Kerntransport Borssele mag via Gent

Het kerntransport van de kerncentrale in Borssele naar Frankrijk mag via Gent. De rechtbank in de Vlaamse stad heeft maandag bezwaren van de burgemeester van Gent tegen het transport verworpen, melden Vlaamse media.

Voor het eerst in zes jaar is maandag weer kernafval van de kerncentrale in Borssele afgevoerd. Vrachtwagens brachten drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra in Vlissingen, vlakbij de kerncentrale. Daarvandaan wordt het materiaal per trein naar La Hague in Normandië gebracht.

Het was echter wachten op de uitkomst van het kort geding dat de burgemeester van Gent had aangespannen tegen de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en de Belgische staat. De burgemeester wilde niet dat het transport door zijn stad zou gaan omdat het volgens hem te gevaarlijk is. Hij stapte naar de rechter om het transport te verbieden. De rechtbank ging echter niet in op zijn eis.

Wanneer de containers richting Frankrijk vertrekken kan eigenaar van de kerncentrale EPZ uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. Bij de kerncentrale in Borssele worden vier keer per jaar brandstofstaven vervangen. Deze staven worden opgeslagen en dan voor verwerking naar Frankrijk gebracht. Daar wordt uranium uit de splijtstof gehaald zodat het kan worden gerecycled.