Osama bin Laden is gedood door VS

De leider van Al Qaida, Osama bin Laden, is zondag gedood bij een Amerikaanse militaire actie. Dit meldden de grote Amerikaanse media vlak voor een ingelaste persconferentie van president Barack Obama op basis van bronnen binnen het Witte Huis.

De aanslag van Al Qaida op 9/11 was de directe aanleiding voor de Verenigde Staten om de jacht te openen op Bin Laden. De toenmalige Talibanregering van Afghanistan weigerde hier de Amerikanen bij van dienst te zijn. Dit bleek het begin van een langdurig conflict in Afghanistan. Een van de belangrijkste doelen van deze strijd was het ter verantwoording roepen van Bin Laden.

Update 05.43 uur
Barack Obama heeft bevestigd dat Bin Laden inderdaad gedood is bij een militaire actie van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president heeft aangegeven dat hij in augustus 2010 opdracht heeft gegeven aan de CIA om het gevangen nemen of doden van Bin Laden de hoogste prioriteit te geven.

Vorige week besloot Obama dat er voldoende informatie was om een actie te rechtvaardigen. Obama zou persoonlijk opdracht hebben gegeven om zondag een 'klein team' te sturen naar een gebouw in Pakistan waar Bin Laden zich zou bevinden. Er volgde een vuurgevecht waarbij Bin Laden in het hoofd werd geschoten. Zijn lichaam is overgebracht naar Afghanistan en is daar in handen van de VS. Bij de commando-actie zijn geen Amerikanen gewond geraakt.