Clowns demonstreren voor eigen X Factor

Met een demonstratie eisen clowns dinsdag meer media-aandacht voor hun beroep. "Er is wel ruimte voor zuipende jongeren en mensonterende pijnspelletjes, maar voor eersteklas clownsentertainment is geen plaats", zegt een woordvoerder van de nieuw opgerichte Federatie Nederlandse Clowns.

De federatie vreest dat een generatie opgroeit zonder clowns. "Na clown Bassie is er geen echt publiek boegbeeld meer geweest", zegt een woordvoerder.

Daarom zouden de omroepen wettelijk moeten worden verplicht om clowns zichtbaar te maken op televisie. Het is volgens de zegsvrouw niet moeilijk om een leuk format te bedenken. "Een X Factor voor clowns bijvoorbeeld, of je laat een keer een clown aanschuiven bij De Wereld Draait Door."

De Nederlandse omroepen zouden de gesproken humor overwaarderen en clowns vaak onterecht als ouderwets, eng en kinderachtig afschilderen. Daarmee wordt het vakmanschap van de clown volgens de federatie tekortgedaan.

"Clowns zijn de ambassadeurs van de humor", legt de woordvoerder uit. "Ze parodiëren zonder te kwetsen, maken attent op actuele problemen en proberen ze op te lossen. Maar bovenal maken ze mensen aan het lachen." De federatie wil ook dat Den Haag een stimuleringsfonds opzet voor clowns.

De 'kersverse' federatie geniet binnen de wereld van de clowns nog niet veel bekendheid. Zo laat een woordvoerder van Cliniclowns weten nooit van de federatie te hebben gehoord.

"Het is ook moeilijk om clowns te organiseren", verklaart de woordvoerder van de federatie. "Er heerst in het wereldje toch altijd een soort anarchisme. Daarbij zijn clowns geen echte praters." De woordvoerder is zelf overigens geen clown en heeft dan ook geen moeite uitleg te geven. De federatie zou al honderden leden hebben. "We verwachten morgen met vijftig man in Hilversum, Den Haag en Amsterdam te demonstreren." In Hilversum wordt rond 08.00 uur het Mediapark aangedaan, rond 10.30 uur volgt het Binnenhof in Den Haag en om 12.30 uur is het Beursplein in Amsterdam aan de beurt.