Taakstraf voor voormalig Afghanistan-commandant

De militaire rechtbank in Arnhem heeft een voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan maandag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, voor mishandeling van zijn vriendin. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

Ook kreeg de 48-jarige kolonel uit Rijen, Richard van H., verplicht reclasseringscontact opgelegd. De rechters achten bewezen dat Van H. zijn vriendin tussen oktober en december meerdere keren mishandelde. "U heeft de vrouw waarvan u zegt zielsveel te houden ontzettend pijn gedaan", zei de rechter.

Van H. maakte kans om generaal te worden toen zijn vriendin in december aangifte deed. De militair heeft de aantijgingen grotendeels bekend. Hij ontkent zijn vriendin met zijn vuist in haar gezicht te hebben geslagen. De vrouw had dat bij de politie verklaard.

Tegenover de rechtbank zwakte ze die belastende verklaring sterk af. Ze vertelde de klappen die ze kreeg niet als mishandeling te hebben ervaren. Wel is de vrouw ervan overtuigd dat Van H. psychologische hulp nodig heeft. Volgens gedragsdeskundigen die de kolonel onderzochten is de kans groot dat Van H. opnieuw in de fout gaat groot als hij niet wordt behandeld. Om zijn agressie onder controle te krijgen, volgt Van H. een training.

De kolonel is hoofd opleidingen van de Nederlandse Defensie Academie, voorheen de KMA. Hij leidde een gevechtsgroep in Irak en stond in 2008 aan het hoofd van de Task Force Uruzgan. Van H. werd drie dagen in voorlopige hechtenis genomen en kreeg een contactverbod. Toen hij dat verbod midden februari overtrad, moest hij twee nachten de cel in.

Naar aanleiding van de incidenten had Defensie had Van H. geschorst, maar die schorsing werd vorige maand opgeheven.