Na zes jaar weer transport kernafval Borssele

Voor het eerst in zes jaar is maandag weer kernafval van de kerncentrale in Borssele afgevoerd. Dat zegt een woordvoerder van EPZ, de eigenaar van de kerncentrale. De omstreden transporten lagen jarenlang stil vanwege veranderde wetgeving in Frankrijk, waar het materiaal naartoe gaat. Nu zijn er nieuwe afspraken over gemaakt.

Vrijdag werd bekend dat Gent vanwege het transport overweegt naar de rechter te stappen. In de ogen van de burgemeester van de Vlaamse stad zijn de transporten door zijn stad gevaarlijk. Er zijn echter weinig alternatieve trajecten voor de transporten. EPZ kan nog niet zeggen wat er gebeurt als de rechter de transporten verbiedt.

Vrachtwagens brachten maandag drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra, vlak bij de kerncentrale. Daarvandaan wordt het materiaal per trein naar La Hague in Normandië gebracht. Wanneer de containers op de trein worden gezet mag EPZ uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

Volgens Greenpeace zijn de transporten gevaarlijk voor omwonenden. De milieuorganisatie verricht metingen om te kijken hoeveel radioactieve straling vrijkomt bij de containers. De containers bevatten volgens Greenpeace een vergelijkbare hoeveelheid radioactiviteit als is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima.

"Dit kernafvaltransport laat zien hoe gevaarlijk en vervuilend kernenergie is", zegt stralingsdeskundige van Greenpeace Ike Teulings. "Er is maar één oplossing voor het kernafvalprobleem: stoppen met kernenergie."

Bij de kerncentrale in Borssele worden vier keer per jaar staven met splijtstof vervangen. Deze staven worden opgeslagen en dan voor verwerking naar Frankrijk gebracht. Daar wordt uranium uit de splijtstof gehaald zodat het kan worden gerecycled.


Na zes jaar weer transport kernafval Borssele (Foto: Novum)