NAVO-chef bepleit meer hulp bij Libië-missie

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen wil een aantal terughoudende landen vragen meer bij te dragen aan de missie in Libië. Dat heeft hij maandag gezegd. De missie in Libië werd vorige week met drie maanden verlengd. Dit leidde tot de vraag of NAVO-landen die nu nog niet het maximale bijdragen meer moeten doen.

Fogh Rasmussen wilde niet direct zeggen om welke landen het gaat, maar hij zei wel dat hij de 'focus' gaat leggen op deze kwestie op een tweedaagse NAVO-bijeenkomst in Brussel. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben het voortouw genomen bij de missie.

"Natuurlijk gaan sommige bondgenoten en partners die een zware last dragen vragen of het mogelijk is om de deelname een beetje te verbreden", zei Fogh Rasmussen. "Dat is een punt waar ik me op zal richten op de bijeenkomst van ministers van defensie. Dat is ook de essentie van ons bondgenootschap: dat bondgenoten die feitelijk de benodigde middelen tot hun beschikking hebben, deze middelen ook bijdragen, gebaseerd op het principe van solidariteit."


NAVO-chef bepleit meer hulp bij Libië-missie (Foto: Novum)