WADA-baas raadt Contador Tourdeelname af

De voorzitter van de internationale dopingwaakhond WADA, David Howman, heeft Alberto Contador afgeraden om deel te nemen aan de komende Tour de France. De Spanjaard is verwikkeld in een dopingzaak rond het verboden middel clenbuterol dat hij in de afgelopen Tour tot zich genomen had. Naar eigen zeggen kwam dit door besmet vlees.

De uitspraak van het internationaal sporttribunaal CAS in deze zaak wordt halverwege juli verwacht. Wordt de 28-jarige Spanjaard schuldig bevonden dan moet het niet alleen zijn Tourzege van 2010 inleveren, maar waarschijnlijk ook zijn daarna behaalde resultaten, waaronder de eindzege in de Giro d'Italia.

"Juridisch staat niets een optreden in de Tour hem in de weg, maar ik zou hem niet aanraden deel te nemen. Wij hebben de beslissing om de zaak uit te stellen niet aangevochten, omdat voor ons maar één ding telt: dat het recht zegeviert. Nu willen we dat het CAS in alle rust zijn werk doet, we zullen ze geen druk opleggen," zei Howman tegen Cyclingnews.

Het WADA houdt er ook rekening mee dat Contador vrijgesproken wordt van het gebruik van clenbuterol en dat de regels daarna aangepast moeten worden. "We verzamelen data op alle continenten, los van de zaak-Contador. Na de uitspraak van het CAS voeren we overleg over wat we gaan ondernemen."

Of Contador deelneemt aan de Tour de France hangt af van zijn herstel na de Giro d'Italia. De renner van de Saxo Bank-ploeg heeft nog een kleine vier weken om een besluit te nemen.