Grote bedrijven komen met fileplan

De lengte van files in de Randstad en Noord-Brabant is binnen vier jaar terug te brengen tot maximaal 3 kilometer. Dat stellen de samenwerkende bedrijven TNO, Siemens, IBM, TomTom en KPN. Ze vragen het kabinet 1 miljard euro in de plannen te investeren, schrijft De Telegraaf maandag.

De bedrijven zouden garant willen staan voor hun plannen. De PvdA is al overtuigd en wil volgens de krant dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de beurs trekt.

De bedrijven willen beeldschermen in auto's en langs de snelweg plaatsen. Bij slecht weer of drukte moet het scherm een lagere snelheid aangeven en bij goed weer en weinig verkeer een hogere snelheid. Om te weten hoe druk het is en wat voor weer het is, moeten sensoren in het wegdek worden ingebouwd.

Door de sensoren moet het ook makkelijker worden automobilisten een goed reisadvies te geven, zodat ze files mijden. Het navigatiesysteem moet ook parkeerplekken kunnen reserveren of een treinkaartje kunnen regelen als reizen met de trein sneller uitpakt.

De plannen klinken Schultz van Haegen volgens de krant goed in de oren. Ze wil echter nog geen toezeggingen doen. Haar ministerie komt binnenkort met eigen plannen voor een beter gebruik van wegen.