Merkel wacht warm welkom in Washington

Angela Merkel is sinds zij zes jaar geleden bondskanselier van Duitsland werd diverse malen naar de Verenigde Staten gereisd, voor besprekingen met de Amerikaanse president of voor internationale topbijeenkomsten. Dinsdag wacht haar echter een warm welkom - omlijst door negentien saluutschoten bij het Witte Huis.

Als bondskanselier brengt Merkel geen staatsbezoek, dat is voorbehouden aan het Duitse staatshoofd, de bondspresident. Het verschil zit hem in het aantal saluutschoten, een staatshoofd krijgt er 21.

Desalniettemin wordt het bezoek luister bijgezet met de nodige pracht en praal. Dat is bijzonder, omdat bevriende regeringsleiders zelden op zo'n warm welkom worden onthaald. Merkel is zelfs de eerste Europese leider die door president Barack Obama op dergelijke wijze wordt ontvangen. Het is een eerbetoon aan de nauwe betrekkingen die in een tijdsbestek van twee en een half jaar zijn ontstaan, aldus het Witte Huis.

Het welkom onderstreept de belangrijke rol van Duitsland in internationale aangelegenheden, van de wereldeconomie en de Europese schuldcrisis tot het vredesproces in het Midden-Oosten en de oorlog in Afghanistan. Duitsland heeft de VS in deze oorlog gesteund door duizenden militairen naar Afghanistan te sturen. Desondanks deinsde Duitsland ervoor terug om ook een rol in het militaire conflict in Libië op zich te nemen.

Tijdens het bezoek van de bondskanselier zal Obama haar ook de Medal of Freedom omhangen. Hij kende Merkel de onderscheiding vorig jaar toe, maar zag tot dusverre geen gelegenheid om de medaille uit te reiken.