FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 mei 2011

ICC onderzoekt misdaden in LibiŽ

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zegt 'overtuigend bewijs' te hebben dat er misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan in Libië. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo maandag gezegd.

Moreno-Ocampo zegt het bewijs binnen enkele weken aan een rechter voor te zullen leggen. Volgens Moreno-Ocampo is er bewijs van gericht schieten op burgers tijdens demonstraties, een systematische campagne van illegale arrestaties en martelingen, en verdwijningen.

De hoofdaanklager van het ICC zal woensdag zijn bevindingen presenteren aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Moreno-Ocampo wil met de Veiligheidsraad bespreken hoe arrestatiebevelen uit te voeren, mocht de rechter deze uitvaardigen.

Higgins wereldkampioen snooker

John Higgins is in Sheffield voor de vierde maal wereldkampioen snooker geworden. De Schot versloeg in de finale de veertien jaar jongere Judd Trump met 18-15.

Trump, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte en daarin geregeld voor verrassingen zorgde, nam in de finale teveel risico. Higgins profiteerde optimaal en bleef rustig, ondanks dat het publiek op de hand van de Engelsman was. halverwege de wedstrijd stond Trump nog met 7-10 voor, maar na drie sessies had Higgins al een voorsprong van 13-12. In de vierde en laatste sessie liep Higgins langzaam verder uit.

Higgins mag naast de uit 1927 daterende beker ook en de cheque van 280.000 euro mee naar huis. Trump moet genoegen nemen met 140.000 euro.

Vijf Filmtips voor de maand Mei

In de maand mei zullen de bioscopen gevuld zijn met releases van blockbusters als Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, The Hangerover Part II en Fast Five (5e deel uit de Fast & Furious reeks). Ook de komedie Arthur met Russel Brand en de thriller Unknown met Liam Neeson zullen in première gaan in de maand mei.

FOK! blikt vooruit naar de films waar minder aandacht aan wordt besteed in de media, maar waar weliswaar veel van verwacht wordt. In de special voor de maand mei, zijn dat de volgende films: Mother's Day, Water for Elephants, Trolljegeren (The Troll Hunter), Hobo with a Shotgun en 22 Mei.

VS: Laatste tape Bin Laden op komst

Osama bin Laden heeft waarschijnlijk kort voor zijn dood nog een opname gemaakt. Dat melden Amerikaanse inlichtingendiensten. Ze verwachten dat de opname binnenkort zal uitkomen.

Het is nog niet duidelijk of het gaat om een geluidsopname, of een videoboodschap. De Verenigde Staten beschikt echter over informatie die erop wijst dat Al Qaida op dit moment bezig is de opname te verspreiden.

De timing van de opname zou toevallig zijn. Er is geen indicatie dat Bin Laden wist dat de VS hem op het spoor was.

Broers De Jong richten zich vooral op titel

De bekerfinale staat dit seizoen duidelijk in de schaduw van de strijd om de landstitel. Zondag treffen FC Twente en Ajax elkaar in de Kuip met als inzet de KNVB beker. Zeven dagen later wordt in de Amsterdam Arena in een onderlinge strijd bepaald welke van die twee ploegen zich landskampioen mag noemen.

"Alles draait toch om die laatste wedstrijd", vindt Ajacied Siem de Jong, die vandaag samen met zijn broer Luuk van FC Twente vooruitblikte op de spannende ontknoping van het seizoen. "Dat is absoluut de belangrijkste." Volgens Luuk is Twente, dat voldoende heeft aan een gelijkspel, daarbij in het voordeel. "Wij zijn vorig jaar kampioen geworden en weten hoe het is om zoiets met elkaar te doen."

Siem denkt niet dat beide wedstrijden los van elkaar staan. "Als we de beker winnen, is dat toch wel een klein voordeeltje voor de laatste wedstrijd. Die ga je dan met meer vertrouwen in", voorspelt hij. "En natuurlijk willen we die beker met Ajax ook graag pakken."

Het mislopen van de titel zou voor Luuk waarschijnlijk het hardst aankomen. "Ik kan het slechtste tegen mijn verlies", geeft hij toe. "Als ik vroeger bij een bordspel werd verslagen, smeet ik alles over de tafel heen. Maar ik ben nu wel wat rustiger geworden hoor." De ouders De Jong hebben in ieder geval geen voorkeur. "Zij gunnen het ons allebei en hebben sowieso een feestje."

Taakstraf voor voormalig Afghanistan-commandant

De militaire rechtbank in Arnhem heeft een voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan maandag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, voor mishandeling van zijn vriendin. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

Ook kreeg de 48-jarige kolonel uit Rijen, Richard van H., verplicht reclasseringscontact opgelegd. De rechters achten bewezen dat Van H. zijn vriendin tussen oktober en december meerdere keren mishandelde. "U heeft de vrouw waarvan u zegt zielsveel te houden ontzettend pijn gedaan", zei de rechter.

Van H. maakte kans om generaal te worden toen zijn vriendin in december aangifte deed. De militair heeft de aantijgingen grotendeels bekend. Hij ontkent zijn vriendin met zijn vuist in haar gezicht te hebben geslagen. De vrouw had dat bij de politie verklaard.

Tegenover de rechtbank zwakte ze die belastende verklaring sterk af. Ze vertelde de klappen die ze kreeg niet als mishandeling te hebben ervaren. Wel is de vrouw ervan overtuigd dat Van H. psychologische hulp nodig heeft. Volgens gedragsdeskundigen die de kolonel onderzochten is de kans groot dat Van H. opnieuw in de fout gaat groot als hij niet wordt behandeld. Om zijn agressie onder controle te krijgen, volgt Van H. een training.

De kolonel is hoofd opleidingen van de Nederlandse Defensie Academie, voorheen de KMA. Hij leidde een gevechtsgroep in Irak en stond in 2008 aan het hoofd van de Task Force Uruzgan. Van H. werd drie dagen in voorlopige hechtenis genomen en kreeg een contactverbod. Toen hij dat verbod midden februari overtrad, moest hij twee nachten de cel in.

Naar aanleiding van de incidenten had Defensie had Van H. geschorst, maar die schorsing werd vorige maand opgeheven.

Tientallen doden bij stammenstrijd Sudan

Bij een slepend conflict over vee zijn in het zuiden van Sudan 68 mensen gedood. Dat meldt een woordvoerder van de zuidelijke staat Jonglei maandag.

Volgens de woordvoerder werden leden van de Nuer-stam aangevallen door leden van de Murle-stam. Bij de aanval werden zo'n 100.000 stuks vee gestolen. Meer dan vijfduizend mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn als gevolg van het geweld ontheemd.

Kromowidjojo niet op 50 vlinder in Shanghai

Ranomi Kromowidjojo heeft zich definitief afgemeld voor de 50 meter vlinderslag bij het WK zwemmen in Shanghai dat later dit jaar gehouden zal worden. De Nederlandse dwong op basis van haar tijd een plaats op dit sprintnummer af, maar wil zich gaan richten op de 50 en 100 meter vrije slag en de estafette.

Marleen Veldhuis zal de plaats van Kromowidjojo innemen. Hierdoor start ze samen met Dekker op de 50 meter vlinder vrij. Daarnaast mag een aantal zwemsters extra nummers zwemmen, ondanks dat ze niet aan de Nederlandse eis voldaan hebben. Femke Heemskerk voldeed bijvoorbeeld aan de internationale eis en mag zich nu inschrijven op dit nummer. Later beslist ze of ze van dit startrecht gebruik gaat maken, want de 100 en 200 meter vrij en de estafette zijn het belangrijkste.

Paus Benedictus XVI ontslaat priester

Paus Benedictus XVI heeft de omstreden Australische bisschop William Morris ontslagen. Morris' positie binnen de kerk stond ter discussie omdat hij in 2006, gezien het gebrek aan nieuwe aanwas binnen de kerk, ervoor pleitte vrouwen en getrouwde mannen ook tot priester te wijden.

Het is een ongewoon krachtige stap voor het Vaticaan. In het verleden werden omstreden priesters vaak ertoe bewogen zelf ontslag te nemen, waarna de paus hun ontslag accepteerde.

Volgens Australische media heeft Morris onlangs een verklaring uitgegeven waarin hij zei dat zijn pleidooi uit 2006 de reden was voor zijn ontslag.

Berlusconi opnieuw voor de rechter

Silvio Berlusconi is maandagochtend opnieuw in de rechtszaal verschenen om zich te verdedigen tegen beschuldigingen van belastingfraude. De Italiaanse premier probeerde de rechtbank, bijeen achter gesloten deuren, te overtuigen de aanklacht in de zogenoemde Mediatrade-zaak niet in behandeling te nemen.

Besluit de rechtbank daartoe toch, dan wordt de Mediatrade-aanklacht de vierde rechtszaak waarin Berlusconi zich moet verantwoorden. Hij zou, samen met elf anderen, de verkoopprijs van tv-rechten hebben gemanipuleerd en het verschil hebben opgestreken. Een uitspraak van de rechtbank kan voor het eind van de maand worden verwacht.

Volgens een advocaat van de verdediging legde Berlusconi maandagochtend de rechtbank uit hoe tv-rechten worden verkocht, maar werd hij weggeroepen voor een dringend telefoontje van zijn staf. De zitting van maandagmiddag liet Berlusconi aan zich voorbijgaan.

Als verdachte in vier rechtszaken wordt de Italiaanse premier tot diep in de zomer elke maandag ter zitting verwacht. Berlusconi ontkent alle aanklachten en doet ze af als een voorwendsel om hem uit het centrum van de macht te verdrijven.

Bij aankomst bij de rechtbank begroette Berlusconi met instemming het nieuws van de dood van Osama bin Laden. "Het is een geweldig succes in de strijd tegen het kwaad, tegen het terrorisme. Een geweldig succes voor de Verenigde Staten en voor alle democratieën." Wel sprak hij zijn zorg uit over mogelijke vergeldingsacties.


Berlusconi opnieuw voor de rechter (Foto: Novum)

102 journalisten gedood in 2010

In 2010 zijn wereldwijd 102 journalisten gedood. Dat zijn er 8 minder dan een jaar eerder. Dat heeft het Internationale Persinstituut (IPI) maandag gezegd.

Volgens het IPI was Azië het dodelijkste continent, 40 journalisten vonden daar de dood. Op de tweede plaats staat Latijns-Amerika, met 32 gedode journalisten in 2010.

In Pakistan kwamen vorig jaar 16 journalisten om het leven. Dit maakt Pakistan het dodelijkste land ter wereld voor journalisten. Mexico en Honduras zijn samen goed voor bijna een kwart van alle gedode journalisten, met respectievelijk 12 en 10 doden.

7 journalisten werden in 2010 gedood in Europa.

Ballan, Santambrogio op non-actief

Wielerploeg BMC Racing Team heeft bekendgemaakt dat Alessandro Ballan en Mauro Santambrogio voorlopig op non-actief zijn gesteld. Hierdoor zal het tweetal ook niet van start gaan in de Giro d'Italia.

Ballan, de wereldkampioen op de weg van 2008, en Santambrogio zijn betrokken bij een dopingonderzoek. Dat onderzoek richt zich op de Lampre-ploeg waar beide renners in het verleden voor hebben gereden.

'Dood Bin Laden eerste wonder zalige paus'

De dood van Osama bin Laden was het eerste wonder van paus Johannes Paulus II na zijn zaligverklaring zondag. Dit stelde althans maandag de Peruaanse president Alan García.

Volgens het staatshoofd van het katholieke land in Zuid-Amerika heeft de zalige paus gezorgd voor de 'verdelging van een duivelse presentie'.

Na zijn zaligverklaring heeft Johannes Paulus II een nieuw wonder nodig voor een heiligverklaring.

'Dood Bin Laden eerste wonder zalige paus'
'Dood Bin Laden eerste wonder zalige paus' (Foto: ANP)

Schoorel zet zegereeks voort

Thomas Schoorel blijft winnen in Italië. Hij boekte vandaag zijn elfde overwinning op rij door in de tweede ronde van het challengertoernooi in Rome door de Belg Ruben Bemelman te verslaan.

Schoorel was in drie sets te sterk: 6-3, 5-7 en 6-3. Vorige maand won de Nederlander al een toernooi Napels en een ander toernooi in Rome. Hierdoor is Schoorel inmiddels gestegen naar de 115e plaats van de wereldranglijst.

Osama gebruikte vrouwen als menselijk schild

Osama bin Laden probeerde zich achter vrouwen te verschuilen toen Amerikaanse militairen de schuilplaats van de Al Qaida-leider in Pakistan binnenvielen.

Een van de vrouwen die als menselijk schild werden gebruikt, kwam daardoor om het leven. Dit heeft John Brennan, die in het Witte Huis de strijd tegen het terrorisme coördineert, maandag tegen de pers in Washington gezegd.

Osama gebruikte vrouwen als menselijk schild
Osama gebruikte vrouwen als menselijk schild (Foto: ANP)

Trulli: "Problemen met stuurbekrachtiging verhelpen"

Jarno Trulli hoopt dat Team Lotus de problemen met de stuurbekrachtiging snel kan verhelpen. Volgens de Italiaan kan hij dan pas het maximale uit de auto halen, zeker omdat er in Spanje een grote update voor de T128 aan zit te komen.

"Ik heb nog steeds veel problemen met de stuurbekrachtiging. We hebben er problemen mee en ik heb er enorm last van omdat ik de auto niet kan voelen en ik er daardoor niet mee kan rijden. Als het team het probleem met de stuurbekrachtiging oplost dan kan ik veel feedback teruggeven. Het team werkt er nu meer aan dan aan de aerodynamica," zei Trulli tegen Autosport.

De Italiaan kijkt erg uit naar de update die later deze maand in Spanje er aan zit te komen. Deze zal onder andere een geblazen diffuser bevatten die lijkt op die van Red Bull Racing. "Dit zal het team een boost geven qua prestaties. Voor mij geldt dat de stuurbekrachtiging dan moet werken. Als dat lukt dan kunnen we aan het behalen van punten gaan denken. Punten pakken is realistisch, maar of het mogelijk is dat moeten we uit gaan vinden. Het ziet er in ieder geval goed uit."

'Real Madrid heeft akkoord met Sahin'

Real Madrid heeft de eerste versterking voor komend seizoen zo goed als binnen. Volgens de doorgaans goed ingevoerde krant Marca speelt Nuri Sahin na de zomer in het maagdelijk wit. De Madrilenen zouden al een akkoord hebben met de Turkse middenvelder, die afgelopen zaterdag met Borussia Dortmund de landstitel vierde in Duitsland.

Sahin (22) debuteerde op 16-jarige leeftijd en werd daarmee de jongste speler ooit in de Bundesliga. De Turk kwam in het seizoen 2007-2008 op huurbasis uit voor Feyenoord. Hij speelde dit jaar een belangrijke rol in het kampioenschap van Dortmund.

In het tot medio 2013 lopende contract van Sahin bij Dortmund is een gelimiteerde afkoopsom opgenomen. "Binnen drie weken verwachten we duidelijkheid", zei een woordvoerder van Dortmund vandaag over de interesse van Real Madrid.

'Real Madrid heeft akkoord met Sahin'
'Real Madrid heeft akkoord met Sahin' (Foto: ANP)

Automobilisten minder in de file door droog weer

Automobilisten hebben in april een stuk minder in de file gestaan dan in dezelfde maand vorig jaar. De filezwaarte, de lengte keer de duur van de file, lag 18 procent lager. Vooral tijdens de avondspits waren de files korter. De ANWB stelt maandag dat het uitzonderlijk droge weer in april een belangrijke verklaring is voor de afname.

De afgelopen maand werd geen enkele spits geplaagd door regen, aldus de ANWB. Vorig jaar veroorzaakte regen vier keer een drukke spits.

Tijdens de dinsdagochtend- en donderdagavondspits kampte het verkeer in april met de meeste vertraging. Op dinsdag 19 april stond de drukste spits van de maand. Vooral door ongelukken op de wegen rond Amsterdam en Rotterdam stond er toen 326 kilometer file.


Automobilisten minder in de file door droog weer (Foto: Novum)

Ontmoet de cast van Driver: San Francisco

Ubisoft heeft een nieuwe trailer voor Driver: San Francisco vrijgegeven. In de trailer maken we kennis met de hoofdpersonen van het verhaal en zien we een aantal spectaculaire achtervolgings-scenes. De game stond eerst gepland voor kerst vorig jaar maar is vanwege de drukte doorgeschoven, aldus Ubisoft.

De game zal zich enkele maanden na het verhaal van Driv3r afspelen. De Wii-versie van het spel zal een compleet ander verhaal krijgen dat zich zal richten op de vroege jaren van agent Tanner, één van de hoofdpersonen uit het spel. De game staat nu gepland voor een release op 2 september voor Mac, PC, Xbox 360, 3DS, Wii en PS3.

Verdachten duinbrand Schoorl vrijgelaten

De politie heeft maandagavond de twee mannen van 19 en 20-jaar vrijgelaten die zondagavond werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de duinbranden van dit weekeinde. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De mannen werden zondag rond 22.00 uur bij het strand in Bergen aan Zee aangehouden omdat ze met zwarte vegen op handen en gezicht het strand verlieten en naar brand roken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de twee hadden geholpen met een tractor die pech had op het strand. De mannen liepen hierbij zwarte vegen op handen en gezicht op. Doordat zij op het strand in de rook van de omvangrijke duinbrand stonden, roken zij naar brand.

Het duingebied van de gemeente Bergen is sinds 2009 tientallen malen getroffen door kleinere en grotere branden. De autoriteiten gaan uit van brandstichting. Ondanks verscherpt toezicht is de dader tot dusverre echter nog niet opgepakt.

Afgelopen weekeinde waren vier aanhoudingen in de zaak. Zondag werden eerst twee jongens van 15 jaar opgepakt. Zij bleken bij nader onderzoek niets met de zaak te maken te hebben. Zondagavond werden vervolgens de twee mannen van 19 en 20-jaar uit Alkmaar en Oudorp opgepakt.

Volgens de politie zijn in de zoektocht naar een mogelijke brandstichter inmiddels meer dan vijftig personen in de regio Noord-Holland Noord onderwerp van onderzoek geweest. De politie zegt het onderzoek naar de duinbranden onverminderd voort te zetten en nog te onderzoeken of ook bij de branden van afgelopen weekeinde sprake is geweest van brandstichting. Formeel staat dit nog niet vast.

Zeespiegelstijging veel groter dan verwacht

Het Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) brengt dinsdag een rapport uit waarin zij stelt dat de zeespiegel de komende jaren drie keer sneller zal stijgen dan eerder werd verwacht. Zij baseert haar bevindingen op een studie van de smeltende poolkappen, dat meldt de Deense krant Politiken.

De studie van het AMAP geeft aan dat het zeeniveau in 2100 tussen de 90 centimeter en 1,6 meter gestegen zal zijn. Dat is drie keer zo hoog als in de berekeningen van het IPCC uit 2007 naar voren kwam. Het Intergovernmental Panel on Climate Change had berekend dat de stijging  tussen de 19 en 59 centimeter zou bedragen. Daarbij had het IPCC echter geen rekening gehouden met de versnelde smelting van het ijs op de Noordpool en op Groenland.

Connie Hedegaard, de Europese commissaris voor klimaat benadrukt de ernst van de situatie. "De studie is een zoveelste herinnering dat we aan de slag moeten tegen klimaatsverandering", zegt zij.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie, dat toevallig veel met dit zomerse weer te maken heeft? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Staat 'They Don't Care About Us' in de tracklist van Michael Jackson The Experience?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht inzenden via deze pagina.

Verrassing!

Hamas zegt niet te zullen ontwapenen

De militante Hamas-beweging is niet van plan haar veiligheidsdiensten te ontwapenen of de strijd tegen Israël te staken. Dat heeft de premier van Hamas, Ismail Haniyeh, maandag gezegd in de aanloop naar de vorming van een Palestijnse regering van nationale eenheid.

Hamas maakt de dienst uit in de Gazastrook; Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever. De twee Palestijnse facties, die vier jaar lang met elkaar in de clinch hebben gelegen, spraken af binnenkort een interim-regering te vormen en voorbereidingen te treffen om volgend jaar presidents- en parlementsverkiezingen te houden.

Mahmoud Zahar, een kopstuk van Hamas, zei in een maandag gepubliceerd interview dat de volgende premier uit Gaza moet komen.

Tweede teaser voor Assassin's Creed: Revelations

Ubisoft heeft een tweede teaser-trailer online gezet voor aankomende Assassin's Creed: Revelations. Wat het nieuwe deel in de serie precies inhoudt is nog niet bekend maar in de trailer zien we iets wat op een Phaistos-schijf lijkt die vlakbij Griekenland gevonden kunnen worden.

Er wordt verwacht dat Ubisoft tijdens de E3 meer bekend gaat maken over het project. Bekijk hieronder de tweede teaser.

Italiaanse maffiabaas gearresteerd

De Italiaanse politie heeft maandag een kopstuk van het Italiaanse misdaadsyndicaat Camorra gearresteerd. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De man, Mario Caterino, was volgens de politie de op een na belangrijkste man binnen de organisatie. Caterino was de rechterhand van maffiakopstuk Francesco Schiavone, die zelf ook in de gevangenis zit.

Caterino was sinds 2005 voortvluchtig. In dat jaar werd hij tot levenslang veroordeeld wegens moord.

RKC Waalwijk krijgt 300 extra tickets

RKC Waalwijk heeft voor de kampioenswedstrijd tegen Fortuna Sittard nog eens 300 extra kaarten gekregen. Aanvankelijk kregen de Waalwijkers 800 tickets, maar deze waren in mum van tijd uitverkocht.

RKC Waalwijk kan in Sittard kampioen van de Jupiler League worden. Daarvoor moeten de Brabanders in het duel met Fortuna Sittard tenminste één punt halen. Mocht dat niet gebeuren, dan is de ploeg van trainer Ruud Brood afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd van directe concurrent FC Zwolle.

Mocht FC Zwolle er in slagen om het duel te winnen én verliest RKC Waalwijk, dan gaat de titel van de Jupiler League naar de Zwollenaren.

Kluivert: "Ik wil verder als trainer"

Patrick Kluivert stopt aan het einde van het seizoen de functie van assistent-trainer bij N.E.C. Nijmegen. De voormalig speler van onder meer Ajax, AC Milan en FC Barcelona wil in het nieuwe seizoen een eigen team gaan trainen en coachen.

"Ik heb het afgelopen jaar met veel plezier bij N.E.C. Nijmegen gewerkt. Maar ik was en bleef beperkt in mijn mogelijkheden," aldus Kluivert. "Dat wist ik toen ik als assistent-trainer aan de slag ging in Nijmegen en ik vond het ook prima om dat een seizoen lang te doen. Nu wil ik op die bank zitten. Zelf beslissingen nemen, trainingen voorbereiden en spelers beter maken. Ja, ik wil het liefst op eigen benen staan."

In het afgelopen seizoen zat Kluivert tijdens wedstrijden van N.E.C. Nijmegen veelal op de tribune. "Ook dat was afgesproken. En er kunnen nu eenmaal niet meer assistenten op de bank plaatsnemen dan toegestaan. Maar ik merkte gaandeweg het seizoen dat ik er wel steeds meer moeite mee kreeg. Ik bedoel, de momenten dat ik iets tegen een speler in het veld wilde zeggen namen toe. Beetje moeilijk, vanaf de tribune."

Kluivert heeft nog geen idee welke ploegen op zijn pad gaan komen, maar houdt alle opties open. "Ik sluit mijn ogen nergens voor. Als ik ergens assistent kan worden bij een interessante club, zal ik dat doen. Mits ik dan op de bank kan zitten en ook tijdens de wedstrijden mijn inbreng kan hebben. Maar een A1- of B1-elftal is ook het overwegen waard en dan als hoofdtrainer van dat team. Ik wil verder als trainer. Ik wil me blijven ontwikkelen. In elke situatie profiteer je van de nieuwe omstandigheden. Dat is mijn drijfveer voor komend seizoen."

De voormalig topspits liet tot slot doorschemeren dat hij bij een eventueel aanbod van Ajax zeker een gesprek aan zou gaan. "Ik zou het geweldig vinden om voor de club te werken, daar ben ik eerlijk in. Aan de andere kant spelen er momenteel zoveel zaken in Amsterdam, dat ik ook begrijp dat het invullen van namen nog even op zich laat wachten. Maar als Ajax me zou benaderen, ga ik zeker in gesprek. De oud-speler die terugkeert als trainer, dat is op zich al prachtig."

De Treffers contracteert spits Jans

Paul Jans zal komend seizoen alsnog in de Topklasse spelen. De spits werd gecontracteerd door De Treffers. Eigenlijk zou Jans dit seizoen al met het inmiddels uit de competitie genomen Dijkse Boys in de Topklasse actief zijn, maar op het laatste moment verkoos hij het Belgische FCV Dender EH boven de Helmonders.

De 29-jarige spits maakte dit seizoen vijf treffers in 22 duels voor de Belgische club. Zijn contract bij Dender loopt af en dus kan De Treffers hem gratis aantrekken. Eerder speelde de in Veghel geboren Jans voor VVV-Venlo, N.E.C. Nijmegen, het Duitse Rot Weiss Essen en FC Den Bosch. In 213 competitiewedstrijden als prof trof hij 44 keer het vijandelijke doel.

Kritiek op Songfestival laat TROS koud

TROS-directeur Peter Kuipers ligt niet wakker van de kritiek op het Nationale Songfestival. De omroep is nu voor het derde opeenvolgende jaar betrokken bij de Nederlandse inzending, die wederom op veel kritiek kan rekenen.

"Al die criticasters... Ik lees het, schud het van me af en denk: morgen is er weer een nieuwe dag", zegt de directeur van de 'grootste familie van Nederland' tegen Novum Nieuws. "Men ziet niet hoeveel inspanningen door de TROS en de artiesten worden geleverd om het wel succesvol te laten zijn."

"Mensen als Paul de Leeuw, Cornald Maas en Albert Verlinde staan vooraan als het om de kritiek gaat", vervolgt Kuipers. "Maar als het straks een succes wordt, omarmen ze het en hebben ze het bijna uitgevonden. Zo is gaat nu eenmaal in de showbizzwereld. Wij trekken ons daar niets van aan."

Op 12 mei staan de 3JS namens Nederland in de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. Als het nummer van de Volendammers, Never Alone, genoeg stemmen ontvangt staan ze twee dagen later in de grote finale.


Nieuwe ronde, zelfde kansen. Ditmaal voor de 3JS (Foto: Novum)

Onderzoek naar Frans voetbalschandaal

Het ministerie van sport en de nationale voetbalbond in Frankrijk (FFF) hebben beiden een onderzoek geopend naar een vermeend racismeschandaal binnen de Franse voetbalwereld.

Vorige week onthulde een Franse nieuwssite dat de Franse bond quota had opgesteld om meer blanke en minder gekleurde spelers toe te laten tot de voetbalscholen en opleidingscentra in het land.

Op 8 november zou de FFF in het grootste geheim de discriminerende en racistische quota hebben opgesteld. Volgens de nieuwssite zouden meerdere bestuursleden van de technische directie van de voetbalbond de officieuze quota hebben goedgekeurd. Ook de Franse bondscoach Laurent Blanc zou met de nieuwe regeling hebben ingestemd.

Technisch directeur François Blaquart van de FFF werd zaterdag naar aanleiding van de zaak geschorst. De resultaten van de onderzoeken worden volgende week verwacht.

Supporters Spakenburg vallen scheidsrechter thuis lastig

Supporters van zaterdagtopklasser Spakenburg hebben afgelopen vrijdag scheidsrechter Marcel Bellinga in diens huis in Groningen belaagd. Zij nemen de arbiter nog altijd kwalijk dat hun club twee weken geleden de derby van dorpsgenoot en aartsrivaal IJsselmeervogels verloor. De leidsman keurde volgens hen ten onrechte een treffer af en nam dubieuze beslissingen.

De daders maakten vrijdagavond ophef in de straat waar Bellinga woont en stalen spullen van zijn erf. De KNVB heeft laten weten een onderzoek in te stellen. Het bestuur van Spakenburg veroordeelt de daad op de eigen website. Men wil meer informatie over de feiten en omstandigheden zien te verkrijgen. Bellinga zelf wil niet reageren op het voorval.

Heracles Almelo laat Platje wachten

De toekomst van Melvin Platje is in de komende weken nog onduidelijk. De spits van FC Volendam heeft onlangs een aantal gesprekken met Heracles Almelo gehad, maar deze ploeg wil zich eerst richten op het afsluiten van de competitie.

Volgens Winnie Haatrecht, de zaakwaarnemer van Platje, wil Heracles Almelo pas verder onderhandelen als het lopende seizoen voorbij is. "Heracles is nog in de race om Europees voetbal te halen, dat willen ze eerst afmaken om het groepsproces niet te verstoren."

Heracles Almelo deed in het verleden ook al een poging om Platje aan te trekken, maar de deal ketste destijds af. Nu lijkt daar geen sprake meer van te zijn. "Als je bij FC Volendam speelt en je kunt naar Heracles, wat toch een mooie club in de Eredivisie is, dan moet je blij zijn. Na het gesprek met Peter Bosz ziet Platje het nog steeds zitten", aldus Haatrecht.

Opnieuw problemen met games Sony

Gamers ondervinden opnieuw problemen met gameproducten van Sony. Online PC-spellen als Free Realms en DC Universe Online zijn sinds maandag niet te spelen. Twee weken geleden haalde het gamebedrijf het PlayStation Network van de PlayStation 3 offline nadat hackers toegang hadden gekregen tot privégegevens van gamers.

Het gamebedrijf heeft de spellen offline gehaald als gevolg van een veiligheidslek. Dat laat het bedrijf weten in een eerste verklaring. Het is niet bekend of het incident met de PC-spellen in verband staat met de inbraak op het PlayStation Network.

Ook de websites van de betreffende PC-spellen zijn op dit moment niet beschikbaar. Sony Online Entertainment zegt maandag met een verklaring te komen.

Zaterdag legde het bedrijf een verklaring af in Tokyo naar aanleiding van de inbraak op het PlayStation Network. Toen gaf Sony aan dat 77 miljoen persoonsgegevens op straat liggen, waaronder de gegevens van tien miljoen creditcards. Het gamebedrijf liet weten dat bepaalde functies van het netwerk in de loop van deze week weer online komen.

Menigtes steken treinen in brand na vertragingen

Boze menigtes hebben maandag in Argentinië op ten minste drie stations treinstellen in brand gestoken. Een eerder op de dag ontspoorde trein had tot forse vertragingen geleid.

Volgens de Argentijnse politie werden ook loketten, conducteurs en agenten aangevallen. Tientallen mensen waren betrokken bij de rellen, en meerdere mensen zijn gearresteerd.

Volgens een woordvoerder van de Argentijnse spoorwegen is het niet eenvoudig een treinstel in brand te steken. De menigtes leken volgens hem goed georganiseerd te zijn. Zo werden onder andere beveiligingscamera's vernield.

[Giro] Bos haakt af met luchtweginfectie

Theo Bos verschijnt komend weekend niet aan de start van de Giro d'Itala. Onze landgenoot ondervindt nog te veel hinder van een luchtweginfectie en heeft besloten niet te starten.

Bos wordt in de Italiaanse wielerronde vervangen door de Australische renner Graeme Brown. Eerder haakte ook Tom Leezer al af. Hij heeft last van een slijmbeursontsteking in zijn rechterknie. Stef Clement zal voor hem gaan invallen.

De volledige Rabobank-formatie in de Giro d'Italia:
Rick Flens, Steven Kruijswijk, Jos van Emden, Stef Clement, Dennis van Winden, Pieter Weening, Bram Tankink, Tom Jelte Slagter en Graeme Brown

Willem II begint eerder met voorbereidingen

Willem II degradeerde gisteren officieel uit de Eredivisie, maar kijkt nu alweer uit naar de rentree in de hoogste voetbalklasse van ons land. Zo heeft Jurgen Streppel, de nieuwe trainer van de Brabanders, al laten weten de voorbereidingen op 20 juni te starten.

Deze datum is een week eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Streppel heeft echter meer tijd nodig, omdat Willem II een groot aantal nieuwe spelers in moet gaan passen. Daarnaast is het nog geen must om in het seizoen 2012/2013 alweer in de Eredivisie te spelen.

"Ik denk dat het ondoenlijk is om binnen een seizoen terug te komen," aldus Marc van Hintum, technisch manager van de Tilburgers. "We beginnen op nul en ik snap dat iedereen direct wil naar de Eredivisie, maar dat is niet reëel."

Aanvoerder Arjan Swinkels is inmiddels zoekende naar een manier om Willem II er weer bovenop te helpen. "We moeten voorbeeld nemen aan RKC. Die zijn opnieuw begonnen en halen volgende week het kampioenschap."

De Bakker verslaat Ferrero in Madrid

Tijdens het Masterstoernooi van Madrid is Thiemo de Bakker er in geslaagd om de tweede ronde te bereiken. De Nederlander wist de thuisspelende Juan Carlos Ferrero in drie sets te verslaan (2-6, 7-5 en 6-4)

In de eerste set had de Nederlandse nummer 83 van de wereld het erg lastig tegen Ferrero. De Spanjaard, die tien plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, wist alle fouten van de Hagenaar aan te pakken. De eerste set ging dan ook in amper dertig minuten naar Ferrero met 6-2.

In de tweede set ging het lang gelijk op maar je zag dat de Nederlander wat beter in zijn vel kwam te zitten. Bij een 5-5 stand in de tweede set kreeg de Nederlander dan ook een handvol breakpunten en wist hiervan de laatste te benutten. In de beslissende derde set kon je zien dat de Nederlander een flinke stoot zelfvertrouwen had gekregen. Ferrero leek een aangeslagen indruk te maken en in de zevende game resulteerde dit in een break van de Nederlander. De Bakker kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in gevaar en wist zich te plaatsen voor de tweede ronde. In deze tweede ronde zal hij het moeten opnemen tegen Guillermo Garcia-Lopez die met 6-4, 5-7 en 6-4 Stanislas Wawrinka uit Zwitserland wist te verslaan.

DNA-tests bevestigen dood Bin Laden

De eerste DNA-proeven bevestigen dat de man die bij een actie van Amerikaanse Special Forces in Pakistan in de nacht van zondag op maandag door het hoofd is geschoten inderdaad Osama bin Laden is. "Er is sprake van een zeer trefzekere overeenstemming", meldt een medewerker van het Witte Huis.

Het DNA-materiaal is vergeleken met dat van verschillende familieleden van Bin Laden en een persoonsverwisseling kan voor 99 procent worden uitgesloten. Ook op basis van een foto-analyse van de CIA en diverse getuigenverklaringen kan worden geconcludeerd dat het vrijwel zeker om de leider van Al Qaida gaat.

"Men hoeft er niet aan te twijfelen dat dit Osama bin Laden is", aldus de regeringsofficials. Zij willen, omdat het een zeer gevoelige kwestie is, graag anoniem blijven.

N.E.C. legt Koolwijk vast voor drie jaar

N.E.C. Nijmegen heeft zich verzekerd van de diensten van Excelsior middenvelder Ryan Koolwijk. Als de 25-jarige Rotterdammer de medische keuring doorstaat zal hij een contract tekenen dat hem en de club tot juni 2014 aan elkaar verbinden.

Koolwijk is een linksbenige middenvelder, die zich dit jaar bij Excelsior onderscheidt met een uitstekende traptechniek. De technisch begaafde speler die dit seizoen als aanvoerder zijn team nog moet behoeden voor degradatie, volgt dus zijn huidige oefenmeester, Alex Pastoor op de weg naar Nijmegen.

Ryan Koolwijk over zijn overgang: "Ik zie N.E.C. als een grote stap voorwaarts in mijn carrière. Het is een mooie en sfeervolle club met een talentvolle selectie. En er wordt goed voetbal gespeeld. Daarnaast kijk ik er ook naar uit om de samenwerking met trainer Alex Pastoor, die belangrijk voor mijn ontwikkeling is geweest, voort te zetten".

Politie lost waarschuwingsschot bij arrestatie

De politie heeft maandagmiddag in Berkel-Enschot bij de arrestatie van een gesignaleerde Tilburger een waarschuwingsschot gelost. De 24-jarige Tilburger rende na het schot nog even door, maar stopte toen een andere agent met getrokken vuurwapen op hem af kwam, meldt de politie.

Bij de politie was rond 15.00 uur een melding van een overval binnengekomen uit een winkel aan de Dom S. Dubuissonstraat. De ex van de nu aangehouden man woont bij de winkel en had op de alarmeringsknop gedrukt omdat ze zich niet veilig voelde na de komst van haar ex. Die stond gesignaleerd voor mishandeling, bedreiging en vernieling na haar aangifte.

Toen de wijkagent bij de winkel aankwam, wilde hij de Tilburger aanhouden, maar voordat hij geboeid kon worden, rukte hij zich los en ging hij er lopend vandoor. Vanwege de melding van een overval waren er diverse agenten in de buurt.

Even verderop ontdekte een agent de gesignaleerde man. De agent loste het waarschuwingsschot, aangezien de politie was gewaarschuwd dat de man mogelijk een vuurwapen bij zich droeg.

Op de Prinses Irenestraat gaf de man zijn vlucht uiteindelijk op. Hij is vastgezet op een politiebureau.

Hoogerland in Giroploeg Vacansoleil

Johnny Hoogerland is de enige Nederlander in de Vacansoleil-ploeg voor de Giro. Dat maakte de Nederlandse formatie vandaag bekend. In de voorselectie kreeg de Zeeuw nog gezelschap van Martijn Keizer, Joost van Leijen en Jens Mouris. De drie Nederlanders zijn de enige afvallers uit de twaalf man grote voorselectie.

De eerste week vertrouwt Vacansoleil op de sprinterskwaliteiten van Borut Bozic, terwijl Matteo Carrara de man voor de bergen en het klassement is. Hoogerland krijgt volgens de ploegleiding een 'voortrekkersrol binnen het team van voornamelijk vrijbuiters'.

De hele Vacansoleil-ploeg bestaat behalve Hoogerland, Bozic en Carrara uit Alberto Ongarato, Mirko Selvaggi, Michal Golas, Sergey Lagutin, Maxim Belkov en Frederik Veuchelen.


Hoogerland in giroploeg Vacansoleil (Foto: Novum)

Wekelijkse updates voor racegame MX vs ATV Alive

Het racespel MX vs ATV Alive wordt elke week voorzien van nieuwe downloadbare extra's. Dat schrijft het Britse vakblad MCV. De ene week kunnen dat bijvoorbeeld extra voertuigen zijn, terwijl spelers de andere week nieuwe racebanen of spelfuncties kunnen kopen.

Het spel ligt voor ongeveer dertig euro in de winkel en spelers kunnen naar eigen wens extra?s tegen betaling downloaden. Met deze strategie wil de uitgever een breed publiek interesseren in de game en op die manier geld verdienen aan de downloads. De in mei te verschijnen racegame is het eerste spel van game-uitgever THQ dat met dit verdienmodel in de markt wordt gezet.

De uitgever gaat dit verdienmodel ook toepassen op andere spellen die volgend jaar op de markt zullen komen. Om welke spellen het gaat, is nog niet bekendgemaakt. Wel laat de uitgever tegenover het vakblad weten dat dit verdienmodel niet geschikt is voor alle soorten spellen. Zo is het gamebedrijf niet van plan om dit verdienmodel te verwerken in het derde deel van Saints Row.

In november vorig jaar gaf THQ's bestuursvoorzitter Brian Farrell al aan dat games goedkoper moeten worden om potentiële consumenten niet buiten te sluiten. Hiermee haakt de game-uitgever in op de groeiende trend van gratis en goedkopere spellen waarmee geld verdiend wordt dankzij de verkoop van virtuele goederen.

MX vs ATV Alive komt op 13 mei uit voor de Xbox 360 en Playstation 3.


Indonesische prediker dreigt VS om Bin Laden

In Indonesië heeft de radicale islamitische prediker Abu Bakar Bashir de VS maandag met vergelding voor de dood van Osama bin Laden gedreigd. Die was volgens hem een grote geestelijk leider en een grote strijder van God. Zijn dood zal de toorn van God opwekken, aldus Bashir.

De 72-jarige Bashir is in Indonesië aangeklaagd omdat hij kampen voor de opleiding van terroristen zou hebben opgezet. Hij zou medeoprichter zijn van Tandzim Al Qaida Indonesia, een samenwerkingsverband van radicale groeperingen die verantwoordelijk worden gehouden voor terreuraanslagen de afgelopen jaren.

Indonesische prediker dreigt VS om Bin Laden
Indonesische prediker dreigt VS om Bin Laden (Foto: ANP)

Veel mensen vermist na bootongeval Congo

Ten minste 106 mensen zijn vermist nadat maandag een boot op de rivier Kasai in Congo is gekapseisd. Het ongeval had plaats in de provincie Occidentaal-Kasai, aldus een getuige.

Vorig jaar kwamen tweehonderd mensen om het leven toen een andere boot eveneens kapseisde op dezelfde rivier.

Congo bestaat voor een groot deel uit jungles en grote rivieren. Het in Centraal-Afrika gelegen land kent slechts enkele geplaveide wegen. Veel inwoners geven de voorkeur aan reizen per boot, ook al kunnen ze niet zwemmen. De boten worden vaak slecht onderhouden en zijn vaak te zwaar beladen.

Turkije wil eind aan visumbeperkingen EU

De Turkse president Abdullah Gül heeft maandag de Europese Unie opgeroepen visumbeperkingen voor Turken te versoepelen. Volgens Gül zijn onder anderen ondernemers, studenten en artiesten de dupe van de huidige restricties. Gül sprak van een oneerlijke situatie.

Turkije sloot zich zestien jaar geleden aan bij de douane-unie van de EU. "Onze grenzen zijn open", zei Gül maandag na een gesprek met de Oostenrijkse president Heinz Fischer. Hij voegde daar aan toe dat alle EU-lidstaten gesprekken over reizen zonder visa zouden moeten heroverwegen.

Leger ingezet bij duinbrand

Zo'n honderd militairen zijn ingeschakeld bij het bestrijden van de duinbrand bij Schoorl. Ze assisteren bij het omscheppen van de grond. Dat laat de gemeente Bergen weten. Daarnaast zijn 320 brandweerlieden in touw. De brand is onder controle, maar het sein brand meester is nog niet gegeven. Het getroffen gebied blijkt circa 200 hectare groot. Dat is iets kleiner dan eerst werd gevreesd.

De brandweer krijgt bij het blussen assistentie van manschappen en materieel van de korpsen Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Noord en Utrecht. Uit metingen die zijn verricht, is gebleken dat er geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen in de lucht zitten.

De politie laat weten dat de twee mannen die zondagavond bij het strand van Bergen aan Zee zijn aangehouden, nog steeds verhoord worden. Onderzocht wordt of ze betrokken zijn bij mogelijke brandstichting. Het gaat om een 19-jarige Alkmaarder en een 20-jarige man uit Oudorp.

Door de brand is er geen openbaar vervoer mogelijk van en naar Schoorl.

Moreno wint Ronde van AsturiŽ

De 55e editie van de Ronde van Asturië is gewonnen door Javier Moreno. De Spanjaard van Caja Rural werd vandaag in de laatste etappe, van Tartier Tartiera Auto naar Alto del Naranco, tweede in het wiel van zijn naaste concurrent Constantino Zaballa.

Op de slotklim deed Zaballa een poging om Moreno uit de leiderstrui te rijden. Hij slaagde er echter niet in om de achterstand van 13 seconden goed te maken. Moreno beet zich vast in het wiel van Zaballa en liet tot de finish niet meer los.

UEFA wijst protesten Real en BarÁa af

De UEFA stelt geen onderzoek in naar drie spelers van Barcelona voor het veinzen van blessures. Real Madrid had daar na het eerste halvefinaleduel in de Champions League om gevraagd. Dani Alves, Pedro Rodriguez en Sergio Busquets zouden zich hebben aangesteld om hun tegenstanders kaarten aan te smeren.

Ook een protest van Real Madrid tegen de rode kaart van Pepe werd afgewezen. Barcelona kreeg nul op het rekest bij het protest tegen uitlatingen van Real-trainer Jose Mourinho. De Portugees zei na afloop van de door Barça gewonnen wedstrijd (2-0) dat de Catalanen al jaren bevoordeeld worden. De UEFA had zelf al een onderzoek naar die uitlatingen ingesteld.

In totaal zijn er zes gebeurtenissen die de UEFA wel onderzoekt tegen beide clubs. Mourinho wordt behalve voor zijn opmerkingen tegen de UEFA ook onderzocht voor kritiek op de scheidsrechters. Real moet ook vrezen voor straf omdat fans het veld betraden en projectielen op het veld gooiden. De rode kaarten van Pepe (Real) en Jose Pinto (Barcelona) worden ook onderzocht. Alle zes de zaken worden vrijdag behandeld.

Beide clubs kunnen als ze hier reden toe zien binnen drie dagen beroep aantekenen tegen de uitspraken van de tuchtcommissie van de UEFA.

Laura Jansen heeft stemproblemen

Laura Jansen moet drie weken rust houden op aanraden van haar KNO-arts. De Nederlands-Amerikaanse zangeres moet volledig stoppen met zingen om haar stembanden voldoende rust te geven. Laura baalt enorm van de situatie.

Jansen zou volgende week een gastoptreden geven bij de concerten van Marco Borsato in het Gelredome. Dat moet ze noodgedwongen afzeggen. "Het was een grote schok om dit nieuws te vernemen en ik baal er enorm van dat ik niet met een van mijn grote helden kan zingen", laat ze weten op haar website.

Haar management kon niet direct toelichten wat Laura precies mankeert. Ondertussen concentreert de 34- jarige zich op haar herstel. "Ik kijk er naar uit om eind mei weer te kunnen spelen en doe er alles aan om weer volledig bij stem te zijn."


Laura Jansen (Foto: Novum)

'Pers niet langer vrij in Mexico en Egypte'

De pers in Mexico en Egypte was in 2010 niet langer vrij. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Freedom House in haar jaarlijkse onderzoeksrapport. Freedom House ziet de neergang van de wereldwijde persvrijheid van de afgelopen tien jaar wel afvlakken.

Freedom House verplaatste Egypte en Mexico in haar nieuwe jaarverslag naar de categorie 'onvrij'. Waar in Mexico de groeiende greep van drugskartels op de media journalisten verhindert vrij verslag te doen, zijn het in het Midden-Oosten vooral regeringen die de persvrijheid beknotten. Libië, Saudi-Arabië, Syrië en Tunesië behoren nog steeds tot de categorie landen waar het het slechtst is gesteld met de persvrijheid.

Op de bevolking van Saoedi-Arabië na bevochten de burgers van al deze landen dit voorjaar nieuwe burgerrechten op hun repressieve regimes. Die 'Arabische lente' zou 'de aanzet kunnen zijn voor een groei in de persvrijheid wereldwijd', aldus Freedom House, maar beperkingen die het Egyptische leger journalisten recent oplegde baren haar zorgen. De verworvenheden van de Arabische revoluties moeten snel worden vastgelegd, 'anders zal deze kans voorbijgaan'.

Slechts één op de zes mensen ter wereld leeft in een land met een vrije pers, stelt Freedom House. Dat is het laagste aantal in tien jaar. Behalve Mexico en Egypte zakten ook Hongarije, Zuid-Korea, Oekraïne en Turkije op de ranglijst van de mensenrechtenorganisatie. De onderste plaatsen worden bezet door Wit-Rusland, Myanmar, Cuba, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Iran, Libië, Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan.

Rabobank met drie Nederlanders naar CaliforniŽ

Rabobank stuurt drie Nederlanders naar de Ronde van Californië. Lars Boom, Laurens ten Dam en Maarten Tjallingii vormen de Nederlandse inbreng van de wielerformatie. De Ronde van Californië duurt van 15 tot en met 22 mei en wordt tegelijkertijd met de Giro d'Italia verreden.

De Raboploeg voor de grootste Amerikaanse wielerronde bestaat verder uit de Spanjaard Oscar Freire, de Australiërs Michael Matthews en Graeme Brown en de Duitsers Paul Martens en Grischa Niermann. Tijdens de Californische ronde is Frans Maassen de ploegleider van de Nederlandse wielerformatie.


Rabobank met drie Nederlanders naar Californië (Foto: Novum)

Maatregelen tegen droogte op komst

Waterschappen in het hele land treffen voorbereidingen om actie te ondernemen als de droogte de komende dagen aanhoudt. Het gaat hierbij om maatregelen als het inspecteren van dijken en het instellen van verboden voor boeren voor het gebruik van slootwater. Dat meldt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen maandag.

Volgens de woordvoerder zijn er in bijvoorbeeld het westen problemen met zout water dat vanaf de zee het land binnenstroomt. In het oosten is er een algeheel tekort aan water aan het ontstaan. "Daarom worden mogelijk verboden ingesteld voor het besproeien van gewassen met slootwater", aldus de woordvoerder.

Wanneer de maatregelen van start gaan, is nog onduidelijk. "Mogelijk de komende dagen, als het droog blijft."

Leisure Suit Larry komt terug

De jaren tachtig klassieker Leisure Suit Larry maakt dit jaar zijn terugkeer op mobiele apparaten. Een remake van het avonturenspel Leisure Suit Larry in the Land of Lounge Lizards, die in 1989 op de markt kwam, is onder andere in productie voor de iPad en diverse mobiele telefoons. Dat laat bedenker Al Lowe weten tegenover de camera van Novum Nieuws.

Volgens Lowe zijn de benodigde rechten aan gamestudio Replay Games verkocht. Game-ontwikkelaars van deze studio zouden druk bezig zijn de oude avonturen nieuw leven in te blazen met beelden in een hogere resolutie en een verbeterde interface.

Lowe denkt dat zijn spellen in hun klassieke vorm tegenwoordig geen groot succes zouden zijn. "Het invoeren van tekstcommando's is niet van deze tijd", zegt Lowe.

Het adventure-genre lijkt bezig te zijn met een opleving. Onder leiding van gamestudio Telltale Games worden diverse point & click-avonturenspellen op de markt gebracht. Zo werkt de gamestudio aan spellen rond filmseries Jurassic Park en Back to the Future. Daarnaast is Telltale verantwoordelijk voor de klassieke puzzelavonturen van de speurneuzen Sam en Max. Het origineel over de twee detectives verscheen in 1993, vier jaar na het verschijnen van de eerste Leisure Suit Larry.

In de jaren negentig was Leisure Suit Larry enorm populair en zorgden de seksistische grappen van 'het vieze mannetje' voor enorm veel gelach. Zijn laatste twee avonturen Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude uit 2004 en Leisure Suit Larry: Box Office Bust uit 2009 ontvingen slechte recensies en waren ook commercieel geen succes.


Leisure Suit Larry komt terug (Foto: Novum)

Kate Nash treedt op tijdens Bevrijdingspop

Kate Nash reist af naar Nederland om tijdens Bevrijdingspop Haarlem een optreden te verzorgen. De Britse zangeres en dj Joost van Bellen zijn de laatste artiesten die aan de line-up zijn toegevoegd, zo maakte de organisatie van het bevrijdingsfestival maandag bekend.

Nash staat op het podium met onder meer The Voice of Holland-winnaar Ben Saunders, Waylon, The Baseballs en Triggerfinger. Van Bellen is de mystery guest van Giel Beelen, die eerder aankondigde dat hij dit jaar niet de presentatie verzorgt. Beelen praatte het festival de afgelopen jaren aan elkaar, maar sluit deze editie af als onderdeel van het dj-gezelschap Stylus dj Soundsystem.

Bevrijdingspop Haarlem is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. De gratis muziekshow wordt sinds 1980 georganiseerd.


Kate Nash treedt op tijdens Bevrijdingspop (Foto: Novum)

Pakistaanse Taliban zweert wraak

De Pakistaanse Taliban heeft wraak gezworen voor de dood van Al Qaidaleider Osama bin Laden. De aan Al Qaida gelieerde Taliban is verantwoordelijk voor vele tientallen bomaanslagen in Pakistan en zat ook achter de mislukte aanslag op Times Square.

"Wij zullen het martelaarschap van Osama bin Laden wreken en dat zullen wij doen door aanslagen te plegen in Pakistan en Amerika", zei Talibanwoordvoerder Ahsanullah Ahsan. "Wij zullen hun een voorbeeldig lesje leren."

[Primera Divisiůn] Uitslagen speelronde 34

Deze week stond er weer een volledige speelronde in de Primera División op het programma. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

Spaanse top drie loopt tegen nederlaag aan

De gehele top drie uit de Primera División is afgelopen weekend tegen een nederlaag aangelopen. FC Barcelona, Real Madrid en Valencia slaagden er niet in om hun wedstrijden te winnen.

FC Barcelona leed zaterdagavond de tweede competitienederlaag van het seizoen. De Catalanen kwam na bijna een half uur spelen nog wel via Thiago op voorsprong, maar in de laatste twintig minuten toonde tegenstander Real Sociedad veerkracht. Eerst schoot Diego Ifran raak, waarna Xabi Prieto de thuisploeg de drie punten bezorgde.

Real Madrid begon afgelopen weekend met een veredeld B-elftal aan de ontmoeting met Real Zaragoza. Trainer José Mourinho gunde Cristiano Ronaldo en Xabi Alonso kregen rust. Daarnaast zaten Angel Di Maria, Mesut Özil en Marcelo op de bank. Dit leek uiteindelijk een negatief effect te hebben, want na 55 minuten stond De Koninklijke met 2-0 achter door treffers van Angel Lafita en Gabi. Sergio Ramos deed vervolgens wat terug, maar wederom Lafita besliste daarna de wedstrijd. Karim Benzema scoorde in de slotfase nog wel, maar toen was het leed al geschied.

Tot slot zag Valencia directe concurrent Villarreal tot op drie punten naderen. De formatie verloor met 1-0 van Osasuna, dat de punten heel hard nodig heeft. Het enige doelpunt kwam op naam van Marius Stankevicius, die de bal achter zijn eigen doelman werkte.

Degradatie dreigt voor UD Alméria

De kans is groot dat UD Alméria komend seizoen in de Seguna División actief zal zijn. De hekkensluiter in de Spaanse competitie verloor afgelopen weekend met 1-0 van Sevilla. Er staan nog vier duels op het programma, waar het verschil met de veilige zeventiende stek twaalf punten is.

Vlak voor de thee kwam UD Alméria met tien man te staan, omdat Michael Jacobsen een rode kaart kreeg. Na de hervatting trof Renato doel, wat later ook de beslissing zou betekenen.

Ook Hércules CF, waar Royston Drenthe en Piet Velthuizen actief zijn, en Getafe CF zijn nog niet zeker van handhaving en zullen in de laatste vier weken moeten strijden voor wat zij waard zijn.Uitslagen speelronde 34:

Thuis Uit Uitslag
Real Madrid Real Zaragoza 2-3
Real Sociedad FC Barcelona 2-1
Deportivo la Coruna Atletico Madrid 0-1
UD Almeria Sevilla FC 0-1
Levante UD Sporting de Gijón 0-0
Malaga CF Hercules CF 3-1
Racing Santander Real Mallorca 2-0
Villarreal Getafe CF 2-1
Osasuna Valencia 1-0


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 34 28 4 2 88 89-19
2 Real Madrid 34 25 5 4 80 81-29
3 Valencia 34 19 6 9 63 57-42
4 Villarreal 34 18 6 10 60 53-40
5 Atletico Madrid 34 15 7 12 52 55-44
6 Sevilla FC 34 15 7 12 52 52-49
7 Athletic de Bilbao 33 16 3 14 51 51-47
8 Espanyol 33 14 3 16 45 40-46
9 Levante UD 34 12 7 15 43 37-46
10 Sporting de Gijón 34 10 12 12 42 31-37
11 Real Mallorca 34 12 6 16 42 35-47
12 Real Sociedad 34 13 2 19 41 45-58
13 Racing Santander 34 10 10 14 40 34-49
14 Real Zaragoza 34 10 9 15 39 35-47
15 Malaga CF 34 11 6 17 39 47-64
16 Osasuna 34 10 8 16 38 38-41
17 Deportivo la Coruna 34 9 11 14 38 27-42
18 Getafe CF 34 10 7 17 37 44-55
19 Hercules CF 34 9 6 19 33 31-53
20 UD Almeria 34 5 11 18 26 32-59


Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Spaanse competitie!

Seizoen Wuytens is voorbij

Stijn Wuytens kan zich alvast op het volgende seizoen gaan richten. De middenvelder van PSV liep gisteren, tijdens de wedstrijd tegen Vitesse (2-1), een blessure aan zijn meniscus op. Nader onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat een operatie noodzakelijk is.

Wuytens kwam na een uur spelen ongelukkig terecht na een luchtduel en moest de strijd noodgedwongen staken. "Ik voelde gisteren al dat er iets niet goed zat," aldus de jonge speler aan PSV TV. De Belg zal door de knieblessure ongeveer twee maanden aan de zijlijn staan. "Een domper ja. Ik richt me daarom op mijn herstel en de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen."

De Belgische middenvelder kwam in het afgelopen seizoen nauwelijks in de plannen van trainer Fred Rutten voor. In de huidige voetbaljaargang speelde Wuytens slechts acht wedstrijden.

[Upd] Fťher accepteert vier duels schorsing

NAC-speler Csaba Féher heeft een schikkingsvoorstel gekregen van vier wedstrijden schorsing. Dat heeft de aanklager betaald voetbal van de KNVB bepaald naar aanleiding van de rode kaart die de verdediger gisteren kreeg in het duel met Heracles Almelo. Féher heeft tot vanmiddag 16.00 uur de tijd om te reageren.

De Hongaar beging in de wedstrijd tegen Heracles een harde overtreding op aanvaller Everton. Scheidsrechter Kevin Blom gaf Féher direct de rode kaart. Als de verdediger de schorsing accepteert dan heeft hij zijn laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld, omdat NAC geen kans meer maakt op de play-offs. De overige drie duels schorsing blijven staan voor volgend seizoen.

Update:

De KNVB heeft halverwege de middag bekend gemaakt dat Csaba Féher de schorsing van vier duels heeft geaccepteerd. Dat betekent voor de Hongaar dat hij nu al vakantie heeft en ook de eerste drie duels van het seizoen 2011/2012 zal missen.

Zoekactie vermiste IJmeer nog zonder succes

De zoekactie naar de vierde opvarende van een bootje dat zaterdagavond laat op het IJmeer in problemen raakte en zonk, heeft nog geen resultaat opgeleverd. Een surveillancevaartuig van de politie zoekt maandag het gebied met sonarapparatuur af. Dat laat een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten.

Behalve een surveillancevaartuig vliegt ook geregeld een politiehelikopter boven het gebied om te zien of er sporen van een stoffelijk overschot of het bootje te zien zijn.

Bij de zoektocht wordt gezocht naar een 45-jarige man uit Lelystad. Het bootje waarop hij voer, liep vol door een hoge golf en zonk. Drie andere opvarenden van het bootje, tussen 34 en 42 jaar oud, wisten op eigen kracht land te bereiken. Een van hen kon zondagochtend rond 05.30 uur alarm slaan. Bij de reddingsactie die op gang kwam, kon alleen de 45-jarige Lelystatter niet gevonden worden.

Kuijt voetbalt weer met plezier

Dirk Kuijt heeft het plezier in voetballen terug. De aanvaller van Liverpool is bezig aan een sterke periode, met acht doelpunten in de laatste zeven wedstrijden. "De laatste keer dat ik zo'n serie neerzette moet in Nederland zijn geweest, waar ik flink wat scoorde", zei Kuijt op de website van zijn Engelse club.

Kuijt pikte gisteren weer een doelpunt mee in de wedstrijd tegen Newcastle United (3-0). Hij werd daarmee de zevende speler in de historie van Liverpool die in vier competitieduels op rij scoorde. "Op dit moment gaat alles goed", aldus Kuijt. "Mijn zelfvertrouwen is groot. Ik voel me veel beter dan in het begin van het seizoen en geniet weer van het voetballen."

De 30-jarige international deelde een pluim uit aan zijn nieuwe aanvalsmaatje Luis Suárez. "Hij beweegt altijd, probeert altijd iets te creëren. Dat maakt het makkelijker om te voetballen. Het is geweldig om een speler als hem in het team te hebben."

Kuijt voetbalt weer met plezier
Kuijt voetbalt weer met plezier (Foto: ANP)

Box Office Nederland

Na zeven weken dezelfde nummer één te hebben gehad, is daar nu verandering in gekomen. Het is Rio gelukt om de eerste plaats over te nemen van Gooische Vrouwen dat naar de derde plaats zakt. Op de tweede plaats is Thor binnen gekomen.

Buiten Thor is alleen The Lincoln Lawyer erin geslaagd om als nieuwe release de top tien binnen te komen. Deze film neemt de zevende plaats in beslag.

Verder heeft Thor wel de hoogste gemiddelde omzet behaald. Gooische Vrouwen behaald gemiddeld gezien de tweede plaats en Rio staat derde qua gemiddelde.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Rio € 374.346 203 € 1.844 € 952.425
2 Thor € 366.114 84 € 4.358 € 431.827
3 Gooische Vrouwen € 272.238 130 € 2.094 € 12.530.434
4 Scream 4 € 80.584 90 € 895 € 633.942
5 World Invasion: Battle LA € 76.271 57 € 1.338 € 321.839
6 Limitless € 70.916 67 € 1.058 € 843.665
7 The Lincoln Lawyer € 66.818 43 € 1.553 € 99.410
8 Just Go With It € 65.646 66 € 994 € 731.626
9 Alle Tijd € 48.559 96 € 505 € 405.812
10 Winnie de Poeh € 38.410 101 € 380 € 102.410

Man blogt zonder te weten over Bin Laden-operatie

Een it'er die vroeg in de ochtend wakker schrok van een helikopter boven het stille Pakistaanse stadje waar hij woont, deed wat elke social mediaverslaafde zou doen: hij begon er berichten over te sturen op Twitter. Met zijn tweets deed hij echter zonder het zelf te weten live verslag van de aanval op Al Qaidaleider Osama bin Laden.

"Een helikopter boven Abottabad om 1 uur 's nachts komt zelden voor", was zijn eerste tweet. Al snel kwamen er meer helikopters en werd de nacht verstoord door explosies en geweervuur. De herrie verontrustte de 33-jarige Sohaib Athar, die juist naar de rijke buurt was verhuisd nadat zijn vrouw en kinderen bij een ongeluk in de Pakistaanse stad Lahore gewond waren geraakt.

Terwijl de operatie om Osama bin Laden om te brengen zich ontvouwt, 'blogt' Athar over wat hij hoort en ziet. Ruiten trillen in hun sponningen terwijl bommen exploderen en Athar vraagt zich af wat voor helikopters boven zijn hoofd hangen. "De weinige mensen die op dit nachtelijke uur online zijn zeggen dat de helikopters niet van Pakistan zijn", schrijft hij in een tweet. Vervolgens twittert Athar dat een van de helikopters neergeschoten lijkt te zijn, waarna nog twee helikopters aan komen vliegen.

Gedurende de aanval twittert Athar over de geruchten die de ronde doen. Het zou gaan om een trainingsincident. Het geluid van vliegtuigen zou te horen zijn. Misschien vliegt er zelfs een drone rond. Het leger zou huiszoekingen doen. Op verzoeken van de media kon Athar naar eigen zeggen niet reageren, omdat zijn mailbox overstroomde met mails.

Korte tijd later, als het nieuws uit het buitenland begint binnen te druppelen, realiseert Athar zich wat hij zojuist heeft meegemaakt. "Ik denk dat de helikoptercrash in Abottabad in Pakistan en de toespraak van president Obama met elkaar in verband staan." Acht uur later en 35 tweets verder komt de bevestiging: "Osama bin Laden is gedood in Abottabad in Pakistan. Daar gaat de buurt." Athar is via Twitter te volgen onder de naam @ReallyVirtual.

Vrees voor nachtzwaluw na duinbrand

De brand in de duinen bij Schoorl kan grote gevolgen hebben voor de nachtzwaluw en andere vogelsoorten in het gebied. Dat laat een woordvoerder van Staatsbosbeheer maandag weten. "Een hoop vogels zitten momenteel op hun nest. Voor die vogels moet het broedseizoen als verloren worden beschouwd. De nachtzwaluw is een heel mooie, heel kenmerkende vogel voor het gebied."

De gemeente liet maandag rond 13.30 uur weten dat de Schotse hooglanders in het gebied gevangen zijn en in veiligheid zijn gebracht. De runderen worden in het natuurgebied ingezet als zogeheten grote grazers.

Bij de dieren die bedreigd worden gaat het deels om bijzondere soorten. "Daar hebben we zowel nationaal als internationaal verplichtingen voor." In het natuurgebied leven niet alleen bijzondere vogels en andere dieren, maar er staat ook een stuk heel oud bos.

Voor de natuur hoeft brand overigens niet per se slecht te zijn. "Soms ontstaan er weer nieuwe dingen. De natuur is heel veerkrachtig. Bij Kootwijk was er in 1995 een grote bosbrand. Dat zie je nu niet meer." Maar voor bezoekers is het geen prettig gezicht. "Mensen komen er voor de natuur. Die willen bijzondere vogels en planten zien. Als het gebied verbrand is, is er weinig aan."

Staatsbosbeheer zal veel kosten moeten maken om het gebied weer geschikt te krijgen als recreatiegebied. "Er rijden nu zware brandweerwagens over recreatiepaden. Dat moet hersteld worden. Ook recreatievoorzieningen moeten weer in orde gebracht worden en waarschijnlijk moeten we wandelroutes omleggen. Dat is allemaal ontzettend duur."

Na branden in 2009 en 2010 heeft Staatsbosbeheer zo'n 2 miljoen euro uitgegeven om de natuur te herstellen. "Hoe dat nu is, is nog niet te zeggen. Onze mensen weten precies waar de vogels zitten. Pas als de brand echt helemaal onder controle is, kunnen ze het veld in om de balans op te maken."

Hamas veroordeelt operatie tegen Bin Laden

Hamas-premier Ismail Haniyeh heeft maandag zijn veroordeling uitgesproken over de Amerikaanse operatie tegen Osama bin Laden. De operatie is volgens Haniyeh het bewijs van de voortdurende Amerikaanse onderdrukking. Ook wordt ermee aangetoond dat de VS niet ophoudt bloed van moslims en Arabieren te vergieten.

Haniyeh zei dat Hamas het niet altijd eens was met Bin Laden, maar de moord op deze 'islamitische en Arabische strijder' scherp veroordeelt. Hamas bidt dat Bin Ladens 'ziel in vrede ruste', liet Haniyeh weten.


Hamas veroordeelt operatie tegen Bin Laden (Foto: Novum)

Evans naar derde plek UCI-ranglijst

Door zijn eindoverwinning in de Ronde van Romandië is Cadel Evans op de nieuwste editie van de UCI-wereldranglijst gestegen naar de derde plaats. Philippe Gilbert voert nog steeds de lijst aan voor Fabian Cancellara. Robert Gesink is met de negende plaats de beste Nederlander.

Bij de ploegen steeg HTC-Highroad van de vierde naar de eerste plaats. Leopard-Trek zakte hierdoor een plek en staat nu tweede en RadioShack bezet de derde plaats. Rabobank bezet de zesde plaats terwijl Vacansoleil op de achttiende plaats staat.

Rutte: Dood Bin Laden slag voor Al Qaida

Met de dood van Osama bin Laden is een belangrijke slag toegebracht aan Al Qaida. Dat zei premier Mark Rutte maandagochtend in reactie op de dood van de leider van de terreurorganisatie.

"Het is buitengewoon goed nieuws, maar hiermee is de strijd tegen terreur zeker nog niet voorbij", aldus Rutte. Het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York is zondag in Pakistan gedood. Osama bin Laden heeft een zeemansgraf gekregen.

De premier zegt geen aanwijzingen te hebben dat er nu reden is tot zorg over eventuele aanslagen in Nederland. Hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten zeer alert zijn.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vindt het 'symbolisch gezien' een mooie dag, maar de wereld is er volgens hem ondanks de dood van Bin Laden niet veiliger op geworden. "Terrorisme heeft veel gezichten en de meeste kennen we niet."

Zijn collega van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal laat weten dat een grote klap is uitgedeeld aan het terrorisme, maar dat de bestrijding van het terrorisme de hoogste prioriteit houdt.

PVV-leider Geert Wilders spreekt van een 'historische dag'. Ook hij benadrukte dat de strijd tegen de islamterreur doorgaat. D66-leider Alexander Pechtold had het beter gevonden als Bin Laden zich had moeten verantwoorden voor een internationaal gerechtshof.

Fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij vindt het uitschakelen van Bin Laden een belangrijk moment in de strijd tegen terrorisme. ChristenUnie-leider Arie Slob spreekt van een 'gevoelige slag' voor Al Qaida. Hij hoopt dat de Amerikanen en de rest van de wereld beheerst blijven in hun reacties.

Jolande Sap van GroenLinks noemt Bin Ladens dood een groot succes voor de Amerikanen, waarmee het terrorisme een belangrijke slag is toegebracht. "Spijtig dat Bin Laden nooit voor het gerecht komt om verantwoording af te leggen voor zijn daden." CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier stelt dat het natuurlijk niet het einde van het terrorisme is, maar wel een dag voor 'een oprechte zucht van verlichting'.

SP-Kamerlid Harry van Bommel meldt dat met de dood van Osama bin Laden een belangrijk symbool van het terrorisme is weggevallen. "Maar we moeten afwachten wat dit betekent voor de strijd tegen het terrorisme. Er zijn immers vele groepen die verwant zijn aan Al Qaida of onder die naam opereren."

Frans Timmermans van de PvdA hoopt dat de dood van de Al Qaidaleider Amerikanen helpen om de wonden van 9/11 verder te doen helen. "Zijn dood is ook een duidelijk signaal aan andere terroristen: het kan kort duren, het kan lang duren, maar uiteindelijk zul je de dans niet ontspringen."

Maar het is volgens het Kamerlid naïef om te denken dat hiermee een einde komt aan de terreur. Het feit dat Bin Laden kennelijk lange tijd ongestoord en relatief zichtbaar in Pakistan kon verblijven, geeft volgens Timmermans te denken over de oprechtheid van deze 'partner'.

Back to the Future-regisseur maakt tijdreis-film

Robert Zemeckis maakt weer een film over een man die door de tijd reist. De regisseur van de Back to the Future-films is bezig met de film Replay over een tijdreizende journalist, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Replay gaat over een veertiger die in 1988 overlijdt aan een hartaanval, maar later in zijn 18-jarige lijf in 1963 ontwaakt. In de thriller probeert hij de gebeurtenissen die leiden tot zijn dood te vermijden.

Het scenario van Replay circuleert al jaren door Hollywood. Disney heeft het een tijdje in handen gehad en wilde dat Ben Affleck de film zou regisseren. Hij gaf de voorkeur aan het Iraanse gijzeldrama Argo, waar hij nu aan werkt. Zemeckis maakt de film nu in opdracht van Warner Bros.

Zemeckis regisseerde in 1985 Back to the Future met Michael J. Fox in de hoofdrol. De komedie over een tijdmachine kreeg twee vervolgfilms die ook door de inmiddels 59-jarige regisseur werden gemaakt.


Robert Zemeckis (Foto: Novum)

Kremers valt af als mogelijke opvolger Wellink

Voormalig topambtenaar Jeroen Kremers is niet langer in de race voor het presidentschap van de Nederlandsche Bank (DNB). Dit schrijft het dagblad Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

Kremers, nu werkzaam bij Royal Bank of Scotland (RBS), zou een van drie kandidaten zijn geweest voor de opvolging van Nout Wellink, wiens termijn als president van de centrale bank in juli afloopt.

De twee andere kandidaten op het officieuze lijstje dat de centrale bank zou hebben doorgegeven aan de regering, zijn volgens de krant DNB-directielid Lex Hoogduin en Kees van Dijkhuizen, bestuurder van de Haagse bank NIBC.

Vorige week schreef het FD dat de voorkeurskandidaat van DNB, de interne kandidaat Hoogduin, niet de instemming kan wegdragen van het Ministerie van Financiën, die graag een cultuurverandering bij de toezichthouder wil bewerkstelligen.

De opvolger van Wellink zal eind mei of begin juni bekend worden gemaakt, zei premier Mark Rutte vrijdagavond.

Japan keurt aangepaste begroting goed

Het Japanse parlement heeft maandag ingestemd met het vrijmaken van 4 biljoen yen (ruim 8,3 miljard euro) voor het herstel van de schade als gevolg van de tsunami. Het bedrag dekt echter maar een fractie van de kosten die het volledige herstel met zich mee brengen.

De nieuwe begroting voor het fiscale jaar 2011 - dat in april begon - werd unanium goedgekeurd door de begrotingscommissie van het hogerhuis. Zaterdag werd de begroting al goedgekeurd door het lagerhuis.

Het vrijgemaakte geld wordt besteed aan de bouw van nieuwe huizen voor de meer dan honderdduizend mensen die dakloos zijn geraakt en het opruimen van de enorme puinhoop die de tsunami heeft veroorzaakt. Bovendien worden bedrijven en medewerkers die door de ramp zwaar getroffen zijn financieel tegemoet gekomen.

De zware aardbeving die Japan op 11 maart trof en de daaropvolgende tsunami heeft voor meer dan 200 miljard euro aan schade veroorzaakt. Meer dan 26.000 mensen zijn omgekomen of worden nog vermist.

Meeste baby's geboren in ziekenhuis

Drie kwart van de kinderen die vorig jaar zijn geboren, zag het levenslicht in een ziekenhuis. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS.

Vorig jaar werden in Nederland 184.000 kinderen geboren, waarvan verreweg de meesten in een ziekenhuis. Een kwart van de bevallingen vond thuis plaats en 0,5 procent ergens anders, bijvoorbeeld in een zogeheten geboortehotel of in de auto op weg naar het ziekenhuis.

Vergeleken met andere landen zijn in Nederland relatief veel thuisbevallingen. Wel is het percentage de afgelopen jaren afgenomen. In de periode 1989-1991 werd nog 38 procent van alle baby's thuis geboren.


Meeste baby's geboren in ziekenhuis (Foto: Novum)

Hagenaar zwaargewond bij steekpartij

Een 25-jarige Hagenaar is zondagavond ernstig gewond geraakt bij een steekpartij in zijn flatwoning. Hij is naar een ziekenhuis vervoerd en ligt op de intensive care. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Agenten kregen rond 22.00 uur een melding dat er in de flat aan het Rijswijkseplein iemand zou zijn neergestoken. Ze troffen het slachtoffer aan bij zijn woning op de vijftiende etage. De recherche onderzoekt de zaak.

Monic Hendrickx vertolkt rol in In Therapie

Monic Hendrickx is te zien in de tweede reeks van de televisieserie In Therapie. De 44-jarige actrice speelt een advocaat die wekelijks bij een psychotherapeut langsgaat. Die rol wordt vertolkt door acteur Peter Blok.

In het eerste seizoen van de succesvolle serie waren onder anderen Carice van Houten, Halina Reijn en Jacob Derwig te zien. Regisseur Alain de Levita is blij met zijn nieuwe aanwinsten. "Met de komst van Monic hebben we dit seizoen weer een absolute topcast voor de serie. Daarnaast heb ik Antoinette Beumer gevraagd om naast mij een aantal afleveringen te regisseren."

Wie de overige rollen vertolken, is nog niet bekend. De opnames gaan binnenkort van start. In Therapie is vanaf 25 juli bij de NCRV te zien.

Hendrickx is onder andere bekend van de serie PenozaGooische Vrouwen (de film) en de titelrol in de Friese film Nynke.


Monic Hendrickx (Foto: Novum)

KNVB onderzoekt 'bierincident' Verbeek

De aanklager betaald voetbal start een vooronderzoek naar het 'bierincident' dat zou hebben plaatsgevonden tijdens het duel tussen Willem II en AZ van 23 april. De Alkmaarse club had een klacht ingediend bij de KNVB, nadat supporters in Tilburg bier richting AZ-trainer Gertjan Verbeek zouden hebben gegooid. De aanklager wil opheldering van Willem II over de gebeurtenissen.

AZ vond ook dat de stewards in het stadion niet afdoende actie ondernamen om het gedrag van de Tilburgse supporters te corrigeren. Willem II, dat gisteren degradeerde uit de Eredivisie, heeft tot en met 11 mei om te reageren op de vragen die de aanklager heeft gesteld.

Heemstedenaar dood na val uit raam

Een 29-jarige man uit Heemstede is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen toen hij in Amsterdam uit een raam viel. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd.

De man viel kort na middernacht uit een raam op de tweede verdieping van een pand aan de Utrechtsestraat en belandde op straat. Hij overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk. De vriendin van de man zou getuige zijn geweest van het ongeluk.

Hyypiš zet punt achter loopbaan

Na negentien jaar stopt Sami Hyypiä met zijn voetbaloopbaan. De 37-jarige verdediger maakte vooral bij Liverpool furore. Dat nam hem in 1999 voor ongeveer 3,5 miljoen euro over van Willem II.

De Fin won met Liverpool de Champions League, de UEFA Cup, tweemaal de Europese Super Cup, twee keer de FA Cup en twee keer de League Cup. Sinds 2009 speelde hij in Duitsland voor Bayer Leverkusen. Hyypiä speelde 105 maal voor het Finse nationale elftal.

Paul Walker ziet Yolanthe wel zitten

Paul Walker zou graag iets met Yolanthe Sneijder-Cabau beginnen - als hij geen relatie had gehad. "Als ze van binnen net zo mooi is als ze eruitziet, dan zou ik volmondig ja zeggen", zegt de Amerikaanse acteur over de Nederlandse presentatrice tegen Novum Nieuws. "Maar ik heb al een vriendin."

Yolanthe liet zich enkele jaren geleden in de Hitkrant ontvallen dat ze Walker een zeer aantrekkelijke man vond. "Als ik hem ooit ontmoet, pak ik 'm vol op zijn bek, ook al heeft hij een vriendin en kinderen", zei ze toen.

Dat vindt de 37-jarige hunk heel fijn om te horen. "Wel jammer dat ze al getrouwd is. Ik kreeg al helemaal zin", lacht hij nadat hem een foto van de 26-jarige Yolanthe in de handen is gedrukt. "Maar dat kan ik dus niet te hard zeggen, want dan kom ik in de problemen. Ze is een getrouwde vrouw." Vorig jaar trad Yolanthe in het huwelijk met voetballer Wesley Sneijder.

Walker is vanaf donderdag naast Vin Diesel en Dwayne 'The Rock' Johnson te zien in de actiefilm Fast Five.


Paul Walker (Foto: Novum)

Karzai: Klap aan terrorisme toegebracht

Met de dood van Osama bin Laden is een zware klap aan het terrorisme toegebracht. Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai maandag gezegd. Dat Bin Laden in Pakistan bleek te zitten, bewijst dat de echte strijd tegen terroristen zich buiten de Afghaanse landsgrenzen afspeelt, aldus Karzai.

"Dit is een erg belangrijke dag. (...) Amerikaanse strijdkrachten hebben Osama bin Laden gedood en hem zijn gerechte straf gegeven", zei Karzai. Aan Bin Ladens handen kleefde het bloed van vele duizenden Afghaanse kinderen, jongeren en ouderen, aldus de president.

De president maakte van de gelegenheid gebruik om de internationale gemeenschap nog eens fijntjes duidelijk te maken dat zij ten onrechte zo veel militaire inzet in Afghanistan aan de dag legt. Karzai heeft vaker gezegd dat het gevaar van de Taliban en Al Qaida niet vanuit Afghanistan, maar vanuit Pakistan dreigt.

"We zeggen al jaren dat de strijd tegen het terrorisme niet moet worden gevoerd in Afghaanse dorpen en huizen, maar in de veilige toevluchtsoorden en vandaag is gebleken dat dat waar is", aldus Karzai.


President Hamid Karzai (Foto: Novum)

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden

De man die zondag zwaargewond raakte bij een schietincident in Amsterdam is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie maandag laten weten.

Het incident vond rond 15.00 uur plaats op het Krugerplein, waar het 32-jarige slachtoffer uit Amsterdam en de schutter ruzie hadden.

Kort na het incident werden in de omgeving van het plein twee verdachten aangehouden. Het gaat om mannen van 19 en 23 jaar. Ze zitten nog vast.

Corporaties vrij van criminelen

De georganiseerde criminaliteit is niet geïnfiltreerd in woningcorporaties. Corporaties hebben belangrijke stappen gezet in het verbeteren van hun integriteitsbeleid en pakken zaken actiever op dan voorheen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman meldt dat de leerpunten van de intensieve aandacht voor integriteit van de afgelopen twee jaar worden verankerd in de nieuwe Woningwet. De minister baseert zijn conclusies onder meer op onderzoeken van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) en de VROM-inspectie, die werden ingesteld als onderdeel van het verscherpte toezicht dat in april 2009 na een aantal incidenten werd ingesteld.

Bij Woonstichting De Key werden vorig jaar twee directeuren ontslagen wegens fraude. Rochdale ontsloeg eerder een directeur die wordt verdacht van verduistering, het aannemen van steekpenningen en witwassen.

De Limburgse woningcorporatie Servatius werd onder toezicht gesteld na wanbeleid en geldproblemen. En de Rotterdamse corporatie Woonbron kreeg een toezichthouder na allerlei problemen met het historische schip de Rotterdam. Woningcorporatie SGBB uit Hoofddorp bleek ook met ernstige financiële problemen te kampen.

De inspectie onderzocht in hoeverre de woningcorporatiesector kwetsbaar is voor misbruik door al dan niet georganiseerde criminaliteit. De belangrijkste conclusie is dat geen sprake is van indringing door georganiseerde criminaliteit. Wel is de sector hier en daar kwetsbaar voor financieel-economische criminaliteit, maar dat valt in de praktijk mee.

Ook is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar zogenoemde ABC-transacties, waarbij sprake is van twee opeenvolgende verkopen binnen korte tijd met een grote waardestijging. De onderzoekers stuitten niet op misbruik, maar de VROM-inspectie gaat nog wel een aantal dossiers doorspitten om een definitief beeld te krijgen.

Het is nu aan de sector, de corporaties en de interne toezichthouders om de verbeteringen op het vlak van integriteit uit te bouwen, schrijft Donner. Nu waarborgen voor onafhankelijk en alert intern toezicht in de vernieuwde Woningwet worden opgenomen, wordt het toezicht op de integriteit van corporaties strakker geregeld, aldus de bewindsman. Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van de inspectie blijft de komende jaren in de lucht.

Vanessa Hudgens naast Brendan Fraser in drama

Vanessa Hudgens staat op het punt zich aan te sluiten bij de cast van de film Gimme Shelter. De actrice is in het drama te zien naast acteur Brendan Fraser.

Hudgens speelt in Gimme Shelter een dakloze, zwangere tiener die op de vlucht slaat voor haar gewelddadige moeder. Ze besluit haar vader, gespeeld door Fraser, op te zoeken. Hij zet zijn dochter echter weer snel buiten de deur, als hij verneemt dat ze niet openstaat voor abortus. Volgens entertainmentsite The Hollywood Reporter moeten de opnamen van de film eind mei van start gaan.

De 22-jarige Hudgens brak door dankzij Disneys High School Musical-tienerfilms, maar probeert de laatste jaren nadrukkelijk veelzijdigere rollen te spelen. De 42-jarige Fraser is vooral bekend van de Mummy-filmreeks.


Vanessa Hudgens (Foto: Novum)

Ook storing bij betaalsysteem iDEAL

Het onlinebetaalsysteem iDEAL kampt ook met een storing. De storing is een gevolg van de storing bij de Rabobank. Dat meldt een woordvoerder van Currence, eigenaar van iDEAL.

Doordat iDEAL verbonden is met de Rabobank neemt het systeem ook automatisch de storing over. De storing van iDEAL geldt dus alleen voor Rabobank-klanten. "Voor andere bedrijven die gebruikmaken van iDEAL doet het onlinebetaalsysteem het wel gewoon", aldus de woordvoerder.

Hoelang de storing bij iDEAL nog duurt, is afhankelijk van de snelheid waarmee de Rabobank de problemen oplost.

Semmy Schilt in Nova Zembla

MMA-vechter en wereldkampioen K1 Semmy Schilt heeft een rol in de film Nova Zembla van regisseur Reinout Oerlemans over ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Schilt speelt een van de bemanningsleden van het schip van Barentsz, heeft het distributiebedrijf Benelux Film Distributors maandag bekendgemaakt.

De 37-jarige Schilt speelt Claes, een sterk man met een goed hart. De kickbokser heeft voor zijn rol zijn baard laten staan. Ook Robert de Hoog en Victor Reinier spelen bemanningsleden. Derek de Lint speelt de ontdekkingsreiziger en de Vlaamse acteur Jan Decleir speelt dominee Petrus Plancius. Model Doutzen Kroes maakt in de film haar acteerdebuut als de dochter van de dominee.

De film wordt de eerste Nederlandse film die in 3D te zien is. De cast van Nova Zembla is vertrokken naar IJsland voor de eerste opnamen van de film die vanaf 24 november in de bioscopen te zien is.


Semmy Schilt (Foto: Novum)

Weer nieuw project Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger laat geen gras groeien over zijn comeback in Hollywood. De 63-jarige acteur en ex-politicus heeft zich verbonden aan de film Cry Macho, zijn derde project binnen korte tijd.

Schwarzenegger heeft onlangs zijn mondelinge toezegging gedaan aan het drama, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Cry Macho is gebaseerd op een boek van de overleden schrijver N. Richard Nash en gaat over een alcoholverslaafde paardentrainer die deelneemt aan een internationale kidnapping.

Of Cry Macho ook echt Schwarzeneggers eerste film wordt sinds zijn terugkeer naar Hollywood is onduidelijk. De acteur overweegt meerdere projecten, maar verbond zich, naast Cry Macho, tot nu toe alleen aan een vijfde Terminator-film en The Governator.

Afgelopen week werd bekend dat Schwarzenegger terugkeert op het witte doek als de cyborg The Terminator. Wanneer dat gebeurt, is onduidelijk. The Governator is een tekenfilmserie over een heldhaftige gouverneur, een functie die de Oostenrijker de afgelopen jaren uitoefende. Van de serie worden ook een game en een actiefilm gemaakt.

Schwarzenegger trok zich in 2003 terug uit de filmwereld om aan de slag te gaan als gouverneur van de staat Californië. Begin dit jaar kwam een einde aan zijn gouverneurschap in de 'Golden State'.


Weer nieuw project Arnold Schwarzenegger (Foto: Novum)

Ocarina of Time 3D beperkt beschikbaar in Japan

De Nintendo 3DS is niet het succes geworden wat Nintendo gehoopt had. Daarbij moet gezegd worden dat het aanbod van games dat bij de launch beschikbaar was ook alles behalve spectaculair te noemen was, maar ook bij de Nintendo DS was dit het geval. Met het opnieuw uitbrengen van toptitels uit het verleden hoopt Nintendo het tij te kunnen keren.

De bekendste remake is natuurlijk The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, maar deze game zal in Japan maar heel beperkt beschikbaar zijn. Het is niet precies duidelijk waarom Nintendo kiest voor deze strategie, maar bij de Wii heeft het beperkt beschikbaar zijn hen geen windeieren gelegd.

Laten we hopen dat Nintendo deze marketingtrucjes achterwege laat in Europa als de game 17 juni hier verschijnt!

Hurt Locker-regisseuse werkt aan Bin Laden-film

Kathryn Bigelow maakt een film over de jacht op Osama bin Laden. De regisseuse die een Oscar won voor de oorlogsfilm The Hurt Locker is al weken bezig met de voorbereidingen voor haar film met de werktitel Kill Bin Laden, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De 59-jarige regisseuse wilde haar film baseren op een mislukte Amerikaanse missie om Bin Laden om te brengen. Nu Bin Laden is gedood, krijgt haar film vermoedelijk een ander einde, meldt de website.

Bigelow maakt de film met scenarist Mark Boal, die ook het script voor The Hurt Locker schreef. Ze zou Joel Edgerton, bekend van het vorig jaar verschenen misdaaddrama Animal Kingdom, op het oog hebben voor de hoofdrol in Kill Bin Laden. Wanneer de film in de bioscopen moet draaien, is onduidelijk.


Kathryn Bigelow (Foto: Novum)

Logeerparadijs (2)

De grootste aantrekkingskracht op ons werd evenwel uitgeoefend door de bomen vol Dirkjesperen. Kleine, heerlijk zoete peertjes. We vraten ons helemaal klem, net als aan de bramen die aan doornige struiken om de moestuin heen groeiden. Dat peertjes eten had een bijkomend voordeel. Zelfs de ergste zeiktante had begrip voor verminderde eetlust bij de broodmaaltijd als wij een stuk of vijftien peren de man hadden verorberd. Dan hoefden we minder brood te eten.

Invallen in veel Syrische steden

Het Syrische leger heeft maandag in het hele land invallen in huizen gedaan en tientallen arrestaties verricht. Het regime van president Bashar Assad probeert zo de opstand de kop in te drukken.

Volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso heeft het leger versterkingen laten aanrukken naar de westelijke stad Zabadani, nabij de Libanese grens. De stad wordt volgens Osso omsingeld. Ook in de noordelijke steden Raqqa en Idlib zijn veel militairen aanwezig. Ze gaan van deur tot deur en doen huiszoekingen.

Volgens Rami Abdul-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, zijn door toedoen van de Syrische veiligheidstroepen tot dusver 545 mensen om het leven gekomen.

Wielrenner Davis klaagt over Astana-ploeg

Sprinter Allan Davis heeft tijdens de Ronde van Turkije nauwelijks steun van zijn ploeg gekregen. Dat zegt de Australiër van Astana in de Sydney Morning Herald. Davis wilde zaterdag meedoen in de massasprint, maar zijn Kazachstaanse ploeggenoten weigerden hem te steunen tijdens de rit. Uiteindelijk kwam hij als tiende over de streep.

Vrijdag had Davis zijn intenties aan het diner bekendgemaakt, maar zijn ploeggenoten lieten hem weten dat dat niet ging. "Ze zeiden dat de ploegleider al met alle Kazachen had gesproken en iets anders had gezegd", beklaagt Davis zich. "Dus, dat is Astana. Dat is alles wat ik kan zeggen."

Davis is aan zijn tweede seizoen bij Astana bezig. Vorig jaar was de 30-jarige Australiër alleen in de Ronde van Polen succesvol voor de Kazachse formatie. Daar won hij het puntenklassement. Tijdens de Gemenebestspelen won hij goud en tijdens het WK in Melbourne werd hij derde.

KNVB wijst Blom aan voor bekerfinale

Voetbalbond KNVB heeft scheidsrechter Kevin Blom aangewezen om de bekerfinale komende zondag in goede banen te leiden. In de Kuip in Rotterdam staan Ajax en FC Twente tegenover elkaar in een wedstrijd die om 18:00 uur zal gaan beginnen.

Het is voor het eerst dat Blom de bekerfinale mag gaan leiden. Hij zal worden geassisteerd door Nicky Siebert en Patrick Langkamp, terwijl Danny Makkelie de vierde man is.

Cyberaanval legt website Rabobank plat

De Rabobank is maandagochtend slachtoffer geworden van een cyberaanval. Hierdoor is internetbankieren nagenoeg niet mogelijk. Dat heeft een woordvoerder van de bank bekendgemaakt.

De cyberaanval was een zogenaamde DDoS-aanval. Bij een Distributed Denial of Service-aanval wordt een website bestookt met allerlei verbindingsverzoeken waardoor de website vastloopt. “Veel van onze klanten ondervinden hier hinder van. We zijn hard aan het werk om het te herstellen en gaan aangifte doen bij de politie”, meldt de woordvoerder.

Klanten die willen internetbankieren krijgen alleen een wit scherm te zien en kunnen verder niets op de site. Het is nog niet bekend wanneer de website weer bereikbaar zal zijn.

Krajicek: "Federer eist grote kamer en auto"

Richard Krajicek maakte gisteren bekend dat Roger Federer volgend jaar deel zal gaan nemen aan het ABN AMRO World Tennis Tournament. Veel moeite heeft de toernooidirecteur hier niet voor hoeven doen en ook de eisen die de Zwitser stelt aan zijn verblijf in de havenstad zijn geen probleem.

"Zijn manager zei: ook al moet Roger vanaf de maan komen, hij komt naar Rotterdam," zei Krajicek die in het AD bevestigt dat Federer ondanks zijn grote status bescheiden blijft. "Hij stelt geen extreme eisen. Omdat hij met zijn familie reist, wil hij graag een grote kamer. Dat is begrijpelijk en kan ook." De enige luxe die de Zwitser zich permitteert is dat hij altijd een auto met chauffeur beschikbaar wil hebben voor zijn vervoer naar de baan en naar het hotel. "Hij vindt het niet zo leuk om te moeten wachten."

Real eist schorsing zes BarÁa-spelers

Real Madrid is er in de aanloop naar de return in de halve finale van de Champions League alles aan gelegen om tegenstander FC Barcelona uit het lood te brengen. De Koninklijke verloor vorige week in eigen huis met 0-2 van Barça en moet in het hol van de leeuw deze achterstand goedmaken. Daarbij is alles geoorloofd.

In het eigen Estadio Santiago Bernabéu kreeg Real de rode kaart van Pepe en het naar de tribune sturen van coach José Mourinho te verwerken. Om het recht zege te laten vieren is de club naar de arbitragecommissie van de UEFA gestapt om een schorsing voor liefst zes Barcelona-spelers te eisen. Naar eigen zeggen heeft de Koninklijke genoeg bewijs geleverd om de schorsingen mogelijk te maken.

Barcelona zou onsportief gespeeld hebben en daarom zou coach Pep Guardiola morgen niet op de bank mogen zitten. Ook José Manuel Pinto, Víctor Valdés, Seydou Keita, Daniel Alves, Pedro en Sergio Busquets zouden voor hun schwalbes en agressieve gedrag niet in het eigen Camp Nou op het veld mogen staan.

De tuchtcommissie van de UEFA komt vandaag in een spoedzitting bijeen, maar de kans dat de aanklachten van Real gehonoreerd worden lijkt klein te zijn. Als de scheidsrechter de incidenten ontgaan is dan kunnen er op basis van de videobeelden spelers geschorst worden.

Ramptoeristen hinderen bestrijding duinbrand

De hulpdiensten hebben maandag last van dagjesmensen die de schade van de duinbrand bij Schoorl willen bekijken. Ramptoeristen die het volgens de noodverordening afgezette gebied betreden, krijgen een bekeuring. Het hele Bergense en Schoorlse duingebied is verboden terrein.

De gemeente Bergen doet een dringend verzoek om uit het getroffen gebied te blijven. De brand die sinds zondagavond zo'n 300 hectare natuurgebied in de as legde, is sinds maandagochtend onder controle.

Wel zijn brandweervoertuigen, twee blushelikopters van defensie en een politiehelikopter bezig met nablussen. Dat gaat waarschijnlijk nog de hele dag duren, omdat het vuur hier en daar weer oplaait.

De helikopters landen bij Hargen, verderop in het duingebied. Daar staan veel mensen te kijken en dat is erg hinderlijk, laten gemeente en politie weten. Ze roepen iedereen dringend op daar onmiddellijk weg te gaan. Woordvoerders van de gemeente en de politie konden niet zeggen of er al mensen zijn beboet. De hoogte van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.

Door de werkzaamheden is geen openbaar vervoer van en naar Schoorl mogelijk.

Turnster Harmes beŽindigt loopbaan

Suzanne Harmes beëindigt haar turncarrière. Dat heeft turnbond KNGU maandag bekendgemaakt. De 25-jarige Harmes kan haar studie en de opvoeding van haar zoon niet langer met topturnen combineren. Na het WK in Rotterdam vorig jaar oktober gelastte de viervoudig Nederlands kampioene al een pauze in. Eerder had ze nog plannen om naar de Olympische Spelen in Londen te gaan.

Harmes won behalve vier keer de nationale meerkamptitel ook medailles tijdens het EK en WK van 2005. Op de vloer won ze toen Europees zilver, mondiaal werd ze op dat onderdeel derde. Op haar favoriete onderdeel won ze ook drie wereldbekerwedstrijden.

In 2007 beviel Harmes van een zoon, waarna ze een comeback maakte. In 2008 nam ze weer deel aan de Olympische Spelen, haar tweede nadat ze ook in 2004 al bij de Spelen actief was geweest.

"Ik ben tevreden met wat ik in de turnsport bereikt heb", stelt Harmes in een verklaring. "Ik kijk dan ook met trots terug op een mooie tijd met als persoonlijke hoogtepunten de EK- en WK-medailles in 2005 en de deelname aan de Olympische Spelen van Peking na de bevalling van mijn zoon Lugano."

Harmes begon twintig jaar geleden als 5-jarige bij Pro Patria in Zoetermeer. "Ik heb de afgelopen maanden veel getwijfeld. Het bleek een lastige keuze om iets los te laten wat ik mijn hele leven met veel plezier heb gedaan. Maar het voelt goed zo."

Boschker bepaalt zelf moment van stoppen

Sander Boschker mag dan inmiddels 40 jaar oud zijn, aan stoppen denkt de doelman van FC Twente nog altijd niet. De Tukker droeg vorig jaar bij aan de eerste landstitel voor de ploeg uit Enschede, maar raakte in de voorbereiding voor dit seizoen zijn plaats onder de lat kwijt aan Nikolay Mihaylov, maar daar heeft hij geen moeite mee.

Stoppen? "Wat een onzin!. Nee, ik heb daar eerlijk gezegd geen moment aan gedacht. Vorig jaar riep ook iedereen dat het mooi was te stoppen met de titel van FC Twente en het WK in Zuid-Afrika met Oranje. Kijk waar ik nu sta.. Ik bepaal zelf wel wanneer het mooi is geweest. Ik weet dat het vrij uitzonderlijk is op deze leeftijd nog op dit niveau te presteren. Ik heb altijd op mijn lichaam gepast en de 'drive' is er nog steeds. Op de training doe ik alles mee. Mij hoor je nog niet klagen over pijntjes," zei Boschker die in oktober 41 wordt.

Twente strijdt nog op twee fronten en voor Boschker telt de bekerfinale het meest. Waarschijnlijk zal hij zondag tegen Ajax weer in de basis staan. "Dat voor de club het kampioenschap belangrijker is, begrijp ik. Voor mij persoonlijk zou nog een keer de beker heel mooi zijn," zei de doelman die in de beker dit jaar telkens mocht spelen.

Boschker zegt nog steeds belangrijk voor het team te zijn, te meer omdat hij zijn medespelers kan motiveren. Hij kijkt dan ook uit naar het tweeluik tegen Ajax waarin het seizoen een mooie kleur kan krijgen. "Ik word zo moe van dat verhaal dat we mentaal de mindere zijn. Ik geloof dat we nu al vier jaar aan het bewijzen zijn dat dit niet zo is. We kijken naar onszelf, luisteren niet naar anderen. Of je je gek laat maken heb je zelf in de hand. Het is prachtig, die twee duels met Ajax. Dit is wat elke voetballer wil."

OM niet in beroep tegen vonnis Marco Kroon

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen hoger beroep in tegen het vonnis tegen Marco Kroon. Na grondige bestudering van het vonnis van de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem concludeert het OM dat het gerechtshof naar alle waarschijnlijkheid niet tot een ander oordeel zal komen.

Kroon werd op 22 april veroordeeld tot 750 euro boete en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en het verstrekken van stroomstootwapens. De kapitein werd vrijgesproken van het gebruik van cocaïne, hoewel de officier van justitie bewezen acht dat hij wel drugs voorhanden heeft gehad. Als de 40-jarige Bosschenaar hiervoor was veroordeeld, had hij zijn Militaire Willemsorde moeten inleveren.

Nederland heeft meer dan een miljoen PSN accounts

Na de berichten van afgelopen week met betrekking tot de grote PSN hack begint de schaal van het probleem langzaam duidelijk te worden. Men sprak over een 77 miljoen accounts, wat natuurlijk een behoorlijk getal is. Maar in hoeverre is dit getal realistisch? En hoeveel Nederlanders zitten daar bij? Een tweet door Mark MacDonald verschaft enige duidelijkheid.

Daar de Verenigde Staten, Japan en Groot Brittannië de top aandragen zien we toch dat ons kleine kikkerlandje een 1.135.134 accounts heeft. Hoeveel dubbele en inactieve accounts daar tussen zitten is helaas niet duidelijk.

psn lijst met accounts per land

Nog geen toekomstplannen voor Webber

Mark Webber heeft nog geen toekomstplannen gemaakt. De 34-jarige Australiër rijdt momenteel voor het Formule 1-team van Red Bull Racing, maar heeft daar een aflopend contract. Het is daarom niet duidelijk of hij in 2012 bij de Oostenrijkse renstal rijdt, een ander team kiest of de Formule 1 zal gaan verlaten.

Webber meldt in La Stampa dat hij eerst wil kijken hoe het seizoen verloopt voordat hij plannen maakt. "We zien wel hoe het loopt. Mijn contract met Red Bull loopt inderdaad af, dus mocht het team aan het eind van het jaar besluiten dat ze niet met me verder willen, dan zal ik bij mezelf te rade moeten gaan en kijken wat ik doe: mijn helm aan de wilgen hangen of een overstap naar een ander team maken."

Aan de motivatie van de Australiër zal het in ieder geval niet liggen. "Ik ben ontzettend vastberaden: ik heb vorig jaar om het kampioenschap gestreden en dat wil ik nu weer doen."

Casino's trekken 10 procent minder bezoekers

Het aantal mensen dat afgelopen jaar een casino bezocht is vergeleken met 2009 met zo'n 10 procent gedaald tot 5,6 miljoen. Wel steeg de gemiddelde besteding licht van 96 naar 97 euro per bezoek, meldt Holland Casino maandag in zijn jaarverslag.

Holland Casino leed over 2010 een verlies van 9,9 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak zijn de kosten van een reorganisatie, maar ook de effecten van de recessie en het rookverbod speelden een rol, meldt het staatsbedrijf. Om het negatieve resultaat te compenseren, is het marketingbudget verlaagd en zijn investeringen uitgesteld.

De kosten van de reorganisatie bedroegen 20 miljoen euro, maar die zijn eenmalig. "Hoewel het herstel broos is, verwacht ik dat we over 2011 weer zwarte cijfers schrijven", zegt voorzitter Dick Flink. "De onderliggende trend laat vanaf juli een lichte groei zien en dat betekent dat we de bodem hebben bereikt."

De inspanningen in preventie van kansspelverslaving zijn opgevoerd, aldus Holland Casino. In 2010 zijn ruim 30.000 zogeheten gastgesprekken met mogelijke gokverslaafden gevoerd, iets minder dan in 2009. Ruim 8250 mensen kregen vorig jaar een entreeverbod of bezoekbeperking, tegen bijna 9200 een jaar eerder. "We geloven dat er maar één juiste manier is om het casinospel aan te bieden en dat is door ons maximaal in te spannen om gasten waar nodig tegen zichzelf in bescherming te nemen", zegt Flink.

Holland Casino is monopolist en heeft veertien vestigingen.


Casino's trekken minder klanten (Foto: Novum)

'Comedy Live humor om te huilen'

Jean-Pierre Geelen heeft fors uitgehaald naar het nieuwe satirische programma Comedy Live. De tv-recensent van de Volkskrant vraagt zich serieus af of de slechtscorende BNN-show om te lachen of om te huilen is.

Geelen: "De vraag is: waarom gaat satire op tv zo pijnlijk vaak de mist in? Aan de spelers van Comedy Live (onder anderen Sander van Opzeeland, Remko Vrijdag en Martine Sandifort) kan het niet liggen: de meesten zijn bewezen talenten in hun vakgebied van de (stand up) comedy of cabaret."

"Maar satire op tv blijft een ander verhaal: gladder ijs bestaat niet. Satirisch talent is in Nederland (met Koot en Bie als oervaders) dun gezaaid, zeker wanneer het gepaard moet gaan met sketches (zonder 'bekende typetjes'). Jan Jaap van der Wal weet met Raoul Heertje hilarische hoogtes te bereiken in Dit Was Het Nieuws (binnenkort weer terug, bij RTL), maar wist eerder niet te overtuigen met een Nederlandse versie van The Daily Show op Comedy Central. Snelheid en actualiteit ontbraken, evenals voldoende goede grappen", bekritiseert de tv-recensent.

Volgens Geelen doet het buitenland het beter als het gaat om satire: "Het geheim van veel geslaagde voorbeelden uit het buitenland is een leger van allerbeste tekstschrijvers, dat de helft van hun grollen weggooit. Dat laatste is bij Comedy Live geen optie: alles uit de printer gaat meteen op de planken. Niet erg, zolang het geniaal is. Maar om drie kwartier te vullen, worden nu in aanleg aardige ideetjes eindeloos uitgewalst. Zoals de sketch van het stel dat wakker wordt en tot hun verrassing ineens Duits blijkt te spreken. De buren spreken plots Italiaans. Minuten ging het door, tot de doek van een vogelkooi werd gehaald - het beest blafte. Even was je terug bij De Mounties. Voorwaarde van de baas van Nederland 1?"

De plek van Comedy Live op Nederland 1 noemt Geelen sowieso dubieus. Volgens hem zit het Andre van Duin-publiek niet te wachten op BNN en Nederland 3-gezichten. "In Comedy Live hebben zij tekstjes ingestudeerd, en moeten zij zich in drie minuten ontpoppen tot stand up comedian. Te veel gevraagd. Leuk doen blijkt een vak. Leuk zijn een talent", besluit Geelen.


'Comedy Live humor om te huilen' (Beeld: BNN)

Ferguson gunt spelers rust tegen Schalke

Sir Alex Ferguson zal zijn team voor de Champions League-wedstrijd tegen Schalke 04 wijzigen. De manager van Manchester United wil spelers sparen voor het competitieduel komende zondag tegem Chelsea. United won de uitwedstrijd tegen Schalke 04 met 2-0. De return van de halve finale wordt woensdag op Old Trafford gespeeld.

Ferguson zal tegen Schalke dan ook wat spelers sparen, zo maakte hij bekend. "Ik zal ongetwijfeld veranderingen doorvoeren", zei hij op de website van de FIFA. "Paul Scholes, Dimitar Berbatov en Michael Owen zullen spelen. Maar waarschijnlijk zal ik mijn ervaren spelers achterin wel laten staan."

"We gaan een belangrijke week tegemoet. Woensdag is de halve finale van de Champions League, en dan de wedstrijd op zondag. Twee enorme wedstrijden, dus we moeten de groep omgooien en wat opfrissen", legde Ferguson zijn beslissing uit. Manchester United maakt kans om voor de 19e keer de Engelse titel te pakken, een record. De voorsprong voor de cruciale topper in de Premier League tegen Chelsea bedraagt echter maar drie punten.

Vitesse en hoofdsponsor definitief uit elkaar

Vitesse en hoofdsponsor Zuka.nl hebben definitief een punt gezet achter de samenwerking. Beide partijen kondigden eerder al aan dat ze uit elkaar gingen, maar vorige week vrijdag is de samenwerking definitief beëindigd. Dat meldt de Arnhemse club maandag op zijn website. Vitesse speelde al niet meer met de naam van de internetmakelaar op het shirt.

Zuka.nl liet in december via Twitter al weten dat het geen sponsor meer was van Vitesse, terwijl de Arnhemse club dit nieuws pas een maand later bevestigde. De eredivisieclub van de steenrijke eigenaar Merab Jordania gaat nu op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Vitesse presteert dit seizoen matig in de Eredivisie. De Arnhemmers bezetten de veertiende plaats met 35 punten uit 33 wedstrijden.

Oud-bokser Henry Cooper (76) overleden

De Britse oud-bokser Sir Henry Cooper is zondag overleden. De Londenaar was de eerste bokser die geridderd werd. Cooper overleed twee dagen voor zijn 77e verjaardag na een langdurig ziekbed, meldt de British Boxing Board of Control. De zwaargewicht vergaarde in zijn carrière Britse, Europese en Gemenebesttitels, maar werd nooit wereldkampioen.

In Engeland stond Cooper bekend als de man die Mohammed Ali vloerde. De twee vochten in 1963 tegen elkaar toen Ali nog een talent was en bekend stond als Cassius Clay. In de vierde ronde sloeg Cooper Ali met een linkse directe, die met een knipoog naar Coopers Londense accent bekend stond als Enry's Ammer, tegen het canvas. Ali won het duel een ronde later op een technische knockout.

In 1966 stonden de twee nogmaals tegenover elkaar, toen om de wereldtitel. Ali won ook dat gevecht. De bokslegende reageerde zondag al met een verklaring op het verscheiden van Cooper. "Ik ben sprakeloos over het verlies van mijn vriend Henry Cooper", liet Ali weten. "Henry had altijd een warme glimlach voor me klaar."

Cooper werd twee keer verkozen tot Sporter van het Jaar in Groot-Brittannië. In 1971 ging hij met pensioen, in 2000 werd hij door koningin Elizabeth geridderd. Coopers tweelingbroer George, die ook bokste, overleed vorig jaar.


Henry Cooper vloerde Mohammed Ali in 1963 (Foto: Novum)

Haase stijgt, De Bakker zakt op ranglijst

Robin Haase verloor vorige week in München al in de eerste ronde, maar klom toch naar de 56e positie op de wereldranglijst. Thiemo de Bakker kende een slechte rentree in Estoril en zakte twee posities. De Westlander staat 83e.

Thomas Schoorel nam vorige week een week rust, maar steeg toch twee plaatsen en is de nieuwe nummer 115. Jesse Huta Galung bleef 120e. Igor Sijsling zakte van de 170e naar de 181e positie. Bovenaan de ranglijst waren er geen verschuivingen op de ranglijst. Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray en Robin Söderling vormen de top vijf.

Rus valt uit top honderd

Arantxa Rus behoort niet meer bij de beste honderd tennissters ter wereld. De Monsterse zakte op de nieuwste wereldranglijst zeven plaatsen en bezet nu de 106e plaats. Rus blijft wel ruimschoots de beste Nederlandse. Michaëlla Krajicek haalde vorige week het hoofdtoernooi in Estoril niet en zakte zeventien plaatsen. Zij staat nu 157e.

Aan de top waren er nauwelijks verschuivingen. Caroline Wozniacki voert nog steeds de lijst aan voor Kim Clijsters, Vera Zvonareva, Francesca Schiavone en Victoria Azarenka.


Rus valt buiten top 100 (Foto: Novum)

'Klokkenluider en journalist onvoldoende beschermd'

Klokkenluiders krijgen te weinig aandacht en bescherming. Dat geldt ook voor journalisten die gelekte informatie doorgeven in het algemeen belang. Dat concluderen wetenschappers in de tweede Nationale Persvrijheidsmonitor, die dinsdag wordt gepresenteerd.

Deze realiteit in Nederland staat haaks op jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het wachten is op het in 2008 aangekondigde wetsvoorstel bronbescherming, stellen de onderzoekers.

In de monitor is verder aandacht voor het 'alarmerende' wetsvoorstel dat de bestrijding van computercriminaliteit moet versterken. "Dit voorstel kan de persvrijheid serieus beperken als het Openbaar Ministerie de bevoegdheid krijgt om complete websites en communicatiediensten af te sluiten om toekomstige strafbare feiten te voorkomen." Dit lijkt volgens de wetenschappers onder leiding van hoogleraar mediarecht Wouter Hins sterk op een publicatieverbod.

De monitor signaleert opnieuw dat de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) aan modernisering toe is. Uit twee arresten van het Europese Hof tegen Hongarije blijkt dat ook de Nederlandse wetgeving inzake openbaarheid tekortschiet.

In opdracht van de Nederlandse vereniging van Journalisten (NVJ) zijn de effecten van de Wob nader onderzocht. Daaruit blijkt dat de afhandeling van Wob-verzoeken van journalisten traag verloopt, waardoor de nieuwswaarde verdampt. Journalisten moeten gemiddeld ruim drie maanden wachten na een aanvraag.

Bij beroepsprocedures is er zelfs een wachttermijn van langer dan een jaar. Dit ondermijnt volgens de NVJ de bedoeling van de procedure. Bij de behandelend ambtenaren zou vaak onwetendheid over de wet bestaan, of zelfs onwil om die op fatsoenlijke wijze uit te voeren.

Het Wob-onderzoek en de monitor worden dinsdagmiddag gepresenteerd in Amsterdam. Hierna volgt een reactie van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA), meldt de NVJ.

Dood en verderf mag, schelden niet

In tijden waar netwerken gehacked worden lijkt niemand of niks meer veilig. Zo heeft ook Mortal Kombat de hamer gekregen en is het crackers gelukt om de config file te breken. De persoon in kwestie schroomt zich er niet voor om zijn bevindingen te delen met de wereld, en de resultaten zijn uiterst merkwaardig.

Op de disc staat onder andere DLC in de vorm van een hoop extra kostuums voor vele karakters, nog onbekende DLC voor Kratos en Quan-Chi, een referentie naar Kinect-ondersteuning (al is het nog niet duidelijk wat dit precies inhoudt) en een flinke lijst met verboden woorden die door de game automatisch gecensureerd zullen worden.

De reeds aanwezige DLC is natuurlijk een discutabel punt, maar de lijst met scheldwoorden biedt in ieder geval een goede manier om je vocabulaire bij te spijkeren op de maandagochtend.

Scribblenauts: "Nobody Hates Puppies"

De formule om een succesvolle game te maken kan bestaan uit verschillende elementen. Sommige games werken verslavend, sommige zijn super innovatief. 5th Cell, de ontwikkelaar van Scribblenauts, deed het op een andere manier. Door te kijken naar marktleider Nintendogs wisten ze een succesformule op te stellen.

5th Cells Jeremaih Slaczka aan het woord:
"People think that Scribblenauts was some crazy idea, but when I was designing the base concept, I looked at Nintendogs. I asked, 'Why is that a market leader?' And I broke it down scientifically, looking at things - the art style, how the input works. The core theme is puppies, and you know, nobody hates puppies".

De opzet is dus een stuk minder romantisch dan we mogen denken. Draait het dan uiteindelijk toch alleen maar om keiharde Euro's? De creative director legt uit:
"We call it 'marketable innovation' here. Commercial viability is extremely important to us. When we do something, we don't just throw it at a wall and hope it sticks. We look at market data, what people are interested in playing, and offer our own take on that.

"... We call ourselves innovative and different - that's kind of our MO. So if we're going to say that, we shouldn't be stuck in our comfort zone. Whenever we do another project, we want to push the boundaries of what's comfortable to us... That's why we come into work very day."

Het draait dus om het combineren van een commercieel interessant product met innovatieve concepten en puppies. Of 5th Cells volgende game, Hybrid, ook een succes wordt is nog even afwachten. De Xbox Live Arcade shooter staat gepland voor een release in 2011.

'Loverboys ronselen steeds agressiever'

Loverboys worden steeds grover bij het ronselen van meisjes in jeugdinstellingen. De jonge pooiers dringen met geweld en bedreigingen panden binnen, sluiten meisjes op in hun eigen kamer of infiltreren als uitzendkracht. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag op basis van een rapport van Limburgse jeugdzorginstellingen.

Volgens de instellingen verleggen loverboys uit de Randstad hun werkveld meer naar de provincie en kiezen ze vaker meisjes van rond de 18 jaar. Ze zouden in België of Duitsland als seksslavin worden ingezet, of als drugsrunner. De instellingen melden incidenten vaak niet en weinig slachtoffers durven aangifte te doen.

Stichting Gastenhof schrikt van de agressie en het geweld. "Ze komen aan de deur en als het personeel niet opendoet, trappen ze die gewoon in", zegt Ben van Broeckhoven van de stichting in de krant. Ook de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra ziet de intimidatie en ronselmethodes verharden.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schreef eerder al dat loverboys steeds sneller overgaan tot geweld en chantage. De tijd dat ze slachtoffers maandenlang inpalmden met cadeautjes en verliefd lieten worden is verleden tijd. Volgens de Stichting Stop Loverboys willen ze meisjes tegenwoordig direct aan het 'werk' zetten.

Vrouw (25) omgebracht in Uden

In een woning in Uden is in de nacht van zondag op maandag een vrouw om het leven gekomen. De politie gaat uit van een misdrijf en heeft een verdachte aangehouden. De aanleiding van het misdrijf moet worden gezocht in de relationele sfeer, zegt een politiewoordvoerder.

Buurtbewoners die geschreeuw hadden gehoord bij de woning aan de Schoutenhoek belden rond 03.00 uur de politie. Agenten troffen het levenloze lichaam van de 25-jarige vrouw aan. Hulp van ambulancepersoneel mocht niet meer baten. In een naburige woning werd rond 04.00 uur een 30-jarige verdachte aangehouden.

In en om de woning van het slachtoffer wordt onderzoek gedaan. Onder meer een speurhond wordt ingezet om een wapen te zoeken. Het sporenonderzoek neemt nog de hele maandag in beslag.

Tijdens het misdrijf waren in de woning twee jonge kinderen aanwezig. Het is niet duidelijk wat zij precies hebben meegekregen. Voor hen is professionele hulp ingeschakeld.

Meerderheid tegen dubbele nationaliteit

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders is tegen een dubbele nationaliteit. Drie op de vijf mensen van 18 jaar en ouder vindt dat als iemand het Nederlandse paspoort krijgt, het eigen paspoort afgestaan moet worden. Vooral lager opgeleiden en 45-plussers zijn tegenstander.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Nederland woonden vorig jaar 1,1 miljoen mensen die naast de Nederlandse nationaliteit nog minstens één andere nationaliteit bezaten.

Meerderheid tegen dubbele nationaliteit
Meerderheid tegen dubbele nationaliteit (Foto: ANP)

PSN deze week deels online

Online gamen op de PlayStation 3 moet deze week weer mogelijk worden via het PlayStation Network. Ook verschillende muziek- en videodiensten komen weer beschikbaar. Dat heeft Sony zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Tokyo. Overige diensten, waaronder de online PlayStation Store, worden in de loop van de maand gefaseerd opnieuw gestart.

Sony had het PlayStation Network twee weken geleden stilgelegd na een cyberaanval waarbij de gegevens van 77 miljoen gebruikers op straat kwamen te liggen. Hierbij zijn volgens het Japanse bedrijf zo'n 10 miljoen creditcardgegevens geopenbaard.

Gamers moeten een systeemupdate downloaden om weer toegang te krijgen tot het netwerk. Hierbij zijn gamers verplicht hun wachtwoord te wijzigen. De hardwaregigant heeft zelf ook nieuwe beveiligingsmaatregelen genomen om het PlayStation Netwerk te beschermen. Als goedmakertje kunnen gamers een maand gratis gebruikmaken van betaalde diensten.


PSN deze week deels online (Foto: Novum)

Uit de kleren in Akiba's Trip-trailer

We hebben hem al eerder laten zien in een trailer maar nu is er weer een nieuwe trailer van Akiba's Trip. Het spel draait om een jongeman die in de wijk Akihabara, Tokyo,  tegen verschillende vijanden zal vechten waaronder vampieren. De bedoeling is je vijanden te verzwakken en ze van hun kleding te ontdoen om een winst te boeken.

Er is een nieuwe trailer van het spel uitgekomen die ons behoorlijk wat gameplay-beelden tonen. Helaas is het wel volledig in het Japans en ziet het er naar uit dat de game geen westerse-release zal krijgen. De game is ontwikkeld door Acquire, die bekend is van de Tenchu-serie die wel uit is gekomen in het westen.

De game komt 17 mei uit voor de PSP in Japan, hou de Japanse verkoopcijfers in de gaten om te kijken of dit misschien wel een grote hit gaat worden.

[Serie A] Uitslagen speelronde 35

Dit weekend is in Italië de 35ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 35 speelronden.

AC Milan - Bologna

Voor AC Milan is het landskampioenschap vrijwel een formaliteit. De krappe zege (1-0) op Bologna heeft de Milanezen in een uiterst comfortabele positie gebracht.

Na acht minuten spelen drong Mathieu Flamini tot de verdediging door richting het doel van Bologna. De Fransman haalde uit en trof het vijandelijke doel. De ploeg van Massimiliano Allegri bleef gedurende het hele duel de voorsprong vasthouden. De afstand tussen Milan en Inter bedraagt acht punten. Er zijn nog drie speelronden te gaan.

Bari - AS Roma

AS Roma heeft dankzij een zwaarbevochten zege op hekkensluiter Bari uitstekende zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De Romeinen wonnen in Bari met 2-3.

Bari leek Roma een voet dwars te zetten in de strijd om de vijfde plaats. De thuisploeg kwam op voorsprong vanuit een strafschop. AS Roma-verdediger Juan maakte hands, waarna Simone Bentivoglio de penalty verzilverde. Een vrije trap van Francesco Totti hielp Roma echter weer in het zadel. De spits evenaarde met zijn 205e doelpunt het Serie A-record van Roberto Baggio.

De gelijkmaker werd snel ongedaan gemaakt door Bari. Erik Huseklepp kopte de 2-1 binnen, waarna Roma weer opnieuw kon beginnen. De strijd moest vervolgens na de pauze worden vervolgd met tien man. Daniel de Rossi kreeg rood voor een elleboogstoot en moest inrukken. Dankzij de nieuwe recordhouder Totti kwam Roma voor de tweede keer terug in het duel.

Juan maakte zijn handsbal goed door aan de andere kant een penalty te versieren. Totti mocht aanleggen en faalde niet: 2-2. De 34-jarige Italiaan mocht daarna nog een keer aanleggen vanaf elf meter, maar dit keer miste hij. Kamil Glik had daarvoor al een rode kaart gekregen. Nadat ook Simon Perrotta (Roma) rood kreeg, was het tien tegen negen in Bari. Ondanks het ondertal wist Roma in de blessuretijd nog een overwinning uit het vuur te slepen via invaller Aleandro Rosi.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
01/05/2011 Chievo Lecce 1-0
01/05/2011 Catania Cagliari 2-0
01/05/2011 Bari AS Roma 2-3
01/05/2011 Sampdoria Brescia 3-3
01/05/2011 AC Milan Bologna 1-0
01/05/2011 Parma Palermo 3-1
01/05/2011 Fiorentina Udinese 5-2
30/04/2011 Cesena Internazionale 1-2
30/04/2011 Napoli Genoa 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 35 23 8 4 77 61-23
2 Internazionale 35 21 6 8 69 62-39
3 Napoli 35 21 5 9 68 55-34
4 Lazio 34 18 6 10 60 46-32
5 Udinese 35 18 5 12 59 61-42
6 AS Roma 35 17 8 10 59 55-49
7 Juventus 34 14 11 9 53 52-42
8 Palermo 35 15 5 15 50 53-58
9 Fiorentina 35 12 13 10 49 45-38
10 Genoa 35 12 9 14 45 38-40
11 Cagliari 35 12 8 15 44 42-44
12 Chievo 35 10 12 13 42 33-35
13 Parma 35 10 11 14 41 37-46
14 Catania 35 10 10 15 40 35-47
15 Bologna 35 11 10 14 40 34-47
16 Cesena 35 9 10 16 37 33-47
17 Sampdoria 35 8 12 15 36 30-42
18 Lecce 35 9 8 18 35 40-61
19 Brescia 35 7 10 18 31 31-47
20 Bari 35 4 9 22 21 22-52

IGN neemt 1UP over

Nieuws over concurrenten, dan moet het wel groots nieuws zijn. Het is bekendgemaakt dat game-website 1UP zal overgenomen gaat worden door IGN, althans het moederbedrijf van 1UP gaat overgenomen worden. Hoeveel geld is gemoeid met de overname is niet bekendgemaakt. 

Voorlopig zijn er alleen gesprekken gevoerd maar de kans is groot dat 1UP deze week de gesprekken zal afronden. Het zal echter nog vele maanden duren voordat alles in kannen en kruiken is.  IGN wil zichzelf meer standvastigheid geven als media-platform. Het bedrag voor de overname is niet genoemd maar er kunnen wel speculaties gedaan worden. IGN is ooit opgekocht door NewsCorp voor $650 miljoen. Het moederbedrijf van 1UP (UGO) is ooit gekocht voor $100 miljoen. Grote kans dat NewsCorp een ietwat hoger bedrag heeft neergelegd voor 1UP.

'Zeemansgraf voor Bin Laden'

Het stoffelijk overschot van terreurleider Osama Bin Laden heeft een zeemansgraf gekregen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag.

Eerder had een Amerikaanse functionaris nog gezegd dat de Verenigde Staten het lichaam van Bin Laden volgens de islamitische regels zouden behandelen. De Amerikaanse en Pakistaanse autoriteiten hebben nog geen beelden vrijgegeven van het stoffelijk overschot van Bin Laden.

Media in Pakistan toonden wel foto's van wat het bebloede gezicht van Bin Laden zou zijn.

'Zeemansgraf voor Bin Laden'
'Zeemansgraf voor Bin Laden' (Foto: ANP)

KPN neemt Caiway over

Koninklijke KPN N.V. neemt kabeldienstenbedrijf Caiway over, meldt het telecombedrijf maandag, zonder financiële details vrij te geven.

De overname past binnen de strategie van KPN om zijn positie op de Nederlandse televisiemarkt uit te breiden en zijn positie op de breedbandmarkt te versterken, licht het concern toe.

Caiway levert breedbandinternet, digitale radio en televisie over de kabel en glasvezelnetwerken aan circa 158.000 klanten, vooral in het zuidwesten van Nederland.

De netwerkinfrastructuur die Caiway gebruikt, blijft in handen van eigenaar Rabo Bouwfonds' Communication Infrastructure Fund (CIF) en regionale kabelbedrijven en is geen onderdeel van de transactie.

Caiway zal onder eigen naam blijven opereren. De overname van Caiway moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Daarnaast zijn de ondernemingsraden van KPN en Caiway geïnformeerd en om advies gevraagd.

Tales of the Abyss 3D komt naar Europa

Tales of the Abyss 3D zal naar Europa komen, helaas gaat dit wel pas in het voorjaar van 2012 worden. De game komt in juni uit in Japan en zal waarschijnlijk binnen enkele maanden daarna ook in Amerika uitkomen. Het origineel kwam in 2005 uit op de PS2 in Japan en een jaar later in Amerika.

De game krijgt nu een port en wordt gereed gemaakt voor 3D-gebruik. Tales of the Abyss is nooit eerder in Europa uitgekomen maar zal dus in het voorjaar van 2012 eindelijk hier uitkomen.

Vorm: "Dieptepunt in mijn jaren bij Utrecht"

Michel Vorm noemde het dramatisch en Alje Schut schaamt zich kapot voor de met 3-1 verloren wedstrijd van FC Utrecht tegen Excelsior. "We kunnen beter stoppen."

FC Utrecht verloor gisteren met 3-1 van Excelsior en verloor daarmee de kans op play-offs om Europees voetbal. "Dit was zó dramatisch. Ik heb in al die jaren bij Utrecht veel gezien en meegemaakt, maar dit was wel het dieptepunt. Het leek wel of we tegen de aanstaande kampioen speelden, ze kwamen uit alle hoeken op me af", zei Vorm in het Algemeen Dagblad.

Ook Alje Schut was na afloop van de wedstrijd eerlijk. "Ik schaam me kapot voor deze wanprestatie. Sommige spelers lijken wel alleen maar bezig met een soort van afscheidstournee. We hebben misschien wel te veel goede voetballers, want ze hebben niet de mentaliteit om er te staan als het moet. Het is een terugkerend probleem."

Hij vervolgde: "Iedereen weet donders goed voor welke beloning je speelt, maar als je dan zo ondermaats presteert, schaam ik me kapot. Zes, zeven spelers gaven vandaag niet thuis. Dit is een grote malaise, misschien moeten andere spelers het dan maar gaan doen."

Bin Laden zat in garnizoensstad

Osama bin Laden zat verschanst in een huis vlak bij een militaire academie in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad, op ongeveer 100 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het huis werd aangevallen door vier Amerikaanse helikopters met daarin teams van de Amerikaanse special forces. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst en Amerikaanse functionarissen maandag gezegd.

De helikopters waren vertrokken vanaf de Pakistaanse luchtmachtbasis Ghazi in het noorden. Een van de helikopters crashte tijdens de operatie tegen Bin Laden, na vanaf het dak van het huis beschoten te zijn. Er vielen evenwel geen gewonden onder de Amerikaanse commando's.

Niet alleen Bin Laden werd gedood. Er kwamen nog drie mannen om, onder wie een van Bin Ladens zonen. In het huis werden vrouwen en kinderen aangetroffen, die in hechtenis zijn genomen, aldus de bronnen.

In Abbottabad is minstens een regiment van het Pakistaanse leger gestationeerd. Er wonen duizenden Pakistaanse militairen en de stad wemelt van de militaire gebouwen. Het aan Afghanistan grenzende stammengebied, waar Bin Laden zich volgens eerdere berichten zou hebben opgehouden, ligt op ongeveer een halve dag rijden afstand.

Dat Bin Laden, omringd door Pakistaanse militairen, zo lang uit handen van de Amerikanen heeft weten te blijven, zal ongetwijfeld weer vragen oproepen over de rol van het Pakistaanse leger en de Pakistaanse inlichtingendiensten. Er is wel vaker geroepen dat de Al Qaidaleider door elementen binnen de Pakistaanse veiligheidsdiensten werd beschermd, hetgeen altijd door de regering in Islamabad met kracht werd ontkend.

PvdA: Jacht op drugspatsers opvoeren

Drugsdealers die pronken met dure auto's moeten dicht op de huid worden gezeten. Daarvoor pleit de PvdA. De partij wil ook dat drugsbezit onder de 18 jaar strafbaar wordt gesteld.

De 'patseraanpak'is nu nog beperkt tot een aantal steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Haarlem. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zegt maandag in De Telegraaf dat dit moet worden uitgebreid naar het hele land. "Misdaad loont al op heel jonge leeftijd en veroorzaakt veel overlast en ellende voor de jongeren, hun familie en de samenleving."

Het Kamerlid wil dat het bezit van softdrugs voor jongeren strafbaar wordt. Daarvoor zou een 'afschrikwekkende' boete moeten worden opgelegd. Jonge mannen met dure voertuigen moeten aan de politie uitleggen waar die vandaan komt, zegt Bouwmeester. "Als hij dat niet kan, moet die auto kunnen worden afgepakt."

Bouwmeester roept mensen op anoniem aangifte te doen als ze denken dat er iets niet in de haak is. "Blingblingtypes met dure auto's en horloges die geen baan hebben, moet je kunnen melden. De politie en andere instanties moeten vroeger en effectiever kunnen ingrijpen en jonge, potentiële criminelen op de huid zitten."

Ook het tegengaan van spijbelen schiet volgens de PvdA tekort en moet worden versterkt. Daarnaast zou het voor jongeren verplicht moeten worden een opleiding af te maken na een celstraf.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een onterecht grote mond.

Door met water in plaats van schuim te blussen kon de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk zich uitbreiden. Dat zeggen directeur van het bedrijf Gerard Spierings en zijn raadsman Robert van ’t Zelfde. De veiligheidsmanager van Chemie-Pack werd zelfs bijna gearresteerd omdat hij de brandweer bleef lastigvallen met aanwijzingen over hoe de brand moest worden geblust. De brandweer wil vooralsnog niet op de aantijgingen reageren. En terecht.

[NBA] Miami, Grizzlies winnen

Miami Heat is de tweede ronde van de play-offs in de NBA met winst begonnen. Boston Celtics werd met 99-90 verslagen. Dwyane Wade was met 38 punten topscorer, LeBron James was goed voor 22 punten, zes rebounds en vijf assists.

Ook Memphis Grizzlies won zijn eerste wedstrijd in de tweede ronde. De ploeg, die titelkandidaat San Antonio Spurs uitschakelde, was Oklahoma City Thunder met 114-101 de baas. Randolph was goed voor 34 punten, 10 rebounds en 3 'steals'. De Spanjaard Marc Gasol voegde daar 20 punten, 13 rebounds en 3 blocks aan toe.

Pakistaanse bronnen bevestigen dood Bin Laden

Osama bin Laden is gedood bij een helikopteraanval op een huis in de regio Bilal, op ongeveer 100 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd.

De aanval werd uitgevoerd door vier Amerikaanse helikopters, die waren vertrokken vanaf een Pakistaanse luchtmachtbasis in het noorden. Een van de helikopters crashte tijdens de operatie tegen Bin Laden, vermoedelijk na vanaf de grond beschoten te zijn. In het huis werden vrouwen en kinderen aangetroffen, die in hechtenis zijn genomen, aldus de bronnen.

3JS varen naar DŁsseldorf

De 3JS vertrekken maandag rond het middaguur per boot vanuit Volendam naar het Duitse Düsseldorf. Daar vertegenwoordigen ze Nederland later deze maand bij het Eurovisiesongfestival met het nummer Never Alone. De vaartocht duurt ongeveer achttien uur.

Burgemeester Willem van Beek van Edam-Volendam en TROS-directeur Peter Kuipers en anderen zwaaien de Volendamse bandleden Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte uit. In Düsseldorf verblijft het trio ook in het vijfsterrencruiseschip The Royal Crown, dat aan een steiger in het centrum komt te liggen.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival vinden plaats op 10 en 12 mei. Op die tweede datum treden de 3JS als derde op. Die avond nemen zij het op tegen artiesten uit onder meer België, Denemarken, Israël en Oekraïne.

Als het Volendamse trio voldoende punten krijgt van de Europese tv-kijkers, gaan ze door naar de finale van het liedjesfestijn op zaterdag 14 mei. In totaal nemen 43 landen deel aan het songfestival.

3JS varen naar Düsseldorf
3JS varen naar Düsseldorf (Foto: ANP)

Geert Wilders spreekt van historische dag

PVV-leider Geert Wilders noemt de dag waarop de Verenigde Staten Osama bin Laden heeft gedood 'historisch'. Het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York werd gedood in Pakistan. "De strijd tegen de islamterreur gaat door", twitterde Wilders maandagochtend.

Wilders staat maandag weer voor de rechter voor het aanzetten tot discriminatie en haat. De wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde twee weken geleden dat de rechters het proces niet opnieuw worden vervangen.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz had om andere rechters gevraagd, omdat de rechtbank had geweigerd een onderzoek in te stellen naar meineed door Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, die in het proces optrad als getuige. Volgens Moszkowicz had Hendriks daarbij gelogen. Wilders noemde de afwijzing van het wrakingsverzoek teleurstellend.

Moszkowicz diende in oktober ook een verzoek in om de rechters te vervangen. Destijds kreeg hij zijn zin. Het proces begon daarna van voren af aan, met andere rechters. De raadsman gaat maandag naar verwachting weer betogen dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is en vervolging moet staken.

Tťvez voorlopig niet in beeld bij ArgentiniŽ

Carlos Tévez hoeft voorlopig niet op een uitnodiging voor de Argentijnse nationale ploeg te rekenen. Bondscoach Sergio Batista is allesbehalve gecharmeerd van de aanvaller.

Batista zat zondag op de tribune bij het duel tussen Manchester City en West Ham United, maar daar bekeek hij City-verdediger Pablo Zabaleta. Ploeggenoot Tévez is niet meer in beeld bij de Argentijnse ploeg. "Ik ga niet meer met Tévez praten. Ik heb hem helemaal niets te vertellen."

"Hij komt niet meer voor in mijn plannen en hij is geen prioriteit voor me", zei Batista tegen Engelse media. De keuzeheer van Argentinië vindt dat de spits teveel veranderd is. "Hij is zichzelf niet meer. Ik hield van hem als spits van Boca. Maar de Tévez van nu is heel anders dan toen."

De spits van Manchester City kwam eind vorig jaar in opspraak omdat hij zich geblesseerd afmeldde voor een interland, terwijl hij kort daarna wel in actie kwam voor City. Sindsdien zijn Batista en Tévez gebrouilleerd. De aanvaller kwam tot nu toe tot 58 interlands voor Argentinië.

Moszkowicz bepleit niet-ontvankelijkheid OM

In de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders komt maandag de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) aan bod. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz zal de verklaringen van de drie getuigen Hans Jansen, Bertus Hendriks en Tom Schalken gebruiken voor zijn betoog, waarin hij stelt dat het OM Wilders niet had mogen vervolgen.

De drie getuigen waren aanwezig bij het veelbesproken etentje in mei vorig jaar, waar volgens Wilders raadsheer Schalken van het gerechtshof Amsterdam arabist Hans Jansen zou hebben geprobeerd te beïnvloeden. Jansen zou daags na het diner als deskundige worden gehoord. Schalken schreef mee aan de beschikking waarin het hof bepaalde dat het OM Wilders voor de rechter moest brengen.

Volgens de verdediging is de beschikking van het hof mede ingegeven door de persoonlijke overtuiging van in elk geval Schalken. Wilders en Moszkowicz zijn in dat idee gesterkt door wat eventueel tijdens het etentje is gebeurd. Zij vinden dat de beschikking niet goed tot stand is gekomen en daarmee ook de opdracht aan het OM Wilders te vervolgen niet.

Nederlanders gedragen zich bij klantenservice

Alhoewel meer dan de helft (57 procent) van de Nederlanders wel eens is uitgevaren tegen een medewerker van de klantenservice, gedragen we ons internationaal gezien keurig. In Mexico is 86 procent wel eens tekeergegaan tegen een medewerker, in Frankrijk geldt dat voor drie kwart van de mensen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van creditcardmaatschappij American Express onder ruim tienduizend mensen in tien landen over het fenomeen klantenservice, dat maandag is gepubliceerd.

Van de mensen die hun geduld verloren, hingen twee op de vijf de hoorn op de haak, een op de drie wilde een superieur spreken en een op de vijf hield het op een dreigement dat ze naar de concurrent zouden gaan. Schelden of de winkel uitstormen doet de Nederlandse consument in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mexicanen niet snel.

Meer mensen dan vorig jaar zijn volgens het onderzoek bereid meer geld uit te geven bij een onderneming waarvan ze vinden dat ze een uitstekende service krijgen. Bijna zeven op de tien mensen geeft aan dat ze dit daadwerkelijk hebben gedaan.

VS houdt rekening met vergeldingsacties

De Verenigde Staten houdt rekening met vergeldingsacties naar aanleiding van de dood van Osama bin Laden. Alle Amerikaanse ambassades en Amerikaanse staatsburgers in den vreemde zijn gewaarschuwd om extra waakzaam te zijn. Dit meldt het State Department in Washington.

Het ministerie sprak van 'een toegenomen kans op anti-Amerikaans geweld naar aanleiding van de recente antiterrorisme-actie in Pakistan'.

Siem de Jong: "Gaan voor bekerwinst"

Siem de Jong vindt dat de spelers van Ajax tijdens de bekerfinale extra moeten oppassen om geen directe rode kaarten te pakken. Dat is "niet handig" voor de wedstrijd op 15 mei.

Ajax won gisteren van sc Heerenveen en FC Twente versloeg Willem II. Daardoor spelen de clubs de komende twee weken twee finales tegen elkaar. "Directe rode kaarten hebben gevolgen voor 15 mei", zegt De Jong tegen De Telegraaf over de bekerfinale. "Verdedigers moeten doorgebroken spelers maar laten lopen. Ik wil niet zeggen 'laten scoren', maar een overtreding maken, is in dit geval niet handig."

De spits van Ajax bestelde al flink wat toegangskaarten voor beide duels, waarin hij tegenover zijn broer Luuk staat. "Voor de wedstrijd in De Kuip veertig en voor de competitiewedstrijd ook zoiets. Spelers sparen? Twee weken niet voetballen, is ook niks. We zullen voor de bekerwinst gaan", zegt hij.

Christian Eriksen is het er niet mee eens dat FC Twente op de slotdag van de Eredivisie de favoriet is omdat de club meer ervaring in huis heeft. "Ze zijn bij Twente misschien iets meer gewend, maar wij hebben veel jonkies en zijn daardoor hongeriger. We moeten winnen. Dan is de opdracht simpel. Ik verwacht het niet, maar het zou mooi zijn als FC Twente op één punt gaat spelen. Dat is namelijk heel moeilijk."

Mag ik u een compliment geven?

In de aanloop naar de Koninginnedag van afgelopen zaterdag, zakte mij de moed al in de schoenen wat betreft wat nu weer te doen. Al mijn collega's en vrienden hadden al plannen, ik informeerde bij meerdere mensen waar ze heen gingen – Amsterdam, veelal, waar ik al zeker tien Koninginnedagen heb gespendeerd en waarbij de behoefte er nóg een aan toe te voegen met het nieuwe anti-studentikoze alcoholbeleid tot een nuchter dieptepunt gezakt is – en bleef rondvragen naar alternatieven. Tot ik Yana onverwacht aan de telefoon had op donderdagavond. “Kom naar Den Haag”, zei ze, “dan gaan we onszelf verhuren.” Ik gniffelde. “Nee”, zei ze, “niet zó. We kunnen mensen peptalks geven en complimenten uitdelen, voor geld.” “COMPLIMENT TWINTIG CENT!” kwam al direct in me op. “Lijkt me leuk”, zei ik, maar ik weifelde aangaande de uitvoerbaarheid.

[Upd] Osama bin Laden is gedood door VS

De leider van Al Qaida, Osama bin Laden, is zondag gedood bij een Amerikaanse militaire actie. Dit meldden de grote Amerikaanse media vlak voor een ingelaste persconferentie van president Barack Obama op basis van bronnen binnen het Witte Huis.

De aanslag van Al Qaida op 9/11 was de directe aanleiding voor de Verenigde Staten om de jacht te openen op Bin Laden. De toenmalige Talibanregering van Afghanistan weigerde hier de Amerikanen bij van dienst te zijn. Dit bleek het begin van een langdurig conflict in Afghanistan. Een van de belangrijkste doelen van deze strijd was het ter verantwoording roepen van Bin Laden.

Update 05.43 uur
Barack Obama heeft bevestigd dat Bin Laden inderdaad gedood is bij een militaire actie van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president heeft aangegeven dat hij in augustus 2010 opdracht heeft gegeven aan de CIA om het gevangen nemen of doden van Bin Laden de hoogste prioriteit te geven.

Vorige week besloot Obama dat er voldoende informatie was om een actie te rechtvaardigen. Obama zou persoonlijk opdracht hebben gegeven om zondag een 'klein team' te sturen naar een gebouw in Pakistan waar Bin Laden zich zou bevinden. Er volgde een vuurgevecht waarbij Bin Laden in het hoofd werd geschoten. Zijn lichaam is overgebracht naar Afghanistan en is daar in handen van de VS. Bij de commando-actie zijn geen Amerikanen gewond geraakt.

Negenjarige maakt eigen game

Het bedrijf PopCap Games heeft een negenjarige leukemiepatiënt geholpen met het vervullen van zijn droom: het maken van zijn eigen game.

De negenjarige Owain Weinert heeft de diagnose 'pre-B acute lymfatische leukemie'. Dankzij de Make-A-Wish Foundation, een nonprofit-organisatie die helpt met dit soort wensen, overzag Owain wekelijks de ontwikkeling van een sci-fi RTS. De game heeft de naam Allied Star Police en wordt uitgebracht op de Apple iPad.

Wanneer en hoe de uiteindelijke game gelanceerd wordt is nog niet bekend. PopCap legde uit dat ze nog met een uitgaveplan bezig zijn. De bedoeling is echter dat alle omzet naar de Make-A-Wish Foundation gaat.

PC wordt steeds belangrijker voor Capcom

Capcom gaat PC-gaming steeds meer ondersteunen, volgens recente uitspraken van Christian Svensson. Christian Svensson is vice-president bij Capcom.

Bij berichten op de website van Capcom unity, schreef Svensson: "From the moment I walked in nearly six years ago, I viewed the PC as extremely important for the company, not just to grow a new audience for our brands, but because of what the PC teaches a company."

Svensson voegt daar aan toe dat de PC steeds belangrijker wordt, gezien de groei van het bedrijf in Rusland, China, Korea en Brazilië. In die landen is de PC het meest gebruikte platform. Svensson wees ook op het feit dat Capcom steeds meer PC-ports verwacht dan ooit te voren. Denk aan games als Super Street Fighter IV Arcade Edition, Dead Rising 2: Off the Record, Resident Evil: Operation Raccoon City, en meer.

Teleurgestelde Been: "Seizoen is verkeken"

Feyenoord had bij een overwinning op VVV-Venlo uitstekende zaken kunnen doen in de strijd om de achtste plaats. De Rotterdammers verloren in De Koel echter met 3-2.

Trainer Mario Been weet dat de achtste plaats uit het zicht is. "Ik ben altijd positief geweest en geloof in wonderen, maar om nu nog de play-offs te halen moet er wel een heel groot wonder gebeuren. Eerlijk gezegd geloof ik daar niet meer in. Het seizoen is verkeken", zei Been na afloop.

"Het is onthutsend hoe zwak we aan de wedstrijd begonnen. Vorige week tegen PSV zetten we een megaprestatie neer en dan nu dit. Ongelofelijk en misschien wel typerend voor dit seizoen. We wisselen grote pieken met diepe dalen af. Als je niet omschakelt, dan houdt het op."

"We hebben de tegentreffers gewoon weggegeven. Dat is doodzonde en enorm amateuristisch. Heel de tweede seizoenshelft hebben we geknokt om ons te mengen in de strijd om de play-offs. We moeten onszelf verwijten dat we daar nu het erop aankwam zo mee zijn omgegaan."

Master Chief niet in Gears of War 3

De bekende Master Chief uit Halo, komt hoogstwaarschijnlijk niet terug in de multiplayer van Gears of War 3. Dat beweert Cliff Bleszinski, hoofddesigner bij Epic Games.

In een interview op Complex.com zei de ontwikkelaar: "I'll let you in on a secret. I actually approached Microsoft on getting Master Chief into the game, but those guys are kind of squeamish."

Mocht Epic Games desondanks ooit de kans krijgen om Master Chief in één van de Gears of War-games te krijgen, dan betekent dat slecht nieuws voor de militair. "We'd get his model, put him in a COG suit, make it blow up and do some test animation work. We'd have to see what his head looks like being blown to smithereens or how his arm would look sawed off. Then we'd package up the test footage, put it on YouTube, and let the fans get a kick out of it because everything is meta these days."

Helaas dus, geen videomateriaal van een gemutileerde supersoldaat in het vooruitzicht. Wat wel in het vooruitzicht ligt, is Gears of War 3 zelf. De multiplayer hiervan bevindt zich momenteel in een bèta-testfase. De uiteindelijke game wordt in september verwacht.

Banner in de stijl van Gears of War 3

Noodverordening voor duingebied Schoorl

In het gebied bij Schoorl waar sinds zondag een grote natuurbrand woedt, is een noodverordening ingesteld. Daartoe heeft burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen in de nacht van zondag op maandag besloten.

De noodverordening dient volgens een gemeentewoordvoerster om mensen met name maandagochtend uit het getroffen gebied weg te houden. "Mensen willen dan toch weer via hun vaste routes naar school of naar hun werk", stelde de zegsvrouw. "In sommige gevallen hebben we uiteraard liever dat ze een wat langere route nemen."

De maatregel is vooralsnog niet bedoeld om mensen te verplichten hun huis te verlaten. "De brand woedt in een onbewoond gebied, dus het ontruimen van woningen is niet aan de orde", aldus de zegsvrouw.

Noodverordening voor duingebied Schoorl
Noodverordening voor duingebied Schoorl (Foto: ANP)

[Upd] Grote duinbranden Noord-Holland

In de Noord-Hollandse duinen woedt sinds zondag aan het einde van de middag op drie plekken brand. Het gaat om grote branden in Sint Maartenszee en Schoorl en een kleine brand in Egmond aan Zee. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De brand in Sint Maartenszee woedt ten zuiden van natuurgebied Het Zwanenwater. In Schoorl woedt brand bij de Zeeweg. De precieze omvang van de branden is nog niet duidelijk, maar volgens de woordvoerder gaat het om grote branden. De brand in Egmond aan Zee lijkt volgens hem vooralsnog mee te vallen.

Verschillende brandweerkorpsen uit de regio zijn ingezet voor het blussen.

Hier staan onder andere foto's van de brand en de rookontwikkeling.

Update 01.20 uur
Volgens Staatsbosbeheer is er bij de brand in Schoorl rond de 30 hectare aan natuurgebied in vlammen opgegaan, De brandweer gaat de hele nacht door met blussen.

Update 02.33 uur
Zondagavond rond 22.00 uur zijn bij het strand van Bergen aan Zee twee verdachten aangehouden. Onderzocht wordt of ze betrokken zijn bij mogelijke brandstichting. De mannen worden pas maandag gehoord. Politie en Openbaar Ministerie kunnen dus niet eerder dan in de loop van maandag mogelijk nieuwe informatie verstrekken.

Het gaat om een 19-jarige Alkmaarder en een 20-jarige man uit Oudorp.

[Upd] Wilders dist PvdA als felicitatie

PVV-leider Geert Wilders heeft de Partij van de Arbeid en partijleider Job Cohen zondag een cynische felicitatie gegeven voor het 65-jarige bestaan van de sociaaldemocraten.

Via Twitter meldde Wilders: "Gefeliciteerd Job met de 65e verjaardag van de PvdArabieren. Jullie gaven NL massa-immigratie en importeerden velen kanslozen en criminelen."

In Zwolle kwamen zondagmiddag tal van PvdA-prominenten bij elkaar voor het jubileum van de 'Rooie Familie'. De viering van de PvdA viel samen met de Internationale Dag van de Arbeid, 1 mei.

Update 01.30 uur
Dat ook Job Cohen ad rem uit de hoek kan komen, blijkt uit zijn reactie, eveneens via Twitter. Hieronder de tweet van de PvdA-leider.

Geert, dank voor je gelukwens. Mooi dat je laat zien hoe we elkaar in ons land feliciteren, ondanks politieke verschillen. #inburgercursus?

EU-landen kunnen grenzen makkelijker sluiten

Europese landen in de zogenoemde Schengenruimte voor vrij personenverkeer kunnen hun grenzen makkelijker tijdelijk sluiten. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, werkt aan een versoepeling van de huidige regels.

Dat bevestigde een woordvoerster van de commissie. De versoepeling wordt aangekondigd in een zondag gepubliceerde brief van commissievoorzitter José Manuel Barroso aan de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Franse president Nicolas Sarkozy. Het duo pleitte onlangs voor een wijziging van de Schengenregels.

De commissie wil dat landen 'makkelijker en sneller' tijdelijk grenscontroles kunnen invoeren, aldus de zegsvrouw. Zij benadrukt dat een sluiting van de grens een 'zeer uitzonderlijke situatie' moet blijven. De commissie wil 4 mei met concrete voorstellen komen.

EU-landen kunnen grenzen makkelijker sluiten
EU-landen kunnen grenzen makkelijker sluiten (Foto: ANP)

Palmolietanker gekaapt bij Kenia

Een palmolietanker met 25 bemanningsleden is waarschijnlijk voor de kust van Kenia gekaapt. Dat heeft de Singaporese eigenaar van het schip zondag gemeld.

Het schip, de MT Gemini, heeft meer dan 28.000 ton ruwe palmolie aan boord. Het was van Indonesië op weg naar Mombasa in Kenia en zou door de piraten naar Somalië zijn gedirigeerd. De bemanning bestaat uit Indonesiërs, Chinezen, Zuid-Koreanen en Birmezen. De eigenaar, Glory Ship Management, zei er alles aan te doen om de bemanning vrij te krijgen.

Nieuw record in Mexico: 1400 moorden in april

De Mexicaanse drugsstrijd wordt steeds grimmiger. In april zijn 1400 mensen vermoord. Nog nooit werden zoveel personen in één maand omgebracht in Mexico.

Het record tot dusver lag op 1322 in de maand augustus vorig jaar. De Mexicaanse krant Milenio meldde dat zondag. De meeste moorden vonden opnieuw plaats in het noorden van het land, waar drugsbendes elkaar bestrijden op de smokkelroutes naar de Verenigde Staten.

Circa 450 lijken zijn gevonden in zogeheten narco-graven. Dat zijn massagraven waarin de drugsbendes hun slachtoffers laten verdwijnen. De meeste van deze doden zijn migranten uit het zuiden van Mexico en Midden-Amerika. Ze raakten op hun weg naar de Verenigde Staten verstrikt in het geweld van de drugsbendes. De criminelen chanteren veel van de migranten.

In 2010 zijn in Mexico meer dan 15.000 mensen gedood.

Illegalen VS eisen generaal pardon

Duizenden immigranten betoogden zondag in Los Angeles, om te eisen dat president Barack Obama zijn campagnebelofte nakomt om naar schatting 11 miljoen illegalen te legaliseren.

"Legalisering of geen herverkiezing", riepen de betogers. De meesten waren immigranten uit Midden-Amerika en Mexico. Alfredo Gutierrez, een Democratische oud-senator uit Arizona, zei dat mensen niet op Obama moeten stemmen, omdat de president niet eerlijk is over zijn bedoelingen. "We moeten stoppen met de systematische deportatie van kinderen, studenten en ouders, want het vernietigt onze gemeenschap."

De VS deporteert momenteel een recordaantal illegalen. In het afgelopen jaar waren dat er 392.000.

7: DS-games die je niet mag missen

We kunnen inmiddels ruim een maand gamen met de nieuwe handheld van Nintendo; de Nintendo 3DS. Het tijdperk van de DS komt langzaam ten einde, maar gelukkig kunnen DS-games ook gespeeld worden op de 3DS. Wij hebben zeven DS-games op een rij gezet die je gespeeld moet hebben. De games in de lijst bevatten geen loodgieters met rode petjes of Britse gentlemen die puzzels oplossen. In plaats daarvan ligt de focus op de iets minder bekende games.

koei naar de E3

header

Na enkele jaren afwezigheid zal de FOK!games-crew dit jaar weer aanwezig zijn op de E3 in Los Angeles! Samen met Mday, Nebo, Pheno en wc-eend ga ik daar de boel onveilig maken en vooral heel veel toffe dingen zien en doen! Het huidige programma is nog lang niet gevuld en welke games we precies kunnen gaan bekijken is ook nog grotendeels onbekend, maar de eerste afspraken staan al wel in de agenda! Voor mij persoonlijk nog helemaal niets, maar ik kom ook zonder afspraken mijn tijd in Los Angeles wel door!

Laatste reviews en specials
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.