Toch onderzoek naar Nederlandse taugé

Er komt toch een onderzoek naar in Nederland geteelde taugé. Maandagochtend zei de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nog geen reden te zien om een onderzoek in te stellen nu Duitse taugé als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak wordt genoemd. "We willen het zekere voor het onzekere nemen", zegt een woordvoerder nu.

Eerder wees de VWA erop dat het bedrijf dat in Duitsland verdacht wordt niet aan Nederland heeft geleverd. De VWA vond het niet nodig na te gaan of de Duitse teler dezelfde toeleveranciers als Nederlandse telers heeft. Nu is besloten toch monsters van taugé van Nederlandse telers te nemen.

Eerste tests wezen zondag uit dat taugé van een Nedersaksische teler waarschijnlijk de bron is van de uitbraak die in Duitsland en Zweden tot nu toe 22 levens eiste. Ook andere mixen van kiemende groenten van de boerderij zijn verdacht. Het gaat onder meer om kiemmixen van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes.

De mixen werden vooral in salades gebruikt. De boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel leverde aan de horeca en aan reformzaken.

Landbouwers in Nederland hopen dat taugé inderdaad de bron van de EHEC-besmetting blijkt te zijn. De naam van de groenten die zij verbouwen is dan in één klap gezuiverd, zegt een woordvoerder van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland.

LTO Nederland wijst erop dat de afgelopen week al heel wat mogelijke oorzaken zijn genoemd die steeds een andere sector in diskrediet bracht. Zo stortte de verkoop van komkommers in toen die als mogelijke bron werden genoemd. Hierdoor kwamen Nederlandse komkommertelers in de problemen.

Als de bron inderdaad taugé blijkt te zijn, blijft de schade voor Nederlandse telers beperkt. "Er zijn in ons land ongeveer vier bedrijven die taugé verbouwen, maar zij doen dat wel op grote schaal", zegt de LTO-woordvoerder.

Eet jij minder groente vanwege de EHEC-uitbraak? Stem in de poll!


Geen onderzoek naar Nederlandse taugé (Foto: Novum)

Dit bericht is om 13.43 uur geactualiseerd.