Arbeidsgehandicapten protesteren tegen Bestuursakkoord

Het VNG-Jaarcongres in Ulft (Gelderland), waar de gemeenten van Nederland stemmen over het Bestuursakkoord zal woensdag bezoek krijgen van protesterende arbeidsgehandicapten. Met een grote manifestatie wil deze kwetsbare groep op de arbeidsmarkt de verzamelde gemeentebestuurders voor de laatste maal doordringen van de noodzaak om dit akkoord af te wijzen.

Het Bestuursakkoord heeft rampzalige gevolgen voor werk- en inkomenszekerheid van mensen die via de sociale werkvoorziening werken. De paragraaf over de sociale werkvoorziening zadelt de gemeenten op met omvangrijke extra financiële verplichtingen. Een groeiend aantal gemeenten heeft inmiddels aangegeven onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen dit onderdeel van het akkoord.

Als gevolg van het stuklopen van de cao-onderhandelingen voor de sociale werkvoorziening, is woensdag 8 juni door Abvakabo FNV uitgeroepen tot landelijke stakingsdag in de sector. In meer dan de helft van de ongeveer 100 sociale werkplaatsen in Nederland wordt die dag actie gevoerd. De manifestatie vindt ’s middags plaats op een naastgelegen evenemententerrein. Vanuit het hele land zullen medewerkers van sociale werkplaatsen afreizen naar Ulft.

Naast Edith Snoey (voorzitter Abvakabo FNV) en Agnes Jongerius (voorzitter Vakcentrale FNV) zullen fractievoorzitters en –woordvoerders van diverse Tweede Kamerfracties daar het woord voeren. Ook VNG-voorzitter Jorritsma en verantwoordelijk minister Donner (Binnenlandse Zaken) zullen naar verwachting de arbeidsgehandicapten toespreken.