KLM: Strenge milieunormen bedreigen duizenden banen

De strenge Europese milieunormen bedreigen duizenden, zo niet tienduizenden banen in de Europese luchtvaartsector, zegt KLM-topman Peter Hartman maandag in De Financiële Telegraaf.

Hartman is niet tegen milieumaatregelen, maar Europa slaat volgens hem door. De Europese commissie wil dat de luchtvaartmaatschappijen emissierechten kopen voor vluchten die in Europa beginnen of eindigen. Ticketprijzen worden daardoor naar verwachting een paar tientjes duurder, zo stelt de krant.

De KLM-topman vindt het een rampzalig plan. "Het verstoort de eerlijke concurrentie. Want de Chinezen lieten weten niet toe te staan dat de milieumaatregel aan hen wordt opgelegd. De Russen gaan de kosten verhalen op hogere overvliegkosten. De Amerikanen vinden de regels discriminerend en zijn naar de rechter gestapt en de Emiraten laten op weg naar de VS Europa links liggen door via Dubai en niet via Schiphol te vliegen."

Hartman wordt dinsdag in Singapore voor een jaar gekozen tot voorzitter van de Board of Governors van de IATA, de organisatie die vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen omvat, aldus de krant.