Rotterdams ziekenhuis test op superbacterie

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat al zijn patiënten en personeel testen op de aanwezigheid van een bacterie die ongevoelig is voor de meeste soorten antibiotica. Het gaat om een variant van een darmbacterie die bij veel mensen voorkomt. Mensen met een lagere weerstand kunnen er moeilijk te behandelen blaas- of longontsteking door krijgen.

Vorige week werd al bekend dat mensen in het ziekenhuis besmet waren met een schadelijke variant van de klebsiellabacterie. Inmiddels zijn dat er zeven, van wie er vijf op de intensive care liggen. De zevende besmetting dook van het weekend op, ondanks de quarantainemaatregelen die zijn afgekondigd.

Een minder ernstige variant van de klebsiellabacterie komt vaker voor in ziekenhuizen. De schadelijke, Oxa-48 producerende variant wordt vrijwel nooit gevonden.

Omdat het Maasstad Ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is onduidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen. De bacterie werd ontdekt bij een doorverwezen patiënt in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Het Maasstad Ziekenhuis, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Rotterdam-Rijnmond willen met het screenen van alle patiënten en medewerkers voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt. Maandag is daarmee begonnen. De resultaten van het onderzoek worden eind volgende week verwacht.

Volgens het ziekenhuis kunnen patiënten en hun familie het ziekenhuis veilig blijven bezoeken. De besmette patiënten zijn afgeschermd en de ziekte zorgt bij gezonde mensen niet voor problemen.