Proces tegen artsen en verpleegkundigen Bahrein

Tientallen artsen en verpleegkundigen staan in Bahrein terecht op verdenking van betrokkenheid bij pogingen het soennitische regime ten val te brengen. De 23 artsen en 24 verpleegkundigen zijn aangeklaagd omdat zij ten tijde van de massale protesten tegen het regime zich over gewonde betogers hebben ontfermd.

De medici worden er tevens van verdacht deel te hebben genomen aan illegale protestmarsen en schade toe te hebben gebracht aan de maatschappij door onjuiste berichten te verspreiden. Ook zouden ze soennitische patiënten niet hebben willen helpen.

De 47, die allen werkten in het Salmaniya-ziekenhuis in de hoofdstad Manamah, werden maandag achter gesloten deuren voor een speciale rechtbank voorgeleid. Zij zitten al vast sinds het Bahreinse regime in maart de staat van beleg afkondigde om een einde te maken aan de massale protesten van vooral sjiieten. Het ziekenhuis werd na het instellen van de staat van beleg door het leger overgenomen.

Volgens het leger werd het ziekenhuis gebruikt als uitvalsbasis voor protesten en zouden er illegale politieke activiteiten plaatsvinden. Medewerkers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging, verduistering en wapenbezit.

De medische staf van het ziekenhuis heeft echter altijd gezegd alle mensen die hulpbehoevend waren te hebben geholpen. Volgens doktoren en patiënten hebben militairen in het complex aanhoudingen verricht en mensen ondervraagd. Veel gewonde betogers durfden geen hulp te zoeken uit vrees opgepakt te worden. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben forse kritiek geleverd op de Bahreinse autoriteiten.

De staat van beleg werd woensdag opgeheven. De autoriteiten waarschuwden evenwel dat er nog steeds even hard zal worden opgetreden tegen antiregeringsdemonstranten. De soennitische monarchie trad vanaf het begin van de protesten hard op tegen de overwegend sjiitische betogers. Een troepenmacht van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) onder leiding van Saudi-Arabië trok op uitnodiging van de regering van Bahrein het land binnen om de opstand te kop in te drukken. Honderden demonstranten zijn gearresteerd en veroordeeld in de speciale rechtbank. Twee betogers kregen de doodstraf.