'Pers niet langer vrij in Mexico en Egypte'

De pers in Mexico en Egypte was in 2010 niet langer vrij. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Freedom House in haar jaarlijkse onderzoeksrapport. Freedom House ziet de neergang van de wereldwijde persvrijheid van de afgelopen tien jaar wel afvlakken.

Freedom House verplaatste Egypte en Mexico in haar nieuwe jaarverslag naar de categorie 'onvrij'. Waar in Mexico de groeiende greep van drugskartels op de media journalisten verhindert vrij verslag te doen, zijn het in het Midden-Oosten vooral regeringen die de persvrijheid beknotten. Libië, Saudi-Arabië, Syrië en Tunesië behoren nog steeds tot de categorie landen waar het het slechtst is gesteld met de persvrijheid.

Op de bevolking van Saoedi-Arabië na bevochten de burgers van al deze landen dit voorjaar nieuwe burgerrechten op hun repressieve regimes. Die 'Arabische lente' zou 'de aanzet kunnen zijn voor een groei in de persvrijheid wereldwijd', aldus Freedom House, maar beperkingen die het Egyptische leger journalisten recent oplegde baren haar zorgen. De verworvenheden van de Arabische revoluties moeten snel worden vastgelegd, 'anders zal deze kans voorbijgaan'.

Slechts één op de zes mensen ter wereld leeft in een land met een vrije pers, stelt Freedom House. Dat is het laagste aantal in tien jaar. Behalve Mexico en Egypte zakten ook Hongarije, Zuid-Korea, Oekraïne en Turkije op de ranglijst van de mensenrechtenorganisatie. De onderste plaatsen worden bezet door Wit-Rusland, Myanmar, Cuba, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Iran, Libië, Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan.