus wereldfaam met zijn Verlinde-formule, die veel wordt gebruikt door natuur- en wiskundigen.

De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. NWO kent de prijs toe aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De premies worden sinds 1995 uitgereikt.

Kerntransport Borssele mag via Gent

Het kerntransport van de kerncentrale in Borssele naar Frankrijk mag via Gent. De rechtbank in de Vlaamse stad heeft maandag bezwaren van de burgemeester van Gent tegen het transport verworpen, melden Vlaamse media.

Voor het eerst in zes jaar is maandag weer kernafval van de kerncentrale in Borssele afgevoerd. Vrachtwagens brachten drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra in Vlissingen, vlakbij de kerncentrale. Daarvandaan wordt het materiaal per trein naar La Hague in Normandië gebracht.

Het was echter wachten op de uitkomst van het kort geding dat de burgemeester van Gent had aangespannen tegen de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en de Belgische staat. De burgemeester wilde niet dat het transport door zijn stad zou gaan omdat het volgens hem te gevaarlijk is. Hij stapte naar de rechter om het transport te verbieden. De rechtbank ging echter niet in op zijn eis.

Wanneer de containers richting Frankrijk vertrekken kan eigenaar van de kerncentrale EPZ uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. Bij de kerncentrale in Borssele worden vier keer per jaar brandstofstaven vervangen. Deze staven worden opgeslagen en dan voor verwerking naar Frankrijk gebracht. Daar wordt uranium uit de splijtstof gehaald zodat het kan worden gerecycled.

'Tomasson stopt met voetbal'

Jon Dahl Tomasson stopt per direct met voetbal. Dat meldden diverse Deense media vandaag. De Deense aanvaller van Feyenoord zou zijn pensioen morgen op een persconferentie officieel bekendmaken. Feyenoord zou hem dan direct als jeugdtrainer presenteren.

De 34-jarige Tomasson speelde het afgelopen seizoen al geen wedstrijd meer nadat hij tijdens het WK geblesseerd was geraakt. Feyenoord is daarover nog in een juridische strijd verwikkeld met de Deense voetbalbond.

Tomasson begon zijn looptijd in 1994 bij sc Heerenveen, waar de Deen al snel naam voor zichzelf maakte als doelpuntenmachine. In drie seizoenen in Friesland scoorde hij 37 keer in 78 competitieduels en dat leverde hem een transfer naar Newcastle United op, maar in het noorden van Engeland lukte het Tomasson niet om zijn faam waar te maken.

Na een seizoen kwam hij naar Feyenoord waar hij afscheid nam met de UEFA Cupzege in 2002. Daarna maakte hij zijn grote transfer naar AC Milan waar hij drie seizoenen speelde. Via VfB Stuttgart en Villarreal keerde Tomasson in 2008 weer terug bij Feyenoord, waar hij zijn laatste seizoen alleen maar revalideerde.

'Microsofts weg naar succes loopt via Sesamstraat'

Met de aankondiging van games rond bekende merken als Star Wars, Disney en Sesamstraat hoopt Microsoft de slag om de consument te winnen. Don Mattrick, bestuurslid van Microsoft, stelde maandagavond bij een persconferentie van de softwaregigant dat Xbox 360 dit jaar de bestverkochte spelcomputer moet worden.

Daarnaast heeft de softwaregigant met de onthulling van spellen als de racegame Forza en het schietspel Halo gehoor gegeven aan de roep van fanatieke gamers.

Sesame Street: Once Upon a Monster, Kinect Star Wars en Kinect Disney Adventures maken alle drie gebruik van de bewegingsgevoelige Kinect-camera. Deze spellen zijn toegankelijk in hun besturing en moeten een breed publiek aanspreken.

Daarnaast heeft Microsoft dit jaar een remake van het schietspel Halo Combat Evolved uit 2001 gepland staan. Het eerste spel rond Master Chief, dat oorspronkelijk op de eerste Xbox verscheen, is dit najaar in verbeterde grafische kwaliteit te spelen op de Xbox 360. Verder brengt Microsoft in het najaar van 2012 het officiële vervolg binnen de Halo-serie op de markt, Halo 4.

Naast de aankondiging van nieuwe spellen maakte Microsoft maandagavond bekend zich meer te willen richten op stembesturingen voor de spelcomputer en de daarvoor gemaakte software. Zo wordt zoekmachine Bing dit najaar geïntegreerd in de spelcomputer zodat gamers met stemcommando's kunnen zoeken naar films en games.


'Microsofts weg naar succes loopt via Sesamstraat'

Spyro komt tot leven in meerdere spellen

Dit najaar kunnen gamers voor het eerst met hun eigen gamepersonage op meerdere spelcomputers spelen. Alle voortgang die een speler met zijn personage in een game boekt, wordt opgeslagen in een fysiek beeldje van dat personage. Door het beeldje op een soort kaartlezer te plaatsen, kan het avontuur worden voortgezet op een andere spelcomputer. Dat heeft game-uitgever Activision maandag bekendgemaakt.

Skylanders Spyro's Adventure is de eerste game die gebruikmaakt van deze techniek. Spelers die de game op een Nintendo Wii spelen, kunnen hun personage meenemen naar een vriend met een Playstation 3- of pc-versie van het spel.  

In een beeldje, in de vorm van het gamepersonage, zit een chip die via de Portal of Power, een soort kaartlezer, ingelezen kan worden op een apparaat waarop het spel te spelen is. Skylanders Spyro's Adventure verschijnt dit najaar op pc, Playstation3, Nintendo 3DS, Xbox 360 en diverse mobiele apparaten en tablets.

In Skylanders Spyro's Adventure is de speler een portal master die maximaal dertig personages kan beheren, waaronder de paarse draak Spyro. Elk van deze personages heeft bijzondere krachten waarmee de kwaadaardige Kaos verslagen moet worden.


Gameheld komt tot leven in meerdere spellen (Foto: Novum)

Haase onderuit in Halle

Robin Haase is in de eerste ronde van het ATP-toernooi in het Duitse Halle uitgeschakeld. De Hagenaar ging op gras met 7-6, 4-6 en 4-6 onderuit tegen Aleksandr Dolgopolov.

In de eerste set brak Haase Dolgopolov al vroeg. Op 5-4 kreeg de Nederlander een setpunt op eigen service maar die wist hij niet te benutten. Haase sloeg in de tiebreak alsnog toe.

Haase kwam in de tweede set met 2-0 voor te staan maar daarna won zijn tegenstander vier games op rij. Haase kwam nog wel terug tot 4-4 maar de Oekraïner pakte de twee volgende games en dus de set.

In de derde set ging het geruime tijd gelijk op. Haase moest zich op 4-3 laten behandelen aan zijn knie en Dolgopolov trok de stand gelijk en brak Haase in de daaropvolgende game. Op eigen service maakte de Oekraïner het karwei vervolgens af.

[Upd] Fable the Journey aangekondigd

Peter Molyneux heeft op de Microsoft-persconferentie een nieuw deel in de Fable-franchise aangekondigd: Fable: The Journey. Deze game zal volledig gespeeld worden met Kinect vanuit een first person-perspectief. Het is nog niet bekend of de game een on-rails ervaring wordt of niet. Ook een releasedatum is nog niet gegeven.

[Update] De trailer voor de game is ook verschenen. Deze kunnen jullie hieronder aanschouwen.

Fable

Prijswinnaars FOK! Voetbalmanager 2010-2011

Het voetbalseizoen 2010-2011 zit er weer op. Aan al het goeds komt een eind, dus ook aan de FOK! Voetbalmanager van dit seizoen. De deelnemers hebben tot en met de laatste ronde gestreden om de prijzen en in de laatste weken was het erg spannend bovenin.

Bayswater (Bayself) bleek na zeventien speelronden uiteindelijk de beste manager te zijn en hij wint dan ook een voebalshirt naar keuze aangeboden door voetbalschoenen.com. Hij mag een officieel wedstrijdshirt van zijn of haar favoriete voetbalploeg uitkiezen.

De nummers twee en drie zijn VerrekteZakHooi (Essche Boys) en CoachLB (LB United) geworden. Ook zij mogen op voetbalschoenen.com een shirt van hun favoriete voetbalploeg uitzoeken.

Corydoras-Hastatus (Lycurgus7), Wazaa (Wazaa FC), burnham (FC Lutjebroek), PesserPan (DeMaatjes) en MSNMGH (MSNMGH Acid Crew) ontvangen een boekenpakket bestaande uit Buiten Beeld - De Oranje jaren van Bert Maalderink, Alle Ballen op Heintje van Hugo Borst en een exemplaar van het voetbaltijdschrift Hard Gras aangeboden door uitgeverij Nieuw-Amsterdam.

Een voetbalkadocard ter waarde van 20 euro aangeboden door Voetbalkadobon.nl is gewonnen door de-hunter (dream-team), wimderon (wimderon), Yonjuuni (Ravage) en BassieD (FC de Kroon). Zij kunnen een kaartje kopen voor een wedstrijd van hun favoriete club of het tegoed besteden in de fanshop aan items van hun favoriete club.

Het volledige eindklassement van de userteams kun je hier nakijken. Het subleagueklassement is achter deze link te vinden.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

FOK! bedankt voetbalschoenen.com, uitgeverij Nieuw-Amsterdam en Voetbalkadobon.nl voor de beschikbaar gestelde prijzen.

Namens de gehele FOK!managerspel-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

We zien iedereen graag weer terug in het komend voetbalseizoen, bij de FOK! Voetbalmanager 2011-2012!

Prijswinnaars FOK! Voetbalmanager 2010-2011

Het voetbalseizoen 2010-2011 zit er weer op. Aan al het goeds komt een eind, dus ook aan de FOK! Voetbalmanager van dit seizoen. De deelnemers hebben tot en met de laatste ronde gestreden om de prijzen en in de laatste weken was het erg spannend bovenin.

Bayswater (Bayself) bleek na zeventien speelronden uiteindelijk de beste manager te zijn en hij wint dan ook een voetbalshirt naar keuze aangeboden door voetbalschoenen.com. Hij mag een officieel wedstrijdshirt van zijn of haar favoriete voetbalploeg uitkiezen.

De nummers twee en drie zijn VerrekteZakHooi (Essche Boys) en CoachLB (LB United) geworden. Ook zij mogen op voetbalschoenen.com een shirt van hun favoriete voetbalploeg uitzoeken.

Corydoras-Hastatus (Lycurgus7), Wazaa (Wazaa FC), burnham (FC Lutjebroek), PesserPan (DeMaatjes) en MSNMGH (MSNMGH Acid Crew) ontvangen een boekenpakket bestaande uit Buiten Beeld - De Oranje jaren van Bert Maalderink, Alle Ballen op Heintje van Hugo Borst en een exemplaar van het voetbaltijdschrift Hard Gras aangeboden door uitgeverij Nieuw-Amsterdam.

Een voetbalkadocard ter waarde van 20 euro aangeboden door Voetbalkadobon.nl is gewonnen door de-hunter (dream-team), wimderon (wimderon), Yonjuuni (Ravage) en BassieD (FC de Kroon). Zij kunnen een kaartje kopen voor een wedstrijd van hun favoriete club of het tegoed besteden in de fanshop aan items van hun favoriete club.

Het volledige eindklassement van de userteams kun je hier nakijken. Het subleagueklassement is achter deze link te vinden.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

FOK! bedankt voetbalschoenen.com, uitgeverij Nieuw-Amsterdam en Voetbalkadobon.nl voor de beschikbaar gestelde prijzen.

Namens de gehele FOK!managerspel-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs!

We zien iedereen graag weer terug in het komend voetbalseizoen, bij de FOK! Voetbalmanager 2011-2012!

[E3] Stembesturing speerpunt voor Xbox 360

Gamers met een Xbox 360 kunnen die nog dit jaar met hun stem besturen. Er komt dit najaar een stemgestuurde Bing-zoekmachine, waarmee naar games en films gezocht kan worden. Om entertainment nog centraler te stellen op de Xbox-spelcomputer gaat Microsoft samenwerken met Youtube en diverse televisiezenders.

De softwaregigant kwam maandag met zijn aankondigingen tijdens een persconferentie op de E3-beurs in Los Angeles. Het is niet bekend of en wanneer Microsoft een samenwerking aangaat met een Nederlands televisiekanaal.

Niet alleen het menu en de zoekmachine Bing kunnen bestuurd worden met de stem, maar ook spellen gaan stemcommando's ondersteunen. Zo kunnen spelers gesprekken voeren in Mass Effect 3 en tactische keuzes maken in het schietspel Ghost Recon: Future Soldier.

Naast de mogelijkheid games met de stem te besturen, ondersteunen ook meer games bewegingsbesturing van de Kinect-camera. Microsoft heeft het racespel Forza Motorsport 4 in petto en het rollenspel Fable: The Journey.

Electronic Arts heeft bevestigd dat onder andere Fifa 12, De Sims 3: Huisdieren en het gladiatorenspel Ryse gebruikmaken van de bewegingsbesturing. Game-uitgever Ubisoft maakte bovendien bekend dat alle games uit de Tom Clancy-serie Kinect gaan ondersteunen.


Stembesturing speerpunt voor Xbox 360 (Foto: Novum)

Man rukt in Friese bushalte

Wie lang op de bus moet wachten, doet soms de gekste dingen om de minuten sneller te laten wegtikken. Een 37-jarige Fries maakte het gisteravond echter wel heel bont. De beste man zat zich op het busstation van Leeuwarden af te trekken.

Een 23-jarige vrouw uit de Friese hoofdstad belde gisteravond de politie omdat haar stadsgenoot in haar bijzijn zijn pielemuis beroerde. Bij aankomst van de politie bleek de rukker nog aanwezig, waarop deze in de boeien werd geslagen. Met een proces-verbaal op zak mocht de man even later weer het politiebureau verlaten.

[Upd] Alle Tom Clancy-games ondersteunen Kinect

Op de Microsoft-persconferentie heeft Ubisoft aangekondigd dat alle toekomstige Tom Clancy-games volledige Kinect-ondersteuning krijgen. Dit begint met Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier welke moet uitkomen in het volgende jaar.

In Future Soldier zal het mogelijk zijn om te schieten met handgebaren. Hand open betekent schieten, een vuist betekent stoppen met schieten. Ook kun je tijdens het customizen van je wapens dit volledig met handgebaren en stemcommando's doen. Roep bijvoorbeeld 'gastank' als je de gastank wil aanpassen. Met 'next' zie je de volgende optie.

[Update] De E3-demo van Ghost Recon: Future Soldier is hieronder te zien.

 

[Upd] Mass Effect 3 ondersteunt Kinect

Op de persconferentie van Microsoft is zojuist bekendgemaakt dat Mass Effect 3 Kinect-ondersteuning krijgt. Je kunt onder andere stemcommando's geven aan je teamleden. Tevens is het mogelijk om de antwoorden te geven met je stem in plaats van met een druk op de knop.

[Update] De video van Mass Effect 3 op de persconferentie is hieronder te zien.

Voor al het E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

'Mladic dreigt met hongerstaking'

Ratko Mladic heeft het Joegoslavië-Tribunaal met een hongerstaking gedreigd. Dit meldde maandag de Servische krant Blic. Mladic, die onder meer aan de gevolgen van twee beroertes lijdt, eist adequate medische zorg. Sinds vorige week zit hij in een cel van het tribunaal in Scheveningen.

Ook vraagt hij om bezoek van zijn familie en geld voor een advocaat. Hij zegt daar zelf onvoldoende middelen voor te hebben. Zijn familie heeft hij slechts kort ontmoet toen hij na zijn arrestatie in Belgrado in de cel zat, in afwachting van uitlevering aan het tribunaal.

De voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger wordt door het tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden. "Ik heb de fout van mijn leven gemaakt door voor mijn arrestatie geen zelfmoord te plegen. Maar nu ik eenmaal hier zit moet u aan mijn eisen tegemoet komen", aldus de oud-generaal.

'Mladic dreigt met hongerstaking'
'Mladic dreigt met hongerstaking' (Foto: ANP)

Gesink: "Topvorm gepland voor Tour "

Robert Gesink gaf in de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné anderhalve minuut toe op ritwinnaar Jurgen van den Broeck. Gesink zelf liet via Twitter weten dat  zijn topvorm gepland staat voor de Ronde van Frankrijk.

Adri van Houwelingen, ploegleider bij Rabobank, deed na afloop van de etappe ook laconiek over het rijden van Gesink vandaag. "Het is niet zo dat ik had verwacht dat Robert zou lossen, maar het is ook geen ramp. Hij rijdt hier zeer ontspannen rond en zo willen we ook met de ploeg deze week rijden. Die is bedoeld als opbouw naar de Tour, niet als selectiewedstrijd.”

Proces tegen artsen en verpleegkundigen Bahrein

Tientallen artsen en verpleegkundigen staan in Bahrein terecht op verdenking van betrokkenheid bij pogingen het soennitische regime ten val te brengen. De 23 artsen en 24 verpleegkundigen zijn aangeklaagd omdat zij ten tijde van de massale protesten tegen het regime zich over gewonde betogers hebben ontfermd.

De medici worden er tevens van verdacht deel te hebben genomen aan illegale protestmarsen en schade toe te hebben gebracht aan de maatschappij door onjuiste berichten te verspreiden. Ook zouden ze soennitische patiënten niet hebben willen helpen.

De 47, die allen werkten in het Salmaniya-ziekenhuis in de hoofdstad Manamah, werden maandag achter gesloten deuren voor een speciale rechtbank voorgeleid. Zij zitten al vast sinds het Bahreinse regime in maart de staat van beleg afkondigde om een einde te maken aan de massale protesten van vooral sjiieten. Het ziekenhuis werd na het instellen van de staat van beleg door het leger overgenomen.

Volgens het leger werd het ziekenhuis gebruikt als uitvalsbasis voor protesten en zouden er illegale politieke activiteiten plaatsvinden. Medewerkers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging, verduistering en wapenbezit.

De medische staf van het ziekenhuis heeft echter altijd gezegd alle mensen die hulpbehoevend waren te hebben geholpen. Volgens doktoren en patiënten hebben militairen in het complex aanhoudingen verricht en mensen ondervraagd. Veel gewonde betogers durfden geen hulp te zoeken uit vrees opgepakt te worden. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben forse kritiek geleverd op de Bahreinse autoriteiten.

De staat van beleg werd woensdag opgeheven. De autoriteiten waarschuwden evenwel dat er nog steeds even hard zal worden opgetreden tegen antiregeringsdemonstranten. De soennitische monarchie trad vanaf het begin van de protesten hard op tegen de overwegend sjiitische betogers. Een troepenmacht van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) onder leiding van Saudi-Arabië trok op uitnodiging van de regering van Bahrein het land binnen om de opstand te kop in te drukken. Honderden demonstranten zijn gearresteerd en veroordeeld in de speciale rechtbank. Twee betogers kregen de doodstraf.

[Upd] Noodweer treft Limburg

Heerlen en Roermond zijn maandagmiddag getroffen door hevig noodweer. In Sittard stortte het dak van een loods in. In Heerlen is de A79 bij Welten afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de A76, meldde de brandweer.

In Heerlen en Roermond staan veel straten blank. Op enkele plaatsen komen putdeksels omhoog, doordat de riolering de watermassa niet aankan. Het verkeer in Roermond loopt vast; de Roerkade is afgesloten, twee tunnels staan onder water en zijn eveneens afgesloten.

Het KNMI meldde eerder maandag dat het lokaal flink kan gaan regenen in de oostelijke helft van het land. Ook pittige onweersbuien komen voor.

De regen kan gepaard gaan met windvlagen en soms hagelbuien.

Update 19.59 uur
Budel, Heeze (Brabant) en Weert (Limburg) hebben een halfuurtje zonder stroom gezeten vanwege het noodweer.

Live: Microsoft E3-persconferentie

Om 18:00 18:30 zal de persconferentie van Microsoft van start gaan op de E3 in Los Angeles. Tijdens deze persconferentie hopen we een hoop meer te weten te komen over onder andere Gears of War 3, Forza 4, Kinect Star Wars en het zojuist gelekte Halo 4.

Xbox 360

We zullen door middel van dit nieuwsbericht jullie op de hoogte houden van wat er allemaal in de zaal gebeurt en welke toffe dingen er allemaal plaatsvinden.

E3

[20:00] Dat was het einde van de presentatie. Blijf bij ons hangen want we zijn straks terug met EA, Ubisoft en Sony.

[19:59] De game verschijnt eind 2012.

[19:58] We zien MasterChief... Het is dus Halo 4.

[19:57] We zien een trailer. Volgens Mattrick is het het begin van een nieuwe trilogie.

[19:57] Nu krijgen we nog één ding te zien... Halo 4?

[19:56] Volgens Mattrick is Xbox goed bezig.

[19:56] Hij heeft een samenvatting over alles wat we hebben gezien.

[19:55] Don Mattrick is terug op het podium.

[19:54] Nee, niet letterlijk maar figuurlijk op zijn muziek (helaas).

[19:54] We zien twee mensen op het podium dansen op Usher.

E3

[19:53] Dance Central 2 wordt aangekondigd door Harmonix met nieuwe features. Alles songs van het eerste deel kunnen geïmporteerd worde naar het tweede deel.

[19:52] TOUCHDOOOOOOWN!

E3

[19:51] Twee gasten spelen nu Football op het podium. Ze schreeuwen en het ziet er niet uit...

[19:51] We kunnen nieuwe gebaren gebruiken en ook de stem kan gebruikt worden.

[19:50] We zien hoe we kunnen golfen met Kinect.

E3

[19:49] Genaamd Kinect Sports Season Two. Er zitten zes nieuwe sporten in.

[19:48] We zien een trailer van een Sport mini-game... game.

[19:48] Dit alles is beschikbaar in Kinect Funlabs die voor iedereen beschikbaar gaat worden. Het zal vanaf vandaag beschikbaar zijn in het Dashboard.

[19:47] De vrouw op het podium heeft een kussen ingescand en het in de game gestopt.

[19:46] Nu kun je ook objecten inscannen en gebruiken in games.

[19:46] Devvers kunnen deze innovaties gebruiken in hun eigen games.

E3

[19:45] Kinect Fingertracking: hiermee kan hij je vingers herkennen waarmee je dingen kan tekenen.

E3

[19:44] Met Kinect kun je nu zelf je Avatar maken doordat hij je features kan herkennen.

[19:44] We zien een aantal voorbeelden van dingen die zijn gemaakt met de Kinect Tools.

[19:43] De maker van Kinect komt op het podium. Nee, we zien niet de onderkant van zijn schoen. Hij vertelt dat er veel dingen worden gedaan met Kinect. Ook op de PC. Hij kondigt aan dat mensen met Kinect Fun Labs de laatste dingen van de community kan uitproberen.

[19:42] Tim vertelt over zijn dochter die er niet blij mee is dat hij alleen het vlees komt snijden. De game verschijnt deze herfst.

[19:41] Nu moeten de spelers vliegen vangen. Dit allemaal gebeurt met Kinect.

E3

E3

[19:39] Door rond te springen en te zwaaien moeten de spelers de twee helpen.

[19:39] We zien een demo waarin we Elmo en Koekiemonster moeten helpen.

[19:38] Hij vertelt over een game voor kinderen Once upon a Monster die gebruik maakt van Kinect.

[19:37] Tim Schafer komt het podium op. Hij zegt dat hij veel van Sesamstraat heeft geleerd. Zoals van Koekiemonster.

E3

[19:37] En dan hebben we de grote man: Darth Vader.

[19:36] We zien verschillende situaties waarbij vijanden verslagen worden.

[19:35] We krijgen een demo van de game te zien. We zitten in een ruimteschip en landen tussen de vijanden. Door stem commando's zetten we onze light saber aan. De force wordt gebruikt met de hand. Alles wordt gedaan met Kinect.

DE3

[19:33] We horen de Star Wars Theme, Kinect Star Wars komt eraan.

[19:32] We zien een trailer voor de game.

[19:32] De kinderen vinden het leuk... fist-bump?

[19:31] We gaan naar Alice in Wonderland. Weer dezelfde kinderen die springen en vliegen voor de camera.

[19:31] De kinderen kunnen nog iets leren in acteren.

[19:30] We gaan in Peter Pan's Flight. Twee kinderen spelen de game door met hun armen te zwaaien en zo te vliegen.

[19:30] In de game kunnen we door het park lopen en met karakters omgaan.

[19:29] Nu krijgen we een aankondiging van Disney met Kinect. De eerste is Disneyland Adventures voor Kinect.

E3

[19:28] Minecraft komt naar de Xbox 360 en Kinect komende winter.

[19:28] De demo is klaar en we krijgen Phil Spencer weer op het podium.

E3

[19:27] We stappen van het paard en in First Person lopen we door het bos en schieten magic op vijanden af met onze handen.

[19:26] De game wordt op het podium gespeeld. We zien hoe we een paard kunnen besturen met Kinect.

[19:25] De tijd van de helden is voorbij. Helden worden niet meer geboren maar gemaakt!

[19:25] Hij praat over Fable en dat je altijd de held speelde. Er komt een nieuwe game genaamd Fable The Journey. We zien een trailer.

[19:23] De trailer is klaar en nu krijgen we Peter Molyneux op het podium.

[19:22] We zien een trailer van de game.

E3

[19:22] De game brengt het beste uit de Xbox 360, Kinect en live naar boven. Casual racers en pro's komen aan hun trekken.

[19:22] Turn 10 betreedt het podium. Het gaat natuurlijk over Forza 4.

[19:21] De game bevat de Campagne, coöp en multiplayer op zeven maps. De game gaat Halo: Anniversary heten.

[19:20] Nu zien we een trailer over de eerste Halo die de wereld heeft veranderd. Er komt een HD-versie van het eerste deel.

E3

[19:19] De wereld is in chaos. Het verhaal speelt zich af in Rome. We zien een persoon met Kinect vijanden kapot slaan.

[19:18] We zien een trailer gemaakt met de Crytek Engine. Het zal Project Kingdoms zijn.

Stomspel

[19:15] Ze schieten op de ogen van het beest, en deze vindt het niet tof.

[19:15] Ze openen een deur en krijgen hulp van een soort robot.

E3

[19:14] We zien veel actie waarbij ze het proberen op te nemen tegen het beest. Ze gaan hem hoofdpijn bezorgen.

[19:13] In de game bevinden de karakters zich tegenover een grote Kraken.

[19:12] Cliffy gaat samen met Ice-T de game spelen.

[19:12] Cliffy B komt op het podium.

[19:12] We zien een trailer van de game.

[19:11] Ondanks al deze extra's, het gaat om de games! Alles wat we nu te zien krijgen is exclusief op de Xbox 360. We beginnen met Gears of War 3.

[19:10] Phil Spencer komt op het podium en gaat praten over UFC op Xbox.

[19:08] UFC president komt het podium op. De UFC op TV komt ook naar de Xbox 360.

[19:07] We zien een trailer van Kinect en zijn mogelijkheden in de Entertainment.

[19:05] Xbox gaat samen werken met TV-aanbieders. Ook dit ondersteunt Kinect.

[19:06] Er zullen nog veel meer partnerships worden aangekondigd.

[19:05] You say it, Xbox finds it.

E3

[19:04] Ook Bing komt naar Xbox waarbij je met Kinect alles kan vinden wat je maar wilt.

[19:03] Maar dit is alleen maar het begin. Er komen veel meer partners bij die samen zullen werken met Xbox. Zo zal YouTube naar Xbox Live komen.

[19:02] Er wordt getoond hoe we Kinect kunnen gebruiken om je entertainment te besturen zoals muziek, films, chatten en games.

[19:02] Nu gaat het over Xbox Live.

E3

[19:01] Alle Tom Clancy-games in de toekomst zullen Kinect ondersteunen.

[19:00] We zien hoe de wapens gebruikt worden met Kinect. Door je handen te openen kun je vuren.

[18:59] Dit kan via de handen of via de stem. Je kunt zelfs randomizen.

E3

[18:58] We krijgen een demo waarin Kinect wordt gebruikt. We kunnen de menu's om wapens te customizen handelen met Kinect.

[18:57] We krijgen meer te horen over Ghost Recon: Future Soldier in combinatie met Kinect.

[18:57] We zien veel slowmotion beelden waarbij soldaten het loodje leggen.

[18:56] We zien beelden van Ghost Recon.

[18:55] We zien een gevecht met een grote robot waarna de weer terug gana naar het podium.

E3

[18:54] Ook kun je de stem gebruiken om commando's aan je teangenoten te geven.

[18:53] We zien een gesprek tussen de speler en een ander karakter. Door gewoon iets te zeggen pakt de game het juiste antwoord dat Shepard kan zeggen.

[18:53] We krijgen beelden te zien van Mass Effect 3.

E3

[18:52] De game zal gebruik gaan maken van stem herkenning.

[18:51] Bioware gaat iets vertellen over Kinect in Mass Effect 3.

[18:50] Ook voor veel andere games zal Kinect gebruikt worden.

[18:49] Peter Moore, president van EA Sports, komt op het podium. Hij vertelt hoe ze Kinect hebben willen gebruiken voor hun Sports-games. Vier games gaat het gebruiken. Tiger Woods, Fifa en Madden. Een vierde wordt nog bekendgemaakt.

[18:48] De mysterieuze man keert terug en zegt haar te willen helpen. Als dank krijgt hij een schop van Lara. Ze weet uit de grot te komen waar we een boot zien en een oerwoud.

E3

[18:47] Door dingen in de hens te zetten kan ze hoger in de kamer komen. Physics lijken een grote rol te spelen.

[18:46] Lara kan haar instickten gebruiken om wegen te vinden waarmee ze kan optsnappen. Het ziet er uit als de Detective Vision van Batman.

E3

[18:45] De sfeer ziet er grimmig uit en Lara is een beetje in paniek. Een torch die ze heeft gevonden gaat uit door stromend water. Dan wordt ze aangevallen door een mysterieus persoon.

[18:44] Door zichzelf pijn te doen kan ze ontsnappen. De game ziet er erg donker uit.

[18:43] Tomb Raider wordt getoond door Crystal Dynamics. We krijgen een stukje van het begin van de game te zien. Lare ziet er erg slecht uit met veel bloed en ze hangt vastgebonden aan het plafond.

E3

[18:42] Steeds meer mensen gaan gamen en we krijgen tijdens de presentatie een hoop te zien.

[18:42] Ook bij bedankt de fans en zegt dat het afgelopen jaar de beste tijd voor de 360 en innovatie is.

[18:41] Don Mattrick komt het podium op.

[18:41] Robert Bowling van Infinity Ward en Scofield van Sledgehammer komen op het podium. Ze bedanken de fans van de Modern Warfare-serie

[18:41] De speelsessie eindigt in een helikopter en de soldaten vliegen weg met een mooi uitzicht over de stad.

E3

[18:38] We zijn weer buiten waar de pleuris flink aan is. We racen weg met een boot maar worden flink onder vuur genomen.

[18:37] We zijn nu een kamer binnengevallen waarbij we weer in slowmotion mensen neer kunnens schieten.

E3

[18:36] We staan nu bovenop de duikboot en gaan naar binnen, geweer in de aanslag. In de duikboot klinken alarmbellen en we worden niet vriendelijk onthaald.

[18:35] Er wordt een bom geplant waarmee een duikboot wordt opgeblazen. We komen aan het wateroppervlakte en we zien een stad die helemaal in puin wordt geschoten.

E3

[18:34] We zijn onderwater aan het zwemmen waarbij je mijnen moeten ontwijken.

[18:33] Een man is geconcentreerd aan het spelen. Op het scherm zien we duikers. Aan het lettertype is te zien dat het Modern Warfare 3 is.

[18:30] We horen militair geleuter. Modern Warfare 3?

E3

[18:30] En we gaan van start op een groot podium met vooral veel groene lichten.

[18:25] Mensen moeten gaan zitten in de zaal. Nog een paar minuten.

[18:23] Hopelijk ziet iedereen klaar met popcorn en bier want we gaan bijna beginnen.

[18:10] Nog 20 minuten. Hebben jullie er al zin in?

[17:37] @Kensuke, wellicht een game met Kinect en boobies?

[17:37] Het ziet er naar uit dat de persconferentie niet om 18:00 van start gaat maar een half uurtje later om 18:30.

[17:30] Voordat we gaan beginnen alvast de vraag wat jullie graag willen zien tijdens de E3 van Microsoft.

Bolletjesslikkers aangehouden in Santo Domingo

De antidrugspolitie in de Dominicaanse Republiek heeft maandag twee Nederlanders aangehouden met bolletjes cocaïne in hun maag. De twee werden gepakt op het internationale vliegveld nabij de hoofdstad Santo Domingo toen zij naar België wilden vliegen. Dat meldt de politie in het Caribische land.

Na hun arrestatie bleek in een ziekenhuis dat de twee 82 en 91 bolletjes hadden geslikt. Hoeveel cocaïne in de bolletjes zat is niet bekendgemaakt. De twee waren volgens de politie als toeristen het land binnengekomen en wilden maandagochtend richting Brussel vertrekken. Röntgenstralen wezen uit dat zij de bolletjes hadden geslikt.

De Dominicaanse Republiek, een belangrijke trekpleister voor toeristen, wordt veelvuldig gebruikt als doorvoerhaven voor drugs uit Zuid-Amerika naar Europa. Op het vliegveld Aeropuerto Internacional de Las Américas worden dan ook regelmatig smokkelaars aangehouden.

Volgens recente cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in de Dominicaanse Republiek 129 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Waylon wil voor eigen carrière naar Songfestival

Waylon overweegt mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, maar alleen als hij zijn eigen carrière ermee kan helpen. "Je gaat dan wel voor Nederland, maar je hebt als ultieme doel je eigen carrière internationaal uit te bouwen", legt de zanger uit.

Als Waylon dat doet, zou hij zich dus niks van de TROS en haar achterban aantrekken. "Op die manier zou ik het ook wel willen. Dat is volgens mij de enige manier waarop het gaat werken. Anders niet", zegt Waylon, die in 2005 meedeed aan het Nationaal Songfestival. Hij bleef toen in de voorronde steken.

Als ervaringsdeskundige snapt hij niet veel van de kritiek op de podiumprestaties van de 3JS, die vorige maand in de halve finale als allerlaatsten eindigden. "Een liedje is toch je uitstraling? Het is een songfestival en toch geen circusfestival? Van de 3JS mag je niet verwachten dat ze een Toppers-pak aantrekken."

In 2008 werd de 31-jarige Waylon tweede bij Holland's Got Talent. Zijn grote doorbraak kwam het jaar daarop met de single Wicked Way en het bijbehorende album Wicked Ways.


Waylon wil voor eigen carrière naar Songfestival (Foto: FOK! - Bart Heemskerk)

Meer songfestivalnieuwtjes lezen en er over meepraten? Kijk op het FOK!forum!

N.E.C.'er Ten Voorde tekent jaar bij

Rick ten Voorde blijft langer bij N.E.C. Nijmegen. De 19-jarige aanvaller verlengde vandaag zijn contract bij de Nijmeegse eredivisionist met een jaar. De nieuwe verbintenis van Ten Voorde loopt tot de zomer van 2013.

Jeugdinternational Ten Voorde begon zijn carrière bij FC Emmen. Die club verruilde hij in 2009 voor N.E.C.. In twee seizoenen in de Goffert kwam de aanvaller tot 23 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij twee keer scoorde.

[E3] Disneyland Adventures voor Kinect

Op de E3 heeft Microsoft Disneyland Adventures aangekondigd. In deze game kunnen kinderen Disneyland thuis beleven, door middel van Kinect.

In de het virtuele attractiepark zijn ook minigames aanwezig. Op de E3 werd onder andere een spel met Peter Pan en Alice in Wonderland getoond. In de eerste was het de bedoeling om muntjes te verzamelen tijdens het vliegen. In Alice in Wonderland mochten de kinderen in een soort van monkeyball-achtige toestand een parcours afleggen. Zoals het er nu uitziet lijkt het spel veel overeenkomsten te hebben met Kinect Adventures, maar dan in een Disney-setting.

Disneyland Adventures
De kinderen spelen de Peter Pan-minigame

[E3] Minecraft naar de Xbox 360 met Kinect

Het succesvolle PC-spel Minecraft maakt de overgang naar de Xbox 360. Dat is bekend geworden op de E3-persconferentie van Microsoft. De game zal alleen met de Kinect te besturen zijn. In Minecraft speelt je creativiteit een grote rol, er is namelijk geen doel in het spel. Door middel van grondstoffen kan je gebouwen en voorwerpen bouwen in een wereld die voor iedereen verschillend is. 

Brandweer redt jongen uit wc

Een 8-jarig jongetje heeft vrijdag angstige uurtjes doorgemaakt. Het Maleisische ventje zat met zijn been maar liefst twee uur vast in een toilet. Uiteindelijk moest de brandweer eraan te pas komen om Fakrul Hakim Mohd Fauzi uit zijn benarde positie te bevrijden.

Fakrul was van plan een douche te nemen toen hij plotseling uitgleed en met zijn been kwam vast te zitten in het hurktoilet. Zijn moeder kwam op het geschreeuw van haar zoon af en was geschokt hem zo te zien.

Samen met een buurman probeerden ze hem eruit te krijgen, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk moesten de spuitgasten uitrukken om Fakrul uit de wc te vissen. Na een uur gesjor van de brandweer was hij dan eindelijk bevrijd. Het kereltje heeft slechts een paar blauwe plekken aan zijn avontuur overgehouden.

Feyenoord betreurt actie supporters

Feyenoord betreurt de beslissing van de Feyenoord Supporters Vereniging (FSV) om het vertrouwen in de clubleiding op te zeggen. Dat meldt de Rotterdamse club vandaag. De FSV zegde eerder vandaag via een open brief het vertrouwen in de directie en de raad van commissarissen op. Die houden ze verantwoordelijk voor 'het jarenlang gevoerde wanbeleid'.

De FSV, die een deel van de supporters vertegenwoordigt, stelt in de brief verder dat de club in een "financiële, organisatorische en sportieve afgrond is gestort waarvan de gevolgen nog jaren voelbaar zullen zijn". Binnen de organisatie van de Stadionclub zou bovendien "aantoonbaar het echte Feyenoord-gevoel" ontbreken.

Feyenoord verweert zich tegen de beslissingen door te stellen dat de club en investeerdersgroep Vrienden van Feyenoord graag met de fans in gesprek blijven, maar wel in staat wil zijn het eigen beleid te voeren. Op financieel en organisatorisch vlak zijn volgens de club juist het afgelopen seizoen grote stappen gezet, waardoor er sportief ook meer perspectief is.

[E3] YouTube en Bing naar Xbox Live

Microsoft heeft op de Xbox 360-persconferentie van de E3 bekendgemaakt dat YouTube voortaan op via de Xbox 360 beschikbaar wordt. Binnenkort kunnen alle filmpjes via de Xbox 360 bekeken worden, inclusief de nieuwste muziekvideo's.

Verder is ook de zoekservice Bing aangekondigd. Op deze manier kan via de Kinect naar films en games on demand gezocht worden door middel van je stem. Hier hoef je geen controller voor te gebruiken.

Heracles verlengt met tweede doelman Telgenkamp

Dennis Telgenkamp heeft zijn aflopende verbintenis bij Heracles Almelo verlengd. De 24-jarige vervanger van eerste keus Remko Pasveer staat nu tot medio 2012 onder contract bij de ploeg van trainer Peter Bosz. Dat melden de Heraclieden vandaag.

"Hij heeft een prima jaar doorgemaakt bij de beloften", verklaart algemeen directeur Nico-Jan Hoogma de contractverlenging. "Bovendien is hij een uitstekende stand-in voor Pasveer."

Telgenkamp maakte in de zomer van 2008 de overstap van aartsrivaal FC Twente en kwam tot nu toe tweemaal in actie voor de Almelose hoofdmacht. Afgelopen seizoen kwam Telgenkamp niet in actie bij het eerste team van de Almeloërs, omdat Pasveer in de Eredivisie en de KNVB Beker geen minuut miste.

'Parallelle wereld verstopt in aardkern'

Wie een vaste kijker is van de serie 'Fringe', is er wel mee bekend: parallelle universa. Wat een verzinsel lijkt van science-fictionschrijvers bestaat volgens anderen echt. Binnen in onze aarde zou een tweede wereld verborgen kunnen zitten. Geen boude bewering van een stel alu-hoedjes, maar van een paar wetenschappers.

Natuurkundigen van de Stanford Universiteit hebben maandag naar buiten gebracht dat de kans zeer groot is dat er parallelle universa bestaan. Volgens de wetenschappers bestaan er 10 tot de macht 1.016 universa die met elkaar verbonden zijn. De kans zou dus aanwezig zijn dat er in onze planeet nog een tweede wereld bestaat.

Het idee van een parallel universum is overigens niet nieuw. De oude Grieken geloofden al in een ondergrondse wereld. Later kwamen grote wetenschappers als Galilei, Franklin en Lichtenberg al met hun eigen theorie over een holle ruimte in onze aardkloot.


Een filmpje van de NASA over een eventuele opening naar een parallel universum

Duitse taugé niet de EHEC-besmettingsbron

De taugé en andere groentekiemen van een biologische boerderij in de regio Uelzen, in het noorden van Duitsland, zijn niet de bron van de EHEC-besmetting. Bacteriologisch onderzoek heeft dit uitgewezen. Dit hebben de Duitse autoriteiten maandagmiddag bekendgemaakt.

Het bedrijf werd zondag gesloten en al zijn producten werden uit de handel gehaald. Inmiddels is onderzoek verricht naar het bedrijf. Hieruit bleek dat 23 van de veertig onderzochte monsters geen gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie bevatten. De resultaten van de overige zeventien monsters worden nog verwacht.

Door de negatieve tests is het echter nog steeds niet uitgesloten dat eerdere partijen met groentekiemen wel besmet waren, zei het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Nedersaksen. "Opheldering over de oorsprong van de besmetting wordt niet op de korte termijn verwacht."

De Duitse autoriteiten hebben het eten van kiemgroentes ontraden, maar zeggen ook dat komkommer, tomaat en sla voorlopig beter gemeden kunnen worden.

Door de E.coli-uitbraak zijn in Duitsland en Zweden al 22 mensen om het leven gekomen en meer dan 2300 ziek geworden. De huidige ziektegolf wordt toegeschreven aan een zeer agressieve, 'supertoxische' variant van de bacterie.

Het aantal mensen dat besmet is met de gevaarlijke darmbacterie is in Nederland gestegen naar zes. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekendgemaakt. De teller van het aantal bevestigde gevallen stond op vijf. De zes patiënten liepen de ziekte allemaal op na een bezoek aan Duitsland.

Dalend niveau onderwijs slecht voor economie

Het niveau van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs daalt, zowel in absolute zin als ten opzichte van andere ontwikkelde landen. Op de lange termijn kost deze achteruitgang mogelijk enkele procenten van het nationale inkomen, aangezien de kwaliteit van onderwijs grotendeels bepalend is voor de economische prestaties van Nederland.

Dat schrijft het CPB in de publicatie Nederlandse onderwijsprestaties in perspectief. Die kwam maandag naar buiten. De achteruitgang is het grootst bij wiskunde in het voortgezet onderwijs maar geldt voor ook voor lezen en natuurwetenschappen.

Dalend niveau onderwijs slecht voor economie
Dalend niveau onderwijs slecht voor economie (Foto: ANP)

Lichaam gevluchte automobilist opgedoken

De politie heeft bij de plek in Tuil waar zondagnacht een auto de Waal in reed het lichaam van een man geborgen. Het lichaam werd maandagmiddag na een zoektocht ongeveer vijfhonderd meter verderop aangetroffen. De politie gaat ervan uit dat het de verdwenen automobilist is, maar dat moet nog worden bevestigd, zegt een woordvoerder.

Ook de auto van de automobilist, die tijdens een achtervolging door de politie te water raakte, is vermoedelijk gevonden. De politie verwacht het voertuig later maandag nog boven water te krijgen.

De automobilist sloeg op de vlucht bij het zien van een controlepost op de Graaf Reinaldaweg, een gedeelte van de N830. Agenten die erachteraan reden zagen hoe de auto de uiterwaarden van de rivier in reed.

Poging om de automobilist uit het water te krijgen mislukten. "Collega's gooiden nog een werpklos uit, maar door de sterke stroming en de duisternis verdween de man onder water", zegt de politiezegsvrouw.

Egypte ontslaat bondscoach Shehata

De Egyptische voetbalbond heeft afscheid genomen van bondscoach Hassan Shehata wegens tegenvallende resultaten. De 61-jarige Egyptenaar had het nationale team sinds 2004 onder zijn hoede. De voormalige succescoach leidde de Farao's naar drie opeenvolgende eindzeges in de African Cup of Nations, het Afrikaanse equivalent van het EK.

Het ontslag volgt op de povere resultaten in de kwalificatiereeks van het Afrikaans kampioenschap. Na het doelpuntloze gelijkspel van zondag tegen Zuid-Afrika kunnen de Egyptenaren deelname aan het eindtoernooi zo goed als zeker op hun buik schrijven. De titelverdediger staat met twee punten uit vier duels stijf onderaan in groep G.

De African Cup of Nations wordt volgend jaar gehouden in Gabon en Equatoriaal-Guinea. Egypte won het toernooi zeven keer. Wanneer het zich niet plaatst voor de eindronde is dat voor het eerst in 33 jaar.


Egypte ontslaat bondscoach Shehata (Foto: Novum)

Van den Broeck wint eerste rit Dauphiné

Jurgen Van den Broeck heeft maandag de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Lotto kwam alleen boven in Saint-Jean-de-Chartreuse na een slotklim van de tweede categorie. Joaquin Rodriguez (Katusha) werd op zes seconden tweede, een tel daarachter kwam Cadel Evans (BMC) als derde aan. Boom raakte zijn leiderstrui kwijt.

De Nederlander kon op de slotklim het uitgedunde peloton niet meer volgen en kwam op ruime achterstand van de nieuwe leider Alexandre Vinokourov binnen. Ook Robert Gesink behoorde verrassend niet tot de groep favorieten en verloor anderhalve minuut.

De eerste etappe kreeg kleur door een vroege vlucht van Sven Vandousselaere, de Colombiaan Leonardo Duque en de Fransman Vincent Jérôme. Zij kregen nummer meer dan zes minuten en vlak voor de beklimming van Saint-Pierre-de-Chartreuse werden ze ingerekend. Thomas Voeckler plaatste een vroege aanval, maar zag al snel Van den Broeck voorbij stormen. De Belg hield knap stand en won de etappe. Rob Ruijgh (Vacansoleil) werd op dertien seconden knap achtste.

Vinokourov heeft in het klassement vijf seconden voorsprong op Van den Broeck en zes tellen op Evans. Beste Nederlander is Ruijgh op plaats twaalf met 29 seconden achterstand op de leider.

Uitslag eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Jurgen van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto 3:36.42
2 Joachim Rodriguez Spa Kutusha + 0.06
3 Cadel Evans Aus BMC + 0.07
4 Alexandre Vinokourov Kaz Astana z.t.
5 Nicolas Roche Ier AG2R z.t.
6 Edvald Boasson Hagen Nor Sky z.t.
7 Thibaut Pinot Fra FDJ + 0.13
8 Rob Ruijgh Ned Vacansoleil z.t.
9 Thomas Voecler Fra Europcar + 0.15
10 Janez Brajkovic Slo Radioshack z.t.


Klassement na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Alexandre Vinokourov Kaz Astana 3:43.09
2 Jurgen van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto + 0.05
3 Cadel Evans Aus BMC + 0.07
4 Bradley Wiggins GBr Sky + 0.11
5 Edvald Boasson Hagen Nor Sky + 0.13
6 Nicolas Roche Ier AG2R + 0.17
7 Janez Brajkovic Slo Radioshack + 0.20
8 Joachim Rodriguez Spa Kutusha + 0.23
9 Thibaut Pinot Fra FDJ + 0.24
10 Thomas Voecler Fra Europcar + 0.27

Zeepaard voor staatssecretaris Henk Bleker

Milieuorganisatie Greenpeace heeft een beeld van een zeepaard gemaakt voor staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Met het vier meter hoge kunstwerk, dat een paar 1000 kilo weegt, wil de milieuorganisatie aandacht vragen voor de bescherming van de Noordzee.

Het zeepaard is zondagnacht geplaatst op een rotonde in Vlagtwedde, de Groningse woonplaats van de staatssecretaris.

De actie maakt deel uit van de campagne SOS Noordzee, die de hele maand juni duurt. De campagneleider oceanen voor Greenpeace Pavel Klinckhamers zei maandag dat de Nederlandse staat te weinig doet om overbevissing en schadelijke vismethodes in the perken. "Ondanks aangewezen beschermde gebieden in de Noordzee worden er geen maatregelen genomen om de zee te beschermen en kunnen vissers hun gang gaan."

Bleker vertegenwoordigt Nederland deze zomer bij de onderhandelingen over hervormingen in het Europese visserijbeleid. Dit gebeurt eens in de tien jaar en Greenpeace wil dat Bleker een 'progressief standpunt' inneemt door de overcapaciteit van de Europese vissersvloot tegen te gaan.

De staatssecretaris staat bekend als hobbyfokker van Welsh pony's. "Als je paarden op het land een warm hart toedraagt, dan ligt het voor de hand dat hetzelfde geldt voor zeepaarden", vindt Klinckhamers.

Het is de bedoeling dat het standbeeld op de rotonde blijft staan. "Greenpeace heeft het aan de gemeente en Henk Bleker geschonken en een gegeven paard kijk je niet in de bek", zo vindt Klinckhamers.


Zeepaard voor staatssecretaris Henk Bleker (Foto: Novum)

Aantal EHEC-besmettingen Nederland op zes

Het aantal mensen dat besmet is met de gevaarlijke darmbacterie EHEC is in Nederland gestegen naar zes. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekendgemaakt. De teller van het aantal bevestigde gevallen stond op vijf. De zes patiënten liepen de ziekte allemaal op na een bezoek aan Duitsland.

De nieuwe patiënt was al eerder ziek, maar de bevestiging liet volgens het RIVM tot deze week op zich wachten. De patiënt heeft wel darmklachten, maar heeft geen last van de complicatie HUS die tot nierfalen leidt en dodelijk kan zijn.

In heel Europa zijn 2300 mensen besmet met EHEC, van wie de meeste mensen in Duitsland. In Duitsland zijn al 21 mensen door de bacterie overleden. Het enige niet-Duitse sterfgeval was tot nu toe in Zweden.

Het RIVM raadt Nederlanders die naar Duitsland gaan de daar geldende voorschriften op te volgen. Het Duitse Robert Koch Instituut adviseert mensen groente en fruit te wassen en mogelijk ook te schillen en te koken.

Maandagavond komt een crisisteam van het RIVM bijeen om een Nederlands EHEC-advies op te stellen. Het advies wordt aangeboden aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Justin na zien eigen seksscène een emotioneel wrak

De seksscène die Justin Timberlake moest doen voor zijn nieuwe rol in de comedy Bad Teacher is hem niet in de koude kleren gaan zitten. De 30-jarige zanger en acteur, die in de film het bed in duikt met zijn ex Cameron Diaz, vond het verschrikkelijk om zichzelf terug te zien. "Ik heb het een keer teruggezien en ik heb er emotionele schade aan overgehouden."

Van de opnames herinnert hij nog dat regisseur Jake Kasdan flink wat aanwijzingen moest geven. "Jake bleef maar scheeuwen: lelijker kijken! Meer verwrongen! En ik probeerde ondertussen niet in lachen uit te barsten", biecht Justin op tegen Access Hollywood, die tijdens de pikante opname ook zelf de camera mocht hanteren.

Volgens het 30-jarige multitalent was het overigens niet lastig om opnieuw de lakens te delen met zijn ex. "Ik heb dat helemaal niet zo gezien. We kennen elkaar natuurlijk, maar ik zag het als één van de grappigste scènes ooit."

Justin en Cameron hadden bijna vier jaar lang een relatie. Begin 2007 besloot het stel uit elkaar te gaan. Bad Teacher gaat in Nederland op 23 juni in première.


Justin emotioneel wrak na zien eigen seksscène (Foto: Novum)

Mass Effect 3 Collector's Edition verschijnt op Amazon

Amazon heeft alvast de collector's edition van Mass Effect 3 op hun site gezet. De game komt zoals eerder aangekondigd tegelijk uit voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Opvallend is dat Amazon ook een releasedatum erop heeft gezet: 6 maart 2012. Dit is uiteraard nog niet officeel.

De Collector's Editon bevat de volgende goodies:

  • Premium metal case featuring commemorative artwork of Commander Shepard
  • 70-page hardbound art book featuring hundreds of unique and gorgeous illustrations from the BioWare development team plus an exclusive 4×6 lithographic print featuring a one-of-a-kind piece of artwork
  • Limited edition Mass Effect comic by Dark Horse Comics, complete with unique cover artwork
  • Join the ranks of the N7 with the premium fabric N7 patch
  • A full collection of in-game content that can’t be found anywhere else.

mass effect 3
Ter provocatie: De PS3-boxart

Prijswinnaars van de maand mei!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand mei en stiekem alvast een paar van juni!. De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

FOK!Ubi-maandag winnaar (9 mei)
Rift T-shirt
helmsy

FOK!Ubi-maandag winnaar (16 mei)
Verrassingspakket met Ubisoft goodies.

bigbass

Eurovisie goodie pakketje:
erikange72
Maarten-Pieter 
TheVulture

Eurovisie goodie pakketje met 2 toegangskaarten Eurovision Artists Event
Pisces29

Eurovisie goodie pakketje met jaarabonnement Eurovision Artists Magazine
Knutknuttsson

5x boek Succesvol Studeren voor Dummies zijn voor:
Beach 
MetBas
Simsfan88
roos85
Joosterd

Passepartouts London Calling
ilsert
Superlam
Ayca

Winnaars dvd LOFT
blieb
YggY
Big_Poppa
piarvava
Breezerslet17

Winnaar blu-ray LOFT
sinba

FOK!Ubi-maandag winnaar (23 mei)
Might & Magic Heroes VI T-shirt

Big_Poppa

FOK!Ubi-maandag winnaar (30 mei)
Just Dance 2 goodiepakket

RTB

Kaarten Insidious + dvd Paranormal Activity
Taxman
fleuril
Big_Poppa
Tijnes
La-Vache-Qui-Rit

Boek: De vuurwerkramp van Harmen Saliger
Zelva
La-Vache-Qui-Rit
Adames
Spouwerranger
keeszify

Trivial Pursuit Grijp Ze!
Weekwinnaar (spellenpakket)
fruitellafantastic

Dagwinnaars (spel Trivial Pursuit Grijp Ze!)
Ra-z, Drizzt_DoUrden, The_Verve, Lithia, Jogo, DevilsWhore, jespertje, Huppelmuts, douche-eendje, Erasmo, Bart, Kluupkluup, CG, LastRequest, peaeffgreen, _Ophelia_, TitaToven, KaasManiak, golfer, Cynicism, Stroekie, Aerox2002, TjetMaster, mmascha, SummerBreeze, Doler12, McTasty, M.rak, Facepalm, MarjoBlabla, Vicky, RenHoek, Kptelmo, HMaster-II, Simsfan88, PatriQue89, Lindgren., ikveranderhemniet, Sloeber94, Piperidine, Dj_ko, Sunnythesun, LasTeR, missyB, ProFlamer, Alphamusic, SpeCulaes, usurper, JeMoeder, JohnDorian, Beach, Max-Westerman, indaha, noddy1, Bartjebart, mecano, Pasoatje, DeRattebaas, Bluezz en Spuuglokje.

De game The Witcher II
WhiteAss_NL
Kaneda_
Loki.Nya

Dirt 3
Fallen 
jbravo25
elle_bel

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen, moet je even mailen naar pr@fok.nl.

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Jonge vrouwen vaker misselijk door chemo

Vooral jonge vrouwen zijn na een chemokuur vaker misselijk en moeten daarbij overgeven. Dat concludeert ziekenhuisapotheker Doranne Hilarius van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. In tegenstelling tot wat werd gedacht blijken niet de soort chemokuur, maar vooral leeftijd en geslacht te voorspellen of iemand klachten krijgt.

Hilarius onderzocht voor haar studie de kwaliteit van leven in de dagelijkse praktijk bij kankerpatiënten. Omdat de meeste klachten na een chemo thuis beginnen, gaf ze patiënten na een chemokuur een dagboekje mee om bij te houden hoe vaak ze misselijk waren en of ze daarbij moesten overgeven.

De bevindingen van Hilarius, die op 10 juni promoveert aan de Universiteit van Amsterdam, kunnen gevolgen hebben voor de medicatie die wordt voorgeschreven. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of er specifiekere verschillen zijn in de groep vrouwen onder 65 jaar.

Kermis Deventer beveiligd na brandstichting

De gemeente Deventer laat vanaf de komende nacht het kermisterrein in de binnenstad bewaken nadat zondagnacht twee attracties volledig in vlammen zijn opgegaan. Dat laat de gemeente maandag weten. De politie gaat uit van brandstichting.

Ook donderdag- en vrijdagnacht werden al vernielingen aangericht op het kermisterrein aan de Brink, het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt. Vier beveiligers bewaken de pleinen de komende nachten.

De kermis staat er nog tot en met volgende week maandag. In voorgaande jaren was er volgens de gemeente nooit sprake van vernielingen op de jaarlijkse Deventer Zomerkermis.


Kermis Deventer beveiligd na brandstichting (Foto: Novum)

Student hackt website rijksbeveiliging

Een student heeft een deel van de website van de beveiligingsorganisatie van de overheid weten te hacken. Hij kreeg zo toegang tot informatie van ambtenaren, laat een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken maandag weten.

Het gaat om een afgeschermd gedeelte van de website rijksbeveiligingsorganisatie.nl waarop ambtenaren van verschillende ministeries kunnen inloggen. "Het is een intranet met personeelsinformatie, een soort digitaal prikbord waarop onder meer staat wanneer er vergaderingen zijn. Ook staat er een interne telefoonlijst op en een overzicht van verjaardagen van werknemers."

De student heeft volgens de woordvoerder geen cruciale informatie ingezien. "Gevoelige en vertrouwelijke informatie beheren we niet bij een provider. Die hosten we in eigen beheer."

De hacker meldde zich vorige week zelf bij het ministerie. Volgens de woordvoerder heeft hij geen gegevens gewijzigd of verspreid. Inmiddels zijn door de provider maatregelen genomen zodat hackers niet zomaar meer toegang kunnen krijgen tot de informatie.

De Rijksbeveiligingsorganisatie houdt zich onder meer bezig met de bemanning van de meldkamers van de ministeries.

Strauss-Kahn zegt onschuldig te zijn

Voormalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn heeft maandag voor de rechtbank gezegd niet schuldig te zijn aan een poging tot verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York. Strauss-Kahn bepleitte zijn onschuld met luide stem, staande tussen zijn advocaten Ben Brafman en William Taylor. Zijn vrouw, journaliste Anne Sinclair, keek toe.

Het 32-jarige kamermeisje heeft tegenover de politie verklaard dat Strauss-Kahn haar achterna zat in zijn hotelkamer. Hij zou geprobeerd hebben haar panty naar beneden te trekken en haar gedwongen hebben tot orale seks. Volgens de verdediging ondersteunt het forensisch bewijs deze aanklacht echter niet. Bovendien zegt de verdediging te beschikken over informatie die de geloofwaardigheid van het kamermeisje 'ernstig ondermijnt'.

De 62-jarige Strauss-Kahn staat onder huisarrest en wordt bewaakt. Na zijn arrestatie op 14 mei gaf hij zijn positie als topman van het IMF op.

Verdediging Berlusconi trekt bewijzen in twijfel

De verdediging van Silvio Berlusconi heeft maandag enkele moties ingediend waarin zij haar vraagtekens plaatst bij het bewijsmateriaal tegen de Italiaanse premier. Berlusconi wordt verdacht van betaalde seks met een minderjarige. Bovendien zou hij zijn invloed hebben aangewend om de zaak onder het tapijt te vegen.

De verdediging trekt niet alleen het bewijsmateriaal in twijfel, maar is het er ook niet mee eens dat de zaak behandeld wordt in een strafhof in Milaan. Daarbovenop hoopt de advocaat van de premier met een motie de beslissing terug te draaien om het proces zonder voorafgaande hoorzitting versneld af te ronden. Een versneld proces behoort tot de mogelijkheden wanneer het hof bepaalt dat hiervoor voldoende bewijsmateriaal is.

De aanklagers in de zaak presenteren hun tegenargumenten en eventuele moties volgende week. Het hof doet waarschijnlijk in juli een uitspraak.

Berlusconi was maandag niet aanwezig op de zitting. Zijn advocaat Niccolo Ghedini zei dat de premier deze hele vroege fase van zijn proces, die gewijd is aan formaliteiten, laat schieten.

In totaal wordt de premier in Milaan voor vier zaken berecht, waarvan de rechtszaak van maandag de enige is die zich richt op zijn privégedrag. Een veroordeling kan hem 15 jaar gevangenisstraf opleveren, naast een verbod op het uitvoeren van publieke functies.


Verdediging Berlusconi trekt bewijzen in twijfel (Foto: Novum)

'Werkdruk gevangenissen te hoog'

Twee derde van de medewerkers in het gevangeniswezen vindt de werkdruk te hoog. Dat zegt vakbond Abvakabo FNV op basis van onderzoek onder ruim vijfhonderd medewerkers. De werkdruk bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is de afgelopen jaren toegenomen door bezuinigingen en reorganisaties. De bond stelt een meldpunt in.

"De limiet van het toelaatbare is nu wel bereikt", zegt bondsbestuurder Marjon Platje. "Leidinggevenden hebben nauwelijks aandacht voor de hoge werkdruk." Bij het meldpunt kan gevangenispersoneel terecht met klachten over overtredingen van de arbeidstijdenwet.

Op basis van de klachten wil de bond afspraken maken over het verminderen van de werkdruk. "Een voorbeeld daarvan kan zelfroostering zijn", zegt Platje.

Naast de hoge werkdruk blijkt uit het onderzoek ook dat voor gevangenispersoneel agressie en geweld een probleem zijn. Het personeel geeft echter aan dat ze het normaal vinden. De bond reageert geschokt. "Agressie en geweld mogen nooit normaal zijn." Er is volgens de bond een cultuurverandering nodig om agressie en geweld aan te pakken.

De bond wijst op de wisselwerking tussen werkdruk en agressie. "Een hogere werkdruk leidt tot meer agressie, meer agressie leidt tot een hogere werkdruk. Daarom willen we nu ook de werkdruk aanpakken." Gevangenispersoneel kan tot eind dit jaar terecht bij het meldpunt.


'Werkdruk gevangenissen te hoog' (Foto: Novum)

[E3] Xbox-site verklapt Halo 4

Het blijkt maar weer dat grote titels geheimhouden bijna onmogelijk is. De officiële Amerikaanse Xbox E3-website heeft, waarschijnlijk per ongeluk, de onthulling van Halo 4 verklapt. Daarnaast zijn een aantal andere onaangekondigde games bevestigd.

Halo: Combat Evolved Anniversary is ook op de site verschenen, dit is de HD-remake van het eerste deel van de serie die dit jaar nog moet uitkomen. Dance Central 2 en Kinect Sports: Season 2 zijn ook aanwezig.

Verder staan er nog een twee onbekende titels op. De eerste heet 'Ryse', blijkbaar speel je als een krijger is een "cinematic, action-packed Kinect experience.” Dit is waarschijnlijk de Kinecttitel van Crytek, die eerder door het leven ging als 'Codename Kingdoms'. Kinect Fun Labs wordt ook genoemd en tenslotte is er 'Xbox Live voice search'.

Excuses dat we de conferentie van Microsoft, die over een uurtje van start gaat, alvast een beetje voor je hebben verpest.

Halo 4

FOK!blog: TV tip

Holland Sport
Zender: Ned 3
Uitzendtijd: 20.30 - 22.05 uur
Genre: Sport

Na 8 jaar is het tijd voor iets nieuws vindt de programmamaker. Vanavond staat daarom een dubbele slotaflevering op het programma met een eindspurt naar de finish. De laatste meters worden gezwommen en de laatste horde wordt overwonnen. De naam Holland Sport blijft echter wel bestaan, Wilfried de Jong gaat namelijk specials maken over grote sportevenementen. Zo zou die van de Olympische Spelen al in de maak zijn.

Sony heeft geen haast met PS4

Nu Nintendo met een nieuwe console komt is de vraag wanneer Microsoft en Sony zullen volgen. Volgens Sony-president Shuhei Yoshida hebben ze geen haast om de PlayStation 4 uit te brengen.

Ze denken niet dat het nodig is om snel met een opvolger van de PlayStation 3 te komen. We zullen deze dan ook niet op de E3 zien. Deze E3 draait grotendeels om de NGP die volgens de steeds groter wordende geruchten PlayStation Vita gaat heten.

Sony

Westerveld (36) degradeert voor het eerst

Op 36-jarige leeftijd maakt Sander Westerveld voor het eerst een degradatie van dichtbij mee. De Nederlandse doelman slaagde er niet in AC Monza in de Serie C te houden. Door het 1-0 verlies tegen Pergocrema speelt Monza volgend seizoen op het vierde profniveau in Italië.

"Ik kan het nog steeds niet bevatten", zegt een verbijsterende Westerveld tegen NUsport. "Deze degradatie is heel onwezenlijk. Ook heel onnodig. Deze wedstrijd verliep als zoveel andere, we krijgen zat kansen, maar gaan daar heel slordig mee om. En nu ben ik op m'n oude dag nog gedegradeerd ook, wat een ellende!"

Door de degradatie begint Westerveld te twijfelen over zijn toekomst bij de club van eigenaar Clarence Seedorf. "We gaan eerst maar eens kijken wat de mogelijkheden zijn. Het project van Clarence zag er goed uit, maar met deze degradatie was geen rekening gehouden."

"Je hebt nu kans dat er potentiële sponsors wegvallen", vervolgt Westerveld. "De club is nog wel gezond, in tegenstelling tot veel andere clubs in Italië. Daar ligt misschien onze redding. Maar het is triest dat je afhankelijk moet zijn van een eventueel faillissement of puntenaftrek van anderen. We hadden het op eigen kracht makkelijk kunnen redden."

Winnaars DiRT 3

In samenwerking met Codemasters mocht FOK! drie exemplaren van het spel DiRT 3, voor het platform naar keuze, weggeven!

In DiRT 3 gaan gamers aan de slag met verschillende soorten races over ruw terrein. Nieuw in dit deel zijn de verscheidene online multiplayer-modi en de mogelijkheid tot een potje Gymkhana. Om de game te winnen moest antwoord gegeven worden op de volgende vraag:

Door welk van de volgende merken wordt Rally-meester Ken Block gesponsord?

A. FOK!games
B. Monster Energy

Het goede antwoord was; Monster Energy.

De drie gelukkige winnaars zijn:

Fallen

jbravo25

elle_bel

Gefeliciteerd! Jullie hebben als het goed is een pm ontvangen met daarin de vraag voor welk platform jullie de game willen ontvangen.

WADA-baas raadt Contador Tourdeelname af

De voorzitter van de internationale dopingwaakhond WADA, David Howman, heeft Alberto Contador afgeraden om deel te nemen aan de komende Tour de France. De Spanjaard is verwikkeld in een dopingzaak rond het verboden middel clenbuterol dat hij in de afgelopen Tour tot zich genomen had. Naar eigen zeggen kwam dit door besmet vlees.

De uitspraak van het internationaal sporttribunaal CAS in deze zaak wordt halverwege juli verwacht. Wordt de 28-jarige Spanjaard schuldig bevonden dan moet het niet alleen zijn Tourzege van 2010 inleveren, maar waarschijnlijk ook zijn daarna behaalde resultaten, waaronder de eindzege in de Giro d'Italia.

"Juridisch staat niets een optreden in de Tour hem in de weg, maar ik zou hem niet aanraden deel te nemen. Wij hebben de beslissing om de zaak uit te stellen niet aangevochten, omdat voor ons maar één ding telt: dat het recht zegeviert. Nu willen we dat het CAS in alle rust zijn werk doet, we zullen ze geen druk opleggen," zei Howman tegen Cyclingnews.

Het WADA houdt er ook rekening mee dat Contador vrijgesproken wordt van het gebruik van clenbuterol en dat de regels daarna aangepast moeten worden. "We verzamelen data op alle continenten, los van de zaak-Contador. Na de uitspraak van het CAS voeren we overleg over wat we gaan ondernemen."

Of Contador deelneemt aan de Tour de France hangt af van zijn herstel na de Giro d'Italia. De renner van de Saxo Bank-ploeg heeft nog een kleine vier weken om een besluit te nemen.

Dronken duikactie loopt verkeerd af

Een 24-jarige man uit Oostwoud is in de nacht van zondag op maandag van een koude kermis thuisgekomen. Overmoedig door drank dook hij van de hoge duikplank in het zwembad in Midwoud met de bedoeling in het water te duiken. Dat pakte iets anders uit.

De Noord-Hollander kwam hard terecht op het afdekzeil dat op het water lag. Hij raakte gewond en bleef op de mat liggen. Een vriend van hem, een 25-jarige man uit Midwoud, was wel in het water geraakt en liep lichte onderkoelingsverschijnselen op.

De twee waren naar de kermis geweest, waarna ze rond 00.30 uur onder invloed van alcohol besloten dat het wel aardig was om nog even te gaan zwemmen in het openluchtbad aan de Tripkouw. Ze kwamen binnen door een hek te forceren.

De brandweer heeft de man van het zeil gehaald, waarna het slachtoffer is overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar. Hoe hij eraan toe is, is onbekend.

[Video] Moby bijna geëlektrocuteerd in Amsterdam

Moby heeft een hachelijk avontuur overleefd in Amsterdam. De artiest liep een flinke schok op tijdens een optreden.

De muzikant werd in zijn nek geraakt door een vallend lampje. Direct hierna was Moby een halve minuut buiten westen. Gelukkig voor de aanwezigen zette hij hierna het concert gewoon weer voort.

"Ik werd licht geëlektrocuteerd tijdens een akoestisch optreden in de Reflex-galerie", twitterde de Amerikaan even na het incident. "Maar nu voel ik me gelukkig beter. Je nek onder hoogspanning, dat doet best pijn."


De schokkende beelden van het voorval

Weerstand tegen GP Bahrein neemt verder toe

De weerstand tegen het alsnog rijden van de Grand Prix van Bahrein op 30 oktober groeit. Na voormalig FIA-president Max Mosley en coureur Mark Webber hebben ook de andere rijders bij monde van Rubens Barrichello hun zorgen geuit over het evenement in het koninkrijk.

De World Motor Sport Council van de FIA besloot vorige week om de race weer op te nemen op de kalender omdat de rust in Bahrein wedergekeerd lijkt te zijn. Webber sprak zich hierover meteen al negatief uit. "Het gaat om mensenrechten. We hadden al veel eerder duidelijk moeten maken dat we in deze jaargang niet komen."

Voormalig FIA-president Mosley vindt dat de Formule 1 zich in Bahrein als een politiek instrument laat gebruiken. "Als een sportevenement wordt gebruikt door een tiranniek regiem om zijn acties tegen de bevolking te camoufleren, moet er een grens worden getrokken. Als de sport deze rol accepteert, wordt het een instrument van de regering."

Barrichello is als voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association ook zeer bezorgd. "In onze bijeenkomsten uiten de coureurs hun zorgen en eisen ze veiligheid. Alleen veiligheid telt. De rest is niet belangrijk, hoezeer ik ook van het circuit en het evenement in Bahrein houd," zei de Williams-rijder tegen het Braziliaanse Totalrace.

Modern Warfare 3 pre-orders gaan snel

Vorig jaar was Call of Duty: Black Ops het spel dat de meeste pre-orders kreeg bij de GameStop-franchise van alle games verkrijgbaar bij de winkels. Modern Warfare 3 heeft op dit moment dat record al verbroken en is daardoor al vaker gepre-ordered dan zijn voorganger bij de GameStop-winkels.

Modern Warfare 3 zal in november uitkomen en de strijd aangaan met Battlefield 3 die in dezelfde tijd zal uitkomen. Hoe Modern Warfare 3 het doet bij andere winkels is nog niet bekend. 8 november zal de game wereldwijd uitkomen voor PC, Xbox 360 en PS3.

Gewonde bij steekpartij op school Rijswijk

Bij een steekpartij op het Stanislascollege in Rijswijk is maandagmiddag een 14-jarige leerling gewond geraakt. De jongen is met een lichte hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis, maar maakt het volgens een woordvoerder van de school inmiddels redelijk. De politie heeft na de steekpartij ten minste twee verdachten aangehouden.

De steekpartij bij de school aan de Henriëtte Roland Holstlaan vond rond 12.45 uur plaats. Waarschijnlijk is buiten het schoolplein een vechtpartij ontstaan, waarbij een van de betrokkenen een mes trok. Het zou niet gaan om een leerling van de school.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Wie of wat moet je redden in Child of Eden?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht achterlaten op deze pagina.

Verrassing!

[E3] Journey screenshots met veel zand

Afgelopen weekend hadde we voor jullie al gameplaybeelden van Journey, een game gemaakt door ThatGameCompany die onder andere Flower hebben gemaakt. De game zou een unieke ervaring moeten worden waarbij het draait om avonturen te beleven in een gigantische open wereld. Van de game zijn een aantal nieuwe screenshots verschenen die jullie hieronder kunnen zien.

Voor al het E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

Journey

Journey

journey

Journey

Journey

Journey

Journey

Journey

 

 

 

PlayStation Store update weer

De PlayStation Store is weer terug en dat betekent ook weer wekelijkse updates. De update van deze week is niet heel denderend maar de kans is groot dat iedereen toch al bezig is met Dead Nation of inFAMOUS. We krijgen wel goedkopere spellen en DLC voor Fallout: New Vegas.

Full Games (PS3)
Split/Second Velocity (£19.99/€24.99)

PSone Classics (PS3 and PSP)
Ridge Racer Type 4 (£3.99/€4.99)

PS3 Game DLC
Dead Space 2 - Outbreak Maps (free)
Crysis 2 - Retaliation Pack (£7.99/€9.99)
Green Lantern: Rise of the Manhunters - Classic Costume (free)
Dirt 3 - Mcrae Vision Charity Pack (£1.19/€1.49)
Marvel Vs Capcom 3 - Shadow Battle 07 (£0.79/€0.99)
Red Faction Armageddon: Ruin Pack (£3.19/€3.99)
Red Faction Battlegrounds - Origins Pack (£1.99/€2.49)
Final Fantasy Vi Music Pack (£0.79/€0.99)
Dynasty Warriors 7: Costume Pack 2 (£1.39/€1.75), New Weapon Pack 2 (£2.99/€3.59), Original Costume Pack 1 (£3.99/€4.99), Stage Pack 1 (£3.19/€3.99)
Fallout : New Vegas - Honest Hearts (£7.99/€9.99)
Hyperdimension Neptunia: Black Heart Booster 3 (£0.79/€0.99), Compa Booster 3 (£0.79/€0.99), Green Heart Booster 3 (£0.79/€0.99), If Booster 3 (£0.79/€0.99), Level Cap +200 (£0.79/€0.99), Neptune Booster 3 (£0.79/€0.99), Quality Certification (free), White Heart Booster 3 (£0.79/€0.99)
Modnation Racers: Pirate Theme Pack (£5.49/€6.99)
Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters: Bethpage State Park (£3.19/€3.99), Turnberry Resort (£3.19/€3.99)
The first 15 minutes of Honest Hearts.

Rock Band 2
Action/Adventure - Memphis May Fire (£0.99/€1.49)
Arm Yourself - BulletProof Messenger (£0.59/€0.79)
Chasing The Light - Nautiluz (£0.99/€1.49)
Far Away From Heaven - Free Spirit (£0.59/€0.79)
Fire Away - Kill the Alarm (£0.59/€0.79)
Saga - Amberian Dawn (£0.99/€1.49)
The Lesser Man - SoiL (£0.59/€0.79)
This Fantasy - BulletProof Messenger (£0.59/€0.79)
Under Water I Drown - Edge (£0.59/€0.79)
Watch It All Go Down - Foreword (£0.59/€0.79)

Rock Band 3
Ozzy Osbourne - 8 Pack (£6.69/€9.99)
Diary Of A Madman (£0.99/€1.49)
Flying High Again (£0.99/€1.49)
I Don't Know (£0.99/€1.49)
Mr Crowley (£0.99/€1.49)
Over The Mountain (£0.99/€1.49)
Steal Away (The Night) (£0.99/€1.49)
Bark at the Moon (only available in the pack)
Mama, I'm Coming Home (only available in the pack)

Spring Offers (PS3)
PAC-MAN Championship Edition DX - (was - £7.99/€9.99 now - £3.99/€4.99)
Worms 2: Armageddon - (was - £11.99/€14.99 now - £6.29/€7.99)
Worms 2: Armageddon Battle Pack - (was - £3.19/€3.99 now - £1.99/€2.49)
Noby Noby Boy - (was - £3.19/€3.99 now - £1.99/€2.49)
Invincible Tiger: The Legend of Han Tao - (was - £9.99/€12.99 now - £3.99/€4.99)
PowerUp Forever - (was - £6.29/€7.99 now - £2.39/€2.99)
Söldner-X: Himmelsstürmer - (was - £6.29/€7.99 now - £3.99/€4.99)
Söldner-X 2: Final Prototype - (was - £9.99/€12.99 now - £5.10/€6.49)
Blade Kitten - (was - £7.19/€8.99 now - £3.99/€4.99)
Space Invaders: Infinity Gene - (was - £7.99/€9.99 now - £3.99/€4.99)
Ferrari: The Race Experience - (was - £11.99/€14.99 now - £5.49/€6.99)
Borderlands - (was - £23.99/€29.99 now - £15.99/€19.99)
Watchmen: The End is Nigh Part One - (was - £12.99/€16.99 now - £7.19/€8.99)
Watchmen: The End is Nigh Part Two - (was - £12.99/€16.99 now - £7.19/€8.99)
Lara Croft and the Guardian of Light - (was - £9.99/€12.99 now - £5.10/€6.49)
Blue Toad Murder Files Episode One - (now free)
Blue Toad Murder Files: Season Upgrade - (was - £8.99/€11.25 now - £7.19/€8.99)
Premier Manager - (was - £13.99/€17.99 now - £7.19/€8.99)
HamsterBall - (was - £7.99/€9.99 now - £3.99/€4.99)
Ricochet HD - (was - £6.29/€7.99 now - £3.19/€3.99)
Assassin's Creed II - (was - £23.99/€29.99 now - £17.49/€21.99)
Voodoo Dice (PS3 version) - (was - £7.99/€9.99 now - £5.49/€6.99)
Cell Factor: Psychokinetic Wars - (was - £7.99/€9.99 now - £5.49/€6.99)
Scott Pilgrim vs. The World: The Game + Knives Chau Add-on Bundle (£7.99/€9.99)
The following PS3 offers will be available from Thursday, 14th April
God of War HD Collection - (was - £23.99/€29.99 now - £14.99/€19.99)

Spring Offers (PSP)
Lunar: Silver Star Harmony - (was £15.99/€19.99 now £9.99/€12.99 now )
Prince of Persia: The Forgotten Sands - (was - £23.99/€29.99 now - £15.99/€19.99)
NBA 2K11 - (was - £23.99/€29.99 now - £15.99/€19.99)
Worms: Battle Islands - (was - £15.99/€19.99 now - £7.99/€9.99)
Half Minute Hero - (was - £11.99/€14.99 nu - £6.29/€7.99)
Michael Jackson: The Experience - (was - £23.99/€29.99 nu - £17.49/€21.99)
God of War: Chains of Olympus - (was - £14.99/€19.99 nu - £7.99/€9.99)
God of War Ghost of Sparta - (was - £19.99/€24.99 nu - £11.99/€16.99)
ModNation Racers - (was - £21.99/€26.99 nu - £11.99/€14.99)
Twisted Metal: Head On - (was - £14.99/€19.99 nu - £7.99/€9.99)
LittleBigPlanet PSP (all LBP level kits reduced to £0.79/€0.99) - (was - £14.99/€19.99 nu - £7.99/€9.99)

Spring Offers (PS3 & PSP)
Paper Wars: Cannon Fodder (mini) - (was - £3.99/€4.99 nu - £0.99/€1.19)
Mad Blocker Alpha: ROTF (mini) - (was - £3.99/€4.99 nu - £0.99/€1.19)
Edge (mini) - (was - £3.99/€4.99 nu - £0.99/€1.19)
Space Shooter for 2 Bucks (mini) - (was - £1.74/€1.99 nu - £0.99/€1.19)
Angry Birds (mini) - (was - £2.49/€2.99 nu - £1.24/€1.49)
Rayman (PSone) - (was - £3.99/€4.99 nu - £2.99/€3.59)

Bayern bevestigt vertrek Klose

De wegen van Bayern München en Miroslav Klose scheiden definitief na dit seizoen. Aan interesse heeft de spits echter niks te klagen.

Op de officiële website van Bayern laat de club weten dat beide partijen niet tot een nieuwe verbintenis zijn gekomen. "We hadden hem graag behouden, maar we konden geen overeenstemming bereiken over de lengte van het nieuwe contract", aldus Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de club uit München.

Als gevolg van de beslissing om niet met elkaar verder te gaan is Klose nu transfervrij. Zijn oude contract loopt af op 30 juni van dit jaar. Zodoende hoeft een club die Klose wil contracteren geen transfersom te betalen. Dit leidt tot een goede onderhandelingspositie voor de spits van het Duitse nationale elftal.

Klose liet in een verklaring op de clubsite weten dat hij een fijne tijd heeft gehad in Mùnchen: "Ik heb vier prachtige, succesvolle jaren gehad. Ik wil daarvoor iedereen van de club bedanken", aldus Klose. "Dat ik de kans kreeg om voor Bayern te spelen voelde altijd erg speciaal."

Vorige week lieten onder meer Lazio Roma en Everton weten dat ze de Duitser van Poolse afkomst graag willen vastleggen. Ook Juventus zou in de markt zijn voor Miro. Volgens het Dutise medium Bild zou Klose zelf wel oren hebben naar een verblijf in Rome.

Treinstoring rond Roosendaal door brand

Een brand in een horecagelegenheid in Oudenbosch zorgt maandagmiddag voor treinvertragingen rond Roosendaal. Tussen Oudenbosch en Zevenbergen rijden naar verwachting tot 16.00 uur geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur, meldt spoorbeheerder ProRail.

Reizigers tussen Amsterdam en Roosendaal krijgen het advies via Den Bosch te reizen. Mensen die tussen Roosendaal en Rotterdam reizen, moeten omrijden via Breda.

Volgens de politie raakte bij de brand niemand gewond. De brand zorgt voor veel rook. Om die reden is het treinverkeer stilgelegd.

THQ en Adidas werken samen aan miCoach

Op de E3-persconferentie van THQ heeft de uitgever een samenwerking met Adidas onthuld. De twee bedrijven zijn bezig met een sporttrainer voor de Xbox 360 en PlayStation 3. MiCoach brengt allerlei trainingsprogramma's naar de huiskamer voor sporten zoals basketbal, voetbal, football en tennis.

Dwight Howard, Kaka, Tyson Gay, Jessica Ennis, Ana Ivanovic en Eric Berry werken allen mee in het spel als trainer. MiCoach laat spelers hun fitness-doelstellingen kiezen en begeleidt de speler in elke training. Spelers worden weergegeven in het spel via de camera op de Kinectsensor of PlayStation Move camera. De sportsterren oefenen naast de speler op het scherm, terwijl het spel de voortgang bijhoudt, door bijvoorbeeld je aantal bewegingen te tellen.

THQ zegt dat het bedrijf focust op de juiste opleidingen, maar ook het blijven motiveren van de speler. Mensen met een Adidas miCoach hartslagmeter krijgen ook real-time feedback op hun in-game prestaties. De miCoach mobiele app synchroniseert ook met het spel.

Orlando Magic basketballer Dwight Howard was op het evenement om de titel te promoten. Howard en andere sportsterren zijn met behulp van motion capturing vastgelegd in honderden uren video in het spel. Howard zegt over zijn opnamesessies: "Toen ik klaar was had ik massage van drie uur nodig. Alles deed me pijn".

MiCoach komt begin 2012 op de markt.

Borg voorspelt meer titels Nadal in Parijs

Oud-kampioen Björn Borg voorspelt dat de Spaanse tennisser Rafael Nadal in de nabije toekomst nog zeker twee titels wint op Roland Garros. Dat liet de Zweed in de Zweedse krant Expressen weten.

Nadal won gisteren voor de zesde keer het graveltoernooi in Parijs en evenaarde hiermee het record van de Zweed. "Maar deze zege is zeker niet zijn laatste in Parijs", stelde Borg. "Nadal wint er zeker nog twee."

Borg toonde zich in de jaren zeventig en tachtig zes keer de sterkste in Parijs. Nadal won het Franse toernooi zes keer in de afgelopen zeven jaar.

Na zes jaar weer transport kernafval Borssele

Voor het eerst in zes jaar is maandag weer kernafval van de kerncentrale in Borssele afgevoerd. Dat zegt een woordvoerder van EPZ, de eigenaar van de kerncentrale. De omstreden transporten lagen jarenlang stil vanwege veranderde wetgeving in Frankrijk, waar het materiaal naartoe gaat. Nu zijn er nieuwe afspraken over gemaakt.

Vrijdag werd bekend dat Gent vanwege het transport overweegt naar de rechter te stappen. In de ogen van de burgemeester van de Vlaamse stad zijn de transporten door zijn stad gevaarlijk. Er zijn echter weinig alternatieve trajecten voor de transporten. EPZ kan nog niet zeggen wat er gebeurt als de rechter de transporten verbiedt.

Vrachtwagens brachten maandag drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra, vlak bij de kerncentrale. Daarvandaan wordt het materiaal per trein naar La Hague in Normandië gebracht. Wanneer de containers op de trein worden gezet mag EPZ uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

Volgens Greenpeace zijn de transporten gevaarlijk voor omwonenden. De milieuorganisatie verricht metingen om te kijken hoeveel radioactieve straling vrijkomt bij de containers. De containers bevatten volgens Greenpeace een vergelijkbare hoeveelheid radioactiviteit als is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima.

"Dit kernafvaltransport laat zien hoe gevaarlijk en vervuilend kernenergie is", zegt stralingsdeskundige van Greenpeace Ike Teulings. "Er is maar één oplossing voor het kernafvalprobleem: stoppen met kernenergie."

Bij de kerncentrale in Borssele worden vier keer per jaar staven met splijtstof vervangen. Deze staven worden opgeslagen en dan voor verwerking naar Frankrijk gebracht. Daar wordt uranium uit de splijtstof gehaald zodat het kan worden gerecycled.


Na zes jaar weer transport kernafval Borssele (Foto: Novum)

Call of Duty: Elite en de gratis features ervan

Activision heeft vandaag de officiële FAQ van Call of Duty: Elite een update gegeven. Deze service van Activision geeft COD-gamers wat extra dingen en je zal er voor moeten betalen. Naast betaalde features zullen er ook enkele gratis features aanwezig zijn, bekijk hieronder een lijst.

De service zal ongeveer tegelijkertijd met Modern Warfare 3 uitkomen in november, 14 juli zal er een beta van start gaan. Hieronder een lijst met de gratis features.

  • Toegang tot Android- en iPhone-applicaties
  • Communicatie tussen jou en je vrienden via elk platform
  • Statistieken zoals Kill/Death-ratio in makkelijke overzichten
  • Mogelijkheid tot custom leaderboards
  • Geavanceerde map-details van waar je gedood bent en waar je mensen doodt
  • Wapendetails en -analyses die je vertellen hoeveel je kills met dat wapen hebt gemaakt en in welke situaties je het beste bent met die wapens
  • Uploaden en delen van filmpjes met momenten uit het spel
  • Personaliseer je inventaris-menu vanaf je mobiel of het web
  • Aanmaken van groepen of het lid worden van groepen met mensen met dezelfde interesses, eventueel met behulp van Facebook
  • Aanmaken en lid worden van Clans
  • Facebook-vrienden makkelijker in het spel betrekken
  • Alle statistieken vanaf Call of Duty: Black Ops bekijken en beheren

Sirenes Zuid-Limburg blijven weer stil

Bij de maandelijkse test van de sirenes is het in het zuiden van Limburg stil gebleven. Dat komt volgens de brandweer door een technische storing. In april deden de sirenes in het gebied het ook al niet door een storing.

De brandweer had de sirenes om 13.00 uur nog altijd niet aan de praat gekregen. "Het signaal bereikt de sirenes niet." Het is overigens niet de bedoeling dat de sirenes maandagmiddag alsnog gaan loeien. De brandweer kan ook zonder lawaai te maken testen of het signaal de sirenes bereikt.

Bij de meldkamer zijn enkele telefoontjes binnengekomen van burgers die de sirene niet hebben gehoord.


Sirenes Zuid-Limburg blijven weer stil (Foto: Novum)

Kus op bankbiljet verraadt veelpleger

Een zeer actieve tasjesdief uit Den Haag is vrijdagavond opgepakt voor een straatroof. De 26-jarige man had met een nog onbekende kompaan een 41-jarige vrouw van haar handtas beroofd.

De twee renden weg in de richting van de Doedijnstraat, waarna agenten om 23.00 uur de verdachte wisten aan te houden. Zijn mededader wist te ontkomen.

Het slachtoffer verklaarde dat in de portemonnee in haar tas een bankbiljet zat, waarop ze met lippenstift een kus had achtergelaten. De Hagenaar, volgens de politie een veelpleger, bleek een bankbiljet met een afdruk van lippenstift op zak te hebben, maar hij ontkende toch elke betrokkenheid bij de straatroof.

De man wordt vermoedelijk maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie is ondertussen op zoek naar de tweede dader.

GTA V datum bekend?

De laatste tijd zijn er flink wat aanwijzigingen gekomen voor een nieuwe GTA. Domeinnamen werden gereserveerd, de game verscheen en verdween uit CV's, voorbeelden genoeg. Nu is er nog meer bewijs gekomen. Enkele winkels uit Amerika hadden de game in hun releaselijst staan.

Volgens deze lijst verschijnt de game op 31 december 2012. Als de wereld lang en breed vergaan is. We hopen tijdens de E3 meer nieuws te horen over de game.

gtav

XTC-lab in Schiedamse woning

In een woning in Schiedam zijn maandagochtend twintig vaatjes met grondstoffen voor de productie van XTC-pillen aangetroffen. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de gebruiker van het pand. Het drugslaboratorium wordt ontmanteld.

De politie had een melding gekregen dat er wateroverlast was in een bedrijfspand aan de Hogenbanweg. Politiemensen gingen rond 07.00 uur kijken en wilden de bovengelegen woning onderzoeken. Daar troffen zij niemand aan, waarna ze via een dak en een balkon de woning binnengingen. Daar troffen ze de vaatjes en een installatie aan.

De brandweer besloot uit voorzorg een naastgelegen woning te ontruimen, maar uit onderzoek bleek dat er geen direct gevaar was en de bewoner terug naar huis kon.

Tokyo laat ambtenaren uur eerder beginnen

De ambtenaren van de Japanse hoofdstad Tokyo moeten deze zomer een uur eerder aan het werk. Met deze maatregel speelt de overheid in op de energieschaarste, die het gevolg is van het uitvallen van een kerncentrale in Fukushima na de tsunami in maart.

De klok wordt niet vooruitgezet; ambtenaren worden alleen geacht om 07.30 uur te beginnen in plaats van 08.30 uur. Om 16.15 uur zijn ze weer vrij. De nieuwe werktijden gelden niet voor leraren, politieagenten, brandweermensen of medisch personeel.

Door ambtenaren in de zomer vroeger te laten beginnen hoopt de overheid te kunnen bezuinigen op verlichting en airconditioning. "Het is een goede zaak en kost niets", zei de gouverneur van Tokyo, Shintara Ishihara. "Ik vind dat heel Japan op zomertijd moet overgaan."

Na het uitvallen van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi heeft de centrale overheid bedrijven en overheidsinstanties opgeroepen het elektriciteitsverbruik met 15 procent te verminderen. Pas bij een temperatuur van 28 graden Celsius en hoger in kantoor mag de airconditioning aan en ook wordt ervoor gepleit dat personeel zich luchtiger kleedt. In plaats van de traditionele dracht met jasje en stropdas zijn volgens de dresscode 'Super Cool Biz' op kantoor zelfs polo's, hawaïhemden en sneakers toegestaan.

Gouverneur Ishihara mikt zelfs op een 25 procent lager energieverbruik. Hij is voorstander van algemene invoering van de zomertijd, maar bij de Japanners is een dergelijke maatregel niet populair. De zomertijd werd in 1948 onder de Amerikaanse bezetting ingevoerd, maar al na 4 jaar weer afgeschaft. Onder de Japanse bedrijfscultuur zouden veel werknemers zich verplicht voelen om tot donker door te werken - ongeacht hoe laat ze zijn begonnen.

In het stadhuis van Tokyo zal een speciaal team er op toezien dat de lichten om 18.30 uur uitgaan en dat het personeel op tijd naar huis gaat.


Tokyo laat ambtenaren uur eerder beginnen (Foto: Novum)

RBC vraagt uitstel van betaling aan

RBC Roosendaal heeft vandaag bij de rechter niet zoals verwacht het faillissement, maar uitstel van betaling aangevraagd, zo maakte advocaat Hans van Oijen bekend. Deze aanvraag houdt in dat de sponsoren meer tijd krijgen om de club te redden.

De rechtbank heeft besloten om een afkoelingsperiode van twee maanden in te stellen waarin een bewindvoerder zijn werk kan doen. De schuldeisers die vandaag al aanklopten om hun spullen op te halen zullen hierdoor moeten wachten.

"De situatie blijft verder ongewijzigd. Er staat vooralsnog nog geen reddingsplan op papier. Ook heb ik nog geen bedragen gezien. Ik omarm elk initiatief. Maar vooralsnog is er niets concreet," zei Van Oijen die weet dat door surseance aan te vragen de proflicentie voorlopig gehandhaafd blijft. Deze was bij een faillissement direct vervallen.

'Game-controller ook als spelcomputer te gebruiken'

De controller van de dinsdag aan te kondigen opvolger van de Wii dient niet alleen als besturing van spellen, maar kan tevens gebruikt worden als zelfstandige spelcomputer. Het besturingsmechanisme krijgt dan ook een geïntegreerd aanraakscherm van grofweg veertien centimeter. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei.

Daarnaast bericht de krant dat de controller een oplaadbare batterij heeft. Spelers hoeven dus geen alkalinebatterijen meer te gebruiken, zoals dat bij de Wii wel moet. Ook zit er een camera ingebouwd waarmee in ieder geval foto's genomen kunnen worden. Nikkei schat dat Project Café, zoals de nieuwe spelcomputer voorlopig wordt genoemd, in de zomer van volgend jaar verschijnt.

Rond de naam van de nieuwe spelcomputer van gamegigant Nintendo doen verschillende geruchten de ronde. Dit weekend dook de naam Nintendo Beem op. De gamegigant zou verschillende domeinnamen hebben geclaimd die wijzen op deze naam. Volgens het Amerikaanse magazine Game Informer doet het Japanse gamebedrijf niet zo moeilijk, en noemt het zijn nieuwe spelcomputer gewoon Nintendo.

Konami HD-collecties krijgen digitale release

Mensen die een hekel hebben aan het wisselen van CD's of doosjes aan de muur hebben geluk; Kojima heeft aangekondigd dat de HD-collectie van Metal Gear Solid ook als download beschikbaar komt. Dit geldt tevens voor Zone of the Enders.

De games zullen via PSN en Xbox Live beschikbaar gesteld worden, aldus de websites van MGS en ZoE. Als eerste is Metal Gear aan de beurt op november 2011. Ergens volgend jaar volgt Zone of the Enders. Mogelijk worden meer details bekendgemaakt op E3.

Taekonaut wil komkommers oogsten in de ruimte

Komkommers mogen de afgelopen dagen dan in een kwaad daglicht hebben gestaan, in de ruimte gaat het er wellicht anders aan toe. Taekonaut Satoshi Furukawa is van plan aan boord van het internationale ruimtestation ISS komkommers te gaan oogsten. De Japanse Furukawa vertrekt woensdag naar de ruimte, samen met de Rus Sergej Volkov en de NASA-astronaut Michael Fossum.

Furukawa sprak in een interview over de geplande experimenten aan boord van het ISS. Een van de plannen is het verbouwen van komkommers. Het plan is onderdeel van een studie naar de mogelijkheden voor ruimtereizigers om hun eigen voedsel te verbouwen. "We zouden willen dat we de komkommers mochten eten, maar daar hebben we geen toestemming voor gekregen", aldus Furukawa.

Miljoenen mensen in Europa hebben de afgelopen twee weken de komkommers in de schappen laten liggen, omdat gevreesd werd dat komkommers de oorzaak van een EHEC-uitbraak waren. De EHEC-uitbraak heeft inmiddels 22 mensen het leven gekost. Astronauten zitten enkele dagen voorafgaand aan een ruimtereis in isolatie, om te voorkomen dat ze een besmetting oplopen.

De Rus Volkov is eveneens van plan saladegroenten te gaan planten. Hij gaat tomaten kweken en grapte al te hopen op toestemming om een salade te mogen maken. Hij voegde daar echter aan toe eigenlijk meer zin te hebben in gebakken aardappelen.

Japan ging voorop bij het verhogen van de culinaire standaard in het ISS. De Japanse taekonaut Soichim Noguchi ging tijdens zijn verblijf in het ISS vorig jaar zelfs zover dat hij zijn eigen sushi bereidde.


Taekonaut wil komkommers oogsten in de ruimte (Foto: Novum)

'NGP gaat voor breed publiek'

Met de nieuwe draagbare PlayStation-spelcomputer gaat Sony zich vanaf het eerste moment richten op een breed publiek. Daarom moet de computer voor veel mensen betaalbaar zijn. Dat heeft Shuhei Yoshida van Sony Worldwide Studios aangegeven tegenover gameweblog Kotaku. Naar schatting komt de prijs van de spelcomputer rond de 250 euro te liggen.

Sony wil concurreren met de Nintendo 3DS. Deze spelcomputer ligt voor 249 euro in de winkel. Om in de buurt van deze prijs te komen, moet Sony de productiekosten drukken. Het bedrijf zou het werkgeheugen van de Next Generation Portable, zoals de spelcomputer nu nog wordt genoemd, daarom hebben gehalveerd.

De Next Generation Portable is de eerste spelcomputer die Sony meteen vanaf de lancering breed in de markt zet. Andere spelcomputers uit de stal van Sony, waaronder de PlayStation Portable en PlayStation 3, waren aanvankelijk relatief duur. Hierdoor waren deze spelcomputers in de eerste jaren van hun bestaan vooral in trek bij fanatieke gamers.

Volgens het Britse gamevakblad MCV heeft Sony twee merknamen geregistreerd die verraden dat de Next Generation Portable uiteindelijk PlayStation Vita gaat heten. De naam dook vorige week ook al op in uitgelekte promotiefolders.

De definitieve naam van de spelcomputer wordt maandagnacht tijdens een persconferentie bekendgemaakt.


'Nieuwe Playstation gaat voor breed publiek' (Foto: Novum)

Bon Jovi-gitarist Richie Sambora uit afkickkliniek

Richie Sambora kan weer gaan toeren met zijn band Bon Jovi. De gitarist is dit weekeinde ontslagen uit een afkickkliniek in Los Angeles en wil zich zo snel mogelijk weer bij Bon Jovi voegen.

Sambora heeft aan entertainmentwebsite TMZ laten weten dat hij zich goed voelt. Op de luchthaven van New York deelde hij tientallen handtekeningen uit aan fans. Sambora is niet van plan lang in the Big Apple te blijven, hij wil zo snel mogelijk naar Europa waar Bon Jovi toert.

Bon Jovi staat woensdag weer op de planken, dan treedt de rockband op in Kroatië. Of Sambora daar al bij is, is nog niet duidelijk. De 51-jarige gitarist onderbrak de tournee eind april om zich op te laten nemen in een afkickkliniek. Sambora kampte al jaren met alcoholproblemen en liet zich in 2007 ook tweemaal opnemen.


Bon Jovi-gitarist Richie Sambora uit afkickkliniek (Foto: Novum)

Nieuw Peppers-album heet I'm With You

Het nieuwe album van de Red Hot Chili Peppers heet I'm With You. Het schijfje moet op 30 augustus in de schappen liggen, zo meldt de band zondag.

De afgelopen maand gingen er geruchten rond dat de cd de opmerkelijke titel Dr Johnny Skinz's Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine-head zou krijgen, maar daar heeft de band van afgezien. Die naam werd bedacht toen een vriend van frontman Anthony Kiedis tripte na drugsgebruik.

Het album is de opvolger van Stadium Arcadium uit 2006. Het is de eerste Peppers-cd sinds Californication uit 1999 waarop gitarist John Frusciante niet te horen is. Hij werd twee jaar geleden vervangen door Josh Klinghoffer. I'm With You, het tiende studioalbum van de band, wordt voorafgegaan door de single The Adventures Of Raindance Maggie, die op 18 juli uitkomt.

ADO contracteert jeugdspeler Elbers

ADO Den Haag heeft linkervleugelaanvaller Stanley Elbers voor twee jaar vastgelegd. Het 19-jarige talent tekende een contract en wordt van de A1 overgeheveld naar de A-selectie van de revelatie van de Eredivisie van afgelopen seizoen. Dat meldt de residentieclub vandag.

ADO is erg blij met het vastleggen van Elbers, die volgens de club door meerdere verenigingen werd begeerd. Welke clubs dat zijn wilde een woordvoerder van de club niet zeggen. Het talent verrichtte de voorbije maanden extra werk met looptrainer Jurgen Seegers, die hem fysiek klaarstoomde voor het grote werk.

[E3] Lionhead bevestigd voor persconferentie

De aanwezigheid van Lionhead is bevestigd voor de persconferentie die Microsoft vanavond gaat geven op de E3 in Los Angeles. Dat heeft Cindy Walker, marketing manager bij Xbox, laten weten in een Tweet.

In de Tweet staat dat we vanavond allemaal moeten kijken naar de persconferentie live bij SpikeTV. Ze geeft aan dat we nieuws zullen krijgen over Gears of War 3 en Lionhead.

Check out the Xbox briefing on Monday broadcast live on @spiketv. @Gearsofwar3, @lionheadstudios news and so much more! #E3.

De geruchten over een nieuwe Fable gaan al een tijdje en zijn vanochtend nog opgelaaid door een lijst van Kotaku. Ook zou Microsoft Fable: The Journey als domeinnaam hebben geregistreerd. Grote kans dus dat Peter Molyneux vanavond een nieuwe Fable zal aankondigen of wellicht dat we meer over Milo te horen krijgen.

Voor al het E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

Peter Molyneux

[E3] Nieuwe God of War zekerheidje volgens Forbes

De God of War-trilogie mag dan zijn afgesloten met het derde deel in de serie dat afgelopen jaar is verschenen, toch gaan er veel geruchten over een vierde deel in de serie. Volgens Forbes zal een nieuwe God of War morgen tijdens de Sony persconferentie op de E3 aangekondigd worden.

Volgens Forbes zal er een "nieuw 3D avontuur" aangekondigd worden wat zou betekenen dat het een game voor de PlayStation 3 zal zijn. Sony Santa Monica, die de vorige God of Wars voor de consoles heeft ontwikkeld, gooit nog extra kolen op het vuur door in een Tweet te zeggen dat ze met acht games op de E3 zullen staan.

#SMStudio has 8 games from our talented external teams at E3 this year. A shit load of devs worked really hard the last few weeks.

Op een vraag welke dit waren gaven ze aan dat er vier hiervan onaangekondigde titels zijn. Kans bestaat dus dat één van deze titels een nieuwe God of War is.

“[Eat, Sleep, Play's] Twisted Metal, [Lightbox's] Starhawk, Sound Shapes, [thatgamecompany's] Journey + 4 others that are not yet announced.”

De persconferentie van Sony zal morgenochtend om 02:00 plaatsvinden. FOK!games zal live verslag doen van de conferentie. Voor al het andere E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

God of War 3

Bride Flight komt in Amerikaanse bioscopen

De Nederlandse speelfilm Bride Flight is vanaf volgende week te zien in de Amerikaanse bioscopen. Dat heeft producent IDTV Film maandag gemeld.

Het epos van regisseur Ben Sombogaart draait vanaf 10 juni in twintig zalen in vooral Californië en New York. In de weken daarna gaat de film ook draaien in andere delen van de Verenigde Staten. Bride Flight draaide al in 2008 in de Nederlandse theaters, waar de film bijna 400.000 bezoekers trok.

Prince geeft extra show in Ahoy

Prince geeft een extra concert in Ahoy in Rotterdam. Naast zijn drie nachtconcerten op het North Sea Jazz Festival komt hij op 26 juli wederom naar Nederland voor een show. Dat heeft concertorganisator Mojo maandag bekendgemaakt.

Door de grote vraag naar kaarten voor de concerten van Prince tijdens North Sea Jazz op 8, 9 en 10 juli besloot de zanger nogmaals terug te keren naar Nederland. Volgens Mojo is Prince gek op Nederland en kan hij het niet laten zijn fans opnieuw met een show te trakteren. De kaartverkoop start vrijdag.

Prince stond vorig jaar november voor het eerst sinds jaren weer op een Nederlands podium. Hij deed toen de Arnhemse GelreDome aan.


Prince geeft extra show in Ahoy (Foto: Novum)

Transformers-actrice verdedigt Michael Bay

Rosie Huntington-Whiteley zegt absoluut geen problemen te hebben met regisseur Michael Bay. De twee werkten samen aan de actiefilm Transformers: Dark of the Moon. Vorige week liet tegenspeler Shia LaBeouf nog weten dat Rosies voorganger Megan Fox was opgestapt, omdat ze Bay bot en tactloos vond.

"Ik heb me nooit ongemakkelijk gevoeld bij Michael", zegt de 24-jarige Huntington-Whiteley tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "En als dat zo zou zijn, zou ik het hem meteen vertellen. Dat respecteert hij altijd." Het blonde Britse model maakt met deze derde Transformers-film haar acteerdebuut.

LaBeouf zei dat hij vond dat de opgestapte Fox een te sterke persoonlijkheid had voor Bay, die vrouwen vooral in beeld brengt voor 16-jarige jongens. Zo was Fox in de twee Transformers-films veelvuldig te zien in korte broekjes, strakke truitjes en wulpse poses. Daar zou ze uiteindelijk niet meer van gediend zijn.

"Wat Shia volgens mij wilde zeggen, is dat Michael van vrouwen houdt en hen altijd op een sensuele manier filmt", legt de nieuwbakken actrice uit. "Mijn personage is heel anders dan dat van Megan. Ze is heel intelligent en ontwikkeld, we hebben er grote lol mee gehad."

Overigens hoeft de Britse niet te vrezen voor gebrek aan mannelijke aandacht. Ze won zaterdag tijdens de Spike TV Guys Choice Awards de prijs voor Our New Girlfriend.

Transformers: Dark of the Moon, waarin de Autobots erachter komen dat er al jaren een ruimteschip van Cybertron op de maan verborgen ligt, gaat op 29 juni in première.


Transformers-actrice verdedigt Michael Bay (Foto: Novum)

Geschorste Warner houdt zich voorlopig gedeisd

Jack Warner toont voorlopig geen e-mails van FIFA-preses Joseph Blatter. Het geschorste lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond meldde dat gisteren op Trinidad. Warner dreigde met een 'voetbaltsunami' na zijn tijdelijke uitsluiting vanwege mogelijke betrokkenheid bij een omkoopschandaal rond de presidentsverkiezingen van de FIFA.

Warner publiceerde al delen van een e-mail van secretaris-generaal Jérôme Valcke die de FIFA in diskrediet brachten. Op basis van juridisch advies besloot de minister van Werk en Transport van Trinidad voorlopig geen nieuwe openbaringen te doen. De e-mail van Blatter zou aantonen dat er al een onderzoek naar omkoping gaande was voordat alles in de openbaarheid kwam.

De FIFA heeft Freeh Group International, het onderzoeksbureau van oud-FBI-directeur Louis Freeh, in de hand genomen om de situatie te onderzoeken. Het bureau werkt onder directe supervisie van de ethische commissie van de FIFA, die Blatter eerder vrijpleitte van kennis met betrekking tot omkooppraktijken.

Warner en Mohamed bin Hammam, preses van de Aziatische voetbalbond AFC, werden wel geschorst door de ethische commissie van de FIFA na beschuldigingen van omkoping. Het duo zou Caribische voetbalbobo's 40 duizend dollar per persoon hebben geboden om op de Qatarees te stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van de FIFA.

Bin Hammam trok zijn kandidaatstelling voor het presesschap enkele uren voordat hij door de ethische commissie zou worden gehoord in. Blatter werd op 1 juni tijdens het FIFA-congres herkozen als voorzitter, bij afwezigheid van een tegenstrever.

Dennis van der Geest maakt filmdebuut

Voormalig judokampioen Dennis van der Geest gaat zijn speelfilmdebuut maken in de jeugdfilm Mega Mindy en de Snoepbaron. Hij speelt Rufus, de sterke en sullige rechterhand van de baron. De opnames gaan in juni van start in Vlaanderen en Nederland. Ook Angela Schijf is te zien in een gastrol, laat producent Independent Films maandag weten.

"Ik vind het ontzettend leuk deze uitdaging aan te gaan en een keer een uitstapje te mogen maken naar het witte doek", laat de 35-jarige Van der Geest weten. "Ik heb heel veel zin in de opnames komende zomer en ik vind het super dat Studio 100 mij benaderd heeft voor deze rol. Uiteraard ga ik er alles aan doen een goede Rufus neer te zetten." Van der Geest, tegenwoordig vooral werkzaam als dj, was eerder te zien in de EO-productie The Passion en in enkele afleveringen van de komedieserie Zeg 'ns Aaa.

De 31-jarige Schijf is zeer verheugd over haar rol van dienstmeisje Zaila. "Met twee dochters van 4 en 6 jaar die grote fans zijn van Mega Mindy zou het een misdaad zijn om nee te zeggen tegen een rol in de derde film van hun grote heldin", zegt de actrice.

In Mega Mindy en de Snoepbaron draait alles om liefde en snoep. Mieke wil Toby voor zich winnen met een magisch liefdesdrankje van Opa Fonkel. Maar nog voordat ze het aan Toby gaan geven, wordt het drankje gestolen en wordt ook Oma Fonkel ontvoerd. Al snel blijkt dat de gemene Snoepbaron hierachter zit, die de vrienden van Mega Mindy één voor één voor zich weet te winnen. Hiermee staat Mega Mindy voor haar moeilijkste strijd ooit, want ze moet het opnemen tegen de mensen van wie ze het meest houdt.


Dennis van der Geest maakt filmdebuut (Foto: Novum)

[Upd] Toch onderzoek naar Nederlandse taugé

Er komt toch een onderzoek naar in Nederland geteelde taugé. Maandagochtend zei de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nog geen reden te zien om een onderzoek in te stellen nu Duitse taugé als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak wordt genoemd. "We willen het zekere voor het onzekere nemen", zegt een woordvoerder nu.

Eerder wees de VWA erop dat het bedrijf dat in Duitsland verdacht wordt niet aan Nederland heeft geleverd. De VWA vond het niet nodig na te gaan of de Duitse teler dezelfde toeleveranciers als Nederlandse telers heeft. Nu is besloten toch monsters van taugé van Nederlandse telers te nemen.

Eerste tests wezen zondag uit dat taugé van een Nedersaksische teler waarschijnlijk de bron is van de uitbraak die in Duitsland en Zweden tot nu toe 22 levens eiste. Ook andere mixen van kiemende groenten van de boerderij zijn verdacht. Het gaat onder meer om kiemmixen van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes.

De mixen werden vooral in salades gebruikt. De boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel leverde aan de horeca en aan reformzaken.

Landbouwers in Nederland hopen dat taugé inderdaad de bron van de EHEC-besmetting blijkt te zijn. De naam van de groenten die zij verbouwen is dan in één klap gezuiverd, zegt een woordvoerder van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland.

LTO Nederland wijst erop dat de afgelopen week al heel wat mogelijke oorzaken zijn genoemd die steeds een andere sector in diskrediet bracht. Zo stortte de verkoop van komkommers in toen die als mogelijke bron werden genoemd. Hierdoor kwamen Nederlandse komkommertelers in de problemen.

Als de bron inderdaad taugé blijkt te zijn, blijft de schade voor Nederlandse telers beperkt. "Er zijn in ons land ongeveer vier bedrijven die taugé verbouwen, maar zij doen dat wel op grote schaal", zegt de LTO-woordvoerder.

Eet jij minder groente vanwege de EHEC-uitbraak? Stem in de poll!


Geen onderzoek naar Nederlandse taugé (Foto: Novum)

Dit bericht is om 13.43 uur geactualiseerd.

Mercedes GP heeft luidste Formule 1-auto

Mercedes Grand Prix heeft dit seizoen de Formule 1-auto die het meeste lawaai produceert, zo heeft Bild am Sonntag uitgevonden. Het blad hield in de straten van Monaco een meting en kwam tot de conclusie dat de MGP W02 met 127,8 decibel boven de pijngrens voor het menselijk oor uitkwam.

Overigens zaten er weinig verschillen tussen de bolides als het op lawaai aankwam. Ook de Lotus Renault GP kwam met 127,5 dB aan het geluid van een opstijgende straaljager. McLaren (127,3 dB) en Red Bull Racing (127,1 dB) staan hoog op de lijst. De MVR02 van Marussia Virgin Racing produceert het minste lawaai, namelijk 125,9 dB.

Kamp snijdt fors in kindregelingen

Het kabinet gaat anderhalf miljard euro bezuinigen op de kindregelingen, zoals de kinderopvang en het kindgebonden budget. Dat maakte minister van Sociale Zaken Henk Kamp maandag bekend. Drie regelingen worden afgeschaft, en ouders gaan meer betalen voor de kinderopvang.

De verschillende regelingen zijn complex en de kosten zijn de afgelopen vijf jaar met 3 miljard euro gestegen. De bewindsman zet daarom het mes in de regelingen en beperkt de uitgaven tot 9 miljard euro. Daarmee worden de kosten teruggebracht tot het niveau van 2008. De maatregelen treffen iedereen, ook mensen met de laagste inkomens. Wel neemt het kabinet voor deze groep een aantal 'verzachtende maatregelen'.

De drie regelingen die worden afgeschaft zijn de kindertoeslag in box 3, de aftrek van de kosten voor het levensonderhoud van kinderen en de ouderschapsverlofkorting. Dat gebeurt in 2013.

De ouderbijdrage in de kinderopvang wordt voor alle kinderen verhoogd met iets meer dan 16 procent. Ook komt er een vaste bijdrage voor iedereen van ongeveer 15 euro per maand, wordt de toeslag gekoppeld aan het aantal gewerkte uren, wordt de toeslag voor het tweede en derde kind voor de hoogste inkomens versneld afgebouwd en krijgen huishoudens die meer verdienen dan 130.000 euro vanaf 2013 geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. De maximumtarieven per uur worden volgend jaar niet verhoogd.

Door de maatregelen gaan ouders met een minimuminkomen en twee kinderen vanaf volgend jaar 22 euro per maand meer betalen. Vanaf 2013 komt daar nog 15 euro bij. Voor de hoogste inkomens komt er volgend jaar 99 euro bij en vanaf 2013 191 euro. De maatregelen leveren de overheid een besparing op van 774 miljoen euro op.

Het kabinet snijdt verder in het kindgebonden budget, dat wordt beperkt tot twee kinderen. Ouders met een vermogen van meer dan honderdduizend euro kunnen geen aanspraak meer maken op de regeling. Ook worden de bedragen niet verder verhoogd en wordt het budget niet gecorrigeerd voor de inflatie van 2012 tot en met 2015. Dit levert uiteindelijk 250 miljoen euro op.

Federer: "Ik kan van Nadal winnen"

Roger Federer verloor gisteren in de finale van Roland Garros van Rafael Nadal. De Zwitser zegt een dag na zijn verlies dat hij er van overtuigd is dat zijn rol in de tennistop nog niet is uitgespeeld.

Federer is van mening dat de sleutel tot winst op Nadal bij zichzelf ligt. "Hoe de score verloopt zal altijd van mij afhangen, want ik dicteer het spel. Als ik goed speel, dan zal ik zeer waarschijnlijk winnen van Nadal. Als ik minder speel, dan wint hij."

Zemeckis maakt drugsfilm met Denzel Washington

Robert Zemeckis gaat een film maken over een verslaafde piloot. De hoofdrol van Flight, zoals de speelfilm heet, wordt momenteel aangeboden aan Denzel Washington, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Zemeckis maakte de laatste jaren vooral digitale animatiefilms als Beowulf en A Christmas Carol.

Flight gaat over een piloot die kampt met een alcohol- en drugsverslaving. Als zijn vliegtuig mankementen vertoont, redt hij de passagiers en wordt hij een held. Dan komt zijn drugsmisbruik aan het licht en moet hij zijn reputatie redden.

De laatste film die de 60-jarige Zemeckis maakte met acteurs was Cast Away met Tom Hanks in 2000. Na die tijd concentreerde de filmmaker zich op digitale animatiefilms met gebruikmaking van motion capture. Bij deze techniek worden acteurs gefilmd vanuit alle hoeken, waarna de filmbeelden worden omgezet in digitale animatie.


Zemeckis maakt drugsfilm met Denzel Washington (Foto: Novum)

Harde muziek uit gsm is territoriumdrift

Een Britse wetenschapper beweert dat de irritante harde muziek die sommige jongeren uit hun telefoons laten schallen een vorm van territoriumdrift is.

Volgens fysioloog Harry Witchel van de Brighton and Sussex Medical School spelen jongeren de muziek hardop af op hun telefoon om anderen onbewust op afstand te houden. Witchel vergelijkt het met insecten en vogels die veel lawaai en geluid maken om hun territorium af te bakenen.

De inferieure kwaliteit van de harde muziek doet er niet toe: "Veel mensen vragen zich af waarom je muziek zou afspelen met zulke slechte speakers in openbare gelegenheden", verklaart Witchel. "Maar het blikken geluid is een expressie van de territoriumdrift van de jongeren."

"Ze creëren een vertrouwde omgeving om hen heen waarmee ze zeggen: dit is wie we zijn en waar wij thuishoren. De kans dat iemand anders naast ze gaat zitten, is daardoor erg klein. Veel mensen die in de buurt zitten, zullen zelfs opstaan en ergens anders plaatsnemen", aldus Witchel.

Volgens Witchel beïnvloedt muziek in grote mate of mensen zich thuisvoelen in een bepaalde omgeving.

"Muziek bepaalt in zekere zin aan wie een ruimte toebehoort", aldus de wetenschapper. "In sommige gebieden zoals metrostations wordt bijvoorbeeld klassieke muziek gedraaid om zwervers te verdrijven. Dat werkt omdat deze mensen zich niet thuis voelen bij deze muziek.”

Voor welke muziek medestanders hardop moeten afspelen, om de overlast veroorzakende jongeren te verdrijven, heeft Witchel nog geen theorie.

FC Utrecht in de markt voor Roorda

FC Utrecht heeft een oogje laten vallen op Geert-Arend Roorda. Dat vertelt technisch directeur Foeke Booy vandaag aan RTV Utrecht. De 23-jarige Fries moet het gat opvullen dat de naar Young Boys Bern vertrekkende Deen Michael Silberbauer achterlaat. Booy sprak nog niet met sc Heerenveen, de werkgever van de middenvelder.

Roorda kwam gedurende de tweede helft van het seizoen op huurbasis uit voor Excelsior, waar hij in dertien optredens acht keer scoorde. In het Abe Lenstra Stadion leidde de voormalig jeugdinternational de Rotterdammers met twee treffers naar een 3-2 zege. Hij werd luid toegejuicht door de Friese supporters. Het is niet bekend of Heerenveen bereid is Roorda van de hand te doen.

Naast versterking op het middenveld zijn de Utrechters tevens op zoek naar een rechterverdediger. De club van eigenaar Frans van Seumeren, die onlangs Erwin Koeman aanstelde als trainer voor komend seizoen, denkt dat het vertrek van spits Ricky van Wolfswinkel naar Sporting Portugal opgevuld kan worden met de bestaande aanvallers.

'Kinderpsychiatrie niet naar gemeenten'

De kinder- en jeugdpsychiatrie moet niet bij de gemeenten worden ondergebracht. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), die forse knelpunten ziet in het weghalen van dit specialisme uit de verzekerde zorg. De vereniging stelt dat psychisch zieke kinderen hetzelfde moeten worden behandeld als lichamelijk zieke kinderen.

"Het kan niet zo zijn dat een kind voor specialistische psychiatrische zorg straks afhankelijk is van de toch al slinkende budgetten van de gemeenten, terwijl een kind met een somatische aandoening recht heeft op reguliere zorg die in de basisverzekering gedekt is en gekoppeld is aan cruciale wetgeving", zegt NVvP-voorzitter en hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Rutger Jan van der Gaag maandag.

Een grotere scheiding tussen jeugd- en volwassenenpsychiatrie zal de afstemming en samenwerking, onder andere op het gebied van belangrijk wetenschappelijk onderzoek, ernstig kunnen belemmeren, denkt de beroepsvereniging.

"We willen niet laten gebeuren dat Nederland straks als enig land ter wereld een medische discipline buiten de verzekerde zorg plaatst en zullen ons als beroepsgroep dan ook hardmaken om de overheveling van de kinder- en jeugdpsychiatrie te voorkomen", vervolgt Van der Gaag. De NVvP telt bijna 3500 leden.

Kwart alleenwonenden heeft vaste relatie

Een kwart van de mensen die alleen wonen heeft een vaste relatie. Vorig jaar woonden 1,8 miljoen mensen van 18 tot 65 jaar alleen. In 1995 waren dat er nog 1,4 miljoen. Van de mannen woont 20 procent alleen, bij vrouwen was dat vorig jaar ruim een op de zes. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal alleenwonenden neemt in alle leeftijdsgroepen toe, maar de stijging is het grootst onder mannen van middelbare leeftijd. Zij gaan vaker alleen wonen als hun relatie stukloopt en er kinderen in het spel zijn.

Van de 1,8 miljoen alleenwonenden hebben er ruim 450.000 een relatie. Jongeren zijn het minst vaak single. Van de alleenwonende vrouwen van 18 tot 25 jaar heeft de helft een vaste relatie, tegen vier op de tien mannen uit deze leeftijdsgroep. Onder 40- tot 65-jarige mannen en vrouwen heeft minder dan 20 procent een vaste relatie.

Laag opgeleide mannen van middelbare leeftijd wonen vaker alleen dan hun middelbaar en hoger opgeleide leeftijdsgenoten. Van de laagopgeleide mannen van 40 tot 65 jaar woont een op de vijf alleen, tegen een op de zes middelbaar en hoger opgeleide mannen. Bij vrouwen zijn de verschillen minder groot.

Clowns demonstreren voor eigen X Factor

Met een demonstratie eisen clowns dinsdag meer media-aandacht voor hun beroep. "Er is wel ruimte voor zuipende jongeren en mensonterende pijnspelletjes, maar voor eersteklas clownsentertainment is geen plaats", zegt een woordvoerder van de nieuw opgerichte Federatie Nederlandse Clowns.

De federatie vreest dat een generatie opgroeit zonder clowns. "Na clown Bassie is er geen echt publiek boegbeeld meer geweest", zegt een woordvoerder.

Daarom zouden de omroepen wettelijk moeten worden verplicht om clowns zichtbaar te maken op televisie. Het is volgens de zegsvrouw niet moeilijk om een leuk format te bedenken. "Een X Factor voor clowns bijvoorbeeld, of je laat een keer een clown aanschuiven bij De Wereld Draait Door."

De Nederlandse omroepen zouden de gesproken humor overwaarderen en clowns vaak onterecht als ouderwets, eng en kinderachtig afschilderen. Daarmee wordt het vakmanschap van de clown volgens de federatie tekortgedaan.

"Clowns zijn de ambassadeurs van de humor", legt de woordvoerder uit. "Ze parodiëren zonder te kwetsen, maken attent op actuele problemen en proberen ze op te lossen. Maar bovenal maken ze mensen aan het lachen." De federatie wil ook dat Den Haag een stimuleringsfonds opzet voor clowns.

De 'kersverse' federatie geniet binnen de wereld van de clowns nog niet veel bekendheid. Zo laat een woordvoerder van Cliniclowns weten nooit van de federatie te hebben gehoord.

"Het is ook moeilijk om clowns te organiseren", verklaart de woordvoerder van de federatie. "Er heerst in het wereldje toch altijd een soort anarchisme. Daarbij zijn clowns geen echte praters." De woordvoerder is zelf overigens geen clown en heeft dan ook geen moeite uitleg te geven. De federatie zou al honderden leden hebben. "We verwachten morgen met vijftig man in Hilversum, Den Haag en Amsterdam te demonstreren." In Hilversum wordt rond 08.00 uur het Mediapark aangedaan, rond 10.30 uur volgt het Binnenhof in Den Haag en om 12.30 uur is het Beursplein in Amsterdam aan de beurt.

Fernandez verkiest Nancy boven topclubs

AS Nancy heeft zijn gewenste trainer binnen. De nummer dertien van het afgelopen seizoen in de Franse Ligue 1 meldt dat Jean Fernandez de overstap maakt van AJ Auxerre. De 56-jarige Fransman, die door meerdere clubs werd begeerd, volgt in Lotharingen de Uruguayaan Pablo Correa op.

Nancy-preses Jacques Rousselot is in zijn nopjes met de aanstelling van Fernandez, die tevens in de belangstelling stond van topclubs Olympique Marseille en Olympique Lyon. Het is niet bekend voor hoeveel jaar de 'ontdekker' van Zinedine Zidane tekent bij ASNL.

Fernandez stond sinds 2006 aan het roer bij Auxerre. Eerder was hij onder andere trainer bij Marseille, Lille OSC, Sochaux en Metz. De in Algerije geboren Fransman kwam in zijn actieve carrière uit voor Marseille, Girondins de Bordeaux en AS Cannes. In 2010 werd hij verkozen tot beste trainer van de Ligue 1.

United-spits Hernandez maakt hattrick voor Mexico

Javier Hernandez heeft Mexico aan een ruime zege geholpen tegen El Salvador. In de strijd om de CONCACAF Gold Cup, het toernooi voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, wonnen de Mexicanen het openingsduel met 5-0. De spits van Manchester United scoorde in de Verenigde Staten drie keer na rust.

In het tweede duel van Groep A zette Costa Rica voetbaldwerg Cuba eveneens met 5-0 opzij. De 21-jarige Spits Marcos Urena, spelend voor het Russische Kuban, scoorde tweemaal. Twente-aanvaller Bryan Ruiz kwam niet in actie voor de Costaricanen.

Vandaag treffen Jamaica en Grenada elkaar. De andere wedstrijd in Groep B gaat tussen Guatemala en Honduras. Thuisfavoriet Team USA komt een dag later pas in actie.


United-spits Hernandez maakt hattrick voor Mexico (Foto: Novum)

Acteurs All Stars treuren nog om dood Kamerling

De cast van All Stars 2: Old Stars heeft het nog steeds zwaar met de dood van Antonie Kamerling. Het verlies van de acteur die zijn leven vorig jaar beëindigde, zorgt voor gemengde gevoelens bij de start van de opnames van het vervolg.

"Ik heb constant het idee dat we niet compleet zijn", zegt Thomas Acda, keeper Willem in de film, maandag in het AD. "En dan schiet door me heen: dat zijn we ook niet zonder Antonie." Ook Danny de Munk, die wederom de rol van aanvoerder Bram op zich neemt, mist hem. "Antonie hoorde in en bij de basis. Het allereerste begin van het All Stars-succes."

Na het overlijden van Kamerling was het nog maar de vraag of er wel een vervolg op de eerste film kwam, maar volgens zijn vrouw Isa Hoes had hij dat graag gewild. "Daarom zien we Old Stars ook als een eerbetoon aan hem", aldus De Munk. "In de film krijgt hij zijn eigen moment. Ik hield er kippenvel aan over."

All Stars verscheen in 1997 en ging over 7 vrienden die al van jongs af aan ieder weekend een potje voetbal spelen bij hun club Swift Boys. Vanwege het succes volgde er een gelijknamige serie die liep tot 2001. In het tweede deel maakt het pretteam een reis naar Barcelona.


Acteurs All Stars treuren nog om dood Kamerling (Foto: Novum)

Minister wil meer 'roze gemeenten'

Het aantal gemeenten met een homo-emancipatiebeleid moet fors worden uitgebreid, van de huidige 18 naar de 50 grootste gemeenten. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag bekendgemaakt in Amsterdam.

De bewindsvrouw, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, heeft samen met de wethouders van deze 18 gemeenten een verklaring ondertekend waarin zij toezeggen voor 1 november een concreet plan op te stellen om de veiligheid en weerbaarheid van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te verbeteren. Ook de sociale acceptatie van deze groepen moet worden vergroot.

Hiervoor stelt Van Bijsterveldt de komende drie jaar 20.000 euro beschikbaar voor de kleinere gemeenten en 50.000 euro voor de vier grootste gemeenten. De overige gemeenten moeten zich hierbij aansluiten, vindt de minister. Zij wil hiermee bereiken dat haar homo-emancipatiebeleid een landelijke dekking krijgt.

Hoewel de sociale acceptatie van homoseksuelen de laatste jaren is toegenomen, hebben zij regelmatig te maken met geweld.

Grappenmaker pest moskee met porno

Een grappenmaker heeft nogal flink huisgehouden in een Maleisische moskee. In maar liefst 21 islamitische gebedenboeken van een moskee op Penang bleken zorgvuldig pornografische afbeeldingen te zijn geplakt.

De foto's, met daarop een niet-Maleisisch stel dat seksuele handelingen verricht, bleken met uiterste precisie in 21 exemplaren van het islamitische boek Yassin te zijn geplakt. De grap werd net op tijd ontdekt. Even na de ontdekking op zaterdag stroomden 75 mannen en 25 vrouwen de moskee binnen om de dienst bij te wonen.

Volgens secretaris Abdul Rahman Abdullah van de bewuste islamitische gemeente waren de afbeeldingen met dubbelzijdig tape in de boekjes geplakt en hadden deze dezelfde grootte als de overige bladzijden. "Dit toont aan dat de daders hun wandaad in detail hebben gepland en veel tijd hebben besteed aan het inplakken ervan", laat hij weten. Hij voegt eraan toe dat de foto's vermoedelijk van internet zijn gedownload. De moskee heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Lees ook de column die FOK!columnist Luc naar aanleiding van dit nieuwsartikel heeft geschreven.

Politie houdt zich afzijdig bij protest in Rabat

De politie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat heeft zich zondag terughoudend opgesteld bij een betoging uit protest tegen de dood van een lid van de voornaamste islamistische oppositiegroep. Er waren veel politieagenten op de been, maar zij grepen niet in, zoals bij voorgaande protesten in het land wel het geval was.

Aan de protestbetoging namen zondag ruim 1000 mensen deel. Velen droegen portretten mee van Kamal al-Amari, die overleed nadat hij vorige week tijdens een demonstratie in de zuidelijke stad Safi in elkaar was geslagen. Hij behoorde tot de beweging Gerechtigheid en Liefdadigheid, of Adl wal Ihsan.

Een brede coalitie van activistische bewegingen organiseert wekelijks demonstraties in Marokko. Zij willen grondwettelijke hervormingen om de macht van de koning in te perken.


Politie houdt zich afzijdig bij protest in Rabat (Foto: Novum)

Cruijff: "Topvoetbal in handen van topspelers"

Johan Cruijff wil oud-voetballers opleiden zodat zij meer inspraak krijgen op bestuurlijk niveau binnen profclubs. UEFA-preses Michel Platini heeft hier al met de 64-jarige Amsterdammer over gesproken en zit 'helemaal op dezelfde golflengte'. Dat meldt de eeuwige nummer 14 maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

Cruijff wil in de toekomst oud-spelers laten studeren, zodat voetbalkennis gecombineerd wordt met bestuurlijke inhoud. "Ik kan me niet voorstellen, dat wanneer je twintig man een opleiding laat volgen, niet een man of vijf boven komen drijven die op bestuurlijk niveau voor de club van waarde kunnen zijn."

Volgens Cruijff is het momenteel 'onmogelijk spijkers met koppen te slaan' bij Ajax. De club is niet eens in staat een jeugdspeler te contracteren vanwege de vertragingstactieken van de reeds opgestapte raad van commissarissen en directie. "Elke keer komen ze weer met iets, waardoor wij spitsroeden moeten lopen."

De ledenraad van Ajax kiest vanavond een nieuwe raad van commissarissen, waarna de club vijf weken moet wachten om nieuw beleid uit te mogen voeren. Cruijff: "Duidelijk is dat dit nooit meer mag gebeuren. Daarom gaat iedereen richting de toekomst meteen zijn verantwoordelijkheid nemen. Ajax moet oud-spelers opleiden voor functies binnen de club. Dit geldt niet alleen voor Ajax, maar ook voor de rest van het profvoetbal."

Arbeidsgehandicapten protesteren tegen Bestuursakkoord

Het VNG-Jaarcongres in Ulft (Gelderland), waar de gemeenten van Nederland stemmen over het Bestuursakkoord zal woensdag bezoek krijgen van protesterende arbeidsgehandicapten. Met een grote manifestatie wil deze kwetsbare groep op de arbeidsmarkt de verzamelde gemeentebestuurders voor de laatste maal doordringen van de noodzaak om dit akkoord af te wijzen.

Het Bestuursakkoord heeft rampzalige gevolgen voor werk- en inkomenszekerheid van mensen die via de sociale werkvoorziening werken. De paragraaf over de sociale werkvoorziening zadelt de gemeenten op met omvangrijke extra financiële verplichtingen. Een groeiend aantal gemeenten heeft inmiddels aangegeven onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen dit onderdeel van het akkoord.

Als gevolg van het stuklopen van de cao-onderhandelingen voor de sociale werkvoorziening, is woensdag 8 juni door Abvakabo FNV uitgeroepen tot landelijke stakingsdag in de sector. In meer dan de helft van de ongeveer 100 sociale werkplaatsen in Nederland wordt die dag actie gevoerd. De manifestatie vindt ’s middags plaats op een naastgelegen evenemententerrein. Vanuit het hele land zullen medewerkers van sociale werkplaatsen afreizen naar Ulft.

Naast Edith Snoey (voorzitter Abvakabo FNV) en Agnes Jongerius (voorzitter Vakcentrale FNV) zullen fractievoorzitters en –woordvoerders van diverse Tweede Kamerfracties daar het woord voeren. Ook VNG-voorzitter Jorritsma en verantwoordelijk minister Donner (Binnenlandse Zaken) zullen naar verwachting de arbeidsgehandicapten toespreken.

KLM: Strenge milieunormen bedreigen duizenden banen

De strenge Europese milieunormen bedreigen duizenden, zo niet tienduizenden banen in de Europese luchtvaartsector, zegt KLM-topman Peter Hartman maandag in De Financiële Telegraaf.

Hartman is niet tegen milieumaatregelen, maar Europa slaat volgens hem door. De Europese commissie wil dat de luchtvaartmaatschappijen emissierechten kopen voor vluchten die in Europa beginnen of eindigen. Ticketprijzen worden daardoor naar verwachting een paar tientjes duurder, zo stelt de krant.

De KLM-topman vindt het een rampzalig plan. "Het verstoort de eerlijke concurrentie. Want de Chinezen lieten weten niet toe te staan dat de milieumaatregel aan hen wordt opgelegd. De Russen gaan de kosten verhalen op hogere overvliegkosten. De Amerikanen vinden de regels discriminerend en zijn naar de rechter gestapt en de Emiraten laten op weg naar de VS Europa links liggen door via Dubai en niet via Schiphol te vliegen."

Hartman wordt dinsdag in Singapore voor een jaar gekozen tot voorzitter van de Board of Governors van de IATA, de organisatie die vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen omvat, aldus de krant.

Van den Bergh al weer weg bij Lienden

Het avontuur van Ricky van den Bergh bij de Topklasser FC Lienden heeft slechts één week mogen duren. De voetbalclub heeft vandaag bekendgemaakt dat de 30-jarige aanvaller wegens privéomstandigheden per direct zijn tweejarig contract heeft ingeleverd.

Van den Bergh speelde het afgelopen half jaar voor Sparta Rotterdam waar hij geen nieuwe verbintenis kreeg. De Hagenaar speelde in het verleden voor Heracles Almelo, RKC Waalwijk en ADO Den Haag, maar wilde nu de profwereld achter zich laten.

Kompany: "Vertonghen kan het niveau bij City aan"

Vincent Kompany, aanvoerder van de nationale ploeg van België en vaste waarde bij Manchester City, ziet Jan Vertonghen enorme stappen vooruit maken.

Roberto Mancini, manager van Manchester City, sprak na de laatste competitiewedstrijd lovend over de Belgische international. Kompany was dit seizoen volgens de Italiaanse trainer een steunpilaar en noemde hem een van de beste verdedigers ter wereld. Waar hij in Engeland geroemd wordt om zijn spel, wordt Jan Vertonghen dat in Nederland. De twee Belgen spelen volgend seizoen misschien samen. Manchester City is namelijk geïnteresseerd in Vertonghen.

"Als je bij Manchester City speelt hoor je veertig namen per maand die in verband worden gebracht met de club. Maar dat Vertonghen nu wordt genoemd is geen toeval", zegt Kompany in gesprek met Goal.com. "Jan kan het niveau bij City, of waar hij ook wil voetballen zeker aan. Of het nu bij ons is of ergens anders, hij gaat het wel redden. Jan is simpelweg een fantastische voetballer."

Vrijdagavond speelde Vertonghen linksback. Zelf was de Ajacied niet helemaal tevreden, maar Kompany ziet dat zijn ploeggenoot op meerdere posities uit de voeten kan. "Hij kan linksback spelen, centraal achterin en als verdedigende middenvelder. Op die positie heeft hij al veel goede wedstrijden gespeeld voor ons. Hij heeft het in zich om een van de leiders van de Belgische ploeg te worden. Nu hebben we veel spelers die over leiderschapscapaciteiten beschikken. Iedereen maakt zich ondergeschikt aan het team, ook Jan Vertonghen."

Ook Thomas Vermaelen heeft een hoge pet op van zijn voormalige ploeggenoot bij Ajax. "Vertonghen kan de Premier League zeker aan. Arsenal? Dat denk ik wel. Maar hij zal het zelf moeten beslissen. Als ik Jan vergelijk met mij toen ik naar Engeland ging, dan weet ik zeker dat hij er klaar voor is."

[E3] Kinect Star Wars details en trailer

Afgelopen jaar kregen we de eerste beelden zien van Kinect Star Wars maar sindsdien is het erg stil geweest rondom de game. Tot nu, want we hebben meer details over de game en een nieuwe trailer.

De verhaalmode, genaamd Jedi Destiny-mode, van de game zal zich afspelen vlak na Episode One waarin je speelt met een nieuw karakter in het universum. We zullen op veel verschillende locaties van alle verschillende episodes komen waaronder Bespin van The Empire Strikes Back.

We zullen de mogelijkheid om Darth Vader te lijf te gaan met onze lightsaber en de Force. Ook zullen we achter het stuur van een pod-racer en X-wing kruipen en kunnen we stemcommando's gebruiken.

Volgens LucasArts was het voor hun belangrijk om mensen het gevoel te geven dat ze er cool uitzagen.

“If I am doing these actions, and if I am seeing the character on screen repeating those actions, I want to look bad-ass. We decided to augment the animation, so when I sweep my hand right to left with my lightsaber, it’s going to look cool. That was a major challenge and it works.”

In onderstaande trailer zien we hoe de game eruit gaat zien en vooral hoe de spelers eruit zien als ze de game spelen. We zullen waarschijnlijk een hoop meer over Kinect Star Wars te weten komen tijdens de persconferentie van Microsoft, vanavond om 18:00. Voor al het andere E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

[E3] Echte naam NGP bekend?

De opvolger van de PSP heeft tot nu toe altijd de werknaam Next Generation Portable (NGP) gehad. Het is vrijwel zeker dat de handheld morgenochtend, tijdens de persconferentie van Sony op de E3, zijn officiële naam zal krijgen. Toch zou het zo kunnen zijn dat de naam nu al bekend is geworden.

Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) heeft twee nieuwe trademarks aangevraagd. Hieruit kunnen we opmaken dat de NGP vanaf morgen verder zal gaan onder de naam PSVita of PlayStation Vita. De trademarks zijn aangevraagd voor het gebruik van veel verschillende producten.

Morgenochtend om 02:00 zal Sony zijn persconferentie houden waar we de onthulling van de PlayStation Vita waarschijnlijk zullen zien. FOK!games zal live verslag doen van de persconferentie. Voor al het E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

PS Vita

Beau verslagen door Oerlemans-film

Beau van Erven Dorens is zondag fors verslagen door de tv-première van de Reinout Oerlemans-film Komt een vrouw bij de dokter op RTL 4. Volgens data van Stichting KijkOnderzoek scoorde De Wereld van Beau 800.000 kijkers versus 1,7 miljoen voor de film met Carice van Houten (nsfw).

Zelfs de herhaling van Dit Was Het Nieuws trok licht meer kijkers (823.000) dan het nieuwe SBS 6-programma van Beau. Toch was de Try Before You Die-achtige show van de presentator goed voor plek 9 in de dagelijkse kijkcijfertop-25.

In De Wereld van Beau dompelt de presentator zich onder in subculturen over de hele wereld. Volgende week zondag zal het programma verplaatst worden naar het tijdstip 22.50 uur in plaats van de 21.30 uur van afgelopen zondag.


De Wereld van Beau verslagen door Oerlemans-film Komt een vrouw bij de dokter

Rus en Schoorel naderen top 100

Thomas Schoorel en Arantxa Rus staan op de drempel van de top 100 van de mondiale tennisranglijsten. Schoorel, die op Roland Garros de tweede ronde bereikte, steeg zes plaatsen naar plek nummer 102. Rus, op Roland Garros verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kim Clijsters, klom dertien plaatsen en bezet nu positie 101.

Robin Haase en Thiemo de Bakker zakten juist op de wereldranglijst. Haase gaf vijf plaatsen prijs en staat nu 59e. De Bakker duikelde negen plaatsen naar de 80e plaats.

In de top drie bij zowel de mannen als de vrouwen veranderde niets. De Chinese Li Na is door haar overwinning op Roland Garros wel gestegen van zeven naar vier. De Deense Caroline Wozniacki, de Belgische Kim Clijsters en de Russische Vera Zvonareva staan nog boven haar. Bij de mannen behield Rafael Nadal de koppositie voor Novak Djokovic en Roger Federer.

Rus en Schoorel naderen top 100
Rus en Schoorel naderen top 100 (Foto: ANP)

Ruzie om 'mannelijkheid' wordt man fataal

Een man uit het Zuid-Afrikaanse Humansdorp is zaterdagochtend doodgestoken. Het 22-jarige slachtoffer kreeg ruzie met twee mannen omdat deze grappen maakten over zijn 'mannelijkheid'.

Thamasanga Nodaka zat zaterdag in een kroeg toen hij door het duo werd beledigd om zijn mannelijkheid. Nodaka kon de grappen echter niet waarderen en vloog het tweetal aan.

Hierop ontstond een gevecht dat abrupt eindigde toen een 18-jarige man een mes tevoorschijn haalde. Hij stak Nodaka tweemaal in de borstkas, die hierop direct het loodje legde. De dader zal maandag voor de rechter moeten verschijnen.

Of het woord mannelijkheid naar het gedrag of mogelijk de seksuele voorkeur van het slachtoffer verwijst, is helaas niet duidelijk.

[E3] Nieuwe Halo, Fable en Dance Central?

Vanavond zal Microsoft zijn persconferentie houden op de E3 in Los Angeles. Kotaku heeft nu aangegeven dat ze al een beetje weten wat MS allemaal gaat laten zien. Zo zou een nieuwe Fable, Halo, Dance Central en meer te zien zijn.

Volgens de website zal er een nieuwe Halo-gerelateerde game aanwezig zijn op de beurs. Of dit gaat over een compleet nieuwe game of over een HD-remake van Halo: Combat Evolved, waarover al veel geruchten zijn opgedoken, is niet bekend. Ook zou Fable: The Journey aangekondigd worden en zal Dance Central 2 en Kinect Sports: Season 2 te zien zijn.

Naast deze games zouden ook multiplatformgames als Hitman: Absolution, Modern Warfare 3 en The Elder Scrolls V: Skyrim hun opwachting maken. Naast de games die hierboven staan is de kans ook groot dat we een hoop meer zien van Gears of War 3, Forza 4 en Star Wars Kinect.

De persconferentie zal vanavond om 18:00 Nederlandse tijd beginnen. Op FOK!games zullen we hier live verslag van doen. Voor al het E3 nieuws kunnen jullie hier terecht.

MS

Preud'homme mogelijk bondscoach Saoedi-Arabië

Michel Preud'homme is één van de beoogde kandidaten om bondscoach van Saoedi-Arabië te worden. Dit meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vandaag. De trainer, die momenteel bij FC Twente onder contract staat, zou een contract ot het WK 2014 in Brazilië kunnen tekenen.

Volgens datzelfde medium heeft Preud'homme FC Twente inmiddels op de hoogte gebracht van de interesse. Mocht het contract inderdaad ondertekend worden, dan neemt de voormalig keeper van de nationale ploeg van België Emilio Ferrera als assistent aanstellen. De laatstgenoemde heeft al positief op het aanbod van zijn collega, die ook bij een Saoedische topclub aan de slag kan, gereageerd.

Preud'homme heeft het in zijn eerste seizoen als trainer van FC Twente prima gedaan. Onder leiding van de Belg werd de KNVB beker gepakt en eindigde men op de laatste speeldag in de Eredivisie op de tweede plaats.

'Chelsea gaat werk maken van Hiddink'

Chelsea meldt zich deze week bij de voetbalbond van Turkije om zijn interesse in bondscoach Guus Hiddink kenbaar te maken. Dat schrijft The Guardian vandaag.

Volgens de Engelse krant is Hiddink de topkandidaat om de selectie van Chelsea onder zijn hoede te nemen. De Londenaren zijn op zoek naar een nieuwe trainer, nadat het Carlo Ancelotti vorige maand op straat zette. Hiddink heeft nog een contract tot medio 2012 in Turkije.

De bondscoach hield na het 1-1 gelijkspel tegen België nog alle opties open. Zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen was stelliger. De belangenbehartiger van Hiddink zei met 'absolute zekerheid' dat zijn cliënt ook de komende EK-kwalificatieduels van Turkije zal leiden.

Hiddink was eerder actief als interim-trainer bij Chelsea. Hij slaagde er in 2009 net niet in de club naar de finale van de Champions League te loodsen. FC Barcelona was in de halve finale te sterk.

Moreno hoopt op Espanyol

Er bestaat een mogelijkheid dat de wegen van Héctor Moreno en AZ zich gaan scheiden. De 23-jarige Mexicaan staat namelijk in de belangstelling van Espanyol en heeft in de Spaanse media laten weten dat de Spanjaarden en de Alkmaarder formatie druk aan het onderhandelen zijn.

"Ik weet dat beide clubs momenteel in onderhandeling zijn, hopelijk komen ze er uit," citeerden enkele Spaanse media uit de mond van Moreno. "Voor mij zou een transfer naar Espanyol een prachtige stap in mijn carrière zijn."

Moreno heeft bij AZ nog een contract tot medio 2014. De verdediger is sinds het seizoen 2007/2008 actief voor de Alkmaarders. Sindsdien speelde hij 80 competitiewedstrijden en trof daarin zes keer doel.

Eigen Huis zet beelden inbrekers online

De Vereniging Eigen Huis gaat beelden van inbrekers op internet zetten. Iedereen mag beelden insturen, zolang er maar een kopie van een aangifte die naar de beelden verwijst bij zit, meldt de vereniging van huiseigenaren maandag.

De beelden komen op een site te staan die tips geeft voor het voorkomen van een inbraak. "Door nieuwe apparatuur worden steeds vaker beelden van inbrekers gemaakt", zegt een woordvoerder. "Vaak blijven de beelden hangen bij politie en justitie, die maken wij nu openbaar."

De organisatie heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het College Bescherming Persoonsgegevens al over de plannen geïnformeerd. De maatregel is volgens de vereniging nodig omdat het aantal inbraken stijgt.

Het AD concludeert maandag juist uit de eigen misdaadmeter dat het aantal inbraken sinds 2001 is afgenomen doordat de veelplegende junk uitsterft. "Het aantal inbraken is inderdaad lager dan in 2001, maar sinds een paar jaar stijgt het aantal weer", legt de woordvoerder uit. Vorig jaar steeg het aantal woninginbraken met 8 procent tot 80.000.

'Ook Hamburger SV jaagt op Dszudzsák'

Enkele uren geleden publiceerden we het bericht dat PSV zich op Georigino Wijnaldum van Feyenoord richt. Tegelijkertijd dreigt de Eindhovense formatie zijn publiekslieveing kwijt te raken. De Duitse sportkrant Bild meldt namelijk dat Hamburger SV zijn pijlen op Balasz Dszudzsák heeft gericht.

Hamburger SV wil bij monde van technisch directeur Frank Arnesen, die in het verleden bij PSV werkzaam was, snel zaken doen. Naast de Duitse interesse kan de Hongaarse linkspoot zich overigens ook nog verheugen op belangstelling uit Rusland, te weten Anzhi Makhachkala.

PSV zou volgens het Duitse medium een bedrag van vijf miljoen euro voor Dszudzsák willen ontvangen. Eerdere berichten suggereerden echter dat de ploeg uit de Lichtstad acht miljoen euro voor de aanvaller, die nog een contract tot medio 2015 heeft, wil hebben.

Naast Dszudzsák wil Hamburger SV ook proberen Jeffrey Bruma te halen. Deze speler staat bij Chelsea onder contract en verblijft op dit moment in Zuid-Amerika. Daar werkt hij met het Nederlands elftal een oefentrip af.

Coalitie wil bezuiniging Defensie aanpassen

Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen de bezuinigingen op Defensie aanpassen om onder meer vijf Cougar-helikopters en twee patrouilleschepen in bedrijf te kunnen houden.

CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops bevestigde daarmee maandag berichtgeving in De Telegraaf. De drie partijen blijven achter de 1 miljard euro aan bezuinigingen staan die minister Hans Hillen (Defensie) de krijgsmacht heeft opgelegd. Maar voor ongeveer 40 miljoen euro willen VVD, CDA en PVV maandag de plannen tijdens een debat in de Tweede Kamer aanpassen.

Op initiatief van de VVD zou de marine twee patrouilleschepen moeten behouden. Het CDA wil in ieder geval tot 2017 vijf Cougar-helikopters in de lucht houden. Op aandringen van de PVV wordt een bezuiniging op de marechaussee geschrapt.

Grote bedrijven komen met fileplan

De lengte van files in de Randstad en Noord-Brabant is binnen vier jaar terug te brengen tot maximaal 3 kilometer. Dat stellen de samenwerkende bedrijven TNO, Siemens, IBM, TomTom en KPN. Ze vragen het kabinet 1 miljard euro in de plannen te investeren, schrijft De Telegraaf maandag.

De bedrijven zouden garant willen staan voor hun plannen. De PvdA is al overtuigd en wil volgens de krant dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de beurs trekt.

De bedrijven willen beeldschermen in auto's en langs de snelweg plaatsen. Bij slecht weer of drukte moet het scherm een lagere snelheid aangeven en bij goed weer en weinig verkeer een hogere snelheid. Om te weten hoe druk het is en wat voor weer het is, moeten sensoren in het wegdek worden ingebouwd.

Door de sensoren moet het ook makkelijker worden automobilisten een goed reisadvies te geven, zodat ze files mijden. Het navigatiesysteem moet ook parkeerplekken kunnen reserveren of een treinkaartje kunnen regelen als reizen met de trein sneller uitpakt.

De plannen klinken Schultz van Haegen volgens de krant goed in de oren. Ze wil echter nog geen toezeggingen doen. Haar ministerie komt binnenkort met eigen plannen voor een beter gebruik van wegen.

Oranje vertrekt maandag naar Uruguay

Het Nederlands elftal verlaat maandag Brazilië. De nationale ploeg zet koers naar Montevideo, waar woensdag de oefeninterland tegen Uruguay op het programma staat.

Oranje traint eerst nog in Rio de Janeiro alvorens het op het vliegtuig stapt naar het zuidelijke deel van Zuid-Amerika. Bondscoach Bert van Marwijk gaf de internationals zondag een dag rust na het duel met Brazilië. Die dag werd door een aantal spelers ingevuld met het bezoeken van een wedstrijd tussen Flamengo en Corinthians.

De strandactiviteiten vonden geen doorgang vanwege het slechte weer in Rio de Janeiro, meldt De Telegraaf. Zaterdag speelde Oranje in Goiania met 0-0 gelijk tegen Brazilië. "We hebben een goede eerste helft gespeeld, dat deden we volwassen", zei Van Marwijk na die wedstrijd.

"Het zou verdiend zijn geweest als we op voorsprong kwamen. De tweede helft was het omgekeerd. Ik zoek niet gauw naar excuses, maar de spelers zaten er na rust echt doorheen. Dat was ook de reden dat ik in korte tijd wat meer wisselde."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de grootste communicatiefout in jaren.

De export van Nederlandse groenten, in het bijzonder van komkommers, is ingestort nadat er beschuldigingen waren geuit dat de besmettingen met de EHEC-bacterie, die in Duitsland inmiddels meer dan 20 dodelijke slachtoffers hebben geëist, afkomstig waren van Nederlandse komkommers. Naar nu blijkt, is de besmetting hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een biologische boerderij in het Noorden van Duitsland. De schade van dit gevalletje verkeerde Duitse overheidscommunicatie bedraagt voor de Nederlandse tuinders vele tientallen miljoenen.

[NBA] Miami weer op voorsprong

In de finale van de NBA heeft Miami Heat weer de leiding genomen. Gisteravond won Heat de derde wedstrijd in de best-of-seven met 88-86 van Dallas Mavericks.

Met een kleine veertig seconden nog te gaan mikte Chris Bosh van Miami Heat raak en zorgde voor de beslissing van de wedstrijd. Dirk Nowitzki, sterspeler bij de Mavericks, probeerde er vlak voor het eindsignaal nog een verlenging uit te slepen, maar zijn bal stuitte op de rind van de basket.

[NBA] Coach Detroit Pistons ontslagen

Coach John Kuester is door zijn ploeg Detroit Pistons de laan uitgestuurd. Dit maakte de Amerikaanse basketbalclub gisteren bekend.

Kuester had Detroit twee jaar onder zijn hoede. In het seizoen 2003/2004 was hij assistent van Larry Brown en had een aandeel in de NBA-titel van de Pistons.

"Dit soort beslissingen zijn heel moeilijk om te nemen. John heeft veel voor de Pistons betekend, maar het is nu tijd om een andere weg in te slaan”, aldus Joe Dumars, voorzitter van Detroit.

Afzeggingen Engeland verbazen Sir Brooking

Oud-international Sir Trevor Brooking is verbaasd over de golf van afzeggingen rond het Engelse nationale team. De commentator van de BBC snapt niet dat iemand weigert uit te komen voor zijn land. "We hebben het over spelen voor je land," meldt Brooking aan de BBC. "Al was ik nummer 23 op de lijst, ik zou op komen dagen."

De opmerking van Brooking, die zijn stem verleende aan het computerspel Pro Evolution Soccer, volgt op berichten in de Engelse pers dat Peter Crouch niet meer voor de Britten uit wil komen zolang de Italiaanse bondscoach Fabio Capello aan het roer is. De spits van Tottenham Hotspur werd zaterdag naar de tribune verwezen voor het EK-kwalificatieduel met Zwitserland (2-2).

Wes Brown van Manchester United en doelman Paul Robinson van Bolton Wanderers, beiden 31, beëindigden dit seizoen hun internationale voetbalcarrière. Birmingham City-doelman Ben Foster (28) kondigde een sabbatical aan. "Als ik op mijn 41e zou worden opgeroepen zou ik zijn gekomen, ook al had ik een modderfiguur geslagen," doet Brooking de keuze van deze spelers af.

Jack Wilshere (19) zegde onlangs op advies van Arsenal-trainer Arsène Wenger af voor het EK onder 21 vanwege vermoeidheidsverschijnselen. In 2007 deed vleugelaanvaller David Bentley hetzelfde. Brooking, tevens directeur voetbalontwikkeling van de Engelse FA, kan het niet verkroppen dat spelers hun club verkiezen boven hun land. "Ik vind dat verbazingwekkend."

David Arquette geeft zus Patricia rol in thriller

Patricia Arquette heeft een van de vrouwelijke hoofdrollen te pakken in de film Glutton. De psychologische thriller wordt geregisseerd door haar broer David Arquette.

Waar Glutton precies over gaat is nog niet duidelijk, maar het uitgangspunt van de film lijkt sterk op die van de film Misery. Die horrorfilm uit 1990 gaat over een schrijver die gevangen wordt genomen door een gestoorde fan.

De hoofdrol in Glutton is voor voormalig ER-acteur Abraham Benrubi, die een aan het bed gekluisterde man speelt. Arquette vertolkt de zus en verzorger van het personage, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. De andere vrouwelijke hoofdrol is voor Kacey Barnfield. De Resident Evil: Afterlife-actrice speelt een blinde buurvrouw.

De 43-jarige Patricia Arquette is bekend van de actiefilm True Romance en de tv-serie Medium. De 39-jarige David Arquette speelde onder meer in de Scream-filmreeks en maakte in 2006 zijn regiedebuut met de horrorfilm The Tripper.

De opnamen van Glutton gaan volgende maand van start in Canada. De film wordt uitgebracht in 3D, maar wanneer is nog onbekend.


David Arquette geeft zus Patricia rol in thriller (Foto: Novum)

Twilight Eclipse domineert MTV Movie Awards

Met vijf awards is Twilight: Eclipse de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de MTV Movie Awards 2011. De gouden popcorn awards werden zondagavond uitgereikt in Los Angeles. Het stemmen op de genomineerde films was voor iedereen mogelijk via de website van MTV.

De prijs voor beste mannelijke hoofdrol ging naar Robert Pattinson. Daarnaast won hij een award voor Best Fight, die hij moest delen met een aantal van zijn collega's. Dit geldt ook voor de award voor Best Kiss, die Pattinson won met tegenspeelster Kristen Stewart. Zij won daarnaast de award voor beste actrice. Als klap op de vuurpijl werd Twilight: Eclipse ook nog eens uitgeroepen tot beste film van het jaar.

Om het feestje voor de fans van Twilight compleet te maken, werd tijdens de ceremonie ook de eerste trailer van Twilight: Breaking Dawn Part 1 gepresenteerd. Dit nieuwe deel zal 16 november in de bioscopen te zien zijn. De trailer is te zien onder het lijstje winnaars van de MTV Awards 2011.

MTV Generation Award - Reese Witherspoon
Best Male Performance - Robert Pattinson (The Twilight Saga: Eclipse)
Best Villain - Tom Felton (Harry Potter & The Deathly Hallows)
Best Jaw-Dropping Moment - Justin Bieber (Never Say Never)
Best Breakout Star - Chloe Moretz (Kick-Ass)
Biggest Bada** Star - Chloe Moretz (Kick-Ass)
Best Fight - Robert Pattinson, Bryce Dallas Howard & Xavier Samuel (The Twilight Saga: Eclipse)
Best Kiss - Kristen Stewart & Robert Pattinson (The Twilight Saga: Eclipse)
Best Line From A Movie - "I wanna get chocolate wasted!" by Alexys Nycole Sanchez (Grown Ups)
Best Scared as S**t Performance - Ellen Page (Inception)
Best Female Performance - Kristen Stewart (The Twilight Saga: Eclipse)
Best Comedic Performance - Emma Stone (Easy A)
Best Movie - The Twilight Saga: Eclipse


Eerste trailer The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 (Video: YouTube)

PSV meldt zich officieel voor Wijnaldum

Het Algemeen Dagblad weet vandaag te melden dat PSV zich officieel bij Feyenoord heeft gemeld voor Georginio Wijnaldum. De Rotterdammers willen graag de beste spelers behouden, maar zullen bij een lucratief bod een transfer overwegen.

PSV wil de hoofdmacht voor komend seizoen flink onder handen nemen en zien voor Wijnaldum een belangrijke rol weggelegd. Het contract van Wijnaldum bij de Rotterdammers loopt volgend seizoen af, maar desondanks zullen de Eindhovenaren de hoofdprijs moeten betalen.

Afgelopen seizoen kwam de twintigjarige Wijnaldum tot veertien competitiedoelpunten voor Feyenoord.

Strijd om presidentschap Peru gaat gelijk op

De strijd om het presidentschap van Peru gaat vooralsnog gelijk op. Met drie kwart van de stembureaus geteld staat de linkse nationalist Ollanta Humala op 50,087 procent van de stemmen. Hij heeft maar 20.600 stemmen voorsprong op zijn rechtse rivale Keiko Fujimori (49,913 procent).

Dat heeft de Peruaanse kiescommissie zondagavond laat (lokale tijd) bekendgemaakt. Eerder hadden diverse peilingen Humala nog uitgewezen als winnaar. De 48-jarige oud-militair bereikte vijf jaar geleden ook de tweede ronde. Hij moest het toen afleggen tegen het huidige staatshoofd Alan García, die niet herkiesbaar was. Humala maakte toen een verkeerde inschatting door vriendschappelijke banden aan te knopen met de in Peru zeer impopulaire Venezolaanse president Hugo Chávez. Voor veel kiezers was dat reden om Humala de rug toe te keren.

Humala heeft daarvan geleerd. Hij spreekt niet langer de harde nationalistische en anti-kapitalistische taal waarmee hij eerder particuliere investeerders uit binnen- en buitenland op de kast joeg. Armoedebestrijding is nog steeds een prioriteit van Humala, maar hij vergelijkt zichzelf nu liever met de centrumlinkse oud-president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, dan met Chávez.

In de aanloop naar de stembusgang van zondag had een groep van vooraanstaande Peruaanse intellectuelen en kunstenaars, onder wie Marío Vargas Llosa, voormalig presidentskandidaat en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2010, de kiezers geadviseerd niet op de 36-jarige Keiko Fujimori te stemmen. Haar vader Alberto Fujimori zit in de gevangenis wegens mensenrechtenschendingen en corruptie. Tegenstanders van Keiko waarschuwden dat Alberto Fujimori bij een zege van zijn dochter vanuit de gevangenis zou meeregeren.

Strijd om presidentschap Peru gaat gelijk op
Strijd om presidentschap Peru gaat gelijk op (Foto: ANP)

Scherpe daling luchtvaartwinsten

De luchtvaartsector zal dit jaar een winst van ongeveer 4 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) boeken. Dat is een daling van 78 procent ten opzichte van de winst in 2010. De internationale luchtvaartorganisatie IATA heeft die voorspelling maandag naar buiten gebracht bij het begin van haar congres in Singapore.

De IATA wijt de scherpe daling aan 'natuurrampen in Japan, onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de scherpe stijging van de olieprijzen.'

Voor Europese luchtvaartmaatschappijen verwacht de IATA een winst van 500 miljoen dollar (ruim 340 miljoen euro). Dat is fors minder dan de winst van bijna 2 miljard dollar in 2010. De meeste winst valt in Azië en Oceanië te halen, aldus de IATA.

Scherpe daling luchtvaartwinsten
Scherpe daling luchtvaartwinsten (Foto: ANP)

FOK!games en de E3

Het is weer tijd voor het grootste game-event van het jaar. Jawel, de E3 jongens en meisjes. Voor FOK!games zijn er vijf redacteuren afgereisd naar Los Angeles. Mday, Pheno, Nebo, Koei en wc-eend zullen mogen spelen met de nieuwste games, live de persconferenties beleven en zullen ook veel werk verzetten voor ons.

Wat de crew verwacht van de E3 kan je hier (Microsoft), hier (Sony), hier (Nintendo) en hier (PC) teruglezen. Voor algemene E3-info lees je deze special.

De persconferenties zullen live te volgen zijn via de liveblogs hier op FOK!games. De persconferenties zijn op de volgende tijden:

Planning E3:
Maandag 6 juni
18:00 Microsoft
21:30 EA
23:30 Ubisoft

Dinsdag
02:00 Sony
18:00 Nintendo

Via de Twitterfeed aan de rechterkant van de site kan je lezen hoe het onze E3-helden vergaat, hoe fijn de hotelbedden zijn, maar bovenal kan je zo het laatste nieuws direct uit handen van onze in LA aanwezige crew lezen. Houd hierbij wel rekening met het tijdsverschil. Als het negen uur 's ochtends is in LA, is het in Nederland al zes uur 's avonds. De meeste updates hier kun je dan ook 's avonds en 's ochtends vroeg verwachten.

Wil je graag met iedereen delen hoe blij je bent over de nieuwe Wii, of juist keihard een persconferentie afkraken? Dat kan in de IRC van #GAM. Daar kan je hier meer informatie over vinden. Tijdens de persconferenties is IRC ook the place to be en worden alle onthullingen en de rare broek van die ene Japanner ook direct besproken.

Dit is de spannendste week in gamesland en FOK!games wenst jullie dan ook alvast veel plezier met de E3 van 2011!

Criminele junk sterft uit

Door het uitsterven van criminele junks komen auto- en woninginbraken bijna niet meer voor. In 2001 werd nog 1 op de 70 Nederlanders slachtoffer van een auto-inbraak, vorig jaar was dat 1 op de 178. Dat concludeert het AD maandag uit de misdaadmeter die de krant heeft opgesteld.

Het aantal slachtoffers van woninginbraken daalde ook sterk. In 2001 werd nog bij 1 op de 170 Nederlanders ingebroken, vorig jaar was dat 1 op de 270.

De daling zou onder meer komen door een intensievere aanpak van verslaafden. "Waar we in de jaren negentig vooral achter de verslaafden en hun overlast aanrenden, zijn we zo'n tien jaar geleden die verdachten echt op de huid gaan zitten", zegt Gerrit den Uyl in de krant. Binnen de Raad van Korpschefs is hij portefeuillehouder Veelvoorkomende Criminaliteit

Bij de nieuwe aanpak kregen de beruchtste verslaafde veelplegers een agent aan zich gekoppeld die hem goed in de gaten hield. Ook werd het mogelijk veelplegers voor jaren in de cel te zetten en af te laten kicken. De daling zou ook komen doordat huizen en auto's tegenwoordig beter zijn beveiligd en doordat heroïne minder populair is.

Door begeleid wonen of het hebben van een baan zijn veelplegers vaak ook niet meer afhankelijk van criminaliteit voor hun inkomsten. Voor inbraken worden tegenwoordig steeds vaker daders uit het Oostblok opgepakt. Die gaan volgens Den Uyl professioneler te werk dan junks.

De misdaadmeter van het AD komt eind deze week voor de tiende keer uit. Dan wordt duidelijk gemaakt waar meer criminaliteit voorkomt en waar minder.

William en Kate naar oude paleis Diana

De Britse prins William en zijn kersverse echtgenote Kate Middleton zullen verhuizen naar Kensington Palace in Londen. William is daar opgegroeid met zijn broer prins Harry en hun moeder Diana. Dat heeft het Britse koninklijk huis laten weten.

William en Kate, de hertog en hertogin van Cambridge, wonen nu nog op het eiland Anglesey bij Wales. William is daar helikopterpiloot bij de luchtmacht. Het prinselijke paar houdt die woning aan.

Kensington Palace, op een steenworp afstand van Buckingham Palace, is sinds de 17e eeuw eigendom van de Britse koninklijke familie. Vandaag de dag is het gebouw een vorstelijk 'appartementencomplex', waar onder anderen prins Richard, prins Edward en prins Michael wonen.

William en Kate naar oude paleis Diana
William en Kate naar oude paleis Diana (Foto: ANP)

Acht veteranen herdenken D-Day in Normandië

Het is maandag exact 67 jaar geleden dat D-Day plaatsvond, de dag waarop de geallieerde troepen aan land gingen in Normandië. De bestorming van de Franse kust was een cruciale slag voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het jaar dat volgde, wisten de geallieerden heel Europa te bevrijden van de nazi's.

Acht voormalige militairen van de Prinses Irene Brigade wonen maandag een sobere herdenking van D-Day in Normandië bij. De oud-militairen zijn uitgenodigd door de Nederlandse ambassade in Parijs om de bijeenkomst te bezoeken. De herdenking vindt plaats in Arromanches, de plek waar de soldaten van de Prinses Irene Brigade in augustus 1944 aan land gingen.

De Nederlandse brigade, die voornamelijk bestond uit naar Engeland uitgeweken militairen, vocht in de zomer van 1944 in Normandië. Van de brigade die oorspronkelijk uit 1200 man bestond, zijn er nu nog ruim 90 in leven.

Acht veteranen herdenken D-Day in Normandië
Acht veteranen herdenken D-Day in Normandië (Foto: ANP)

Regeringspartij weggevaagd in sukkelend Portugal

De Portugese centrumlinkse oppositie heeft de regerende socialisten in de parlementsverkiezingen van zondag overtuigend verslagen. Hoewel de definitieve uitslag nog op zich laat wachten heeft premier José Socrates zijn nederlaag zondagavond toegegeven en zijn ontslag als partijleider ingediend. Volgens de eerste exit polls worden de sociaaldemocraten met om en nabij de 40 procent van de stemmen de grootste partij.

De financiële crisis lijkt daarmee opnieuw een zittende regering de das om te hebben gedaan. De regerende socialistische partij van premier Socrates zou tussen de 24 en 29 procent van de stemmen hebben verworven. Ook Griekenland en Ierland, twee andere eurozonelanden die in ruil voor financiële noodhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds drastisch moesten bezuinigen, stuurden hun regeringen naar huis.

De sociaaldemocraten vormen in het nieuwe parlement de grootste fractie, maar niet de meerderheid. De oppositiepartij had de kiezers gevraagd om een grote meerderheid in het parlement, om impopulaire bezuinigingen, belastingverhogingen en hervormingen van de sociale zekerheid en het ontslagrecht te kunnen doorvoeren.

De partijleider van de sociaaldemocraten, Pedro Passos Coelho, zal waarschijnlijk de kleinere conservatieve Volkspartij vragen hem aan een meerderheid te helpen en tot een regeringscoalitie onder zijn leiding toe te treden.

Alle belangrijke politieke partijen hebben de bezuinigingsvoorwaarden die aan de noodhulp van de EU en het IMF zijn verbonden geaccepteerd, maar ze zijn het er niet over eens wat de beste manier is om de doelstellingen te behalen en meer welvaart te creëren. Portugal bevindt zich financieel gezien op glad ijs. Voorspeld wordt dat de zwakke economie de komende twee jaar 4 procent zal krimpen en de werkloosheid is inmiddels opgelopen naar 12,6 procent.

Portugese vakbonden hebben al gedreigd het bezuinigingsprogramma met nieuwe stakingen en demonstraties te ontvangen.


Regeringspartij weggevaagd in sukkelend Portugal (Foto: Novum)

Reus van Rotterdam in brons vereeuwigd

De langste man uit de Nederlandse geschiedenis, Rigardus Rijnhout, krijgt een eigen standbeeld, dat donderdag wordt onthuld in een park in de Rotterdamse wijk Oude Westen. Rijnhout stond beter bekend als de 'Reus van Rotterdam' en was 2 meter en 37 centimeter lang. Een bronzen beeld op ware grootte moet deze 'stadslegende' in leven houden, zo liet Stichting De Reus van Rotterdam maandag weten.

Het beeld is gemaakt door kunstenaar Herman Lamers. Volgens stichting De Reus van Rotterdam staat Rijnhout zowel symbool voor de groei van Rotterdam, als voor 'de underdog in de stad'.

De Reus van Rotterdam werd niet ouder dan 36 jaar en kwam in 1959 te overlijden. Hij woog 230 kilo en droeg schoenen in maat 62. Om rond te komen verkocht hij ansichtkaarten van zichzelf.

De langste mens ter wereld, de Amerikaan Robert Wadlow, was een tijdgenoot van hem. Met een lengte van 2 meter en 72 centimeter torende Wadlow nog 35 centimeter uit boven de Reus van Rotterdam.

Tientallen Chinese mijnwerkers verdronken

Zeker 21 Chinese mijnwerkers zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen doordat mijnschachten onder water kwamen te staan. Dat hebben staatsmedia maandag naar buiten gebracht.

In de zuidelijke stad Guiyang vielen eind mei dertien doden. Vijf lichamen zijn geborgen, maar de autoriteiten hebben geen hoop dat de andere acht nog levend worden teruggevonden. Mogelijk waren bij de bouw van de mijn de regels overtreden. Bij een ongeluk in een nabijgelegen mijn kwamen vorige week acht mijnwerkers om. Vier eigenaren van die illegale mijn zijn aangehouden.

De Chinese mijnen staan bekend als de gevaarlijkste ter wereld. Jaarlijks vallen er duizenden doden. Dat komt onder meer door corruptie en het gebrek aan veiligheidscontroles. De mijnbouw is een grote en belangrijke sector in China, dat voor circa 70 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk is van steenkolen.

Tientallen Chinese mijnwerkers verdronken
Tientallen Chinese mijnwerkers verdronken (Foto: ANP)

'Galatasaray gaat niet meer voor Isaksson'

Galatasaray lijkt geen poging meer te gaan wagen om PSV'er Andreas Isaksson in te lijven. De Turken zijn in verregaande onderhandelingen met Lazio-doelman Fernando Muslera.

Isaksson stond eerder nog nadrukkelijk in de belangstelling van de Turkse topclub, die dit seizoen niet kon imponeren in de Süper Lig. De Zweedse doelman, die vaak bekritiseerd wordt bij PSV, zou niet onwelwillend staan tegenover een nieuwe club. Galatasaray gaat echter voor Muslera.

De Uruguayaans international is volgens Turkse media dichtbij een akkoord met Galatasaray. De doelman van Lazio wil deze zomer vertrekken uit de Italiaanse hoofdstad vanwege een conflict met de clubleiding. Beide clubs zouden al een akkoord hebben bereikt over de komst van Muslera.

Galatasaray hoeft geen transfersom te betalen omdat middenvelder Lorik Cana in de deal wordt betrokken. De Albaniër verhuist naar Lazio en heeft al een akkoord bereikt met de Italianen. De transfers worden waarschijnlijk komende week bekendgemaakt. Isaksson blijft voorlopig bij PSV.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.