Aantal EHEC-besmettingen Nederland op zes

Het aantal mensen dat besmet is met de gevaarlijke darmbacterie EHEC is in Nederland gestegen naar zes. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekendgemaakt. De teller van het aantal bevestigde gevallen stond op vijf. De zes patiënten liepen de ziekte allemaal op na een bezoek aan Duitsland.

De nieuwe patiënt was al eerder ziek, maar de bevestiging liet volgens het RIVM tot deze week op zich wachten. De patiënt heeft wel darmklachten, maar heeft geen last van de complicatie HUS die tot nierfalen leidt en dodelijk kan zijn.

In heel Europa zijn 2300 mensen besmet met EHEC, van wie de meeste mensen in Duitsland. In Duitsland zijn al 21 mensen door de bacterie overleden. Het enige niet-Duitse sterfgeval was tot nu toe in Zweden.

Het RIVM raadt Nederlanders die naar Duitsland gaan de daar geldende voorschriften op te volgen. Het Duitse Robert Koch Instituut adviseert mensen groente en fruit te wassen en mogelijk ook te schillen en te koken.

Maandagavond komt een crisisteam van het RIVM bijeen om een Nederlands EHEC-advies op te stellen. Het advies wordt aangeboden aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).