Ramptoeristen hinderen bestrijding duinbrand

De hulpdiensten hebben maandag last van dagjesmensen die de schade van de duinbrand bij Schoorl willen bekijken. Ramptoeristen die het volgens de noodverordening afgezette gebied betreden, krijgen een bekeuring. Het hele Bergense en Schoorlse duingebied is verboden terrein.

De gemeente Bergen doet een dringend verzoek om uit het getroffen gebied te blijven. De brand die sinds zondagavond zo'n 300 hectare natuurgebied in de as legde, is sinds maandagochtend onder controle.

Wel zijn brandweervoertuigen, twee blushelikopters van defensie en een politiehelikopter bezig met nablussen. Dat gaat waarschijnlijk nog de hele dag duren, omdat het vuur hier en daar weer oplaait.

De helikopters landen bij Hargen, verderop in het duingebied. Daar staan veel mensen te kijken en dat is erg hinderlijk, laten gemeente en politie weten. Ze roepen iedereen dringend op daar onmiddellijk weg te gaan. Woordvoerders van de gemeente en de politie konden niet zeggen of er al mensen zijn beboet. De hoogte van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.

Door de werkzaamheden is geen openbaar vervoer van en naar Schoorl mogelijk.