Man blogt zonder te weten over Bin Laden-operatie

Een it'er die vroeg in de ochtend wakker schrok van een helikopter boven het stille Pakistaanse stadje waar hij woont, deed wat elke social mediaverslaafde zou doen: hij begon er berichten over te sturen op Twitter. Met zijn tweets deed hij echter zonder het zelf te weten live verslag van de aanval op Al Qaidaleider Osama bin Laden.

"Een helikopter boven Abottabad om 1 uur 's nachts komt zelden voor", was zijn eerste tweet. Al snel kwamen er meer helikopters en werd de nacht verstoord door explosies en geweervuur. De herrie verontrustte de 33-jarige Sohaib Athar, die juist naar de rijke buurt was verhuisd nadat zijn vrouw en kinderen bij een ongeluk in de Pakistaanse stad Lahore gewond waren geraakt.

Terwijl de operatie om Osama bin Laden om te brengen zich ontvouwt, 'blogt' Athar over wat hij hoort en ziet. Ruiten trillen in hun sponningen terwijl bommen exploderen en Athar vraagt zich af wat voor helikopters boven zijn hoofd hangen. "De weinige mensen die op dit nachtelijke uur online zijn zeggen dat de helikopters niet van Pakistan zijn", schrijft hij in een tweet. Vervolgens twittert Athar dat een van de helikopters neergeschoten lijkt te zijn, waarna nog twee helikopters aan komen vliegen.

Gedurende de aanval twittert Athar over de geruchten die de ronde doen. Het zou gaan om een trainingsincident. Het geluid van vliegtuigen zou te horen zijn. Misschien vliegt er zelfs een drone rond. Het leger zou huiszoekingen doen. Op verzoeken van de media kon Athar naar eigen zeggen niet reageren, omdat zijn mailbox overstroomde met mails.

Korte tijd later, als het nieuws uit het buitenland begint binnen te druppelen, realiseert Athar zich wat hij zojuist heeft meegemaakt. "Ik denk dat de helikoptercrash in Abottabad in Pakistan en de toespraak van president Obama met elkaar in verband staan." Acht uur later en 35 tweets verder komt de bevestiging: "Osama bin Laden is gedood in Abottabad in Pakistan. Daar gaat de buurt." Athar is via Twitter te volgen onder de naam @ReallyVirtual.